註冊 登入

新版★★GIA鑽石鑑証師的分享角度 - 嚴選GIA鑽石★★

Gia 1307785564 呢粒7萬 抵唔抵買?

熱賣及精選
引用:
原帖由 pangpang121212 於 2019-1-12 03:00 PM 發表

Gia 1307785564 呢粒7萬 抵唔抵買?
這粒是1.2 e vs2 3ex faint,其實以淨度級數來說,不是一粒靚的vs2,坦白說,table內較花,也有etch channel,但如果以價錢,是合理的,介乎六萬尾至七萬頭。但vs2可選靚d。

***以上價格只作參考,並非報價***
GIA 鑽石文憑持有人,用心交流,把我所知的都告訴您

Never underestimate what you can accomplish when you believe in yourself.

回覆 引用 TOP

你好,想問兩粒石,邊粒好D, 求婚用。親身落鏡睇過,無奶無啡,ok 閃,兩粒都HKD13,800。唔該晒。

回覆 引用 TOP

請問這粒石可取嗎?謝謝你!

附件

6A099213-A6E2-4CCF-8AA4-4C69370795C8.png(655.44 KB)

2019-1-17 03:05 PM

請問39000買得過嗎

回覆 引用 TOP

呢粒O唔OK?
值幾錢?

請問呢粒如何,58k貴唔貴,謝謝

引用:
原帖由 sul 於 2019-1-19 08:50 PM 發表

請問呢粒如何,58k貴唔貴,謝謝
其實一般如果1卡 D VS2 3ex none,大約6萬幾至7萬,都視乎VS2的質素
但你這粒EX VG VG,直徑好細,而且最大直徑同最大直徑相差0.10mm,在1卡鑽石來說,是很多的,即粒石唔夠圓
因為一般3ex的石,相差是0.05mm以下
因為講緊俾5萬尾,我十分建議買返3EX,最多淨度落返si1,但選靚si1,否則就E/F VS2,免得看落只有90份的大細啊

Never underestimate what you can accomplish when you believe in yourself.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 UFO~ 於 2019-1-17 10:49 PM 發表

呢粒O唔OK?
值幾錢?
看落都是幾乾淨的D SI1,但是買SI石,要留意有否反射影像,即在底部圖的Feather,所以建議看實物為準,唔一定會睇到,但這個要小心一點。
這大約5萬尾至6萬左右

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 momocat123 於 2019-1-17 03:05 PM 發表

請問這粒石可取嗎?謝謝你!
你好,
VS1來說未算話張圖好靚,可能是偏商宜的VS1,都略為多少少花在正中間,但當然也十分明白,2.34卡在市場上都少的,所以都唔係咁易搵到。
不過如果可以,建議可找一些枱面乾淨少少,咁因為都兩卡幾,細看之下最起碼中間唔會見到咁多野

回覆 引用 TOP

想請教下哩粒點睇? 用黎4月求婚用, 感激!

引用:
原帖由 garychan0611 於 2019-1-24 05:55 PM 發表

想請教下哩粒點睇? 用黎4月求婚用, 感激!
你好,GARY,這是1.65 E FL 3EX N,其實是近乎完美的鑽石,比例沒問題,最緊要價錢合理,這粒石價位約20,但不過我地TRACE到粒石是在印度的,不知道會否是沒有得睇而要訂,當然FL都無咩野睇。

其實我建議可以搵1.5 D IF 3EX N,價錢差唔多而已,但好像感覺更好啊~~
D色最白啊,而且很多店也可以在香港看石,因為銀碼都唔細,所以有得睇實物,更加保障呢~

回覆 引用 TOP

多謝你既分析, 我都諗住先係香港睇下有咩選擇先!

回覆 引用 TOP

師傅,想問2317210883  60k可以嗎?求婚用,感激

因為D IF 會型好多,E IF/FL硬係爭少少野,反正正面望落1.5 同1.65相差唔係好多~相差15份是不少的,但係VOLUME上大了,但正面望的是直徑,所以好可能望落唔係想像中大咁多架咋。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。