標題: 一句「佢仲細啊嘛」係咪就唔洗教? [打印本頁]

作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-23 01:29 PM

依家同緊阿哥,阿嫂,佢個仔,我阿爸,我阿媽一齊住
阿哥阿嫂個仔今年兩歲,成家都好寵佢,但係寵壞個隻

但成日我想幫手教,就會比人話返我轉頭,次次都係我衰
例如大家食飯個時,佢想拎筷子玩,拎唔到就會喊
咁我當然就會話唔好比佢,想抱佢出黎同佢講下,要教佢唔係喊就咩野都有架啦
但我阿爸我阿媽就會話「佢仲細啊嘛」,就咩都比佢,話我好整喊佢

阿哥阿嫂有時唔得閒個時,都係我幫手湊佢
出街會自己行,唔洗下下抱都係我教,以前佢地個個輪住抱
而且一定會拖好手,唔會周圍走,但佢地成日就由佢地係條街到周圍行勁危險

致家長們:
雖然小朋友仲細但好多野都要有家教,佢先識
唔係一句「佢仲細啊嘛」就咩都唔理唔洗教
作者: singsingbaby    時間: 2021-2-23 02:10 PM

你要檢討下自己嘅 教學方法 為何令人不滿⋯ 可能態度問題或場合不當丶脾氣暴燥⋯⋯
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-23 03:35 PM

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-2-23 02:10 PM 發表

你要檢討下自己嘅 教學方法 為何令人不滿⋯ 可能態度問題或場合不當丶脾氣暴燥⋯⋯
係因為佢地阿爸阿媽又唔教
之後阿爺阿麻又好寵佢地
作者: offlinechat    時間: 2021-2-23 03:54 PM

人地係金波羅,你呢?
作者: singsingbaby    時間: 2021-2-23 04:08 PM

引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-23 03:35 PM 發表

之後阿爺阿麻又好寵佢地
有時 語氣既野硬左D,放軟D 大家開心,教小朋友不易。
作者: cs2    時間: 2021-2-23 06:19 PM

咁大個人蝦個兩歲細路, 你醜唔醜㗎. 仲多多籍口幫人教仔, 管好你自己先啦.
作者: 另一個天堂    時間: 2021-2-23 11:19 PM

小時兩兄弟,大時兩伙人,真的不用費心

送你四個字,得閒飲茶
和睦好多
作者: zzzxxx111    時間: 2021-2-24 10:34 AM

「佢仲細啊嘛」.  可以有唔同解讀的.

你可以唔比筷子佢玩. 
但是否需要「抱佢出黎同佢講下,要教佢唔係喊就咩野都有架啦」?
兩歲明唔明你講野先? 
又或者佢唔係玩, 只係想試下學渣筷子.  但兩歲未必識講未必表達到.
會唔會嚇到佢唔敢用筷子(知道會被人鬧), 改用手食飯.

我當佢兩歲, 聽得明你講 「要教佢唔係喊就咩野都有」,
下次會唔會瀨左屎都唔喊? 下次會唔會肚餓都唔喊?
作者: 我好想蘇打綠    時間: 2021-2-24 10:54 AM

個個都怪獸家長
作者: 不含色素    時間: 2021-2-24 11:06 AM

同佢講你都唔大
作者: imissyousomuch    時間: 2021-2-24 11:13 AM

引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-23 01:29 PM 發表

咁我當然就會話唔好比佢,想抱佢出黎同佢講下,要教佢唔係喊就咩野都有架啦
但我阿爸我阿媽就會話「佢仲細啊嘛」,就咩都比佢,話我好整喊佢

阿哥阿嫂 ...
家家有本
作者: x747x    時間: 2021-2-24 11:48 AM

佢父母真係要寵壞佢係佢嘅事,你太介入佢哋必鍾意。不過兩歲半仲係細,要教的話都幾難搞,教佢未必聽,唔教驚放縱。
作者: sonsupra    時間: 2021-2-24 11:56 AM

講黎晒氣
佢地要縱佢
你幫手做咩都唔岩心水架啦
小朋友係一定要教
只係教自己果個冇人可以反對你咁多
但點都有說話聽架啵

佢地點縱都好
三幾年后就會自己受架啦
好快架乍
作者: hoikin_hk    時間: 2021-2-24 12:00 PM

明白樓主感受....老人家, 係鐘意寵孫....
老人家有個心態, 我係玩孫, 教既野留返比父母教...但當父母教時又會出聲, 做好人角色....

我有個孩子 4 歲多, 4 歲之前好難教, 我父母 (爺爺嫲嫲) 成日話我惡, 係度寵佢, 但好彩我不是和他們同住, 我地困獸鬥幾年, 幾經辛苦, 走過地嶽, 阿仔終於上返少少軌道....

教小孩子係需要好大耐性同責任心, 係一件非常艱難既工作, 自己過來人, 覺得世界上除上自己父母, 基本上無人會能夠做好尼份工....就算親生父母, 亦未必一定勝任.

如果個小孩不是你的, 還是不要太過用心, 會嘔血的.

作者: offlinechat    時間: 2021-2-24 12:05 PM

你之後搬啦
唔好煩  
作者: 賭爸    時間: 2021-2-24 12:08 PM

引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-23 01:29 PM 發表

阿哥阿嫂 ...
一個窮L
作者: 樓上雀躍的妹頭    時間: 2021-2-24 12:12 PM

記得有一年,公司的大陸廠長,一家到香港公司拜年,帶埋老婆同個仔,個仔好似有3-4歲,好鬼曳...
到酒樓吃飯,不停將快子"亨"張枱,我就坐响佢對面,嘈到死,叫佢唔好玩,又唔聽..仲要大力D。個亞媽又唔理。
谷鬼氣,俾左一支叉同刀佢玩/亨(因為我老板係鬼老,一般都要叫一套給他用)。
當然個仔照"亨" (唔識性),我就狂笑.... 個阿媽先死死地氣,鬧個仔唔好嘈咋....
作者: 有贏冇輸    時間: 2021-2-24 12:27 PM

引用:

阿哥阿嫂 ...
你自己都冇家教,點教人?
作者: schroee    時間: 2021-2-24 01:19 PM

作者: 大真魚蝦    時間: 2021-2-24 02:13 PM

引用:
原帖由 hoikin_hk 於 2021-2-24 12:00 PM 發表

老人家有個心態, 我係玩孫, 教既野留返比父母教...但當父母教時又會出聲, 做好人角色....

我有個孩子 4 歲多, 4 歲之前好難教, 我父母 (爺爺嫲嫲) 成日話我惡, 係度寵佢, 但好彩我不是和他們同住, 我地困獸鬥幾年, 幾經辛苦, 走過地嶽, 阿仔終於上返少少軌道....

教小孩子係需要好大耐性同責任心, 係一件非常艱難 ...
真 如果唔好煩惱 佢地唔鍾意就唔好幫手
作者: christ201430    時間: 2021-2-24 02:14 PM

不要費心教別人個仔
吃力不討好

當看不到
你自己儲蓄搬走仲好
作者: 哪吒仔    時間: 2021-2-24 02:17 PM

引用:

阿哥阿嫂 ...
佢唔鍾意唔好理佢唔出聲
作者: 哪吒仔    時間: 2021-2-24 02:21 PM

引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-23 03:35 PM 發表

之後阿爺阿麻又好寵佢地
得一個錫到燶,佢哋梗係唔想你話喊佢啦
作者: 哪吒仔    時間: 2021-2-24 02:24 PM

引用:
原帖由 offlinechat 於 2021-2-23 03:54 PM 發表

人地係金波羅,你呢?
佢啲屋企人當小朋友係開心果金菠蘿,搞喊佢實俾人鬧
作者: kelvin167    時間: 2021-2-24 02:28 PM

好多父母教自己仔女就好嚴,但當做左祖父母輩,忽然又對個孫會好鬼縱,大多數都係咁
作者: christ201430    時間: 2021-2-24 02:58 PM

引用:
原帖由 我好想蘇打綠 於 2021-2-24 10:54 AM 發表

個個都怪獸家長
看d留言
就知幾多怪獸家長
作者: sdmy    時間: 2021-2-24 03:10 PM

事不關己,高高掛起。
作者: 工廠男    時間: 2021-2-24 03:14 PM

引用:

阿哥阿嫂 ...
你仲細。
老師都唔識教自己仔女架。

你阿哥就睇得出係佢老豆老母教出黎。
你呢?
邊個教到你明甘多道理?
作者: 公園熱情的魚蛋    時間: 2021-2-24 03:29 PM

畀我就唔教理九佢到佢大個就知道仆*
作者: P_and_PE    時間: 2021-2-24 03:29 PM

“⋯ 但佢地成日就由佢地係條街到周圍行勁危險⋯⋯”
其他嘢我無意見,但上述情況不能不教。
作者: christ201430    時間: 2021-2-24 03:33 PM

引用:
原帖由 公園熱情的魚蛋 於 2021-2-24 03:29 PM 發表

exactly 
作者: 87er    時間: 2021-2-24 04:15 PM

引用:

阿哥阿嫂 ...
你湊過你小朋友後,
你就變成你父母咁。
作者: 今晚點收科    時間: 2021-2-24 05:02 PM

冇人要你教
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-24 05:08 PM

引用:
原帖由 offlinechat 於 2021-2-23 03:54 PM 發表

人地係金波羅,你呢?
大仔個仔...
唉...真係恨唔到咁多
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-24 05:08 PM

引用:
原帖由 cs2 於 2021-2-23 06:19 PM 發表

咁大個人蝦個兩歲細路, 你醜唔醜㗎. 仲多多籍口幫人教仔, 管好你自己先啦.
請問我點蝦佢...
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-24 05:10 PM

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2021-2-24 10:34 AM 發表

「佢仲細啊嘛」.  可以有唔同解讀的.

你可以唔比筷子佢玩. 
但是否需要「抱佢出黎同佢講下,要教佢唔係喊就咩野都有架啦」?
兩歲明唔明你講野先? 
又或者佢唔係玩, 只係想試下學渣筷子.  但兩歲未必識講未必表達到.
會唔會嚇到佢唔敢用筷子(知道會被人鬧), 改用手食飯.

我當佢兩歲, 聽得明你講 「要教佢唔係喊就咩野都有」,
下次會唔會瀨左屎都唔喊? 下次會唔會肚餓都唔喊 ...
"又或者佢唔係玩, 只係想試下學渣筷子.  但兩歲未必識講未必表達到."
你屋企應該冇小朋友?
佢只係唔想食飯係到玩

"下次會唔會瀨左屎都唔喊? 下次會唔會肚餓都唔喊 ..."
完全唔關事囉
佢兩歲唔會咩都喊,識用其他指手劃腳表達架啦
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-24 05:11 PM

引用:
原帖由 x747x 於 2021-2-24 11:48 AM 發表

佢父母真係要寵壞佢係佢嘅事,你太介入佢哋必鍾意。不過兩歲半仲係細,要教的話都幾難搞,教佢未必聽,唔教驚放縱。
唔教一定放縱囉
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-24 05:13 PM

引用:
原帖由 hoikin_hk 於 2021-2-24 12:00 PM 發表

你做爸爸媽媽既就應該知道太寵真係冇用
可惜佢地個個都只係識寵
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-24 05:13 PM

引用:
原帖由 樓上雀躍的妹頭 於 2021-2-24 12:12 PM 發表

記得有一年,公司的大陸廠長,一家到香港公司拜年,帶埋老婆同個仔,個仔好似有3-4歲,好鬼曳...
到酒樓吃飯,不停將快子"亨"張枱,我就坐响佢對面,嘈到死,叫佢唔好玩,又唔聽..仲要大力D。個亞媽又唔理。
谷鬼氣,俾左一支叉同刀佢玩/亨(因為我老板係鬼老,一般都要叫一套給他用)。
當然個仔照"亨" (唔識性),我就狂笑.... 個阿媽先死死地氣,鬧個仔唔好嘈咋.... ...
冇家教真係慘

引用:
原帖由 有贏冇輸 於 2021-2-24 12:27 PM 發表

你自己都冇家教,點教人?
請問我又點冇家教呢?
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-24 05:15 PM

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-2-24 03:14 PM 發表

你仲細。
老師都唔識教自己仔女架。

你阿哥就睇得出係佢老豆老母教出黎。
你呢?
邊個教到你明甘多道理?
我阿哥係單純聽晒佢老婆話
學其他ching cda話齋老人家都係寵同玩孫心態
作者: x747x    時間: 2021-2-24 05:15 PM

