標題: 奶奶堅持中秋要出街食飯做節… [打印本頁]

作者: 後面有隻鬼     時間: 2021-9-13 11:53 AM

今年中秋成家都打算留喺屋企做節食餐簡單飯就算,阿嫂提議話不如叫奶奶唔好煮買個盤菜返嚟食。
我同老公都覺得咧個提議唔錯,反正個重點都係想一家人坐埋一齊食飯,出街食又要分枱坐仲而家出街食餐飯都唔平。
咁我哋琴晚食飯嗰陣就同奶奶講呢件事,奶奶原本就好想自己煮飯,不過我哋都怕佢太辛苦一個人要煮咁多樣嘢就勸佢食一日半日街外嘢。
點知奶奶就發晒脾氣咁話:既然都食得味精嘢,點解唔直接出去食?都係嗰啲味精咋嘛!一係我就自己煮一係就出街食,冇第三個選擇!
大伯都有話出街食要分枱食,咪又係冇咗一家人做節個意義,喺屋企食盤菜你可以唔使咁辛苦煮咁多嘢又可以一齊食喎。
但係奶奶點都唔肯,堅持話如果唔畀佢煮就寧願出街分枱食…

我都明奶奶想煮飯畀我哋食,但係每次奶奶一做節就會煮九大簋出嚟,仲要得佢一個人煮我哋話想入去幫佢洗下菜都要畀佢趕返出嚟…
到底點解奶奶咁堅持要自己煮?
作者: 床下底種蕃薯     時間: 2021-9-13 12:22 PM

千歧唔好同女人爭執
作者: 後面有隻鬼     時間: 2021-9-13 12:39 PM

引用:
原帖由 床下底種蕃薯 於 2021-9-13 12:22 PM 發表

千歧唔好同女人爭執
唉,我哋都係想叫奶奶抖下姐…
作者: 古懷舊的核心     時間: 2021-9-13 02:58 PM

老實講盤菜都幾難食
我都同意你奶奶,一係煮一係出街食好D
作者: soldierlau     時間: 2021-9-13 03:04 PM

啲長者,平日已經認為唔煮唔安落,大家係街食味精冇益,甚至認為出面食係又貴又唔好食(以自己口味作決定),唔煮又成日似廢人,成日冇野做,甚至冇盡力照顧家庭。

其實出街分枱食,食肆都貼心安排到一家人枱貼枱,好多食肆甚至將食物分埋枱上,OK呀!

作者: 後面有隻鬼     時間: 2021-9-13 04:08 PM

引用:
原帖由 古懷舊的核心 於 2021-9-13 02:58 PM 發表

老實講盤菜都幾難食
阿嫂話佢哋買開個間個味都唔差,但係我都未食過
出街食要分枱坐都唔多有做節氣氛
作者: 後面有隻鬼     時間: 2021-9-13 04:08 PM

引用:
原帖由 soldierlau 於 2021-9-13 03:04 PM 發表

啲長者,平日已經認為唔煮唔安落,大家係街食味精冇益,甚至認為出面食係又貴又唔好食(以自己口味作決定),唔煮又成日似廢人,成日冇野做,甚至冇盡力照顧家庭。

其實出街分枱食,食肆都貼心安排到一家人枱貼枱,好多食肆甚至將食物分埋枱上,OK呀!
係呀,奶奶就係就算得佢一個人食都會煮飯。
我哋就係唔想佢咁辛苦…
作者: 古懷舊的核心     時間: 2021-9-13 04:23 PM

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 04:08 PM 發表

阿嫂話佢哋買開個間個味都唔差,但係我都未食過
出街食要分枱坐都唔多有做節氣氛
對於長輩黎講,形式仲要過實際感受
作者: BigCondor     時間: 2021-9-13 04:37 PM

咁嗎就吓佢囉,出面食舒服啲!
作者: 仲夏古代理想

作者: 後面有隻鬼     時間: 2021-9-13 06:10 PM

引用:
原帖由 BigCondor 於 2021-9-13 04:37 PM 發表

咁嗎就吓佢囉,出面食舒服啲!
大伯個家感覺上佢地就唔係好想出街食,不過我哋一家就冇乜所謂反正都係同奶奶做節
同埋每個星期都會返奶奶度食飯
作者: MARCOGIGGS     時間: 2021-9-13 07:35 PM

