標題: 有個冇用既妹同唔生性既老豆 成世既負擔 [打印本頁]

作者: Liz_Liz    時間: 2020-9-26 11:03 AM     標題: 有個冇用既妹同唔生性既老豆 成世既負擔

話說我老豆係有自閉傾向 好驚陌生人 出到街好驚唔敢唔聲成日比人蝦 但對屋企就經常發脾氣 粗口鬧 但念在佢係英國多年勤力搵錢 就算佢衰到帶埋2奶返家 斷正同2奶去旅行 媽都原諒

到呀妹 同老豆性格一樣 冇自理能力 識左個一樣自閉既老公 呀媽極力反對都冇用 佢堅持結婚仲好快生左個女 仲極速離婚

呀媽原本有份工 因為見到個女同奶奶住 住到不和 生到成面暗瘡 污糟邋遢咁返黎 就忍唔住辭職幫佢湊女

以為咁就解決?問題接住落 佢個女同樣驗出有自閉症 髀氣都好大 會蝦人 呀媽湊到好辛苦 加上年紀大 佢做野開始力不從心 但堅持返pt 就係想逃避現實 出去搵人傾下計 所以佢而家又要兼顧湊孫同返工 精神長期唔好 個人好恍惚咁 成日要訓覺
但我妹都唔識感恩 只會怪媽老同冇用 媽又覺得自己前世做錯野 有個咁既老公同女
成個家庭根本大家都好憎大家 冇得解決 我就係中間人 成日聽佢地互講大家不是
只能夠話呢2個人永遠只為屋企帶黎麻煩😡

妹由細到大都好麻煩 細個讀書又話比人打 出黎做野又比人蝦 冇糧出 又成日煩屋企人幫佢搵model 整頭髮 識朋友又比人搵笨 到大個又整件大獲野

個老既呢 就玩包2奶 又識埋d精精失常既人 成日打黎屋企騷擾我地  

冇錢搬 可以點?
作者: 車站靚妹頭    時間: 2020-9-26 12:29 PM

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 11:03 AM 發表

話說我老豆係有自閉傾向 好驚陌生人 出到街好驚唔敢唔聲成日比人蝦 但對屋企就經常發脾氣 粗口鬧 但念在佢係英國多年勤力搵錢 就算佢衰到帶埋2奶返家 斷正同2奶去旅行 媽都原諒

到呀妹 同老豆性格一樣 冇自理能力 識左個一樣自閉既老公 呀媽極力反對都冇用 佢堅持結婚仲好快生左個女 仲極速離婚

呀媽原本有份工 因為見到個女同奶奶住 住到不和 生到成面暗瘡 污糟邋遢咁返黎 就忍唔住辭職幫佢 ...
下次 老作唔好咁長
作者: Liz_Liz    時間: 2020-9-26 12:39 PM

引用:
原帖由 車站靚妹頭 於 2020-9-26 12:29 PM 發表

下次 老作唔好咁長
你憑咩話我老作?完全真人真事
作者: 車站靚妹頭    時間: 2020-9-26 12:43 PM

吹水姐 咁認真做乜 你唔係要求人地要認同你講D野系真 先happy
作者: Liz_Liz    時間: 2020-9-26 12:52 PM

引用:
原帖由 車站靚妹頭 於 2020-9-26 12:43 PM 發表

吹水姐 咁認真做乜 你唔係要求人地要認同你講D野系真 先happy
Ok 你喜歡啦 咁你繼續😒
作者: ohmygoh999    時間: 2020-9-26 01:01 PM

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 12:52 PM 發表

Ok 你喜歡啦 咁你繼續😒
申請公屋, 為自己著想先,
作者: Liz_Liz    時間: 2020-9-26 01:05 PM

引用:
原帖由 ohmygoh999 於 2020-9-26 01:01 PM 發表

申請公屋, 為自己著想先,
冇資格呀 抽居屋今期遞表 打算加我媽名去抽 佢聽到好開心咁 話有機會有地方避下 等佢地自己搞掂自己生活 希望抽到啦
作者: ohmygoh999    時間: 2020-9-26 01:07 PM

