標題: 27歲超難頂港女毒舌家姐..... 直到佢就結婚 [打印本頁]

作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-23 03:50 AM     標題: 27歲超難頂港女毒舌家姐..... 直到佢就結婚

我一家四口,我家姐27歲,我24 歲。一直覺得自己冇人錫。我家姐由細至大係屋企都係一個公主。父母由細至大也偏心佢,例如: 
1) 父母從來不會叫家姐做家務 ( 次次也是我做 )
2) 我想吃飯,家姐想吃烏冬,媽媽一定煮烏冬
3) 每次家姐同媽媽吵架,媽媽會喊。我同媽媽吵架,媽媽只會不理我。
4)老豆由細到大都吾敢打家姐,但會打我。
由細到大,連D親戚都會話我父母偏心我家姐。有一次夜晩,我仲聽到我媽同外婆講電話,承認錫家姐多D,我傷心了一晚。
家姐細細個讀書叻,永遠是全班頭幾名,屋企好多表兄弟姐妹(十個左右),佢是唯一一個可以靠會考,高考上大學。家姐好懶,吃完飯個碗就咁放在桌,不會執,從來𣎴會洗碗。一年都吾知有冇掃一次地,摺衫又不摺,連人地幫佢摺完,叫佢放返去衣櫃也不會拎,去完廁所,用哂D廁紙又不換,簡直懶癌末期。一放假就攤在床一日,話自己工作壓力大,想飲水也要我拎入房比佢飲。
由細到大,我都比佢欺負。佢細個不喜歡飲奶粉沖的奶,媽媽又成日早上沖,佢就成日威脅我(我細個成日整爛屋企D野,比我家姐發現),叫我幫佢飲埋,搞到我日日要飲二杯奶。
吃雪糕,永遠吃剩一,二啖先比我吃,原因是佢不想丟垃圾。
打機永遠是我望住佢打,不會比我玩,也吾明以前細個點解可以日日望住佢打機!!
因為我地是住一間房,所以呢二十幾年,也是我執房,而且佢D衫周圍丟,也是我執,執完二日又亂哂。
而且從來用命令口吻,不會講吾該!
講到呢度,大家一定吾明點解我會咁犯賤,仲可以忍受到。就好似我家姐金句:「一個人對你衰十萬次,對你好幾次,你就好感動。」
細個屋企好窮,好似是負資產,小學個陣,爸爸要返二份工,媽媽好夜先返。得我同家姐二個在屋企。有一次我發燒,屋企冇大人,我家姐照顧左我一晚,成晚不斷幫我換毛巾退熱,一晚應該換左十幾廿次,直到媽媽凌晨1:00 放工回來。之後我家姐成日話: 如果冇我?你熱壞腦啦,我是你救命恩人。

中一的時候上體育課,比同學整到個眼,返屋企隻眼已經睜不大,紅哂。醫生話眼角膜花左,個陣我好驚,問家姐: 我會吾會盲,以後也睇吾到野? 我仲好清楚記得,我家姐答: 「不會,最多我捐眼角膜比你。」 我估不到平時連一支筆,一舊擦膠也同我計的家姐會咁講.........

我band 3 中學,我考DSE 也衰左,第一年報左asso 讀,GPA 得2.7 。我家姐同我講:「你呢個成績玩完了,浪費左屋企幾萬元,你冇可能上大學,你的將來只有做sales , 飲食,普通文員。」 果時,我覺得佢說話好賤,但我自己也知自己冇可能上到大學。後來家姐叫我做護士,佢:「你與其做sales 個D,不如做護士,你平時D家務都做得幾好,護士也2、30000 一個月,起碼養到自己,最重要是我遲D不用養你。」個時我個心好亂,就聽我家姐話。(其實由細至大,我也好易比佢擺佈- - )媽媽好反對我去讀護士,1) 之前那一年asso 等如白讀,我媽寧願我讀埋另外個一年出來搵工 , 2) 我媽覺得醫院好多菌,而且太多人死,又要輪班之類,怕我辛苦 。我記得因為呢件事,媽媽家姐吵大架,媽媽話不會比留位費。當時留位費要用信用卡比,我家姐搵同學借信用卡幫我比 (仲要佢出錢), 之後有一個登記護士文憑收我,我家姐勸掂我媽媽,我就去左讀護士 。我家姐直到今天,也會話「冇我?你而家食得屎。」雖然好乞人憎,但我反駁不到。
家姐成日出門口不帶鎖匙,有一次又要我帶去佢公司比佢,家姐一畢業就做銀行,我好記得個時我在佢房門口,聽住佢比客罵得好厲害,話要投訴見經理之類,我在門口聽到佢比人罵,覺得好嬲,但又做不到D咩。我家姐行出來,見到我,好冷靜咁同我講:「冇野,返屋企吾好亂講野,鎖匙呢?」我仲記得果日我忍不住哭左,同自己講,將來要搵好多$, 等家姐不好比人蝦,但直到今天,我家姐人工是我的2 倍 =_= 。
我家姐返工之後,就買左一份人壽保險,保額100 萬,我見到受益人媽媽70%,我30% ,我覺得好奇怪,問佢:點解我30%?你不寫哂比媽媽? 佢:「 我計好哂,你之后一年學費,實習費,生活費,如果我死Q左,媽媽不比你繼續讀護士,又要趕你出門口之類,你就拎住呢30 萬去交學費,租屋住,之後做護士應該也夠你自己養自己。但你之後也要比家用。不過,如果我未來一年冇死,我會改受益人,我一元也不會益比你,哈哈。」聽完,也不知應吾應該感動。

