標題: 分手一個月 [打印本頁]

作者: CN123    時間: 2020-5-3 06:27 PM     標題: 分手一個月

小妹第一次出 post,原因係係異國跟男友分手了。身邊無其他朋友,夜闌人靜只好發 post。

前任係一個脾氣既差的人。發脾氣時會惡意中傷,鬧我爸媽,鬧我祖宗 (佢係大陸人,我住的這個城市實在沒有香港人。。。請先別批評我同左個大陸人一齊)。。。每次佢發脾氣,我都忍唔住講分手,因為心裏難受。但之後我都會低聲下氣同佢溝通,同佢講我話分手只係一時氣話。(因為佢鬧人都係一時氣話)

佢有兩條規矩,我不能夠向他放負,哪怕是小如學業問題,都唔可以,否則被鬧;另外一條,不可重覆犯錯。例如我講普通話講錯聲調兩次,被鬧。

近一個月我既學業出現問題,導致壓力爆炸,我有同佢講,但換黎既係佢既責罵,令到我成個人發癲,開始講野不能經大腦(有講過傷害佢既說話,但之後都會道歉),同埋開始無理取鬧(以前從來未無理佢鬧過),不斷喊。最後我受不住這種壓力,突然又主動提分手。然後過左兩個鐘打電話道歉。但今次佢無聽了。。。 兩日後佢block 左我,我再也不能為自己既氣話(提分手)道歉了。

心入面非常自責,因為係佢眼中我大概係一錯再錯既人,而且我怪責自己不能獨自承受學業壓力,將學業既煩惱帶入斷關係。

現在的我非常想復合(或者一個月後就可以 move on,我都唔知)想復合既原因係大家三觀一致,半同居生活磨合很好,大家曾為段關係努力過,我地其實都幾襯既,一個願打一個願挨,再加上本來都係向結婚既目標進發。佢係一個好男人,從來唔會冷暴力,只要我不犯以上兩條規矩,佢甚少發脾氣;佢非常照顧我(例如當初香港唔夠口罩,係佢幫我從歐洲寄比我屋企人的),有上進心。加上我在這段感情吸取左以前既教訓,從來無無理取鬧,無過份依賴。如果講依賴,由頭到尾到係佢比較依賴我的。

宜家既我好想復合。我明白我唔應該講學業壓力(或其他壓力)連累佢,同埋我明白以後鬧交我無論幾難受都唔應該講分手(請體諒,佢從小被鬧大既,大陸家長。。。對小朋友比較兇狠)。這兩點我深信自己能夠改善,所以認為如果復合係可以走下去的。

上網搵倒大量復合文章,訂立左一套比自己既復合方案。一,每個月寫兩三封信比佢,二,祈禱(其實我無宗教信仰,但我想 make a wish)

如果有任何增加復合機會既提議或有任何成功復合既例子都可以提供!

另外,只要我有回信,或佢既消息,我會 update 的。希望我既經驗將來可以變成復合事例。
作者: 印度凸警    時間: 2020-5-3 06:34 PM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-3 06:27 PM 發表

小妹第一次出 post,原因係係異國跟男友分手了。身邊無其他朋友,夜闌人靜只好發 post。

前任係一個脾氣既差的人。發脾氣時會惡意中傷,鬧我爸媽,鬧我祖宗 (佢係大陸人,我住的這個城市實在沒有香港人。。。請先別批評我同左個大陸人一齊)。。。每次佢發脾氣,我都忍唔住講分手,因為心裏難受。但之後我都會低聲下氣同佢溝通,同佢講我話分手只係一時氣話。(因為佢鬧人都係一時氣話)

佢有兩條規矩, ...
網上最潮既復合方案梗係聖膠轉運啦

作者: 張無忌    時間: 2020-5-4 11:49 PM

樓主加油
作者: CN123    時間: 2020-5-5 01:00 AM

引用:
原帖由 張無忌 於 2020-5-4 11:49 PM 發表

樓主加油
多謝你,心裡好溫暖

聽日會比第三封信了。希望念念不忘會有回響。
作者: 迷途小人妻    時間: 2020-5-5 01:52 AM

除非真係好愛佢如果唔係咁嘅性格忍得一時唔忍得一世
作者: 治理虫鼠組    時間: 2020-5-5 08:08 AM

犯贱!
作者: CN123    時間: 2020-5-5 02:57 PM

引用:
原帖由 迷途小人妻 於 2020-5-5 01:52 AM 發表

除非真係好愛佢如果唔係咁嘅性格忍得一時唔忍得一世
其實我算係脾氣好好架啦。。。咁如果連我都頂唔順佢,我懷疑呢個世界無人頂得順佢。。。
作者: CN123    時間: 2020-5-5 02:59 PM

我都知。。。
會慢慢放低,你叫我宜家立即放低,我真係做唔倒。
我有用交友軟件想識下人,但對方約我,我就好反感。咁我就知道我仲需要多少少時間。
作者: CN123    時間: 2020-5-5 03:25 PM

我 pm 唔倒,因為未夠分。但如果想傾計可以加 whatsapp/ email   
我不想用 wechat 了
作者: CN123    時間: 2020-5-5 03:29 PM

小 update:

我有朋友識塔羅,佢幫我算過會唔會復合。

塔羅結果係會可以復合,但復合既過程要係我做曬主動 (所以想問各位我可以點做。。。)

塔羅話能復合既原因係因為 obstacles 唔大,大家為呢段感情投入左好多時間同心機。一齊既時間唔短,大家建立左好多野。
另外,我今朝比左第三封信了。
作者: 巧鬆啲    時間: 2020-5-5 05:48 PM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-3 06:27 PM 發表

佢有兩條規矩, ...
咁嘅糞土妳都仲想復合…

睇嚟妳應該比佢更加糞…
作者: 貴明妹頭    時間: 2020-5-5 05:54 PM

作者: CN123    時間: 2020-5-5 06:51 PM

引用:
原帖由 貴明妹頭 於 2020-5-5 05:54 PM 發表

一個人要照顧好自己
知道了!多謝提醒!宜家每日煲劇,睇論壇,煮好食既,同朋友傾計 (因為六月先開學)
反而我個前任就慘了。無人煮比佢食,佢只會日日食公仔麵
宜家思考番,其實成段關係佢都比較依賴我。我負責煮,做人肉鬧鐘,聽佢講野(佢無朋友 lol),比佢出氣
其實佢好似隻大懶豬🐷 日日係屋企睇直播。如果唔係因為有我既存在,佢假期就只會睇直播同食公仔麵,唔會去旅行同出街食飯 哈哈
以佢咁既脾氣,又唔係高富帥,又宅,又唔追女仔 (佢話只有女仔追佢),我唔知佢去邊度搵個比我更好既女朋友
(sorry, 有 d 沾沾自喜)

但我對自己有信心,我覺得當佢真係唔回頭,然後我又決定放下,要搵過個應該唔難既

作者: 迷途小人妻    時間: 2020-5-5 10:49 PM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-5 02:57 PM 發表

其實我算係脾氣好好架啦。。。咁如果連我都頂唔順佢,我懷疑呢個世界無人頂得順佢。。。
咁如果你都覺頂唔順真係無謂令自己難受 拍拖已經係咁 都真係結埋婚就一世
該放手時要放手
作者: CN123    時間: 2020-5-6 12:29 AM

引用:
原帖由 迷途小人妻 於 2020-5-5 10:49 PM 發表

咁如果你都覺頂唔順真係無謂令自己難受 拍拖已經係咁 都真係結埋婚就一世
該放手時要放手
明白你既顧慮,但我對佢唔知點解好有信心,覺得佢會改。而且我都有做錯,我都想改。咁以前既我同佢,唔代表將來既我同佢。。。
當然分手唔耐。。。我真係未能可以放低,我會 keep 住 update 呢個帖。睇下將來會點
作者: 迷途小人妻    時間: 2020-5-6 01:24 AM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-6 12:29 AM 發表

明白你既顧慮,但我對佢唔知點解好有信心,覺得佢會改。而且我都有做錯,我都想改。咁以前既我同佢,唔代表將來既我同佢。。。
當然分手唔耐。。。我真係未能可以放低,我會 keep 住 update 呢個帖。睇下將來會點 ...
咁預祝你守得雲開 加油
作者: CN123    時間: 2020-5-6 03:10 AM

引用:
原帖由 迷途小人妻 於 2020-5-6 01:24 AM 發表

咁預祝你守得雲開 加油
多謝哦🙏
作者: igad    時間: 2020-5-6 04:41 AM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-6 12:29 AM 發表

當然分手唔耐。。。我真係未能可以放低,我會 keep 住 update 呢個帖。睇下將來會點 ...
你咁堅持祝你成功!
作者: CN123    時間: 2020-5-6 01:14 PM

引用:
原帖由 igad 於 2020-5-6 04:41 AM 發表

你咁堅持祝你成功!
你很早起身哦。。
其實係因為跨過左 long d,政見不同,又同居。。。明明跨過左好多野,但點解最後我會發左癲
我最後一日,竟然早午晚講左三次好大壓力想分手 好後悔呀

有時唔知係愛定係唔甘心。
不過無論如何,其實我都無咁快可以同倒第二個一齊 (佢都係),所以倒不如我繼續寫信希望佢願意同我傾下。

多謝你既鼓勵。
作者: igad    時間: 2020-5-6 02:19 PM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-6 01:14 PM 發表

你很早起身哦。。
其實係因為跨過左 long d,政見不同,又同居。。。明明跨過左好多野,但點解最後我會發左癲
我最後一日,竟然早午晚講左三次好大壓力想分手 好後悔呀

有時唔知係愛定係唔甘心。
不過無論如何,其實我都無咁快可以同倒第二個一齊 (佢都係),所以倒不如我繼續寫信希望佢願意同我傾下。

多謝你既鼓勵。 ...
我其實唔係咁早起身,屋企有啲事醒咗瞓唔著,睇到你post回應下,依家眼瞓到一仆一碌。
希望你能夠打動到佢嘅心,祝你一切順利。
作者: CN123    時間: 2020-5-6 02:20 PM

致 PM 我既人,多謝你地睇我個 post 。可惜我係新手,覆唔倒 PM。 我都好想同你地傾呀。
不如你地直接係 PM 打你地個 email 比我? 我一定會聯絡的
作者: CN123    時間: 2020-5-6 02:23 PM

引用:
原帖由 igad 於 2020-5-6 02:19 PM 發表

我其實唔係咁早起身,屋企有啲事醒咗瞓唔著,睇到你post回應下,依家眼瞓到一仆一碌。
希望你能夠打動到佢嘅心,祝你一切順利。
哦,原來係咁。加油!
加油撐住!時間過得好快哦
作者: igad    時間: 2020-5-6 02:24 PM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-6 02:23 PM 發表

哦,原來係咁。加油!
加油撐住!時間過得好快哦
我要返工㗎,你有冇返工?
作者: CN123    時間: 2020-5-6 02:35 PM

引用:
原帖由 igad 於 2020-5-6 02:24 PM 發表

我要返工㗎,你有冇返工?
番工更好了,過多幾個鐘就放工!
我係歐洲讀 master,無番工,停緊課,停到六月
作者: igad    時間: 2020-5-6 02:41 PM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-6 02:35 PM 發表

番工更好了,過多幾個鐘就放工!
我係歐洲讀 master,無番工,停緊課,停到六月
讀緊書,仲有幾個鐘頭先難捱,你睇到我今朝好早醒咗啦嘛
作者: CN123    時間: 2020-5-6 03:19 PM

引用:
原帖由 igad 於 2020-5-6 02:41 PM 發表

讀緊書,仲有幾個鐘頭先難捱,你睇到我今朝好早醒咗啦嘛
加油加油!
作者: kaka's    時間: 2020-5-7 07:01 PM

作者: CN123    時間: 2020-5-7 08:47 PM

引用:
原帖由 kaka's 於 2020-5-7 07:01 PM 發表

首先,唔好再諗佢
好的。一日一日咁過去,宜家比起剛分手既時候已經好好多
作者: 樓上可愛的救星    時間: 2020-5-7 09:56 PM

引用:

佢有兩條規矩, ...
你自稱係小妹?你知唔知在香討情愛版用此2字係有特別含意?

你ex可能想傳宗接代,但因為你係小妹,因此你無法滿足他,於是趁你開口說分手,乘機永久分手......
作者: CN123    時間: 2020-5-7 10:03 PM

引用:
原帖由 樓上可愛的救星 於 2020-5-7 09:56 PM 發表

你自稱係小妹?你知唔知在香討情愛版用此2字係有特別含意?

你ex可能想傳宗接代,但因為你係小妹,因此你無法滿足他,於是趁你開口說分手,乘機永久分手...... ...
我真係唔知
作者: kaka's    時間: 2020-5-8 03:27 PM

作者: GGCEE    時間: 2020-5-8 03:35 PM

作者: CN123    時間: 2020-5-13 09:25 PM

唔知道有無人追帖。但我反正想繼續更新。
佢無搵我。

但我最近調整左心態。我只能做自己能做的,我根本無可能強迫佢番黎,咁所以我只能釋出善意 (信會繼續寫的),期望佢有一日會回心轉意。

最近改正緊自己既缺點。我成日胡思亂想/鑽牛角尖,所以以後我思緒混亂,我會冷靜自己想通,唔好下下搵人傾,因為人地都幫唔到我,只有我自己可以拉自己出黎

另外我努力充實緊自己既生活。學煮多左新菜式,努力為學業拼鬥。

希望佢快d記得我既好,跟住搵番我,跟住一齊番。
希望呢個帖最終既結果係復合
作者: 樓上雀躍的蝦米    時間: 2020-5-13 10:56 PM

作者: ccccsing7    時間: 2020-5-14 08:07 AM

引用:

佢有兩條規矩, ...
加油
作者: CN123    時間: 2020-5-14 02:41 PM

引用:
原帖由 樓上雀躍的蝦米 於 2020-5-13 10:56 PM 發表

忘記過去,好好迎接新生活
過去真的很難忘記。。。尤其係一個自己好鍾意既人,我都唔知自己要幾時先可以同一個新既人交往。
如果比自己一年時間空窗,一來等佢番黎,二來比自己享受單身,會唔會太耐?

宜家日日都係新生活,雖然單身,但其實我日日都好努力過得開心充實。
作者: CN123    時間: 2020-5-14 02:48 PM

引用:
原帖由 ccccsing7 於 2020-5-14 08:07 AM 發表

加油
多謝呀,希望佢可以快d番黎我身邊。
其實為左放下執著,我最近識左好多新既男仔,大概有20個,傾到計就想約佢地 (但全部唔同城市,比較遠,我個城市無人 )但傾落發現好多男仔我都無興趣。。例如佢地唔知自己將來想點/只係識得 flirt,唔識將心比心/有好多怨氣,明明只係傾左一個月,就不斷抱怨自己份工同埋自己既生活/睇唔起外國人,話佢地蠢 (人格唔好)

我越識得多男仔,越掛住個前任。原來識個自己相處舒服既男仔係咁難。。
作者: CN123    時間: 2020-5-15 11:15 PM

我聽日又去比信啦!

信既內容係關心下佢,講下之前同佢一齊追既電視劇既睇法,講下宜家我追緊邊套(佢都肯定睇過),曬左d我煮既食物相比佢睇 (聽講有留住男人個心就要留住男人個胃),同佢講我學校最新既情況同埋送包朱古力比佢。

聽日有朋友生日哦,希望帶d好運比我。希望佢會睇到跟住番黎 。

請祝福我。

P.S. 我想等佢等一年哦,呢一年我會嘗試挽留佢,做佢想要既女朋友,希望佢會領情,當然我會keep 主自我進步的。
到明年四月我就唔再挽留啦,會 move on。
作者: cclia716    時間: 2020-5-15 11:20 PM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-15 11:15 PM 發表

我聽日又去比信啦!

信既內容係關心下佢,講下之前同佢一齊追既電視劇既睇法,講下宜家我追緊邊套(佢都肯定睇過),曬左d我煮既食物相比佢睇 (聽講有留住男人個心就要留住男人個胃),同佢講我學校最新既情況同埋送包朱古力比佢。

聽日有朋友生日哦,希望帶d好運比我。希望佢會睇到跟住番黎 。

請祝福我。

P.S. 我想等佢等一年哦,呢一年我會嘗試挽留佢,做佢想要 ...
加油啦有時間限制就ok,唔好永無止境地等
作者: JamesPong_007    時間: 2020-5-15 11:35 PM

揾到新欢未?
作者: 呂貧友    時間: 2020-5-15 11:48 PM

其實佢脾氣咁差,你仲想復合既?
作者: CN123    時間: 2020-5-16 12:05 AM

引用:
原帖由 cclia716 於 2020-5-15 11:20 PM 發表

加油啦有時間限制就ok,唔好永無止境地等
你覺得一年時間 o 唔 ok?
作者: CN123    時間: 2020-5-16 12:08 AM

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2020-5-15 11:35 PM 發表

揾到新欢未?
無。
我有努力搵男仔想出下街,但未出街前傾計已經唔鍾意佢地。
有d完全無人生目標,有d只係識 flirt,有d怨氣好重。。。我唔知係咪我要求太高,但我對佢地無興趣,所以無約過佢地出街。
作者: CN123    時間: 2020-5-16 12:12 AM

