• 瀏覽: 5,389
  • 回覆: 3
開刀咪得囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hitomitojite 於 2013-1-23 03:36 AM 發表

你知唔知開刀係正常情況下無論對媽媽或者個bb都係百害而無一利?如果你選擇開刀係因為方便係好自私囉。驚痛嘅話你開完刀有排你痛。
如果真係百害而無一利就唔會有醫生發明開刀依回事啦。順產係好,但我唔覺開刀後有問題,仲可以揀時晨出世添。我就係開刀架喇,真係無問題喎。唔係痛幾個鐘順產,才稱得上母愛偉大。你未試過開刀,唔好自己嚇自己。

再講,假如我大肚時我老公要我上產前班我肯定會好唔開心囉,得閒訓下覺好過。所以我大肚時無返工,無上任何運動班、產前班、連政府都無booked,因為去健康院排期要早起身,去到又要排隊,所以全程私家。bb非常健康+活潑。no worries, what will be will be.

[ 本帖最後由 bernice1224 於 2013-1-24 04:50 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 menuch 於 2013-1-24 12:10 PM 發表

識得為老公著想
抵讚

其實男人專心賺錢咪得囉
有錢去私家
就唔使上果d產前班又乜又物
生果陣仲可以剪綵
拍埋片都得
生完就請人照顧媽媽同bb
養得起個老婆唔駛搞到大住個肚番工 ...
你完全講出我心中所想,無野慘得過大住個肚返工,頻頻撲撲免得過就免。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hitomitojite 於 2013-1-25 02:09 AM 發表

生仔係兩個人嘅事。如果你個男人僅僅識賺錢,係你懷孕個時一啲都唔幫你,你唔會唔開心?錢當然重要,但係有bb嘅時候老公比你心靈上嘅支持都非常重要。我老公不知幾enjoy啲乜班物班, ...
我老公好支持我,甚至可以話做到大部分老公做唔到既心靈支持,包括有時我係地下嘔佢會幫我抹、半夜幫我按摩、換屋迎接新成員。唔上運動班唔係因為老公唔陪我,係因為我唔想咁早起身做無聊野,係,我真係覺得運動班,產前照顧bb班好無聊。要運動我自己游水,做瑜珈都得啦。我連健康院都無去過一次。

唔肯上運動班唔代表將來唔落手落腳照顧bb,兩者無關係吧?我覺得運動班好似興趣班一樣。我而家不過唔上免費興趣班而已
而且由我嫁人第一日開始我媽就教我就算有工人,屋企所有野要識做,包括家務、照顧小孩,但唔洗樣樣落手落腳做,因為你識做,工人就呃唔到你。唔係留係屋企煮足一日三餐、洗洗熨熨、抹到一塵不染先叫照顧小朋友,同佢沖涼,傾計食飯仲有質素啦。

我老公同我嘅準備包括當年努力讀書同今日努力工作。準備佐廿幾年喇。

[ 本帖最後由 bernice1224 於 2013-1-25 11:32 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP