標題: 求各位指導🙇‍♀️阿媽中風又突然出現左個阿叔呃樓呃錢🤦‍♀️ [打印本頁]

作者: 佐佐不太帥     時間: 2020-10-14 11:31 AM

大家好,想徵求大家意見,我人在海外,有個細佬係香港同個6X歲阿媽一齊住,阿媽依家中左風流口水同行路唔穩!
阿媽因為寂寞又沒人體諒佢,就咁比一個裝修師傅騙子睇中!阿媽同個阿叔認識只有短短幾個月,但每次出街飲茶都係個阿叔搶比錢,又每天打電話關心我阿媽,我阿媽中風之後更加對佢好,香港八號風球都去搵阿媽!
但依家個阿叔終於露出真面目!!問我阿媽攞佢身家,又話我阿媽唔珍惜佢,我阿媽話想比D錢個阿叔,但我細佬去個阿叔微信到發現個阿叔有老婆同兩個仔,仲哄我阿媽話離左婚想同我阿媽結婚
其實佢地根本都冇離婚仲要過得好開心!我依家講咩我阿媽都唔聽,成人都覺得人地對佢好好。我阿媽因為中風脾氣好差,最慘佢連個阿叔住邊都唔知,剩係知住黃大仙
我又暫時返唔到香港!請問可以點算?我有個阿叔姓名電話,相片同微信。可以點做呢?感謝各位寶貴意見

作者: 佛肥

作者: 佐佐不太帥     時間: 2020-10-14 11:58 AM

求刪除這一樓

作者: 佐佐不太帥     時間: 2020-10-14 11:59 AM

引用:
原帖由 佛肥 於 2020-10-14 11:48 AM 發表

要醫生證明你媽冇自理能力 再你媽D財產又你地接管 或你地送媽去老人院等條友再不見到你媽
感謝師兄既意見
我媽仲有自理能力所以應該難D 
同咪佢成日覺得我地唔夠孝順
佢腦袋都仲幾清晰 所以應該都唔肯去老人院
最慘就係佢比較單純 好易俾人呃相信人
因為已經俾人呃過一次大件事所以希望唔好再有相同事既發生
作者: 高達明手袋     時間: 2020-10-14 05:08 PM

樓主如果冇經濟問題可以揾私家偵探查吓個男人, 應該好容易影到佢一家人關係重好好, 有相為証如果你媽都重信佢都冇辦法.
作者: GX225     時間: 2020-10-14 08:31 PM

老人家需要愛, 仔女唔孝順, 有外人埋身, 就好易心動.

如果對呀媽好過外人對呀媽, 呀媽就自然唔會咁易比人呃到.
作者: 佐佐不太帥     時間: 2020-10-15 02:05 PM

多謝大家意見!阿媽已經睇到個渣叔同一家人最近開開心心既相,都係話個渣叔對佢好好,唔係為咗錢!
我知道我會反省,多謝晒呀!
作者: 東方珍珠     時間: 2020-10-15 05:27 PM

引用:
原帖由 佐佐不太帥 於 2020-10-14 11:31 AM 發表

大家好,想徵求大家意見,我人在海外,有個細佬係香港同個6X歲阿媽一齊住,阿媽依家中左風流口水同行路唔穩!
阿媽因為寂寞又沒人體諒佢,就咁比一個裝修師傅騙子睇中!阿媽同個阿叔認識只有短短幾個月,但每次出街飲茶都係個阿叔搶比錢,又每天打電話關心我阿媽,我阿媽中風之後更加對佢好,香港八號風球都去搵阿媽!
但依家個阿叔終於露出真面目!!問我阿媽攞佢身家,又話我阿媽唔珍惜佢,我阿媽話想比D錢個阿叔,但我 ...
你媽60幾歲中風都俾人呃?
作者: 東方珍珠     時間: 2020-10-15 05:28 PM

引用:
原帖由 佐佐不太帥 於 2020-10-15 02:05 PM 發表

多謝大家意見!阿媽已經睇到個渣叔同一家人最近開開心心既相,都係話個渣叔對佢好好,唔係為咗錢!
希望佢本人明白,隨便一個裝修師傅會有咁好咩。
作者: yat69     時間: 2020-10-15 11:57 PM