引用:
原帖由 呂貧友 於 2020-5-15 11:48 PM 發表

其實佢脾氣咁差,你仲想復合既?
我覺得人總有缺點既。。。既然有缺點就盡量改,佢遲早都要改,我想陪住佢改:每次佢發脾氣之後同番佢講佢咁樣做會令我唔開心。

佢有好多優點既。包括照顧我,唔煙唔酒唔賭,專一長情,乾淨整齊,有上進心有明確目標,對屋企人好好,唔會冷暴力,同埋好支持我既學業。呢d優點令我好著迷。我暫時搵唔到有同佢一樣優點既人。
作者: 呂貧友    時間: 2020-5-16 12:16 AM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-16 12:12 AM 發表

我覺得人總有缺點既。。。既然有缺點就盡量改,佢遲早都要改,我想陪住佢改:每次佢發脾氣之後同番佢講佢咁樣做會令我唔開心。

佢有好多優點既。包括照顧我,唔煙唔酒唔賭,專一長情,乾淨整齊,有上進心有明確目標,對屋企人好好,唔會冷暴力,同埋好支持我既學業。呢d優點令我好著迷。我暫時搵唔到有同佢一樣優點既人。 ...
樓主忍到就得啦,唔好比佢食咁多牛肉,食牛肉多容易牛脾氣。如果你想同佢結婚,佢一定要系婚前改左壞脾氣,因為我系過來人,唉!婚後就唔改架啦
作者: cclia716    時間: 2020-5-16 12:17 AM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-16 12:05 AM 發表

你覺得一年時間 o 唔 ok?
太長了如果佢鐘意你,一個月就會返來
作者: CN123    時間: 2020-5-16 12:18 AM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-16 12:12 AM 發表

佢有好多優點既。包括照顧我,唔煙唔酒唔賭,專一長情,乾淨整齊,有上進心有明確目標,對屋企人好好,唔會冷暴力,同埋好支持我既學業。呢d優點令我好著迷。我暫時搵唔到有同佢一樣優點既人。 ...
其實我曾經嫌棄過佢唔識安慰我,又唔識甜言蜜語,令我覺得不被愛。但係宜家lum番其實自己好任性 佢照顧我其實已經係愛我既表現,我嗰時唔夠成熟,唔識lum。

我有個朋友(22歲咋)同佢男朋友係好多甜言蜜語亦都同居,但佢男朋友欠債五十萬,我朋友好大壓力。相對之下,我寧願唔要甜言蜜語,都唔要欠債。我好鍾意我前任比我既安全感。
作者: CN123    時間: 2020-5-16 12:22 AM

引用:
原帖由 cclia716 於 2020-5-16 12:17 AM 發表

太長了如果佢鐘意你,一個月就會返來
咁容許我再等下。。。或者都唔會等一年。。。我要睇下自己心情變化。。。
我做左個統計 (係根據好多唔同論壇得出既)
分手後多久復合:
一個月 (33)
兩個月 (46)
三個月 (58)
四個月 (23)
五個月 (9)
六個月 (89)
七個月 (13)
八個月 (12)
九個月 (11)
十個月 (11)
十一個月 (1)
一年 (66)

我見好多人都係一年後復合,所以先想 set 個目標係一年,至於等唔等一年,之後再算。
作者: CN123    時間: 2020-5-16 12:27 AM

引用:
原帖由 呂貧友 於 2020-5-16 12:16 AM 發表

樓主忍到就得啦,唔好比佢食咁多牛肉,食牛肉多容易牛脾氣。如果你想同佢結婚,佢一定要系婚前改左壞脾氣,因為我系過來人,唉!婚後就唔改架啦 ...
哦,好的,多謝你🙏 但宜家佢都唔理我,我就算想結婚都言之尚早
咪婚前婚後會變左個人?原諒我其實唔係好大個,身邊無朋友結左婚,所以唔知原來男人婚後會邊。。。

或者你沒次佢發脾氣完都勸佢?勸得多或者佢都唔好意思再發。。。就好似小朋友食手指或者男朋友 un 腳,都係靠不斷勸。
其實我爸爸以前成日都發脾氣既,我媽媽都係不斷勸,然後近十五年佢都無發過脾氣啦。。。(除左因為我媽不斷勸,可能都因為老左火少左)
作者: 呂貧友    時間: 2020-5-16 12:35 AM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-16 12:27 AM 發表

哦,好的,多謝你🙏 但宜家佢都唔理我,我就算想結婚都言之尚早
咪婚前婚後會變左個人?原諒我其實唔係好大個,身邊無朋友結左婚,所以唔知原來男人婚後會邊。。。

或者你沒次佢發脾氣完都勸佢?勸得多或者佢都唔好意思再發。。。就好似小朋友食手指或者男朋友 un 腳,都係靠不斷勸。
其實我爸爸以前成日都發脾氣既,我媽媽都係不斷勸,然後近十五年佢都無發過脾氣啦。。。(除左因為我媽不斷勸 ...
小妹妹你年紀尚輕,拍耐d拖先,唔系結婚後有排你喊,如果你同佢結婚又咁啱你大左肚佢又發你脾氣,你諗諗情況會點先,唔通你想産前抑鬱症咩。
系架,結左婚仲惡d添架。如果可以返轉頭我都唔會嫁,搞到而加唔湯唔水,咁冇點架啦,大住肚又忍佢d死脾氣,唯有控制住自己情緒,因為好易有產前抑鬱症得閑上香土令自己開心d
作者: 呂貧友    時間: 2020-5-16 12:37 AM

