標題: 我屋企有個咁樣嘅老爺........ [打印本頁]

作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-8-24 04:11 PM

老爺係潮州人, 重男輕女, 男人話事, 女人冇地位, 冇權話事, 好傳統果D思想.......加上佢有兩個阿媽, 大媽細媽, 老爺係大媽生, 而大細媽, 兩邊仔女, 我老爺係最大嘅, 係大哥, 所以佢就更加要佢D細佬妹聽佢嘅話, 輩份最大, 尤其係D咩決定呀, 都要經佢......佢講嘅野就係岩, 就要照做........

而佢本身係一個好自私, 冇耐性, 廉麻煩, 唔講衛生, 要人遷就晒佢嘅人同性格.  我同C6結左婚都11年, 今年11月就12年啦, 拍拖都有10年, 當然你話一齊住冇問題就假嘅, 其他野唔講, 就講佢衛生方面, 依家疫情咁嚴重, 我想每個人同屋企都會加陪小心, 但偏偏, 我老爺就懶理, 每次返到屋企入屋冇噴鞋底同洗手, 佢仲著住對鞋入屋, 跟住就去廁所, 你話佢, 佢就話有咩問題, 冇問題架, 當然仲有其他野啦, 但最不知所謂, 嘅就係, 佢每日都要食藥, 佢就將D藥(3個月份量, 有幾種)放係雪櫃, 嚟個唔係問題, 問題係, 佢試過唔止一次係咁, 開廚房門, 跟住開雪櫃門, 跟住拎藥果時, 就對住個雪櫃咳, 起初係好聲好氣同佢講, 咁當然冇改啦, 如是者幾次, 次次都話佢, 都冇用, 直至最後一次, 8月初, 又係因為尼樣野大家又再嘈起, C6話佢,佢就唔認, 講真我地間屋好大咩, 聽到你做咩架, 後尾佢冇聲出啦.......但唔覺得自己有問題架, 仲好惡咁鬥番你, 尼次我同佢嗌交, 大家都嗌得好大聲, 好勁...................其實我都知佢唔會改, 所以我唔會再理佢&當佢透明...................
作者: singsingbaby    時間: 2020-8-24 07:25 PM

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-8-24 04:11 PM 發表

老爺係潮州人, 重男輕女, 男人話事, 女人冇地位, 冇權話事, 好傳統果D思想.......加上佢有兩個阿媽, 大媽細媽, 老爺係大媽生, 而大細媽, 兩邊仔女, 我老爺係最大嘅, 係大哥, 所以佢就更加要佢D細佬妹聽佢嘅話, 輩份最大, 尤其係D咩決定呀, 都要經佢......佢講嘅野就係岩, 就要照做........

而佢本身係一個好自私, 冇耐性, 廉麻煩, 唔講衛生,  ...
我覺得你唔啱。
作者: 南區優婆羅花    時間: 2020-8-24 07:26 PM

都系咁,每个人慨生活方式系唔同,老人慨习惯系不可能改变左,最好就咪住喺一起
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-8-25 09:21 AM

我都想5一齊住, 經濟5許可, 我又失業左差不多一年
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-8-25 09:24 AM

我只係5想佢再對住個雪櫃咳, 其他野都改變5到, 唯有我去遷就佢, 如果有人對住你個雪櫃咳, 你又會點呢?
作者: 山下遇上了金童    時間: 2020-8-25 09:45 PM

作者: 香煎不見了神童    時間: 2020-8-25 11:25 PM

非常明白你感受,甘你都忍得好辛苦~每個人生活習慣不一樣,D男人好多都改唔到噶
作者: 香煎不見了神童    時間: 2020-8-25 11:25 PM

引用:
原帖由 山下遇上了金童 於 2020-8-25 09:45 PM 發表

有幾多人會返屋企噴鞋底?
我自己會,但我老公同奶奶都唔會噴
作者: bbq323    時間: 2020-8-26 12:40 AM

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-8-25 09:21 AM 發表

自已無條件,就唔好話人地唔好啦,寄人離下都唔識點做,你呀媽無教你?
將來你有錢發威,你都可能比人話你強權專制
作者: 工廠男    時間: 2020-8-26 09:19 AM

