標題: [女性健康分享] 中年女士發現生痔瘡,如果處理? [打印本頁]

作者: 連燈係恐怖組織    時間: 2021-1-15 12:46 PM

隨著歲月臉皮、身體器官都會下墜老化,痔瘡其實也是肛門的軟組織及血管老化的現象,當它老化到一個程度,帶來各種討厭的症狀它就變成一種疾病,但平常其實「每個人都有痔瘡」鎖住肛門,因此它也可以說是一種生理現象。

唔睇醫生得嗎? 會唔會自己好返?
作者: 燊輝    時間: 2021-1-15 12:51 PM

係咪應該問醫生?中西醫是旦問一問
作者: 連燈係恐怖組織    時間: 2021-1-15 12:53 PM

E款得唔得?

圖片附件: 1610686399958.jpg (2021-1-15 12:53 PM, 139.61 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: ray99hk    時間: 2021-1-15 01:10 PM

引用:
原帖由 連燈係恐怖組織 於 2021-1-15 12:46 PM 發表

隨著歲月臉皮、身體器官都會下墜老化,痔瘡其實也是肛門的軟組織及血管老化的現象,當它老化到一個程度,帶來各種討厭的症狀它就變成一種疾病,但平常其實「每個人都有痔瘡」鎖住肛門,因此它也可以說是一種生理現象。

西醫角度,坐得耐吾郁,血液循環吾好,尤其是長坐馬桶睇書睇手機。
中醫角度,腸濕熱造成。
作者: ray99hk    時間: 2021-1-15 01:11 PM

引用:
原帖由 連燈係恐怖組織 於 2021-1-15 12:46 PM 發表

痔瘡係皮膚增生,吾係每個人有,無增生就無。
作者: ray99hk    時間: 2021-1-15 01:13 PM

引用:
原帖由 連燈係恐怖組織 於 2021-1-15 12:53 PM 發表

E款得唔得?

圖片附件: 1610687609233.jpg (2021-1-15 01:13 PM, 137 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: 亞裔閹割犬1842    時間: 2021-1-15 02:51 PM

多做運動
作者: 3think    時間: 2021-1-15 03:07 PM

引用:

你係男定女??如果係女我可以免費幫你檢查一下
作者: 太明    時間: 2021-1-15 04:09 PM

作者: 亞裔閹割犬1842    時間: 2021-1-15 04:19 PM

引用:
原帖由 3think 於 2021-1-15 03:07 PM 發表

佢可能係如花,啱唔啱?
作者: 一首海闊天空    時間: 2021-1-15 05:06 PM

諱疾忌醫,呢個一定要去睇,唔好等嚴重了。
作者: 香港學雞輸甩褲    時間: 2021-1-15 06:32 PM

每日用暖水浸,每次至少20分鐘
作者: unoteseven    時間: 2021-1-15 07:10 PM

全哥就一定唔有衣個問題!
作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2021-1-15 07:13 PM

引用:
原帖由 unoteseven 於 2021-1-15 07:10 PM 發表

全哥就一定唔有衣個問題!
全哥雖然冇痔瘡,但應該有直腸癌問題。。。
作者: 無心路人甲    時間: 2021-1-15 07:29 PM

問醫生可唔可以做手術.....
作者: 春天一留言    時間: 2021-1-15 08:14 PM

引用:

你晤係女人關你九事咩
作者: 連燈係恐怖組織    時間: 2021-1-15 08:33 PM

引用:
原帖由 春天一留言 於 2021-1-15 08:14 PM 發表

你晤係女人關你九事咩
何以見得我唔係女人?
作者: orctom    時間: 2021-1-15 10:35 PM

坐得多, 要起身走動下,
多喝水, 多吃蔬果, 減少便秘機會, 減少爆石時用力不正確,

有瘡的原因, 有部分是爆石時用力不正確, 令肛門肌肉微絲血管爆裂形成腫起
爆石時要用力正確, 爆石像唱歌一樣用丹田才正確, 不正確會令瘡加劇
爆完建議用水濕濕紙去抹屁股, 或用濕紙巾, 總之要令屁股感覺舒服, 屁股不舒服會令瘡加劇, 最好立即沖涼

輕微的瘡可以自己用手把突出的部分塞回肛門, 應不會太痛, 要練練收肛門肌肉.
只要不令瘡外露已減輕症狀好多.
我有時番工太長時間, 患處會腫起來, 可能充血腫起了, 只要屁股感覺舒服, 多休息, 腫的部分, 自然會消退好番

再唔掂就搵醫生幫忙了.

