• 瀏覽: 547
  • 回覆: 1
[隱藏]
真係好驚!
都唔知去唔去浸會生好!!

http://www.hkatvnews.com/v3/share_out/_content/2010/01/12/atvnews_136572.html

浸會醫院又發生初生嬰兒醫療事故,一名男嬰三度抽筋都沒有醫生臨床診治,更一度沒有呼吸,最後因為醫療設備不足,要轉送公立醫院治理,男嬰證實患上腦膜炎,仍然在深切治療部留醫。

衛生署收到投訴指,一名男嬰上月十九日在浸會醫院出生,二十一日凌晨突然抽筋及反白眼,護士通知醫生但醫生未有臨床應診,只是叫護士為男嬰提供氧氣,兩小時後男嬰又再抽筋,護士再讓他吸氧氣,個多小時後嬰兒第三次抽筋,護士再通知醫生。

直到早上八時半,醫生到場診斷男嬰情況,他當時發燒、一度沒有呼吸,病情嚴重。院方於是通知男嬰的父母並表示醫院設備不足,要轉送公立醫院診治,男嬰被送伊利沙伯醫院搶救,證實患上腦膜炎,目前仍然在深切治療部留醫。

衛生署去年至十月一共收到四十四宗私家醫院事故呈報,十一宗涉及孕婦,十四宗涉及嬰兒。浸會醫院去年發生多宗醫療事故,包括十月一名內地孕婦分娩時懷疑羊水栓塞死亡,九月時兩名嬰兒出生後都被發現有骨折。



回覆 引用 TOP

其實我本人覺得政府醫院既設備會好過私家
只不過你係私家生會舒服d...服務好d
因為你樣樣都比緊錢架!
我朋友有一次係沙田仁x生
明明可以順產...就逼佢去開刀
bb 照燈又係錢(係唔係都照2日)
開刀住既時間耐d...出院又貴d
有錢都唔係咁浪費...
留比bb 第時用仲好啦!



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]