標題: 愚孝男唔應該結婚? [打印本頁]

作者: Dinosaur94     時間: 2021-6-19 01:57 AM

我表哥28歲,屋企先幾年破產,之後佢媽咪(我姨媽)仲中埋風。一直都係我表哥租私樓同兩老一齊住。我媽咪有層樓吉左,叫佢哋入去免費住 但係我表哥爸爸唔肯。呢4年嚟表哥一直以來都用人工嘅七成去交租,所以有時仲要打多份工去幫補吓。
其實我表哥都想搬入去嗰層樓,而唔去租樓,但係佢勸唔掂佢爸爸。而我表哥都好錫佢屋企人,所以都接受繼續租私樓比兩老。
佢同佢女朋友(27歲)拍拖6年,本身計劃緊結婚,佢女朋友係職業治療師, 我表哥Freelance 考琴。
佢女朋友唔想佢再用咁多錢去交租,因為明明佢哋都可以住去我媽咪層樓度,呢個問題持續咗好耐,最近佢女朋友同佢分手,話唔想再等落去,覺得一直都冇將來。因為表哥一直都唔肯唔就佢爸爸媽媽,因為覺得佢爸爸媽媽都就嚟70歲,要比好啲嘅嘢佢地。
我表哥好想同個女仔一齊返,所以都有叫我幫手勸佢爸爸媽媽,但係佢地兩老始終都係唔肯住我媽咪層樓,申請咗公屋又有排先有。佢而家好頭痛但係我同佢講其實冇女仔會肯跟佢愚孝,佢而家嬲咗我
作者: 真.錦馬超     時間: 2021-6-19 02:23 AM

引用:
原帖由 Dinosaur94 於 2021-6-19 01:57 AM 發表

我表哥28歲,屋企先幾年破產,之後佢媽咪(我姨媽)仲中埋風。一直都係我表哥租私樓同兩老一齊住。我媽咪有層樓吉左,叫佢哋入去免費住 但係我表哥爸爸唔肯。呢4年嚟表哥一直以來都用人工嘅七成去交租,所以有時仲要打多份工去幫補吓。
其實我表哥都想搬入去嗰層樓,而唔去租樓,但係佢勸唔掂佢爸爸。而我表哥都好錫佢屋企人,所以都接受繼續租私樓比兩老。
佢同佢女朋友(27歲)拍拖6年,本身計劃緊結婚,佢女朋友係職業 ...
咁証明你表哥個老豆(即係你姨丈)都仲係一個有骨氣嘅「人」囉。

一個正常有手有腳嘅「人」,又有乜理由「黐飲黐食黐人哋層樓住」㗎?
作者: bronze18man     時間: 2021-6-19 03:50 AM

本來男人就唔應該結婚架啦!晚晚唔同女朋友唔好咩?

作者: opclk99     時間: 2021-6-19 04:08 AM

清官難審家庭事....小插手為妙
作者: 無色暴雨     時間: 2021-6-19 06:19 AM

無功不受祿, 點解要隨便住別人屋?你姨丈唔來你度好平常。
作者: 海灣可愛的水樽     時間: 2021-6-19 09:26 AM

其實應該勸你姨媽姨丈搬入去你屋企 吉咗嗰層樓 但係話畀你聽一樣要收租 不過平過出面 等你表哥唔使捱貴租 睇下 你表哥爸爸媽媽肯唔肯 如果咁樣都唔肯嘅辛苦只會係你表哥 而女仔 未必一定要搵個有錢叻嘅 但求安穩 但係你表哥孭住個膽子實在太大 唔多唔少咗佢身邊人一定會受佢呢個擔子影響 所以女仔 見到你表哥咁樣咁一意孤行 衡量過都會選擇分手 呢啲唔可以怪人現實嘅 太過 愚孝 條路會辛苦好多難行好多 魚烤唔緊要 但係睇程度 程度太過份就唔好
作者: 陳芻狗     時間: 2021-6-19 10:38 AM

引用:
原帖由 海灣可愛的水樽 於 2021-6-19 09:26 AM 發表

其實應該勸你姨媽姨丈搬入去你屋企 吉咗嗰層樓 但係話畀你聽一樣要收租 不過平過出面 等你表哥唔使捱貴租 睇下 你表哥爸爸媽媽肯唔肯 如果咁樣都唔肯嘅辛苦只會係你表哥 而女仔 未必一定要搵個有錢叻嘅 但求安穩 但係你表哥孭住個膽子實在太大 唔多唔少咗佢身邊人一定會受佢呢個擔子影響 所以女仔 見到你表哥咁樣咁一意孤行 衡量過都會選擇分手 呢啲唔可以怪人現實嘅 太過 愚孝 條路會辛苦好多難行好多 魚烤唔 ...
同意。唔交租白住唔係幾好,但係咁close的親戚關係接受下幫忙亦無壞, 比如七折市值租金咁。我覺得姨丈面子太放不下,但咁樣又累左個仔。
作者: singsingbaby     時間: 2021-6-19 12:41 PM

引用:
原帖由 Dinosaur94 於 2021-6-19 01:57 AM 發表

佢同佢女朋友(27歲)拍拖6年,本身計劃緊結婚,佢女朋友係職業 ...
佢老豆 正確! 唔想個仔 寄人籬下 做下等人!

申緊公屋正丫,政府遅下每月派錢比 輪後人士!

至於女朋友⋯ 佢真係喜歡你表哥,就唔會為D咁既事分開啦!