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-8-26 12:40 AM 發表

自已無條件,就唔好話人地唔好啦,寄人離下都唔識點做,你呀媽無教你?
將來你有錢發威,你都可能比人話你強權專制
家事版專出反客為主,不知庄閒的人。
作者: 正义的使者    時間: 2020-8-26 09:41 AM

好複雜,可以娶倆個老婆,
作者: hkg369    時間: 2020-8-26 11:28 AM

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-8-25 09:21 AM 發表

你兩公婆無本事, 仲要做啃老族, 可以點呢?
作者: 西部深情的流彈    時間: 2020-8-26 01:19 PM

寄人籬下仲嫌人,你都 short short 哋。
作者: 呂貧友    時間: 2020-8-26 01:50 PM

冇計,老人家遷就下,衛生意識薄弱d
作者: 藍色海岸線    時間: 2020-8-26 02:24 PM

我成日話, 如果結婚要迫住同男/女家一齊住, 真係要諗清楚先好嫁, 兩個人係想組織家庭先結婚, 唔係要擴大對方家庭 . 
作者: angel媚儿    時間: 2020-8-27 11:34 AM

作者: dickinson1020    時間: 2020-8-27 11:52 AM

好小事啫,你咪搬出去
作者: dickinson1020    時間: 2020-8-27 11:53 AM

引用:

你住人哋屋企,你仲咁大支笛,你不如返你阿媽度住啦
作者: 中環摩天輪    時間: 2020-8-27 12:21 PM

再堅持幾年!
作者: Chip_Ruby    時間: 2020-8-27 01:17 PM

引用:
原帖由 山下遇上了金童 於 2020-8-25 09:45 PM 發表

我屋企會呀
作者: Chip_Ruby    時間: 2020-8-27 01:19 PM

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-8-24 04:11 PM 發表

而佢本身係一個好自私, 冇耐性, 廉麻煩, 唔講衛生,  ...
你唯有望老爺唔好中招
作者: 卜卜星    時間: 2020-8-27 03:21 PM

生个仔啦。。。生个仔你就系丞相了。。。
作者: 何家軍    時間: 2020-8-27 05:11 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 李永良    時間: 2020-8-27 08:28 PM

我外父都係潮州人,都係好L麻煩,有大事,唔出聲,得到搞掂晒就口多多;成日為啲芝麻綠豆小事發大嚟嘈,最搞笑係見隔離屋嘈交,走去做和事佬,教人哋要家庭和諧……重做得就學人退休,精神留嚟打麻雀、飲酒、賭馬……做下替更,返三日工都好,屋企又唔係有錢,雖然唔係一齊住,要錢交雜費就識得打電話俾我老婆,叫幫手睇下小朋友就一路睇一路飲酒,小朋友水樽跌左落地都唔理,有次上去同佢出去食早餐,都要帶之土炮出去,真係啞左
作者: 春天委屈的幻象    時間: 2020-8-27 09:31 PM

最煩就系重男輕女
作者: 87er    時間: 2020-8-27 10:32 PM

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-8-25 09:24 AM 發表

我只係5想佢再對住個雪櫃咳, 其他野都改變5到, 唯有我去遷就佢, 如果有人對住你個雪櫃咳, 你又會點呢?
佢都唔想,
比你話咗後佢都可能內疚,
老人家未必反應得來擰頭。
作者: Sally@Ben    時間: 2020-8-28 08:49 AM

搬去你阿媽度住
作者: 救世廚    時間: 2020-8-28 10:33 AM

相信間屋係老爺嘅
你真係好難出聲話佢
對住雪櫃咳當然有問題
咁可以點
你老公呢
作者: 妖爆你個頭    時間: 2020-8-28 02:16 PM

有本事就搬出去
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-8-28 02:41 PM

其他野, 我已經唔出聲同遷就, 人係有底線, 佢唔止一次對住個雪櫃咳............但如果佢去飲茶, 同枱人咳, 佢就去話人, 返嚟就同我地講D人幾唔衛生呀, 點點點........................
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-8-28 02:44 PM