引用:
原帖由 刺身壽司 於 24/2/2021 17:11 發表

唔教一定放縱囉
如果真係要教,你同返佢父母講,甚至建議佢點教,你直接教,如父母唔鍾意就麻煩,因為唔知佢哋點諗。

作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-24 05:15 PM

引用:
原帖由 公園熱情的魚蛋 於 2021-2-24 03:29 PM 發表

但佢要成日跟我出街
佢失禮我呀
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-24 05:16 PM

引用:
原帖由 x747x 於 2021-2-24 05:15 PM 發表

如果真係要教,你同返佢父母講,甚至建議佢點教,你直接教,如父母唔鍾意就麻煩,因為唔知佢哋點諗。
咁諗住係親人呀嘛
作者: x747x    時間: 2021-2-24 05:17 PM

引用:
原帖由 刺身壽司 於 24/2/2021 17:16 發表

咁諗住係親人呀嘛
但怪獸家長好多時都反而覺得自己先識教,無仔女嘅唔會識。

所以先最好同父母溝通咗,可能佢哋唔介意自己做好人你做衰人,咁就易辦。
作者: 有贏冇輸    時間: 2021-2-24 05:50 PM

引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-24 05:13 PM 發表

請問我又點冇家教呢?
下下話要教人, 係唔係on9
作者: 週週寧靜    時間: 2021-2-24 07:56 PM

嗰個人嚟呀,得兩歲點教,你以為嗰隻係兩歲馬.
作者: ESMPPPPPP    時間: 2021-2-24 08:01 PM

引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-24 05:15 PM 發表

但佢要成日跟我出街
佢失禮我呀
BB仔點會失禮人?
2歲人仔出面其他人根本唔會介意(由其是做過人老豆老母果d)

一切只係你太在意人地點睇你。
作者: christ201430    時間: 2021-2-24 08:18 PM

引用:
原帖由 週週寧靜 於 2021-2-24 07:56 PM 發表

嗰個人嚟呀,得兩歲點教,你以為嗰隻係兩歲馬.
可能三歲才能教
但兩父母成日就由佢地係條街到周圍行勁危險
可想兩父母都是無腦
作者: 丁常唔多旺    時間: 2021-2-24 09:38 PM

引用:

阿哥阿嫂 ...
個仔唔係你嘅,你講乜都冇用,只會被對方敵視。
過多幾年睇個細路點樣玩殘佢父母好過啦。
作者: newday2046    時間: 2021-2-24 10:02 PM

啱,唔好話細佬 有啲大人都好無家教
有次有條友攞住把刀 一邊指住佢個朋友一邊挽,我話唔好 佢話又無插中佢,我當堂西面無咁好氣
作者: ttkwan    時間: 2021-2-25 12:55 AM

引用:

阿哥阿嫂 ...

世伯、伯母有冇哽魚骨?
作者: Demetrius    時間: 2021-2-25 02:10 AM

算啦,學嗰個乜水話齋,係優秀既細路。
作者: 半夜滴滴幻象    時間: 2021-2-25 03:27 AM

引用:

阿哥阿嫂 ...
就係啲父母當正個仔女係"金波羅",唔打唔鬧仲要就晒個細路,久而久之個細路就以為呢個世界所有人都係為佢而轉.
睇吓今日今日嘅年輕人,喺上年做咗啲乜出嚟,總之呢個世界係由佢哋話晒事,呢種心態就係父母縱出嚟架.佢地父母之後就承受番當日,冇打冇鬧個細路嘅後果,而個細佬嘅人生就更加精彩.
由甲就係咁樣誕生.
作者: 脫褲製朋    時間: 2021-2-25 07:15 AM

樓主有咩資格教人個仔?
你最多鬧個父母
無家教
個仔又唔係你生
教乜春
作者: dan_dan524    時間: 2021-2-25 07:51 AM

引用:

之後阿爺阿麻又好寵佢地
兩歲多小孩係反叛期,你可以教,不過佢吾會明對與錯,講左佢都吾明,但在路上周圍跑係危險的,堅持要拖住,習慣左就吾會比你拖了。
作者: samsunlg    時間: 2021-2-25 08:17 AM

全家都要做好人,得你一個做衰人,自己諗下抵唔抵?
作者: 侵侵侵    時間: 2021-2-25 08:20 AM

三歳先啦
作者: 土瓜灣雙刀    時間: 2021-2-25 08:25 AM

引用:

阿哥阿嫂 ...
人地個仔,唔洗你教啦🙄 唔好以為兄弟姊妹果啲細路你可以管,你只係可以同佢地玩,同埋保義工保姆,咁就和諧了🙄
作者: starbug    時間: 2021-2-25 09:10 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: gucciolv    時間: 2021-2-25 09:10 AM

自己吾教到時候出到社會咪俾人地教羅
作者: simonlam1987    時間: 2021-2-25 11:36 AM

引用:

阿哥阿嫂 ...
應該咁講,仲細係事實
要教都應該

但唔應該係你教
作者: skytalker    時間: 2021-2-25 11:47 AM

我明樓主講咩, 但你個處境最麻煩既地方係, 你都係屋企人....

