標題: 女朋友可能有左,但我暫時未想要小朋友 [打印本頁]

作者: 5173519    時間: 2019-12-10 10:38 AM     標題: 女朋友可能有左,但我暫時未想要小朋友

我們兩個都係30出頭,事業還算OK,女朋友屬於專業人士,兩者收入尚算OK。
最近家人為了退休生活好一點,換了環境好一點的私樓,然而供樓壓力落在我身上,每月雖有儲蓄但所剩無幾。

我們偶然有性行為,上月中試過一次沒有使用安全套,但只維持幾秒之後便帶回安全套繼續發生性行為了。
近日女朋友月經遲了近兩星期,我有點擔心懷疑她有了BB,我亦有暗示我暫時不計劃有小朋友,需要時間慢慢考慮並計劃組織家庭等人生大事。

然而女朋友聽後就表明就算自己一個也養得起小朋友,不必特意到醫院檢查。對於我不想要小朋友的想法,人工流產是不是很不該呢?她對此非常不滿,或許她認為生命就是生命吧。

我每天也不斷想著這件事,開始感受到無形壓力,一來是經濟問題,二來結婚和家庭等問題不是一時三刻便可以決定下來。未知有沒有同路人分享下意見?
作者: hohohosoho    時間: 2019-12-10 11:08 AM

唔好諗咁多喇,CHECK咗先,話唔定最後冇事呢!
作者: 5173519    時間: 2019-12-10 11:12 AM

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-12-10 11:08 AM 發表

唔好諗咁多喇,CHECK咗先,話唔定最後冇事呢!
女朋友唔想檢查,話無必要。可能佢對於我暫時唔想要小朋友既想法感到反感。
我而家左右做人難咁...
作者: cclia716    時間: 2019-12-10 11:16 AM

自私,賤格
作者: hohohosoho    時間: 2019-12-10 11:17 AM

引用:
原帖由 5173519 於 2019-12-10 11:12 AM 發表

女朋友唔想檢查,話無必要。可能佢對於我暫時唔想要小朋友既想法感到反感。
你唔會真係唔想負責任啩
作者: samsunlg    時間: 2019-12-10 11:18 AM

淨想吊西就叫雞啦,害人害物
作者: 遇上風眼未紅    時間: 2019-12-10 11:20 AM

正仆街,係男人既就應該要負責任
作者: 急焦性感的工人    時間: 2019-12-10 11:21 AM

引用:
原帖由 5173519 於 2019-12-10 10:38 AM 發表

我們兩個都係30出頭,事業還算OK,女朋友屬於專業人士,兩者收入尚算OK。
最近家人為了退休生活好一點,換了環境好一點的私樓,然而供樓壓力落在我身上,每月雖有儲蓄但所剩無幾。

我們偶然有性行為,上月中試過一次沒有使用安全套,但只維持幾秒之後便帶回安全套繼續發生性行為了。
近日女朋友月經遲了近兩星期,我有點擔心懷疑她有了BB,我亦有暗示我暫時不計劃有小朋友,需要時間慢慢考慮並計劃組織家庭等 ...
你都算係一個男人
唔想有小朋友但係又唔做好安全設施
祝你早日做爸爸 祝你早日做爸爸
作者: 5173519    時間: 2019-12-10 11:23 AM

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-12-10 11:17 AM 發表

你唔會真係唔想負責任啩
結婚OK,再吃力D另外置業都OK,但我唔想咁早有小朋友,心態上未有呢個準備。
作者: 5173519    時間: 2019-12-10 11:24 AM

睇黎大家都係一面倒先入為主話我係賤人之類,多謝大家意見。
作者: chriswong1010    時間: 2019-12-10 11:28 AM

男同男係唔會有小朋友架,死基佬
作者: hohohosoho    時間: 2019-12-10 11:29 AM

引用:
原帖由 5173519 於 2019-12-10 11:23 AM 發表

結婚OK,再吃力D另外置業都OK,但我唔想咁早有小朋友,心態上未有呢個準備。
咁你都唔係賤人,如果真係中咗都係得呢個方法,心理上未READY都要硬食,喺度呻完就好氹返你「老婆」喇,祝福!
作者: betterbetter    時間: 2019-12-10 11:37 AM

孩子是無辜的...
作者: BensonNg    時間: 2019-12-10 11:38 AM

生小朋友並唔係經濟問題, 係雙方責任問題!
正所謂富有富養, 窮有窮養, 雙方需要溝通好並共同努力就可以.
以後食粥食飯都唔可以埋怨, 咁就無問題. 畢竟你係得咁大個頭, 唔可能戴更大既帽.
何況世事仲要係變幻莫測!

