Board logo

標題: 減得到唔等於減得好(長文) [打印本頁]

作者: BillYu     時間: 2023-8-30 17:57

Hello, 我係Bill。我冇咩叻,只係識食,因工作壓力大透過食野黎減壓,以為自己瘦底就可以任性點知越食越肥,其實又唔係肥左好多但我既另一半開始擔心我既健康狀態,作為一個負責任既男人又係應該照顧好自己身體嘅,如果日後出問題點照顧佢呢?而我太太又係模特兒,要經常Keep住好身形,又見佢試好多方法減,係減到嘅~但完左個JOB又肥返,又脫髮,所以到最後我地決定唔好亂嚟住,一齊係飲食呢方面學習吓,最後悟出咗一套較輕鬆又健康既減肥方法,去旅行食野唔洗就住食,又可以同朋友聚餐唔洗得個望字。

喺呢度分享少少,希望幫到手


任何習慣都離不開持久,所以我們減肥要搵一啲自己能輕鬆持久嘅方法。
透過飲食控制減肥需要一個思維,就係 ”要食得夠“
好多人唔敢食太多,怕攝取卡路里過多會肥,甚至節食,
節食係最唔建議嘅,你減去的可能大部分都是体内的水分和肌肉,
身形好好時冇咩大變化,仲好易反彈,其實想減肥改善身形,
就一定要食夠蛋白質,蛋白質可以提供長時間的飽足感,
有助於控制進食量和減少食零食嘅意欲,還能加快新陳代謝同燃燒卡路里。


相比之下,碳水化合物和脂肪係最容易讓人感到飢餓,導致攝取過多的熱量,
但澱粉都係身體需要嘅元素,可以提供能量,維持身體正常運作。
所以如果能同時提高蛋白質的攝取比例、同時又聰明選擇攝取嘅碳水,對瘦身絕對有幫助。

想知更多可留意我IG,努力更新緊減肥資訊
IG:unclebill_aunitetung


有問題都歡迎留言,會盡量解答
作者: 牧夫座     時間: 2023-9-3 19:23

冇興趣睇




Copyright © 2003-2024 香港討論區