標題: 家姐話睇死我唔洗交稅,佢要晒爸爸同媽媽免稅額 [打印本頁]

作者: Mimichon     時間: 2021-5-11 05:41 PM

之前我地各自填爸爸/媽媽既免稅額,咁的確我上年係唔洗交稅 (因為搵唔多)

但我今年轉左工,人工多左,都有機會要交稅!!!!

同家姐比較,我搵錢係唔夠佢多,但係佢之往都係交幾百蚊左右既稅,之後仲有退稅!!!

佢又有捐錢比個D慈善機構,個免稅額實多過我!

點解佢咁樣睇死我,同咁自私!!!!

佢仲叫我自己搞掂(如果真係要交) 話因為佢平時交家用已經多過我,所以唔會同我share.
作者: 蔥上雲燒     時間: 2021-5-11 05:56 PM

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-11 05:41 PM 發表

之前我地各自填爸爸/媽媽既免稅額,咁的確我上年係唔洗交稅 (因為搵唔多)

同家姐比較,我搵錢係唔夠佢多,但係佢之往都係交幾百蚊左右既稅,之後仲有退稅!!!

佢仲叫我自己搞掂(如果真係要交) 話 ...
好心你家姐先交得幾百蚊稅就算數啦⋯⋯
咁少錢都比唔起
作者: 三碌木     時間: 2021-5-11 06:04 PM

稅局網頁有計算機計你大約交幾多稅,唔好講咩可能應該或者有機會要交稅。要就要,唔要就唔要。
作者: Mimichon     時間: 2021-5-11 06:27 PM

引用:
原帖由 蔥上雲燒 於 2021-5-11 05:56 PM 發表

好心你家姐先交得幾百蚊稅就算數啦⋯⋯
咁少錢都比唔起
係囉
作者: Mimichon     時間: 2021-5-11 06:28 PM

引用:
原帖由 三碌木 於 2021-5-11 06:04 PM 發表

稅局網頁有計算機計你大約交幾多稅,唔好講咩可能應該或者有機會要交稅。要就要,唔要就唔要。
問題係佢態度好黑人憎
佢拎晒爸媽quota, 要我自己交稅
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-5-11 06:51 PM

大家攤開條數出黎傾囉
作者: 豹王之王     時間: 2021-5-11 07:21 PM

下? 交幾百蚊稅就咁巴閉,只係基層人口
作者: 奧野壯     時間: 2021-5-11 07:29 PM

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-11 05:41 PM 發表

你姊姊有point,也激勵你奮鬥努力,她是好人,你要一世尊重佢。
作者: z0000z000     時間: 2021-5-11 07:47 PM

你都講你家姐俾錢多過你啦,咁係咪佢應該享用個免税額呀?
作者: 紫色的喵喵     時間: 2021-5-11 08:53 PM

引用:

如果大家也有比家用,就一人填一個免税額
作者: Mimichon     時間: 2021-5-11 10:11 PM

引用:
原帖由 z0000z000 於 2021-5-11 07:47 PM 發表

你都講你家姐俾錢多過你啦,咁係咪佢應該享用個免税額呀?
咁如果我因為咁而要交稅,點解唔係大家share?
爸媽我都有份養
作者: Mimichon     時間: 2021-5-11 10:12 PM

引用:
原帖由 紫色的喵喵 於 2021-5-11 08:53 PM 發表

如果大家也有比家用,就一人填一個免税額
咪係囉!!!!!!
作者: wtf_name     時間: 2021-5-11 11:42 PM

今年100%免稅上限1萬,即係差唔多27萬年收入先要交稅(預繳另計)
作者: 工廠男     時間: 2021-5-12 07:42 AM

引用:

今年要交,出年就大條道理要返父母免稅額。
如果,家姐講得啱,你又真係冇L用,比人睇死可以怪邊個?
有能力者主導,冇能力者聽話,係基本。
到你有能力,你一樣可以好似家姐霸道。
作者: tigerowl     時間: 2021-5-12 10:14 AM

為幾百蚊都嘈?唉
作者: 獨孤遊俠     時間: 2021-5-12 10:15 AM

咁睇死未
作者: 東鄉大為明     時間: 2021-5-12 10:31 AM

你計掂數幫佢俾囉
作者: cwchan9911     時間: 2021-5-12 10:48 AM

引用:

如果佢比得多家用,佢要埋個免稅額係合理嘅
作者: acacac     時間: 2021-5-12 12:36 PM

幾舊水都煩腦?
作者: j14     時間: 2021-5-12 12:36 PM

我要晒父母免税額但妹妹幾千税由我交. 除笨有精雙win
作者: tfortest     時間: 2021-5-12 12:49 PM

咁嚴重 試下先開帖吧 再通知家姐已開帖 睇下有冇幫助
作者: touya08     時間: 2021-5-12 12:50 PM

咁你咪又報父母免稅咯, 等稅局要求佢解釋邊個用先岩, 到時稅局叫你地一人一半, 你可能分到一個
作者: 賀天生大佬88     時間: 2021-5-12 01:05 PM

交得一千幾百税,仲要浪费政府support n reporting
作者: 初心仍在     時間: 2021-5-12 01:07 PM

引用:

自強不息 就唔會比人睇死
2姐弟何必計較呢 ⋯⋯
努力工作搵錢 出人頭地 個個敬拜你啦
作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2021-5-12 01:08 PM

唔理佢,報稅照舊填父母其一,等佢同稅局解
作者: 4player     時間: 2021-5-12 01:23 PM

引用:

交嗰幾百蚊稅簡直係「50步笑百步」
作者: 紅制     時間: 2021-5-12 01:33 PM

你家姐搵多過你都係交幾百。。。。咁你最多咪又係交幾百,幾百都唔想比係咩心態😑
作者: palive     時間: 2021-5-12 02:19 PM

佢交家用多過你,一句KO。
作者: denniscwip     時間: 2021-5-12 02:22 PM

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-11 06:28 PM 發表

問題係佢態度好黑人憎
拿,大家拿張糧單去計稅,計總最低個稅款為準。然後才決定邊個用個免稅額。
作者: on20000     時間: 2021-5-12 02:31 PM

睇開D啦, 年青人.  小小錢就搞到家嘈屋閉為咩呢
一係等你搵錢多左, 拎晒父母既免稅額同家姐講幫佢俾埋稅. 咁你就唔會俾人睇死喇
作者: 窮醜廢毒     時間: 2021-5-12 02:37 PM

同佢講,佢覺得你唔洗交稅所以攞晒兩老啲免稅額,咁如果你真係要交就要佢負責交埋。
作者: smatone     時間: 2021-5-12 02:46 PM

其實樓主上年唔洗交稅,今年可能要交稅,即係交都係極少,而你家姐亦不過係交幾百蚊稅,正路就應該比個免稅家姐先,如果你肯定要交就可以同家姐夾下,一人一個免稅額。

最後你同你家姐都係交極少稅,一餐茶都唔夠,唔值得傷和氣。你以後同家姐講佢用左父母免稅額,父親節母親節生日都田佢負責啦。一定有你著數。
作者: sweetandsour     時間: 2021-5-12 02:48 PM

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-11 10:12 PM 發表

咪係囉!!!!!!
揽炒,一齊填,稅局唔批
作者: 落漠忽然羊羊     時間: 2021-5-12 03:00 PM

屋企人應該有商量,不過起碼都要食佢一餐勁嘅補返數啦
作者: 伍皓昌     時間: 2021-5-12 03:27 PM

交個幾百蚊稅, 都講唔掂數, 斤斤計較, 仲要開帖唱衰......... 如果將來父母留低層樓, 咪要生死相搏? 
作者: 雅利安     時間: 2021-5-12 03:33 PM

兩個都正乞丐 幾百蚊稅都講
作者: tomatomary     時間: 2021-5-12 03:45 PM

家姐有做慈善!不會太自私
作者: Versailles     時間: 2021-5-12 03:48 PM

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-11 17:41 發表

好簡單 "買差額"

你計返有父母同無父母免稅 兩者稅額 計返差價 叫家姐補返差額 佢接受到個差額即管攞父母去填

接受唔到每人填一個最公道

呢樣野好多人都係咁樣做

同埋今個課稅年度有100%薪俸稅寬減上限10000 你地兩姊妹計計佢啦
https://www.ird.gov.hk/chi/tax/budget.htm

作者: maggie.tang     時間: 2021-5-12 04:00 PM

引用:
原帖由 tigerowl 於 2021-5-12 10:14 AM 發表

為幾百蚊都嘈?唉
仲要開post搵人撐, 唉
作者: Versailles     時間: 2021-5-12 04:01 PM

其實佔個比重好少好少 我諗你家姐唔會捐到幾萬蚊出去掛 捐到幾萬慈善金 稅局真係要你出示收據

係一千幾百慈善金 評稅主任廢事煩 先會隻眼開隻眼閉 豪畀你
作者: moon2004girl     時間: 2021-5-12 04:12 PM

引用:

有效益地分配才是正道
作者: 中島     時間: 2021-5-12 04:16 PM

😀😀😀
作者: 迷失的族裔     時間: 2021-5-12 04:16 PM

引用:

1.如果你家姐攞左一個免稅額都要交幾百,禁第二個名額比佢都應該嘅。(如你攞一個唔駛交)
2.如果佢用晒兩個名額都要交幾百,禁更加要比佢。(冇左一個可能要交幾千蚊。)免左果d稅咪攞去孝順父母囉。
3.系情況1下,佢用一額要交,你用一個額都系要交,禁就應該平分。
希望幫到你,都將來你搵得再多d,到時先再系佢傾傾點分
作者: leung1505     時間: 2021-5-12 04:17 PM

交個小小稅就收皮啦
咁你宜家真係搵唔多嘛
你有本事搵得多再黎傾
家用邊個比得多? 比兩老洗用邊個比得多?
只係識講自己要交幾百蚊稅
作者: 波士早晨     時間: 2021-5-12 04:35 PM

邊個畀得多家用,父母免稅額就係邊個!
作者: lusk777     時間: 2021-5-12 04:37 PM

又一個 膠帖, 咁得閒 就做義工 好過,X 青。
作者: 呀豹     時間: 2021-5-12 05:17 PM

兩位有冇爭養老豆老母?
作者: 怛兮在心     時間: 2021-5-12 05:42 PM

叫家姐攞完父母免稅額就俾你份稅,我攞盡全家免稅額就幫其他成員交稅,年年都係咁。
作者: sleepingforest     時間: 2021-5-12 05:44 PM

交得果幾百,咪當出少次街食飯囉
作者: archress     時間: 2021-5-12 05:49 PM

4466拆掂佢羅!
作者: Perfect     時間: 2021-5-12 06:39 PM

貧賤家庭百事哀
作者: wilsonwatch     時間: 2021-5-12 07:01 PM

引用:

佢可能要攞晒父母免稅額, 就交幾百文税, 若無咗父母免稅額就交幾千囉!
作者: I77ll     時間: 2021-5-12 07:44 PM

引用:
原帖由 豹王之王 於 2021-5-11 07:21 PM 發表

有得交稅都好呀   我都冇得交
作者: 胡姫爸爸     時間: 2021-5-12 08:08 PM

引用:

冇實行就讓返個 quota出來
作者: howevera     時間: 2021-5-12 08:09 PM

你蝕左幾多, 叫佢比返個差額你囉
作者: genpao     時間: 2021-5-12 08:41 PM

打柒佢啦,仲講
作者: 蝦佬@@     時間: 2021-5-12 09:10 PM

年薪搵幾多?講出黎大把人即刻答到你交幾多啦
作者: fb2e7b6e2a4872     時間: 2021-5-12 09:20 PM

其實你照寫就得
作者: jandm     時間: 2021-5-12 09:20 PM

引用:
原帖由 cwchan9911 於 2021-5-12 10:48 AM 發表

如果佢比得多家用,佢要埋個免稅額係合理嘅
要睇俾幾多,多100定多幾千
作者: Mimichon     時間: 2021-5-12 09:34 PM

引用:
原帖由 howevera 於 2021-5-12 08:09 PM 發表

你蝕左幾多, 叫佢比返個差額你囉
佢唔肯呀就係
作者: Mimichon     時間: 2021-5-12 09:34 PM

引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2021-5-12 09:20 PM 發表

其實你照寫就得
兩個人都寫咁會點
作者: Mimichon     時間: 2021-5-12 09:35 PM

引用:
原帖由 lusk777 於 2021-5-12 04:37 PM 發表

又一個 膠帖, 咁得閒 就做義工 好過,X 青。
有咩咁膠?你冇兄弟姊妹?定你唔洗交稅?定你太富貴多多都交得起? 你冇發生既事就係膠?
作者: Mimichon     時間: 2021-5-12 09:36 PM

引用:
原帖由 leung1505 於 2021-5-12 04:17 PM 發表

交個小小稅就收皮啦
咁你宜家真係搵唔多嘛
你有本事搵得多再黎傾
家用邊個比得多? 比兩老洗用邊個比得多?
只係識講自己要交幾百蚊稅
你睇清楚啲先啦
作者: kwma     時間: 2021-5-12 09:49 PM

引用:

講事實姐
作者: treo000     時間: 2021-5-12 10:09 PM

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-11 10:11 PM 發表

爸媽我都有份養
交稅又點? 你家姐都係交幾百蚊, 你可能1百幾十。 有咩好嘈
作者: 燈泡     時間: 2021-5-12 10:21 PM

我叔仔是測量師人工高,唔肯善養老母,要我老公幫佢比埋,仲要霸老母免稅額
作者: 嘉茵     時間: 2021-5-12 11:15 PM

要揾董卓鬧醒你,少少錢都咁計較。。。。

圖片附件: Screenshot_20210512_231057.jpg (2021-5-12 11:15 PM, 72.87 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: fb2e7b6e2a4872     時間: 2021-5-12 11:18 PM

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-12 09:34 PM 發表

兩個人都寫咁會點
會變一人一個
作者: 無名無姓無我     時間: 2021-5-12 11:33 PM

打過囉🤭
作者: wongtailung     時間: 2021-5-12 11:35 PM

父母大家有份
作者: 鹿野,浩翔     時間: 2021-5-12 11:45 PM

教你個方法,生個B。
冇記錯,一個b加個人,好似四十萬免稅額。
一個b頂兩個老人家。
作者: 古遇貓奴     時間: 2021-5-12 11:56 PM

幾百蚊就算啦
作者: 烈火柔情     時間: 2021-5-13 12:11 AM

引用:

算啦 嗰一百幾十 都要嘈到面紅耳赤咩…
作者: kanwind     時間: 2021-5-13 12:22 AM

大家4466傾掂佢
傾唔掂咪雙方都claim
稅局搵你們傾時繼續企硬
最後一拍兩散大家都唔洗claim

作者: tse1215     時間: 2021-5-13 12:44 AM

🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
作者: tse1215     時間: 2021-5-13 12:47 AM

幾百蚊?一餐飯既錢都吾夠。
暈了。
作者: 天天原始的朋友     時間: 2021-5-13 12:53 AM

甘你努力d咪得
作者: wchanwy814     時間: 2021-5-13 07:05 AM

引用:
原帖由 豹王之王 於 2021-5-11 07:21 PM 發表

交幾百即係至少第四個稅階,因為頭3加埋吾夠2萬,有2萬退稅仲要交即係交緊17%稅,減左一個同住老人,呢10萬要交1萬7稅。如果樓豬剛剛頭3稅階內,基本上係浪費免稅額,因為頭3稅階加埋都只係交13800。其實兩姊妹,好好地計下邊個用會最慳錢,宜家反而數臭家姐,有啲吾岩
作者: 青瓜俠     時間: 2021-5-13 08:38 AM

家姐長輩,讓佢😌
作者: 油站自我的工人

作者: EKK9928     時間: 2021-5-13 09:53 AM

全香港只有35%左右人交稅咋!
作者: EKK9928     時間: 2021-5-13 09:55 AM

邊個比家用最多就可以用父母免稅額☝️
作者: catherineckl27     時間: 2021-5-13 10:20 AM

其實好簡單, 佢要拎曬2個免稅額, 就要佢幫你交稅~好Fair
我同我家姐就係咁
作者: marykiki     時間: 2021-5-13 10:40 AM

你快d填好稅單 填埋養父母名額  拿拿聲交咗先
作者: 橙色筆記本     時間: 2021-5-13 11:02 AM

明明交幾百蚊果個人唔係樓主,而係佢家姐.
點解咁多人話樓主交咁少稅 ?
樓主都講埋家姐講明唔會同佢share wo
交家用多D就可以拎晒免稅額?? 你話樓主冇交家用就話je
都唔明點解D香討阿叔個個都咁mean

btw,樓主你好好傾家姐傾下啦,可能你家姐都係up下je
作者: lobstersoup     時間: 2021-5-13 11:57 AM

或者同你家姐商量吓每年輪流報,對大家都公平啲
作者: forgetyuk     時間: 2021-5-13 12:20 PM

溝通最重要.

我以前都試過, 我自問數學比較好, 發現家姐唔識計數, 佢連拿咗我著數都唔知, 人工大家左右, 時一個高一個低.
社會教, 高報埋父母, 幫低交稅, 加埋唔益政府, 但係近廿年, 有超過一半日子會退稅, 係連年有關的.
最後, 我咩都唔計, 各安天命, 每人報一個, 我覺得簡單又公平, 唔傷感情. 後來我既人工係高啲, 我都係每人一個, 我無同佢講, 親情重要過金錢, 人長大咗, 就獨立個體, 財務分開計係正常.
交稅係公民義務, 世界上, 係富有國家來說, 香港稅低, 人工唔高千幾, 仲要隔年就玩退稅, 人生交稅既年份唔多, 啲稅連一枝街燈都唔夠, 計到咁盡做咩? 你咪睇多幾次公立診所, 已經回本.