引用:
原帖由 佐佐不太帥 於 2020-10-14 11:31 AM 發表

但依家個阿叔終於露出真面目!!問我阿媽攞佢身家,又話我阿媽唔珍惜佢,我阿媽話想比D錢個阿叔,但我 ...
咁大件事你都話反唔到香港
算把啦
作者: akeric     時間: 2020-10-17 12:09 AM

引用:
原帖由 佛肥 於 2020-10-14 11:48 AM 發表

要醫生證明你媽冇自理能力 再你媽D財產又你地接管 或你地送媽去老人院等條友再不見到你媽
係 一定要咁做
作者: 袋中善良的OL     時間: 2020-10-17 12:50 AM

其實樓主係擔心阿媽俾人呃,定係擔心阿媽d錢俾人呃?  
如果相都睇左阿媽心態仍不變,咁好難搞了,你自己都要先反醒下
作者: productdesigner     時間: 2020-10-17 01:45 AM

咪叫你阿媽扮話乜刀無晒,試吓佢係唔係真心囉,騙子發覺無嘢好騙就自然消失
作者: applebbkk1982     時間: 2020-10-17 03:28 AM

引用:

P M我(我係男),留電話( 留你細佬個電話),我可以幫手,但我先說明,我會收費的。直話直講,無轉灣活角!

天下無免費午餐的。

任何事情,收費做事,天公地道。
作者: abcabcd     時間: 2020-10-17 05:29 AM

引用:
原帖由 applebbkk1982 於 2020-10-17 03:28 AM 發表

P M我(我係男),留電話( 留你細佬個電話),我可以幫手,但我先說明,我會收費的。直話直講,無轉灣活角!

天下無免費午餐的。

任何事情,收費做事,天公地道。 ...
你似分一杯喎,驚佢未死得,再睇中人家問題去幫手搶野
作者: abcabcd     時間: 2020-10-17 05:31 AM

樓主,理智些,唔好亂給資料給人,這樣會增加你麻煩
作者: Geohobbist

作者: 風水佬     時間: 2020-10-17 07:15 AM

隨緣吧
作者: 夜古代救星     時間: 2020-10-17 09:21 AM

尊重阿媽決定,仔女要做好本份已夠。
作者: 電梯奇怪綿羊     時間: 2020-10-17 10:06 AM

打比渣男叫佢收手,否则會揾佢老婆仔女爆大鑊
作者: fb4087591     時間: 2020-10-17 10:25 AM

我阿媽話想比D錢個阿叔,但我細佬去個阿叔微信到發現個阿叔有老婆同兩個仔,仲哄我阿媽話離左婚想同我阿媽結婚

咁好野hack到人地wechat!
作者: 鬧鐘筒     時間: 2020-10-17 10:31 AM

引用:
原帖由 佐佐不太帥 於 2020-10-15 02:05 PM 發表

坦白講,你不如諗下,如果逆地而處,你會點?仔女唔愛我,有人愛我,錢我有,咪當一單交易。當你阿媽真心覺得人地鐘意佢,外人介入,如果係你,你會點先?

錢係你阿媽嘅,關你咩事?佢係成年人,唔該自己付責任。
作者: 鬧鐘筒     時間: 2020-10-17 10:34 AM

引用:
原帖由 袋中善良的OL 於 2020-10-17 12:50 AM 發表

其實樓主係擔心阿媽俾人呃,定係擔心阿媽d錢俾人呃?  
正解!人到老年,錢有咩用?你又掛住自己外國風流快活,自己唔去關心你自己阿媽,倒關心佢啲$俾人呃?你不如諗深一層
作者: kkc1     時間: 2020-10-17 10:35 AM

叔叔騙蝦條同錢
作者: 鬧鐘筒     時間: 2020-10-17 10:41 AM

引用:

阿媽中風都冇咁大件事,反而出現咗個阿叔(最低限度你阿媽feel到愛)但你反而咁關心, 我都係要提醒吓自己要好好管教我自己的小朋友,謝謝樓主
作者: christyting     時間: 2020-10-17 11:10 AM

引用:

你媽媽中風,你有番香港睇佢嗎? 見你1樓咁講,似乎意思係暫時番唔到黎香港阻止媽媽比錢人,唔係concern緊番黎探病
作者: sutop     時間: 2020-10-17 11:12 AM

不如去扶乩問事啦!