係老爺個老豆娶兩個老婆, 以前個年代麻.....................兩邊都好和睦架, 所以好多親戚, 一人一句都浸死你
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-8-28 02:45 PM

我伸下姐, 我可以點, 只可以忍, 我知寄人籬下......................
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-8-28 02:46 PM

係呀!!!! 忍, 忍, 忍, 忍, 忍
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-8-28 03:40 PM

係呀!  你講得岩, 但點解會一齊住........拍拖果時C6嘅老豆&阿媽對我好好, 好friendly架, 好似朋友一樣, 咁我應為一齊住冇問題啦, 難得佢地咁好, 大家都相處得好開心, 但到攪緊婚禮差唔多到最後, 我99, 同佢個三女講(我老公有三個家姐), 叫佢同我講, 結左婚後, 就要........

1. 老爺, 收工番嚟, 入門口, 要斟茶比佢(依家已經退休)
2. 食完飯, 要斟多次比老爺, 加埋99
3. 食完飯切生果
4. 99話我娘家有咩事, 你自己處理, 唔使指以你老公
5. 99教我,如果我同老公, 同同輩一齊食飯, 如果你係最細, 你就應該全程, 斟茶, 夾餸比所有人, 咁會顯得你老公有面, 但試問依家尼個年代, 我地年輕一輩又點會咁架, 好隨意, 但基本禮貌當然要有啦, 所以如果同親戚, 老爺99D朋友, 食飯, 飲茶, 就更加要我全程斟茶&夾餸
6. 男人講野,  女人收聲, 因為冇權出聲, 有咩都唔可以出聲, 比comments
7. 老爺話我應該要幫佢洗底褲(我當然冇彩佢啦)
8. 去阿嫲屋企(阿嫲同兩個冇結婚嘅女住, 即係姑姐),食飯, 拜年....等等, 因為我係長子的孫嘅孫新抱, 所以食完飯要掃地, 拖地, 洗碗, 飲茶, 切生果, 我有做, 但到依家阿嬸阿敊D仔女都大, 都出嚟做野, 都冇叫佢地幫手架
9. 以前叫我唔好去夜街, 放工就返屋企, 放假係屋企(我當然冇理佢啦)
10. 99新年, 要我逐個長輩, 姑姐, 阿叔, 阿嬸斟茶(我起初有, 但只係我咁做, 之後我都只係斟比D長輩同老公嘅家姐, 姐夫)
重要其他野, 我已經唔記得太多啦........................

C6係愚孝, 所以好無奈, 之前我有話過要離婚, 但最後都冇, 因為我地唔係唔愛對方, 我之前試過輕微抑鬱症, 但依家好番啦, 我唔知我會唔會再病發,  希望唔會啦, 冇經濟能力, 我知寄人籬下, 就要忍, 就要遷就, 我明...............亦明白改變唔到老爺嘅生活習慣, 我知冇可能
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-8-28 03:43 PM

係, 就好似長期處於作戰狀態, 加埋大嫲, 細嫲兩邊d阿叔, 阿嬸, 姑姐, 一人一句都浸死你.......
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-8-28 03:43 PM

係呀!!
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-8-28 03:44 PM

我都係疫情先開始噴, 以前冇架
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-8-28 03:49 PM

佢5會覺得內疚架, 佢覺得對住個雪櫃咳, 有咩問題.............佢係一個好自私, 好專制, 要人咩都要聽佢講嘅人, 如果內疚, 就5會一次又一次咁對住個雪櫃咳啦, 仲好大聲鬧番你
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-8-28 03:52 PM

無地方, 加上d親戚會覺得我地拋底佢, 會有好多說話聽
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-8-28 03:54 PM