作者: 摸胸呻吟鬼上身?    時間: 2021-1-15 11:05 PM

引用:
原帖由 orctom 於 2021-1-15 10:35 PM 發表

坐得多, 要起身走動下,
多喝水, 多吃蔬果, 減少便秘機會, 減少爆石時用力不正確,

爆石時要用力正確, 不正確會令瘡加劇
爆完建議用水濕濕紙去抹屁股, 總之要令屁股感覺舒服, 屁股不舒服會令瘡加劇, 最好立即沖涼

輕微的瘡可以自己用手把突出的部分塞回肛門, 應不會太痛, 要練練收肛門肌肉.
我有時番工太長時間, 患處會腫起來, 可能充血腫起了, 只要PAT PAT感覺舒服,  ...
解釋算詳盡
作者: carloslok    時間: 2021-1-16 01:48 AM

非常简单

每日2瓶龜o高
七日好返晒
作者: Jordan71681    時間: 2021-1-16 02:16 AM

作者: fallen999    時間: 2021-1-16 06:19 AM

引用:
原帖由 3think 於 2021-1-15 03:07 PM 發表

tvb長命百二歲劇集,裡面最老嘅婆婆你都啱啊?
作者: sinova.eddy    時間: 2021-1-16 07:54 AM

如果你年輕時做得太過多肛交,肛門鬆化成為突出肉瘡。此為痔瘡成因。
作者: 4x6    時間: 2021-1-16 09:12 AM

引用:
原帖由 carloslok 於 2021-1-16 01:48 AM 發表

非常简单

每日2瓶龜o高
七日好返晒
你吾好玩人啦!我經驗 因工作關係好小去大便 年記老了肛門組織一大便就出血 九不九濕熱大便又出血 去藥店買痔瘡藥 茶兩日好幾日 治標不治本 拖下拖都6-7年 有日聽街市有個大媽說連痔瘡都醫得好 我就每星期去買土伏苓 地老鼠 生地熟地 蜜棗 同龜板 全部藥材不到一佰蚊 一星期分兩次煲 煲完的龜板不要掉 洗淨可再用 因為龜板好貴 煲好當涼茶喝 還有每日沖涼 用花晒熱水噴射肛門 用手按摩肛門 好等肛門 肌肉組織放鬆 這時候肛門獲得舒緩作用 自然會放屁 從覆做一次 肛門按摩時用花洒熱水噴射 幾星期後自然慢慢會好 但不能斷尾 最好問問醫生 本人連續飲了大半年同按摩 現在小了肛門出血同刺痛 最重要系要張 肌肉組織得到舒緩 放去腸子裡的有害氣體 以上是本人的經驗 得吾得與本人無關

作者: 香港學雞輸甩褲    時間: 2021-1-16 11:44 AM

龜苓膏真係得?
作者: 一個中國人!    時間: 2021-1-16 12:26 PM

引用:

睇醫生,嚴重嘅要切,小手術,以前有上司切過
作者: 4x6    時間: 2021-1-16 04:06 PM

引用:
原帖由 香港學雞輸甩褲 於 2021-1-16 11:44 AM 發表

龜苓膏真係得?
你生痔瘡就真 吾系你點知
作者: 4x6    時間: 2021-1-16 04:10 PM

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-16 12:26 PM 發表

睇醫生,嚴重嘅要切,小手術,以前有上司切過
有錢就一刀切 無錢就等幾年公立醫院先到你切 不如自己醫自己醫自己 我好狗沒復發過
作者: 4x6    時間: 2021-1-16 04:18 PM

引用:
原帖由 4x6 於 2021-1-16 04:10 PM 發表

有錢就一刀切 無錢就等幾年公立醫院先到你切 不如自己醫自己醫自己 我好狗沒復發過
同你們講 全部成藥都是醫不好痔瘡的 只可以舒緩肌肉發炎 到至出血 是標不治本的 靠自己日常沖涼時用熱水按摩肛門 排走腸道有壞的氣體 這樣比用藥還安全多
作者: 4x6    時間: 2021-1-16 04:24 PM

引用:
原帖由 亞裔閹割犬1842 於 2021-1-15 02:51 PM 發表

多做運動
千萬不要做太多運動 沒用的 自然的運動可以了做的太多運動 一出汗太久 你你就知味道 座立不安
作者: 你性土論    時間: 2021-1-16 04:55 PM