直到佢比佢男友求婚,可能下年就離開呢個家,我內心深處好不捨,應該是被虐狂,而且同時好擔心佢D性格,我同佢男友講「我家姐真係好懶,咁多年也是我幫佢做哂所有野,佢咩也不會做,你要忍受下」 我家姐仲好不屑地說:「請工人lor 」,佢也吾明我們幾擔心佢男友會頂吾順佢!
作者: iLove_穎兒    時間: 2019-12-23 07:38 AM

其實問題根本在你父母偏心,蹤到個大囡咁
第時有你姐夫受咪好囉
作者: 不基含情的豬豬    時間: 2019-12-23 11:34 AM

作者: yvesjoder    時間: 2019-12-23 12:59 PM

你家姐好醒目,是你的榜樣,你應該向佢學習,可能這一刻你聽不懂!
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-23 02:44 PM

引用:
原帖由 iLove_穎兒 於 2019-12-23 07:38 AM 發表

其實問題根本在你父母偏心,蹤到個大囡咁
第時有你姐夫受咪好囉
我擔心佢再咁懶,遲D我姐夫未必頂到佢,但我又不知點同我家姐講。我家姐金句「我全部識做,吾做only  」 ,另一個金句 「你也可以吾做,我冇叫你做」,想打爆佢。
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-23 02:50 PM

引用:
原帖由 不基含情的豬豬 於 2019-12-23 11:34 AM 發表

其實問題根本在你父母偏心
父母偏心一早知,有時家姐也是串我話「丫爸丫媽係錫我多D」 -__- 
我家姐化完妝,連化妝品也吾執,次次也是丫媽執返。
而且又成日自己不用鎖匙開門,次次咁門鐘,因為連搵鎖匙也懶。丫媽話佢,佢就話「我覺得返工回來,有屋企人開門比我是一件好幸福的事,所以一定要禁門鐘,是家的感覺」 真係死都比佢兜返生。🙄明明就懶,次次也要人去開門比佢。
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-23 02:54 PM

引用:
原帖由 yvesjoder 於 2019-12-23 12:59 PM 發表

你家姐好醒目,是你的榜樣,你應該向佢學習,可能這一刻你聽不懂!
我也承認佢是好聰明,但真係太懶!!
作者: 樹懶阿閃    時間: 2019-12-23 05:12 PM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-23 02:54 PM 發表

我也承認佢是好聰明,但真係太懶!!
其實你唔洗擔心你家姐,佢自有方法同你姐夫相處。
另外,可能你未必知,其實你家姐好錫你,有遠見又肯為你諗,只係唔係溺愛,再加少少毒舌。
作者: 屯門ADACHOI    時間: 2019-12-23 06:28 PM

作者: iLove_穎兒    時間: 2019-12-23 06:53 PM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-23 02:50 PM 發表

父母偏心一早知,有時家姐也是串我話「丫爸丫媽係錫我多D」 -__- 
我家姐化完妝,連化妝品也吾執,次次也是丫媽執返。
而且又成日自己不用鎖匙開門,次次咁門鐘,因為連搵鎖匙也懶。丫媽話佢,佢就話「我覺得返工回來,有屋企人開門比我是一件好幸福的事,所以一定要禁門鐘,是家的感覺」 真係死都比佢兜返生。🙄明明就懶,次次也要人去開門比佢。 ...
唔係懶,係太幸福
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-23 07:19 PM

引用:
原帖由 樹懶阿閃 於 2019-12-23 05:12 PM 發表

其實你唔洗擔心你家姐,佢自有方法同你姐夫相處。
另外,可能你未必知,其實你家姐好錫你,有遠見又肯為你諗,只係唔係溺愛,再加少少毒舌。 ...
佢仲有懶 ...
連丫媽都話家姐叻,完全無視佢的缺點
我家姐仲好得戚話: 父母當然錫要成日擔心那個,我咩也吾識做,佢地咪吾會叫我做,我咩都識做,咪次次也要我做。
老豆吾識弄手機 ( iPhone ) , 叫我家姐弄,我家姐「我也吾識,叫丫妹,我次次也叫佢」。大佬,佢用了十幾年iPhone , 邊會吾識,最慘是老豆信。我發脾氣,話家姐懶,扮吾識,比人罵那個又是我。我家姐仲好面不改容話自己真係吾識!

而且家姐收入高,過年,父母生日就成日包一封$5000/ $10000 比父母,哄到父母好開心,我父母就會比説話我聽,話家姐孝順過我,有佢地心。 平時我做咁多家務又吾見話我孝順。

所以我有時也會懷疑佢係咪專登。
作者: franceskwan2003    時間: 2019-12-24 07:44 AM

好 sweet 呀, 甘毒舌,話唔係親生家姐都沒人信。
作者: streethunter380    時間: 2019-12-24 09:23 AM

佢比起你係好叻, 平時唔出手, 一出手就係人人都知, 什至係生死關頭都係靠佢,
佢的決定好準, 所以你都係受益者, 不過有時係受氣

佢老公如果係弱勢就...
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-24 04:45 PM

引用:
原帖由 franceskwan2003 於 2019-12-24 07:44 AM 發表

好 sweet 呀, 甘毒舌,話唔係親生家姐都沒人信。
Sweet 係邊-3-
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-24 06:15 PM

