• 瀏覽: 633,083
  • 回覆: 2,188
  • 追帖: 113
本主題由 YanNessIsMe 於 2020-9-21 12:42 PM 移動
提示: 違規內容已被屏蔽
***以上價格只作參考,並非報價***
GIA 鑽石文憑持有人,用心交流,把我所知的都告訴您

Never underestimate what you can accomplish when you believe in yourself.
熱賣及精選
引用:
原帖由 fbow 於 2021-1-19 06:18 PM 發表

你好,麻煩幫忙看看對 GIA 2213285150 1 carat H I1 3EX 螢光none $35K 有何評價?我覺得車工不錯,雖然是 I1,枱面也看不到明顯內含物,只是火彩看來有點黃。請問價錢合理嗎?謝謝你的專業意見🙏
你好,

這粒1卡 H I1的鑽石,証書十分十分靚,看証書比很多SI1及SI2都靚的。

車工不錯,各項角度都很理想,是接近IDEAL CUT的比例。

Comment上也沒有顯示會是milky的鑽石

不過背面的feather,反而要留意,好大機會那反射映象會較為明顯,因為一般來說,i1淨度都是有它的原因,即正價會看到那feather的,所以要睇下自己肉眼可否會看到那內含物啊

Never underestimate what you can accomplish when you believe in yourself.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 winnie2chan1007 於 2021-1-27 07:38 AM 發表

想請問GIA證書 number 1253855207呢粒鑽石好嗎?大慨50k up,請問價錢合理嗎?🙏🏻
你好,
這粒是0.88 I VVS1 EX VG EX None
這粒應該在大鋪頭的鑽石,這系列應該會有些少溢價
價錢其實如果普通店是可能便宜一萬左右,但如果喜愛品牌就不緊要了,因為可能都有一些附加價值。

但反而我有少少好奇,這品牌系列,應該是更加嚴選標準,即可能切割、打磨很好
但它的POLISH竟然是VERY GOOD,這個位反而我唔係太唸得通,不過如果喜歡特定份數,例如88份,也可以的。

回覆 引用 TOP

樓主你好,請教一下以下鑽石價錢是否合理︰
因為budget 有限,跟想追求1.23 C這個數字,惟有在color 上作出取捨

網店1︰
1. 7362614157 (1.23 C, H color, VS2, 3Ex) $57,522
2. 3345239934 (1.23 C, H color, VS1, 3 Ex) $60,729

網店2︰
1. 7368818265  (1.23 C, H color, VS1, 3 Ex) $58,586 <- 這個好點嗎?
2. 7362614157 (1.23 C, H color, VS1, 3 Ex) $55,849

謝謝樓主

你好,想下問 GIA 5376156701

1 carat, E 色, SI2,有強螢光, 3EX

看過真身,唔太蒙同埋睇過出貓鏡. 8箭8心好實! 好易望到有...比較其他同級別
叫價35,000HKD 合理嗎? 如果自己預算3萬到4萬~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hihihiman 於 2021-2-17 10:22 AM 發表

樓主你好,請教一下以下鑽石價錢是否合理︰
因為budget 有限,跟想追求1.23 C這個數字,惟有在color 上作出取捨

網店1︰
1. 7362614157 (1.23 C, H color, VS2, 3Ex) $57,522
2. 3345239934 (1.23 C, H color, VS1, 3 Ex) $60,729

網店2︰
1. 736881826 ...
你好,剛看了幾粒1.23卡的鑽石圖,其實兩粒的圖都在本身淨度中算是中下的乾淨程度
VS2 除了花,而且價錢十分不合理

以下這粒會好一些的,算乾淨一些,7368818265  (1.23 C, H color, VS1, 3 Ex)
不過比例未必算好靚,但因為指定SIZE是OVERSIZE,都明白較難搵石,所以都算企理的,價錢都尚可的

回覆 引用 TOP

你好, 樓主,想請教一下以下鑽石價錢是否合理︰

1.53C, F, VS1, 3EX, GIA 2227021415; HKD $140,000

另外想請教,2016年的石,是否太舊?

謝謝!

樓主:GIA: 1363107402,62K up,想聽下你意見覺得點?

感謝樓主回覆 我去約時間睇實物先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Miae 於 2021-2-25 11:19 PM 發表

你好, 樓主,想請教一下以下鑽石價錢是否合理︰

1.53C, F, VS1, 3EX, GIA 2227021415; HKD $140,000

另外想請教,2016年的石,是否太舊?

謝謝!
你好

這粒1.53 F VS1 3EX N,真的有點貴啊,這個如果一樣的級數,應該大約120K左右都有了,也是靚VS1 3EX N的
所以要睇真D,2016年的確有些舊啊,因為正常去到2018年,都已經差唔多儘了。

引用:
原帖由 LovebirdDiamon 於 2021-3-1 11:55 PM 發表

你好

這粒1.53 F VS1 3EX N,真的有點貴啊,這個如果一樣的級數,應該大約120K左右都有了,也是靚VS1 3EX N的
所以要睇真D,2016年的確有些舊啊,因為正常去到2018年,都已經差唔多儘了。
非常感謝樓主的答覆!🙏

回覆 引用 TOP

請樓主幫忙比下意見, 買泥求婚用

第1粒 1.26ct/D/VVS2/Medium Blue 價錢大約77K

第2粒 1.0ct/D/VVS2/Faint 價錢大約63K

第1粒我見過實物, 冇奶同蒙, 第2粒就冇見過真身, 要訂先有..

回覆 引用 TOP

我在你個post回應左你啦~~

引用:
原帖由 LovebirdDiamon 於 2021-3-5 02:08 AM 發表

我在你個post回應左你啦~~
睇到~!!! thank you so much!! 感謝解答~!!!有個大方向比我去諗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 harrybenny 於 2021-2-26 02:06 PM 發表

樓主:GIA: 1363107402,62K up,想聽下你意見覺得點?
想問下樓主覺得呢粒點?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]