• 瀏覽: 634,682
  • 回覆: 2,188
  • 追帖: 113
本主題由 YanNessIsMe 於 2020-9-21 12:42 PM 移動
熱賣及精選
樓主請問呢兩粒邊粒好啲,唔該晒
GIA 1359483654
GIA 5356637489

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

想問下面粒石大約$16000合唔合理?

引用:
原帖由 smltk 於 2020-8-9 02:34 AM 發表

想問下面粒石大約$16000合唔合理?
你好
這粒, 坦白說,唔合理啊
因為這粒是I1淨度, 基本上,只有一成機會EYE CLEAN的鑽石,9成都好花,不過另一問題是VERY GOOD的切割,應該對閃爍度有影響,所以如果以16000有點貴啊
其實這價錢應該可以買到0.70 G SI2 3EX NONE了,而SI2就會容易搵到靚石

***以上價格只作參考,並非報價***
GIA 鑽石文憑持有人,用心交流,把我所知的都告訴您

Never underestimate what you can accomplish when you believe in yourself.

回覆 引用 TOP

樓主可否幫我睇下GIA 2346697188 $48K
謝謝

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
引用:
原帖由 owlcity2015 於 2020-8-18 09:30 AM 發表

樓主可否幫我睇下GIA 2346697188 $48K
謝謝
你好
這是一粒1卡D SI1 VG EX VG None的鑽石 (GIA 2346697188)
https://www.gia.edu/report-check?reportno=2346697188&s=1597946954341
內含物分佈圖是乾淨的,我也推斷是乾淨的。
不過主要問題是vg ex vg ,即切割、對稱都不是太好,主要是crown angle冠角太厚 (37度),一般excellent的切割中,36度都幾乎是上限了,而且腰圍5%都厚了,所以導致到粒石整體切得太厚,簡單說即係同樣1卡但直徑較細 (6.27 - 6.33 x 3.96 mm),基本上,1卡如果少過6.30mm直徑都已經算是異常地細了,這點要慎重考慮。
因為如果只是6.2xmm,基本上90份的石都好多有這個直徑大細,然而市場今天的0.90 D si1 3ex none,一般價錢都不用38K,
即相差1萬元有多啊,所以除了名義上算是1卡,做起戒指看起鑽石的SIZE/直徑,其實大約只是90份的鑽石大小,效果不太大體的。
當然過厚的石其實也會影響折射、閃爍等等的,所以如果48k的價錢這粒不太化算,反而現時1卡的D SI1 3EX None 鑽石,價錢也大約是5萬頭,多少少,但望落大小正常,閃爍火頭等也會明顯有改善,至於能不能找到靚SI1,就要靠自己了,不過其實也不太困難的。

Never underestimate what you can accomplish when you believe in yourself.

回覆 引用 TOP

Hello 可以幫我望下 Gia 6342301615 嗎? 謝謝你 🙏🏻

師兄可唔可以幫忙睇下
6355457448 $38500
6301414859 $40388
2316562878 $40744
定係都唔建議,拜託幫忙,超新手

回覆 引用 TOP

麻煩師兄幫忙睇睇6351099715同7356531361,萬分感激
大約咩價錢會合理?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貓貝貝 於 2020-9-4 02:27 AM 發表

Hello 可以幫我望下 Gia 6342301615 嗎? 謝謝你 🙏🏻
你好,這是一粒2卡G SI2 3ex faint的鑽石
証書尚算企理,不過我們追縱到這粒鑽石,看過石相,在枱面邊及star facet的位置,內含物都較貼面,而且黑點都少少大,所以唔可以話好差的si2,但如果而微螢光faint計算,應該平返少少。這粒石的內含物估計應該有部份角度是肉眼看到的,或者你可以看多一次實物。

附件

WhatsApp Image 2020-09-13 at 13.02.37.jpeg(59.75 KB)

2020-9-13 01:06 PM

WhatsApp Image 2020-09-13 at 13.02.37.jpeg

WhatsApp Image 2020-09-13 at 13.03.00.jpeg(69.8 KB)

2020-9-13 01:06 PM

WhatsApp Image 2020-09-13 at 13.03.00.jpeg

引用:
原帖由 LovebirdDiamon 於 2020-9-13 01:06 PM 發表

你好,這是一粒2卡G SI2 3ex faint的鑽石
証書尚算企理,不過我們追縱到這粒鑽石,看過石相,在枱面邊及star facet的位置,內含物都較貼面,而且黑點都少少大,所以唔可以話好差的si2,但如果而微螢光faint計算,應該平返少少。這粒石的內含物估計應該有部份角度是肉眼看到的,或者你可以看多一次實物。 ...
多謝你回覆,唔該晒🙏🏻

回覆 引用 TOP

C兄,結婚用麻煩睇下價錢合理?樓 上鋪裸石
6321837570$54200
2356683625$48800
感謝!

回覆 引用 TOP

師兄你好
求救, 麻煩幫幫眼
50k合理嗎?

回覆 引用 TOP

麻煩師兄幫忙睇吓這粒石價錢合理嗎?
1.86ct G VS2 3EX None round diamond
GIA1328306968
HKD$120k

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]