引用:
原帖由 streethunter380 於 2019-12-24 09:23 AM 發表

佢比起你係好叻, 平時唔出手, 一出手就係人人都知, 什至係生死關頭都係靠佢,
佢的決定好準, 所以你都係受益者, 不過有時係受氣

佢老公如果係弱勢就... ...
係,我家姐平時懶懶閒,但好強勢,而且又毒舌,成日把口不讓人,記性又好,D陳年往事也可以記得,死也拗番生。都擔心佢呢樣。
作者: 慢了一步    時間: 2019-12-24 07:09 PM

你的家姐是叻女,早已為你舖好路,註册護士起薪有兩三萬,工作10年後可能有五六萬,兼有房屋准貼,將來供樓也可以,你的家姐在銀行工作,她是叻和精明的女人,通常找一個外表肥而有忍耐力的男人,性格一凸一凹才可以長久。
作者: roy9755    時間: 2019-12-26 10:52 AM

唔係作故仔嘅話,樓主有位好家姐
作者: Panda14    時間: 2019-12-26 11:10 AM

其實你家姐好愛你,只係唔鐘意表達佢對你的愛同擔心。我相信佢工作其實好大壓力,依種性格的人唔會比屋企人睇到佢軟弱一面。你有時都要主動關心下佢。心靈上支持佢。
作者: 回不去    時間: 2019-12-26 12:41 PM

同意樓上講的,你可以學下你家姐。你已黑未必感受到,將來就會知道冇錯。佢都算係有責任心嘅人,知道什麼時候應該出手,醒目女
作者: Twittering    時間: 2019-12-26 06:51 PM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-23 03:50 AM 發表

我一家四口,我家姐27歲,我24 歲。一直覺得自己冇人錫。我家姐由細至大係屋企都係一個公主。父母由細至大也偏心佢,例如: 
3) 每次家姐同媽媽吵架,媽媽會喊。我同媽媽吵架,媽媽只會不理我。
由細到大,連D親戚都會話我父母偏心我家姐。有一次夜晩,我 ...
你家姐恰你係幾衰,但佢叫你讀護士,都係為你生活着想,護士係辛苦但至少有穩定收入,俾着你讀唔到書去做名店或保險跑數sales,個人要好tough又要笑笑口俾客人小,仲要個sales target係會不斷加,份糧係跑返嚟,到時你可能嚇到喊

咁父母縱到佢嬌生慣養都係事實,佢應該係幾聰明同硬淨,樓主有能力財政獨立都係自己生活,父母既愛唔夠,子女會缺乏自信
作者: Twittering    時間: 2019-12-26 06:55 PM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-24 06:15 PM 發表

係,我家姐平時懶懶閒,但好強勢,而且又毒舌,成日把口不讓人,記性又好,D陳年往事也可以記得,死也拗番生。都擔心佢呢樣。
你加姐性格啱做律師、sales,女強人之類,似係醒目女
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 12:18 AM

引用:
原帖由 roy9755 於 2019-12-26 10:52 AM 發表

唔係作故仔嘅話,樓主有位好家姐
冇作故仔,編劇咩!
我發覺大家都會無視哂佢D缺點,覺得佢好
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 12:20 AM

引用:
原帖由 Panda14 於 2019-12-26 11:10 AM 發表

其實你家姐好愛你,只係唔鐘意表達佢對你的愛同擔心。我相信佢工作其實好大壓力,依種性格的人唔會比屋企人睇到佢軟弱一面。你有時都要主動關心下佢。心靈上支持佢。 ...
我家姐真心好錫我丫媽,至於話愛我,我就有D保留。不過佢真係成日話自己工作壓力好大,因為佢份工要跑數。
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 12:24 AM

引用:
原帖由 回不去 於 2019-12-26 12:41 PM 發表

同意樓上講的,你可以學下你家姐。你已黑未必感受到,將來就會知道冇錯。佢都算係有責任心嘅人,知道什麼時候應該出手,醒目女
係丫,今天佢又出手了
同媽媽 同我出街,
我買衫時,佢冇反應
媽媽買鞋,媽媽選了二對,我一對,原本我打算幫媽媽比埋
我家姐立即衝去比$
仲話我沾丫媽光,佢順便幫我比埋-_- 
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 12:25 AM

引用:
原帖由 Twittering 於 2019-12-26 06:51 PM 發表

你家姐恰你係幾衰,但佢叫你讀護士,都係為你生活着想,護士係辛苦但至少有穩定收入,俾着你讀唔到書去做名店或保險跑數sales,個人要好tough又要笑笑口俾客人小,仲要個sales target係會不斷加,份糧係跑返嚟,到時你可能嚇到喊

咁父母縱到佢嬌生慣養都係事實,佢應該係幾聰明同硬淨,樓主有能力財政獨立都係自己生活,父母既愛唔夠,子女會缺乏自信 ...
咁我又吾會自卑,不過對住家姐就比佢食住
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 12:50 AM

其實,我對我家姐個感覺好矛盾。
一方面我覺得佢就嫁,就快甩難
不用幫佢執頭執尾
佢連起身也不會執床-_- 
去完廁所用哂D 廁紙也不會換
有一次我冇留意,叫佢拿廁紙,
佢話「你等風乾」 😒 
要我說好久,佢先最後好不情願咁拿左比我,仲罵我「下次去廁所前,睇下有沒廁紙,冇左我點算」 明明佢自己用哂又不換。

