標題: 因為家用問題近乎同屋企人斷絕關係 [打印本頁]

作者: 雨中外圍的心事     時間: 2021-10-27 04:40 PM

第一年大學畢業,第一個月出黎做野,因為兩老逼我比家用(我話負責番租水電煤雜,但唔包額外生活費),結果嘈到成個親戚圈都知道
講番我背景,獨仔,本身性格算開朗鐘意搞氣氛之類
成長過程發生左幾件事令我性情大變同自私,主要係兩老造成,甚至令我今時今日一蚊家用都唔想比

我初中果時父母離婚,我跟老母住,間兩房屋係丫婆臨走前留比我同老母,寫明我同老母兩個可以永久住係間屋,本身都住得好地地
高中果時老豆搞唔掂,賣左自己層樓(周轉問題)就同老母復合左,佢仲問我借錢
首先我唔知點解佢爭落咁多錢,明明乜野成就都冇
但我都係借左$20000比佢,我中學果時一個月我一千蚊零用錢,二萬蚊係扣埋車費儲番黎既成副身家
我諗住一家人,唔洗計太多,我自己生活又維持到,呢家諗番都覺得白痴

問題就黎,間屋得兩個房,佢地兩個一齊訓
我間房無啦啦多左個丫麻
丫麻好多老人習慣老老實實好影響到我(成晚開收音機聽粵音嘈住我,搽老人油成間房都係)
我日日七點起身番學,晚晚三四點先真係訓得著(耳塞、聽歌訓只要唔係100%都係冇用),番到學校訓覺又比老師鬧
我高中要準備文憑試,我頂唔順係fb用粗口鬧左幾次(冇指名道姓,亦冇當面)
我兩老鬧我不孝,唔忍得,唔尊重老人家,又話丫麻可能得幾年命,我都要咁對佢(然而我丫麻呢家仲好精神,祝佢長命百歲)
老實講孝順係你既責任,唔係我呢個做孫既,更加唔係係我人生重要既時刻搞尻我,仲要毫無悔意同其他親戚鬧埋我一份
我丫麻夾係中間都好內疚,但佢都冇任何辦法

去到考完DSE
第一年(15年)我個分上唔到U,我本身係想讀副學士上番U,去外國又冇我份,高級文憑又冇心水科
但佢地居然聽D垃圾同事/親戚講,要我讀完兩年出黎做野養番佢地
結果我讀左兩個月就出黎retakeDSE

第二年(16年)我個分終於Ok,我想讀既科佢地認為搵唔到錢(講真關你地咩事)
所以佢地話唔會比學費我讀,要讀我自己俾錢
我去左搵一個好錫我既親戚,同佢講左我既情況,問佢借留位費
佢應承左但話要搵我父母傾下
結果傾傾下兩老話我只想HEA多四年,又話我15~16年呢段時間我完全有能力搵學費(係人都知中六畢業可以做野),唔好左借右借咁失禮佢地
其實比5000留左個位我再自己借關窿,我已經會好感激佢地
我果下亦都好後悔初中借左20000比佢,意識到人一定要好好為自己打算,因為冇人會幫到你
丫麻見我咁唔開心所以自己都搬左去同姑姐住,我老豆又覺得好冇面,連個老人家都照顧唔到,成日比說話我聽

去到第三年我終於俾到學費開始讀大學,借關窿
呢四年間我聽左唔少難聽說話,例如話我表弟已經係英國大學畢業,你呢(你五千留位費都唔比,呢家走黎葡萄人地個仔?)
尤其反送中開始之後成日指桑罵槐
我都忍佢地

呢四年keep住食佢地住佢地(其實係應份,你生得出就要養,唔理佢過左十八歲未)
直到今年10月頭我出第一份全職糧
我人工得16K左右,佢地就要我比六千,仲好似好恩賜咁話:咁你都仲淨番一萬可以用,有咩唔滿意
我馬上同佢地攤牌──我一蚊都唔會比你地,除左我自己既洗費
我計一計D繳費單,我一個月最多用六、七百(一日沖兩次涼,打機既電費等)
咁佢地要我比六千係做乜野?
以為自己做左一部分父母應份既野(住同食),就可以拎到一份唔應份既錢?
攤完牌佢地又話我反骨、不孝、當冇生過我,講到佢地付出好多結果乜野都得唔到咁樣
過左幾日,本身以為佢地會知道呢幾年帶左幾多傷害比我,會內疚
結果係周圍唱我,搞到D姨媽姑姐個個wts我叫我行孝,又話佢地其實都好可憐(老豆賺得少,老母因疫情失業)
仲話,如果我要計清楚就要計埋以往24年係家裡既支出,真係痴9線,你生得出就要養,我天生冇欠你地任何野
生仔唔係幫你防老,你唔好好打算自己既晚年係你問題,何況你對人咁差
(我問哂我D朋友,佢地父母就算唔供大學都唔會賤到唔肯比留位費,唔比留位費之餘仲叫其他親戚唔好借)

我係同意比番自己係家裡既支出,唔係比多餘錢佢地買野
學佢地話齋,我中六畢業已經有能力搵到錢,咁佢地應該都自己有能力
咁……真係有問題?
(sorry有D長)

----
回應下大家既講法

伙食問題:三餐已經冇係屋企食
要我交番租水電煤我完全同意,但其他一蚊都嫌多
所以我唔係打算白食白住

租金問題:
層樓係丫婆留比我同老母住,理論上要交租既係我老豆,亦因為咁我都係唔會搬出去

學費問題:
四年大學佢地一蚊都冇出過,我一出黎爭落二十萬學債

價值觀問題:
先唔講黃藍問題,因為矛盾唔係由黃藍衝突開始,有腦有分析力既人相信都唔會扯去政治問題
生子女就有責任養佢一世,唔會指意佢黎防老、養番自己,如果唔係好似D豬乸咁生咪晚景無憂?
呢個係我同女友既共識,但佢好少少,伯母只係開口問拎千五,知道自己冇供人讀書就冇資格享受成果

個人回應:
我係自私,我唔自私為自己冇人會為我,我當年冇借錢比佢地周轉,我今年已經畢業第三年。
我當然做得絕,佢地做得絕在先,我唔咁做佢地唔會知對我傷害有幾大。
道義上做到最絕,法律上又因為丫婆遺囑趕唔走我,呢個做法我係幾年前就已經決定好。

近十年既冷言冷語同陷害,唔開心既情緒佔左我人生差唔多一半,見到D愚孝人士都咁嬲我就安心。
既然父不父,子亦無須盡孝。
問題就一早有,中學畢業唔解決,讀緊大學果時唔解決,出黎做野要我比家用先話一家人好好解決,已經太遲。

作者: 肥佛     時間: 2021-10-27 05:38 PM

青年人有火氣我明的當你大D或會諗別人的難處你就會體涼人有D就大了一生都不會諗希望你不是第二類啦
作者: kee1203     時間: 2021-10-27 06:40 PM

人与動物不同之處是: 人會飲水思源、識感恩(例如子女孝順父母) 

畜牲就不會,貓狗養大就走,頭也不回 
作者: JJJtai     時間: 2021-10-27 07:51 PM

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-27 16:40 發表
第一年大學畢業,第一個月出黎做野,因為兩老逼我比家用,結果嘈到成個親戚圈都知道
成長過程發生左幾件事令我性情大變同自私,主要係兩老造成,甚至令我今時今日一蚊家用都唔想比

我初中果時父母離婚,我跟老母住,本身都好地地
高中果時老豆搞唔掂,賣左自己層樓(周轉問題)就同老母復合左,佢仲問我借錢
...
你父母唔錫你係真,但唔當要養番父母,你繼續住間屋都要俾番自己果份錢,2-4千都好基本,睇下你係公屋得個床位定有間房咁好而定,你唔俾即係出黎做野仲要人養。

一係你搬出黎自食其力,咁就算唔俾都只係你冇咩盡孝(父不慈、子不孝好難分對錯),但唔算咁大個人仲啃老。
作者: higyes     時間: 2021-10-28 12:15 AM