香港地 兩分工, 兩個老人又有 長津、又有 輪後津貼,一個月少則收入 5萬, 除非你租豪宅住!
作者: 海灣可愛的水樽     時間: 2021-6-19 03:48 PM

引用:
原帖由 陳芻狗 於 2021-6-19 10:38 AM 發表

同意。唔交租白住唔係幾好,但係咁close的親戚關係接受下幫忙亦無壞, 比如七折市值租金咁。我覺得姨丈面子太放不下,但咁樣又累左個仔。
當然而家咁嘅環境阿姨同姨丈唔收佢租其實唔係大問題 大家親戚有親情 只不過係佢表哥嘅父母過唔到心理嘅關口 所以咪話叫樓主同佢表哥嘅父母講租佢哋層樓平啲 等表哥負擔輕啲 同埋佢哋冇去攞人著數都有交租等佢表哥父母心理上過得好啲 等佢表哥呢個年輕人冇咁大壓力 但係佢父母又唔使話完全唔交租喺人哋嗰度住個心唔舒服咁樣唔係一舉兩得
作者: ginger.333

作者: eliskw2000     時間: 2021-6-19 05:08 PM

freelance收入有無報稅? 無既如果資產收入已經合資格,家有兩個長者,係特快上樓的。基本上等三年就有第一次揀樓機會。

其中一個中風,搵社工幫手,更快上樓。
作者: Clumsy117     時間: 2021-6-19 05:24 PM

冇止境地幫父母租樓,跟本冇將來。個女仔本身職業唔差,大把選擇。
作者: 海灣可愛的水樽     時間: 2021-6-19 06:26 PM

引用:
原帖由 陳芻狗 於 2021-6-19 10:38 AM 發表

所以咪叫樓主同佢姨媽姨丈講 做佢媽媽嗰度係要交租嘅 但係平過佢哋而家住嗰度 同佢哋講佢個仔搵錢好辛苦叫佢哋唔好介意大家親戚一場過嚟租嗰間屋 收割親戚架 等你表哥嘅父母個內心好過一啲 表哥嘅重擔亦都好啲 其實最好就係唔收錢啦人哋又爛又有地方多出嚟又拮咗 其實唔收咗一排畀人哋儲下錢都好 麗荷樓主表哥嘅父母放唔低尊嚴 我嘅提議係希望樓主個表哥父母可以轉睇 可以軟化 等候主角表哥有條舒服少少嘅路行下 係咁簡單啫
作者: opclk99     時間: 2021-6-19 07:08 PM

引用:

Agree x 2
可以吹水話間屋無人租,
平小小租一家便宜兩家着,
老人面子好下台.....掂
作者: 春天可愛的湯圓     時間: 2021-6-19 07:58 PM

引用:

x2
作者: 87er     時間: 2021-6-19 08:03 PM

引用:

要收租,
比市值便宜三分之一,
咁你姨丈就會住啦。
作者: 工廠男     時間: 2021-6-20 04:49 PM

引用:

你同你阿媽都好好人。
但,對冇腦的人,你地太多事。
作者: Dinosaur94     時間: 2021-6-20 08:23 PM

引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-6-19 04:58 PM 發表

表哥父母65+ 沒資產長者,可申請公屋?
你姨媽仲中埋風。更加快有公屋。
佢哋仲等緊公屋啊
作者: Dinosaur94     時間: 2021-6-20 08:26 PM

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-6-20 04:49 PM 發表

你同你阿媽都好好人。
但,對冇腦的人,你地太多事。
唉!我覺得表哥唔應該因為佢父母而忽略咗自己前途,佢年紀都唔細。唔想由得佢成世要幫父母交租 太辛苦喇
作者: 工廠男     時間: 2021-6-20 08:33 PM

引用:
原帖由 Dinosaur94 於 2021-6-20 08:26 PM 發表

唉!我覺得表哥唔應該因為佢父母而忽略咗自己前途,佢年紀都唔細。唔想由得佢成世要幫父母交租 太辛苦喇
有D人負責吸血。
有D人提供鮮血。
好好珍惜自己生活。
作者: hugpugpug     時間: 2021-6-21 12:41 PM

點解唔入去住但交平d嘅租?
作者: jielinltd     時間: 2021-6-21 01:59 PM

2老申請吓津貼,生果金1人都有4千,去社處問拉
作者: Dinosaur94     時間: 2021-6-21 09:58 PM

引用:
原帖由 hugpugpug 於 2021-6-21 12:41 PM 發表

點解唔入去住但交平d嘅租?
我媽今日叫佢地交7千租,但姨丈都唔肯
但係表哥好想同返女朋友一齊,佢女朋友話一日仲要幫兩老交咁貴租都唔肯一齊返
但係佢唔想抌低姨丈,或者迫佢住我媽層樓
作者: Dinosaur94     時間: 2021-6-21 10:02 PM

引用:
原帖由 jielinltd 於 2021-6-21 01:59 PM 發表

2老申請吓津貼,生果金1人都有4千,去社處問拉
申請咗啦,而家剩返住屋問題
作者: yuenwai     時間: 2021-6-22 06:16 AM

幾有骨氣喎
作者: candican     時間: 2021-6-25 05:02 PM

唔需要免費 話親戚一場 平租唔得?人工七成? 要養三個人喎 孝順有好多方法
作者: 日子都係要捱     時間: 2021-9-19 09:01 AM

父母生得1個?仲好大年紀生
就係有呢啲問題,27歲其實好后生
但搵另一個仲簡單。

我阿嫂當年26已經話要結婚 夾埋個PK阿哥 趕走外家 全家啦!
首期 供樓 全部 唔使諗 連屋企開支 都唔使諗。

仲要兩個做老師。每次怨,世人 都 竟然覺得佢哋係啱,真O嘴!
話中產壓力大哦。咁就唔好做政府工同教職人員啦!何身教言教~

無言以對 你哥女朋友 走係正常