註冊 登入

傭語錄 分享與家傭開心激氣史

傭語錄 分享與家傭開心激氣史 E-mail 此主題給朋友

引用:
原帖由 olivineREX 於 2009-11-6 16:13 發表

歡迎各位在此暢所欲言.分享與家傭開心激氣史.
各位有用印傭嘅僱主可能都遇唔少因為溝通唔倒而發生嘅問題, 其實有時真係幾激氣, 不過激死自己都冇用, 不如大家都講出黎發洩下, 分享下, 然後大家一笑置知~

我自己講先, 有一日我叫咗工人煲涼茶, 阿老公見佢煲好就叫佢JUM杯比我飲, 當時我對住個電腦搞緊D童裝嘅野, 搞完見倒枱面竟然有杯.......鮮奶!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hgrace 於 2009-11-6 14:25 發表

各位有用印傭嘅僱主可能都遇唔少因為溝通唔倒而發生嘅問題, 其實有時真係幾激氣, 不過激死自己都冇用, 不如大家都講出黎發洩下, 分享下, 然後大家一笑置知~

我自己講先, 有一日我叫咗工人煲涼茶 ...
唔係牙ma.煲涼茶變煲鮮奶.

我琴日起身果陣.諗住自己整杯麵.點知個工人原來整左午餐."激"到佢發脾氣.注意發脾氣果個唔係我.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 olivineREX 於 2009-11-6 16:13 發表

唔係牙ma.煲涼茶變煲鮮奶.

我琴日起身果陣.諗住自己整杯麵.點知個工人原來整左午餐."激"到佢發脾氣.注意發脾氣果個唔係我.  
哈~ 佢嘅理論係...涼茶煲好咗, 不過要灘凍先飲得, 所以冇諗過阿sir會叫佢jum涼茶, 就以為阿sir叫jum鮮奶. (原來涼茶一定要原樽灘凍先倒得落杯, 倒咗落杯係唔可以灘凍嘅!!)

唉...咁你要唔要氹返佢???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hgrace 於 2009-11-6 18:00 發表

哈~ 佢嘅理論係...涼茶煲好咗, 不過要灘凍先飲得, 所以冇諗過阿sir會叫佢jum涼茶, 就以為阿sir叫jum鮮奶. (原來涼茶一定要原樽灘凍先倒得落杯, 倒咗落杯係唔可以灘凍嘅!!)

唉...咁 ...

佢講到好有自己果套咁.又好氣又好笑.
要呀.仲要好聲好氣同佢講番下次會早d起身同佢講食唔食.

回覆 引用 TOP

雞同鴨講最麻煩

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

完全同意樓主....其實佢地真係唔用腦架. 唔明又唔問.  答你話佢自己明, 轉頭就做錯. 判斷能力超低. 做野個時又發夢.游雲.  

有一日, 我有水果想俾個印傭食, 我指住d 水果叫佢  "食左佢啦". 點知佢幫我 "識" 左個冷氣....咁我話唔係呀, 我叫你食~~~呀. 佢又即刻開反個冷氣. 冇命啦...激死我.

有一日, 我奶奶幫我叫佢攞 d廁紙去廁所 (我d廁紙剛買回來放在廚房). 點知佢走左落樓下攞報紙. 吹脹 !!!

回覆 引用 TOP

我 覺得好好笑, 好彩我個係賓賓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 svpm 於 2009-11-10 01:40 發表

完全同意樓主....其實佢地真係唔用腦架. 唔明又唔問.  答你話佢自己明, 轉頭就做錯. 判斷能力超低. 做野個時又發夢.游雲.  

有一日, 我有水果想俾個印傭食, 我指住d 水果叫佢  "食左佢啦". 點知佢幫我 "識"  ...
雖然當事人係好嘔血, 但係講返出黎, 真係好好笑~

回覆 引用 TOP

好多日冇返黎, 因為假期同假期後都比較忙....

今日又有d好笑野同大家分享...

話說我隻佬今日唔舒服就請病假响屋企休息, 可以同我一齊响屋企食早餐, 咁就叫印印用屋企僅餘嘅麵包(足有8吋左右長嘅熱狗包)整熱狗, 仲同佢講叫佢整開一半我同先生食.

過咗一陣, 早餐黎喇! 但係.......=  =""" ....點解都仲係原隻熱狗上嘅?? 我問:"ELLA, 我咪同你講要切開一半我同先生兩份囉?"
佢邊答邊比手勢:"一半..." <---語調係喃喃自語, 唔係疑問句....
我話:"係呀! 我有冇同你講呀?"
佢面帶微笑, 語調歡欣地答:"有~"
=  ="" 我問:"咁你有冇聽呀?"