引用:
原帖由 呂貧友 於 2020-5-16 12:35 AM 發表

小妹妹你年紀尚輕,拍耐d拖先,唔系結婚後有排你喊,如果你同佢結婚又咁啱你大左肚佢又發你脾氣,你諗諗情況會點先,唔通你想産前抑鬱症咩。
系架,結左婚仲惡d添架。如果可以返轉頭我都唔會嫁,搞到而加唔湯唔水,咁冇點架啦,大住肚又忍佢d死脾氣,唯有控制住自己情緒,因為好易有產前抑鬱症得閑上香土令自己開心d ...
最怕個b第時似足個老豆咁,兩個激死我
作者: CN123    時間: 2020-5-16 04:10 PM

引用:
原帖由 呂貧友 於 2020-5-16 12:35 AM 發表

系架,結左婚仲惡d添架。如果可以返轉頭我都唔會嫁,搞到而加唔湯唔水,咁冇點架啦,大住肚又忍佢d死脾氣,唯有控制住自己情緒,因為好易有產前抑鬱症得閑上香土令自己開心d ...
哎呀,唔好咁灰啦!雖然我唔了解你既具體情況,但既然事實無得改變,後悔都無用,不如樂觀d面對!你係一個好厲害既老婆同埋準媽咪呀!

我上網睇過,其實老公都係小朋友,有湊既。。。。如果咁lum會唔會好d?。。。

既然上香土令你開心就多d上啦!我一直都會係度的,我係其中一個會陪你傾計既人。
作者: 呂貧友    時間: 2020-5-16 04:32 PM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-16 04:10 PM 發表

哎呀,唔好咁灰啦!雖然我唔了解你既具體情況,但既然事實無得改變,後悔都無用,不如樂觀d面對!你係一個好厲害既老婆同埋準媽咪呀!

我上網睇過,其實老公都係小朋友,有湊既。。。。如果咁lum會唔會好d?。。。

既然上香土令你開心就多d上啦!我一直都會係度的,我係其中一個會陪你傾計既人。 ...
但系我都未慘得晒因為有d仲慘過我起碼我都系已婚有左bb,未婚有左bb會慘d

香土好多好笑野睇架,笑到你碌地
作者: CN123    時間: 2020-5-16 05:40 PM

引用:
原帖由 呂貧友 於 2020-5-16 04:32 PM 發表

但系我都未慘得晒因為有d仲慘過我起碼我都系已婚有左bb,未婚有左bb會慘d

香土好多好笑野睇架,笑到你碌地
係呀,每次我覺得好唔開心,我會提醒自己有好多慘過我既人,就覺得自己既唔開心唔算係大事
作者: CN123    時間: 2020-5-16 05:53 PM

突然想回憶一下我同前任的相處問題。日後如果可以復合,我要睇番提醒自己。

當初我地一齊既時候,每當我唔開心(我係水瓶座),胡思亂想/轉牛角尖既時候,我都會同我前任講我需要靜靜。因為我個情緒唔好,唔想傳比佢。但我前任因為好愛我,好關心我,想我快d開心番,所以會奪命追魂打比我,我實在受唔住,所以其實我block過佢好多次。。。 其實我只係想自己一個靜靜。。。但原來佢會好唔開心。。然後每次我lum 通,unblock,都會同佢道歉。

呢個pattern重覆左好多好多好多次。

後來我耍小聰明了。 我一唔開心,避免佢奪命追魂 call,我直接 block 左佢。而佢其實慣左,所以無唔開心,但佢表明因為佢唔做錯過任何野,所以我唔可以block 佢 (每次唔開心都唔係因為佢,而係我自己有d野lum 唔通),
但我又衰,我lum 番佢曾經奪命追魂打比我,我覺得好驚,所以我照 block。但其實佢話佢已經改左,佢唔會係我情緒唔好既時候煩我。。。

最後就係因為我又 block 佢,佢終於唔原諒我了。

其實我覺得自己係好得寸進尺。。。我好後悔哦。。。

如果佢願意比多次機會我,我真係唔敢再 block 了  (雖然佢都唔信我啦

作者: 呂貧友    時間: 2020-5-16 07:18 PM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-16 05:40 PM 發表

係呀,每次我覺得好唔開心,我會提醒自己有好多慘過我既人,就覺得自己既唔開心唔算係大事
系架關關難過關關過
作者: CN123    時間: 2020-5-17 07:37 PM

今日又重新思考這的戀情我做得唔好既地方。。。
其實我真係成日胡思亂想。。。 我最後分手既時候都係胡思亂想,我同佢講話我覺得佢太勁導致我好大壓力所以想分手。。。
擺明就係胡思亂想 (而且呢個 point 我lum 唔通過幾次,佢勸過,但我仍然會過一排突然 lum 唔通,所以佢走左 lu)

唔知係咪水瓶座就係咁。。。

但無論為左呢段關係,定為左我自己,以後當我胡思亂想,我唔會再講出口。會寫低。否則講得多,嚇親人,咁就無左段戀情啦

作者: CN123    時間: 2020-5-26 10:55 PM

打算用一年時間努力挽回
希望會係好結果。
我地四月四分手的。所以下年四月四我就會唔會再做任何主動。

琴日我突然心血來潮,send 左個 wechat 好友添加比佢。佢未有反應。

後日又比信了!今次信既內容係關心下佢,少少回憶往事,講下電視劇,表達我有信心做一個更好既女朋友,同埋畫左隻獅子送比佢🦁️

希望佢快 d accept 我個 friend request,希望快 d 復合
作者: P8MAX    時間: 2020-5-27 12:37 AM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-26 10:55 PM 發表

