標題: [其他] 我的女權家鄉,這不是討人喜歡的故事,而是真人真事 [打印本頁]

作者: 分享者    時間: 2020-2-16 05:58 PM     標題: 我的女權家鄉,這不是討人喜歡的故事,而是真人真事

這個故事是真的發生,而我因為講左呢個故事出來而犯眾憎,所以無女

本人的家鄉是個偏女權的地方,女人是可以自己找男人

但由於女人之間不停提醒對方要結婚,耳濡木染,女人認為結婚就代表得到一齊,咁心態下好多女人15歲或更小就去搶男人,佢地唔係玩玩下,真係15至16歲結婚!

佢地入世未深,唔知咩係男人,唔知咩係世界,咁就結婚拉

15至16歲結婚之後

我要講明,每日叫人起身返工的,是責任同債務,唔係幸福同快樂

咁我鄉下情況變成女人好主動去搵工作照顧家庭,咁男人就多數混混噩噩做人

再之後到了2020年,大家都後悔

即係咁,個結婚後個男人變得混混噩噩

咁男人呢?我不是偏幫誰,而係講真

個男人當年15歲自己腦水未長成,有個女人自動送上門,當然食,食完之後大肚,結婚一條龍

個男人回望過去,個女人根本唔係自己鐘意,同唔鐘意女人生幾個??

咁個男人都唔洗只意佢下半世有作為!!

有句話,男人40就1支花,女人40就咩咩咩

我鄉下就反轉,女人30就牡丹花,男人30就核癈料

上述就講左佢地個心態,而家講之後發展

個女人之前貪男人小鮮肉,15至16歲奶油小生

到左30幾歲老立肉,心智未成熟,又無責任

但係又有小朋友,想散又散唔到

呢個故事教訓我地,男女要平等,同唔好多口
作者: Mr.KW    時間: 2020-2-17 07:09 AM

引用:
原帖由 分享者 於 2020-2-16 05:58 PM 發表

這個故事是真的發生,而我因為講左呢個故事出來而犯眾憎,所以無女

但由於女人之間不停提醒對方要結婚,耳濡木染,女人認為結婚就代表得到一齊,咁心態下好多女人15歲或更小就去搶男人,佢地唔係玩玩下,真係15至16歲結婚!

15至16歲結婚之後

我要講明,每日叫人起身返工的 ...
事實上男女好難平等

現代偏女權,女人搵錢多個男人既時候,個個就變左做居家男

古代重男輕女  男人可以三妻四妾,女人只係為左傳宗接代

根本唔可能100%男女平等,只能夠睇自己心態係咪平等

作者: 韓風冰凍的豬豬    時間: 2020-2-17 10:50 AM

呢個世界冇平等只有互相尊重
作者: 清晨灰P圖    時間: 2020-2-17 01:05 PM

作者: 分享者    時間: 2020-2-18 12:12 PM

通常呢啲唔浪漫故事一出,成版既女人都唔會回
作者: 現代足球    時間: 2020-2-18 12:49 PM

現實還現實, 女人的思維唔係咁操作.
男人要出頭, 就要睇自己有乜野優勢.
如果自己有料, 當然大把靚女埋身,
但聰明男人會搵個幫到自己事業嘅女人,
然後再去玩靚嘅女人, 富豪大都係咁.
如果自己無料, 當然唔應該搵靚女,
要向有錢但寂寞的女人埋手, 點解?
因為反正都係唔靚女, 梗係搵個有錢女,
起碼有機會搏到唔駛做.
咁大家都會明白, 靚只係過眼雲煙, 宜租不宜私有.
作者: 分享者    時間: 2020-2-18 11:07 PM

我知道好多人聽完呢個故事之後會話唔合邏輯?

但的確發生了,原因就是她們女人會相互不停灌輸錯誤理念而起堡壘,

佢好細個就相互教育朋背要結婚!!!要點做!!!要為仔死為仔亡!!!

呢種錯誤觀念教育就係咁玩死自己.

佢地明知死路一條,但都仲要去衝!!!

至於我呢,我睇到條村D人覺得佢地好白痴,佢地ON9,之前係,之後行為更ON9

1來佢地咁做人法,嚴重影響到自己將來.

2害死下一代.

條村分成正常婚姻同早婚姻.即係15至16歳結婚果班

正常婚姻係情況比較好.

至於早婚果班人,我見D男人個個都好幼稚,而且沒上進心.D女人個個艾到死.
作者: 分享者    時間: 2020-2-19 01:15 AM

你地估下,個女人努力工作搵錢,貼家時候,個男人會唔會乖乖地係屋企照顧你個仔???
作者: 焦急灰工人    時間: 2020-2-19 11:52 PM

作者: keyman98    時間: 2020-2-20 12:27 AM

引用:
原帖由 分享者 於 2020-2-18 11:07 PM 發表

我知道好多人聽完呢個故事之後會話唔合邏輯?

但的確發生了,原因就是她們女人會相互不停灌輸錯誤理念而起堡壘,

佢好細個就相互教育朋背要結婚!!!要點做!!!要為仔死為仔亡!!!