你阿媽,轉變得咁快。
可能中左邪術
作者: chuckleberry     時間: 2020-10-17 12:05 PM

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2020-10-17 06:00 AM 發表

樓主其實係關心佢阿媽啲錢同間屋俾人攞哂,到時佢阿媽死佐分唔到身家! 分分鐘仲要貼錢放佢阿媽係老人院!
呢個擔心都正常不過
作者: dance5     時間: 2020-10-17 12:21 PM

引用:
原帖由 GX225 於 2020-10-14 08:31 PM 發表

認同!早幾年我爸爸成日都有女人埋身!自重有左兩個孫之後就無再聯絡了
作者: 長洲李x良     時間: 2020-10-17 12:55 PM

可以請個賓賓先
作者: 茶包太郎     時間: 2020-10-17 01:36 PM

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2020-10-17 06:00 AM 發表

樓主其實係關心佢阿媽啲錢同間屋俾人攞哂,到時佢阿媽死佐分唔到身家! 分分鐘仲要貼錢放佢阿媽係老人院!
換著係你都會啦下嘛
比D無謂人擺明呃都唔做D野先唔正常!
作者: 茶包太郎     時間: 2020-10-17 01:39 PM

引用:
原帖由 鬧鐘筒 於 2020-10-17 10:31 AM 發表

坦白講,你不如諗下,如果逆地而處,你會點?仔女唔愛我,有人愛我,錢我有,咪當一單交易。當你阿媽真心覺得人地鐘意佢,外人介入,如果係你,你會點先?

錢係你阿媽嘅,關你咩事?佢係成年人,唔該自己付責任。 ...
咁如果你係佢
你每個月自己洗少D去比錢阿媽
但佢一個屈尾十拎D錢比騙徒
你點諗?
如果層樓係祖先或老豆剩低
又有無理由比騙徒?
作者: kc813     時間: 2020-10-17 02:18 PM

引用:

問你阿媽攞佢身家, 拎幾多? 有冇樓?
作者: Vder     時間: 2020-10-17 02:30 PM

你應該將你阿媽同阿叔嘅嘢爆俾阿叔屋企人知,等佢屋企人治佢
作者: 鬧鐘筒     時間: 2020-10-17 02:33 PM

引用:
原帖由 茶包太郎 於 2020-10-17 01:39 PM 發表

咁如果你係佢
你每個月自己洗少D去比錢阿媽
但佢一個屈尾十拎D錢比騙徒
你點諗?
如果層樓係祖先或老豆剩低
又有無理由比騙徒?
誰是真正騙徒?大叔還是樓主?
作者: 音竹     時間: 2020-10-17 02:57 PM

無因無緣則無份
作者: 半夜永恆的羊     時間: 2020-10-17 03:04 PM

搵兩歺。
作者: 生果金     時間: 2020-10-17 03:07 PM

引用:
原帖由 佐佐不太帥 於 2020-10-14 11:59 AM 發表

感謝師兄既意見
因為已經俾人呃過一次大件事所以希望唔好再有相同事既發生 ...
"同咪佢成日覺得我地唔夠孝順
佢腦袋都仲幾清晰……"

你都講得好清楚喇
你呀媽頭腦清晰,都知你地唔考順!
作者: 生果金     時間: 2020-10-17 03:10 PM

引用:
原帖由 鬧鐘筒 於 2020-10-17 02:33 PM 發表

誰是真正騙徒?大叔還是樓主?
可以係:
以上皆是
🤭
作者: HelloWorld2020     時間: 2020-10-17 03:24 PM

call 999
作者: HelloWorld2020     時間: 2020-10-17 03:26 PM

如果阿叔搵你阿媽, 你call999
作者: palacemusic     時間: 2020-10-17 04:00 PM

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-10-17 01:45 AM 發表

咪叫你阿媽扮話乜刀無晒,試吓佢係唔係真心囉,騙子發覺無嘢好騙就自然消失
樓主,呢位師兄條橋可以一試喎
作者: HKusers     時間: 2020-10-17 04:52 PM

