• 瀏覽: 7,474
  • 回覆: 22
這段日子,我時常問太太:「你真的想順產麼?」產前班的助產士三番四次、繪聲繪形的形容,那將會是人生前所未有的「十級痛」,但向來弱質纖纖的太太仍決心一試,暗暗佩服她之餘,我亦開始為自己擔心。

十級痛有多痛?早前某外國電視節目的兩位男主持人,決定要感受一下女人這份痛楚,他們躺在床上,腹部貼上一電極裝置,用電力模擬孕婦妊娠時的劇痛。兩人先從「一級」開始,然後將痛楚遞增,沒想到,這兩名健碩男只捱到「二級」便吃不消,跪求停止。想強調,當我看該片段的時候,額角也在冒汗,而且心跳加速,雙手抖震。事實上,面對別人的痛楚也是一個考驗,聽過有男人在太太生產期間,因承受不了太太痛得死去活來的場面,竟然一走了之。身邊的人聽到這故事皆哄堂大笑(包括我太太),但我卻笑不出來。

自問是個膽小的男人,平時看見別人肚痛,我也眉頭緊皺;假如是劇痛或「見血」的話,更加會本能地閉起雙眼、掩着雙耳。之所以不斷追問太太是否要順產,固然是因為關心她和寶寶的安全,但同時我亦擔心,已承諾入產房陪產的我,到時會否因場面太驚慄、叫聲太淒厲而承受不了?甚至當場暈倒?到時我能否要求醫生給我「笑氣」?常說,坊間對新手「爸打」的支援實在太少,助產士和醫生只會叫男人支持太太,以及獨沽一句「放鬆啲啦!」,但卻沒有人實質地教「爸打」如何面對。

時間無多,那一晚,我將家中最恐怖、最血肉模糊的驚慄片統統拿出來,並關掉屋內所有燈,開始進行地獄式的土法訓練……

新爸打會(全寫為"新手爸打侷住發展委員會")

Facebook專頁   http://www.facebook.com/newpapaclub

回覆 引用 TOP

去死啦, 學咩人做男人呀

嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。

回覆 引用 TOP

如果真係驚,唔好陪產啦,我二胎老公都係陪我陪到我子宮開到十度可以生就出咗產房。生bb姐,冇話爸爸一定要睇,唔係喺床隔離先叫支持太太,如果你睇完太太生之後有恐懼,第日唔敢行房,又或者晚晚發惡夢,咁樣有意思嗎?

不過呢,如果太太生果陣,你喺產房床頭陪佢,提佢吸氣呼氣嘅節奏,唔望過去佢下體果邊,應該可以唔使睇住血淋淋嘅一幕,你同太太商量下啦!

回覆 引用 TOP

我覺得真係要諗清楚先好陪產, 唔係話男人就一定要頂得住, 無謂第時留下陰影, 對你同你老婆都唔好

坦白d同老婆講啦, 你老婆會明白你嘅

做人到底為左乜?

回覆 引用 TOP

都話左呢個男人只係show off自己有個b, 根本無心理準備做人老豆
引用:
原帖由 tong021 於 2013-1-30 06:45 PM 發表

這段日子,我時常問太太:「你真的想順產麼?」產前班的助產士三番四次、繪聲繪形的形容,那將會是人生前所未有的「十級痛」,但向來弱質纖纖的太太仍決心一試,暗暗佩服她之餘,我亦開始為自己擔心。

十級痛有多 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vvbutter 於 2013/1/31 08:03 AM 發表

都話左呢個男人只係show off自己有個b, 根本無心理準備做人老豆
同感!!!D咁無膽既男人去死啦~~~~~~~~~~~
以前有個男同事又係,由得自己女人入去產房叫生叫死,自己唔敢入去,我即刻話佢D咁既時刻點可以掉低個老婆,係咪男人黎架?!

回覆 引用 TOP

我又覺得大家唔使咁極端既

畢竟每個人都有弱點,其實都係分享下姐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tong021 於 2013-1-31 09:55 AM 發表
我又覺得大家唔使咁極端既畢竟每個人都有弱點,其實都係分享下姐
怕血無罪架喎,我估都冇老公想掉低個老婆架?如果老婆生仔,你去行街睇戲shopping就話剷爆你姐,喺產房門口陪住都要鬧,好似有點强人所難。

兩公婆,唔係一定喺床邊先叫支持,老實講,我當日生嘅時候,老公喺唔喺我隔離真係冇所謂,因為我都痛到唔知做緊乜,仲邊理到老公喺唔喺我隔離丫。反而生完bb,佢有冇幫忙照顧阿b俾我好好休息,唔將湊仔重任就俾我一個,奶奶話我餵人奶餵唔飽個仔兼要我跟佢方法去湊仔時老公幫我口等等,我覺得呢啲支持重緊要囉!

回覆 引用 TOP

我剛成為人父無耐,我陪伴老婆生產。老婆話係等生時最通,到bb 真係出世時反而唔痛。當見到bb 出來那一刻,只有開心的諗頭。能見証bb 出生,也是人生其中一個重要時刻,怎能錯過。

PSN : slforest
機動戰記

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tong021 於 2013-1-30 06:45 PM 發表

十級痛有多 ...

回覆 引用 TOP

樓主當做好心,唔該唔好再post依位作者的低級文章

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 diuleelasing 於 2013-1-31 06:00 PM 發表

死白癡仔無膽到咁!
不如叫佢老婆落左佢算把啦!
人地助產士得閒都搞左孕婦先啦!你仲要人理你!你無野呀!

咪係LO....

生果個都冇佢咁多多事實, 旁邊果個咁鬼多理由, 又點又點

講到仲慘過生果個

嫁著呢D老公真是仆街.......

嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]