搵明全杰喇,對肛門嘅嘢都好有心得
作者: orabuln    時間: 2021-1-16 04:57 PM

乜原來女人都會生痔瘡
作者: 亞裔閹割犬1842    時間: 2021-1-16 07:04 PM

引用:
原帖由 orabuln 於 2021-1-16 04:57 PM 發表

乜原來女人都會生痔瘡
大把女人生啦!佢哋唔會講出嚟囉。
作者: tfortest    時間: 2021-1-16 07:22 PM

盡顯智慧
作者: 前期宇宙的核心    時間: 2021-1-16 07:29 PM

好正常
作者: orabuln    時間: 2021-1-16 07:47 PM

引用:
原帖由 亞裔閹割犬1842 於 2021-1-16 07:04 PM 發表

大把女人生啦!佢哋唔會講出嚟囉。
只係聽過十個男人九個痔,以為只係男人有😂

作者: mansonchung    時間: 2021-1-16 08:51 PM

引用:

我都有相同問題, 舊年農歷年前做左割肛門polyP手術
作者: BB53    時間: 2021-1-17 06:01 AM

作者: 晚間藍色腳毛    時間: 2021-1-17 06:37 AM

引用:

多食菜、水果、多補充益菌、多飲水,維持一個月,再睇睇
作者: 亞裔閹割犬1842    時間: 2021-1-17 09:20 AM

引用:
原帖由 晚間藍色腳毛 於 2021-1-17 06:37 AM 發表

多食菜、水果、多補充益菌、多飲水,維持一個月,再睇睇
便秘會唔會係誘發寺瘡?
作者: 晚間藍色腳毛    時間: 2021-1-17 09:25 AM

引用:
原帖由 亞裔閹割犬1842 於 2021-1-17 09:20 AM 發表

便秘會唔會係誘發寺瘡?
肯定會
作者: cwk803616    時間: 2021-1-17 09:36 AM

痔瘡唔係每個人都有
唔關老化事
同埋無人會用痔瘡鎖住肛門=_="
作者: jabichan    時間: 2021-1-17 10:15 AM

引用:

嚴重就睇醫生 ,輕微的食藥自己會好,之後多食水果生菜多飲水 便沒事。
作者: ray99hk    時間: 2021-1-17 10:38 AM

引用:
原帖由 4x6 於 2021-1-16 09:12 AM 發表

你吾好玩人啦!我經驗 因工作關係好小去大便 年記老了肛門組織一大便就出血 九不九濕熱大便又出血 去藥店買痔瘡藥 茶兩日好幾日 治標不治本 拖下拖都6-7年 有日聽街市有個大媽說連痔瘡都醫得好 我就每星期去買土伏苓 地老鼠 生地熟地 蜜棗 同龜板 全部藥材不到一佰蚊 一星期分兩次煲 煲完的龜板不要掉 洗淨可再用 因為龜板好貴 煲好當涼茶喝 還有每日沖涼 用花晒熱水噴射肛門 用手按摩肛門 好等肛門  ...
中醫話係腸熱,痔瘡就會發,所以清左濕熱,痔瘡就會收。

夜瞓係好容易令痔瘡爆發。
作者: 香港學雞輸甩褲    時間: 2021-1-17 02:05 PM

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-1-17 10:38 AM 發表

中醫話係腸熱,痔瘡就會發,所以清左濕熱,痔瘡就會收。

夜瞓係好容易令痔瘡爆發。
早睡早起身體好
作者: sun8sam    時間: 2021-1-17 05:47 PM

引用:
原帖由 mansonchung 於 2021-1-16 08:51 PM 發表

我都有相同問題, 舊年農歷年前做左割肛門polyP手術
請問邊間做? 手術幾錢?
作者: estateman    時間: 2021-1-17 09:36 PM

引用:

我從前庤瘡、一直懶處理
最終做手術
康復期亦冇E生所講一星期
糸超過一個月
作者: mansonchung    時間: 2021-1-17 09:41 PM

引用:
原帖由 sun8sam 於 2021-1-17 05:47 PM 發表

請問邊間做? 手術幾錢?
邊度做不能講,
三日兩夜2等床位一共兩萬幾
第一日下午3點入院, 做檢查抽血及照肺(都唔知點解要照肺?)
有麻醉科E生入黎問食藥史, 做手術下半身麻醉
第一日下午6點後只能飲維他奶及水, 半夜12點後水都不能飲,
第二日晨早5點被叫醒插藥入肛門排便然後沖涼換手術衫, 然後在床上等
等到上午11點幾先輪到我入手術室
做手術下半身麻醉, 個人清醒, E生同nurse講乜野都一清二楚
由病房至手術室再回病房約2小時
回病房, 下半身連雙腳完全沒有感覺,想動也不能
約6小時後麻藥才過, 晚上9時喝些流質食物如維他奶,
第三日上午E生巡房後就辦出院手續,
兩星期後去E生處覆診及睇病理化驗報告
作者: 連燈係恐怖組織    時間: 2021-1-18 10:16 AM