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-27 04:40 PM 發表
第一年大學畢業,第一個月出黎做野,因為兩老逼我比家用,結果嘈到成個親戚圈都知道

...
你有咁多錢俾佢?
作者: higyes     時間: 2021-10-28 12:24 AM

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-27 05:38 PM 發表
青年人有火氣我明的當你大D或會諗別人的難處你就會體涼人有D就大了一生都不會諗希望你不是第二類啦
不過佢讀到書都算佢生性啦
作者: higyes     時間: 2021-10-28 12:25 AM

引用:
原帖由 kee1203 於 2021-10-27 06:40 PM 發表
人与動物不同之處是: 人會飲水思源、識感恩(例如子女孝順父母) 

畜牲就不會,貓狗養大就走,頭也不回 
貓狗養大咗就會走返嚟嘅咩?
作者: doctor082003     時間: 2021-10-28 02:43 AM

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-10-27 07:51 PM 發表

你父母唔錫你係真,但唔當要養番父母,你繼續住間屋都要俾番自己果份錢,2-4千都好基本,睇下你係公屋得個床位定有間房咁好而定,你唔俾即係出黎做野仲要人養。

一係你搬出黎自食其力,咁就算唔俾都只係你冇咩盡孝(父不慈、子不孝好難分對錯),但唔算咁大個人仲啃老。
認同,父母垃圾,繼續同住,應該點都比返少少(有d野無得計足,生得就要比佢住之類,由其親人),揾萬六要你六千覺過份既,一開始應該傾倾(3千差唔多,可能都倾唔成),但行到呢步,比我會揀搬走,唔係無日安寧同勁辛苦!
作者: JJJtai     時間: 2021-10-28 08:22 AM

引用:
原帖由 doctor082003 於 2021-10-28 02:43 發表

認同,父母垃圾,繼續同住,應該點都比返少少(有d野無得計足,生得就要比佢住之類,由其親人),揾萬六要你六千覺過份既,一開始應該傾倾(3千差唔多,可能都倾唔成),但行到呢步,比我會揀搬走,唔係無日安寧同勁辛苦!
唔明呢一代是否太幸福,點解可以咁理直氣壯咁啃老。唔好講到要孝順唔好既父母咁偉大啦,但啃老都咁大聲講覺得自己啱真係利害。
作者: doctor082003     時間: 2021-10-28 09:43 AM

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-10-28 08:22 AM 發表

唔明呢一代是否太幸福,點解可以咁理直氣壯咁啃老。唔好講到要孝順唔好既父母咁偉大啦,但啃老都咁大聲講覺得自己啱真係利害。
唉,依代d父母無咗傳統思想,可以做得好絕(睇新聞就知,5歲女被父母打死都有),但樓主個案係出黎做野,又1齊住,父母點衰都要比家用既,揾萬6要6千就多咗d(個人覺得)!
作者: JJJtai     時間: 2021-10-28 09:50 AM

引用:
原帖由 doctor082003 於 2021-10-28 09:43 發表

唉,依代d父母無咗傳統思想,可以做得好絕(睇新聞就知,5歲女被父母打死都有),但樓主個案係出黎做野,又1齊住,父母點衰都要比家用既,揾萬6要6千就多咗d(個人覺得)!
咁又係,我都聽後生同事講佢地父母要好多家用,仲要父母根本唔缺錢。以樓主情況俾3千,等佢自己儲下錢獨立比較正常,但樓主父母應該係好唔掂既人。
作者: singsingbaby     時間: 2021-10-28 10:09 AM

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-27 04:40 PM 發表

...
你自己嘅 自私行為 同情緒問題 唔應該賴人, 係應該自己控制同 改善, 人生係你自己的。
作者: singsingbaby     時間: 2021-10-28 10:15 AM

引用:
原帖由 higyes 於 2021-10-28 12:25 AM 發表

貓狗養大咗就會走返嚟嘅咩?
冇錯,賴死係你屋企 冇貢獻 果D叫 甲由⋯
作者: 長青空中飛臭蟲     時間: 2021-10-28 10:53 AM

引用:

...
迫你俾家用 ?? 唔好俾囉....搬出去住 OK ?
作者: 長青空中飛臭蟲     時間: 2021-10-28 10:54 AM

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-10-27 05:38 PM 發表
你係第幾類 ? 呃社署錢幾十年
作者: 花生之友     時間: 2021-10-28 10:58 AM

細個無獨立房要同阿嫲同房,真係委屈了
而家啲後生唔知係詐傻扮懵定食米唔知米貴,同住比六千以為自己養緊老竇老母。
係⋯!一人開支確實唔使6千,但都唔稱得上養老竇老母囉!只係水電煤管理費差餉每日一餐起一人起碼都34千啦!住唔計,日用品家庭一般維修保讓都要錢。
但又蠢唔晒唔搬出去住,因為知道6000連屋租都唔夠交。
作者: kwt12345     時間: 2021-10-28 12:18 PM

GJ 可以比住一兩千家用,儲夠錢就搬.

一間房都比唔到
大學又唔肯供
呢家就黎瓜分你血汗錢.再痴埋佢地果度只會影響前途
現實D講你唔係賺得多,每個月比1/3你日後都唔洗生活成家立室

都係果句,養唔起咪生
作者: 海邊老老闆     時間: 2021-10-28 12:42 PM

引用:

...
明白你的感受⋯⋯
喺度食,住,俾唔到6千,咪3千,當交租,雜費都要啦
作者: barre     時間: 2021-10-28 12:43 PM

钱财身外物,没必要上心!唔夾就搬开,冇谓傷心!又本事搬,,,,,原来你自己都知道,咁咪忍一忍,风平浪静罗!
作者: 清晨可愛的天才     時間: 2021-10-28 01:21 PM

引用:

...
樓主我都好同情你….老豆老母只會叫自己俾俾俾,成日覺得仔女老馮俾家用,叫仔女孝順俾錢,但有無諗過自己做父母又俾左幾多仔女?而且父母既愛唔係應該無條件架咩?原來長大後會同你計得清清楚楚叫佢哋做既時候點解又諗吓自己養唔養到啲仔女?

我撐你!我唔會俾,由佢哋唱
作者: 月華敏棋之遺憾     時間: 2021-10-28 02:00 PM

引用:

...
睇完篇文,你係一條仆街
作者: 禁言先生     時間: 2021-10-28 02:49 PM

引用:
原帖由 月華敏棋之遺憾 於 2021-10-28 02:00 PM 發表

睇完篇文,你係一條仆街
睇埋留言發現唔止一條😅
6000?搬出去啦!父母唔一定乜都啱,但無條件的愛都係雙向o既,既然無咩感情,父母唔係欠左你地呢d無骨氣o既人渣架!
作者: 樹下不安的雞翼     時間: 2021-10-28 03:30 PM

川普即将推出新社交网络Truth Social

Gettr预设扑空无以自存欺哥奢望幻灭

日前,美国前总统特朗普宣布即将推出一个名叫Truth Social的新社交网络,意在“抵御大型科技公司的暴政”。很显然,这是前总统针对Twitter的封锁,试图披荆斩棘、杀出一条血路,为2024年东山再起所做的宣传造势、招募信众的政治性安排。但由此,口口声声以为川普鞍前马后的Gettr就成了摆设,郭文贵借助川普,捞个名利双收的奢望自始幻灭,可以想见,无脸见人的欺哥已经哭晕在厕所。

按照川普的意图,Truth Social将于下个月开始进行有限的测试版发布,并预计将于2022年第一季度进行更广泛的部署。周知,去年1月8日,Twitter永远封禁了川普账号,致使醉心于利用Twitter治国,宣传造势的川普被剪除了双翅,而脸书也是如出一辙。为此,前总统愤愤不平,一直耿耿于怀,所以,创立新平台,打破推特、脸书的封锁垄断,就是其人的既定计划。3月份,Jason Miller(也就是现在的Gettr总裁)就告诉福克斯新闻,前总统将在两三个月之后带着自己的社交媒体回归。5月份,川普曾一度开设自己的官方博客,但在一个月之后关闭。尽管如此,川普并没有彻底放弃推特,本月初,该人就要求美国地区法官授予一项初步禁令,以恢复他的账户,与此同时,他对推特的诉讼也在法院开始审理。由此可见,Truth Social的创设和推特账户索要、诉讼是并驾齐驱,这里面根本就没有新Gettr什么事,欺哥频送秋波,川普根本就不搭理,可怜不?!

