標題: 阿仔指住老爺話佢好臭 [打印本頁]

作者: 噢艾絲     時間: 2021-8-17 04:57 PM

前兩日老爺奶奶 走左上黎屋企,仲熱到身水身汗

老爺見到阿仔個陣就諗住衝埋去攬住我個仔

不過阿仔就推開老爺, 大叫「你好臭呀!!! 媽咪教未洗手同換衫就唔好抱抱」 之後就走左返入房

老爺平時都有食開煙習慣, 汗水同煙"除"  

點知奶奶就話我教壞個仔 教到對長輩咁無禮貌!!

我想講, 我個仔不知幾醒目!!!! 我就支持仔仔推開佢 出完街手都唔洗就想掂我個仔!!!!

點點知 夜晚我老公叫我個仔要打返去同爺爺say sorry

最後我連我老公都嬲埋!!!!

作者: 半空遇到了神童     時間: 2021-8-17 05:21 PM

你個仔絕對無錯喎!
不過咁樣同人相處會出現好多問題囉!
人同動物最大分別就係
動物想做就做,唔會理人感受。
人就會學習點同人相處,顧及他人感受。
作者: 淺黃     時間: 2021-8-17 06:30 PM

樓主咁得意嘅,寫d野出嚟迫人鬧自己,唔通好鍾意俾人鬧🤔
作者: C09088     時間: 2021-8-18 08:16 AM

有咩老母就會教出咩畜牲
作者: kwma     時間: 2021-8-18 08:56 AM

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2021-8-17 04:57 PM 發表

不過阿仔就推開老爺, 大叫「你好臭呀!!! 媽咪教未洗手同換衫就唔好抱抱」 之後就走左返入房

點知奶奶就 ...
老人除
作者: 小白溫暖的家     時間: 2021-8-18 09:30 AM

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2021-8-17 04:57 PM 發表

點知奶奶就 ...
第時你個仔出來工作,見客時,個客成身臭汗,伸手同阿仔握手,你估阿仔會點做呢?
作者: 七個幼稚的魚蝦     時間: 2021-8-18 09:48 AM

引用:
原帖由 小白溫暖的家 於 2021-8-18 09:30 AM 發表

第時你個仔出來工作,見客時,個客成身臭汗,伸手同阿仔握手,你估阿仔會點做呢?
唔關事,個post嘅主旨係《仇老》姐
作者: tommwins     時間: 2021-8-18 09:56 AM

嘩你個仔咁能無禮貌 真係無家教 而家d父母都唔能識教仔就咪能生啦 一出街成街都係小屁孩和仆街父母
作者: 噢艾絲     時間: 2021-8-18 10:34 AM

引用:
原帖由 C09088 於 2021-8-18 08:16 AM 發表
有咩老母就會教出咩畜牲
大家咁話啦
作者: 噢艾絲     時間: 2021-8-18 10:36 AM

引用:
原帖由 tommwins 於 2021-8-18 09:56 AM 發表
嘩你個仔咁能無禮貌 真係無家教 而家d父母都唔能識教仔就咪能生啦 一出街成街都係小屁孩和仆街父母
我個仔識保護自己 有咩問題
作者: 噢艾絲     時間: 2021-8-18 10:37 AM

引用:
原帖由 小白溫暖的家 於 2021-8-18 09:30 AM 發表

返工搵食無計啦
作者: 噢艾絲     時間: 2021-8-18 10:38 AM

引用:
原帖由 半空遇到了神童 於 2021-8-17 05:21 PM 發表
你個仔絕對無錯喎!
不過咁樣同人相處會出現好多問題囉!
人同動物最大分別就係
動物想做就做,唔會理人感受。
人就會學習點同人相處,顧及他人感受。
maybe 阿仔咁樣推開係唔禮貌
但係點解咁大個人都無衛生常識先
作者: 另一個天堂     時間: 2021-8-18 10:45 AM