菊花會唔會經常痕癢?
作者: 技工仔    時間: 2021-1-18 02:28 PM

影張相來。

望聞問切

先比我望下先。

搞唔掂再找人聞下
作者: 3think    時間: 2021-1-18 02:33 PM

引用:
原帖由 亞裔閹割犬1842 於 2021-1-15 04:19 PM 發表

佢可能係如花,啱唔啱?
有賓周??
作者: 3think    時間: 2021-1-18 02:39 PM

引用:
原帖由 4x6 於 2021-1-16 04:18 PM 發表

同你們講 全部成藥都是醫不好痔瘡的 只可以舒緩肌肉發炎 到至出血 是標不治本的 靠自己日常沖涼時用熱水按摩肛門 排走腸道有壞的氣體 這樣比用藥還安全多
駛乜咁麻煩喎,直接pm我啦,等我幫你慢慢按摩屎忽窿  用熱水按摩浪費食水又未必有效!!
作者: 壞男人人人愛    時間: 2021-1-18 03:45 PM

我覺得,如果嚴重嘅話就去睇醫生做手術。 唔嚴重嘅就抹啲藥,注意啲飲食和個人衞生。
作者: 海上雄鷹飛翔    時間: 2021-1-18 04:14 PM

作者: 4x6    時間: 2021-1-18 05:20 PM

引用:
原帖由 3think 於 2021-1-18 02:39 PM 發表

駛乜咁麻煩喎,直接pm我啦,等我幫你慢慢按摩屎忽窿  用熱水按摩浪費食水又未必有效!!
呵呵!一吉你就中 你說說那隻痔瘡藥會醫得好痔瘡 沉重就快去排隊割Q左去 一鳥百鳥 兄弟你話係米 又打爛左你個飯碗 我講聲對不起先
作者: fly    時間: 2021-1-19 03:18 PM

去睇醫生囉
作者: 香港.鶴雞輸甩褲    時間: 2021-1-19 08:40 PM

引用:
原帖由 fly 於 2021-1-19 03:18 PM 發表

去睇醫生囉
開刀動輒幾皮嘢!
作者: fly    時間: 2021-1-19 08:42 PM

引用:
原帖由 香港.鶴雞輸甩褲 於 2021-1-19 08:40 PM 發表

開刀動輒幾皮嘢!
咁貴嘅咩嚇死我
作者: wsff    時間: 2021-3-8 12:54 AM

引用:
原帖由 4x6 於 2021-1-16 09:12 AM 發表

你吾好玩人啦!我經驗 因工作關係好小去大便 年記老了肛門組織一大便就出血 九不九濕熱大便又出血 去藥店買痔瘡藥 茶兩日好幾日 治標不治本 拖下拖都6-7年 有日聽街市有個大媽說連痔瘡都醫得好 我就每星期去買土伏苓 地老鼠 生地熟地 蜜棗 同龜板 全部藥材不到一佰蚊 一星期分兩次煲 煲完的龜板不要掉 洗淨可再用 因為龜板好貴 煲好當涼茶喝 還有每日沖涼 用花晒熱水噴射肛門 用手按摩肛門 好等肛門  ...
搞成大半年都唔去睇醫生,你都好有耐性,仲要唔斷尾,下次又搞大半年,藥材費都唔止。我自己就睇左醫生一次斷尾,簡單舒服
作者: wsff    時間: 2021-3-8 12:57 AM

引用:
原帖由 estateman 於 2021-1-17 09:36 PM 發表

我從前庤瘡、一直懶處理
最終做手術
康復期亦冇E生所講一星期
糸超過一個月
要成個月長,我搵個個醫生做完第三日就乜事都冇,就換下藥咁
作者: childpark    時間: 2021-3-18 09:46 AM

痔疮的成因很主要是大便時太用力,吃多点水果和菜,少吃煎炸食物,讓排便順暢,如果排便不暢順,便需用力,就會出現痔疮。
自然治療,
方法一:每天沖涼時用水溫高一点的暖水浸肛門位置舒緩痛楚。
方法二:每天沖涼時用梘液揸滿肛門,用手指內探痔疮的位買,輕壓痔疮,大約1分鐘,避免痛楚,盡量輕壓,做三天三次,痔疮會減少8成以上。