標題: 老婆辛苦供樓咪又係幫佢自己供 [打印本頁]

作者: 相由心生     時間: 2020-3-1 05:20 PM

我同老婆有2個仔,老婆前途好啲人工高我幾萬元,2個仔我媽同外母輪住湊,
老婆今年自己俾左首期買自住樓,我地財政獨立,我無夾錢因月月清冇乜儲錢習慣,層樓亦都冇我名,依家屋企開支佢只負責供樓水電煤,其他包括2個仔係我負責,我個心一直銀住,感覺頭家得我一個付出,老婆雖然供樓辛苦,但咪又係幫自己供,都冇我名,而且我媽想入來一齊住,老婆企硬say no,真係唔知結婚為乜,有冇同路人
作者: whatdoesyoumean     時間: 2020-3-1 07:21 PM

你老婆買樓自住?即係你兩個唔係一齊住?唔係好明。。。
作者: Demetrius     時間: 2020-3-1 10:11 PM

做男人做到咁,住老婆間屋,要外母湊仔。
作者: 87er     時間: 2020-3-1 10:47 PM

引用:
原帖由 相由心生 於 2020-3-1 05:20 PM 發表

我同老婆有2個仔,老婆前途好啲人工高我幾萬元,2個仔我媽同外母輪住湊,
老婆今年自己俾左首期買自住樓,我地財政獨立,我無夾錢因月月清冇乜儲錢習慣,層樓亦都冇我名,依家屋企開支佢只負責供樓水電煤,其他包括2個仔係我負責,我個心一直銀住,感覺頭家得我一個付出,老婆雖然供樓辛苦,但咪又係幫自己供,都冇我名,而且我媽想入來一齊住,老婆企硬say no,真係唔知結婚為乜,有冇同路人 ...
供樓水電煤呢四大舊錢你老婆比咗,
其他當然你比.

"我個心一直銀住"
你點做男人?
睇怕床上事你都係又求又拜先有.
作者: 吉野雞     時間: 2020-3-2 10:33 AM

咁都要計你係咪男人?

寫埋你個名做乜?你覺得你地會離婚?你謀佢副身家?

你愛錢多過愛你老婆,但愛錢又唔努力揾錢,你係咪男人嚟架
作者: singsingbaby     時間: 2020-3-2 01:35 PM

引用:
原帖由 相由心生 於 2020-3-1 05:20 PM 發表

老婆今年自己俾左首期買自住樓,我地財政獨立,我無夾錢因月月清冇乜儲錢習慣,層樓亦都冇我名,依家屋企開支佢只負責供樓水電煤,其他包括2個仔係我負責,我個心一直銀住,感覺頭家得我一個付出,老婆雖然供樓辛苦,但咪又係幫自己供,都冇我名,而且我媽想入來一齊住,老婆企硬say no,真係唔知結婚為乜,有冇同路人 ...
你有冇住你老婆間屋先? 有住既話記得交租丫!
作者: Bowmorepx     時間: 2020-3-2 05:59 PM

係差未比零用你。唔係呢个老婆一百分。
你湊仔,同付責其他使費,應該等你冇甘似软飯。呢个可以話对你好。
你阿媽入埋黎住,点解?入黎比气你老婆受?跟住老公又要做夾心人?要人照顧就請个賓賓。你老婆可能幫你比埋。
点解自己買既楼要寫你名? 其實你好自私
作者: miraclebluebird     時間: 2020-3-2 10:10 PM

樓主冇份住? 如果你覺得老婆為自己供樓, 唔想99入黎住好正常!
作者: Erikson338     時間: 2020-3-2 10:31 PM

我相信你老婆都唔知結婚為乜
層樓自己比首期,自己供,仲要自己比水電煤,其實已經同貼埋大床無分別
作者: amychiu     時間: 2020-3-2 11:05 PM

你老婆咁做無問題呀, 佢為頭家付出好多.  兩個仔跟你姓, 你當然要負責佢地既支出.

我住緊層樓係99俾首期, 無我名, 我唔認為層樓我會有份.
作者: jie_du_pian     時間: 2020-3-3 12:16 AM

你係男人,你做到成個女人甘,你回家夠唔夠膽講野?
作者: lowb233082111     時間: 2020-3-3 10:22 AM

你一定有D 過人之處 你69 係咪 king size??
IF not, 你介紹 你老婆比我............有人幫手供樓+水電煤,
我個個月同佢走轉日本都仲得
作者: Lovelypenguin     時間: 2020-3-3 11:08 AM

引用:

你同軟飯皇,都唔差好遠。好廢。正常女人,都會同你老婆一樣咁做。你仲要衰到,叫埋你阿媽來住攞著數,唔用掃巴恭迎,都算係咁。成家波蘿雞。
作者: 南非王子     時間: 2020-3-4 02:16 PM

你又食又拎。。仲想點
作者: 泡泡果     時間: 2020-3-4 03:46 PM

樓主你冇係間屋度住?
你係間屋度住, 你唔駛交租? 你唔用電唔用水唔用煤氣? 
你冇交租, 又唔駛俾水電煤, 咁兩個細路D支出你俾有咩問題?
我都廢事鬧你呢D廢柴, 上面班師兄都鬧夠~ 
作者: 喵喵星人     時間: 2020-3-4 05:51 PM

你老婆梗係唔岩啦…佢應該供樓淨係寫你名,然後俾晒水電煤之餘重要俾埋一家大細既生活費,放左工返屋企包攬晒所有家務,重要受埋你老母氣咁先至係好老婆呀…你呢…負責中出生兩個小朋友同叫埋個老母返屋企搵老婆笨7就夠架啦…你講咁多野都係想咁姐...
作者: simplelove168     時間: 2020-3-5 11:52 AM