按照郭文贵的原初设想,既然蓬佩奥、纳瓦罗、班农、朱利安尼、米勒都已被招揽而至,川普入伙指日可待。新盖特6月15日试运行,7月初正式上线,从时间上看,与米勒在福克斯新闻上的说法高度吻合。而从郭文贵力邀米勒担纲新盖特CEO来看,当时无论是米勒,还是其他的前政府高官,无不以为川普入伙是板上钉钉。但是不承想,在7月24日,川普却明确表示不会加入盖特。此后,郭蚂蚁“文扬四海”又宣称川普办公室团队即将加入新盖特,无疑又是不给郭文贵长脸。平心而论,班农、纳瓦罗等上述勋旧,之所以跟着郭文贵后面屁颠屁颠,就是为了在落日黄昏之际,找一个发声的管道,更为了从郭老欺这里打一份工,赚一笔可观的养老金,仅此而已。而川普又岂能为郭文贵口袋里的五斗米折腰,而将自己降到臭要饭的地步,倘若如此低贱到尘埃,又何谈2024年重出江湖。所以,格局格调天壤之分,注定了川普不会中新盖特的魔道。

而从川普瞧不上,另起炉灶搞Truth Social,则可以管中窥豹,得见新盖特的庐山真面。7月初,郭文贵、米勒等煽惑的没边,说新盖特的用户达到了120万,后又直线拉升到150万户,但据有关调查网站,如“火烈鸟”透露,新盖特在线人数只有4千多人。郭文贵等妖孽牛皮吹爆的劲头,可见一斑。诚而言之,如若新盖特确有浩大的浏览量和注册用户,则川普必会思量再三,说不定会借助于新盖特的威力,为自己劈波斩浪,就此歇脚建立舆论基地,更何况,郭文贵就曾扬言要将新盖特打造成为世界级社交平台,远远超迈推特、脸书。但现如今,川普翩然而去,而郭文贵望眼欲穿,奢望成空。由此看来,江湖上流传的沸沸扬扬的盖特一堆毛病也就不是空穴来风。而郭文贵借此提升人气,赚取粉丝,以便呼风唤雨,为郭氏行骗固本强基,更是终成笑柄。

既然川普不能入伙,回望Gettr,除了一批落寞的前政府高官之外,就是一群追随者郭文贵的虾兵蟹将,其想象力、号召力可想而知。如今,为了维系盖特的运转,所谓的郭文贵家族基金还在苦苦支撑,原本设想的川普团队入驻,可以带来数百亿的资金,老欺吃不着了。原本打算招募1000多名工程师,尤其是来自谷歌的工程师的设想也无法成行得遂。呜呼哀哉,如此一来,新盖特又将与GTV、Gnews这些个垃圾同班并列,跌入深谷指日可待!

川普不会替郭文贵涂脂抹粉唱赞歌而沦为工具,而班农、朱利安尼、纳瓦罗、米勒等下里巴人,给郭文贵舔屁股蛋蛋的货色,除了陪着郭文贵吃吃喝喝之外,又岂能有丝毫益处?如今,班农马上面临被捕起诉,朱利安尼等也是污迹斑斑。没有眼前一亮的大咖,新盖特就是郭文贵自戕的肮脏地,立言在此,咱走着瞧!

作者: 樹下不安的雞翼     時間: 2021-10-28 03:31 PM

郭老欺穷途末路,战友须认清形势

据报道,美国证券交易委员会公布,与流亡中国商人郭文贵有关的三家媒体公司同意支付 5.39 亿美元和解诉讼,据指三家公司从 5,000 多名投资者那里筹集资金时违反了投资者保护法。与郭文贵相关的三家媒体公司分别是:GTV Media Group,Saraca Media Group,以及 Voici of Guo Media Inc。美国证券交易委员会表示,郭文贵的公司已从5000多名投资者那里筹资约4.87亿美元,但是,这些公司并未在 SEC 注册这些证券。

美国证券交易委员会与郭文贵旗下三家公司达成退款协议,以及交补罚款和裁决费用。美国证券交易委员会表示,罚款总额包括必须退还给投资者的超过 4.8 亿美元和 3500 万美元的其他费用。总计5.39亿美元。

这无疑是鸡系投资者的福音,如若SEC毫无作为,投资者无疑是哑巴吃黄连有苦难言,以郭骗不要脸的脾性,投资者的真金白银可就是打水漂了。这是否意味着郭氏骗局大厦将倾,是郭老欺肆意妄为走向落幕的分水岭。早在4月份,为了封堵SEC调查GTV,蚂蚁黑帮到SEC大厦前抗议示威,郭文贵曾痞态豪言不合作、不和解,立志对抗到底的决心满纸满屏。真所谓曾经有多放肆,现在就有多狼狈,事已至此,事实不辩自明,郭文贵口口声声与SEC是成功合作,已被成功打脸。

如若GTV等鸡系列毫无瑕疵,郭文贵自然不会赔款和解,赔款则意味着GTV非法集资坐实,郭欺低头认栽。大胆预料,大规模的投诉、诉讼郭文贵即将蜂拥而至。诸位蚂蚁骨干们,现在立功赎罪来得及,亡羊补牢为时未晚。

回首看,郭骗一路走来,全靠坑蒙拐骗,与其同流合污者最终无不损失惨重,更有身败名裂的。事实证明与其狼狈为奸无异于与虎谋皮,无论郭骗开始说再多甜言蜜语,最终都会沦为他的弃子,其人毫无道义可言。信老郭,不过是取死之道也。

班农是美国总统特朗普2016年大选战略顾问,郭文贵与他有过十分密切的合作关系。班农在8月20日被指控在美墨边境筑墙募款活动中欺骗捐助者,据一位执法部门的消息人士透露,班农是在康涅狄格州被检察官办公室和美国邮政检查局的特工在郭文贵的豪华游艇抓捕。郭文贵随后立即发表声明表示与班农割席,强调自身与班农遭起诉一事毫不相干,随即取消班农担任旗下GTV 媒体的董事会成员的资格。如此做派,果然小人之交淡如水。

闫丽梦的演变过程是由郭文贵与班农精心设计,他们将闫丽梦送上了飞往美国的飞机,为她提供了住宿,指导她如何在媒体上露面。郭文贵起初将闫丽梦打造成病毒专家炒作“病毒起源说”,而后又将闫丽梦的人品道德彻底“打倒”,他们转而便称她为“闫蛇妖”,变脸之快令人咂舌。可见所谓“爆料革命”团队不过是满嘴胡诌,一切的爆料不过是为自身利益的站台,谎言终究是谎言。在2021年7月12日,闫丽梦与郭文贵公然决裂,对于自己为何能出逃美国,她在路德社直播时,给出的解释是有人想“一鸭十吃”。曾经“战友”,已然势如水火。

曾经的“海誓山盟”的盟友一个个变成剑拔弩张的仇敌,可见作为“红通犯”的郭文贵不过是一个满嘴谎言的骗子,通过不断制造各类满足西方反华政客胃口的政治垃圾,进行着拙劣的政治表演。同时郭文贵也是一个赤裸裸的奸商,遍观与其合作者,无不下场凄凉,然而郭文贵却每每能够抽身世外。常在河边走哪有不湿鞋,郭文贵必将为自己的行径付出代价,郭骗现在已经是王小二过年了,蚂蚁帮得看清形式,卸磨杀驴是郭文贵的拿手好戏,否则谁敢保证自己不是下一个火鸡龚、亡腚肛、九指妖、闫蛇妖....
作者: 樹下不安的雞翼     時間: 2021-10-28 03:33 PM

