標題: [成長經歷] 孩子不肯吃飯怎麼辦? [打印本頁]

作者: 秋天遇豬豬    時間: 2020-2-4 01:56 PM     標題: 孩子不肯吃飯怎麼辦?

我寶寶今年6歲,每次吃飯都是吃一點點,還很挑食,很瘦,每晚睡覺的時候都要喝奶粉。我真擔心她不長個,營養不良。
作者: micoo    時間: 2020-2-5 05:49 PM

作者: 農場深情的主角    時間: 2020-2-6 12:03 AM

一係唔食就無得食。
一係唔良都唔俾離開餐桌。30分鐘正常吃飯時間only. 如果提早離開罰
作者: 保護森林    時間: 2020-2-6 03:46 AM

引用:
原帖由 農場深情的主角 於 2020-2-6 12:03 AM 發表

一係唔食就無得食。
一係唔良都唔俾離開餐桌。30分鐘正常吃飯時間only. 如果提早離開罰
講得岩,我地都係食滕條炆豬肉長大
作者: 農場深情的主角    時間: 2020-2-6 11:45 AM

引用:
原帖由 保護森林 於 2020-2-6 03:46 AM 發表

講得岩,我地都係食滕條炆豬肉長大
唔食飯就打就過火了。如果唔食飯,又要強行提早離開去玩就先罰企好了,大約二十分鐘就好好效果
作者: 保護森林    時間: 2020-2-6 03:12 PM

引用:
原帖由 農場深情的主角 於 2020-2-6 11:45 AM 發表

唔食飯就打就過火了。如果唔食飯,又要強行提早離開去玩就先罰企好了,大約二十分鐘就好好效果
真心高興同師兄(或師姐)討論

我都知時代唔同,方法一定有出入,但"棒下出孝兒"呢句話放係任何時代都非常準(我認為)
我非常感激我父母當年對我所做一切,不敢或忘,我母親現己90+,我對佢事奉至今,我用同一套方法對我D細路,心入面都是滴著血,佢地現在對我算係咁,再見!
作者: bbq323    時間: 2020-2-6 05:12 PM

有無聽過香港細路仔營養不良?😂
細路仔餓一餐即刻同你食晒一碗飯!
越迫佢食,就越唔肯食
這是常理
作者: 農場深情的主角    時間: 2020-2-6 06:46 PM

引用:
原帖由 保護森林 於 2020-2-6 03:12 PM 發表

真心高興同師兄(或師姐)討論

我都知時代唔同,方法一定有出入,但"棒下出孝兒"呢句話放係任何時代都非常準(我認為)
我非常感激我父母當年對我所做一切,不敢或忘,我母親現己90+,我對佢事奉至今,我用同一套方法對我D細路,心入面都是滴著血,佢地現在對我算係咁,再見! ...
唔係唔打得,係要以 last resource 來用。
我們家對小學生都會先至少兩次警告和同時罰企或罰抄來處理先。如果唔肯企,先會用藤條打。
但正常打也不能留深痕,只能去到淺粉紅色。當然如果係傷害自己的危險行為,例如去玩火爐,就會直接痛打。但都要同學校老師講定,唔係學校會按流程當家暴報警ga
作者: 保護森林    時間: 2020-2-6 07:52 PM

同小朋友鬥智是一場遊戲(我都覺我講個方法太極端)
7/f師兄都講得好岩,餓佢一餐,佢以從就會食
小朋友唔食飯,方法有好多(我的方法)其中之一
係佢面前,將D飯菜倒落垃圾桶
如妳覺得有用,可以考慮,如你覺得唔岩嘴型,可以忘記
你狠心一次,佢會感激你一世,呢D係教育,一定有數圍
作者: 無色暴雨    時間: 2020-2-7 12:59 AM

引用:
原帖由 農場深情的主角 於 2020-2-6 06:46 PM 發表

唔係唔打得,係要以 last resource 來用。
我們家對小學生都會先至少兩次警告和同時罰企或罰抄來處理先。如果唔肯企,先會用藤條打。
但正常打也不能留深痕,只能去到淺粉紅色。當然如果係傷害自己的危險行為,例如去玩火爐,就會直接痛打。但都要同學校老師講定,唔係學校會按流程當家暴報警ga ...
D所謂育兒專家成日話體罰會影響細路成長,其實破碎家庭對細路成長影響更大。但冇乜人覺得咁係問題,越來越人繼續結完就婚。呢D叫正義?
作者: Cam@adian    時間: 2020-2-7 06:12 AM

六歲食乜牌子奶粉?
作者: 海灘信箱    時間: 2020-3-1 09:16 PM

可以尝试做啲好似好可爱嘅嘢食,等菜色更诱人
作者: 蚊猪仔    時間: 2020-3-2 09:01 PM

或者少食多餐,準備d茶點被距?
作者: liliiy.w    時間: 2020-3-5 02:09 PM

引用:
原帖由 農場深情的主角 於 2020-2-6 12:03 AM 發表

一係唔食就無得食。
咪係,識個細路寵到淨係食炸嘢,日日另外煮午餐肉、腸仔、炸雞翼、紅腸畀佢,一定好快生cancer,為咗細路健康唔就得
作者: 前往肥肥世界    時間: 2020-3-5 02:49 PM