C6有話佢自己老豆, 佢都照鬧, C6都知老豆性格, 講嚟都冇用
作者: c27cheun    時間: 2020-8-29 12:51 AM

我老爺都係潮洲人,好大男人好要面,有佢講無人講。所以你只可以上黎呻下,唔好諗住可以改變佢。
向好個邊諗,你起碼有個瓦遮頭,唔洗訓街,除非你覺得露宿好過忍佢。
真係忍唔到既話睇下可唔可以月租賓館六七千一個月,揾分洗碗或者速遞,都有至少1萬5, 辛苦但不用寄人籬下。
作者: 超級扁扁的妹頭    時間: 2020-8-29 10:30 AM

生存到就走吧!
作者: 一個中國人!    時間: 2020-8-29 11:48 AM

引用:

我屋企都會用滴露or1比99噴
作者: 一個中國人!    時間: 2020-8-29 11:52 AM

引用:

咁似我外父嘅
我最頂唔順外父嘅喺關門好大力,我試過半夜1點幾俾佢去廁所嘅關門聲嘈醒,真喺火🔥都嚟。
我同老婆哎交,佢又加把嘴哎埋一份,正on9~~
作者: 一個中國人!    時間: 2020-8-29 11:57 AM

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-8-28 03:40 PM 發表

係呀!  你講得岩, 但點解會一齊住........拍拖果時C6嘅老豆&阿媽對我好好, 好friendly架, 好似朋友一樣, 咁我應為一齊住冇問題啦, 難得佢地咁好, 大家都相處得好開心, 但到攪緊婚禮差唔多到最後, 我99, 同佢個三女講(我老公有三個家姐), 叫佢同我講, 結左婚後, 就要........

1. 老爺, 收工番嚟, 入門口, 要斟茶比佢(依家已經退休)
2. 食完飯, ...
叼,如果我媽咁樣教我老婆,我睬佢都傻
作者: 獅子進入農場    時間: 2020-8-29 02:13 PM

相見好同住難點解唔搬
作者: 搬籠門    時間: 2020-8-29 02:15 PM

同老爺住左十幾年老公都冇本事搬出去
作者: 馬路發現了廁紙    時間: 2020-8-29 05:55 PM

作者: 燒光一個森林    時間: 2020-8-30 06:16 PM

作者: 112Henry    時間: 2020-8-30 08:19 PM

唔能改變嘅野,仲要吵就係妳有情緒問題。妳要改變,就同老公爭氣D, 搬出去住啦,同老人一起住彼此都係折磨
作者: Echo    時間: 2020-8-30 10:40 PM

真正大男人主義
作者: wingwing1234566    時間: 2020-8-31 12:18 AM

引用:

其他唔評論。不過大部份就真系重男輕女。我同事生左4個女,佢老爺仲叫佢地追仔,話唔生叫佢個仔出去搵人同佢生,痴線到呢😓
作者: 商界長長主題    時間: 2020-8-31 05:56 AM

作者: 日子都係要捱    時間: 2020-9-6 08:51 AM

點會唔明,同我處境一樣,
但我係阿哥結婚,大學生兩公婆食咗層樓,寧願做家庭主婦,唔做野,無恥呀!
之後家不成家。
之後連個大學生細佬都係咁。想食老本搵我黎煩。無賴呀!

我老母都係咁唔講衛生,所以我一日3餐都係外出食。
9:00前要做曬所有野 買外賣食飯,刷牙,洗面,沖涼,洗衫訓覺,減少同佢接觸。
星期6,日最麻煩,啲時間唔知點就。

試過6:30后無堂食,仲話要約人上屋企包餃子,開枱食飯。
我啲無名火突然爆,炒完一獲之後,佢變本加厲。

已經搞到床位變劏房,因為我屋企係open area,加張簾當自己房。
已經所有野減少接觸感染,所以放自己床頭。咁都無計

其實我下年都打算搬或者抽白表,一人單位。
我已經打算斷6親。

各位花生友,結婚前諗清楚,個責任應該俾邊個先好行動。
唔好火燒連環船

作者: 生生不息2014    時間: 2020-9-7 04:15 PM

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-8-25 09:24 AM 發表

你去人屋企住重要人就你。
作者: 生生不息2014    時間: 2020-9-7 04:18 PM

引用:
原帖由 香煎不見了神童 於 2020-8-25 11:25 PM 發表

我自己會,但我老公同奶奶都唔會噴
咁你有冇去做檢測?年輕一代先要去負責任做。老嘅中左一定發出嚟。後生中左可以無病徵但會傳人。
作者: 生生不息2014    時間: 2020-9-7 04:30 PM