佢冇答我, 淨係執咗枱面隻隔夜污糟杯入返廚房, 我以為佢會攞把刀返黎CUT開個熱狗, 結果等了又等...
終於我忍唔住去廚房睇下佢搞乜東東, 我企响廚房門口見佢洗緊煎腸仔果隻鑊........................
洗完, 轉身望倒我企咗响門口, 問我:"太太, 咩事呀?"
我答:"我等緊你得閒去幫我切開隻熱狗呀!"
之後佢先識得(定係記得呢??)攞架生去將我同我老公份早餐分開....

究竟....我INPUT嘅DATA有咩ERROR呢? 點解佢個腦PROCESS成咁嘅樣??

回覆 引用 TOP

我諗佢以為你只係指責佢, 相信你要講到好明咁叫佢幫你切開隻熱狗.
你個工人係咪第一次黎香港呢 ? 

回覆 引用 TOP

所以無耐性同心血少都唔好請印印!
我朋友佢已經係印尼華僑,識講印語,有共同語言都無法溝通,你地有排攪!
好彩重比d食得嘅嘢比你食,收好d老鼠藥呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 svpm 於 2009-11-12 00:29 發表

我諗佢以為你只係指責佢, 相信你要講到好明咁叫佢幫你切開隻熱狗.
你個工人係咪第一次黎香港呢 ? 
佢係第一次黎香港, 但係佢已經响我屋企做咗一年零一個月, 可能真係我嘅問題啦~我應該煮埋比佢食, 唔應該勞煩佢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gc71 於 2009-11-12 16:39 發表

所以無耐性同心血少都唔好請印印!
我朋友佢已經係印尼華僑,識講印語,有共同語言都無法溝通,你地有排攪!
好彩重比d食得嘅嘢比你食,收好d老鼠藥呀!
好彩屋企冇老鼠藥同殺虫水....

不過even冇以上果d都唔係辦法, 因為....

星期一屋企就黎冇米, 所以我同老公去咗百佳買, (題外話: 我地都唔敢叫工人買, 你指定牌子咩? 佢就唔理價錢有理冇理幾貴都買返黎. 你話佢買得貴咩? 佢就買最最最平果隻, 但係唔知咩牌子又唔好食嘅! 所有油, 米, 豉油, 沐浴露, 洗頭水 之類家中大小 雜項依然係自己去買, 用過三個工人, 呢個都算蠢得極品!) 買完返屋企, 同阿印印講:"你搵野裝起d舊米, 洗下個米缸, 個米缸乾咗先好倒d新米落去, 仲有食晒d舊米先好食新米." OK~咁SO FAR唔係第一次買米, 其實佢已經知點做, 咁我都好放心去搞其他野. 第二日路經廚房, 見佢已經洗咗個米缸, 個米缸風乾緊, 我八掛睇下佢用咩入住D舊米, 點知....

佢用米缸個量杯裝住一杯滿嘅米, 又冇蓋冚, 又冇野墊...雖然自問屋企都冇咩甴曱老鼠, 但係都有幾條神出鬼沒嘅四腳蛇, EVEN四腳蛇唔喜愛食米, 但係都唔擔保佢地會唔會路貴寶地, 留下腳印兼放低幾兩. 再者個杯仔細細裝住D米, 有咩郁動倒瀉咗, 佢唔介意自己勞動要執, 我都介意浪費同唔好意頭(倒米 ). 即刻叫佢用屋企堆積如山嘅食物盒裝好D米. 呢D係小事, 但係請個工人返黎, 就係連咁少嘅事都要自己勞心, 點會煩死.....

回覆 引用 TOP

我咁啱又係用過三個工人, 三個都算係蠢. 只有第一個醒少少, 所以就識偷懶, 識搏咀.  如果佢係第一次來香港, 好攞命架, 要好長時間教. 佢地d 蠢野, 長做長有. 我太明白佢地做野真係short short 地, 又游雲, 所以要keep住check同望吓佢地做野.

我屋企仲係有bb tim, 個工人可以游雲咁用廁所布去清潔我bb的飯枱 !!!!

回覆 引用 TOP

真係搞野.頭先想工人幫我燙件衫.佢竟然話我要做好我既工作先會幫你.

但係佢又冇野係好急要做.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。