標題: 農曆七月要點先唔會得罪四大長老? [打印本頁]

作者: 歪腰腰     時間: 2022-8-4 15:59

原本我屋企人信基督教,我奶奶佢地偏傳統

如果唔係宜家住個到唔比裝香,我諗奶奶一早已經幫我地請左土地公返黎

由入伙我媽咪堅持唔需要拜四角開始,奶奶同媽咪既戰爭已經開始

唔係想話邊個好邊個唔好,而係我地兩公婆都未決定到反而佢地就自己嗌交🤐

宜家農曆七月我奶奶叫我地唔好出夜街,我地都有照做

奶奶話要同我地燒街衣,咁之後我地自己就識買同埋點做

其實我同老公都唔想去燒街衣,因為聽講最好燒左一次之後每年都要燒…

奶奶要我地去燒街衣呢件事我老公同左我阿哥佢地講,阿哥仲要同左媽咪講

搞到媽咪打電話黎問我有冇跟奶奶去燒街衣,媽咪又話想打電話比奶奶叫佢唔好再拎呢啲宗教野黎煩我地

結果奶奶又黎鬧我,話我唔想去燒街衣咪直接講囉,點解要搵自己個媽咪出面…

其實係你個仔搵我媽咪黎過橋囉,關我咩事姐😮‍💨

我只係唔想直接拒絕奶奶先冇直接同奶奶講,我又唔想因為呢啲宗教問題而煩我屋企人,所以兩邊都拖字訣…

呢啲傳統野真係好麻煩,唔係儀式麻煩係啲人好麻煩呀!

我唔去燒街衣又得罪個奶奶,去左又得罪自己媽咪!
作者: 泡泡果     時間: 2022-8-4 16:17

你兩個結左婚, 成年人, 仲要聽四大長老枝笛???
你自己冇信念架咩? 信基督教定係信燒香拜神果套?
你自己揀左, 然後咪按自己心意去做囉~
鍾意去燒衣咪去燒衣, 唔想去燒衣咪唔去燒衣囉~ 係架啦, 一開始梗有人唔LIKE, 但你明確表達左立場, 以後咪唔駛再煩囉~ 
作者: healthman1233     時間: 2022-8-4 17:15

左右做人難
作者: 歪腰腰     時間: 2022-8-4 17:48

引用:
原帖由 泡泡果 於 2022-8-4 16:17 發表
你兩個結左婚, 成年人, 仲要聽四大長老枝笛???
你自己冇信念架咩? 信基督教定係信燒香拜神果套?
你自己揀左, 然後咪按自己心意去做囉~
鍾意去燒衣咪去燒衣, 唔想去燒衣咪唔去燒衣囉~ 係架啦, 一開始梗有人唔LIKE, 但你明確表達左立場, 以後咪唔駛再煩囉~ 
唔係要聽佢地枝笛,但係都冇必要為呢啲事同長老嗌交

我同老公都冇信仰,所以連四角都冇拜咪一樣住得好地地

唔想兜口兜面拒絕唔想奶奶唔開心,點知比奶奶誤會晒係我搵媽咪比說話佢聽
作者: 歪腰腰     時間: 2022-8-4 17:48

引用:
原帖由 healthman1233 於 2022-8-4 17:15 發表
左右做人難
真係好累
作者: 7月後的花花     時間: 2022-8-4 20:48

引用:
原帖由 歪腰腰 於 2022-8-4 15:59 發表

如果唔係宜家住個到唔比裝香,我諗奶奶一早已經幫我地請左土地公返黎

唔係想話邊個好邊個唔好,而係我地兩公婆都未決定到反而佢地就自己嗌交🤐

其實我同老公都唔想去燒街衣 ...
我係你就唔會去
或者去咗都唔好講畀你阿媽聽
作者: huhuing     時間: 2022-8-4 23:54

引用:

唔去,你話從未做過呢啲野會驚。
作者: huhuing     時間: 2022-8-4 23:57

引用:
原帖由 healthman1233 於 2022-8-4 17:15 發表
左右做人難
做人係難,要自己好好處理。
作者: huhuing     時間: 2022-8-5 00:06