另一方面,我也有D不捨得佢,好似屋企冇左個重心咁。
不過,我家姐係生活上幾懶幾難頂,D人全部會覺得佢好好😫 因為受苦是我一個!我D朋友也話我家姐好,叫我珍惜佢,算了,冇人明白我做左幾久妹仔 。
不過因為屋企細個窮,多數家姐穿完D舊衫比我穿,我成日冇新衫穿,有時D款out jor , 我不想著。我家姐都會偷買幾件衫比我,因為佢有幫人補習,有少少$,可以買野,佢會話自己穿得吾靚 或者 太細件 不想要。所以佢又不算對我太差,都有對我好。 可能呢D就是叫姐妹
作者: bodybutter    時間: 2019-12-27 08:20 AM

你家姐是大事上幫助你,係你貴人,小事上攞返啲著數。等佢嫁左,唔成日見,就會覺得佢好。

父母錫邊個多啲,緣份嚟,冇得強求既。
作者: index2018    時間: 2019-12-27 10:14 AM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-27 12:50 AM 發表

不用幫佢執頭執尾
佢話「你等風乾」 😒 
要我說好久,佢先最後好不情願咁拿左比我,仲罵我「下次去廁所前,睇下有沒廁紙,冇左我點算」 明明佢自己用哂又不換。

不過,我家姐係生活上 ...
你叫你家姐介紹個
好似佢咁有質素女俾你識
你就唔覺得lonely同有姐姐feel
作者: Abcjpg    時間: 2019-12-27 10:17 AM

你家姐係醒,但是兩人相處是睇夾唔夾。
太懶無人要的
作者: 超級扁扁的妹頭    時間: 2019-12-27 10:31 AM

陪嫁姊妹共侍一夫,解決
作者: 我真的不知道    時間: 2019-12-27 10:38 AM

冇你家姐 真係可以去食屎
作者: Fresa    時間: 2019-12-27 10:52 AM

見到樓主你同家姐扭曲既愛既關係有係好好笑,口可以話佢唔錫你,但表達方法卻係與別不同。不過一世人兩姐妹係緣份,就算佢嫁左都唔影響,最多你只會掛住俾佢虐待既時光吧
作者: Chenglaishan    時間: 2019-12-27 10:54 AM

有姐的孩子是個寶
作者: 无F说    時間: 2019-12-27 11:33 AM

作者: 工廠男    時間: 2019-12-27 11:33 AM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-23 02:44 PM 發表

我擔心佢再咁懶,遲D我姐夫未必頂到佢,但我又不知點同我家姐講。我家姐金句「我全部識做,吾做only  」 ,另一個金句 「你也可以吾做,我冇叫你做」,想打爆佢。 ...
2姐妹!好開心。
作者: 生生不息2014    時間: 2019-12-27 12:29 PM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-23 03:50 AM 發表

由細到大,連D親戚都會話我父母偏心我家姐。有一次夜晩,我 ...
你家姐係一個理性型的人。心雖緊張你哋但口裏滿不在乎
作者: AomoriSnow    時間: 2019-12-27 01:40 PM

引用:

男男有棍分因?
作者: 旺旺    時間: 2019-12-27 03:25 PM

樓主有個口硬心軟家姐,溫馨。 替你姐姐開心,因為你都好關心同錫你家姐
作者: rainrain    時間: 2019-12-27 05:52 PM

唔係你比家姐點慣,又點會聽佢講讀護士,你付出都只是頭廿年,但未來幾十年係因為你聽家姐點,會有收成。我如果有個咁既家姐,咪講話做家務,幫佢泵埋骨我都制呀,你果d唔算係咩付出。真羡慕。
作者: 謝哂皮的魚蛋    時間: 2019-12-27 06:07 PM

作者: 强勁的🐴    時間: 2019-12-27 06:22 PM

睇到眼濕濕
作者: 山邊勇敢的高潮    時間: 2019-12-27 06:27 PM

你哋兩個一凹一凸剛剛好,其實你家姐係愛你的,以後如果你家姐和姐夫有什麼問題你全力支持佢哋咪ok lor,今世有緣做姐妹就是上一世整定珍惜和家人相處的時光!
作者: 買大陸股等買樓    時間: 2019-12-27 06:51 PM

Good story 10/10
作者: 買大陸股等買樓    時間: 2019-12-27 06:52 PM

>去完廁所,用哂D廁紙又不換
尼個死罪,屙C無廁紙點算
作者: tomlearn    時間: 2019-12-27 07:47 PM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-27 12:50 AM 發表

不用幫佢執頭執尾
佢話「你等風乾」 😒 

不過,我家姐係生活上 ...
出來工作,便是一家一主自立了。連自己都養唔掂,其他的都是廢話。
作者: 公園熱情的魚蛋    時間: 2019-12-27 08:11 PM

能醫不自醫
作者: windspy    時間: 2019-12-27 08:25 PM

睇哂你成篇
係文字中感受到其實你都知你家姐係鍚你既
雖則的確係毒舌左少少

但其實好多人都係口硬心軟
就係個心越軟, 個口就越硬 (我都算係吧)

我都知咁樣唔好, 好多說話換個表達方式會好聽好多
但偏偏到講果時, 就會表達到果種毒舌既感覺出黎

你家姐懶唔做家務, 變相訓練到你刻苦耐勞既性格
某程度上你都有得著既
始終一家人, 都好難好計較得失

至於偏心, 偏心就一定架啦 
到你日後可能有幾個小朋友, 你總會一定鍾意某一個比較多

ANYWAY, 祝你家庭生活愉快啦!
作者: 火燎森    時間: 2019-12-27 08:45 PM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-23 07:19 PM 發表