老爺住公屋?係就唔洗理佢啦
作者: 真巧世界     時間: 2021-8-18 12:26 PM

仔仔原則上無錯,但就好冇禮貌,有時講野都要睇對象,老人家愛鍚兒孫有時真係會情不自禁見到就欖左先,當然現在疫情衛生好重要,但仔仔既說話會傷害到老人家既自尊心,覺得你地嫌棄佢。同埋仔仔吾應該用宜種口吻對長輩講野,冇大冇細,你地應該放枝消毒野係門口噴手,或者教仔仔主動帶佢地去洗手抹下汗,而且仔仔個句你好臭,係人聽到都吾開心,何況係出自個孫呢。
作者: hk333     時間: 2021-8-18 02:06 PM

個仔冇做錯,煙產要為自己行為負責,正常人唔鍾意聞臭煙味好正常。
作者: 貴貴小湯圓     時間: 2021-8-18 03:29 PM

童言無忌,但都應該話下
要阿媽同老爺道歉又太過份
作者: blueberry0511     時間: 2021-8-18 05:36 PM

童言無忌冇辦法,老人家吾通冲個涼先同個孫玩咩 ⋯ 也是冇辦法。
我只知以前D聰明新抱會”扮”話下個小朋友冇禮貌再借D意帶老爺奶奶去洗手間洗吓手然後皆大歡喜。吾知從那時開始香港人個個開口埋口要不投訴要下鬧人。
作者: 12058317     時間: 2021-8-18 08:17 PM

樓主个老公講得啱喎 要跟爺爺講Sorry
不是說你个仔唔啱 老人家見到孫仔緊係开心抱抱啦
係老人家听到个孫話自己臭会耿耿於懷的
講聲sorry 老人家一定开心返
作者: 古懷舊的核心     時間: 2021-8-18 10:31 PM

童言無忌
作者: 工廠男     時間: 2021-8-18 10:41 PM

引用:

點知奶奶就 ...
態度唔啱。
係要道歉。
你唔覺有問題,奶奶冇講錯,你教壞咗個仔。
可以拒絕抱抱,亦可指出理由,但要態度正確。
例如,考試期間,阿仔溫書,你叫阿仔煮好飯出黎食飯。
如果,個仔鬧你,收聲咪嘈啦,阻住我温書,你知唔知考試成績好重要架?阿爺話女人識煮飯做家務就夠,冇資格出聲,我餓會叫你煮飯我食,我冇叫你,你就收聲。
你會接受個仔甘對你態度?
反醒下自己教到個仔幾壞幾冇禮貌啦,港女。
作者: 沒自信的人     時間: 2021-8-18 11:37 PM

你做得好正確
作者: bbs16894168     時間: 2021-8-18 11:43 PM

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-8-18 10:41 PM 發表

態度唔啱。
係要道歉。
如果,個仔鬧你,收聲咪嘈啦,阻住我温書,你知唔知考試成績好重要架?阿爺話女人識煮飯做家務就夠,冇資格出聲,我餓會叫你煮飯我食,我冇叫你,你就收聲。
完全正確,現今一代只知有己,目中無人,如果那個是公公婆婆,你估這媽媽態度一樣嗎?港女
作者: 工廠男     時間: 2021-8-18 11:54 PM

引用:
原帖由 bbs16894168 於 2021-8-18 11:43 PM 發表

完全正確,現今一代只知有己,目中無人,如果那個是公公婆婆,你估這媽媽態度一樣嗎?港女
其實一直都有自大冇禮的人。
但,從前會知自己狂妄,會為自己隱惡揚善。
現代人連重點錯乜都唔知,仲要放上網威威叻叻,連自知之明都冇,簡直瘋狂。
作者: 農場深情的羊     時間: 2021-8-19 02:03 AM

小朋友大個左好多都5鍾意抱抱,疫情關係真係5好咁親密,況且對方真係太臭好難受呀。
作者: 農場深情的羊     時間: 2021-8-19 02:06 AM

我隔離鄰居媳婦成日罵老爺臭
作者: 9個外圍的膠樽     時間: 2021-8-19 02:12 AM

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2021-8-18 10:38 AM 發表

我個仔7 歲時候番大陸, 我阿爸煮d野勁難食又唔衛生, 但我個仔都食埋佢, 之後偷偷同我講唔想阿爺唔開心。
作者: thunderpig     時間: 2021-8-19 02:27 AM