引用:
原帖由 歪腰腰 於 2022-8-4 17:48 發表

真係好累
好攰就唞吓,佢要嘈唔好搭嘴睬佢。
作者: alan280204     時間: 2022-8-5 01:54

攞本聖經去燒咪解決曬問題囉
作者: thunderpig     時間: 2022-8-5 08:26

一邊燒,一邊大聲讀聖經得唔得?
作者: 火腿美人回來了     時間: 2022-8-5 08:28

好女兩頭瞞.............
作者: 泡泡果     時間: 2022-8-5 10:01

引用:

唔想兜口兜面拒絕唔想奶奶唔開心,點知比奶奶誤會晒係我搵媽咪比說話佢聽
有D野早早黎個了斷, 你面對四大長老條路仲好長, 唔早早了斷有排你受~
作者: kwma     時間: 2022-8-5 17:56

引用:

家家有本難唸的经唔好好似老尾咁以基督之名要妖魔化滅人家依斯蘭教
作者: 半夜強勁的樓奴     時間: 2022-8-7 01:06

如果四大長老死咗有幾多身家分?

如果有分到一千萬以上,咪佢哋話乜就做乜。

無就要成日同佢哋講,要揾食好忙。
作者: think888     時間: 2022-8-7 01:17

分開往。唔理。
作者: think888     時間: 2022-8-7 01:18

妳信天主。跟你奶奶說。燒街衣,我落地獄。妳害我?
作者: s336990     時間: 2022-8-7 03:05

宗教嘅嘢講緣、講時機嘅
緣到喇、時機到喇
自然會做/唔做
無得逼嘅

用呢樣去應付四大長老啦

…………………
唔好出咁多夜街係真嘅,特別子時之後
我有一年晚晚凌晨12點之後先返
招咗啲陰魂
佢地又無乜嘢,無嚇人,無靠害,甚至好難發覺
咁嗰年我無端端走去燒街衣(無人教,見街有人燒,突然好想燒,去到衣紙舖話燒街衣,佢地幫手執)
會見到啲火及灰係有特定走位
燒完就無咗佢地喇
係跟到去十字路講拜拜嘅
雖然唔太禮貌咁講

之後我又無再燒街衣喇

我認為呢
係啲靈魂執念重,先至會保留咁物質嘅觀念
理論上靈魂無性別,非物質,燒啲灰嚟托咩
但執念重又知傳統做法就會咁(甚至執念重嘅靈之間互通有無)
否則真係解唔通

作者: s336990     時間: 2022-8-7 03:09

引用:

信耶教嘅人比較霸道,比較偏執,否定其他宗教
你老公睇中呢點去利用你阿媽,你就應該話下你老公啦
否則實有下次

呢單嘢除咗唔再喺四大長老面前提
等佢丟淡外都諗唔到點拆
作者: s336990     時間: 2022-8-7 03:10

引用:
原帖由 alan280204 於 2022-8-5 01:54 發表
攞本聖經去燒咪解決曬問題囉

到時樓主阿媽會唔會同樓主死過?
宗教讓人瘋狂
作者: 娉婷女子     時間: 2022-8-7 05:32

問題出在你自己,因為你同阿哥講左,係時候要學識守住自己把口先好再去怪人
作者: ctchan20f     時間: 2022-8-7 06:31

引用:

最主要樓主有沒有宗教信仰,如果有就跟隨自己宗教處理,如果無就隨家人做,無需向另一對父母反映就可以。
作者: 公園熱情的魚蛋     時間: 2022-8-7 06:56

E方面99勝
作者: banjo.     時間: 2022-8-7 08:43

引用:

宗教係講包容, 只要持份者唔參與, 就無問題, 但阻止人哋去做則不對.
作者: 高佬中坑     時間: 2022-8-7 09:10

引用:

咁你聽開佢哋老點,刀冇辦法格!如果由頭到尾刀唔聽佢哋老點,而家咪冇咁煩囉!
作者: joeyeung90     時間: 2022-8-7 11:54

引用:

真係好累
你自己處理得差
我從來唔會聽4大長老講既去做
自己想點就點
日子係自己過有必要聽別人說3道4?
作者: savioyeung     時間: 2022-8-7 14:38