佢仲有懶 ...
連丫媽都話家姐叻,完全無視佢的缺點
我家姐仲好得戚話: 父母當然錫要成日擔心那個,我咩也吾識做,佢地咪吾會叫我做,我咩都識做,咪次次也要我做。
老豆吾識弄手機 ( iPhone ) , 叫我家姐弄,我家姐「我也吾識,叫丫妹,我次次也叫佢」。大佬,佢用了十幾年iPhone , 邊會吾識,最慘是老豆信。我發脾氣,話家姐懶,扮吾識,比人罵那個又是我。我家姐仲好面不改容話自 ...
又講大話,iphone出左都冇十幾年
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 09:44 PM

引用:
原帖由 bodybutter 於 2019-12-27 08:20 AM 發表

你家姐是大事上幫助你,係你貴人,小事上攞返啲著數。等佢嫁左,唔成日見,就會覺得佢好。

父母錫邊個多啲,緣份嚟,冇得強求既。
不過我父母成日話二個一樣錫
其實我知佢地偏我家姐是
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 09:47 PM

引用:
原帖由 Abcjpg 於 2019-12-27 10:17 AM 發表

你家姐係醒,但是兩人相處是睇夾唔夾。
太懶無人要的
我怕佢男友有一日頂不順佢成日攤在床玩手機,佢懶到D野跌在地下,可以用腳執!用腳!我冇打錯,佢腳趾可能仲靈活過手指😑
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 09:48 PM

引用:
原帖由 我真的不知道 於 2019-12-27 10:38 AM 發表

冇你家姐 真係可以去食屎
佢已經成日咁講,我也有自尊架!
作者: 今天長長賤嘴    時間: 2019-12-27 09:48 PM

太長,睇唔哂,比D心機做人啦
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 09:49 PM

引用:
原帖由 Fresa 於 2019-12-27 10:52 AM 發表

見到樓主你同家姐扭曲既愛既關係有係好好笑,口可以話佢唔錫你,但表達方法卻係與別不同。不過一世人兩姐妹係緣份,就算佢嫁左都唔影響,最多你只會掛住俾佢虐待既時光吧 ...
你講中左,我家姐話: 以后你諗返細細個時,就知咩叫童年😒 ,細妹的童年就是比家姐恰
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 09:51 PM

引用:
原帖由 rainrain 於 2019-12-27 05:52 PM 發表

唔係你比家姐點慣,又點會聽佢講讀護士,你付出都只是頭廿年,但未來幾十年係因為你聽家姐點,會有收成。我如果有個咁既家姐,咪講話做家務,幫佢泵埋骨我都制呀,你果d唔算係咩付出。真羡慕。 ...
你講中左,佢成日叫我幫佢按摩,不過我不理佢🙄
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 09:52 PM

引用:
原帖由 謝哂皮的魚蛋 於 2019-12-27 06:07 PM 發表

有呢D家姐真係慘
但好多人覺得我幸福-__-
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 09:53 PM

引用:
原帖由 强勁的🐴 於 2019-12-27 06:22 PM 發表

睇到眼濕濕
下,你又太誇張 -_-
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 09:55 PM

引用:
原帖由 山邊勇敢的高潮 於 2019-12-27 06:27 PM 發表

你哋兩個一凹一凸剛剛好,其實你家姐係愛你的,以後如果你家姐和姐夫有什麼問題你全力支持佢哋咪ok lor,今世有緣做姐妹就是上一世整定珍惜和家人相處的時光! ...
我家姐: 「我望一望你,我心想,點解你會是我細妹,你覺吾覺好神奇? 我諗,上天一定覺得我太多優點,要弄D缺點比我,所以派你來」🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 09:56 PM

引用:
原帖由 買大陸股等買樓 於 2019-12-27 06:52 PM 發表

>去完廁所,用哂D廁紙又不換
尼個死罪,屙C無廁紙點算
佢叫我風乾................
作者: 强勁的🐴    時間: 2019-12-27 09:58 PM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-27 09:53 PM 發表

下,你又太誇張 -_-
冇呃妳!其實佢心裏面對妳們都好好,只不過要有大家姐的~
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 10:02 PM

引用:
原帖由 windspy 於 2019-12-27 08:25 PM 發表

睇哂你成篇
係文字中感受到其實你都知你家姐係鍚你既
雖則的確係毒舌左少少

但其實好多人都係口硬心軟
就係個心越軟, 個口就越硬 (我都算係吧)

我都知咁樣唔好, 好多說話換個表達方式會好聽好多
但偏偏到講果時, 就會表達到果種毒舌既感覺出黎

你家姐懶唔做家務, 變相訓練到你刻苦耐勞既性格
某程度上你都有得著既
始終一家人, 都好難好計較得失

至於 ...
佢除了懶,仲有好多歪理!
因為我同家姐一張床一齊訓
冬天佢成日捲哂D被,我成日起身發現自己冇被,好涷。我同媽媽投訴家姐成日搶被。我家姐竟然話「 你生存能力太低,我的身體知我涷,下意識已經啟動左防禦及求生功能,會自動捲被,我呢D咪叫適者生存。你呢D冇咩生存能力,咪比人搶被也不知,如果在野外,你死Q左啦。咁凍也可以訓到成隻豬咁」🙄
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 10:03 PM

引用:
原帖由 火燎森 於 2019-12-27 08:45 PM 發表

又講大話,iphone出左都冇十幾年
佢中學已經用緊啦喎-_-
作者: 07Love06    時間: 2019-12-27 10:28 PM

賤格家姐……自己個妹都蝦
妹係 自己親人,都唔好好疼愛,冇人性,死變態婆
不過我都見識過呢類型……賤女人,等天收,有報應
作者: kelvin288    時間: 2019-12-27 10:32 PM