在郭氏骗局下牺牲的女人

所谓的“神秘人物”、“病毒专家”最近身份终于曝光。近期,消息透露,所谓的“外逃专家”,真实身份是在香港工作的一个普通研究员闫丽梦。正可谓铁打的诈骗犯,流水的工具人。班二人以公司股权、高额奖金将其诱骗至美国,目的不过是将其当做又一个支撑其造谣诈骗的棋子。
闫丽梦何许人也?不过是供职于香港大学公共卫生实验室的一个拿小白鼠做实验的基层研究员。她所工作的香港大学公共卫生实验室也并非国家级重点实验室,更遑论P4实验室的水准与等级。然而这么一个人在郭的嘴里却变成了“病毒高级专家”。做戏做全套,郭甚至连带着炒作了一把所谓“香港P3实验室”,称其是“全世界最重要的、最高级的、国际级的冠状病毒细菌实验室”。熟悉骗套路的网友一定不会陌生,回首那些年从“挺”变“砸锅”的前“战友”们,哪个没尝过郭的“吹捧套餐”?
众所周知,郭造谣从不考虑底线问题。前段日子郭无脑自嗨,疯狂碰瓷武汉病毒研究所专家石正丽,称其“带着几千分文件叛逃国外”。结果石正丽本人发朋友圈辟谣自证清白,狠狠地抽了郭的嘴巴。碰瓷石正丽不成,郭又抛出诱饵,钓上了不知名的基层研究员闫丽梦。可惜此“丽”非彼“丽”,闫丽梦在学术界的影响力微乎甚微。把闫丽梦当做头牌来进行炒作,只能说郭在四面碰壁之下已“饥不择食”,“拉到篮里都是菜”。反观闫丽梦,从相关的媒体报道便可得知其在香港生活窘迫颇有怀才不遇的苦闷,全靠内地父母接济,一度还患上抑郁症。此时天上竟掉下个可令其名利双收的大馅饼,如何不令其心动?抱着“相互利用”的打算,揣着“名利双收”的梦想,闫丽梦赴美颇有些“孤注一掷”的味道。然而这所谓的“馅饼”却是郭心设计的圈套。的确,只要站在风口上,连猪都能起飞。但闫丽梦错就错在把郭的邀约当成了“风口”,此番赴美与虎谋皮,站上的不是风口,而是落入了郭文贵吃人不吐骨头的“虎口”。
用“好梦未醒,噩梦正酣”来形容闫丽梦当下的处境可谓恰如其分。据其同事爆尿,闫女身在美国,却毫无自由可言。据其同学称,其本人已遭郭软禁无法视频连线,只能在规定时间和外人电话联系,还要被迫开免提,言语颇显惊恐。闫丽梦的遭遇简直令人想到了当年遭到郭非法拘禁的马蕊。郭许诺的名与利,其实全是假象,其名下GV正被FBI调查,而法基也因一团烂账早成了明日黄花。郭骗钱无门,老本也快吃完,卖楼卖飞机卖游艇卖得不亦乐乎。当闫丽梦发现自己搭上的不是一艘豪华游轮,而是一条随时会沉没的破船时,心理落差可想而知。此番其本人落入骗魔爪,所谓的在美工作机会不过是全按郭设定好的“人设”来扮演工具人的角色。以往自己在实验室里研究小白鼠,现在自己竟成了郭的一只“小白鼠”,当真是一场不知何时会醒来的噩梦。回想那些与郭扯上关系的女性,如马蕊、王雁平、雾婷、龚小夏等人,俗话说“沾必死”,而那些女性则要更为悲惨。闫丽梦的最终结局毫无意外,只能令人唏嘘。
俗话说可怜之人必有可恨之处,当闫丽梦决定赴美投靠郭文贵的那一刻起,其悲惨结局就已经注定。郭根本不是慧眼识人的伯乐,而是请君入瓮的人渣。“丽梦”遭“噩梦”,竹篮打水一场空。

作者: hingfai709a     時間: 2021-10-28 04:10 PM

六千蚊, 又食又住, 仲想點?
唔鍾意嘅可以自己搬出嚟住, 使費咪仲多
作者: sman070707     時間: 2021-10-28 04:19 PM

其實無嘢喺應份,生得你出都可以唔養你送你去保良局。

就當你地零感情,廿年黎當打和無拖無欠,咁就均真d俾返個劏房價+伙食+雜費佢地囉。到第時有本事咪搬出去,老死不相往來。佢地唔會分身家俾你,你又唔會幫佢地擔花買水。成件事就完滿啦喺咪?
作者: 晶晶寶寶     時間: 2021-10-28 04:22 PM

引用:
原帖由 doctor082003 於 2021-10-28 02:43 AM 發表

但樓主搵得萬6, 搬出來租間房都幾千.

樓主,你咪比3, 4千先. 你話初初出來做事, 唔夠錢使.
放低唔好理佢地咁多.

另一方面為自己打算, 等自己有一, 兩年工作經驗, 人工加番好少少
咪自己搬出來住.
好多人同父母無緣就係無緣.  唔使講邊個啱邊個錯.

作者: 寒冬邊緣的腰部     時間: 2021-10-28 04:23 PM

所以咁多人選擇唔生 生著樓主你真係斷絕關係好過
作者: 晶晶寶寶     時間: 2021-10-28 04:27 PM

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-10-28 04:10 PM 發表
六千蚊, 又食又住, 仲想點?
唔鍾意嘅可以自己搬出嚟住, 使費咪仲多
如果樓主一日三餐都係屋企提供.
就真係又食又住. 我睇佢一星期都唔食得幾多餐.

我識人一樣搵萬5, 都係比三千蚊屋企, 中午帶飯, 晚上又係食屋企.
有人洗埋衫, 屋企要買乜都唔使比錢. 咁你話呢?

咁你話樓主比6千唔多?  有突啦.
作者: 晶晶寶寶     時間: 2021-10-28 04:33 PM

引用:
原帖由 sman070707 於 2021-10-28 04:19 PM 發表
其實無嘢喺應份,生得你出都可以唔養你送你去保良局。

就當你地零感情,廿年黎當打和無拖無欠,咁就均真d俾返個劏房價+伙食+雜費佢地囉。到第時有本事咪搬出去,老死不相往來。佢地唔會分身家俾你,你又唔會幫佢地擔花買水。成件事就完滿啦喺咪?
其實呢D咪有因必有果.

咁佢地對樓主又真係好差.
最差係係人都想自己仔女將來有出息.
連個5千留位費都唔比.  跟本想個仔快D出來搵錢.
但講真得中六, 搵到幾多錢?
得幾千蚊. 佢父母會唔會太短視?

不過學你講, 咪比3,4千算. 等自己有能力咪搬出去.
作者: 雨中外圍的心事     時間: 2021-10-28 04:34 PM

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2021-10-28 04:27 PM 發表

我識人一樣搵萬5, 都係比三千蚊屋企, 中午帶飯, 晚上又係食屋企.

errr...其實我三餐已經冇係屋企食
見到佢地搞到我遲畢業仲攤大手板已經都唔開胃
用常理去諗攤哂牌基本上都唔會一齊食

我比較嬲既位唔係其他,係我本來讀到書但佢地叫人唔好借錢比我讀
姐係你唔幫我唔緊要,但唔好靠害
作者: hingfai709a     時間: 2021-10-28 04:37 PM

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2021-10-28 04:27 PM 發表

好簡單, 出去租間劏房, 幾錢一個月? 六千蚊, 剩係租都唔夠喇
作者: 雨中外圍的心事     時間: 2021-10-28 04:41 PM

可能我MISS左好多背景
已經係一樓補充番
作者: 晶晶寶寶     時間: 2021-10-28 04:44 PM

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-10-28 04:37 PM 發表

好簡單, 出去租間劏房, 幾錢一個月? 六千蚊, 剩係租都唔夠喇
咁你有無諗, 樓主一讀完書, 就要還錢比政府?
得一萬蚊重要還錢比政府, 邊夠錢用?
作者: 晶晶寶寶     時間: 2021-10-28 04:47 PM

租金問題:
層樓係丫婆留比我同老母住,理論上要交租既係我老豆,亦因為咁我都係唔會搬出去 <-----

我都估無理由你老豆重有層樓你地一家人住.
咁其實好多程度你老母都係受你老豆影響,
佢講乜你老母又跟.