Me too
作者: 另一個天堂    時間: 2020-9-26 05:04 PM

有無睇過一單新聞?嫲殺孫
作者: xiaokui    時間: 2020-9-26 06:47 PM

唔好咩都自己攬上身

老豆果邊 發脾氣 鬧人果啲 自己攞個耳塞聽唔到就算
呀妹更加唔洗理 佢已經做左人呀媽 佢當初冇聽呀媽講咁佢宜家自己受返都係正常
嘗試叫下呀媽唔好理呀妹咁多 越係咁呀妹就越依賴你地 要停手喇
小朋友有自閉症應該有睇開醫生 叫呀妹自己跟返

當大家唔係屋企人 係roommate你可能感覺好啲
唔需要為左家庭和諧而繼續聽佢地廢話
佢地同你呻你話唔想聽 聽同唔聽都係一樣唔會變和諧 咁不如唔好再聽 浪費自己時間

老豆啲朋友打電話騷擾就cut電話 cut唔到就瞓覺時間蚊電線 日頭先插返 無聊人打黎照聽
聽1秒就收線係咁多 唔洗放心上

你想改變宜家個情況就要狠心
你唔變 唔洗旨意佢地會變
作者: Liz_Liz    時間: 2020-9-26 08:21 PM

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2020-9-26 05:04 PM 發表

有無睇過一單新聞?嫲殺孫
有 咪就係悲劇囉 同我而家情況差唔多
作者: ww4565555    時間: 2020-9-26 08:22 PM

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 11:03 AM 發表

呀媽原本有份工 因為見到個女同奶奶住 住到不和 生到成面暗瘡 污糟邋遢咁返黎 就忍唔住辭職幫佢 ...
想揾多啲錢就寫好啲啦,老豆呢两個字都寫得出。🤭🤭🤭
作者: Liz_Liz    時間: 2020-9-26 08:27 PM

引用:
原帖由 xiaokui 於 2020-9-26 06:47 PM 發表

唔好咩都自己攬上身

呀妹更加唔洗理 佢已經做左人呀媽 佢當初冇聽呀媽講咁佢宜家自己受返都係正常
嘗試叫下呀媽唔好理呀妹咁多 越係咁呀妹就越依賴你地 要停手喇

佢地同你呻你話唔想聽 聽同唔聽都係 ...
呀媽咩都放唔低 攬晒上身 話幫到佢幾多就幾多 成日話一家人要和諧 幾衰都係一家人 唔好同外人講咁多 要表面做比人睇 個妹就癈 照顧唔到自己同個女 但又怪呀媽照顧不周 話佢又盲又聾

而家妹話要辭職自問照顧返 但問題冇屋住 佢唔做野咪又係屋企好食懶飛 平時已經一星期放2日假 但都唔會湊女 呀媽真係365冇得休息 親戚都話佢好可憐
作者: xiaokui    時間: 2020-9-26 09:18 PM

focus喺自己身上啦

呀媽佢完全係攞苦黎辛 佢自己都話幫得幾多得幾多 咁就由呀媽繼續啦
如果你睇唔過眼 想呀媽輕鬆啲 唔係叫你幫呀媽湊外孫 最多幫呀媽做多少少家務 同呀妹有關嘅家務就唔洗做喇唔該 洗碗洗淨佢地個碗就OK
或者平時帶多啲呀媽出去 唔好留喺屋企 比呀媽抖下氣 眼不見為淨
可以嘅話 講多啲自閉症要專業人士/方法照顧果啲野比呀媽知 等呀媽知照顧不當反而會對呢類兒童有反效果呢樣野 逐漸等呀媽自己放手 放唔到都冇計 完全唔關你事

如果呀妹辭職照顧自己個女 而佢又唔比家用你地 咪當施捨個地方佢地住 平時柴米油鹽唔洗預佢地 大家各有各買 唔理佢有冇積蓄啦 冇就叫佢自己賺啦 冇錢學咩人話事
如果呀妹辭職等呀媽養兼照顧外孫 咁叫呀媽安心搵返full time 呀妹係皇帝要就哂佢嘅咩?

