• 瀏覽: 18,523
  • 回覆: 121
第一次係上年11月,完全失敗,冇雪B,....

過幾日(呢個星期內),再試第二次,今次醫生要我打既量多咗,仲要加多一種針,呢支要打5日,(所以有5日,全日total要打3 針).......我唔奢望可以一次成功,....但希望可以有D雪B剩,..唔駛要再從頭再做........

祝早孕!

洛洛,
努力呀!做好哂所有一 take 過的 tips 未呀?!
(當然你不在香港做,摸唔到龍王張床啦…

Goodie,

thanks for yr support ar....

盡量啦....可以跟,我都會盡量跟... 不過,今次,我有d唔係咁好既感覺 (唔知點解)

今次醫生幫我加咗D藥,另加多一種針,我睇番我第一次做既post,有人曾提過,我要打一種針,呢種針係好痛既,不過,當時,我唔係好明佢講咩,但,依家我諗我知呀....因為今次醫生要我extra買多一種針,(aud170一支,total要打5支),唔係package之內,所以,成個打針過程,有5日係要一日打3針ga...我今次有D驚,上次打針,一D都唔怕,但今次,唔知點解,總係有D擔心, 都係個句,我唔奢望一次得,但希望,可以成績好D, 多D雪B剩...

引用:
原帖由 洛洛1009 於 2012-2-22 03:53 PM 發表
Goodie,

thanks for yr support ar....

盡量啦....可以跟,我都會盡量跟... 不過,今次,我有d唔係咁好既感覺 (唔知點解)

今次醫生幫我加咗D藥,另加多一種針,我睇番我第一次做既post,有人曾提 ...
嘩....   洛洛,
一日都打3次呀!!! 又真係幾 hard feeling 喎 ~  
我真係覺得自己 super lucky 可以一 take 過, 我老公話齋, 我地係中左六合彩....

希望你今次成功啦..... 真係替你辛苦

咁你子宮情況 ok ar ma??  我因為那次 IVF, 而攪到子宮出現的 cyst, 剛剛才消失哂炸, 醫生話有 cyst 係正常, 因為異常地 stimulate 子宮而產生的, 通常3個月就退.  你有無呢個問題?  我覺得做 IVF, 對身體真係有傷害.
不過無計啦.... 大家都唔想行到呢步...

咩係cyst?我唔知喎,我第一次ivf之後,就冇再check過子宮呀,(其實都唔知之前有冇check 過)你點發現,同埋有咩症狀?

引用:
原帖由 洛洛1009 於 2012-2-22 06:17 PM 發表
咩係cyst?我唔知喎,我第一次ivf之後,就冇再check過子宮呀,(其實都唔知之前有冇check 過)你點發現,同埋有咩症狀?

Cyst 即係水瘤呀! 在子宮/卵巢附近.  你在澳洲同醫生講 Cyst, 佢地一定知.

照 ultrasound 就見到架啦.  我就第一次產檢時照到, 當時除左見到 bb 個囊之外, 仲見到兩個幾大的 cyst, 幾驚呀! 不過醫生立即說是正常的, 因為打左針去刺激子宮 & 卵巢, 呢個係副作用, 通常 3 個月後就消失.  That's why 我個 IVF 醫生一向都唔鼓勵好密做 IVF or 打好重 dosage 嘅藥.  咁當然個個人情況唔同啦, 有需要都無辦法.

Cyst 其實都無乜症狀架, 我之前未有 bb 時, 曾經試過有, 但因為已經幾大要做手術的 (不過好彩佢之後自己爆左), 我那時發現到, 因為覺得卵巢位扯住扯住痛, 個肚臍下位有 d 突突地, 同剛剛有左嘅症狀好似, 去睇醫生先發現.
但如果個 cyst 唔係好大, 根本無乜症狀架, 好似無野咁.

But u don't need to worry! 你做第2次時, 醫生實同你再照 ultrasound 睇子宮, 到時你便知囉...

I remember you, you are from Australia, right? I followed your previous post and shed a few tears when I learnt it wasn't a success.

I wish you all the success in the world this time round! God bless you and your husband

俾啲信心,放鬆心情,今次一定得!

引用:
原帖由 goodie 於 2012-2-22 10:53 PM 發表

Cyst 即係水瘤呀! 在子宮/卵巢附近.  你在澳洲同醫生講 Cyst, 佢地一定知.

照 ultrasound 就見到架啦.  我就第一次產檢時照到, 當時除左見到 bb 個囊之外, 仲見到兩個幾大的 cyst, 幾驚呀! 不過醫生立 ...
GOODIE

其實由抽egg開始,我兩邊久唔久都有D抽,當然,依家冇之前咁密....不過,有時都仲有ga, 不過,我都由得佢先啦....反正都再打針.....不過,我都已經打算,如果今次都唔得,就比自己休息吓,可能年尾再做.....

引用:
原帖由 Jessyca88 於 2012-2-23 01:01 AM 發表
I remember you, you are from Australia, right? I followed your previous post and shed a few tears when I learnt it wasn't a success.

I wish you all the success in the world this time round! God ble ...
多謝哂!!!.不過,我今次真係冇咩信心,上次,我好樂觀,好有信心, 但今次真係冇,我表姐話點解冇信心都做,點解唔ready先,我話根本冇準則,我上次以為自己ready啦,後尾都唔得,我唔想等,反正,呢D都係好睇彩數,所以,是但啦.....個天係唔比我,我做咩都冇用.....

引用:
原帖由 hayata 於 2012-2-23 12:18 PM 發表
俾啲信心,放鬆心情,今次一定得!
多謝哂,由第一次比信心同鼓勵我到依家.....

你個B點呀??生咗未??祝BB健康,快高長大..

引用:
原帖由 洛洛1009 於 2012-2-23 16:21 發表

多謝哂!!!.不過,我今次真係冇咩信心,上次,我好樂觀,好有信心, 但今次真係冇,我表姐話點解冇信心都做,點解唔ready先,我話根本冇準則,我上次以為自己ready啦,後尾都唔得,我唔想等,反正,呢D都係好睇彩數,所以,是但啦 ...
係羅, 有心栽花花不開,無心插柳柳成蔭 丫嘛. 平常心面對就ok

引用:
原帖由 洛洛1009 於 2012-2-23 04:24 PM 發表

多謝哂,由第一次比信心同鼓勵我到依家.....

你個B點呀??生咗未??祝BB健康,快高長大..
Thx!
我個B而家32週,已經book咗4月頭開刀,so far都好健康。如今希望佢聽聽話話,唔好提早出世就得喇。

引用:
原帖由 hayata 於 2012-2-24 11:41 AM 發表

Thx!
我個B而家32週,已經book咗4月頭開刀,so far都好健康。如今希望佢聽聽話話,唔好提早出世就得喇。
係呀聽話,健康就係最重要。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]