好心啦, 呢D咁無用的男人趕走佢好過.

作者: hingfai709a     時間: 2021-10-28 04:50 PM

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2021-10-28 04:44 PM 發表

而家樓主話一蚊都唔比呀, 我都係想佢知, 如果擘面嘅後果會如何.
大個仔, 要識諗, 唔係吓吓都情緒行先, 而且, 亦唔應該記咁多舊仇, 冇幫助的
作者: 晶晶寶寶     時間: 2021-10-28 04:52 PM

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-10-28 04:50 PM 發表

而家樓主話一蚊都唔比呀, 我都係想佢知, 如果擘面嘅後果會如何.
大個仔, 要識諗, 唔係吓吓都情緒行先, 而且, 亦唔應該記咁多舊仇, 冇幫助的
咁又係, 所以我咪話每月放低3,4千就算.
其他野當聽唔到.
作者: 呀單     時間: 2021-10-28 04:52 PM

引用:

我識有人搵3萬,唔使俾家用tim,但唔代表合理。6000蚊好多咩?自己出去住劏房連埋水電伙食一定唔夠。唔好講到6000蚊可以養埋呀爸呀媽先得架,俾緊自己個份咋
作者: 工廠男     時間: 2021-10-28 04:52 PM

引用:

...
一睇就知黃畜。
我有用心睇哂。
鬧你,屌你,我就唔會凈係高地。
我細時,都有反叛,覺得家人欠我,有想過自殺添。
後尾遇到個好社工,同依家D仆街社工完全兩回事,佢屌我,問我知唔知咩叫街童?有冇聽過保良局?見過孤兒未?法例有放棄監護人權利,等社署接手架。
冇人欠你,你唔走就一定欠父母。
你父母再仆街,你只有離開權利,冇論你幾多歲,成年與否你都可以向社署求助。
但你就一定冇做仆街仔報復父母的權利。
自己先反省。
作者: hingfai709a     時間: 2021-10-28 04:54 PM

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2021-10-28 04:52 PM 發表

咁又係, 所以我咪話每月放低3,4千就算.
其他野當聽唔到.
唉, 家家有本難唸的經, 只希望樓主冷靜啲, 唔好意氣用事, 變成雙輸就好嘞
作者: 呀單     時間: 2021-10-28 04:59 PM

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2021-10-28 04:44 PM 發表

借錢之前唔使諗之後還唔還到?樓主都識講啦,唔係欠左阿爸阿媽,所以唔會俾家用。咁點解要期望家人欠左佢?3,4千蚊夠俾生活費咩,出得黎做野,都已經係成年人,冇人有責任養佢,覺得家用多既,可以搬走,唔係一句擺低家用,收就收,唔收就算。
作者: kwt12345     時間: 2021-10-28 05:06 PM

引用:
原帖由 呀單 於 2021-10-28 04:59 PM 發表

借錢之前唔使諗之後還唔還到?樓主都識講啦,唔係欠左阿爸阿媽,所以唔會俾家用。咁點解要期望家人欠左佢?3,4千蚊夠俾生活費咩,出得黎做野,都已經係成年人,冇人有責任養佢,覺得家用多既,可以搬走,唔係一句擺低家用,收就收,唔收就算。
咁既然互相冇欠對方,樓主比番自己果份就算好合理
層樓係阿婆比佢母子的話,租金就難計,但最大份一定係老豆比

父母求學時期唔供書教學,老來就唔好要生活費
作者: d981142     時間: 2021-10-28 05:09 PM

16k比6k唔算太過份,租+水電媒雜費都差唔多
父母唔係搵得多,後生要養你,無儲到咩錢
你唔養佢地,咁佢地退休只有拎綜緩
一家人要計到咁足,唯有反面,搬走
傾下比少d得唔得啦
作者: 黑仔kenny     時間: 2021-10-28 05:10 PM

引用:
原帖由 呀單 於 2021-10-28 04:52 PM 發表

我識有人搵3萬,唔使俾家用tim,但唔代表合理。6000蚊好多咩?自己出去住劏房連埋水電伙食一定唔夠。唔好講到6000蚊可以養埋呀爸呀媽先得架,俾緊自己個份咋
認同
作者: 晶晶寶寶     時間: 2021-10-28 05:14 PM

引用:
原帖由 呀單 於 2021-10-28 04:59 PM 發表

借錢之前唔使諗之後還唔還到? <--- 你知唔知好多大學生都係借錢讀書架.
樓主一定有諗過要還, 就係人定知道要還都要讀, 點解呀???
係為自己前途著想呀

3,4千唔夠比生活費, 講梗係知啦.
但係真係好多人比緊呢個數炸. 你估個個都比成萬呀???

咁你比幾多呀??  冇人有責任養佢 <--- 但係佢地連比樓主讀書都唔比呀.
點講都係佢父母錯.
作者: samsunlg     時間: 2021-10-28 05:20 PM

唔好聽世俗孝順呢D無謂野,做人咁諗就得:邊個對你好,你都應該對佢好。如果父母對你咁差,睬佢都有味
作者: er007     時間: 2021-10-28 06:55 PM

零用錢邊個比,儲到兩萬,父母對你太好,唔鐘意咪脫離所有關係一個人過埋下半世
作者: er007     時間: 2021-10-28 06:56 PM

引用:
原帖由 doctor082003 於 2021-10-28 09:43 AM 發表

仔殺父母都有,冷血
作者: 波馬學徒     時間: 2021-10-28 07:17 PM

唔好比啦.. 快D搬出去仲好... 比黎只會拖慢自己
作者: chatjai     時間: 2021-10-28 07:18 PM

有時見到D老人家孤苦無依,都會諗諗,是不是可憐人必有可恨之處。

養兒防老是不會為自己打算的人的藉口,今天的無能只有寄望別人的將來,相當自私。這也往往是世代貧窮的原因。

家庭教育將少少錢睇到鑼咁大,家人互動不開心,人人算住算住,細路是跟大人學的,父母要負最大責任。

天下無不是之父母是廢話,不是之父母我們身邊有好多,反面教材周街都係。可幸我父母完全相反,我一直好感恩,亦有感恩的理由。

今天自己為人父母,反面教材引以為戒。共勉之。
作者: 現代足球     時間: 2021-10-28 07:31 PM

引用:

...
樓主,有D嘢分番開嚟講,家用要俾,不過你隨能力俾,唔關以前事。再講我情況都同你差唔多,只不過係我屋企真係無能力,要我兼職及借錢讀書。不過係父母無俾說話我聽,同埋無叫俾幾多家用。

但係決定俾幾多係同你情況差唔多,最好自己真係用幾多俾幾多加埋少少生活費俾父母,已經叫正常,唔可以覺得父母衰就可以做不孝子的,到你識得後悔時已經太遲。你都識講啦,父母俾其他人動搖啫,你有能力化解㗎。
作者: 半夏珍貴的花貓     時間: 2021-10-28 07:36 PM

引用:

...
樓主, 很同情你既情況, 首先想講, 你老豆and 老母, 都本身各有一層樓, 本身家庭應該很好, 生活應該是輕鬆的。搞到甘樣, 你父母真的應該自我檢討。
然後你地之間相處,外人不會明白, 我也不會明,每個人性格唔同, 入面發生過d 咩都無人知,
睇你單方面描述, 就覺得佢地有d 野蠻,愛自己勝過愛你, 自私及要臉子。