如果要教既其實唔係個細路, 而係個大人s先

其實, 如果真如你所講, 你湊既時候, 細路係正常又乖, 做到俾佢地睇.....久而久之佢地會想學你既....始終佢會長大, 就唔會就得太多~
作者: Megathomthom    時間: 2021-2-25 12:47 PM

縱壞左 大個好難改
作者: 沒自信的人    時間: 2021-2-25 02:52 PM

的確太細。慢慢教
作者: hingfai709a    時間: 2021-2-25 03:06 PM

樓主, 做得好, 細路仔細個嗰陣唔敎, 大個咗嗰陣敎都唔會聽
作者: Ivictory678    時間: 2021-2-25 04:01 PM

'佢仲細啊嘛' 呢句真係好討厭,仲有有啲家長講野好衰,例如搭緊巴士,個小朋友係度玩周圍行黎行去,咁有啲家長就會話'坐好啲唔好玩,唔係既話司機叔叔鬧架',將個責任推比司機,轉移視線屈個司機鬧人係衰人。
作者: BenedictCC    時間: 2021-2-25 04:14 PM

留言好多怪獸家長
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-25 04:20 PM

引用:
原帖由 x747x 於 2021-2-24 05:17 PM 發表

但怪獸家長好多時都反而覺得自己先識教,無仔女嘅唔會識。

所以先最好同父母溝通咗,可能佢哋唔介意自己做好人你做衰人,咁就易辦。
佢地係懶得教咁囉
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-25 04:20 PM

引用:
原帖由 有贏冇輸 於 2021-2-24 05:50 PM 發表

下下話要教人, 係唔係on9
你真有趣
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-25 04:21 PM

引用:
原帖由 christ201430 於 2021-2-24 08:18 PM 發表

可能三歲才能教
但兩父母成日就由佢地係條街到周圍行勁危險
可想兩父母都是無腦
兩歲同三歲有咩分別
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-25 04:21 PM

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2021-2-24 09:38 PM 發表

個仔唔係你嘅,你講乜都冇用,只會被對方敵視。
過多幾年睇個細路點樣玩殘佢父母好過啦。

玩殘埋其他人=我添呀

引用:
原帖由 dan_dan524 於 2021-2-25 07:51 AM 發表

兩歲多小孩係反叛期,你可以教,不過佢吾會明對與錯,講左佢都吾明,但在路上周圍跑係危險的,堅持要拖住,習慣左就吾會比你拖了。
所以好多野都教佢等佢習慣
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-25 04:22 PM

引用:
原帖由 土瓜灣雙刀 於 2021-2-25 08:25 AM 發表

人地個仔,唔洗你教啦🙄 唔好以為兄弟姊妹果啲細路你可以管,你只係可以同佢地玩,同埋保義工保姆,咁就和諧了🙄
唉真係人地個仔
真心心淡
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-25 04:22 PM

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-2-25 03:06 PM 發表

樓主, 做得好, 細路仔細個嗰陣唔敎, 大個咗嗰陣敎都唔會聽
係呀
好快就唔聽話架啦
作者: 纯纯    時間: 2021-2-25 04:22 PM

畀妳睇下“矛盾用4個字可以平息”,歡迎補充~

圖片附件: 18.png (2021-2-25 04:22 PM, 594.75 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-25 04:23 PM

引用:
原帖由 Ivictory678 於 2021-2-25 04:01 PM 發表

'佢仲細啊嘛' 呢句真係好討厭,仲有有啲家長講野好衰,例如搭緊巴士,個小朋友係度玩周圍行黎行去,咁有啲家長就會話'坐好啲唔好玩,唔係既話司機叔叔鬧架',將個責任推比司機,轉移視線屈個司機鬧人係衰人。
哇!咁又真係好過份
怪獸到不得了
作者: 不含色素    時間: 2021-2-25 04:29 PM

