• 瀏覽: 13,911
  • 回覆: 12
我個囝囝擒日去健康院打完三針就發燒. 燒到今日40度都未見退燒. 請問是正常的嗎? 已食了健康院比的退燒藥.

bb發燒40度高嗎? 幾多度要去醫院呢????

法律面前, 窮人含撚.
帶佢睇下兒科醫生啦.

引用:
原帖由 itc13 於 2010-7-1 13:03 發表
我個囝囝擒日去健康院打完三針就發燒. 燒到今日40度都未見退燒. 請問是正常的嗎? 已食了健康院比的退燒藥.

bb發燒40度高嗎? 幾多度要去醫院呢????
40度好高燒o架啦....快d 去醫院...

不過我想問點解一次同佢打3針..應該分開打會好d...

引用:
原帖由 siusiu99999 於 2010-7-1 05:34 PM 發表

40度好高燒o架啦....快d 去醫院...

不過我想問點解一次同佢打3針..應該分開打會好d...
健康院規定的. 六個月係一次過打三針

依家啲政府醫院信唔過, 可以的話去可信任的私家醫生打針和睇醫生.

多謝名位意見,燒左42小時之後的今天早上,帶左阿B去睇C家醫生,醫生話可能係打左針發燒,又可能係有小小凍親(小小咳,氣管有聲),又可能係出玫瑰疹,開左退燒藥...密切觀察情況中...

可以要求分開打

你先要睇返健康院俾你講解呢d針既內容, 如果持續發燒幾多度以上, 飲左佢地開d藥水都唔得既話, 最好係去急症室, 話俾醫生知打左呢d針, 係健康院醫生同我講架, 健康院醫生話, bb打完針之後, 我地要觀察佢有咩反應, 睇返佢係咪適合再打落去, 如果反應過度敏感, 可以叫健康院分開打, 甚至可以叫醫生寫紙以後唔打.

乙肝&肺炎嗰d針唔係好勁咋, 最勁係嗰支四合一,

我個仔次次打完之後都發燒, 扭計... ... 到左9個月嗰時, 叫健康院先打乙肝&肺炎, 到10個月先至打埋四合一.

如果對四合一反應大, 可以要求醫生寫紙唔打, 但係報名讀書時, 唔知幼稚園會唔會要求打返

最勁係四合一last嗰針, 打完之後2個月都唔食奶, 平時食8安, 打完食得4安

引用:
原帖由 itc13 於 2010-7-1 17:37 發表

健康院規定的. 六個月係一次過打三針
可以要求分開打, 不過都打咗, 你又睇咗醫生, keep 住同佢探熱...

之前打過4合1都無咁勁,健康院D醫生又COOL,都唔敢開聲
頭先訓覺出左好多汗,落雨咁一滴滴滴落來,終於退燒啦...
唔知會唔會再燒,因昨日都試過退左燒幾個鐘再燒...
今日成日都食唔到4安奶...

點解唔去私家打5合1 或者 6合1, 我女以前由兩個月開始到都係去私家打, 從來冇發燒! 依家細佬都係去私家打.
引用:
原帖由 itc13 於 2010-7-2 18:17 發表
之前打過4合1都無咁勁,健康院D醫生又COOL,都唔敢開聲
頭先訓覺出左好多汗,落雨咁一滴滴滴落來,終於退燒啦...
唔知會唔會再燒,因昨日都試過退左燒幾個鐘再燒...
:smile_ ...

引用:
原帖由 lwm1126 於 2010-7-3 12:09 AM 發表
點解唔去私家打5合1 或者 6合1, 我女以前由兩個月開始到都係去私家打, 從來冇發燒! 依家細佬都係去私家打.
我諗應該關小朋友自身問題多d , 我個囡囡都係公立打, 佢都冇發燒啊.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]