我覺得孝方面。 你可以得閒探番你麻麻, 佢都知自己影響到你, 搬走左。 算係較為正常的一個, 其他外面d 親戚。佢地始終唔知咩事,單方面聽你父母講, 亦怪唔駛佢地, 只能夠說你父母唔岩, 其他人就唔好嬲啦
作者: buttbc     時間: 2021-10-28 07:41 PM

好同情你,不過冇計,你同佢計話生得你出就要養你既同時,你都要諗返佢生得你出就係你父母,你都有責任長大後養返佢,係咁仆街架喇,鬼叫你唔係李嘉誠個仔,亦唔建議你同其他人比較,比較得幾多?你搵得幾多人比?要比較,你實搵到d對自己有利既野比較,相對地,佢地夠搵到好多孝子case係咪?呢個係好無奈既現實,咁你咪試下諗下囉,你而家搵16,000,佢要你比6,000,你第二時轉工加人工咪唔好講比佢聽囉,當你搵得錢多d,其實6,000蚊養佢地都唔係好多姐,咪當人生既一種磨練囉
作者: shun08     時間: 2021-10-28 07:52 PM

睇到開頭嗰幾段,已經知你係乜人,唔使睇落去。

總結,你係畜牲一隻
作者: 關人隱事     時間: 2021-10-28 08:01 PM

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-28 04:41 PM 發表
可能我MISS左好多背景
已經係一樓補充番
Miss你老味化溪,講自己點會講足十成,淨係阿麻單野,已反映出你人格有問題,搬唔好講咁銀多,正契弟
作者: 關人隱事     時間: 2021-10-28 08:10 PM

一齊相處,唔係你就對方,就對方就你,要嗰幾十歲阿麻自行讓步搬走,正仆街,話你知到你出來做事或搬出嚟住,你沒能力隻身高處,都一撚樣要忍,唔撚想晒時間屌醒你,閃人食飯
作者: 魯先生     時間: 2021-10-28 08:16 PM

樓主都慘嘅,真係兩難為自己打算家用一定俾得少!俾得多家用自己又儲唔到錢!

大吉利是兩老有咩大病真係要洗一筆!
作者: shawn2800     時間: 2021-10-28 08:21 PM

引用:

...
你知唔知自己有咩問題?
作者: 樹下地獄羊     時間: 2021-10-28 08:25 PM

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-28 04:34 PM 發表

errr...其實我三餐已經冇係屋企食
見到佢地搞到我遲畢業仲攤大手板已經都唔開胃
用常理去諗攤哂牌基本上都唔會一齊食

我比較嬲既位唔係其他,係我本來讀到書但佢地叫人唔好借錢比我讀
姐係你唔幫我唔緊要,但唔好靠害
阿嫲都無欠你,點解要讓間房比你瞓?而唔係趕你出街? 你貴親?
你都識講阿嫲應該阿爸養,但你又唔養阿爸喎咁你阿嫲應該錫阿爸而唔應該錫你,你又唔係佢個仔。

其實樓主你有無睇到 你一家三口 好襯? 有什麼父母便有什麼仔女,遺傳的。你根本已經被同化了,你都行緊你老豆老母條路互相傷害。

阿仔唔養老豆,老豆唔養阿嫲。
阿嫲唔錫老豆,老豆唔錫仔。

你們一家都冷血欠親情,既然覆水難收,樓主搬走脫離關係,每月用1萬蚊開支自己租劏房養自己啦,唔好又要用人資源又要數臭人先得㗎?
祝你快快脱苦海,過自己開心自在嘅生活。

作者: 雨中外圍的心事     時間: 2021-10-28 08:36 PM

引用:
原帖由 樹下地獄羊 於 2021-10-28 08:25 PM 發表

阿嫲都無欠你,點解要讓間房比你瞓?而唔係趕你出街? 你貴親?
你都識講阿嫲應該阿爸養,但你又唔養阿爸喎咁你阿嫲應該錫阿爸而唔應該錫你,你又唔係佢個仔。

其實樓主你有無睇到 你一家三口 好襯? 有什麼父母便有什麼仔女,遺傳的。你根本已經被同化了,你都行緊你老豆老母條路互相傷害。

阿仔唔養老豆,老豆唔養阿嫲。
阿嫲唔錫老豆,老豆唔錫仔。

你們一家都冷血欠親情,既然覆水難收,樓主搬走脫離關係 ...
間屋係我丫婆比我老母同我既
所以間房係我既,唔係我丫麻既

係咪好難理解……?
作者: 雨中外圍的心事     時間: 2021-10-28 08:40 PM

我冇怪到丫麻
而係我想去解決我訓唔到覺又要日日番學會猝死既問題
我老豆周轉問題想同番我老母一齊
咁佢就要想辦法解決丫麻既問題,唔係掉佢去我間房
作者: 脫褲製朋     時間: 2021-10-28 09:14 PM

樓主講錯晒
唔係家用問題
而家你同老豆老母相處關係唔好
關係好. 點會計較果一萬幾千
你都憎到你父母入骨
無謂留係屋企啦
一句話間屋係呀婆留低. 我有權住?
層樓有你名咩
爭唔過就搬
寧願打多份工
返到屋企清清靜靜好過日日對住仇人

利申. 一人住
作者: sheepx     時間: 2021-10-28 09:16 PM

廿萬學債咋嘛?
我個時廿幾萬呀小朋友,講緊十年前呀!
邊個叫你咁傻講到明人工幾多,我咁多年都冇講過搵幾多錢🤓
作者: 樂哥仔     時間: 2021-10-28 09:23 PM

搵社工傾下
作者: twinsjenny     時間: 2021-10-28 09:26 PM

記得我細個,媽咪好嚴,成日打我
放學要立刻返屋企
想參加課外活動永遠無錢
連買參考書都唔肯比錢
攪到要上堂比老師罰
有時覺得媽咪無文化,為左慳錢唔會考慮我
讀書咁多年苦左咁多年
25蚊一日包搭車食飯,我一日都係用10蚊
草草埋埋啲錢自己買書
爸爸知媽咪咁唔岩,有時幾十蚊都比我袋住
人大左知屋企其實好窮,一碟餸可以食兩日
中五開始半工讀,賺到兩千都要同屋企分一半
我讀完中七就出黎做野
因為爸爸有長期病無再返工,媽咪要照顧佢
我人工唔多,個陣得8000 比左3700屋企
無怨過屋企人點解無能力比我讀上去
我一心只係想改善屋企環境 唔想比人睇唔起
爸爸成日話‘窮在路邊無人問,富在深山有遠親’
老豆教我做人既野真係記一世,樂觀正面待人接物
媽咪係我心目中係刀子咀豆腐心
2015年老豆過身,我應承佢會照顧媽咪,佢擔心媽咪比人呃,怕佢搵過個老伴搵錯人
到左今年2021年啦,我媽真係要拎貞節牌坊,照顧頭家好好,屋企當年窮
努力左呢幾年,我買左樓寫埋我媽名,一個月比一萬家用佢,佢過住佢啲朋友都羨慕嘅生活

講完一大輪野,我淨係想同樓主講
做人要飲水思源
唔好怨恨屋企人
多啲同理心
作者: 脫褲製朋

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: tacticsolve

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 脫褲製朋     時間: 2021-10-28 09:40 PM

引用:
原帖由 tacticsolve 於 2021-10-28 09:37 PM 發表
有些人無腦, 只懂愚考, 跟本從來無係當事人角度去睇整件事,
和了解當事人的痛苦.

樓主的做法, 唔敢講做得好或唔好, 佢有佢道理 (唔理樓主是否黃屎).

但見到樓主父親 (唔講母親, 因資料不太多), 究竟做了多少好事幫助樓主? 要樓主好L 感恩?