我好相信你很想快些持找個人嫁咗佢搬離這個家
作者: -_-#    時間: 2019-12-27 10:42 PM

反抗!時代革命
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-27 10:46 PM

引用:
原帖由 07Love06 於 2019-12-27 10:28 PM 發表

賤格家姐……自己個妹都蝦
妹係 自己親人,都唔好好疼愛,冇人性,死變態婆
不過我都見識過呢類型……賤女人,等天收,有報應
佢難頂姐,不洗比天收咁毒丫
作者: Vder    時間: 2019-12-27 11:55 PM

引用:

由細到大,連D親戚都會話我父母偏心我家姐。有一 ...
樓主,有冇聽過斯德哥爾摩症候群?無嘅google下,你要知係咩事,因為你係重症患者
作者: 藤騰籐    時間: 2019-12-28 12:17 AM

我明白你,雖然父母並不是太偏心,但比阿哥蝦得嚴重過你。

父母對我管教不及對佢咁嚴厲,我小三四開始,當佢有壓力就打我直到中一反抗。由小到大都言語攻擊打擊我自信心,做成唔少的心理陰影,又時常假借教導嚟單單打打刺激我。

大咗就反轉要我幫佢搞些濕星嘢,時常話好擔心我普通文員好易被淘汰,齋講。

現在佢就結咗婚,而我找到較穩定的工作,佢話放心晒。因為現在母親退休,父親轉炒散,而我開始俾家作多咗,佢反而就少咗.....

反之你家姐雖然語言攻擊你,但一有大事佢會罩你,幫你考慮比較啱你的路,甚至出錢出力幫你。這一點已十分難得
作者: kakahh88    時間: 2019-12-28 01:32 AM

樓主,首先我唔知你係男定女,所以唔可斷定你屋企有冇偏愛你家姐。
不過以你家姐所做嘅野而言,其實你家姐只係外表要裝到好硬淨,而佢係錫你同屋企人嘅。你諗下, 你寧願要個,一向對你態度唔差,但大難臨頭各自飛嘅家姐, 定係要一個平時對你麻麻,但一有事就會幫你安排比意見你嘅家人。可能你話佢懶係冇錯,但佢就算更懶,佢都唔會響你地有事時丟低你地。樓主好好珍惜吧
作者: jetlung    時間: 2019-12-28 02:52 AM

引用:

如果到咗晚年 你會有福過你家姐。 點解呢 ?因為佢嘅福一早已經用完,
作者: y1233210    時間: 2019-12-28 08:49 AM

你家姐幾聰明 同幾保護你
作者: Twittering    時間: 2019-12-28 11:04 AM

引用:
原帖由 kakahh88 於 2019-12-28 01:32 AM 發表

樓主,首先我唔知你係男定女,所以唔可斷定你屋企有冇偏愛你家姐。
不過以你家姐所做嘅野而言,其實你家姐只係外表要裝到好硬淨,而佢係錫你同屋企人嘅。你諗下, 你寧願要個,一向對你態度唔差,但大難臨頭各自飛嘅家姐, 定係要一個平時對你麻麻,但一有事就會幫你安排比意見你嘅家人。可能你話佢懶係冇錯,但佢就算更懶,佢都唔會響你地有事時丟低你地。樓主好好珍惜吧 ...
佢家姐响大事上可以幫家人同樓主作主,樓主小事上蝕底(eg 着舊衫,食佢淨低既雪糕等),呢啲物質上既蝕底相對一個人既事業選擇都係好微不足道既事,好多人响學業或事業上遇到問題或樽頸,都淨係得好似樓主嗰類父母比較舊派或學識唔多,唔太識處理又俾唔到有用意見,有啲人仲要係獨生子女,無年長既家人或識諗既人幫一把,朋友都係無力幫助

有時做好一件大事已蓋過好多令自己覺得唔好既小事,當打個和...
作者: Abcjpg    時間: 2019-12-28 12:39 PM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-27 09:47 PM 發表

我怕佢男友有一日頂不順佢成日攤在床玩手機,佢懶到D野跌在地下,可以用腳執!用腳!我冇打錯,佢腳趾可能仲靈活過手指😑
最緊要他未來老公開心啫
作者: 後天花花希望    時間: 2019-12-28 01:29 PM

你叫你家姐介紹個好似佢咁有質素女俾你識你就唔覺得lonely同有姐姐feel
作者: Ah_luk    時間: 2019-12-28 05:18 PM

不過你家姐真係指條好路你行,做護士年年有人工加,經濟順逆都有工做,想移民更是全世界都歡迎
作者: baozakeruka    時間: 2019-12-28 06:31 PM

呢啲先係高手! 表面好毒舌,。但是就好疼你。 明知得寵, 就張計就計, 借阿媽過橋, 兜個圈黎保護你。 你要記住, 有啲senior 嘅家人, 係唔會口口聲聲話愛你, 仲下下窒頭窒勢, 但你細心啲睇, 就會見到佢每步都經過精心部署, 下下為你設想。 把口搶到盡, 但係內心同行動上就充滿細心關懷。你要好好珍惜呢個緣份呀。
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-28 08:31 PM

