標題: 出到嚟做野,拍拖原來好難 [打印本頁]

作者: 做個平凡人    時間: 2021-1-21 09:05 PM

以下有d長,希望大家唔好介意:
我今年27歲,屋企人由我讀緊大學不停催我拍拖,佢哋介紹過好幾個男仔比我,但我發現都係有問題,可能係我自己要求高:
- 第一個男仔雖然收入唔錯,但佢實在太肥,目測400磅或以上,試過同佢去睇戲,佢的吸呼聲搞到我好頭痛,最後我放棄咗
- 第二個男仔同我whatsapp時只係講去旅行再去旅行,講飲講食,一講到事業同將來,佢就dead air,仲同我講及時行樂...做人唔好太辛苦...
- 第三個男仔作細歲數,自問我屋企都有啲迷信,我同某生肖相沖,一開始唔知道,有好幾次約個男仔出街,每次出街前一刻,佢屋企人總出事/要去醫院,後來我屋企人問個男仔媽咪,先知原來個男仔係果個相克生肖,最後又無下文,因為兩家人都反對
- 第四個男仔,同第二個男仔一樣,只係識得講飲講食/去旅行,問大家會唔會一齊去上堂進修下,又dead air...佢之後無再覆我...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
其實我都係前公司識過男仔/或網上識,最後都係無結果:
第一個男仔:喺前前公司識,佢係我上司,其實feel到互有好感,想同表白之際,先知道佢有女朋友,只係想我做第三者,我一知道後就放棄咗,最後我都辭職了
第二個男仔:喺前公司識,佢好照顧我,我都當佢係朋友,進一步認識時,先發覺佢係好大洗,每個月幾乎用晒份糧買波鞋,唔係炒,而係自己著,仲要擺咗十幾對名牌波鞋喺公司比人睇==
第三個男仔:交友app識,大家都幾好傾,約出嚟後,發現佢身高同佢講既唔同,最重要係佢矮過我(p.s.我已經算幾矮),約出嚟見面後,個男仔成日講佢公司d公事比我知,叫我幫佢解決...um...我放棄咗
第四個男仔:交友app識,約出嚟食飯後,發現佢對錢銀好精明,飯錢係aa制了,我只係比漏咗5毫子,佢當面問我拎返...um...我都放棄咗

-----------------------------------------------------------
個人背景資料:
1. 其實我覺得自己都有問題,父母成日為錢銀鬧交,我都係想搵一個比到安全感,同經濟穏定的男朋友,我自己一定會工作,都希望對方係有上進心的人,唔想重覆我父母的後路
2. 我屋企好重男輕女,搞到我覺得自己對男仔係咪有少少恐懼?
3. 讀書時有拍過拖,但分咗手....
4. 我唔想靠屋企人介紹男仔,請問仲有咩方法呀T.,T,有參加義工活動/有問朋友介紹/有玩交友app了,我屋企人成日催我,我好辛苦...
作者: tungsingyiuyeu    時間: 2021-1-21 09:06 PM

父母成日為錢銀鬧交,<--依D野真係有遺傳..
作者: 莓籽    時間: 2021-1-21 10:39 PM

我媽都成日催我, 我當佢耳邊風  
作者: sforsecret    時間: 2021-1-21 11:42 PM

生靚d 身材好d 大把你揀
作者: happy~haha    時間: 2021-1-22 12:13 AM

引用:
原帖由 莓籽 於 2021-1-21 10:39 PM 發表

我媽都成日催我, 我當佢耳邊風  
Me too.
奔3後被催得更加勁
作者: 高佬中坑    時間: 2021-1-22 05:42 AM

引用:
原帖由 做個平凡人 於 2021-1-21 09:05 PM 發表

我今年27歲,屋企人由我讀緊大學不停催我拍拖,佢哋介紹過好幾個男仔比我,但我發現都係有問題,可能係我自己要求高:
- 第一個男仔雖然收入唔錯,但佢實在太肥,目測400磅或以上,試過同佢去睇戲,佢的吸呼聲搞到我好頭痛,最後我放棄咗
- 第二個男仔同我whatsapp時只係講去旅行再去旅行,講飲講食,一講到事業同將來,佢就dead air,仲同我講及時行樂...做 ...
妳刀揾到好多個,不過唔啱啫!緣份呢家嘢,要慢慢撞,望妳撞到別一半啦!
作者: karenchan    時間: 2021-1-22 08:13 AM

緣分呢啲嘢真係唔係必然, 遇到有的時候要好好珍惜, 未有的時候再好好裝備自己吧。
結論就係等運到
作者: 一頁存在了雞翼    時間: 2021-1-22 09:16 AM

緣分唔得急,加油咯
作者: 做個平凡人    時間: 2021-1-22 09:17 AM

引用:
原帖由 karenchan 於 2021-1-22 08:13 AM 發表

緣分呢啲嘢真係唔係必然, 遇到有的時候要好好珍惜, 未有的時候再好好裝備自己吧。
結論就係等運到
我都想遇到,咁我就唔洗煩啦!
我宜家已經努力緊去裝備自己:學唔同語言、唔同既興趣、做運動
作者: 做個平凡人    時間: 2021-1-22 09:19 AM

引用:
原帖由 高佬中坑 於 2021-1-22 05:42 AM 發表

妳刀揾到好多個,不過唔啱啫!緣份呢家嘢,要慢慢撞,望妳撞到別一半啦!
好啦,多謝你
作者: 做個平凡人    時間: 2021-1-22 09:20 AM

引用:
原帖由 happy~haha 於 2021-1-22 12:13 AM 發表

Me too.
奔3後被催得更加勁
以前諗過30歲前結婚,生小朋友,唉~都唔知呢個目標得唔得
作者: 做個平凡人    時間: 2021-1-22 09:21 AM

引用:
原帖由 sforsecret 於 2021-1-21 11:42 PM 發表

我都想變靚女,身材應該還好吧
作者: goodwingoodwins    時間: 2021-1-22 09:22 AM

快D~~~~~PM我想搵女朋友好耐~~~~~~~搵極到搵唔到
我個人好在老實~~~~~~~我樣衰+無錢~~~~~但係我個心好靚
作者: 做個平凡人    時間: 2021-1-22 09:27 AM

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-1-21 09:06 PM 發表

父母成日為錢銀鬧交,<--依D野真係有遺傳..
其實由細到大見得多,會對婚姻失去信心
以前我係不婚主義,其實宜家想結婚都只係屋企人。。。
我成個家族既婚姻觀好奇怪,以前唔知,私下問過朋友先知
我有個表姐上年被逼因為年紀大而嫁,而且出咗好多問題,最恐怖係佢屋企仰佢結婚後不久就接連出事,死既死,傷既傷
作者: tungsingyiuyeu    時間: 2021-1-22 09:28 AM

引用:
原帖由 做個平凡人 於 2021-1-22 09:27 AM 發表

其實由細到大見得多,會對婚姻失去信心
以前我係不婚主義,其實宜家想結婚都只係屋企人。。。
我成個家族既婚姻觀好奇怪,以前唔知,私下問過朋友先知
我有個表姐上年被逼因為年紀大而嫁,而且出咗好多問題,最恐怖係佢屋企仰佢結婚後不久就接連出事,死既死,傷既傷
你的身材同樣貌如何?
作者: 门外少头黑    時間: 2021-1-22 09:28 AM

乜事情都有困難,包括啪拖
作者: Whatisit    時間: 2021-1-22 09:29 AM

等緣份
作者: I-HAVE    時間: 2021-1-22 09:30 AM

pm me la,

包你爽yy.....
作者: 做個平凡人    時間: 2021-1-22 10:02 AM

引用:
原帖由 门外少头黑 於 2021-1-22 09:28 AM 發表

乜事情都有困難,包括啪拖
其他方面我可以自己解決,但拍拖真係唔知點搞。。。
作者: 门外少头黑    時間: 2021-1-22 10:03 AM

引用:
原帖由 做個平凡人 於 2021-1-22 10:02 AM 發表

其他方面我可以自己解決,但拍拖真係唔知點搞。。。
慢慢嚟,乜事情都會變好嘅
作者: fbad6ec68cf78d    時間: 2021-1-22 10:24 AM

引用:
原帖由 做個平凡人 於 2021-1-21 09:05 PM 發表

- 第二個男仔同我whatsapp時只係講去旅行再去旅行,講飲講食,一講到事業同將來,佢就dead air,仲同我講及時行樂...做 ...
30歲之前可以嫁畀愛情,30以後嫁畀生活。關鍵系,你要考慮好,仔細嘅考慮好,你到底想要乜樣嘅生活?咁嘅生活你需要具備乜條件?你未嚟嘅老公需要乜條件?很多時候,喺你勤力奮進嘅,不斷充實自己陣,美好不期而至。條件嘅高低系相對嘅,祝你幸福。
作者: 做個平凡人    時間: 2021-1-22 10:52 AM

引用:
原帖由 fbad6ec68cf78d 於 2021-1-22 10:24 AM 發表

30歲之前可以嫁畀愛情,30以後嫁畀生活。關鍵系,你要考慮好,仔細嘅考慮好,你到底想要乜樣嘅生活?咁嘅生活你需要具備乜條件?你未嚟嘅老公需要乜條件?很多時候,喺你勤力奮進嘅,不斷充實自己陣,美好不期而至。條件嘅高低系相對嘅,祝你幸福。
多謝你,你呢個問題我都考慮咗好耐。。。我宜家都係想搵個經濟穩定,有安全感的男朋友,至於愛唔愛呢個問題,我覺得宜家已經死心了~
作者: 做個平凡人    時間: 2021-1-22 10:54 AM

引用:
原帖由 fbad6ec68cf78d 於 2021-1-22 10:24 AM 發表

過年後,我應該都會轉工,因為宜家間公司學既野已經唔多,再加上都有公司搵我跳槽,睇下到時有無機會遇到先!^_^
作者: ~Matthew~    時間: 2021-1-22 11:00 AM

引用:

其實你唔想AA,你可以請佢架,你話人精明之前,你咪又係計算緊?
作者: cclia716    時間: 2021-1-22 11:04 AM

有時心急,仲難遇到岩自己既另一半。
要諗清楚自己需要d咩,為咩而拍拖
作者: jordanhoki    時間: 2021-1-22 11:13 AM

你個po可能係真野
不過因為你其中一句令我懷疑你吹水
你知道一個人400磅係咩概念?
我唔懷疑有人400磅仲可以行出街
但問心嗰句無論男方同女方
我唔覺得我仲會一齊去睇戲
如果我係個400磅男
我一係有病一係就自暴自棄先搞到咁
如果係有病就唔會出街
如果係我係你所謂搵到錢但自暴自棄到400磅
我都幾肯定我應該唔鍾意女人
如果我係女---即係你個角色
我見到個400磅嘅人
只要我正常少少
對唔住我都會做一次
我會即刻走
唔講一個人係咪外貌協會會員
普通人體質400磅係應該隨時都有可能猝死
普通人點會想同一個啱啱識但隨時會猝死嘅人嘗試發展
作者: taiman28    時間: 2021-1-22 11:17 AM

當故事睇都幾好丫👍
作者: 出入義雞翼    時間: 2021-1-22 11:50 AM

你的樣子如何...🤭🤭
作者: 山邊紫色的榴槤    時間: 2021-1-22 12:08 PM

騎牛搵馬都吾識 太過計算會好辛苦 你睇到人地缺點 人地都睇到你既問題啫
作者: kh2995    時間: 2021-1-22 12:19 PM

Sorry 樓主

睇完覺得你煩同超迷信 ...
作者: omega4321    時間: 2021-1-22 12:44 PM

我講下我故事
我今年37,係30頭都好積極今找另一半
但發覺選擇已經少好多 附近同年紀的結左婚
咁就依賴朋友介紹 spEed dating 但一係就唔岩     外觀同性格
所以要搵一個拍到施 其實都好難
卒之係上網識左個女仔  全部都乎合要求
不過比較靜 最後拍左二年施 發覺好多野忍暪我
最後我提出分手 依家已37
都冇乜感覺 冇話幾想拍拖 幾舒服 😌
都預左一個人 有適合就拍
作者: 沉睡怪師兄    時間: 2021-1-22 01:13 PM

要來就會來,諗咁多都沒用,世界上咁多人,一定有人岩,只係你幾時、遇唔遇到,世事冇絕對
作者: karenchan    時間: 2021-1-22 02:27 PM

引用:
原帖由 做個平凡人 於 2021-1-22 09:17 AM 發表

你咁做就絕對正確, 開多幾條路畀自己
我咪同你一樣都係等運到所以冇所謂的,好多人都同你一樣
作者: Gel得    時間: 2021-1-22 03:08 PM

豬排就難啲
作者: Gackt_Kazuki    時間: 2021-1-22 03:32 PM

引用:

同你父母講你唔係好需要男人,你一個人都冇問題,唔好再介紹,完
作者: 電梯芳香的師兄    時間: 2021-1-22 03:42 PM

大把廿幾歲男都單身,27歲其實都開始炆水,仔仔身邊好多女到24都仲係單身就急
作者: 呢個黃色流彈    時間: 2021-1-22 04:08 PM

引用:
原帖由 jordanhoki 於 2021-1-22 11:13 AM 發表

你個po可能係真野
不過因為你其中一句令我懷疑你吹水
你知道一個人400磅係咩概念?
我唔懷疑有人400磅仲可以行出街
但問心嗰句無論男方同女方
我唔覺得我仲會一齊去睇戲
如果我係個400磅男
我一係有病一係就自暴自棄先搞到咁
如果係有病就唔會出街
如果係我係你所謂搵到錢但自暴自棄到400磅
我都幾肯定我應該唔鍾意女人
如果我係女---即係你個角色
我見到個400磅嘅人
只要我正常少少
對唔住我都 ...
咁都仲有個可能嘅,
就係宜家啲人對於衡量尺寸同重量單位嘅能力相當不足,
係完全冇相關嘅概念,只係諗到就up出嚟,
特別係女性,即係好似揸車咁,
男人揸車出意外不外乎脾氣同心急,
但女人就特別多啲莫名奇妙嘅事故,
例如轉個好簡單嘅彎都可以洗到人哋架車之類嗰啲,
唔知係咪女性喺判斷呢啲比較要求精準度嘅嘢時,
係會有先天嘅不足

不過打完咁大段,我都係覺得呢個係膠post嘅可能性都頗高
作者: 晚間巨額老爺    時間: 2021-1-22 11:59 PM

我也同你差不多case,不過我係男板,
作者: 旺季失控的科技    時間: 2021-1-23 12:16 AM

引用:
原帖由 sforsecret 於 2021-1-21 11:42 PM 發表

可惜生靚D,身材好D,唔到佢揀
作者: 九巴6C線    時間: 2021-1-23 01:17 AM

唔駛咁急住搵男朋友啦 就算搵到都唔啱key
好似我咁簡簡單單自己一個冇壓力咪幾好
作者: 黃家駒歌迷    時間: 2021-1-23 01:45 AM

樓主吾怕 
香討大把男人比你選擇 
作者: 冬寒珍貴的理想    時間: 2021-1-23 03:12 AM

係努力上進嘅同時,不知不覺間已經變成咗一部搵錢嘅機器。就算俾你搵到另外一部搵錢嘅機器,都唔會有愛情。想要愛情?先要學做人!
作者: discuss.woddboy    時間: 2021-1-23 07:32 AM

又要諗又要揀,緊係難啦。
作者: 黃昏浪漫的妹頭    時間: 2021-1-24 02:26 AM

聽你咁講,其實唔係你唔鍾意,根本連對方都唔太鍾意你,識男友樣貌同性格都好緊要⋯
作者: 你怒媚    時間: 2021-1-24 08:47 AM

引用:

最重要你從來無講過你自己既條件,最好有圖有真相,才可以幫到你
作者: 笨拙的牛    時間: 2021-1-24 09:17 AM

引用:

一句講晒:你要靚仔多數都係事業未發展,你要有上進心,有事業嘅,應該都大你10+,你再諗清楚自己要咩
作者: euyhk    時間: 2021-1-24 09:24 AM

是否仲系處?
作者: 明日珍貴的主題    時間: 2021-1-24 09:29 AM

引用:
原帖由 做個平凡人 於 2021-1-22 09:17 AM 發表

岩呀!
你做到
但呢!你都嘗試下主動d埋女身呀
唔好諗同驚失敗而唔前進
作者: 愛國愛港007    時間: 2021-1-24 09:46 AM

引用:

其實生肖冇關係, 就算係八字, 要你命中有個PK老公, 對方的先會係PK.

相反, 好多女仔, 本身好好的, 但係嫌三嫌四, 過左適緍大運, 之後就嫁唔出~
作者: Evanchoi34    時間: 2021-1-24 12:30 PM

弱弱