讀到書, 考到大學, 唔去幫留位費等等..., 還多加阻攔, 為的就是早些出來養自己? 咁自L 私??
...
父母無錢供個仔讀大學
叫佢早早出黎做野有咩問題
一定要讀大學先搵到錢咩
洗碗兩萬
地盤散工一日800
樓主叻仔囉左個學位
原來先得果16000人工
好心而家D後生
咪成日想遲出身做野就係咁搵野讀啦
香港一早唔係靠學歷搵食既地方啦
作者: 彩霞奔放的妹妹     時間: 2021-10-28 09:49 PM

引用:
原帖由 禁言先生 於 2021-10-28 02:49 PM 發表

睇埋留言發現唔止一條😅
6000?搬出去啦!父母唔一定乜都啱,但無條件的愛都係雙向o既,既然無咩感情,父母唔係欠左你地呢d無骨氣o既人渣架!
睇呢的新世代留言多會嘔血
作者: 雨中外圍的心事     時間: 2021-10-28 09:55 PM

引用:
原帖由 脫褲製朋 於 2021-10-28 09:40 PM 發表

父母無錢供個仔讀大學
一定要讀大學先搵到錢咩
洗碗兩萬
地盤散工一日800
樓主叻仔囉左個學位
好心而家D後生
哈哈
我由頭到尾都冇講過佢地冇錢,你又腦補到既?
佢地果時有錢但我已經冇指意佢地,我去搵親戚借佢地出面阻撓係咩玩法?
單憑呢點我可以唔會當佢地父母
作者: ccyyyy824     時間: 2021-10-28 09:57 PM

唉😮‍💨
作者: 禁言先生     時間: 2021-10-28 10:00 PM

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-28 09:55 PM 發表

哈哈
佢地果時有錢但我已經冇指意佢地,我去搵親戚借佢地出面阻撓係咩玩法?
咁咪搬走老死不相往來羅,你仲想痴d乜?
作者: 脫褲製朋     時間: 2021-10-28 10:02 PM

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-28 09:55 PM 發表

哈哈
要借錢讀書
即係你無資格全職做學生啦
大把人半工讀啦
供書教學到中學已經係仁至義盡
大學唔係老奉要供埋你上去架先生
同親戚借更加係笑話
想話比人知我屋企好唔掂要撲水?
我係你老豆都阻止你啦
作者: 雨中外圍的心事     時間: 2021-10-28 10:07 PM

你地思維好相似@@
所以佢地今時今日有咁既結果都係自作自受為左面子浪費個仔既人生
但從今以後佢地唔會再拖累到我
作者: 雨中外圍的心事     時間: 2021-10-28 10:08 PM

留意番
係我老豆痴緊我同老母間屋
三番四次阻我讀書然後呢家攤大手板要家用
作者: 脫褲製朋     時間: 2021-10-28 10:14 PM

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-28 10:07 PM 發表
你地思維好相似@@
所以佢地今時今日有咁既結果都係自作自受為左面子浪費個仔既人生
原來00後廢青覺得父母要供埋個仔讀埋大學
先叫盡左父母責任?
不如送埋層樓full pay 比你啦好無
作者: sheepx     時間: 2021-10-28 10:14 PM

引用:
原帖由 脫褲製朋 於 2021-10-28 09:26 PM 發表

人工都唔比得屋企人知?
你做雞?
係未要俾份報告你解釋原因?長篇過樓主篇野好冇?☺️
Btw who are you?🙂
作者: 彩霞奔放的妹妹     時間: 2021-10-28 10:15 PM

引用:
原帖由 關人隱事 於 2021-10-28 08:01 PM 發表

Miss你老味化溪,講自己點會講足十成,淨係阿麻單野,已反映出你人格有問題,搬唔好講咁銀多,正契弟
新世代理論很難教,由佢仆街算拉!
作者: 雨中外圍的心事     時間: 2021-10-28 10:16 PM

原來老一輩連睇字都成問題
係佢地唔供我冇所謂
但出面叫其他親人唔好幫我就係X街
呢個Point我講完佢都收左皮,你都可以幫佢兜到
幾好野
作者: 彩霞奔放的妹妹     時間: 2021-10-28 10:18 PM

引用:
原帖由 shawn2800 於 2021-10-28 08:21 PM 發表

你知唔知自己有咩問題?
自己啱晒,如果知道自己有問題就不會出帖做樓主喇!
作者: tacticsolve     時間: 2021-10-28 10:45 PM

引用:
原帖由 脫褲製朋 於 2021-10-28 09:40 PM 發表

父母無錢供個仔讀大學
一定要讀大學先搵到錢咩
洗碗兩萬
地盤散工一日800
樓主叻仔囉左個學位
好心而家D後生
你呢d 又係無睇清楚別人講咩的回覆

但都好正常, 正如我所講, 好多人從來沒有站在別人角度睇件事,
只會在自己角度評論別人, 沒有體會當事人的感受.

簡單d 講
"針唔拮到肉唔知痛",
"講就道德L, 做就無恥更"
明哂!

作者: RichardKin     時間: 2021-10-28 11:14 PM

看晒,曱甴特徵齊晒。。。
作者: fatlung999     時間: 2021-10-28 11:25 PM

搬出去住囉6000蚊
作者: chokman3     時間: 2021-10-28 11:38 PM

錯既永遠係別人,賴三賴四就係黃黑特質,生得出就要養到佢死呢d偉論係連登同黑暴期間睇過,樓主將黃黑理論吸收得好好
作者: chokman3     時間: 2021-10-28 11:40 PM

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-28 10:08 PM 發表
留意番
係我老豆痴緊我同老母間屋
三番四次阻我讀書然後呢家攤大手板要家用
咁你老母有冇出聲?係你覺得你老豆痴緊你定你老母覺得先?好大分別ga, 定你老母覺得你痴緊佢地而你唔敢問呢個真相?
作者: chokman3     時間: 2021-10-28 11:47 PM

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-28 08:36 PM 發表

間屋係我丫婆比我老母同我既
所以間房係我既,唔係我丫麻既

係咪好難理解……?
咁間屋有冇你名?講到你有份點解唔打官司分番半間,阿媽唔係到間屋變左阿爸既,唔係你既
作者: chatjai     時間: 2021-10-28 11:49 PM

引用:
原帖由 雨中外圍的心事 於 2021-10-28 10:07 PM 發表
你地思維好相似@@
今天看到家庭曾經怎樣限制自己,亦衝破了。成年人自己負責自己的人生,你亦做得到。也因為是成年人自己負責,父母不再為你負責任,做得好不好也是自己的事。千萬不要到了幾十歲人還在怪責父母,這樣很沒出息,對父母的不滿早晚都要放下。

同時你看到為人父母有什麼不可以做的,有現成的反面教材,日後自己為人父母更加要注意做好,不要把自己的童年變成世代的咀咒,反之要成為子女美好童年的基石。

努力!
作者: doctor082003     時間: 2021-10-28 11:51 PM

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-10-28 09:50 AM 發表

咁又係,我都聽後生同事講佢地父母要好多家用,仲要父母根本唔缺錢。以樓主情況俾3千,等佢自己儲下錢獨立比較正常,但樓主父母應該係好唔掂既人。
其實初初出黎做野,有好多錢要駛,如果父母唔係等錢用,覺得應該比仔女自己隨心比家用較好,依家世代,父母好多為咗傳宗接代d舊思想生,有無本事,時間,心機去教唔會考慮,依家資訊發達,難教好多,為咗家用,親人反目,都唔知佢地點解要生?唔生咪重好?難明!
作者: KWOK0615     時間: 2021-10-28 11:56 PM

引用:

...
樓主 有時親人計唔到太多
我以前都有段時間同你一樣
我直頭有半年去左操班 同屋企人講我半年無食無住
你想我比幾多家用呢 比我自己儲下錢投資下好過
然後當然過一排兩老發癲要我比家用
咁為有比 之後由人工13000直到上到26000
我都係丈量比2000家用
直到我結婚要儲錢亦要置業 要儲一大舊錢
然後父母知道 幫左我一部分
而家到我做爸爸既角色 明白上一輩既管教模式唔Work
希望你明白佢都係你父母 父母無得考牌
佢養你大 你而家做野 但你既人生要自己計劃
可以同佢地攤開傾 唔係唔比
因為你要還錢同計埋將來 亦要應酬進修
家用將來加人工會再加番比你地
作者: 雨中外圍的心事     時間: 2021-10-28 11:56 PM

引用:
原帖由 chokman3 於 2021-10-28 11:47 PM 發表

咁間屋有冇你名?講到你有份點解唔打官司分番半間,阿媽唔係到間屋變左阿爸既,唔係你既
業主係我老母,有冇我名唔知亦冇了解
但因為舅父係個衰仔,所以遺囑寫明我同老母可以一直住係呢間屋度,就算業主唔係我,佢地都冇權趕我走,趕到我走的話,佢地係我帳號注冊當日(第一個月出糧)已經做左.
作者: doctor082003     時間: 2021-10-28 11:56 PM

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2021-10-28 04:22 PM 發表

但樓主搵得萬6, 搬出來租間房都幾千.