引用:
原帖由 Twittering 於 2019-12-28 11:04 AM 發表

佢家姐响大事上可以幫家人同樓主作主,樓主小事上蝕底(eg 着舊衫,食佢淨低既雪糕等),呢啲物質上既蝕底相對一個人既事業選擇都係好微不足道既事,好多人响學業或事業上遇到問題或樽頸,都淨係得好似樓主嗰類父母比較舊派或學識唔多,唔太識處理又俾唔到有用意見,有啲人仲要係獨生子女,無年長既家人或識諗既人幫一把,朋友都係無力幫助

有時做好一件大事已蓋過好多令自己覺得唔好既小事,當打個和... ...
你呢點我也同意,如果我家姐冇叫我做護士,我也吾知自己可以做什麼。我英文又差,口才又吾好,反應又吾夠人快。我見到我中學D 朋友好多也去做sales 及美容,也好辛苦,而且收入不高,也好慶幸我家姐叫我讀護士。 

我家姐以前也有講過,如果有人指點下佢點行,佢就不用咁辛苦,咩也要靠自己。我仲記得我家姐之前會考放榜失眠,話自己擔心考不到中六,話如果升不到,就要出來工作,因為屋企冇條件比學費,自己眼前得一條路,冇第二條,所以佢一定要上大學。 而且我都好好彩,因為我讀HD 時,家姐已經出來工作,所以佢成日話佢有份比學費- - 。 不過我內心也愛我家姐,又愛又恨個種
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-28 08:55 PM

引用:
原帖由 Twittering 於 2019-12-28 11:04 AM 發表

有時做好一件大事已蓋過好多令自己覺得唔好既小事,當打個和... ...
而且我諗起我選科,因為我是DSE 
不一定選文科/ 理科
當初我家姐逼我選bio 同西史
我其實不想,因為我不喜歡西史,我不喜歡背書,而且都冇人會咁選。我D 朋友一係二科也文,一係二科也理,一係商,不會好似我咁一文一理。當時我老師見我咁選科,也打電話比我丫媽。我丫媽也叫我選二科理科,我家姐反對,佢講左一段超現實毒舌但冇法反駁說話。

佢話: 「  呢個是你最有可能考高分和不會乞食的組合。你想選哂二科理科?你係去幫人墊底拉curve 用。 每間中學,讀書好個批十個七個會選理科,所以理科本身已經多叻人,你憑咩覺得你一個band 3 可以同D band 1 理科生鬥? 你覺得自己會突然發奮成為奇蹟? 」

我: 「 咁我選哂二科文科lor , 不想一文一理」 

佢: 「 你覺得你腦的容量可以背到咁多野? 」

我:「 咁我好難選大學D科架!我班主任也叫我吾好咁選」

佢:「 首先,我覺得你入到大學機會是0 ,我目標是你所有科目合格,你可以讀asso / HD , 而且西史作用是可以幫你拉分,而且我仲可以教你( 我家姐世史會考B ) bio 是令你條路可以廣D,我不止意你高分,你合格就ok 。我教左你點行,你要堅持我也冇計。」

我也堅持二科理科😂因為超憎背書, 比我家姐鬧到pk , 仲威脅同我斷絕關系,之後我家姐仲同我班主任傾過電話。 后來我頂不順我家姐,選左一文一理,成為學校唯一 一個咁㨂😑😑😑😑

不過,好彩我選左一文一理,我西史最后考了4  ( 已經是最級最高分),幫我拉左D分,雖然也入不到U,而且因為有bio (剛剛好合格), 先可以讀nursing 。
所以,我也好慶幸有人教我點行。
作者: Twittering    時間: 2019-12-28 09:18 PM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-28 08:55 PM 發表

而且我諗起我選科,因為我是DSE 
不一定選文科/ 理科
當初我家姐逼我選bio 同西史
我其實不想,因為我不喜歡西史,我不喜歡背書,而且都冇人會咁選。我D 朋友一係二科也文,一係二科也理,一係商,不會好似我咁一文一理。當時我老師見我咁選科,也打電話比我丫媽。我丫媽也叫我選二科理科,我家姐反對,佢講左一段超現實毒舌但冇法反駁說話。

佢話: 「  呢個是你最有可能考高分和不會乞食 ...
我嗰個年代係舊制仲考會考,文科班係可以揀bio,啲中學老師有良心嗰啲都會叫文科人考慮揀埋bio,因為文科人出路真係好窄

你知唔知啲中學老師點解唔俾人溝亂嚟揀?佢哋覺得要同校長解釋,又怕少咗人讀佢嗰科個合格率有影響,佢哋諗住個pool大啲,至少都多啲人合格,啲老師係教畜唔係由學生離校後就業機會去諗,有良心又肯講出聲已好少,DSE個制度其實係唔想限死人讀純文或純理,但學校唔係咁諗

樓主似曲線讚個家姐幫自己一把 🤣
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-28 09:32 PM

引用:
原帖由 Twittering 於 2019-12-28 09:18 PM 發表

我嗰個年代係舊制仲考會考,文科班係可以揀bio,啲中學老師有良心嗰啲都會叫文科人考慮揀埋bio,因為文科人出路真係好窄

你知唔知啲中學老師點解唔俾人溝亂嚟揀?佢哋覺得要同校長解釋,又怕少咗人讀佢嗰科個合格率有影響,佢哋諗住個pool大啲,至少都多啲人合格,啲老師係教畜唔係由學生離校後就業機會去諗,有良心又肯講出聲已好少,DSE個制度其實係唔想限死人讀純文或純理,但學校唔係咁諗
...
我是直線 真心多謝佢

比你地搞到離哂題,明明我呻緊佢懶
作者: lady83    時間: 2019-12-28 10:17 PM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-23 02:44 PM 發表

我擔心佢再咁懶,遲D我姐夫未必頂到佢,但我又不知點同我家姐講。我家姐金句「我全部識做,吾做only  」 ,另一個金句 「你也可以吾做,我冇叫你做」,想打爆佢。 ...
使咩你擔心
佢另一半甘願錫佢就得
作者: Ran_319    時間: 2019-12-28 11:19 PM

現在暴徒重難頂
作者: 平淡的足跡    時間: 2019-12-28 11:53 PM

引用:

樓主用心寫, 所以我亦用心睇晒, 可能我偏激咗, 妳家姐係懶, 原因係妳將底線一推再推.