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-8-28 03:40 PM 發表

2. 食完飯, ...
你成日想別人改變嚟就你你先覺好咁你有冇改變自己就人會覺得開心?你無唔好想人有。
作者: Dakiki    時間: 2020-9-9 11:32 AM

引用:

2. 食完飯, ...
你6299幾多歲?  佢地噤講都幾吾專重你。

我6299亦係打乞G,咳吾掩口鼻,對住生果,食物照打乞G,很衛生。

完全了解你感受。
作者: 貴活潑的屋    時間: 2020-9-9 03:17 PM

你講嘅好復雜,簡單啲訴講就好了。
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-9-9 11:27 PM

我99幾年前未期淋巴癌走左啦!   62就七十幾歲, 不過佢話以前報大左幾年.

多謝你明白, 新同感受!!

吓,你6299對住生果,食物照打乞G, 咳吾掩口鼻, 你老公有冇同佢地講下!!  真係好唔衛生!

其實我地唔係想改變6299, 不過冇人有我同你嘅處境, 係唔會明, 又話咩寄人籬下仲甘多野講, 要求, 我只係想佢地有基本衛生意識, 冇其他野啦, 更加冇話要改變, 要佢地去遷就我........冇衛生意識, 都冇辦法, 我唔通日日同62嗌交咩, 唯有死忍
作者: babyangel_731    時間: 2020-9-10 06:31 AM

我老公屋企個條懶蟲99又埋係甘
我無眼睇
唔好將細菌傳染俾我
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-9-10 11:48 AM

引用:
原帖由 babyangel_731 於 2020-9-10 06:31 AM 發表

我老公屋企個條懶蟲99又埋係甘
我無眼睇
唔好將細菌傳染俾我
所以, 我地只可以自己小心D....................
作者: Dakiki    時間: 2020-9-10 09:56 PM

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-9-9 11:27 PM 發表

我99幾年前未期淋巴癌走左啦!   62就七十幾歲, 不過佢話以前報大左幾年.

多謝你明白, 新同感受!!

吓,你6299對住生果,食物照打乞G, 咳吾掩口鼻, 你老公有冇同佢地講下!!  真係好唔衛生!

其實我地唔係想改變6299, 不過冇人有我同你嘅處境, 係唔會明, 又話咩寄人籬下仲甘多野講, 要求, 我只係想佢地有基本衛生意識, 冇其他野啦, 更加冇話要改變, 要佢地去 ...
我唯有忍,吾出聲。我99最鍾意講是非,我吾夠她嚟。  生果我吾食,怕左佢哋打乞G。
作者: Dakiki    時間: 2020-9-10 10:01 PM

冠肺期間,6299用過的口罩也是隨處放。没法子,但我費事出聲,免得99向人說是非扮慘。
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-9-10 11:52 PM

引用:
原帖由 Dakiki 於 2020-9-10 09:56 PM 發表

我唯有忍,吾出聲。我99最鍾意講是非,我吾夠她嚟。  生果我吾食,怕左佢哋打乞G。
都係架, 唯有忍, 我都係忍忍忍........................
作者: 哥C奶_761212    時間: 2020-9-10 11:54 PM

引用:
原帖由 Dakiki 於 2020-9-10 10:01 PM 發表

冠肺期間,6299用過的口罩也是隨處放。没法子,但我費事出聲,免得99向人說是非扮慘。
我62都係咁, 我就會放番係佢間房, 佢有時就會掛係房門口
作者: an_gry    時間: 2020-10-4 01:12 AM

其實最錯係你當年結婚無搬出去住
你結左咁多年 如果突然話搬 d老人家會唔鐘意