標題: [其他] 男女單獨食飯,男方是否一定要請女仔食飯? [打印本頁]

作者: 3個小主席    時間: 2020-6-28 12:36 PM     標題: 男女單獨食飯,男方是否一定要請女仔食飯?

男女單獨約會食飯,男方是否一定要請女仔食飯?

是否可以試探到男方是否gentleman和孤寒
作者: subming    時間: 2020-6-28 09:41 PM

我想請你食飯同我想約你食飯
孤寒底既好避忌講個請字
作者: ptc2005    時間: 2020-6-28 09:43 PM

引用:
原帖由 3個小主席 於 2020-6-28 12:36 PM 發表

多此一舉,點解你唔表現一下自己?
作者: 步步豬    時間: 2020-6-29 12:34 AM

作者: 超級奇怪榴槤    時間: 2020-6-29 09:28 AM

作者: 無盡肥壽包    時間: 2020-6-29 10:41 AM

作者: 卜卜星    時間: 2020-6-29 10:59 AM

你约人食饭还是大家都有意思话一起去食饭系唔同的。
你约人就预了请人啦。唔系无啦啦做咩同你去食饭先。
第一次男仔比会好d,人地出去话aa再算。经常性朋友的当然aa会好d。
作者: hohohosoho    時間: 2020-6-29 11:43 AM

鴨同姣婆食飯,當然係女畀錢!
作者: onion11    時間: 2020-6-29 01:10 PM

要視乎番女性朋友係咪心儀嘅人吧?
如果係,為博增加好感度,冇理由唔請。
如果唔係,咁就應該AA吧,除非係好熟,去到自動自覺今次你請,下次佢請。

不過我有D女性朋友就覺得男士應該有風度要請。
我就覺得,男女平等,應該AA。

利申: 我係女
作者: 山下芳香的雞翼    時間: 2020-6-29 03:04 PM

唔一定吧,呢個自願比較好,要系男嘅想追求女嘅呢個梗系可以,要系同事就唔使吧
作者: 惠风舒畅    時間: 2020-6-29 03:13 PM

作者: 小賓仔~    時間: 2020-7-1 07:29 AM

請女仔食野冇問題 , 如果個女仔識得講句「多謝」更好

最慘埋單果陣 d女仔冇意識諗過要出返份
請完之後完全冇反應

比人一個感覺好似男仔請食飯老奉咁..........
作者: 片刻高師姐    時間: 2020-7-1 08:42 AM

作者: 即刻中心的馬桶    時間: 2020-7-1 09:40 AM

呢個仲系睇個人感覺吧,唔得籠統嘅嚟講
作者: ~Matthew~    時間: 2020-7-4 10:58 AM

引用:
原帖由 onion11 於 2020-6-29 01:10 PM 發表

如果唔係,咁就應該AA吧,除非係好熟,去到自動自覺今次你請,下次佢請。

利申: 我係女 ...
認同啊師姐
作者: 默默人生    時間: 2020-7-6 04:42 PM

o岩o岩識多數都係男仔請, 之後出過幾次街o既, 身為女性我覺得分擔下都好應該, 尤其係想同對方長期發展落去. 不過我覺得AA 制就太核突, 最好係一餐你, 一餐我, 或者食飯你請,睇戲我請.
作者: 不死人888    時間: 2020-7-7 08:55 AM

引用:
原帖由 onion11 於 2020-6-29 01:10 PM 發表

跟我走
作者: P8MAX    時間: 2020-7-7 10:37 AM

引用:
原帖由 3個小主席 於 2020-6-28 12:36 PM 發表

若果係講緊愛情,咁當然男仔係要請女仔食飯啦,唔單單係講緊有無風度既問題,而係反映呢個男仔願唔願意為個女仔付出
作者: 火腿美人    時間: 2020-7-7 11:10 AM

如果唔係男女朋友, 唔一定要請女仔食飯, 好易引起誤會..............
作者: 雨過天睛    時間: 2020-9-19 11:46 PM

引用:
原帖由 默默人生 於 2020-7-6 04:42 PM 發表

o岩o岩識多數都係男仔請, 之後出過幾次街o既, 身為女性我覺得分擔下都好應該, 尤其係想同對方長期發展落去. 不過我覺得AA 制就太核突, 最好係一餐你, 一餐我, 或者食飯你請,睇戲我請. ...
如果有好感嘅,我都覺得你一餐,我一餐好D,無好感嘅,我請埋佢食,無下吹,唔想欠佢
作者: 事頭    時間: 2020-9-20 01:27 PM

