註冊 登入

炒工人,唔想補一個月俾佢.

炒工人,唔想補一個月俾佢. E-mail 此主題給朋友

想炒工人,想即刻換,但又唔想補一個月俾佢可以點.
p.s 我絕對唔會刻薄佢,佢黎左我home 5個月睇左4次醫生,做野又唔好,踢一踢,旭一旭,今日發現櫃底好dirty,3個月唔洗花樽,4 個月唔洗99廁所,5個月唔洗抽油煙機,間屋臭氣非常,周圍都係塵,我本身有哮喘,敏感,如果我要炒佢講出以上事實可以唔洗補一個月俾佢可以嗎?

回覆 引用 TOP

Give warning letter to her and ask her to sign in. Tell her if she does it again, she will be fire.
But don't forget write the warning letter in her country language and asks your agent to be the witness. If you have photos for evidences, it will be prefect.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奶茶仔 於 2010-2-23 03:14 PM 發表

想炒工人,想即刻換,但又唔想補一個月俾佢可以點.
p.s 我絕對唔會刻薄佢,佢黎左我home 5個月睇左4次醫生,做野又唔好,踢一踢,旭一旭,今日發現櫃底好dirty,3個月唔洗花樽,4 個月唔洗99廁所,5個月唔洗抽油煙機,間屋臭氣 ...
你要炒左,就要補一個月啦
呢D工作,你一直都無反映過架
佢懶唔係可以唔補人工既藉口

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LIONDOG1030 於 2010-2-23 04:18 PM 發表

你要炒左,就要補一個月啦
呢D工作,你一直都無反映過架
佢懶唔係可以唔補人工既藉口
我有反映過,話佢就好左幾日,我認我有問題,點解我唔可以惡d捉住佢做野,因為我之前3個工人都好好,咩都自己做唔洗我費心..

回覆 引用 TOP

呢個工人就係蝦我淋善..... 我亦都試過叫agent幫我話佢,佢都係冇改善.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奶茶仔 於 2010-2-24 06:07 AM 發表

呢個工人就係蝦我淋善..... 我亦都試過叫agent幫我話佢,佢都係冇改善.
你間agent咁衰架
最怕遇到呢d工人
份約仲有幾耐啊

回覆 引用 TOP

我個印印黎左一個 月唔夠
超超超lazy
個女喊又唔理
經過見到阿女無被come都視而不見

我同個agent投訴
佢話太快下判斷
叫我寫份list比佢
等佢同工人講
我唔係唔寫
唔通連個女無被come, 要幫佢come好都要寫?!
我個女打噴嚏, 隻手好凍要同佢著衫都要寫?! (佢知道個女凍但都唔同佢come----因為我問過佢)

個印做左一個月, 已經簽左兩封warning
因為第一封無話一個月內再唔改善就炒 (多得個agent, 因為佢未收曬個印印o既錢!!)
如果佢再唔改, 再等一個月就炒得

你一定要個agent幫你搞
唔洗自己煩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abbychuchu 於 2010-2-24 01:43 PM 發表

超超超lazy
個女喊又唔理

我同個agent投訴
佢話太快下判斷
叫我寫份list比佢
等佢同工人講
我唔係唔寫
唔通連個女無被come, 要幫佢come好都要寫 ...
一個月都話快
如果唔早講,一陣又話你地拖咁耐先出聲啦
又係僱主既錯

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

Immigration話除非有刑事案底就可唔比一個月, i.e. 偷錢. 傷人,行刧. 呢有印印偷野,報警,衰工人認偷野,警方都唔起訴?咁都得?

回覆 引用 TOP

係呀, 係我地o既錯
印印有驗孕棒, 又係我錯!!!

我d錢好似係"握"番黎
真係好好好慘!!!!!

回覆 引用 TOP

你封warning要講佢錯咩,如果一個月內唔改就炒 (唔洗補架)
agent有呢d信架, 要佢做la

回覆 引用 TOP

俾一個月通知佢, 我以前都係咁, 因為個工人鬧我,我都唔想補錢, 我覺得佢係搏炒...
不過在此之前要收好財物, 同埋唔好俾佢入廚房煮野俾你食,
0係我比佢既一個月的通知期中, 都發生好多事, 包括屈我偷佢PASSPORT, 話要報警拉我...
唉...諗起都嬲..

QBG

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abbychuchu 於 2010-2-24 01:43 PM 發表

超超超lazy
個女喊又唔理

我同個agent投訴
佢話太快下判斷
叫我寫份list比佢
等佢同工人講
我唔係唔寫
唔通連個女無被come, 要幫佢come好都要寫 ...
我都請左個工人, 我話要講英文既, 點知見到面, 佢既英文只係幼稚園程度, 而家咩都要做動作話比佢知,
有時做錯左, 想話佢都唔知從何說起,.....

QBG

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abbychuchu 於 2010-2-24 02:13 PM 發表

係呀, 係我地o既錯
印印有驗孕棒, 又係我錯!!!

我d錢好似係"握"番黎
真係好好好慘!!!!!
攪到大肚就獲啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 QBG 於 2010-2-25 12:55 PM 發表

俾一個月通知佢, 我以前都係咁, 因為個工人鬧我,我都唔想補錢, 我覺得佢係搏炒...
不過在此之前要收好財物, 同埋唔好俾佢入廚房煮野俾你食,
0係我比佢既一個月的通知期中, 都發生好多事, 包括屈我偷佢PASSPORT, 話 ...
佢幫你打工,都要鬧你
可能你善良,所以佢蝦你啊

回覆 引用 TOP

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。