呀妹佢平時係點已經唔係問題嘅重點
重點係你自己有咩野想做 你想搬 就草錢 想去旅行 就草錢 想和諧 唔好留喺屋企 唔係掩耳盜鈴 有時啲野真係唔到你理咁解
作者: 87er    時間: 2020-9-26 09:59 PM

引用:

“冇錢搬 可以點?“
既來之,則安之。
作者: Liz_Liz    時間: 2020-9-26 10:51 PM

引用:
原帖由 xiaokui 於 2020-9-26 09:18 PM 發表

focus喺自己身上啦

呀媽佢完全係攞苦黎辛 佢自己都話幫得幾多得幾多 咁就由呀媽繼續啦
如果你睇唔過眼 想呀媽輕鬆啲 唔係叫你幫呀媽湊外孫 最多幫呀媽做多少少家務 同呀妹有關嘅家務就唔洗做喇唔該 洗碗洗淨佢地個碗就OK
或者平時帶多啲呀媽出去 唔好留喺屋企 比呀媽抖下氣 眼不見為淨
可以嘅話 講多啲自閉症要專業人士/方法照顧果啲野比呀媽知 等呀媽知照顧不當反而會對呢類兒童有反效果呢樣 ...
多謝你開解 我平時都有幫手做家務 但我媽好古怪 佢好中意由朝到晚都不停搵家務做 又話人幫手做左都做唔好 我都算數了 唔頂嘴 放假一定同佢食佢想食既野 但個孫一樣要痴實佢加煩音 想同佢安樂d行街都唔得 個孫真係野蠻到不得了
我妹有排冇做野 真係由朝到晚唔郁 搞到媽好激氣 我都做唔到d咩 我知一個願打一個願捱都冇法子
作者: Liz_Liz    時間: 2020-9-26 10:53 PM

引用:
原帖由 87er 於 2020-9-26 09:59 PM 發表

“冇錢搬 可以點?“
既來之,則安之。
唯有上黎呻下
作者: ttkwan    時間: 2020-9-27 04:15 AM

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 01:05 PM 發表

冇資格呀 抽居屋今期遞表 打算加我媽名去抽 佢聽到好開心咁 話有機會有地方避下 等佢地自己搞掂自己生活 希望抽到啦
兩母囡(子?)住?伯母咪又係會心軟湊外孫……分開住當有地方畀伯母抖下都好嘅不過如妳所言抽到先得囉。
作者: singsingbaby    時間: 2020-9-27 10:47 AM

引用:

咁多問題,到最後只係一個⋯冇錢! 去搵錢囉!
作者: mirrorman    時間: 2020-9-27 10:51 AM

我屋企都係7國咁亂

早年搬左出黎, 除左每月仲俾到家用, 咩都唔理, 你唔煩我我亦唔煩你

有D親人覺得老馮咁
作者: 工廠男    時間: 2020-9-27 05:03 PM

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 01:05 PM 發表

全屋最幸運係你。
佢哋有病,你係最親親人,唔痛愛佢哋,仲要公審?
其實,你冇能力獨立,一樣係50步笑百步。
同是可憐人,何不好好珍惜。
作者: 1993nice    時間: 2020-9-28 02:15 AM

引用:

你而家住咪自己一間房啊?
作者: 1993nice    時間: 2020-9-28 02:19 AM

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 10:53 PM 發表

唯有上黎呻下
冇問題呻咗舒服啲就呻啦
作者: 1993nice    時間: 2020-9-28 02:20 AM

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-9-27 05:03 PM 發表

全屋最幸運係你。
佢哋有病,你係最親親人,唔痛愛佢哋,仲要公審?
其實,你冇能力獨立,一樣係50步笑百步。
同是可憐人,何不好好珍惜。
你好有道理呀,一個人嘅健康好重要。
作者: 工廠男    時間: 2020-9-28 02:33 AM