有無爆粗炳佢
作者: ChiNa使用支付寶     時間: 2021-9-13 09:03 PM

佢想煮,咪俾佢煮!奶奶開心便可!
作者: my-melody     時間: 2021-9-13 09:58 PM

佢想煮就由佢煮,煮到有一年佢唔想/冇能力再煮,先再研究second choice囉
作者: 歡天喜地     時間: 2021-9-14 12:17 AM

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 11:53 AM 發表

今年中秋成家都打算留喺屋企做節食餐簡單飯就算,阿嫂提議話不如叫奶奶唔好煮買個盤菜返嚟食。
我同老公都覺得咧個提議唔錯,反正個重點都係想一家人坐埋一齊食飯,出街食又要分枱坐仲而家出街食餐飯都唔平。
咁我哋琴晚食飯嗰陣就同奶奶講呢件事,奶奶原本就好想自己煮飯,不過我哋都怕佢太辛苦一個人要煮咁多樣嘢就勸佢食一日半日街外嘢。
點知奶奶就發晒脾氣咁話:既然都食得味精嘢,點解唔直接出去食?都係嗰啲味精咋 ...
盤菜好多間都好難食㗎,得一種味精咸,我贊成自己煑,難得一家人一起聚首,佢都係想一家人又可以食得健康些
作者: 戇居士電梯佬     時間: 2021-9-14 12:21 AM

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 11:53 AM 發表

點知奶奶就發晒脾氣咁話:既然都食得味精嘢,點解唔直接出去食?都係嗰啲味精咋 ...
我有第3個選擇,就係嗰日就到都唔到嘞,
等個死老虔婆喺度阿吱阿咗得咁過癮吖嗱。
作者: 工廠男     時間: 2021-9-14 01:31 AM

引用:

有得食就乖乖聽話食飯啦。
上一代人,好多係唔做就冇價值的人生觀。
現代人係唔會明。
唔好做節都要老人家嬲先得架。
有心,讚下就夠好。
作者: yuenwai     時間: 2021-9-14 04:27 AM

出去食囉
作者: 媽媽地     時間: 2021-9-14 10:36 AM

我已經慣左, 平時屋企人飲茶加飯聚
會係家庭group大家自貼針卡, 等book位個個人好做D
做開就會慣

圖片附件: S__62513158.jpg (2021-9-14 10:36 AM, 223.59 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 真珠乃查     時間: 2021-9-14 10:39 AM

平時無乜野做, 咁你咪比佢做下
佢唔話辛苦 , 你代佢講辛苦
又真係唔多合理
作者: joeyeung90     時間: 2021-9-14 11:10 AM

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 12:39 PM 發表

乜都你地想
唔使理奶奶想點?
你覺得辛苦唔代表你奶奶覺得辛苦
可能煮飯就係佢既樂趣
作者: 明日富有回覆     時間: 2021-9-14 11:22 AM

阿嫲堅持你就聽話
作者: 半空遇到了神童     時間: 2021-9-14 11:36 AM

叫盤菜去你屋企食,咪達到佢出街食要求之餘又達到你一家人坐埋一齊食要求囉
作者: Kaori     時間: 2021-9-14 11:37 AM

我老母都係唔知點解咁鍾意自己煮,次次都煮百九幾個餸,煮完出黎頭果幾味已經凍晒
仲要有哪來的自信覺得自己煮得好好食,實情係唔好食囉
作者: srsv     時間: 2021-9-14 11:57 AM

一做節就會煮九大簋—呢個奶奶好
作者: pkowen     時間: 2021-9-14 12:01 PM

引用:

樓主做出錢出力個位巴又係因果
作者: cherryho01     時間: 2021-9-14 12:20 PM

咪好lo,佢話要自己煮就真係自己落手落腳煮,唔似得某d奶奶,又話要自己係屋企煮,但又嫌辛苦,不停點新抱幫佢做呢樣做果樣,所以其實你好幸福
作者: Qic     時間: 2021-9-14 12:22 PM

佢想煮就比佢煮啦, 在家食, 可以食完償吓月, 食吓生果, 見你地的時間多啲. 怕佢辛苦, 食完飯幫佢按摩吓囉...
在外出食, 又要分開坐, 食完又趕住走...
作者: C09088     時間: 2021-9-14 12:42 PM