引用:

點知奶奶就 ...
教識小朋友保護自己係啱嘅🙌🏻
作者: Cam@adian     時間: 2021-8-19 02:58 AM

引用:

點知奶奶就 ...
你個仔冇錯!但如果果兩條友係你老豆老婆,又發生同樣既事,你老公又唔出聲仲自我感覺良好,唔知你又點念?
作者: hum~     時間: 2021-8-19 08:16 AM

啲老嘢自己醒水啦,仲要食開煙。中國人有乜好攬好抱。

正宗為老不尊。
作者: frankielam88     時間: 2021-8-19 08:38 AM

引用:
原帖由 blueberry0511 於 2021-8-18 05:36 PM 發表
童言無忌冇辦法,老人家吾通冲個涼先同個孫玩咩 ⋯ 也是冇辦法。
我只知以前D聰明新抱會”扮”話下個小朋友冇禮貌再借D意帶老爺奶奶去洗手間洗吓手然後皆大歡喜。吾知從那時開始香港人個個開口埋口要不投訴要下鬧人。
講得好啱,個仔無禮貌唔啱,老爺唔注重衛生都係唔啱,所以兩邊都要處理。
作者: MARLBORO460706     時間: 2021-8-19 08:38 AM

引用:
原帖由 淺黃 於 2021-8-17 06:30 PM 發表

作者: MARLBORO460706     時間: 2021-8-19 08:41 AM

引用:
原帖由 真巧世界 於 2021-8-18 12:26 PM 發表
仔仔原則上無錯,但就好冇禮貌,有時講野都要睇對象,老人家愛鍚兒孫有時真係會情不自禁見到就欖左先,當然現在疫情衛生好重要,但仔仔既說話會傷害到老人家既自尊心,覺得你地嫌棄佢。同埋仔仔吾應該用宜種口吻對長輩講野,冇大冇細,你地應該放枝消毒野係門口噴手,或者教仔仔主動帶佢地去洗手抹下汗,而且仔仔個句你好臭,係人聽到都吾開心,何況係出自個孫呢。
有道理,夠中肯,希望你呢番說話樓主受教啦
作者: MARLBORO460706     時間: 2021-8-19 08:43 AM

引用:
原帖由 blueberry0511 於 2021-8-18 05:36 PM 發表
你好有智慧,一招化解左危機
作者: 兩生花     時間: 2021-8-19 09:12 AM

引用:
原帖由 七個幼稚的魚蝦 於 2021-8-18 09:48 AM 發表

係樓主仇老,將個行為推落個仔度,將自己仇老行為推得一乾二淨。
作者: 七個幼稚的魚蝦     時間: 2021-8-19 09:13 AM

引用:
原帖由 兩生花 於 2021-8-19 09:12 AM 發表

係樓主仇老,將個行為推落個仔度,將自己仇老行為推得一乾二淨。
洗腦post, 三幾日就有,洗大曱甴
作者: 黄金工程☀️     時間: 2021-8-19 09:14 AM

引用:

點知奶奶就 ...
大家既然係一家人,就唔應該有成見。
大家互相尊重和關愛。
作者: 兩生花     時間: 2021-8-19 09:24 AM

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2021-8-18 10:37 AM 發表

返工搵食無計啦
咁咪好委屈你個仔,為糧支個客成身屎味都要哽。
作者: 阿妮呢     時間: 2021-8-19 10:22 AM

支持樓主。
作者: hoikin_hk     時間: 2021-8-19 10:27 AM

引用:

點知奶奶就 ...
新抱對老爺奶奶一定係甘.....
如果掉轉係對住公公婆婆 (你老豆老母), 你又覺得有冇問題先?
作者: 噢艾絲     時間: 2021-8-19 11:04 AM

引用:
原帖由 七個幼稚的魚蝦 於 2021-8-19 09:13 AM 發表

洗腦post, 三幾日就有,洗大曱甴
你又up乜
作者: bbs16894168     時間: 2021-8-19 01:11 PM

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-8-18 11:54 PM 發表

其實一直都有自大冇禮的人。
但,從前會知自己狂妄,會為自己隱惡揚善。
現代人連重點錯乜都唔知,仲要放上網威威叻叻,連自知之明都冇,簡直瘋狂。
早已把華民族的家想忘得一乾二淨了。
作者: bbs16894168     時間: 2021-8-19 01:14 PM