呢種錯誤觀念教育就係咁玩死自己.

佢地明知死路一條,但都仲要去衝!!!

至於我呢,我睇到條村D人覺得佢地好白痴,佢地ON9,之前係,之後行為更ON9

1來佢地咁做人 ...
我們大部份人所認識係父系社會,而樓主所講的只是母系社會,完全合邏輯, 其實現在中國廣西一些少數民族也是母系社會,女人才是家庭的重心
作者: 分享者    時間: 2020-2-20 04:32 AM

其實我鄉下唔係雲南,係大彎區

好多人唔明白深層意思,咁我簡單啲講

其實我係學佬人

簡單來講,果啲女人自小比人溝輸要搵男人思想,佢地根本無思想,只係好細個開始比人硬塞入腦,形成一個好強錯誤

之後到左15至16歲搵個懶鬼男人結婚但仲未知啦咩事?!

唔係男人養女人,係女人養男人,(而且佢地好多都係大肚結婚,即係害下一代)

個男人如果只係混混噩噩都偷笑,仲會其他正常男人惡習

到頭黎個女人自己一個涯生涯死,涯返10年8年,未知自己做緊麥
作者: stephen    時間: 2020-2-20 11:30 AM

男吾會繼續讀書或者去城市?

請問老家是什麼地方?
作者: 分享者    時間: 2020-2-20 01:56 PM

引用:
原帖由 stephen 於 2020-2-20 11:30 AM 發表

男吾會繼續讀書或者去城市?

請問老家是什麼地方?
終於有個人聽明我講咩

實不相瞞,我見呢啲k屎,真係無一個男人係有責任心,佢地未至於敗家,但只會維持住原有生活,唔會因為有老婆仔女而想方法增加收入

一日打魚三日晒網形容岩岩好

但啲女人就好職極,會去搵工作搵錢,照你咁講去城市搵工,但條仔就留係鄉下,啲仔女就交比上一代照顧

咁個男人要來把咩?仲要保持呢個所謂關係

最後,到左而家時代,2020年社會係點大家知,而係家佢地啲磨擦出現,我只希望問題不要到下一代
作者: stephen    時間: 2020-2-20 02:25 PM

都算係幾封建嘅農村
作者: s336990    時間: 2020-2-20 05:25 PM

引用:
原帖由 分享者 於 2020-2-16 05:58 PM 發表

15至16歲結婚之後

我要講明,每日叫人起身返工的 ...
你呢個故事有少少矛盾
女人認為只要結咗婚就擁有一切,但婚後卻不停付出
婚前認為結婚=擁有一切嘅,婚後係唔傾向付出才對喎

但你講嘅呢啲case係真嘅,不過我所知嘅係東南亞
啲姐姐嚟香港打工,寄錢回國養起成頭家,啲男人咪大多懶散囉

與愛唔愛無關,與男女權無關,與人性有關,人有墮性
而且香港賺錢咁易賺,自己喺國內做到牛咁都及唔上老婆出去打工一半喎
呢啲囡囡梗係早婚啦,俾著你係男人都爭住娶啦,16歲結婚,生兒育女早就解決,20歲出去打工,之後唔洗對住或一年見一次就月月唔洗做有收入,仲要比自己工作高得多
咁環境下嘅地方,一定女人比男人話事(只要女人放假返嚟坐喺度)賺得錢呀嘛,呢啲咪所謂女權囉
但一年先見一星期左右,其他三百幾日都自己話事,正呀,呵?
呢種男人慣壞咗,一代一代咁教落嚟,只會不停去搵女人養佢,避之則吉
話時話,你家鄉邊度?
作者: 分享者    時間: 2020-2-20 05:31 PM

惠州
作者: 分享者    時間: 2020-5-9 09:24 PM

引用:
原帖由 s336990 於 2020-2-20 05:25 PM 發表

你呢個故事有少少矛盾
女人認為只要結咗婚就擁有一切,但婚後卻不停付出
婚前認為結婚=擁有一切嘅,婚後係唔傾向付出才對喎

但你講嘅呢啲case係真嘅,不過我所知嘅係東南亞
啲姐姐嚟香港打工,寄錢回國養起成頭家,啲男人咪大多懶散囉

與愛唔愛無關,與男女權無關,與人性有關,人有墮性
而且香港賺錢咁易賺,自己喺國內做到牛咁都及唔上老婆出去打工一半喎
呢啲囡囡梗係早婚啦,俾著你係男人都爭住娶啦,16歲 ...
我知你話唔合理,問題在於,果啲女人係大肚迫個男結婚,個男即有一百種理由唔去工作,而個男既父母都只會幫住個男,咁個男既係咁,條女又有個B所以唯有自己出去搵工

唔應該講都講,啲女人令返自己屋向自己父母要錢,都唔敢同男人家要錢

我真係覺得自己點解無呢啲福氣

仲有,有啲女人專門簡學校啲瘋狗男(壞同學)意為可以利用保護自己,果啲日後仲精彩