身在福中不知福😒
作者: littlelaw     時間: 2021-9-14 01:05 PM

佢想煮咪由佢煮~
造節都係為氹老人家開心,你估真係好鍾意約食飯咩
作者: Coconut2017     時間: 2021-9-14 01:15 PM

你奶奶佢想煮,咪俾佢煮囉!奶奶覺得唔辛苦便可!
作者: 哈囉忽然羊     時間: 2021-9-14 01:17 PM

引用:

奶奶真慘,煮飯無人幫手,個個等食!老人家,家用有無俾足錢?唔係老人家,需唔需要?係做後生嘅孝道
作者: lawlawlunlun     時間: 2021-9-14 01:20 PM

引用:
原帖由 古懷舊的核心 於 2021-9-13 04:23 PM 發表

對於長輩黎講,形式仲要過實際感受
呢個啱,千祈唔好搞太多花臣
作者: 火腿美人回來了     時間: 2021-9-14 01:24 PM

樓主奶奶只係堅持唔食盆菜啫...............
佢想自己煮, 多過出街食..................

盆菜, 真係唔識欣賞...................
作者: on79ws     時間: 2021-9-14 01:35 PM

唔出去食,邊個煮先
作者: ViolateCarRepor     時間: 2021-9-14 01:53 PM

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 04:08 PM 發表

我哋就係唔想佢咁辛苦…
我覺做得奶奶好多都唔後生

如果邊個話在家食, 就叫佢同你奶奶買送煮送洗碗

做節甘辛苦, 出街打邊爐都好過洗碗
都是一餐飯

我唔信其他人而家出街食飯只有4-6人, 佢地都是分檯食啦
而家好多人做節都是一個心意, 都差不多同父/母親節食飯一樣了
作者: molittlemo     時間: 2021-9-14 02:16 PM

引用:

咁點解又唔比佢煮?
佢唔怕辛苦又有咩所謂~
除非佢辛苦完會比好多說話你地聽~

有時老人家, 都唔知自己仲可以為頭家做D咩既時候.
有機會煮餐飯比大家食已經好好
作者: zliam1984

作者: hingfai709a     時間: 2021-9-14 02:42 PM

得咩? 有限聚令喎
作者: 仙女唔講理

作者: Crystalbbb     時間: 2021-9-14 03:19 PM

引用:

你奶奶真係唔話得,一個人煮咁多人嘅餸,絕對唔簡單,仲要唔使人幫手.  如果佢真係唔覺得辛苦,就由得佢煮吧!盆菜又貴又難食,搵笨!
作者: EKK9928     時間: 2021-9-14 03:31 PM

過節想出去食,book到未去囉,好小事
作者: AKB-48     時間: 2021-9-14 03:38 PM

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 12:39 PM 發表

佢要煮由佢煮囉
作者: AKB-48     時間: 2021-9-14 03:39 PM

引用:
原帖由 Crystalbbb 於 2021-9-14 03:19 PM 發表

你奶奶真係唔話得,一個人煮咁多人嘅餸,絕對唔簡單,仲要唔使人幫手.  如果佢真係唔覺得辛苦,就由得佢煮吧!盆菜又貴又難食,搵笨!
我都係咁話,試過訂盤菜送到過嚟唔太惦
作者: tcfalcon     時間: 2021-9-14 03:57 PM

到妳身為奶奶時
自然有答案
作者: 公園熱情的魚蛋     時間: 2021-9-14 04:04 PM

到會
作者: 鳳凰嫣韵444     時間: 2021-9-14 04:13 PM

引用:

我哋就係唔想佢咁辛苦…
科學家做研究辛唔辛苦? 你畀同一個人工佢打份悠閒工,佢就無晒人生意義了。
上一代唔似我地成日想休息想退休想懶,所以七十歲阿婆仲執紙皮,人地有2層樓都選擇噉樣生活,係因為佢覺得噉樣過開心好多。
去諗點樣先令你奶奶開心,而唔係諗你奶奶一啲都唔care既辛苦。
作者: 米星人     時間: 2021-9-14 04:17 PM

引用:

1. 一個真係識煮嘢既人, 係唔會睇得起d盤菜, 舊舊一樣味, 佢既角度係同一盤食剩既食物倒埋係差唔多
2. 盤菜唔值果個價, 反正比錢, 佢會正正經經座低想食一餐
3. 堅持煮比你哋食相信係因為佢想你哋食得開心舒服, 佢做得辛苦都開心

咁不如你試下邀請你老爺奶奶去你屋企, 你煮一餐請佢食, 我諗你整得好唔好食, 佢都會"吐"飯應, 最少係有心!
你覺得幫佢洗條菜好乖? 洗菜有幾難! 佢兩嘢洗完, 你所謂既幫佢根本阻住佢!