Fly her lor if u dare.
作者: 後天委屈的神童     時間: 2020-3-5 01:55 PM

鬧你都慳返
作者: Stalkers     時間: 2020-3-6 12:18 AM

你無份住?
作者: my-melody     時間: 2020-3-6 09:09 AM

廢柴中既XO
作者: memori61     時間: 2020-3-8 02:00 AM

係男人就唔好喉住老婆間屋啦。

錢又唔畀、仲想拖埋自己窮酸老母入嚟住,慳番啖氣啦!實力懸殊,當你捐精咋!邊有新抱會鍾意同奶奶住?咁中意個老母,咪自己番去飲奶囉!
作者: 白雪雪2.0     時間: 2020-3-8 02:16 AM

我爸爸都付責晒我屋企既開支,從來都不會嫌棄,我想大概就是舊時男人和現在男人的分別?
作者: 電梯的豬豬

作者: 子鈺     時間: 2020-3-9 11:29 AM

夫妻之間少點猜忌多點信任
作者: 另一個天堂     時間: 2020-3-10 05:35 PM

兩公婆做咩要計?
要計,不如離婚啦
作者: 何家軍     時間: 2020-3-14 12:26 PM

引用:

我咪仲慘,當曾樓攻門左之後,老婆即刻話要加埋佢個名,我最近買咗個車位之後,我老婆話要轉埋佢個名,咁都算啦,仲嫌三嫌四,又想趕走我老竇,唔想同佢一齊住,搞到我成日同佢嗌交,平時佢都冇嘢做㗎啦,現在我因為有病失業,每個月仲要比$4000零用俾佢洗,其他燈油火蠟差餉水電媒和飯餸錢,全部都係由我比,仲加多個工人添,工人都算啦,因為佢主要係幫我照顧我老竇,佢仲嫌我對佢唔好,呢啲港女真係冇鬼用,結咗婚15年從來未認真做過一個份工,家務咩都唔做,所以你放心啦,因為你一定唔係在香港最差嗰個男人,其實好多男人壓力好大,佢哋嘅老婆一定俾你仲衰
作者: 何家軍     時間: 2020-3-14 12:29 PM

引用:
原帖由 memori61 於 2020-3-8 02:00 AM 發表

係男人就唔好喉住老婆間屋啦。

錢又唔畀、仲想拖埋自己窮酸老母入嚟住,慳番啖氣啦!實力懸殊,當你捐精咋!邊有新抱會鍾意同奶奶住?咁中意個老母,咪自己番去飲奶囉! ...
好心你講嘢唔好咁難聽啦,做仔女嘅有邊個唔想同阿媽阿爸住架,大家有個照應,都明白老婆唔鍾意一齊住囉,咁如果阿媽冇人照顧,要佢住老人院,咁做仔女嘅又點會捨得㗎

作者: memori61     時間: 2020-3-14 11:17 PM

引用:
原帖由 何家軍 於 2020-3-14 12:29 PM 發表

好心你講嘢唔好咁難聽啦,做仔女嘅有邊個唔想同阿媽阿爸住架,大家有個照應,都明白老婆唔鍾意一齊住囉,咁如果阿媽冇人照顧,要佢住老人院,咁做仔女嘅又點會捨得㗎 ...
吓?家陣係男方要拖埋自己老母、入埋去霸新抱名嘅屋,而且新抱即係業主本人唔願意喎!

男方中意阿媽啫,新抱有話過中意到要照顧奶奶?去老人院唔得?咁中意照應咪自己照到飽囉,你窮你有道理?
作者: jie_du_pian     時間: 2020-3-15 09:30 PM

咁你不如自己出去租屋住,咁你個心咪唔使銀住囉
作者: 水底浪漫的壽包     時間: 2020-4-21 02:05 PM

引用:

你阿媽搬入内住系離硬婚,你間屋有一千呎就得
作者: 無盡默默的現實     時間: 2020-4-22 08:17 PM

真係唔知你老婆同你結婚為乜
作者: 樹下存在了婆仔     時間: 2020-5-12 03:40 PM

咁都要計你係咪男人?
作者: ericlam0201     時間: 2020-5-12 06:43 PM

引用:

將來層樓都是比自己仔女, 我覺得無所謂,同奶奶住, 十個女人,十個反對, 我是過來人, 一定要分開住。
作者: 形単影伿

作者: 負盡天下人     時間: 2020-5-20 01:21 PM

老婆今年自己俾左首期買自住樓,我地財政獨立,我無夾錢因月月清冇乜儲錢習慣,層樓亦都冇我名,依家屋企開支佢只負責供樓水電煤,其他包括2個仔係我負責,我個心一直銀住,感覺頭家得我一個付出,老婆雖然供樓辛苦,但咪又係幫自己供,都冇我名,而且我媽想入來一齊住,老婆企硬say no,真係唔知結婚為乜,有冇同路人 ... 供樓水電煤呢四大舊錢你老婆比咗,
其他當然你比.

"我個心一直銀住"
你點做男人?
睇怕床上事你都係又求又拜先有.
作者: 黃昏巧白襪

作者: June70     時間: 2020-5-28 12:54 PM

唔想個家散就大家坐低傾
作者: 前往默默的雞翼

作者: 正义的使者     時間: 2020-9-15 09:33 AM

你老婆買樓自住可能就是想與婆分開生活,你要同住豈不又回原點。