標題: 工人姐姐有吸煙習慣,次次放假返到嚟都成陣煙酒味…… [打印本頁]

作者: emmamami    時間: 2021-4-7 03:02 PM

早兩三個月已經發現工人姐姐會半夜係廁所食煙請佢之前明明已經同佢公司傾過唔想個有吸煙習慣嘅姐姐,我當時同佢講一係佢戒煙,一係我叫公司再搵嗰個。
講完之後佢再冇係廁所食煙,我以為佢已經戒咗,呢幾日長假我都直接放足佢五日假,反正平時我都少係屋企做家務,咪當對佢好啲,家務我自己做返,但係洗衫嗰時聞到一陣煙味,我原本都以為係隔離屋有人食煙先有呢陣味,但係我搵清楚,啲味係由佢啲衫傳出嚟,因為我自己啲衫同佢啲衫都係一齊洗,所以我啲衫都有一陣煙味……
之後我問佢係唔係食返煙,佢話有,仲要串我話淨係放假先出街食冇再係廁所同屋企食煙,不過我真係接受唔到,因為少少味我都會聞到……之前佢收晒啲衫係洗衣籃,不過老實講句,啲三手煙痴到落衫到又未必洗得走晒啲有害物質……
有幾次佢放完假返到屋企,好明顯係飲醉咗,成身煙酒味,仲要同我講只係飲咗兩三罐
工人姐姐已經入屋差唔多年幾,份約仲有一段時間,如果要搵個新,我又怕疫情搞到好難搵,但係佢啲三手煙又會搞到屋企一陣味,影響到屋企人健康……𠵱家都唔知應該點做好。
作者: 消失的香蕉    時間: 2021-4-7 03:47 PM

有有農場味
作者: BenjiReborn    時間: 2021-4-7 03:49 PM

痴鳩線,放假喺外面煙酒都要管?人哋同你打工咋,唔係做你奴隸呀!
作者: 我係Miss大佬    時間: 2021-4-7 04:31 PM

relax
作者: 爱拍照的小木子    時間: 2021-4-7 04:40 PM

唔鐘意咪唔請咯
作者: 另一個天堂    時間: 2021-4-7 04:50 PM

幾難攪都要炒
作者: 引以為戒    時間: 2021-4-7 04:56 PM

很為難
作者: 1680000    時間: 2021-4-7 04:58 PM

今時今日做香港人,真係好失禮
作者: estateman    時間: 2021-4-7 05:07 PM

引用:
原帖由 BenjiReborn 於 2021-4-7 03:49 PM 發表

痴鳩線,放假喺外面煙酒都要管?人哋同你打工咋,唔係做你奴隸呀!
四千幾蚊包埋釣同其他㗎⋯⋯
作者: 秋天橙色的水樽    時間: 2021-4-7 05:26 PM

大家準備。。。要坐上報啦
作者: ray99hk    時間: 2021-4-7 05:32 PM

引用:
原帖由 emmamami 於 2021-4-7 03:02 PM 發表

早兩三個月已經發現工人姐姐會半夜係廁所食煙請佢之前明明已經同佢公司傾過唔想個有吸煙習慣嘅姐姐,我當時同佢講一係佢戒煙,一係我叫公司再搵嗰個。
講完之後佢再冇係廁所食煙,我以為佢已經戒咗,呢幾日長假我都直接放足佢五日假,反正平時我都少係屋企做家務,咪當對佢好啲,家務我自己做返,但係洗衫嗰時聞到一陣煙味,我原本都以為係隔離屋有人食煙先有呢陣 ...
樓主,你知吾知其實工人姐姐並非放紅日公眾假期,佢地無得放復活節假期的。
作者: emmamami    時間: 2021-4-7 05:43 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 急焦浪漫的蛋    時間: 2021-4-7 05:49 PM