打算用一年時間努力挽回
希望會係好結果。
我地四月四分手的。所以下年四月四我就會唔會再做任何主動。

琴日我突然心血來潮,send 左個 wechat 好友添加比佢。佢未有反應。

後日又比信了!今次信既內容係關心下佢,少少回憶往事,講下電視劇,表達我有信心做一個更好既女朋友,同埋畫左隻獅子送比佢🦁️

希望佢快 d accept 我個 friend re ...
會唔會令到自己太卑微呢!
作者: CN123    時間: 2020-5-27 01:17 AM

引用:
原帖由 P8MAX 於 2020-5-27 12:37 AM 發表

會唔會令到自己太卑微呢!
其實我都有 lum 過呢個問題。。。
但我從來無求過佢番黎。
信既內容只係傾下閒計,回憶下往事。

因為我見好多復合成功既案例都係靠傾閒計同買回憶往事黎挽回。

同埋之前算個塔羅話如果要復合,我要做主動。

你有無其他建議?
作者: P8MAX    時間: 2020-5-27 06:28 AM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-27 01:17 AM 發表

其實我都有 lum 過呢個問題。。。
但我從來無求過佢番黎。
信既內容只係傾下閒計,回憶下往事。

因為我見好多復合成功既案例都係靠傾閒計同買回憶往事黎挽回。

同埋之前算個塔羅話如果要復合,我要做主動。

你有無其他建議? ...
原來你都定左一年時間,亦有去識其他男仔,咁OK啦,
隨口問下,水瓶座既人係唔係想法好與別不同?
作者: 繁華若夢    時間: 2020-5-27 03:14 PM

作者: CN123    時間: 2020-5-27 03:56 PM

引用:
原帖由 P8MAX 於 2020-5-27 06:28 AM 發表

原來你都定左一年時間,亦有去識其他男仔,咁OK啦,
隨口問下,水瓶座既人係唔係想法好與別不同?
你覺得一年時間算長定短?
當初有識其他男仔。。。宜家有少少懶,哈哈
我自己係水瓶座,我唔覺得有好大唔同。但我容易轉牛角尖。例如人地已經 lum 通左既野,我會隔一段時間又 lum 唔通。
然後我既情緒係大上大落既,所以我鍾意寫低自己既情緒,費時人地覺得我痴線,哈哈
(但我同佢拍拖,就係變懶,無寫低自己既情緒,所有野直接同佢講,導致佢覺得我唔正常)
作者: 海灣怕作業    時間: 2020-5-27 04:11 PM

作者: CN123    時間: 2020-5-27 04:49 PM

引用:
原帖由 海灣怕作業 於 2020-5-27 04:11 PM 發表

拍拖就係咁麻煩
唉,下次我會好好拍。。。真係好希望我既前任比多次機會我
作者: 前晚污濁的雞翼    時間: 2020-5-27 05:22 PM

作者: CN123    時間: 2020-5-28 02:05 AM

引用:
原帖由 前晚污濁的雞翼 於 2020-5-27 05:22 PM 發表

愛佢也唔會忍多久嘅 人系會累嘅
多謝你既提醒。。。宜家想好好挽回先。
之後再努力同佢磨合
作者: 迷途小人妻    時間: 2020-5-28 06:08 AM

引用:
原帖由 前晚污濁的雞翼 於 2020-5-27 05:22 PM 發表

愛佢也唔會忍多久嘅 人系會累嘅
所以未長痛不如短痛
不過當局者迷
你要中意一個人就算對你幾唔好你都會有一萬種方法去幫佢解釋
最後都係靠自己
作者: CN123    時間: 2020-5-29 01:53 AM

引用:
原帖由 迷途小人妻 於 2020-5-28 06:08 AM 發表

所以未長痛不如短痛
不過當局者迷
你要中意一個人就算對你幾唔好你都會有一萬種方法去幫佢解釋
最後都係靠自己
其實我都明白當局者迷。
我好好彩有好多朋友陪我傾 (好感激佢地)
佢地用旁觀者清既角度去理性分析。
老實講,我想復合既意願已經比之前細左好多好多。
琴日同朋友傾傾下計,直情覺得自己放低左。
點知傾完打算刪相,又唔忍心,對住d 相喊左成晚。

朋友話強迫自己放下太痛苦。
所以我就想比一年時間自己

呢一年主動搵下佢,一年後不再主動。
雖然佢唔理我,但我心入面比較舒服。

宜家分手就黎兩個月啦。我會繼續嘗試接觸佢。
最後結果隨緣。

作者: 迷途小人妻    時間: 2020-5-29 04:15 AM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-29 01:53 AM 發表

其實我都明白當局者迷。
我好好彩有好多朋友陪我傾 (好感激佢地)
佢地用旁觀者清既角度去理性分析。
老實講,我想復合既意願已經比之前細左好多好多。
琴日同朋友傾傾下計,直情覺得自己放低左。
點知傾完打算刪相,又唔忍心,對住d 相喊左成晚。

朋友話強迫自己放下太痛苦。
所以我就想比一年時間自己

呢一年主動搵下佢,一年後不再主動。
雖然佢唔理我,但我心入面比較舒服。
...
既然決定放低就無乜需要主動搵人
最怕人地有心當你玩具
揮之則來呼之則去
真係乜無都唔好再見
聽得出你心存小小希望
過左去就算
前面仲有一大片森林等住你
加油!!!
作者: CN123    時間: 2020-5-29 05:10 AM

引用:
原帖由 迷途小人妻 於 2020-5-29 04:15 AM 發表

既然決定放低就無乜需要主動搵人
最怕人地有心當你玩具
揮之則來呼之則去
真係乜無都唔好再見
聽得出你心存小小希望
過左去就算
前面仲有一大片森林等住你
加油!!! ...
多謝你。
會慢慢放低的
作者: dickinson1020    時間: 2020-5-29 07:12 AM

佢對你係極之差,作為男士可話你知,真真正正愛一個人係會憐香惜玉
作者: aman    時間: 2020-5-29 09:15 AM

妳一路講他缺點,
只考慮缺點,當然應該分手,
他有沒有優點?
值得妳接受他的缺點?
作者: CN123    時間: 2020-5-29 02:54 PM

引用:
原帖由 aman 於 2020-5-29 09:15 AM 發表

妳一路講他缺點,
只考慮缺點,當然應該分手,
他有沒有優點?
值得妳接受他的缺點?
就係因為好多優點,所以先放唔低嘛。。。。
佢上進,對未來有規劃,唔煙唔酒唔賭,顧家,聰明,照顧我。
同佢一齊好有安全感。