識做人既女人,一定會另一方請返個男,唔係計較錢,係計較有冇為大家關係付出一點
作者: 古時遠方的羊    時間: 2020-9-20 05:22 PM

唔確定。最好係自願嘅。因為男人想吼個女。因為系同事。
作者: Homiekitchen    時間: 2020-9-21 01:11 PM

Aa都無所謂
作者: sweetie小甜甜    時間: 2020-9-21 02:32 PM

就算係喺拍拖也唔係必須男人請
作者: 山上純情的盡頭    時間: 2020-9-21 03:43 PM

唔一定啊
作者: 豬朳手領    時間: 2020-9-23 05:34 PM

引用:
原帖由 3個小主席 於 2020-6-28 12:36 發表

第一餐一定男人請 除非佢叫哂貴嘢開哂酒呃飲呃食到出哂面咁。
女仔識就住食表現有教養咁做男人又點可以咁無家教呢 ?
作者: 被隔離的小星星    時間: 2020-9-26 01:49 AM

引用:

我都覺得AA制或輪流請客比較好,邊個窮困時咪較鬆動嗰個提議請就更好,大家都有好境及低谷時。
我只係試過工作上上面有人萬歲,如果約食飯有人特別請我一個就比較少,只試過一次三個人食飯,原本個男嘅幫過我,之前我話請佢食飯,到最後埋單我仲睇銀包諗緊唔夠畀3個人錢,諗緊點好,點知對方就開口話佢畀埋我個份,請我食,只係計數叫另外個男畀自己個份。即時覺得個男嘅勁好,明明佢幫咗我,話明我請佢,點知佢唔使我請,又唔使我AA畀自己個份,請埋我食,覺得佢勁好人。
作者: 被隔離的小星星    時間: 2020-9-26 02:05 AM

引用:
原帖由 默默人生 於 2020-7-6 04:42 PM 發表

o岩o岩識多數都係男仔請, 之後出過幾次街o既, 身為女性我覺得分擔下都好應該, 尤其係想同對方長期發展落去. 不過我覺得AA 制就太核突, 最好係一餐你, 一餐我, 或者食飯你請,睇戲我請. ...
反而試過一大班朋友去玩,男嘅先要夾錢畀,男士都好豪氣講明女嘅唔使出錢,只計男士,唱K又飲酒咁多人都唔係平㗎,會諗佢哋要搵幾多錢,先夠次次咁出去玩咁樣畀錢。咁大負擔,呢個社會做男人都幾辛苦。
不過又咁講...本身唔係點飲酒,如果只係女仔friend去玩又未必叫酒飲,總數都冇咁貴。
作者: onion11    時間: 2020-9-26 10:34 PM

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2020-9-26 01:49 AM 發表

我都覺得AA制或輪流請客比較好,邊個窮困時咪較鬆動嗰個提議請就更好,大家都有好境及低谷時。
我只係試過工作上上面有人萬歲,如果約食飯有人特別請我一個就比較少,只試過一次三個人食飯,原本個男嘅幫過我,之前我話請佢食飯,到最後埋單我仲睇銀包諗緊唔夠畀3個人錢,諗緊點好,點知對方就開口話佢畀埋我個份,請我食,只係計數叫另外個男畀自己個份。即時覺得個男嘅勁好,明明佢幫咗我,話明我請佢,點知佢唔使 ...
贊同你嘅諗法。
咁你男同事真係好有風度,有風度嘅男人係加哂分。
講真有時冇得計較咁多,我間中都會買嘢請同事食,冇嘢嘅,大家開心冇所謂,自己負擔到就OK.
作者: 油站粗野的妹頭    時間: 2020-9-27 01:05 AM