引用:
原帖由 9個外圍的膠樽 於 2021-8-19 02:12 AM 發表

我個仔7 歲時候番大陸, 我阿爸煮d野勁難食又唔衛生, 但我個仔都食埋佢, 之後偷偷同我講唔想阿爺唔開心。
你教子有方,能為其他人着想,孩子長大,前途無限。
作者: 活潑的豬头     時間: 2021-8-19 01:31 PM

你還忘了教兒子尊老
作者: 萬家粗俗的阿權     時間: 2021-8-19 01:58 PM

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2021-8-18 10:37 AM 發表

返工搵食無計啦
原來你覺得搵食重要過父母!對唔住,唔係你父母。
作者: 萬家粗俗的阿權     時間: 2021-8-19 02:00 PM

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2021-8-18 10:38 AM 發表

你有責任教仔,無責任教老公嘅父母!
作者: 萬家粗俗的阿權     時間: 2021-8-19 02:03 PM

引用:
原帖由 hum~ 於 2021-8-19 08:16 AM 發表

正宗為老不尊。
希望你無子孫!
作者: hum~     時間: 2021-8-19 04:59 PM

引用:
原帖由 萬家粗俗的阿權 於 2021-8-19 02:03 PM 發表

希望你無子孫!
就算朋友嘅bb,我都話唔駛抱。

我食煙,自己知自己事,加埋浸佬味,又大汗多菌。

我打茄輪前,自己都會去擦牙漱口。做愛前,都會先洗澡洗JJ。

唔明你,有乜好抱好攬。又唔係馬騮🐒。
作者: icborn     時間: 2021-8-19 05:12 PM

引用:

點知奶奶就 ...
我覺得你老公做得啱
作者: icborn     時間: 2021-8-19 05:13 PM

引用:
原帖由 淺黃 於 2021-8-17 06:30 PM 發表
柴魚身
作者: icborn     時間: 2021-8-19 05:14 PM

引用:
原帖由 七個幼稚的魚蝦 於 2021-8-18 09:48 AM 發表

(仇老)?我哋唔係成日聽到啲受教育嘅說話,要孝順要敬老咩。
作者: icborn     時間: 2021-8-19 05:17 PM

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2021-8-18 10:36 AM 發表

應該要同個小朋友講,做人要有禮貌和尊重長輩,佢哋係你爺爺嫲嫲。
作者: icborn     時間: 2021-8-19 05:17 PM

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2021-8-18 10:45 AM 發表
老爺住公屋?係就唔洗理佢啦
吓咁樣啊?
作者: icborn     時間: 2021-8-19 05:19 PM

引用:
原帖由 真巧世界 於 2021-8-18 12:26 PM 發表
同意有道理
作者: icborn     時間: 2021-8-19 05:22 PM

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-8-18 10:41 PM 發表

態度唔啱。
係要道歉。
非常同意,態度唔好,應該要向老人家道歉。
作者: 黃狗蘇     時間: 2021-8-19 05:31 PM

你應該俾老爺抱返補數
作者: 另一個天堂     時間: 2021-8-19 06:02 PM

引用:
原帖由 icborn 於 2021-8-19 05:17 PM 發表

吓咁樣啊?
反正上黎都係膠黎膠去,配合下啦師兄
作者: icborn     時間: 2021-8-19 06:03 PM

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2021-8-19 06:02 PM 發表

反正上黎都係膠黎膠去,配合下啦師兄
我發覺你認錢唔認人多啲喎
作者: 丁常唔多旺     時間: 2021-8-19 07:34 PM

引用:

點知奶奶就 ...
你咁教仔,到個仔大個就會話你好臭,好黑人憎,同佢有咁遠死咁遠,做好心理準備啦。
作者: dan_dan524     時間: 2021-8-19 11:56 PM

引用:

點知奶奶就 ...
你個仔都啱,可以叫爺爺洗左手先,但就吾應該關埋門吾理爺爺嫲嫲。
作者: fb1376a7c34a72     時間: 2021-8-20 12:11 AM

呢個老母可收擋,係你老公都覺醜。

作者: 毒果愛作文     時間: 2021-8-20 06:39 AM

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2021-8-18 10:36 AM 發表

怪獸家長
作者: 電梯冰凍的高峰     時間: 2021-8-20 09:01 AM

童言無忌,你老爺系錯
作者: 旺季靚湯圓     時間: 2021-8-20 10:53 AM

老人家也不好指責,躲開點
作者: 樹下靚雞翼     時間: 2021-8-20 12:38 PM

如果是富二代就冇所謂 如果窮人就要將就
作者: candican     時間: 2021-8-20 03:01 PM

小朋友除常識外 做人處事都要學
作者: 獨行的自由人     時間: 2021-8-20 04:55 PM

可以有更好既處理方法
作者: 凡間濃濃的獅子

作者: 門前送行     時間: 2021-8-20 06:15 PM

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2021-8-19 11:04 AM 發表

你又up乜
支持妳,做人一定要識做,自己成身大汗又食煙,個孫埋黎叫抱,都自動彈開啦
作者: 崩潰式稱霸     時間: 2021-8-20 06:24 PM

童言無忌,要識反省人哋有冇講錯
作者: 豹王之王     時間: 2021-8-20 09:27 PM

睇個仔  就知父母係咩質素
作者: 乖乖仔     時間: 2021-8-20 10:16 PM

如果有日學校家長聚會,你個仔當住所有人:阿媽!妳個閪好臭呀!
作者: 秋天一鳳凰     時間: 2021-8-21 03:52 AM

作者: 9個外圍的膠樽     時間: 2021-8-21 07:20 AM

引用:
原帖由 bbs16894168 於 2021-8-19 01:14 PM 發表

你教子有方,能為其他人着想,孩子長大,前途無限。
我其實沒咩教佢, 天生的, 好似有次夜晚流鼻血, 流左好多, 第二朝起身我見佢面都青, 佢先同我講番, 我問佢點解唔叫醒我, 佢話爸爸做左一日野好辛苦, 唔想嘈醒爸爸, 有時病在佢都會叫爸爸唔使擔心, 快d去食飯, 我話食左佢都唔信, 要我比佢睇吓個碗有冇食完! 有個咁樣的兒子,雖然涯得好辛苦, 但我此生無憾了
作者: 選擇失聰     時間: 2021-8-21 08:49 AM

你有偏見,所以你教個仔都有,你個仔講説話從大人學,你個仔做錯,做阿媽應該去道歉,並非上網將仇老合理化。
作者: Bunryuu     時間: 2021-8-21 10:53 AM

引用:

個客咁嘅款 都要你招呼佢 個客有幾勁?
作者: 唯真唯善     時間: 2021-8-21 01:44 PM

我想問點解老左就一定o岩既哩? 佢老爺可以冲完涼再抱個孫。 

幾十歲人養成一堆壞習慣無人鬧,比人嫌棄就係其他人既問題?
作者: hk333     時間: 2021-8-21 02:33 PM

老人無德,煙酒為樂,要幼尊重,人先自侮,而後人侮之。
作者: 雨中高蝦米     時間: 2021-8-21 02:56 PM

引用:
原帖由 hum~ 於 2021-8-19 08:16 AM 發表

正宗為老不尊。
你應該唔會老
作者: 超級有心事     時間: 2021-8-21 03:19 PM

o...
作者: bbs16894168     時間: 2021-8-21 04:50 PM

引用:
原帖由 9個外圍的膠樽 於 2021-8-21 07:20 AM 發表

我其實沒咩教佢, 天生的, 好似有次夜晚流鼻血, 流左好多, 第二朝起身我見佢面都青, 佢先同我講番, 我問佢點解唔叫醒我, 佢話爸爸做左一日野好辛苦, 唔想嘈醒爸爸, 有時病在佢都會叫爸爸唔使擔心, 快d去食飯, 我話食左佢都唔信, 要我比佢睇吓個碗有冇食完! 有個咁樣的兒子,雖然涯得好辛苦, 但我此生無憾了
恭喜師兄,喜得佳兒。
作者: kawee     時間: 2021-8-21 06:57 PM

