• 瀏覽: 4,377
  • 回覆: 14

其實之前在發Sofina的聖誕限定品時, 就已經在網頁上看到過了。當時在日本還曾經發起過大型的試用活動呢!
而在日本的美容網站@cosme, 也穩佔在排行榜首位數星期了!

所以一直都很留意, 到底什麼時候才會在香港上市呢?

就在剛過去的除夕, 2010年1月1號, 這支全新的液體唇膏就登陸香港各專櫃了!

我是在12月尾去Sofina尖沙咀SOGO的專櫃取試用裝的。其實當時櫃上已經擺出了tester, 只是時間不夠沒能馬上試一下...

試用品的包裝頗精美呢!

試用的四色是16色中的Couture color。

說起Sofina的AUBE couture, 當然不得不提它幾乎所有的產品色調都加入了「Harmonizing Pearl」(和諧珍珠; 金黃色)。
可以和亞洲人的偏黃膚色更完美協調。

而這款唇膏的令一個特點, 就在於它的「專利3D立體唇刷」。

它設計為與亞洲人的咀唇貼受的角度和形狀, 可以塗出更均勻的效果。
觸感有點彈力, 貼合咀唇。而且形狀可以輕易的畫出咀角和唇山的線條~

官網號稱「即使是

唇紋明顯或容易粗糙的嘴唇,也能變得柔軟而光滑。」

配方中也加入了lip essence成分(ceramide α) 和lip balm成分(海草精華、洋金菊精華、橄欖精華)。

這個系列一共有16種顏色。

使用的是它的「couture colorPK161RS361RD561BE761
挑選時先由couture color開始, 再以明暗度選擇喜歡的顏色。

手部的試色, 顏色真的非常均勻~

不知道是不是我用的份量太少還是我的唇紋太深呢?
雖然它有標榜遮蓋唇紋, 可是沒完全蓋住我的唇紋......|||OTL
我覺得很大機會是因為試用品的問題...那唇刷很難完全沾上色咭上的唇膏...囧
幸好在專櫃看過實品, 倒沒有這問題...
其實塗上後唇紋起碼蓋住了八九成! 以唇膏來說, 真的算非常好~!! (當然不可以跟唇蜜比喇...)
而最令我感到驚奇的, 是它的 滋 潤 度 !
試用的時候, 我是完全沒有打底, 也沒有塗護唇膏的。
一般來說, 像試色這種要重覆塗上和抹走唇膏的動作, 會讓咀唇非常的乾燥, 甚至會出現脫皮的困擾。
可是在試用的時候非但沒有出現這種情況, 而且到試用第三、四種顏色時, 還感到唇部的乾燥有一點點改善...!!
非常神奇。@@
唇膏的質感挺好推, 而且塗出來非常均勻。塗在唇上有滑順水嫩的光澤感, 但不像唇蜜那麼glossy。
唯一有點小扣分的, 是塗上後有一點點黏呢...
整體來說也不錯的!
我會給它 7/10 分~~~~

雖然如此, 我還是比較喜歡唇蜜的glossy效果。^^"
如果是習慣淡妝, 甚至素顏的, 這款唇膏絕對推薦嘗試!
(說起來, 很想靠櫃試試PK163...看起來很棒的顏色!)

*~請推推支持一下~*

馬上google to see more:
無名 fukfukfuk

連結:
@cosme介紹、評分、排名
Sofina AUBE couture日本官網
Sofina AUBE couture香港官網

(產品圖片翻拍自Sofina日本、香港官網及google圖片搜尋)

世上膠人何其多 你又小得幾多個

"Beauty has a lot to do with character." - Kevyn Aucoin
熱賣及精選
液體唇膏同lip gloss 有咩分別呢?顏色會深啲?
正好想買支唇膏,shiseidoMaquillage 我都覺得幾好用~ 而家唸緊邊隻好.....

引用:
原帖由 mondy 於 2010-1-6 01:59 AM 發表

液體唇膏同lip gloss 有咩分別呢?顏色會深啲?
正好想買支唇膏,shiseidoMaquillage 我都覺得幾好用~ 而家唸緊邊隻好.....

液體唇膏d色會出d實d
lipgloss就透d

"Beauty has a lot to do with character." - Kevyn Aucoin
成16隻色咁多

我買左BE762色!非常靚!搽左個好靚,唇紋差不多冇哂!正!

SOFINA d唇膏真係好好用~~~
上年買過1枝 pk102我日日都會搽,
加埋佢o既 moist lip base,
咀唇會更滋潤,更豐盈~
而家佢新出呢款~~~好有興趣試~~~

好生火!!!
我見最近好多雜誌都有佢份
我呢d鍾意lip gloss多d既人都比佢吸引到
但係我手邊既唇妝就算我多十個嘴都用唔晒呀
哈哈哈XD

幾$支呀,我d唇色比較深(身子差..orz)
唔知遮唔遮到,想試下pk161 pk163呢d色>"<(又唔想去專櫃試,我係果種試完唔好意思唔買果種人 )

引用:
原帖由 一兔兔兔一 於 2010-1-6 11:04 AM 發表

唔知遮唔遮到,想試下pk161 pk163呢d色>"
呢支雜誌寫就$210
我個咀都ok紅架
搽PK161隻色都唔會遮唔到
你去counter試啦~~~
試下先知o岩唔o岩架嘛!
何況又冇人話試左一定要買

引用:
原帖由 一兔兔兔一 於 2010-1-6 11:04 AM 發表

唔知遮唔遮到,想試下pk161 pk163呢d色>"
我唇色都深,所以用BE762!好掂!令到我個唇色靚返哂!佢仲唔會好似其他唇彩禁痴嘴添!

引用:
原帖由 blue_label6455 於 2010-1-6 02:59 PM 發表

我唇色都深,所以用BE762!好掂!令到我個唇色靚返哂!佢仲唔會好似其他唇彩禁痴嘴添!

佢個質地真係唔錯~
都唔會好痴
又夠持久

幾多$$呀??
係咪唔閃嫁??實色?
thanks

引用:
原帖由 laamlaam1202 於 2010-1-6 10:38 PM 發表

幾多$$呀??
係咪唔閃嫁??實色?
thanks
$210
珠光效果, 唔係實色
閃粉唔大粒架, 唔可以叫閃
係有光澤囉

引用:
原帖由 福爾摩斯二世 於 2010-1-6 10:51 PM 發表

$210
珠光效果, 唔係實色
閃粉唔大粒架, 唔可以叫閃
係有光澤囉
210好貴呀
咁bourjois都唔錯啦

引用:
原帖由 laamlaam1202 於 2010-1-6 10:53 PM 發表

210好貴呀
咁bourjois都唔錯啦
bourjois...lipgloss就唔錯
lip stick真係唔會有sofina呢類效果
佢d lip stick多數係實色又光澤感唔強
打底就ok既

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]