唔一定要請,不過可能係男仔想女仔開心。
甘女仔都會請返佢既。
作者: 鬼屋浪漫的心事    時間: 2020-9-27 11:26 AM

作者: oliva    時間: 2020-9-27 06:55 PM

普通關係 最好AA 啦
作者: 被隔離的小星星    時間: 2020-9-28 07:48 AM

引用:
原帖由 onion11 於 2020-9-26 10:34 PM 發表

贊同你嘅諗法。
咁你男同事真係好有風度,有風度嘅男人係加哂分。
講真有時冇得計較咁多,我間中都會買嘢請同事食,冇嘢嘅,大家開心冇所謂,自己負擔到就OK. ...
真係加晒分!
佢本身唔係亂花錢嘅人,留意到當時同佢差唔多級數嘅人,有啲係比較多萬歲請大家食嘢,佢就唔係次次都萬歲請晒成班人食嘢,係間中先會平平地萬歲,可能經濟環境唔同要儲錢,睇得出佢都慳,所以嗰次佢幫咗我,我當時又真係話請返佢食一餐答謝佢,估唔到嗰餐佢咁細心,會諗到我當時𡃁妹仔未必成日食嗰啲價位嘅餐廳,就調轉話佢出埋我嗰份,只係叫另外個男夾返自己個份,勁好人。
同埋佢平時用嘢都慳,唔似亂花錢嘅人,會咁做真係覺得佢好好。
作者: 被隔離的小星星    時間: 2020-9-28 07:51 AM

引用:
原帖由 鬼屋浪漫的心事 於 2020-9-27 11:26 AM 發表

分情況,要系兩邊都系熟人嘅話都無所謂啦,要系系相親嘅話,梗系要男方請啦
相親第一次見唔係AA制比較好咩?咁女方下一次請返佢?
我以為只係拍拖第一次約會係男方請,無諗到相親都係。
作者: 鬼屋浪漫的心事    時間: 2020-9-28 11:31 AM

作者: chuckleberry    時間: 2020-9-30 12:10 AM

引用:
原帖由 鬼屋浪漫的心事 於 2020-9-28 11:31 AM 發表

畢竟男方請客會顯得男方紳士有氣量,關系也好進一步發展
港女思維:比錢=有風度
作者: 正义的使者    時間: 2020-9-30 09:39 AM

靚女得請,丑女AA
作者: 鬼屋浪漫的心事    時間: 2020-9-30 10:35 AM

作者: ggloria08    時間: 2020-9-30 04:45 PM

岩岩識最好AA制啦!
作者: 無影箭豬    時間: 2020-10-4 11:24 PM

點解
作者: 海灘富有妹頭    時間: 2020-10-5 12:46 PM

我係女,我覺得第一次食飯 AA, 到知道個男想溝我果陣,我想個男仔有風度d, 請下咁。
作者: 海島不安的世界    時間: 2020-10-5 02:22 PM

作者: 吾輩は猫である    時間: 2020-10-5 02:27 PM

有d女...1開口就無千幾2千幾/人 o個d...
最後変左...無人上釣就call你。最緊要有餐好食...食完又食第2個。
有銭不如派比鶏...
作者: goodday2020    時間: 2020-10-5 03:05 PM

唔會請冇意思嗰啲女人、我直頭叫佢請返我轉頭啦
作者: cherrywong214    時間: 2020-10-5 05:17 PM

如果男仔叫我出黎食飯,男仔一定要請我
作者: Homiekitchen    時間: 2020-10-7 02:05 PM

關咩事
作者: 哈囉緊慎的妹頭    時間: 2020-10-7 06:32 PM

作者: karinakuen    時間: 2020-10-7 07:25 PM

引用:

無話一定架,唔請我都無所謂
作者: nscwong    時間: 2020-10-22 06:42 PM

睇吓係約會定係普通朋友,如果係約會嘅男方都會堅持畀錢;如果係普通朋友,有啲男士都堅持畀錢,所以有時我要等男士行開至畀到錢。
作者: 天加貝    時間: 2020-10-31 01:12 PM

風度是基本
作者: 天蝎之星    時間: 2020-10-31 11:39 PM

你男女朋友就咁係男方卑啦
作者: seiya_po    時間: 2020-11-1 01:25 AM

引用:
原帖由 3個小主席 於 2020-6-28 12:36 發表

一定唔會囉網友。。。。 冇必要搞咁多嘢
作者: seiya_po    時間: 2020-11-1 01:27 AM

引用:
原帖由 默默人生 於 2020-7-6 16:42 發表

o岩o岩識多數都係男仔請, 之後出過幾次街o既, 身為女性我覺得分擔下都好應該, 尤其係想同對方長期發展落去. 不過我覺得AA 制就太核突, 最好係一餐你, 一餐我, 或者食飯你請,睇戲我請.
呢個做法都好好我都做過
作者: 隔離中心的白襪    時間: 2020-11-7 11:11 AM

作者: 寒冬遇樓盤    時間: 2020-11-11 04:17 PM