食煙即嘅男人真係好臭
作者: 哈囉忽然羊     時間: 2021-8-21 08:46 PM

引用:

點知奶奶就 ...
即管種個仔,大咗,出身有女朋友,睇佢當呢個媽係乜?什麼都不是都會!你們今日唔尊重上一代父母,他朝君體也相同,除非你有過千億身家另計。不過最後都為錢
作者: 門前送行     時間: 2021-8-21 09:41 PM

引用:
原帖由 雨中高蝦米 於 2021-8-21 02:56 PM 發表

你應該唔會老
每個人都會老,但不是每個都食煙
作者: hk333     時間: 2021-8-21 10:10 PM

引用:
原帖由 門前送行 於 21-8-2021 09:41 PM 發表

每個人都會老,但不是每個都食煙
有德者,敬之,無德者,棄之。
作者: 門前送行     時間: 2021-8-21 10:14 PM

引用:
原帖由 hk333 於 2021-8-21 10:10 PM 發表

有德者,敬之,無德者,棄之。
尊重他人=尊重自己

成身爛臭汗................
作者: 古懷舊的核心     時間: 2021-8-21 11:48 PM

點解咁多道德撚?  小朋友講野直接都好正常吧?
作者: biker2015     時間: 2021-8-22 05:17 AM

啱架啦樓主
以後都係咁教仔啦
唔使理其他人同網友意見架
第日你個仔返學畢業見工應酬
一有咩嘢不滿就爆9對方啦
唔使理乜嘢輩份架
最好教埋佢DLLM
幾有性格無得輸呀
作者: H叔     時間: 2021-8-22 11:03 AM

唔識教仲好意思開post,叻嗰啲緊係教個小朋友帶爺爺洗手/沖涼,叫小朋友提醒爺爺疫情要注意衛生,咁老人家一定會讚你同埋個孫。

真係唔明點解而家啲港女,做左人老母都咁撚蠢嘅

作者: 新型冠狀病毒     時間: 2021-8-22 11:32 AM

問題係條老嘢身上!
作者: 萬家粗俗的阿權     時間: 2021-8-22 01:13 PM

引用:
原帖由 乖乖仔 於 2021-8-20 10:16 PM 發表
如果有日學校家長聚會,你個仔當住所有人:阿媽!妳個閪好臭呀!
講事實!
作者: 門前送行     時間: 2021-8-22 05:41 PM

引用:
原帖由 古懷舊的核心 於 2021-8-21 11:48 PM 發表
點解咁多道德撚?  小朋友講野直接都好正常吧?
小朋友講說話最真,唔同成年人講說話經過修飾
作者: 台灣濃濃的西瓜     時間: 2021-8-23 03:03 AM

換轉個仔推開既係你,你會點?
作者: gordon823     時間: 2021-8-24 08:53 PM

引用:

點知奶奶就 ...
你老左你d孫都會咁對你,咩叫以身作則
作者: Takki329     時間: 2021-11-26 02:31 PM

入屋即刻洗手消毒先做其他野係啱,但直接話爺爺臭推開爺爺就真係好無家教,應該教小朋友同人相處要設身處地顧及他人感受! 小朋友跑完步出哂汗比同學, 老師直接推開話佢臭,佢自己又會有咩感受!  
所以老公無錯,應該向爺爺道歉, 小朋友個態度真係做錯左!

作者: 癬疥鯪魚球     時間: 2021-12-7 06:37 PM

引用:

希望你個孫都承傳你的家訓
作者: 癬疥鯪魚球     時間: 2021-12-7 06:40 PM

引用:

態度唔啱。
係要道歉。
吊得好!!
作者: 工廠男     時間: 2021-12-7 08:18 PM

引用:
原帖由 癬疥鯪魚球 於 2021-12-7 06:40 PM 發表

吊得好!!
唉,我都想唔洗出聲。
可惜……樓主做完,仲敢上網唱。