如果你要次次都係條數公平, 你預咗無親情, 一講錢, 永遠失感情, 有時係好主觀, 加埋啲豬朋狗友和網民, 是會變非.
香港文化, 主流叫你, 算死草, 唔好益政府, 又要唔益任何人, 邊有咁準?
第一樣要計, 你親情重要嗎?
第二樣要計, 可以兩個人同心合意地唔益政府嗎? 是但一個會蝕底, 明又唔介意?

用網上報稅, 其實有得計好大約數字, 要夾就要兩個都用網上報, 可以計完先決定, 不過, 稅係預繳, 香港又成日退稅, 咁你條數永遠都唔balance.
作者: hingfai709a     時間: 2021-5-13 02:26 PM

邊個用咗個免稅額可以摼多D稅就邊個用架啦, 唔通揾少D嗰個用, 益政府?
作者: Mimichon     時間: 2021-5-13 05:12 PM

引用:
原帖由 鹿野,浩翔 於 2021-5-12 11:45 PM 發表

教你個方法,生個B。
冇記錯,一個b加個人,好似四十萬免稅額。
一個b頂兩個老人家。
為左唔交稅生小朋友, 會唔會太絕
作者: 半夜落漠高峰     時間: 2021-5-13 07:03 PM

收入低不用交税啊
作者: lusk777     時間: 2021-5-13 07:38 PM

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-12 09:35 PM 發表

有咩咁膠?你冇兄弟姊妹?定你唔洗交稅?定你太富貴多多都交得起? 你冇發生既事就係膠?
唔洗交稅,當然。 人識變通, 
妳是 香江人嗎?
作者: lusk777     時間: 2021-5-13 07:39 PM

人性係 自私, 冇辦法。
作者: 20729354     時間: 2021-5-13 08:16 PM

引用:
原帖由 catherineckl27 於 2021-5-13 10:20 AM 發表

其實好簡單, 佢要拎曬2個免稅額, 就要佢幫你交稅~好Fair
我同我家姐就係咁
大前提兩個比家用一樣囉...
好似我咁..我比10000, 我細佬5000...我覺得我囉唒2個好正常..一年我比成12萬...細佬6萬.大家都係搵差唔多..可能我都係多幾千......
因為早出黎做野..已持續幾年...錢都儲唔到...莫講買樓....如果每人一個咁樣係咪有所謂公平呢?...
(其實都係個1千幾百...我就覺得細佬眼緊, 責任又不想負太多, 老老實實)
作者: 20729354     時間: 2021-5-13 08:37 PM

引用:
原帖由 波士早晨 於 2021-5-12 04:35 PM 發表

邊個畀得多家用,父母免稅額就係邊個!
good point
作者: 20729354     時間: 2021-5-13 08:38 PM

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-11 06:28 PM 發表

問題係佢態度好黑人憎
老老實實..樓主..你比幾多..你家姐比幾多家用...相差唔遠你囉翻好正常, 如果好似我咁差一倍咁你自已應該識做~
作者: 請輪入用戶名稱     時間: 2021-5-13 10:14 PM

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-5-13 09:00 AM 發表

邊個俾多啲家用,父母免稅額咪邊個要囉!佢係俾你養父母!
以前父母在,我都無要,因為已經交緊15%,無得扣!
15%就唔好計較啦,你遲D去英國交得仲多
作者: goodlook     時間: 2021-5-13 10:28 PM

慳到既稅一定比返父母吾好自己袋WO
一定益父母吾益政府
作者: 珀~     時間: 2021-5-13 10:46 PM

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-13 05:12 PM 發表

為左唔交稅生小朋友, 會唔會太絕
為左交少D稅就同爭2老免稅額又唔絕?
作者: JJJtai     時間: 2021-5-13 11:46 PM

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-11 22:11 發表

爸媽我都有份養
講下你比幾多家用,你家姐俾幾多先啦。我都係拿晒兩個免稅額,我家用係細佬兩倍有多,仲要細佬同爸媽一齊住我搬左出黎。咁多年細佬一句都無講過免稅額問題,若佢同我傾都可以,佢加家用我減家用,我仲有著數。
作者: JJJtai     時間: 2021-5-13 11:49 PM

引用:
原帖由 catherineckl27 於 2021-5-13 10:20 發表

我同我家姐就係咁
得,前題係家用一樣,即樓主加家用,佢家姐減。