慘慘豬 連食煙自由都冇
作者: emmamami    時間: 2021-4-7 05:49 PM

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-4-7 05:32 PM 發表

樓主,你知吾知其實工人姐姐並非放紅日公眾假期,佢地無得放復活節假期的。
星期日都放佢,不過我見呢幾日又冇嘢做,咪放多佢兩日,淨係叫佢做基本嘢之後我就比佢出去玩
作者: ray99hk    時間: 2021-4-7 05:58 PM

引用:
原帖由 emmamami 於 2021-4-7 03:02 PM 發表

講完之後佢再冇係廁所食煙,我以為佢已經戒咗,呢幾日長假我都直接放足佢五日假,反正平時我都少係屋企做家務,咪當對佢好啲,家務我自己做返,但係洗衫嗰時聞到一陣煙味,我原本都以為係隔離屋有人食煙先有呢陣 ...
吾喜歡就換掉吧,勉強無幸福,不過現在找工人比較難,因為菲印都經濟發展左,多了本地工作,少了工人到外面做外傭,她們有時也會揀僱主揀工作。
作者: singsingbaby    時間: 2021-4-7 06:04 PM

引用:

忍得就忍,唔得就換人!
作者: jackpots    時間: 2021-4-7 06:18 PM

我試過姐姐走左執嘢發現有陰道收緊膏………
作者: 嫣火~    時間: 2021-4-7 06:22 PM

放假唔俾食煙,唔可以朴野,同朋友聚會唔可以講粗口
作者: okla3    時間: 2021-4-7 07:00 PM

引用:

即炒
作者: 減肥唔准減對波    時間: 2021-4-7 07:06 PM

刻9薄
作者: 香港終歸變漁港    時間: 2021-4-7 07:46 PM

你教佢食你支雪咔
作者: 家中富有師兄    時間: 2021-4-7 08:03 PM

引用:

工人姐姐有冇賣淫習慣??
作者: kwma    時間: 2021-4-7 08:11 PM

引用:

冇理由貼$買難受咁柒兩年約滿即走
作者: 半空遇到了神童    時間: 2021-4-7 08:13 PM

一齊洗啲衫會有煙味無可能囉!隔離屋吹過嚟黐上衫機會大啲。
作者: pk16042012    時間: 2021-4-7 08:13 PM

引用:

煙好毒嗎?這個更毒https://m.youtube.com/watch?v=TaRYcJUcgdk
有解決的方法嗎?不是這刻我們不用就可

解決的事呀,而是我們全人類要面對的結

果呢?無知就不會毒害你嗎?煙只不過是

毒少少吧
作者: billy80    時間: 2021-4-7 08:22 PM

香港僱主出名仆街,果然冇錯
作者: 落漠忽然羊羊    時間: 2021-4-7 09:13 PM

人哋連香港最低工資都冇,仲要同咁樣嘅老細住,跟本違反人權,有種族歧視。
作者: kitchen12    時間: 2021-4-7 09:25 PM

呢D係人權+自由
你5可以歧視人
作者: limax    時間: 2021-4-7 09:26 PM

佢知你難請人 估你唔炒佢 佢仲唔食住上咩
作者: 樓下委屈的朋友    時間: 2021-4-7 09:54 PM

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-4-7 05:58 PM 發表

吾喜歡就換掉吧,勉強無幸福,不過現在找工人比較難,因為菲印都經濟發展左,多了本地工作,少了工人到外面做外傭,她們有時也會揀僱主揀工作。
可以试着沟通下,双方多注意下就行
作者: 大國子民    時間: 2021-4-7 10:11 PM

比我一定炒
作者: 專浦常平    時間: 2021-4-7 10:26 PM

無錯呀,工人過得黎香港就係黎做奴隸,唔可以有任何人權,食煙飲酒當然唔得,因為佢地係狗,係奴隸,心情唔好仲可以搵藤條打,係咪咁呀?其實樓主有咁唸法完全唔出奇,香港起碼佔半數僱主都係咁,放心,你唔係第一個。
飄洋過海過得黎做野都係成年人,唔係小朋友,你返工有壓力,你識得用自己方法解壓,就唔比人有壓力?唔比人用自己方法解壓?當然前提係唔犯法
不過都係果句,樓主放心,你唔係第一個當工人係狗既僱主
作者: 半夜永恆的羊    時間: 2021-4-7 10:26 PM