歌都有得唱: 原來每個女孩都不簡單,完全成熟的女人更是,好似蝴蝶咁,是完全變態的!
你煩,係因為你做事往往圍住她們心意去做,當一個叫你去東,一個叫你去西,就會出現現在的情況。
你可以做的方法只有一個,表明立場,兩公婆企硬,搬遠啲都可改善這情況。
經過這件事後,你要警惕自己,之後「盡量」唔好做這些女人,之後你的小朋友就可以過得舒服一點。
作者: 小無相     時間: 2022-8-7 17:04

引用:

老規矩
兩公婆各自處理自己家人諗法
作者: Okuno.Sou     時間: 2022-8-7 17:44

足不出戶
作者: rubkardk1     時間: 2022-8-7 18:01

既然樓主話自己兩公婆無宗教信仰,如何定性迷信,做人要包容,尤其是自己家人,所謂咸魚白菜各有所愛,一般宗教都是導人向善,若然真係尊重對方,何以有問題,何以惹塵埃,自尋煩惱呢? 敬如在!
作者: 烏咀     時間: 2022-8-7 21:34

引用:
原帖由 s336990 於 2022-8-7 03:09 發表

信耶教嘅人比較霸道,比較偏執,否定其他宗教
你老公睇中呢點去利用你阿媽,你就應該話下你老公啦
否則實有下次

呢單嘢除咗唔再喺四大長老面前提
等佢丟淡外都諗唔到點拆
信耶教既大多都係

重有係好想講,唔小人話拜神拜佛燒香燒衣等鬼神嘢係迷信,咁呢d嘢其實咪又係d宗教儀式嘢嚟

如果拜神拜佛燒香燒衣等係迷信,咁咩天主教基督教既天主耶蘇聖母呢d嘢,咪一9樣都係鬼神嘢嚟,只不過係西方鬼神咁解,一樣有祈禱諗經灑聖水受浸驅魔儀式等等,難道呢d又唔係迷信嘢咩?

真係好小聽人話信天主教基督教呢d西方鬼神嘢係詸信,但信東方拜神拜佛燒衣裝香等就係迷信?,真係咩撚嘢理由嚟呢?

真係如要話迷信,就總之係信任何宗教鬼神既嘢,都係迷信嚟

作者: olympic3021     時間: 2022-8-8 05:14

引用:

真係好累
搬出去住
作者: 401     時間: 2022-8-8 08:57

引用:

去到呢個位, 樓主都無需要招呼兩面, 總之問自己一句, 做定唔做, 自己立場自己做決定
作者: Super_Simon     時間: 2022-8-8 09:29

話比奶奶聽做左咪得   有冇做你自己先知,
作者: hingfai709a     時間: 2022-8-8 12:10

religion 原義係導人向善, 但係, 啲蟻民剩係識爭吵, 我嘅好過你嘅, 結果爭吵不息.
做番自己嘅嘢, 不須要理會太多其他人點睇.
已故填詞人林振強曾經講過, 生活係要嚟活嘅, 並唔係要嚟解釋誤會嘅
作者: lilitfdqmb     時間: 2022-8-8 14:18

所以我老婆唔點見我媽,我去外家會落街行下係明智既,唔明唔夾點解要夾硬相處
作者: 如龜!     時間: 2022-8-8 15:35

咁大個人呢啲野自己決定啦
作者: tcfalcon     時間: 2022-8-8 16:15

巳結婚嘅成年人
令到雙方長輩抝撬
自己話事無力
老嘢就指指點點
真可憐
作者: eddoby3     時間: 2022-8-8 16:36

你老公都廢嘅
作者: zxcvv     時間: 2022-8-8 17:27

你自己唔坦白先左右得罪人, 你係唔應該圓滑既地方圓滑, 梗係出事
作者: 工廠男     時間: 2022-8-8 20:17

引用:

其實,你阿媽冇規矩,亦唔識教女。
唔講客觀條件去定義主客,你係外嫁女,應該留返比夫家決定,你媽乜都介入係好冇家教。
當然,耶L會講,耶穌大L哂,拜偶像落地獄。
如果,你兩個都入耶教,就真係任你地講。
移民係解決問題好方法,我估4大年紀唔大,3至5年後回流應該4大會收口珍惜。
作者: nannanhk     時間: 2022-8-8 23:20

引用:

係你吾夠堅定姐, 我好決絕 say左No之後冇人再煩我。

你自已 猶豫不決, 又想 左右逢源, 咁無辦法。
作者: 一次奇妙的