你不如諗下你有幾用心對奶奶?
奶奶做得咁辛苦都要做, 但係仲要比你哋嫌..
對老人家唔係比咗錢就好叻...
錢, 你奶奶隨時比你多好多...

作者: DaDa-B     時間: 2021-9-14 04:18 PM

每舍人煮兩味帶過去囉, 又唔使食味精, 又可以一家人食,奶奶又唔使煮咁多
作者: 後面有隻鬼     時間: 2021-9-14 05:36 PM

引用:
原帖由 my-melody 於 2021-9-13 09:58 PM 發表

佢想煮就由佢煮,煮到有一年佢唔想/冇能力再煮,先再研究second choice囉
都係嘅,唯有睇下阿嫂會唔會肯同我早啲返去幫奶奶手啦
作者: 後面有隻鬼     時間: 2021-9-14 05:39 PM

引用:
原帖由 鳳凰嫣韵444 於 2021-9-14 04:13 PM 發表

科學家做研究辛唔辛苦? 你畀同一個人工佢打份悠閒工,佢就無晒人生意義了。
上一代唔似我地成日想休息想退休想懶,所以七十歲阿婆仲執紙皮,人地有2層樓都選擇噉樣生活,係因為佢覺得噉樣過開心好多。
去諗點樣先令你奶奶開心,而唔係諗你奶奶一啲都唔care既辛苦。
有時好怕奶奶覺得辛苦但係佢又唔出聲唔同我哋講…
作者: 後面有隻鬼     時間: 2021-9-14 05:48 PM

引用:
原帖由 DaDa-B 於 2021-9-14 04:18 PM 發表

每舍人煮兩味帶過去囉, 又唔使食味精, 又可以一家人食,奶奶又唔使煮咁多
都得喎!或者即場煮都得,個日我放半日就可以上去奶奶度煮。
作者: kcmc     時間: 2021-9-14 06:50 PM

引用:

樓主你太年輕喇,你根本唔明白年紀大嘅人嘅諗法,你奶奶咁大年紀有乜未食過?有乜山珍海味會吸引到佢?佢只係想自己已經咁大年紀,難聽D講句唔知仲有幾耐命,身體許可下,可以有機會煮得一餐俾你哋食就一餐,儘量希望你哋食得開心D,老人家嘅身體,就算而家狀態幾唔錯都好,誰能保證她下年仲有能力煮?呢種係屬於生命未知仲有幾耐嘅情形下,仲希望可以為呢個家作出她的貢獻,對你哋付出佢嘅愛的一種方法…
作者: CSC06     時間: 2021-9-14 06:58 PM

引用:

辛苦咁係味最好咩都唔好做 訓喜度等死?
我唔係黑心 但有一種辛苦叫 「你地覺得佢辛苦」
奶奶enjoy咁我都唔知你地嘈咩
作者: 另一個天堂     時間: 2021-9-14 08:09 PM

尊重老人家,正所謂食得幾多餐呢
作者: 山邊勇敢的高潮     時間: 2021-9-14 08:21 PM

引用:
原帖由 古懷舊的核心 於 2021-9-13 02:58 PM 發表

老實講盤菜都幾難食
認同,同埋主飯比屋企人食有幾辛苦,幫手買餸洗碗就冇問題啦,屋企人欣賞主出嚟嘅食物對主嗰個人係最滿足嘅,發脾氣係因為相處咁耐都唔明白佢,同埋感覺好似求求其其買個盤菜就算,因為真係鍾意食好嘢嘅人係唔會想食盆菜係!
作者: 長青空中飛臭蟲     時間: 2021-9-14 09:06 PM

引用:

樓主是否與 99 同住 ?
作者: au12300au     時間: 2021-9-14 09:43 PM

樓主同奶奶兩個都係極品

有人煮埋比你哋食開心都來唔切啦
作者: 真委屈的盒子     時間: 2021-9-14 09:59 PM

中秋就系團圓嘅,喺家意義唔同,樓主你覺得呢。
作者: 鳳凰嫣韵444     時間: 2021-9-14 10:01 PM

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-14 05:39 PM 發表

有時好怕奶奶覺得辛苦但係佢又唔出聲唔同我哋講…
你都多餘,你奶奶會辛苦得過日日出街執 紙皮既老人家?上一代認為呢種勞動係滿足,係自我價值體現,佢地腦海裡無勞動得辛苦就係慘呢種思想,所以同你完全唔同。
你宜家係以低階層既靈性去估算人地高階層既精神。 😂
作者: goldenfat     時間: 2021-9-14 10:05 PM

如果可以訂間房,分桌都ok.
作者: 半夜強勁的樓奴     時間: 2021-9-14 10:07 PM

佢想煮咪坐係度等食,食完記得幫手洗碗。
作者: au12300au     時間: 2021-9-14 10:20 PM

引用:
原帖由 goldenfat 於 2021-9-14 10:05 PM 發表

如果可以訂間房,分桌都ok.
有些酒樓餸菜每位上
作者: 四歲就識打飛肌     時間: 2021-9-14 10:34 PM

我家人一早放棄大時大節都唔會做節食飯 生日、情人節、咩紀念日 麥撚都唔會過同特別慶祝 同平時一撚樣咪又咁過  真係要食飯做節既就係新年果一餐
作者: 古懷舊的核心     時間: 2021-9-14 10:42 PM

引用:
原帖由 山邊勇敢的高潮 於 2021-9-14 08:21 PM 發表

認同,同埋主飯比屋企人食有幾辛苦,幫手買餸洗碗就冇問題啦,屋企人欣賞主出嚟嘅食物對主嗰個人係最滿足嘅,發脾氣係因為相處咁耐都唔明白佢,同埋感覺好似求求其其買個盤菜就算,因為真係鍾意食好嘢嘅人係唔會想食盆菜係!
聽得出佢99都幾有主見

對於長輩依d 計劃,一係同意跟、真係好難接受過唔到自己個關就直頭唔去,唔好諗住改到人地個plan

利申自己都係做人新抱
作者: 神行客     時間: 2021-9-14 11:35 PM

俾佢煮, 解決
作者: 冬眠小羔羊     時間: 2021-9-15 01:03 AM

佢想煮咪比佢煮囉
雖然後生覺得老人家辛苦
但老人家都想煮比後生食
其實做後輩好幸福仲可以食到老人家嘅廚藝
作者: Magicgoo     時間: 2021-9-15 04:33 AM

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-14 05:48 PM 發表

都得喎!或者即場煮都得,個日我放半日就可以上去奶奶度煮。
樓主其實好乖,讃👍🏻
作者: BigCondor     時間: 2021-9-15 07:05 AM

這就叫做代溝!

生活於不同年代,價值觀就不同,我們這些剛戰後出生的人少年時生活困難,物質不多,對事物的看法和七八十年代的人有很大的分別!

老人家的想法和你們當然有很大分別,怎樣要令大家都開心就是一種藝術!

不要以為什麼都不用老人家做他們便會開心,尤其是老人家更需要多些活動來維持健康!
作者: 初出熱身     時間: 2021-9-15 07:28 AM

既然老人家唔怕辛苦,自己煮,咪就下佢囉
作者: 我嬴     時間: 2021-9-15 08:22 AM

咪出去食囉
作者: au12300au     時間: 2021-9-15 08:23 AM

引用:
原帖由 Magicgoo 於 2021-9-15 04:33 AM 發表

樓主其實好乖,讃👍🏻
有咁嘅新抱佢奶奶算有福
如果年紀大就坐係度享福喇
作者: lai-ken     時間: 2021-9-15 08:55 AM

引用:

依家有啲酒樓已經可以12人一枱
作者: xxcxxc     時間: 2021-9-15 09:05 AM

其實可以試下叫一半外賣, 一半由你奶奶煮, 咁老人家顯下身手之餘又唔洗太辛苦.
作者: 車站雀躍的神童     時間: 2021-9-15 09:12 AM

一於買多啲餸煮9死佢
作者: 摩鬼     時間: 2021-9-15 09:29 AM

引用:

挑,打晒針咪不用分台,智障
作者: 劍13     時間: 2021-9-15 09:44 AM

一家人一齊齊齊整整開開心心出街食飯其實唔係太多,難得老人家想出去食,就出去食囉,唔需要理有無咩特別理由,一家人開心已經足夠。
天倫之樂唔係人人都一定有。如果你有,我恭喜你。enjoy
作者: 半夜真回覆     時間: 2021-9-15 09:46 AM

年紀大係咁架啦,由得佢啦
作者: fatlung999     時間: 2021-9-15 09:53 AM

唔好同老女人爭
作者: wingsyip     時間: 2021-9-15 10:54 AM

出街食又貴,而且人多聚集又唔知邊個係隱形帶菌者

都係屋企煮啦
作者: au12300au     時間: 2021-9-15 11:36 AM

引用:
原帖由 lai-ken 於 2021-9-15 08:55 AM 發表

依家有啲酒樓已經可以12人一枱
12人一枱要每人打齊兩針
作者: au12300au     時間: 2021-9-15 11:37 AM

引用:
原帖由 fatlung999 於 2021-9-15 09:53 AM 發表

唔好同老女人爭
唔好同女人爭
作者: lai-ken     時間: 2021-9-15 12:01 PM

引用:
原帖由 au12300au 於 2021-9-15 11:36 AM 發表

12人一枱要每人打齊兩針
一枱嘅2/3人打咗一針就已經可以
作者: 一顆椰子樹     時間: 2021-9-15 03:43 PM

奶奶也想看見小輩吃她做的美味食物 多誇誇奶奶做的好吃 老人的興趣可能就是做好吃的給小輩吃呢
作者: 肥仔xxx     時間: 2021-9-15 03:53 PM

你一係話你煮,你洗碗執枱執屋,佢會好開心
作者: 棉花羊     時間: 2021-9-15 05:22 PM

你同你阿嫂煮咪得囉, 符合奶奶要求, 你又唔怕佢辛苦, 又可以一家人一齊食
作者: willybumpbump     時間: 2021-9-15 07:14 PM

咁咪幾好囉
作者: 崖上永恆的救星     時間: 2021-9-16 06:55 AM

過時過節返屋企食飯,一定要親手煮 呢個係原則嘅問題!你唔俾佢煮咪即係話佢多餘 可有可無!
仔女大晒 媽咪嘅存在感就越嚟越低,為你地煮飯係佢仍然能做到嘅事,冇人可以取替佢㗎!
企係奶奶角度睇 唔難理解!
你比佢煮啦 一定要感恩你奶奶仲能煮九大簋嘅日子,食一餐小一餐㗎啦!
作者: 大雀躍的作業     時間: 2021-9-16 08:15 AM

依個係一個母親既堅持
作者: 李永良     時間: 2021-9-16 08:16 AM

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 11:53 發表

又調轉睇,妳哋早啲上去,幫手開枱,食好後執枱,洗碗……幫下奶奶按摩,可能奶奶受落啲
作者: au12300au     時間: 2021-9-16 09:22 AM

引用:
原帖由 崖上永恆的救星 於 2021-9-16 06:55 AM 發表

過時過節返屋企食飯,一定要親手煮 呢個係原則嘅問題!你唔俾佢煮咪即係話佢多餘 可有可無!
仔女大晒 媽咪嘅存在感就越嚟越低,為你地煮飯係佢仍然能做到嘅事,冇人可以取替佢㗎!
企係奶奶角度睇 唔難理解!
你比佢煮啦 一定要感恩你奶奶仲能煮九大簋嘅日子,食一餐小一餐㗎啦!
(一定要感恩你奶奶仲能煮九大簋嘅日子,食一餐小一餐㗎啦!)

講得啱

不過這個世代外賣仔很受歡迎
作者: 屋企食安     時間: 2021-9-16 09:37 AM

咁嗎就吓佢囉
作者: 隔夜小小馬     時間: 2021-9-16 01:56 PM

奶奶期待熱鬧
作者: kawayau     時間: 2021-9-16 05:08 PM

佢都係想你地食得健康啫,佢煮到咪由佢煮囉
作者: Klapprad     時間: 2021-9-19 06:36 PM

樓主:
面對長輩,特別係女性,要尊重同順其意。
千萬唔好ー面倒講理由講道理。
否則係五逆同不孝。
家有一老如獲至寶  ,
和諧共處,樂不勝數。
包容易達,歡笑不勞 。