• 瀏覽: 192,485
  • 回覆: 414
  • 追帖: 73
個人分享:

之前唔知咩事下爬位勁生暗瘡 (唔係腸胃問題, 冇食熱氣野, 都唔係太夜瞓, 總之就係唔知咩原因), 幾個月啦, 搽極暗瘡水/膏都冇效, 好無奈  早排同好耐冇見既婆婆見到面, 佢一見我就話我啲暗瘡好犀利, 教我每朝用隔夜茶加鹽來洗臉, 我就諗住試下都冇壞, 反正屋企日日都有沖茶既習慣... 連續用左2個星期, 而家啲暗瘡差唔多消晒, 都冇咩點再生出來啦

除左用隔夜茶加鹽來洗臉之外, 我仲每日係洗完臉之後用豆腐敷面 (又係婆婆教既, 老人家好多偏方  本來係要來俾BB仔敷面去臉上既胎毒粒粒, 我見咁神BB仔用完塊面又白又滑, 就試下), 係2個星期之內, 本來好嚴重既暗瘡印, 而家淡左一半有多

有暗瘡/暗瘡印煩惱既姊妹不妨一試  方法如下:

隔夜茶加鹽:
*每朝用, 一杯隔夜茶 (約250ml)加1/4茶匙鹽攪均後洗臉, 有姊妹話美容應該用粗鹽, 不過我只係隨便用屋企煮餸用既幼鹽  (*如臉上有傷/暗瘡有損, 洗臉時會有少少乸)
*個人有時用普洱, 有時用香片 (屋企人沖開咩茶就用咩茶, 婆婆話基本上咩茶都冇所謂)
*我係就咁用隔夜茶加鹽洗臉, 唔使再用清潔用品(如洗面奶), 不過我慣左會搵清水再洗一次, 印乾水後就即時做埋豆腐mask.

豆腐敷面:
*街市買到既"林"豆腐 (應該係任何豆腐都得, 不過個人覺得"林"身既好用啲", $3左右有一舊) 每次可以cut少少出來用, 剩下既搵個盒仔收起可放入雪櫃存放幾日.
*洗完臉後將豆腐壓爛後敷上臉, 我係搵手指禁到佢一pat pat, 之後搽上面, 之後再捽(我慣左打圈咁捽, 好似搽護膚品咁), 捽到成面都白色好均勻就可以停, 敷一陣就可以洗. 唔使敷咁耐, 1~2分鍾就夠. 豆腐最好買啲"林"身既, 我試過用布包豆腐/硬身啲既豆腐, 比教難捽得開.

P.26 #382 加左大家既成果分享, 未試既兄弟姊妹可以參考一下

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
整爛d豆腐之後再fu上面.?
咁會吾會扇落去架.?

回覆 引用 TOP

真既??
我要試呀先得!!!!!!!!
我有暗蒼同暗蒼印既煩惱呀!!!!!!!
thanks樓主

回覆 引用 TOP

多謝樓主分享~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!>V<
要試下~!!

回覆 引用 TOP

我又係下爬勁生暗瘡,宜家印勁深色,好似毀容咁…thanks sharing

回覆 引用 TOP

請晌樓主用咩茶GA?
隔夜意思係沖好放一晚? 洗唔洗放入雪櫃?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kimy 於 2010-7-4 03:05 PM 發表

整爛d豆腐之後再fu上面.?
咁會吾會扇落去架.?
我係搵手指禁到佢一pat pat, 之後搽上面, 之後再捽(我慣左打圈咁捽, 好似搽護膚品咁), 會零零碎碎咁不斷掉返啲落來, 但點都會仲有好多留係塊面度既
捽到成面都白色好均勻就可以停, 敷一陣就可以洗. 唔使敷咁耐, 1~2分鍾就夠. 豆腐記住買啲"林"身既, 我試過用布包豆腐/硬身啲既豆腐, 比教難捽得開.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HAZLUVEM 於 2010-7-4 03:45 PM 發表

真既??
我要試呀先得!!!!!!!!
我有暗蒼同暗蒼印既煩惱呀!!!!!!!
thanks樓主
係呀, 我用左2個星期咋, 其間咩野美白野都冇用過
我BB侄仔之前塊面啲胎毒粒粒超勁, 做左豆腐mask 幾日就又白又滑啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 EdenW 於 2010-7-4 04:43 PM 發表