你媽個頭近 如錢唔多 咪同個啊叔傾下 做戲到你媽百年歸老
作者: tmchu007     時間: 2020-10-17 06:46 PM

引用:
原帖由 佐佐不太帥 於 2020-10-14 11:59 AM 發表

感謝師兄既意見
因為已經俾人呃過一次大件事所以希望唔好再有相同事既發生 ...
講真你地都無付出照顧老母啦🤪
樓唔一定留俾啲不考子女💆
作者: tmchu007     時間: 2020-10-17 06:47 PM

引用:

現在你想分身家先忽然考順,
同個阿叔有咩分別😏
作者: tmchu007     時間: 2020-10-17 06:49 PM

引用:
原帖由 茶包太郎 於 2020-10-17 01:36 PM 發表

換著係你都會啦下嘛
比D無謂人擺明呃都唔做D野先唔正常!
樓主除血緣其實都無咩好過個阿叔
作者: 熊本肥熊     時間: 2020-10-17 07:22 PM

登報紙揭發獸行
作者: 葵●靜     時間: 2020-10-17 07:58 PM

搵佢老婆傾傾🤣
作者: HelloWorld2020     時間: 2020-10-17 08:59 PM

樓主的錯
作者: productdesigner     時間: 2020-10-17 09:46 PM

引用:
原帖由 palacemusic 於 2020-10-17 04:00 PM 發表

樓主,呢位師兄條橋可以一試喎
重要掉轉頭問騙子借💰渡日,江湖救急
作者: cdrom72     時間: 2020-10-17 10:39 PM

阿媽中風唔關心,只係關心佢D錢會否比人呃,衰過舊叉燒。
作者: 夜高白襪     時間: 2020-10-17 10:56 PM

啊媽中左風咁大件事,要隔離14日都死返黎香港照顧老母啦
作者: ronnietsang     時間: 2020-10-17 11:05 PM

引用:

陳聰
作者: 車站真高峰

作者: ngzhiyi     時間: 2020-10-17 11:49 PM

引用:

搞清楚概念先, 間屋係你呀媽嘅。

你地冇能力對呀媽好,咁佢跟佬走又點?
作者: simplelove168     時間: 2020-10-17 11:52 PM

Only worry for your mum money not her health....
作者: applebbkk1982     時間: 2020-10-18 12:24 AM

引用:
原帖由 abcabcd 於 2020-10-17 05:29 AM 發表

咪講咗,講明咗!收錢 做嘢囉!
( 我無兜圈講嘢 )
對方 擺明 揾食揾錢,同對方 傾計,唔洗打皮架? 傾2句就收工呀?
去麥記得啦。

閣下,言下之意,係咪有D 免費 人力資源,可以做D 特別工作 先?
實不 需要 瞞騙,本人其中一樣工作,係做D 特別工作。
你有免費 人力資源 咯!真係有的話,外判D ( 有法律文件 許可 ) 工作比你做囉!講到可以不收 酬勞嘛!
( 完成到,你咪收 15% 囉 )

本人,曾幫 一位( 車友 )網民,搞掂一單汽車買賣事件。
亦曾,幫手,搞掂一單 ( 名貴名牌物品 ) 買賣事件。
如何岈! 唔收錢, 你做呀?
( 牌頭,打出講明。有力出,有汗出,無糧出,義工呀 )
扮嘢說話,偽善文字。免談啦!
作者: applebbkk1982     時間: 2020-10-18 12:31 AM

引用:
原帖由 abcabcd 於 2020-10-17 05:29 AM 發表

我要玩鬼鼠,我唔 識 PM 佢 密傾呀!

洗咩 大版,明講 呀!

粗俗咁講,隻揪 打你,都係你正面打。唔洗行轉背,打你背脊呀!
作者: applebbkk1982     時間: 2020-10-18 12:58 AM

睇吓D回覆,就知邊D有腦袋,邊D係 4條。
呢D 高門橋,玩吸四,有咩用?玩咩?
咩 罪名呀? 咩 誘因呀?

話 阿叔誘姦呀? 強姦 呀?
話 阿叔結咗婚有老婆,但溝人媽媽?
話 2名成年人,談戀愛呀?

爆比佢老婆知!
如果人地2公婆一早知道呢? 搭定雞棚呢?