引用:
原帖由 1993nice 於 2020-9-28 02:20 AM 發表

你好有道理呀,一個人嘅健康好重要。
病,會改變人的任何事。
即使係牙痛,頭痛,也可能痛不欲生。
健康的人,冇責任照顧病人。
但,健康的人仇恨病人,係何其不智。
作者: 1993nice    時間: 2020-9-28 02:37 AM

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-9-28 02:33 AM 發表

病,會改變人的任何事。
嗯,係道理,如果一個人有病也會影響好多問題出嚟,包括情緒脾氣做人樂唔樂觀⋯⋯
作者: 沙漠野生的水管    時間: 2020-9-28 10:04 AM

作者: opclk99    時間: 2020-9-28 11:24 AM

老老實實,
流主比幾錢家用?
養得起頭嗎??
作者: tongtong2047    時間: 2020-9-28 11:33 AM

人要識得放手,
事情不是樣樣都由你來管!
放手後又是外一片天空!
作者: 丁常唔多旺    時間: 2020-9-28 11:51 AM

引用:

是旦搵份包住嘅工走人啦
作者: SWEETDIMSUM    時間: 2020-9-28 02:02 PM

你好孝順  加油 同佢地絕交 照好媽媽就可以
作者: cnc.chan    時間: 2020-9-28 04:11 PM

又有怪同事,屋企人同樣係怪,只能說妳條命生得怪
作者: kau650    時間: 2020-9-28 04:51 PM

嚟我到住
作者: 黑衣是PK    時間: 2020-9-28 05:16 PM

引用:
原帖由 xiaokui 於 2020-9-26 06:47 PM 發表

唔好咩都自己攬上身

佢地同你呻你話唔想聽 聽同唔聽都係 ...
很用心的回覆, 讚, 很難得.
作者: alabdf    時間: 2020-9-28 05:39 PM

有時我地的確唔明佢地係諗緊d咩
不過你老豆包2奶就一定唔抵幫
對你媽好D
作者: 公司勤力的員工    時間: 2020-9-28 05:50 PM

引用:

我信您。
作者: 公司勤力的員工    時間: 2020-9-28 05:52 PM

引用:
原帖由 車站靚妹頭 於 2020-9-26 12:29 PM 發表

下次 老作唔好咁長
嫌長冇人吩咐您睇,下次唔好覆。
作者: 公司勤力的員工    時間: 2020-9-28 05:53 PM

引用:

下次 老作唔好咁長
冇人迫你睇㗎嘛。老細。下次唔好覆。
作者: wilkis333    時間: 2020-9-28 06:04 PM

Tvb 以前有一套叫`閉門一家親´ 我見你篇野有咁多個`閉´字,才唸起此劇.
作者: Zoey_藍曉紅    時間: 2020-9-28 06:24 PM

家家有本難唸的經,其實別人可能一直,只不過冇講
作者: 韓風黃色神童    時間: 2020-9-28 06:54 PM

老豆自閉都可以搵到二奶令到我好自卑

你細妹個女都係自閉可以蝦到你阿媽, 依家佢幾多歲? 
作者: 果個的香腸    時間: 2020-9-28 07:12 PM

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 10:53 PM 發表

唯有上黎呻下
家中財政寬鬆嗎?
作者: 果個的香腸    時間: 2020-9-28 07:15 PM

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-9-28 02:33 AM 發表

病,會改變人的任何事。
楼主不是仇恨家人,上來呻吓啫…
作者: 工廠男    時間: 2020-9-28 07:33 PM

引用:
原帖由 果個的香腸 於 2020-9-28 07:15 PM 發表

希望。
作者: panadolboy    時間: 2020-9-28 10:50 PM

引用:

好想講我情況同你差不多,我屋企都有同樣負担,我爸7x,有腦退化,有時正常有時唔正常,間中會失禁,失禁時,好多時我媽善後,最大問題是唔聽我媽講,成日同佢嘈,搞到家嘈屋閉。我還有一個家姐,無做野好幾年,呢幾年主要都係我家姐帶我爸去老人中心、去睇醫生,但最大問題就係我爸都好唔鐘意我姐,好多時又係反抗,搞到我爸、我姐兩個關係唔好!現在我爸老,自理能力差左,每周都會出現一兩次失禁情況,每次我姐、我媽叫佢沖涼,都要嘈一大輪,搞到屋企嘈嘈共,現在日日返工反而仲寧靜,我都想搬出去住,就係因為窮,有頭發邊個想做辣理,我都想我爸住老人院,政府的唔知排到幾耐,私人院舍又能力有限!😔
作者: 我是汽車維修員    時間: 2020-9-28 11:50 PM

自閉都可以有社交!取咗老婆和包到二奶?重有…讀到書賺到錢、養大兩個女?唔怪得近牌法庭告親D暴徒,求情時都話自己有自閉啦!
作者: rh2019    時間: 2020-9-29 05:38 AM

屋企个电话係咪可以取消左去啊。朋友要搵你可以打手提电话号码。又悭钱又可以烦少一样。
作者: 商界濃濃的膠袋    時間: 2020-9-29 08:27 AM

引用:

你搬走,佢地就會正常返。
作者: wei200929    時間: 2020-9-29 08:30 AM

快D搵個男人嫁咗就OK啦,可能你自已本身亦係有問題,點解唔嫁出去呢??個妹女都生了,扒咗家姐頭,你還好意思代在家中,如果你是個男的百份百你亦是問題多多的人,做舅父了,還鎮不住個家自已又不娶妻是一個不一般的男人吧?如果你娶妻生仔個妹就唔會回來?家中電話可以取消的?或你自己可以搬出去的?關鍵是你自己?可能你真是一個不一般的男人吧?

作者: toman118    時間: 2020-9-29 09:01 AM

點解個天咁唔公平。
我無自閉症,脾氣又好又有私樓都要做毒男。
自閉症加脾氣差既有老婆有二奶。
作者: 慕宗    時間: 2020-9-29 09:11 AM

人與人之間有孽緣,有善緣,有說不清嘅業,難以清還嘅恩怨,有時候呢啲緣好似困獸鬦咁,十分無奈,但人生無常,好好珍惜關心你既人。
作者: 慕宗    時間: 2020-9-29 09:19 AM

引用:
原帖由 果個的香腸 於 2020-9-28 07:15 PM 發表

好明白樓主嘅心情,人生的確充滿好多無奈,家家有本難念的經,我以為我家的經難念,但事實仲有好多人更難念。
作者: palmaxpc    時間: 2020-9-29 09:29 AM

最簡單,樓主自己搬出去
作者: 深海靚更新    時間: 2020-9-29 09:31 AM

作者: JIAN202088    時間: 2020-9-29 10:19 AM

以進為退,辦法總會多過困難,一家人著重D傾下,齊齊面對啦
作者: muikee    時間: 2020-9-29 10:43 AM

引用:

離開都係一個好辦法。
作者: muikee    時間: 2020-9-29 10:45 AM

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 08:21 PM 發表

有 咪就係悲劇囉 同我而家情況差唔多
唔好灰心,你幾大,有無拍拖呀?
作者: hehehaha1994    時間: 2020-9-29 11:15 AM

自閉症都溝到女
作者: 我愛大彬州    時間: 2020-9-29 11:22 AM

真正有問題係你本人😏🤭
作者: 至愛不渝    時間: 2020-9-29 12:03 PM

自閉老竇連去街都怕俾人蝦重可以拖個亞二去旅行,咁我真係唔知你重煩你老竇乜野?
作者: Gooddayeveryday    時間: 2020-9-29 12:40 PM

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 12:39 PM 發表

我覺得係真都唔奇
作者: 林彪大大    時間: 2020-9-29 12:50 PM

引用:

樓主講漏個廢人:自己,冇錢搬靠屋企一樣係廢!
作者: jipyrbo    時間: 2020-9-29 02:21 PM

引用:

一係搵社工,一係常諗住阿彌陀佛。
作者: jipyrbo    時間: 2020-9-29 02:21 PM

引用:

一係搵社工,一係常諗住阿彌陀佛。
作者: OL公主    時間: 2020-9-29 02:30 PM

引用:

如果你講既野係真, 有自閉既家人更加要多關心. 我妹都有自閉, 但好親家人同好溫和, 因為我哋一家都明白, 家人最親.我妹除了同陌生人講野會緊急, 同結巴, 其他正常, 讀書都5覺有人蝦佢.
作者: 橙色膠袋    時間: 2020-9-29 02:34 PM

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020/9/26 17:05 發表

搵社工幫手,話唔定會快d分到
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2020-9-29 02:49 PM

引用:

搬都話無錢,
即係你都無咩能力獨立啦。重咁多要求
作者: simonleee9527    時間: 2020-9-29 02:58 PM

一副嫌棄的口脗⋯⋯
作者: 一昔如環    時間: 2020-9-29 03:35 PM

老豆自閉都有倆個老婆,正常咪三妻四妾?厲害.厲害,祝合家安康快樂!
作者: 小邪靈子    時間: 2020-9-29 04:17 PM

自己有能力咪搬出去住!
依個係辦法之一
作者: 平淡的足跡    時間: 2020-9-29 08:07 PM

全家得妳一個係正常, 是禍是福? 好難有答案! 但妳出得帖, 似乎係禍, 但如果二揀一, 相信妳仍然揀做正常嗰個!
作者: dooropener    時間: 2020-9-29 08:38 PM

引用:
原帖由 toman118 於 2020-9-29 09:01 AM 發表

點解個天咁唔公平。
我無自閉症,脾氣又好又有私樓都要做毒男。
自閉症加脾氣差既有老婆有二奶。
無自閉,脾氣好,有私樓,很好條件;無理由做獨男。C兄,努力,加油
作者: dooropener    時間: 2020-9-29 08:39 PM

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2020-9-29 09:29 AM 發表

最簡單,樓主自己搬出去
如果經濟許可,帶埋阿媽
作者: 同歸於盡    時間: 2020-9-29 10:22 PM

引用:

你媽可以過到壓力測試?咁你屋企都算富有啦,首期比好多先得
作者: 同歸於盡    時間: 2020-9-29 10:33 PM

引用:

你媽可以過到壓力測試?咁你屋企都算富有啦,首期比好多先得
作者: 籠中會信箱    時間: 2020-9-30 12:03 PM

樓主,家家都有本難念嘅經,但呢就系生活。
作者: 空申飛    時間: 2020-10-1 12:18 PM

引用:

呢啲 case 香討都有啦
50 碎扮病呃幾十年綜援,仲要自己話好自豪
作者: 將軍大人888    時間: 2020-10-4 11:26 PM

你睇我好 我睇你好姐
作者: trumbb    時間: 2020-10-4 11:28 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 工廠男    時間: 2020-10-5 12:04 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: ericwon666    時間: 2020-10-5 01:00 AM

一句講晒.前世債.今世還. 我慘你N倍.
作者: 生果轉貼員    時間: 2020-10-5 08:20 AM

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 12:39 PM 發表

香討會員係咁
作者: 雨過天睛    時間: 2020-10-5 08:41 AM

引用:

咁你真係要諗辦法搬,長期落去,你會更加辛苦,正常人都變唔正常了
作者: CL-Humble    時間: 2020-10-5 12:17 PM

作者: 七點鐘    時間: 2020-10-5 01:44 PM

香港都有不少這類問題家庭
作者: windren    時間: 2020-10-5 03:58 PM

自閉都溝咁多女
作者: 紅塵浮世    時間: 2020-10-6 11:12 AM

我會番落去嘅
作者: akeric    時間: 2020-10-8 01:47 PM

一個字 慘
作者: 高大加加速樓盤    時間: 2020-10-21 11:19 AM

作者: 高大加加速樓盤    時間: 2020-10-21 11:20 AM

作者: 春天明更新    時間: 2020-10-22 05:08 PM

最簡單嘅,主人自己擔出去!