我反而担心妳家姐, 因為已經俾妳同媽媽縱壞, 佢未來老公可能想像唔到有人自理能力會咁差 (工人都會放假). 忍唔到之下離婚, 到時返去同妳住.
作者: 呢個難吃的湯圓    時間: 2019-12-29 12:05 AM

你家姐真係好愛你嘍⋯⋯
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-29 12:12 AM

引用:
原帖由 平淡的足跡 於 2019-12-28 11:53 PM 發表

樓主用心寫, 所以我亦用心睇晒, 可能我偏激咗, 妳家姐係懶, 原因係妳將底線一推再推.

我反而担心妳家姐, 因為已經俾妳同媽媽縱壞, 佢未來老公可能想像唔到有人自理能力會咁差 (工人都會放假). 忍唔到之下離婚, 到時返去同妳住. ...
你講中哂!
佢是0 自理能力,
佢可以誇張到吾識開洗衣機
吾識煲飯
吾識book 機票酒店online check in 
是個完全生活白痴
作者: 平淡的足跡    時間: 2019-12-29 12:41 AM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-29 12:12 AM 發表

你講中哂!
佢是0 自理能力,
吾識煲飯
是個完全生活白痴
希望佢生得好靚, 令佢未來老公可以包容佢一切缺点.

不過妳家姐咁懶, 會唔會保養自己呢?
作者: 酒店冰凍的壽包    時間: 2019-12-29 01:31 AM

引用:
原帖由 平淡的足跡 於 2019-12-29 12:41 AM 發表

希望佢生得好靚, 令佢未來老公可以包容佢一切缺点.

不過妳家姐咁懶, 會唔會保養自己呢?
佢懶到會因為不想自己郁,敷mask 
會成日直接去美容院,
而且佢又勁憎囇,
所以佢皮膚keep 到好好。
作者: 平淡的足跡    時間: 2019-12-29 01:36 AM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-29 01:31 AM 發表

佢懶到會因為不想自己郁,敷mask 
會成日直接去美容院,
而且佢又勁憎囇,
所以佢皮膚keep 到好好。
至少肯去美容院, 應該OK嘅.
其實另一角度睇, 樓主係賢良淑得兼三從四德, 好多男人心目中嘅好老婆. 放心, 苦盡甘來!
作者: DevilJoker    時間: 2019-12-29 02:46 AM

引用:

唔做擔心,野蠻奶奶自有方法
作者: 芯雪    時間: 2019-12-29 03:38 AM

引用:
原帖由 酒店冰凍的壽包 於 2019-12-29 12:12 AM 發表

你講中哂!
佢是0 自理能力,
吾識煲飯
是個完全生活白痴
你家姐咁聰明, 我唔覺得佢真係唔識做,只不過佢係扮唔識唔想做, 同埋知道你會幫佢執手尾。 公司有d人都係,有啲人明明識做都話自己唔識做,咁就唔會有咁多workload
作者: 後天花花希望    時間: 2019-12-30 09:34 AM

好好睇睇回復你嘅人嘅留言,應該會有很大收獲,生活就系不斷改造自我嘅過程,每種經歷都能成為一種修行,希望你越嚟越好!
作者: 謝哂皮的魚蛋    時間: 2019-12-30 10:13 AM

作者: simontsak    時間: 2019-12-31 01:15 PM

好感人,你家姐永樂都關心你。
作者: jam911    時間: 2019-12-31 07:01 PM

幾好親情
作者: firstsight    時間: 2020-4-19 11:52 PM

引用:

雖然樓主家姐相處上成日蝦你咁,但好多野表現出佢好關心你同為你打算。

我都係人家姐,睇見佢肯聽佢講成功成為一個護士都恭喜你,福氣黎!你家姐點條明燈俾你,我想點細路都懶唔肯去努力,扶唔起佢...你呢個係開心既sharing

Btw 我理解你家姐,我無你家姐咁出面既懶,但都係唔洗做家務,得閒點下細路拎水咁,我地要用時間係功課同做外快度,我相信你家姐都覺得做家務好無謂好哂時間😂😂🤣
作者: tigerlily    時間: 2020-4-21 02:15 PM

朋友可以錦上添花, 但往往不能雪中送炭
你家姐每每係重要/困難時刻出手幫你先係最重要的
起碼佢似番個家姐.... 
我家姐似我個妹/女多d, 要度水,同男朋友吵, 比老闆鬧, 先會搵我... 
作者: 原始門人    時間: 2020-5-5 10:32 PM

佢真係超級懶
作者: 冬知らず    時間: 2020-5-6 03:04 PM

真係可以去食屎
作者: 焦急深情的馬    時間: 2020-5-12 10:19 PM

引用:

你家姐好好,珍惜!
作者: 超級來了魚蝦    時間: 2020-5-13 08:57 AM

你家姐好醒目
作者: 7D2465    時間: 2020-5-13 03:30 PM