家人比外人更加敏感呀
作者: 樹懶叫    時間: 2021-2-25 04:32 PM

引用:

阿哥阿嫂 ...
未來嘅廢青就係咁樣製造出來。佢地自細冇受過壓力,唔識應付壓力,一被人鬧就不知所措,打唔到逆境波。
作者: 樹懶叫    時間: 2021-2-25 04:36 PM

引用:
原帖由 x747x 於 2021-2-24 11:48 AM 發表

同意

人地細路點都唔關自己事。我只會心中笑佢父母唔識教,條細路第時祝佢好運。

我完全唔會想教人地細路。又唔係佢老豆。

不在其位,不謀其政
作者: 巴士不安的旅程    時間: 2021-2-25 05:30 PM

關你能事
作者: 貴貴外圍的魚蝦    時間: 2021-2-25 07:14 PM

一定要教,
不過唔係自己細路,
點教都無用

好似我隔離屋一樣
個小朋友不停玩我屋但隻門

佢地都無唔教
又係果句
細路係咁啦
作者: dan_dan524    時間: 2021-2-25 08:16 PM

引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-25 04:21 PM 發表

所以好多野都教佢等佢習慣
是,真的要等佢習慣
作者: EKK9928    時間: 2021-2-25 08:20 PM

父母要考牌先好生仔!
作者: mimi_cc    時間: 2021-2-25 09:34 PM

你屋企人好有問題
就係細果時至要教
細時唔教咁幾時教😑😑😑
作者: 夜異理想    時間: 2021-2-25 10:50 PM

作者: 突然想起    時間: 2021-2-25 11:04 PM

引用:

非常認同,老一輩好多都寵個孫寵得好勁
作者: 陳E神    時間: 2021-2-26 11:45 AM

佢仲細呀嘛
作者: atpgun    時間: 2021-2-26 12:02 PM

算啦人地個仔
唔好咁上心
作者: 無色暴雨    時間: 2021-2-26 02:44 PM

引用:
原帖由 EKK9928 於 2021-2-25 08:20 PM 發表

父母要考牌先好生仔!
會比人司法覆核。
作者: 羊過    時間: 2021-2-26 03:45 PM

引用:
原帖由 我好想蘇打綠 於 2021-2-24 10:54 AM 發表

個個都怪獸家長
留言都好多
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-26 03:55 PM

引用:
原帖由 不含色素 於 2021-2-25 04:29 PM 發表

家人比外人更加敏感呀
依家明白了,會唔好咁上心,費事佢地敏感
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-26 03:56 PM

引用:
原帖由 樹懶叫 於 2021-2-25 04:32 PM 發表

未來嘅廢青就係咁樣製造出來。佢地自細冇受過壓力,唔識應付壓力,一被人鬧就不知所措,打唔到逆境波。
都係D廢老造成的
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-26 03:57 PM

引用:
原帖由 巴士不安的旅程 於 2021-2-25 05:30 PM 發表

關你能事
唉好體會到
真係關我能事咩
我唔會再咁睇唔過眼去教人個仔啦
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-26 03:57 PM

引用:
原帖由 EKK9928 於 2021-2-25 08:20 PM 發表

父母要考牌先好生仔!
同意
作者: 刺身壽司    時間: 2021-2-26 03:58 PM

引用:
原帖由 mimi_cc 於 2021-2-25 09:34 PM 發表

你屋企人好有問題
就係細果時至要教
細時唔教咁幾時教😑😑😑
係囉
就係細個時先最要教
作者: 巴士不安的旅程    時間: 2021-2-26 05:35 PM

引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-26 03:57 PM 發表

唉好體會到
真係關我能事咩
我唔會再咁睇唔過眼去教人個仔啦
做得啱
作者: 無色暴雨    時間: 2021-2-26 05:45 PM

引用:
原帖由 刺身壽司 於 2021-2-26 03:57 PM 發表

同意
要過到基本法先。
作者: 豹王之王    時間: 2021-2-26 07:20 PM

香港大把家長自己都冇家教,下一代點會好
作者: 珍貴的羔羊    時間: 2021-2-26 11:41 PM

吾識包容小朋友既成年人就最無家教。明白未?