樓主,你咪比3, 4千先. 你話初初出來做事, 唔夠錢使.
放低唔好理佢地咁多.

另一方面為自己打算, 等自己有一, 兩年工作經驗, 人工加番好少少
咪自己搬出來住.
好多人同父母無緣就係無緣.  唔使講邊個啱邊個錯.

唔知你同屋企人關係,差起上黎真係比死更痛苦,日日都會揾野嘈,所以好多人都會揀搬走,駛少d換安靜!
作者: 雨中外圍的心事     時間: 2021-10-29 12:01 AM

我攤牌前都算乖乖仔,畢竟自己未搵到錢係要忍下
攤牌後雙方都冇再講野
所以又唔係好嘈既..
作者: 地獄慈善家     時間: 2021-10-29 12:19 AM

第一次發言:我睇D評論同樓主嘅話,大道理就唔講啦。我覺得樓主唔想解決辦法永遠都走唔出尼個循環🔄。樓主係一個想要既得利益者,而不想承擔責任嘅人。可能大家冇聽到佢自己都話,父親欠債,母親失業,因此大家都覺得搵16k,俾6k唔係幾合理。但我覺得佢真係冇當葛個係家,係借個殼已而。覺得自己已化蛹成蝶了。但他又不想放棄那些家庭羈絆,這是好多未成熟的男人嘅悲哀。亦係教育嘅失敗,希望時間能幫助您。時間如果不能幫助您成長,你就會係時間中消耗越來越多能量,最後耗盡亦活在痛苦當中。
        第二個突破方向:要麼改變你嘅性格,要麼改變您嘅收入。如果一個人覺得生你就一定要俾最好嘅嘢你的,你既使再投胎一萬次你亦冇覺得有您心滿意足嘅好父母。父母各自搵🉐️10K嘅時候,有幾多年幾多個月俾6K您供書教學、衣食住行、花幾多時間心機陪你成長。
      第三個您覺得父母給您造成好多傷害,我覺得邊個冇。您就算俾您揀一個你最鍾意嘅港姐做女友,佢聽曬你話,你都唔知足哦。一句話你係貪婪成性⋯⋯⋯訓覺,唔得閒再話一個自己覺得全部都係人哋嘅錯,同社會嘅錯嘅人。早抖,晚安💤
作者: doctor082003     時間: 2021-10-29 12:22 AM

引用:
原帖由 er007 於 2021-10-28 06:56 PM 發表

仔殺父母都有,冷血
依家時代唔同咗,資訊發達,好多父母同仔女關係要好似朋友咁,講道理,唔同以前,食盬多過你食米,唔聽話就打唔還手,咁關係點唔血案?
作者: 雨中外圍的心事     時間: 2021-10-29 12:29 AM

引用:
原帖由 地獄慈善家 於 2021-10-29 12:19 AM 發表
第一次發言:我睇D評論同樓主嘅話,大道理就唔講啦。我覺得樓主唔想解決辦法永遠都走唔出尼個循環🔄。樓主係一個想要既得利益者,而不想承擔責任嘅人。可能大家冇聽到佢自己都話,父親欠債,母親失業,因此大家都覺得搵16k,俾6k唔係幾合理。但我覺得佢真係冇當葛個係家,係借個殼已而。覺得自己已化蛹成蝶了。但他又不想放棄那些家庭羈絆,這是好多未成熟的男人嘅悲哀。亦係教育嘅失敗,希望時間能幫助您。時間如果不能幫助 ...
但我覺得佢真係冇當葛個係家,係借個殼已而。
→因為呢個我曾經既家同家人令我心淡

但他又不想放棄那些家庭羈絆,這是好多未成熟的男人嘅悲哀。
→我已經放棄左,所以只係會比番自己係屋企既支出

要麼改變你嘅性格,要麼改變您嘅收入。
→其實唔關事,我收入幾多都係一蚊都唔會比多佢地

如果一個人覺得生你就一定要俾最好嘅嘢你的,你既使再投胎一萬次你亦冇覺得有您心滿意足嘅好父母。
→冇話要最好,我冇話要求出國,都冇要求佢地供我讀埋大學,但靠害既絆腳石就不能接受

父母各自搵🉐️10K嘅時候,有幾多年幾多個月俾6K您供書教學、衣食住行、花幾多時間心機陪你成長
→真係冇,以前番工唔理我,旅行基本冇我份,呢D我冇怨,因為我由細到大都唔需要人陪伴只係讀公立既小學中學,佢地既收入唔需要納稅,係香港政府供我讀書
食住就的確有

您覺得父母給您造成好多傷害
→你個覺得可以刪左去
作者: Esteem     時間: 2021-10-29 01:03 AM

引用:

...
兩邊都有錯,家庭經濟唔好,供你讀完中學,想你出黎做野養屋企都好正常,而家你嬲屋企,第一唔俾大學留位費,第二阻止你問親戚借錢,第三要你俾6000蚊家用。
你都有錯,父母供書教學10幾年,你俾唔到6000點解唔大家有商有量度掂佢,你亦唔孝順,話阿嫲應該阿爸孝順,唔係你,你對父母都唔孝順,利字當頭,多一蚊都唔會俾,有無血性,自以為是,阿嫲,爸媽全部都唔啱,你一個啱晒得未??
作者: 素食小魔女     時間: 2021-10-29 01:11 AM

樓主真仆街,
鍾意斤斤計較啦..
仲好意思講自己用水電, 1月用幾百, 真痴線..
咁D 傢具, 電器呢???
有無用過一分錢買呀????
老馮比你用???
自己阿嫲都嫌棄, 迫走人..
係人都知借錢, 通常預左無得還啦, 尤其自己老豆欠債時..

父母老馮要供你上大學???
我都係自己供自己讀大學...
層樓係你媽名, 又無你份, 有本事搬出去住啦, 
老死不相往來, 
反正係仆街, 靠唔住, 無人格..
作者: 滾雪球     時間: 2021-10-29 01:14 AM

做人個孫真係好,有著數果陣就亞婆留間屋俾亞媽同個孫住,要孝順既話就留返個老豆去孝順亞麻,唔關個孫事。反骨性格,生你出黎就係欠左你🙈
作者: kent_kit     時間: 2021-10-29 01:30 AM

一對自私而且唔關心子女嘅父母,以致培養出一個同樣嘅仔。
呢個組合無得拆,除非遇上人生大事改變性格,否則夾硬一齊生活遲早出事。
唯一可以俾樓主嘅建議,就係點計都好,父母帶你嚟呢個世界,而且供你生存到成年,就算唔當佢哋係父母,都起碼係養大你嘅人,付出多少係應該,當還債又好,當報答養你生存之恩也罷。
到俾到咁上下,你認為夠就停。
不過,老實講一句,你恨你父母呢種人,但你也是這種人,你唔改變嘅話,以後嘅人生好難真正嘅開心。