作者: 即刻肥肥美人    時間: 2020-3-5 02:56 PM

作者: 前來古師姐    時間: 2020-3-6 05:01 PM

定时食饭系关键,唔饿就唔好畀佢喂食
作者: andy1015    時間: 2020-3-6 08:57 PM

引用:

一係唔食就無得食。
好方法
作者: Mralwaysbewithu    時間: 2020-3-7 12:58 PM

Because you
作者: p001988    時間: 2020-3-21 03:14 AM

引用:
原帖由 前來古師姐 於 2020-3-6 05:01 PM 發表

定时食饭系关键,唔饿就唔好畀佢喂食
係,夠肚餓就會食
作者: 海灣清涼的浪花    時間: 2020-3-21 10:43 AM

作者: 曙光女神之宽恕    時間: 2020-3-21 04:16 PM

作者: hoikin_hk    時間: 2020-3-22 01:06 AM

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-2-6 05:12 PM 發表

有無聽過香港細路仔營養不良?😂
細路仔餓一餐即刻同你食晒一碗飯!
越迫佢食,就越唔肯食
這是常理
不是的, 要睇返個仔路既性格, 有D細路冇食隱, 你既方法只能確保佢下一餐食多少少同快D, 但再下一餐又變返死皮蛇....
除非你話一直用尼個辦法, 理得佢營養不良, 不長高... 但甘樣同天生天養有何分別 ?

我個仔3歲, 食一餐過 2 小時, 你冇睇錯, 係2小時, 一碗細飯, 你既方法用過了, 沒效的. 最后通常都係比我凶, 打先食得好D.
作者: hoikin_hk    時間: 2020-3-22 01:09 AM

引用:
原帖由 曙光女神之宽恕 於 2020-3-21 04:16 PM 發表

也許跟小朋友性格有關,長大點會好,現在建議少吃零食,非吃飯時段不要給吃的
這個一定要用, 就係我老婆成日忍五到口, 自己買零食食阿仔有時跟住食.... 慈母出敗兒.
作者: Hailenber    時間: 2020-3-23 03:00 PM

,挑食的寶貝會影響身體發育,家長以身作則不挑食,改善飯菜的品種及菜色的搭配,還有要對小孩的零食進行控制,可以讓孩子聽聽一些關於不挑食的睡前故事,給孩子補充一點鋅元素,
作者: 愛吃桃子的淘淘    時間: 2020-3-26 01:48 PM

作者: 愛吃桃子的淘淘    時間: 2020-3-26 01:51 PM

作者: yan330330    時間: 2020-3-26 09:44 PM

小朋友的飯量與活動量都有關,試下同佢活動多的,等佢餓的
作者: ovshk    時間: 2020-3-27 09:18 AM

引用:
原帖由 秋天遇豬豬 於 2020-2-4 01:56 PM 發表

我寶寶今年6歲,每次吃飯都是吃一點點,還很挑食,很瘦,每晚睡覺的時候都要喝奶粉。我真擔心她不長個,營養不良。
挑食通常係父母寵壞

正餐以外無任何零食雜糧,多帶佢出外走走唔好經常坐係度,咁都仍然唔食野就有病去睇醫生
作者: 红月传说    時間: 2020-4-8 11:34 AM

作者: 半夜的工人    時間: 2020-4-8 11:43 AM

好辦。多餓幾次就好,不要怕餓廋他,餓了自然會喫飯。
作者: 穿梭機430    時間: 2020-4-10 10:16 AM

甘佢唔鐘意食飯定係唔鐘意食野?試下多d變化吧。。唔食飯試下搵其他野代替,例如蕃薯/粟米
作者: 山邊地獄    時間: 2020-4-10 12:26 PM

作者: clareyly    時間: 2020-4-25 06:08 AM

可能系身體出了問題,去睇睇醫生。
作者: 深海貴重的駱駝    時間: 2020-4-26 02:04 PM

作者: 凡間怕弟弟    時間: 2020-4-27 04:25 PM

作者: 一頁中心的幻象    時間: 2020-4-30 01:20 PM

作者: elizarlushin199    時間: 2020-4-30 03:38 PM

作者: 沉睡靚樹根    時間: 2020-4-30 04:09 PM

作者: yuizem    時間: 2020-4-30 08:59 PM

作者: 春天真大樹    時間: 2020-5-5 11:52 AM

作者: D7F31B    時間: 2020-5-6 03:27 PM

作者: D7F31B    時間: 2020-5-6 03:30 PM

作者: 夜怕達人    時間: 2020-9-3 11:39 AM

作者: 春天靚樹枝    時間: 2020-9-4 04:03 PM

鼓勵佢,贊賞佢,講解一方面嘅道理。
作者: 迷途小動物    時間: 2020-9-7 02:22 PM

煮好味d轉玩多啲花色品種吸引佢
作者: 夜怕達人    時間: 2020-9-7 03:57 PM

作者: 外置    時間: 2020-9-7 04:06 PM

小問題妳不用擔心聽妳說它每次吃東西時都吃小許就聽妳說我沒有辦法。感謝分享問題
作者: 果個古代屋    時間: 2020-9-7 04:58 PM

作者: 堅揪大波    時間: 2020-9-9 03:27 PM

灌入去口