作者: 天靖     時間: 2020-10-18 02:23 AM

邊條装修佬咁仆街丿,有冇相,電話
作者: Samll_pig     時間: 2020-10-18 02:29 AM

企係老母角度親生仔咪又係吼住自己d 錢
比男人呃起碼開心過
威脅佢比錢麻甩佬就無左2個仔囉 老死不相往來 睇佢點
作者: ttkwan     時間: 2020-10-18 03:05 AM

引用:

保持實力等對方不攻自破吧!假設樓主好肯定係騙徒。
作者: 平常的人     時間: 2020-10-18 04:48 AM

引用:
原帖由 佐佐不太帥 於 2020-10-14 11:59 發表

感謝師兄既意見
奇怪,點解佢會覺得外人好過自己嘅親生仔女呢❓
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2020-10-18 10:18 AM

引用:
原帖由 GX225 於 2020-10-14 08:31 PM 發表

主要係仔女吾孝順,阿媽信外人都吾信自己仔女
作者: 平常的人     時間: 2020-10-18 10:42 AM

引用:
原帖由 christyting 於 2020-10-17 11:10 發表

你媽媽中風,你有番香港睇佢嗎? 見你1樓咁講,似乎意思係暫時番唔到黎香港阻止媽媽比錢人,唔係concern緊番黎探病
如果有證據可以報警處理,如果冇證據就要多D關心下啦!

作者: garry9692

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: brian2921     時間: 2020-10-18 11:40 AM

引用:

對你阿媽好啲囉。
作者: 中環自我的小腸     時間: 2020-10-18 12:31 PM

上來都是吹水编劇,老作但作品欠了實况感!只博同情心引導共鸣,未考滤現實一面。比十分你啦!😎
作者: 師奶淫得狠     時間: 2020-10-18 02:12 PM

叫阿媽同個福街講,話所有野已經轉晒比仔女,睇下對方非反應先!
作者: DOT     時間: 2020-10-18 08:17 PM

搵私家偵探
作者: 新用户     時間: 2020-10-18 08:27 PM

引用:
原帖由 電梯奇怪綿羊 於 2020-10-17 10:06 AM 發表

打比渣男叫佢收手,否则會揾佢老婆仔女爆大鑊
未必有用
當年陳太都唔介意陳生陪龔小姐……
作者: 新用户     時間: 2020-10-18 08:35 PM

引用:
原帖由 Samll_pig 於 2020-10-18 02:29 AM 發表

企係老母角度親生仔咪又係吼住自己d 錢
比男人呃起碼開心過
威脅佢比錢麻甩佬就無左2個仔囉 老死不相往來 睇佢點
會唔會阿媽夾阿叔呃仔女孝順D🤔
作者: robertr     時間: 2020-10-18 08:55 PM

引用:

作者: 爛地一堆     時間: 2020-10-18 10:01 PM

一把年紀中咗風都有心情同個大叔,膠貼
作者: 莓籽     時間: 2020-10-18 10:56 PM

心病還需心藥醫, 既然你媽頭腦清醒又覺得你地唔孝順, 咁你地應該反省並改善, 否則即使趕走左呢個阿叔, 以後都依然會有其他騙子上門   好好地同你媽傾下你地點做佢先願意放棄呢個阿叔啦
作者: 酒店自我的甩頭     時間: 2020-10-18 11:28 PM

樓主身在海外都唔理阿媽,唔惦
作者: lkushavina     時間: 2020-10-21 08:25 AM

引用:

老人家需要愛, 仔女唔孝順
作者: 春天明更新     時間: 2020-10-22 05:00 PM

喺報紙上爆露架。獸性行為
作者: 旺季滴滴老爺     時間: 2020-12-15 01:47 PM

cut哂電話contact,點打都唔聽,過一兩年就唔會再打黎
利伸過來人
作者: 寧靜梔子花     時間: 2021-3-5 05:51 PM

其實唔需要理 越理越死 由得佢 有d錢係要比外人洗 等佢比人呃曬d錢咪會知只有身邊親人會理佢(過來人忠告)
作者: 廚房白滑的樓奴     時間: 2021-3-8 12:00 AM

你叫你媽同阿叔借錢帮細佬还贵利,體阿叔反應
作者: 風過窗台     時間: 2021-3-8 07:04 AM

咁大件事,你應早d返到香港