炒九左佢。請過。
作者: bigasss    時間: 2021-4-7 10:44 PM

我90s就開始請賓賓,晚晚同我爭電視睇,最記得,佢一定要追肥田喜事,成晚笑到咯咯聲
作者: 不誠實使用大腦    時間: 2021-4-7 10:58 PM

炒!三手煙致癌的
作者: ck3226    時間: 2021-4-7 11:37 PM

樓主會同工人啲衫一齊洗?我諗好少人會咁做
作者: yc101010    時間: 2021-4-7 11:37 PM

如果平時做家務好好,就算啦。
作者: 一嗚    時間: 2021-4-7 11:46 PM

引用:
原帖由 jackpots 於 2021-4-7 06:18 PM 發表

嘩!外面有副業!
作者: 工廠男    時間: 2021-4-7 11:53 PM

引用:

好少聽工人姐姐食煙。
要求戒又好似講唔通。
補錢炒佢,當自己同佢唔好彩。
作者: EKK9928    時間: 2021-4-8 12:16 AM

申請佢之前冇話唔要食煙?如果冇,咁就算⋯⋯除非佢响屋企食
作者: 秋天雀躍的叔叔    時間: 2021-4-8 12:50 AM

當人係奴隸咩!
作者: 落雨無帶煙    時間: 2021-4-8 01:00 AM

個個姐姐都有唔同習慣,只要唔係太過份都算數!最怕係喺出面借錢,但追數去到你屋企就仆街!
作者: 養和院彎    時間: 2021-4-8 01:01 AM

等約滿換人。
作者: 沒自信的人    時間: 2021-4-8 01:05 AM

請第二個
作者: 沒自信的人    時間: 2021-4-8 01:06 AM

同中介公司,應該可以更換
作者: 半夜粗俗的樓主    時間: 2021-4-8 01:15 AM

人地放假食乜都得,關你 9事咩,食燒烤又話有味,食咖喱又有味,體諒下別人啦!
作者: MAYMY01    時間: 2021-4-8 01:40 AM

引用:

我同情你,一個混身烟味的人長時間在身邊,真是好困擾。而且你聘用前已聲明不要吸烟的女人,這是agent的錯,應找 agent算賬。吸烟危害健康,快快換人。
作者: face1227    時間: 2021-4-8 02:06 AM

外邊食又唔撚得!奴隸呀?
作者: singsings    時間: 2021-4-8 04:17 AM

濕鳩雇主
作者: peterboy    時間: 2021-4-8 04:57 AM

引用:

我試過聞到賓姐有精味
作者: 87141635    時間: 2021-4-8 06:12 AM

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-4-7 07:06 PM 發表

刻9薄
簡真當奴隸甘使
作者: 87141635    時間: 2021-4-8 06:15 AM

引用:
原帖由 專浦常平 於 2021-4-7 10:26 PM 發表

無錯呀,工人過得黎香港就係黎做奴隸,唔可以有任何人權,食煙飲酒當然唔得,因為佢地係狗,係奴隸,心情唔好仲可以搵藤條打,係咪咁呀?其實樓主有咁唸法完全唔出奇,香港起碼佔半數僱主都係咁,放心,你唔係第一個。
飄洋過海過得黎做野都係成年人,唔係小朋友,你返工有壓力,你識得用自己方法解壓,就唔比人有壓力?唔比人用自己方法解壓?當然前提係唔犯法
不過都係果句,樓主放心,你唔係第一個當工人係狗既僱主
反而呢D撲街當狗如自出的仔女甘好
作者: yongyuan    時間: 2021-4-8 08:42 AM

放假點止吸煙😗
分分放假時既人工仲高過你請佢既人工🤣
作者: 秋天變出了羔羊    時間: 2021-4-8 09:00 AM

女孩子抽煙,接受唔到
作者: LouAu    時間: 2021-4-8 10:10 AM

引用:

睇你個姐姐都係鍾意玩,因住佢遲帶埋啲病毒返嚟。
作者: 人若流水    時間: 2021-4-8 10:37 AM

果D幫麻甩佬含完既有浸臭鸠味呀、難頂過食煙!
作者: 新手小龍    時間: 2021-4-8 10:45 AM

樓主on柒9,工人唔係奴隸唔係監犯呀,放假去玩食煙飲酒關你呢個老闆9事呀?
作者: 19611691    時間: 2021-4-8 10:56 AM

引用:

發覺衫有煙味,底底有異味,是嗎?
作者: ttyiu    時間: 2021-4-8 10:59 AM

突然發現老公係外面偷偷食煙,一係戒,一係離婚
作者: montejo    時間: 2021-4-8 11:54 AM

引用:
原帖由 BenjiReborn 於 2021-4-7 03:49 PM 發表

你無睇內文?
作者: montejo    時間: 2021-4-8 11:56 AM

引用:

首先
我不會介意工人放假食煙飲酒
但工作日不可以,樓主你可以出警告信畀佢

你個係菲定印?
你要擔心係佢放假有冇出去酒吧或係網上做兼職G
作者: montejo    時間: 2021-4-8 11:58 AM

引用:
原帖由 jackpots 於 2021-4-7 06:18 PM 發表

好大機會做網上或酒吧兼職G
作者: montejo    時間: 2021-4-8 11:59 AM

引用:
原帖由 ck3226 於 2021-4-7 11:37 PM 發表

樓主會同工人啲衫一齊洗?我諗好少人會咁做
我會
作者: montejo    時間: 2021-4-8 12:00 PM

引用:
原帖由 落雨無帶煙 於 2021-4-8 01:00 AM 發表

個個姐姐都有唔同習慣,只要唔係太過份都算數!最怕係喺出面借錢,但追數去到你屋企就仆街!
借錢少事
而家好多出嚟做pt G
作者: montejo    時間: 2021-4-8 12:01 PM

引用:
原帖由 yongyuan 於 2021-4-8 08:42 AM 發表

放假點止吸煙😗
分分放假時既人工仲高過你請佢既人工🤣
自從有交友apps後,真係好多兼職G
作者: 落雨無帶煙    時間: 2021-4-8 12:38 PM

引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-8 12:00 PM 發表

借錢少事
而家好多出嚟做pt G
至弊係借大耳窿,人哋收數更係搞到你屋企!佢住喺你屋企,唔多唔少都煩到你㗎,真係麻九煩!
作者: cc.YY    時間: 2021-4-8 02:26 PM

作者: keung1997    時間: 2021-4-8 03:16 PM

引用:
原帖由 emmamami 於 2021-4-7 05:49 PM 發表

星期日都放佢,不過我見呢幾日又冇嘢做,咪放多佢兩日,淨係叫佢做基本嘢之後我就比佢出去玩
人哋有勞工假期,白癡。
作者: tcfalcon    時間: 2021-4-8 03:17 PM

冇犯規例
你可以點
作者: 半空狂野的遊艇    時間: 2021-4-8 03:21 PM

作者: 落漠主角    時間: 2021-4-8 03:28 PM

None of  ur business
作者: 前往巨額鼓手    時間: 2021-4-8 03:58 PM

一係叫佢分開D衫洗囉
作者: 絕情十二少    時間: 2021-4-8 04:33 PM

引用:

人地放假食幾支煙者,又唔系系你屋企範圍食,你都無權去管巨放假果陣做乜野 (除非巨出去做兼職),睇開D啦
作者: 他鄉遇故支    時間: 2021-4-8 04:46 PM