我都無得考慮分唔分手,因為佢已經消失左。
作者: CN123    時間: 2020-5-29 02:55 PM

引用:
原帖由 dickinson1020 於 2020-5-29 07:12 AM 發表

佢對你係極之差,作為男士可話你知,真真正正愛一個人係會憐香惜玉
好的。。。
作者: dickinson1020    時間: 2020-5-29 02:57 PM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-29 02:54 PM 發表

就係因為好多優點,所以先放唔低嘛。。。。
佢上進,對未來有規劃,唔煙唔酒唔賭,顧家,聰明,照顧我。
同佢一齊好有安全感。

我都無得考慮分唔分手,因為佢已經消失左。 ...
佢係有好多優點,九成都係對自身而唔係你,佢可以消失咗就已經不值得再一齊
作者: 树下委屈的希望    時間: 2020-5-29 03:12 PM

作者: CN123    時間: 2020-5-29 03:15 PM

引用:
原帖由 dickinson1020 於 2020-5-29 02:57 PM 發表

佢係有好多優點,九成都係對自身而唔係你,佢可以消失咗就已經不值得再一齊
唉,我琴晚發夢都係夢見佢。雖然事實擺在眼前,但係我仲未適應,仲係會突然係條街度喊。
本來一齊住,一齊計畫未來。我地係會鬧交,但我以為我地點鬧都唔會分開。我知我好天真。

對我既優點的確唔多。唔會噓寒問暖,因為佢覺得膚淺;唔會請食飯送禮物,因為佢自私 (不過我鍾意 AA 同埋鍾意自己買野)

不過我屋企既所有電器都係佢幫我挑選,屋企既浴簾係佢掛,口罩火車票都係佢買。佢其實係好照顧我。

我最近有頻繁玩交友 app,都係想搵人傾下計。 但我傾左30個度,都搵唔番擁有我前任既優點既男人。
所以我心入面好內疚。

我都希望佢過一段時間會發現搵唔番擁有我既優點既女人,跟住搵番我。。。
作者: CN123    時間: 2020-5-29 03:18 PM

引用:
原帖由 树下委屈的希望 於 2020-5-29 03:12 PM 發表

我分手三個月,一直走不出來
你係男定女?
仲有無聯絡?
作者: 树下委屈的希望    時間: 2020-5-29 03:20 PM

作者: CN123    時間: 2020-5-29 03:27 PM

容許我用香討做一個抒發既地方。
我覺得我用盡朋友既 quota 了。

其實我前任在戀愛中非常聰明的。
佢想搵一個對佢好既女朋友,視佢為皇帝既女朋友。
佢想搵一個願意為佢付出既女朋友。

咁所以我先會繼續寫下信 (沒有求佢的成分)
如果一齊番,當然好;一齊唔番,我都已盡力。

佢親口同我講過,佢無遇過一個女朋友可以幫佢搵工,幫佢翻譯,幫佢寫求職信,寫 CV;同時做人肉鬧鐘,煮飯,識針線 (我都幫佢釘過好多件衫既鈕)。。。

當佢食黎食去都係公仔麵;當佢又爆鈕;當佢唔知醒既時候,希望佢會記得我既好。

作者: CN123    時間: 2020-5-29 03:28 PM

引用:
原帖由 树下委屈的希望 於 2020-5-29 03:20 PM 發表

係男
加油,得閒可以上香討抒發下
作者: dickinson1020    時間: 2020-5-29 03:29 PM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-29 03:15 PM 發表

唉,我琴晚發夢都係夢見佢。雖然事實擺在眼前,但係我仲未適應,仲係會突然係條街度喊。
本來一齊住,一齊計畫未來。我地係會鬧交,但我以為我地點鬧都唔會分開。我知我好天真。

對我既優點的確唔多。唔會噓寒問暖,因為佢覺得膚淺;唔會請食飯送禮物,因為佢自私 (不過我鍾意 AA 同埋鍾意自己買野)

不過我屋企既所有電器都係佢幫我挑選,屋企既浴簾係佢掛,口罩火車票都係佢買。佢其實係好照顧我 ...
放心啦你只係習慣左此感覺,佢根本唔放你在心上,睇開少少,你都有好多優,唔淨止佢有
作者: 树下委屈的希望    時間: 2020-5-29 03:34 PM

作者: CN123    時間: 2020-5-29 03:36 PM

或者我同我前任真係唔夾。

佢想要小鳥依人,但係我好獨立
佢想要溫柔崇拜佢既,但係我唔識嘴甜舌滑,唔識撒嬌 (亦都唔想學撒嬌,對我黎講好噁心)

或者個天要將我地分開係因為我地將來會遇到解決唔倒既問題

我爸媽極黃,點會接受我同一個大陸人結婚
我爸媽極反對我去大陸發展,但我前任始終係大陸人,如果係歐洲搵唔倒工,番大陸係在所難免。
作者: CN123    時間: 2020-5-29 03:38 PM

引用:
原帖由 dickinson1020 於 2020-5-29 03:29 PM 發表

放心啦你只係習慣左此感覺,佢根本唔放你在心上,睇開少少,你都有好多優,唔淨止佢有
其實佢好聰明。佢唔放任何人上心。佢想搵一個肯為佢付出既人。所以我先繼續寫信 (為期一年),等佢發現呢個世界只有我肯為佢付出。

如果一齊唔番;第日我都要學下佢,唔咁上心,搵個肯為我付出既人。

失戀實在痛苦,我唔想再失戀。
作者: cclia716    時間: 2020-5-29 03:42 PM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-29 03:27 PM 發表