我又係下爬勁生暗瘡,宜家印勁深色,好似毀容咁…thanks sharing
下爬同頸之間個位 (唔知你問唔問我講邊度) 都有, 灰左幾個月
你都試下啦, 勤力啲日日做, 應該可以改善架  我男朋友都話我明顯好左好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beamstra 於 2010-7-4 04:55 PM 發表

請晌樓主用咩茶GA?
隔夜意思係沖好放一晚? 洗唔洗放入雪櫃?
我一時用普洱, 一時用香片... 我爸沖開咩野就用咩野, 而我婆婆就話咩野茶都得
隔夜茶, 即係今日沖左出來放一晚, 留返明天用, 我冇放入雪櫃呀...
記住加鹽, 初時我婆婆冇講話要落鹽, 我試左一排唔work, 之後再見到佢時佢先話要落鹽, 落左鹽就真係work啦

回覆 引用 TOP

隔夜茶加鹽: 每朝用
咁係咪夜晚用番正常野洗面..
同埋淨係用水+salt得唔得架??

我塊面易敏感 好多紅印 混合偏乾..
用呢d方法會唔會敏感架??
有冇sis會試 @@

回覆 引用 TOP

鹽可排出老化物質
一般用來護膚美容的鹽是指天然鹽,即粗鹽,粗鹽是由海水經日曬結晶而成的,粒狀較粗糙,內含鈉,微量的碘、錳、鋅、鉀等礦物質,鹽的結構成份與維持生命的血液、淋巴腺的結構成份相似,若塗在皮膚上,經皮膚直接進入血液及淋巴腺處,便可排出血液及淋巴腺細胞內的老化物質、繼而得到美容效用。 不過提提你,用在美容護理上的鹽不能使用幼鹽,因為幼鹽屬於化學鹽,經過化學精製而成。可用在食物調味上,若用在美容上不單不能發揮效用,還有不良的影響。

唔可以用幼salt wor,, 冇粗個d..
樓主用粗定幼架??

回覆 引用 TOP

用隔夜茶加鹽洗臉

咁仲使唔使用洗面奶個d?
定係就咁用d茶洗,一洗塊面就得?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cryova 於 2010-7-4 06:40 PM 發表

隔夜茶加鹽: 每朝用
咁係咪夜晚用番正常野洗面..
同埋淨係用水+salt得唔得架??

我塊面易敏感 好多紅印 混合偏乾..
用呢d方法會唔會敏感架??
有冇sis會試 @@
係呀, 我夜晚係用返正常洗面foam既.
我婆婆教係要用茶, 仲要係隔夜既, 好似話隔夜茶本身都有消炎既功效.
我自己未試過就咁用水+鹽, 不過好耐之前係度好似睇過有人share話用鹽來洗面 (當磨砂咁用)係可以去暗瘡印, 我諗原理差唔多.
我諗茶同鹽都係天然既野, 應該唔會敏感掛...@_@
你係唔係只得印? 有冇暗瘡? 隔夜茶加鹽係消暗瘡既, 如只係想去印, 可以試豆腐mask (BB仔怕敏感都用得, 不過記住敷一陣就夠, 唔好敷太耐)
引用:
原帖由 cryova 於 2010-7-4 07:51 PM 發表

鹽可排出老化物質
一般用來護膚美容的鹽是指天然鹽,即粗鹽,粗鹽是由海水經日曬結晶而成的,粒狀較粗糙,內含鈉,微量的碘、錳、鋅、鉀等礦物質,鹽的結構成份與維持生命的血液、淋巴腺的結構成份相似,若塗在皮膚 ...
我只係用屋企煮餸用既幼鹽咋...@_@ 又真係work喎, 生左幾個月既暗瘡而家差唔多停晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yingyingho 於 2010-7-4 08:17 PM 發表

用隔夜茶加鹽洗臉

咁仲使唔使用洗面奶個d?
定係就咁用d茶洗,一洗塊面就得?
就咁用茶洗就得, 唔使再用洗面奶, 不過我慣左會再用清水洗多一次.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]