• 瀏覽: 10,657
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
懷孕O嘴實錄(上)(Benny的專欄)

電視劇經常出現以下場面:太太從洗手間出來,手中拿着驗孕棒,含羞答答地對丈夫說:「我……好似有咗!」丈夫聽了,頓時雙眼放光,一臉歡喜若狂 (假如是韓劇,丈夫一定會立即流淚),然後撲上前,捉着太太雙臂, 浮誇地說:「真嘅?」太太點頭,丈夫便緊緊的擁着太太:「放心,我會照顧你哋一生一世!」兩人相擁而泣……

本人謹向各位準媽媽表明,以上只是電視劇創作橋段,千萬不要期望你的丈夫或男朋友會出現以上反應。

日前與幾位爸爸聚會,大家談到當日得知太太「有喜」時的即場反應。爸爸A(女兒已15歲)說:「我當年的反應是目瞪口呆,即今天所說的『O嘴』,呆呆的對着太太良久。」爸爸B (兒子3歲,女兒1歲),第1胎,他禁不住衝口而出:「吓?唔係呀話?」第2胎,他略為收斂了(因為吸取了嚴重的事後教訓),強顏歡笑地說:「咁咪幾好!」可惜,他低劣的演技出賣了他 (所以他再領教嚴重的事後教訓)。至於爸爸C(兒子8歲),竟然第一時間問:「咁我哋下個月仲去唔去到旅行?」

至於他們的太太,看見孩子的父親竟然出現如此無奈、苦惱、錯愕、難以置信等表情,當然大失所望,有人當場痛哭,有人質問:「你係咪唔想負責任?」 有人甚至要生要死,總之,丈夫事後都要費盡唇舌地解釋,挽回太太的信心和信任。

還有一位爸爸D,即本人,由於擁有多年的電台操練及微薄的演戲經驗,當日聽到太太宣布「中頭獎」時,我馬上演出電視劇 (港劇層次)的興奮表現,太太也總算「收貨」。但當時內心的「表情」,實際上與馬國明出席電視頒獎禮時的經典表情無異。女士們或許會問,為何男人聽到「有喜」時通常都「冇喜」? 請先別怪責你的男人,當中其實大有文章,明天續談。

劉偉恆新手爸爸+電台節目主持人

報導來源:東方日報

回覆 引用 TOP

我发现我有左后,我同我老公既反应都系一样,5开心  因为我地本来无计划有bb

不过依家心情好好多,接受呢个事实,要为bb 准备

回覆 引用 TOP

唔係喎,我老公當時勁開心,仲勁摸我個肚。反而係我好無奈。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tong021 於 2013-1-8 09:46 AM 發表
懷孕O嘴實錄(上)(Benny的專欄)電視劇經常出現以下場面:太太從洗手間出來,手中拿着驗孕棒,含羞答答地對丈夫說:「我……好似有咗!」丈夫聽了,頓時雙眼放光,一臉歡喜若狂 (假如是韓劇,丈夫一 ...
我同C6可能努力左一段時間,當check到後,都未敢相信同未敢興奮!當照到心跳先興奮!

回覆 引用 TOP

push!

回覆 引用 TOP

其實有小朋友的確係一件興奮的事!

不過男人好多時候都會反應唔切 哈哈哈

回覆 引用 TOP

好文章,我老公真係O嘴. 唉…男人都係怕承擔責任

回覆 引用 TOP

Knowing that i was pregnant, my husband was very happy.

回覆 引用 TOP

好搞笑!!原來D Daddy 會有呢D反應架!!

回覆 引用 TOP

我老公好冷靜
我晨早check完,佢仲訓緊
我拍醒佢同佢講
佢拉返我落床叫我訓多陣先…

第二胎check嗰陣佢打緊機
佢叫我等一等先==
引用:
原帖由 tong021 於 2013-1-8 09:46 AM 發表

電視劇經常出現以下場面:太太從洗手間出來,手中拿着驗孕棒,含羞答答地對丈夫說:「我……好似有咗!」丈夫聽了,頓時雙眼放光,一臉歡喜若狂 (假如是韓劇,丈夫一 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vvbutter 於 2013-1-9 07:28 AM 發表

我老公好冷靜
我晨早check完,佢仲訓緊
我拍醒佢同佢講
佢拉返我落床叫我訓多陣先…

第二胎check嗰陣佢打緊機
佢叫我等一等先==

我老公都差唔多﹐知道左之後叫我買多枝check﹐再訓返

但到睇普通科醫生知確定左後﹐醫生見我地面青青(其實未食lunch),問我地想唔想要時﹐佢好快答:想!
始終生小朋友係開心但又大壓力既事﹐一時反應唔到都唔奇

옥탑방 왕세자

回覆 引用 TOP

其實, 第一反應我係呆左.... 雖然話有計劃

回覆 引用 TOP

我諗係睇下有冇好好既計劃同期待左幾耐掛..........好似我咁,我老公係要好有計劃果D人,好早已經plan好晒計晒條數ready啦,然後先開始唔避孕,跟住發現唔係咁容易,等左大半年先bingo到,所以佢知道果下係真係勁開心攬住我,然後當然係回復到冷靜mode,捉我去睇婦科.............
不過而家諗返起,各位男士或者可以試下用我老公呢招,咩都唔洗講,即刻攬住個老婆,然後因為老婆唔會睇到你表情,你盡情做你真正想做既表情都得XDDDDDDDDDDDDDDD 衰佬唔知係咪真係咁呢...............

回覆 引用 TOP

引用:

電視劇經常出現以下場面:太太從洗手間出來,手中拿着驗孕棒,含羞答答地對丈夫說:「我……好似有咗!」丈夫聽了,頓時雙眼放光,一臉歡喜若狂 (假如是韓劇,丈夫一 ...
他低劣的演技出賣了他  ...

極好笑

lol

回覆 引用 TOP

想不多一夜之間大家有咁多回應 同埋 點擊率!!

睇泥大家都好有共嗚!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]