容許我用香討做一個抒發既地方。
我覺得我用盡朋友既 quota 了。

其實我前任在戀愛中非常聰明的。
佢想搵一個對佢好既女朋友,視佢為皇帝既女朋友。
佢想搵一個願意為佢付出既女朋友。

咁所以我先會繼續寫下信 (沒有求佢的成分)
如果一齊番,當然好;一齊唔番,我都已盡力。

佢親口同我講過,佢無遇過一個女朋友可以幫佢搵工,幫佢翻譯,幫佢寫求職信,寫 CV;同時做人肉鬧鐘,煮飯 ...
你可能到最後只感動既只有自己

點解唔愛自己多ddddddd你唔痛唔辛苦咩

醒下啦
作者: CN123    時間: 2020-5-29 03:51 PM

引用:
原帖由 cclia716 於 2020-5-29 03:42 PM 發表

你可能到最後只感動既只有自己

點解唔愛自己多ddddddd你唔痛唔辛苦咩

醒下啦
其實收唔倒佢既回覆,係唔痛唔辛苦的。
如果寫信令我辛苦,當然我唔會寫。
但的確我唔辛苦。反而覺得開心,試過無遺憾嘛

寫信對於我黎講,就好似求職,無回音就無回音。
無回音咪再寫,或者我見第二份工都得

放心,雖然話寫一年信,但唔代表我呢一年唔出去識其他男仔嘛。
作者: cclia716    時間: 2020-5-29 04:01 PM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-29 03:51 PM 發表

其實收唔倒佢既回覆,係唔痛唔辛苦的。
如果寫信令我辛苦,當然我唔會寫。
但的確我唔辛苦。反而覺得開心,試過無遺憾嘛

寫信對於我黎講,就好似求職,無回音就無回音。
無回音咪再寫,或者我見第二份工都得

放心,雖然話寫一年信,但唔代表我呢一年唔出去識其他男仔嘛。 ...
好,記得唔好迷失自己丫
加油丫
如果佢唔珍惜你,但總有一日你會遇到另一個珍惜你既人
作者: CN123    時間: 2020-5-29 04:57 PM

引用:
原帖由 cclia716 於 2020-5-29 04:01 PM 發表

好,記得唔好迷失自己丫
加油丫
如果佢唔珍惜你,但總有一日你會遇到另一個珍惜你既人
好鍾意鼓勵性既說話 哈哈
多謝你!

其實雖然話女仔要矜持,要等男仔追。但我係相反的,我鍾意把握命運。
所以遇到鍾意既人,我會主動約的。

我宜家係樂觀思考。
我的確係主動追我既前任。
但我亦同時可以主動追其他人。
佢只係我咁多個選擇入面既其中一個。

對佢我只會主動多十個月,然後就唔再主動。
我慶幸自己放下執著 哈哈

我地到時睇下我既下一任,係我前任定係睇二個

作者: 小漫頭受傷了    時間: 2020-5-29 05:12 PM

引用:

佢有兩條規矩, ...
時間會沖淡的養隻狗仔..
作者: 山邊地獄    時間: 2020-5-29 05:27 PM

作者: dickinson1020    時間: 2020-5-29 05:39 PM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-29 03:38 PM 發表

其實佢好聰明。佢唔放任何人上心。佢想搵一個肯為佢付出既人。所以我先繼續寫信 (為期一年),等佢發現呢個世界只有我肯為佢付出。

如果一齊唔番;第日我都要學下佢,唔咁上心,搵個肯為我付出既人。

失戀實在痛苦,我唔想再失戀。 ...
咁唔係聰明,咁只係冷血動物冷血無情
作者: 大宇宙的鳳凰    時間: 2020-5-29 05:54 PM

作者: CN123    時間: 2020-5-29 06:10 PM

引用:
原帖由 小漫頭受傷了 於 2020-5-29 05:12 PM 發表

時間會沖淡的養隻狗仔..
我都相信時間會沖淡,但唔知要幾耐
宿舍養唔到狗仔,但係香港有狗仔。
作者: CN123    時間: 2020-5-29 06:12 PM

引用:
原帖由 山邊地獄 於 2020-5-29 05:27 PM 發表

恋爱中主动慨女人注定失败,注定唔幸福
唉我都明。但從小性格主動,鍾意積極增取自己鍾意既野。
可能係我唔識拍拖。。。
作者: CN123    時間: 2020-5-29 06:13 PM

引用:
原帖由 dickinson1020 於 2020-5-29 05:39 PM 發表

咁唔係聰明,咁只係冷血動物冷血無情
呢種人好似唔會唔開心咁,係咪要學下佢。。。
咁就唔會受傷🤕️
作者: CN123    時間: 2020-5-29 06:13 PM

引用:
原帖由 大宇宙的鳳凰 於 2020-5-29 05:54 PM 發表

堅持 樓主
堅持寫信嗎?
作者: dickinson1020    時間: 2020-5-29 06:42 PM

引用:
原帖由 CN123 於 2020-5-29 06:13 PM 發表

呢種人好似唔會唔開心咁,係咪要學下佢。。。
咁就唔會受傷🤕️
冷血好難學嫁,你做自己就可以嫁啦,命運會帶你識一個好人丫。失戀版又有個女士似你,又係遇渣男放不下,嘜喱個年代咁多渣男丫
作者: CN123    時間: 2020-5-29 07:06 PM

引用:
原帖由 dickinson1020 於 2020-5-29 06:42 PM 發表

冷血好難學嫁,你做自己就可以嫁啦,命運會帶你識一個好人丫。失戀版又有個女士似你,又係遇渣男放不下,嘜喱個年代咁多渣男丫
好的。
其實我唔知自己宜家呢個階段係放唔放得低 哈哈
我係覺得我會主動再搵佢(主動多十個月),但我都會主動識其他男仔
就好似我釣魚,佢只係咁多條魚入面其中一條,睇下邊條最後會上釣

佢番黎,好
佢唔番黎,都好