作者: 大寶二寶    時間: 2021-4-8 06:06 PM

换過個囉
作者: 夢台風    時間: 2021-4-8 06:13 PM

作者: 夢台風    時間: 2021-4-8 06:13 PM

作者: hylvl    時間: 2021-4-8 06:34 PM

人地不過去酒吧賺啲外快啫
作者: h_a_n_g    時間: 2021-4-8 07:28 PM

唔岩咪照勞工法例俾俾工人囉
但無理由叫人戒
作者: z0000z000    時間: 2021-4-8 07:59 PM

你俾錢包起咗佢㗎?有冇叫你老公得閒執番劑先?佢係你奴隸喎。
作者: 前往瘦旅程    時間: 2021-4-8 08:04 PM

請果時冇講明?有你又仁慈忍受,你自己問題了!
作者: D9L    時間: 2021-4-8 09:03 PM

引用:

X 100

onL9
作者: 羊佬🐐    時間: 2021-4-8 09:07 PM

食煙既人會明 係減壓既一種 屋企唔食就得啦 出到去同朋友一齊 由得佢啦
作者: beckham17    時間: 2021-4-8 09:13 PM

引用:
原帖由 落漠忽然羊羊 於 2021-4-7 09:13 PM 發表

人哋連香港最低工資都冇,仲要同咁樣嘅老細住,跟本違反人權,有種族歧視。
包食宿你唔講?
作者: 再來荷蘭橙    時間: 2021-4-8 10:48 PM

引用:

唔通要成身男人味 . 樓主至話 good ?? 
作者: 車站表姐    時間: 2021-4-8 10:57 PM

補水換另一個
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2021-4-8 11:16 PM

作者: 落漠忽然羊羊    時間: 2021-4-9 12:33 AM

引用:
原帖由 beckham17 於 2021-4-8 09:13 PM 發表

包食宿你唔講?
做人就唔好咁mean. 如果有香港最低工資,佢哋唔稀罕你嗰餐飯,同你住,廿四小時on call.你老細包你食宿你制唔制呀。佢哋冇得揀冇你咁好命。
作者: ninechingcoming    時間: 2021-4-9 12:53 AM

https://t.me/kojc-9ching
作者: kwoklso6    時間: 2021-4-9 02:12 AM

如果係長假期間都會忍唔住放縱下,人始終都係人。
作者: kwoklso6    時間: 2021-4-9 02:15 AM

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2021-4-7 07:46 PM 發表

你教佢食你支雪咔
樓主唔知係男定女
作者: kwoklso6    時間: 2021-4-9 02:17 AM

引用:
原帖由 peterboy 於 2021-4-8 04:57 AM 發表

我試過聞到賓姐有精味
你咁清楚精味係點
作者: yat69    時間: 2021-4-9 02:39 AM

引用:

你係女? 
作者: 阿八上路吧    時間: 2021-4-9 03:31 AM

人地私生活都要理埋?話明放假更係去輕鬆下,咁都要管,受你個4千零蚊,洗唔洗乜都要得你批准吖,忽忽地!
作者: YFC07    時間: 2021-4-9 07:33 AM

有阵鸡味!
作者: kowloon3388    時間: 2021-4-9 08:26 AM

引用:
原帖由 一嗚 於 2021-4-7 11:46 PM 發表

嘩!外面有副業!
感該幫madam買,阿sir個晚話姐姐個條係小溪, mom個晚係大海無量,不著邊際
作者: 隔夜Cute樓盤    時間: 2021-4-9 10:27 AM

影响到屋企人健康
作者: 七個真主角    時間: 2021-4-9 10:31 AM

这么不注意个人卫生吗
作者: montejo    時間: 2021-4-9 11:17 AM

引用:

呢度版主死咗去邊,多咗咁多無謂人係度搞事

樓主,如果係屋企食煙,出警告信啦!

作者: 038886    時間: 2021-4-9 11:26 AM

好心啦,打你工姐,唔係做奴隸啊
如果佢工作做足你要求,放假出街食下煙,飲下酒放鬆下都唔過份姐
係屋企食就佢唔岩,放假出街你都要管??
洗衫方面,咪分返開洗囉,有乜咁麻煩?反正洗衫等家務都係叫姐姐做架啦