另外一點係, 你地有冇打算結婚? 佢係咪肯定係你既終身伴侶?
唔好諗住奉子成婚, 撞板多過食飯, 到頭來傷害到個小朋友.

我諗你地兩位先諗清楚以上兩個問題再講.
作者: Gooddayeveryday    時間: 2019-12-10 11:39 AM

引用:
原帖由 5173519 於 2019-12-10 10:38 AM 發表

近日女朋友月經遲了近兩星期,我有點擔心懷疑她有了BB,我亦有暗示我暫時不計劃有小朋友,需要時間慢慢考慮並計劃組織家庭等 ...
人工流產對女人身心都好傷
作者: Gooddayeveryday    時間: 2019-12-10 11:40 AM

引用:
原帖由 5173519 於 2019-12-10 11:23 AM 發表

你有10個月去準備心態。迎接小生命係開心既事
作者: rhg087    時間: 2019-12-10 11:40 AM

我是過來人, 在你年齡一樣時, 和你的問題一樣, 最後結局沒有孩子和女友也走了, 請三思!!!
作者: conpoy    時間: 2019-12-10 11:41 AM

七月十四好猛 童年陰影 行衰運就正常。
作者: BensonNg    時間: 2019-12-10 11:42 AM

其實你既諗法就係自私, 你想要有好既生活質素, 唔想降低自己既生活質量去比錢養個小朋友. 就係咁, 你話岩唔岩
作者: 安鳩    時間: 2019-12-10 11:45 AM

好好商量下,始終都係大事
作者: Gooddayeveryday    時間: 2019-12-10 11:46 AM

引用:
原帖由 5173519 於 2019-12-10 11:24 AM 發表

負擔重我都明,不過貴有貴養,便有便養。最緊要心機同愛心。不如你同下有小朋友既朋友傾下。
有時到你有曬心理準備同planning(5年後), 其他野可能就不似預期。女人年齡大去生就會越攰越傷身,又難左懷孕,之後仲要體力教小朋友呢!有小朋友後既生活除了多左支出,其實都會多咗喜悅。

我嫌自己太有planning, 想早啲結婚同有小朋友。
作者: 樓下原始的弟弟    時間: 2019-12-10 11:46 AM

引用:

做個負責任的人吧
作者: Gooddayeveryday    時間: 2019-12-10 11:49 AM

引用:

早少少同遲幾年分別真係咁大?屋,你一樣要供。心態,係可以adjust, 你覺得2年後,你又會好ready? 你同下有小朋友既人傾
作者: Gooddayeveryday    時間: 2019-12-10 11:49 AM

有冇後悔?
作者: 今宵大廈    時間: 2019-12-10 11:49 AM

不負責任就唔好搞啦

作者: Gooddayeveryday    時間: 2019-12-10 11:50 AM

引用:
原帖由 BensonNg 於 2019-12-10 11:38 AM 發表

生小朋友並唔係經濟問題, 係雙方責任問題!
正所謂富有富養, 窮有窮養, 雙方需要溝通好並共同努力就可以.
以後食粥食飯都唔可以埋怨, 咁就無問題. 畢竟你係得咁大個頭, 唔可能戴更大既帽.
何況世事仲要係變幻莫測!

另外一點係, 你地有冇打算結婚? 佢係咪肯定係你既終身伴侶?
唔好諗住奉子成婚, 撞板多過食飯, 到頭來傷害到個小朋友.

我諗你地兩位先諗清楚以上兩個問題再講 ...
認同
作者: Sanshui    時間: 2019-12-10 11:54 AM

唔想有小朋友,又中出想點?
作者: 昊暠昺    時間: 2019-12-10 11:58 AM

既來之,則安之。生命不容輕視!
作者: 27428969    時間: 2019-12-10 12:02 PM

樓主唔好念甘多,做爸爸係一件開心事,生出來快樂仲比憂愁多
作者: 願榮光歸中石油    時間: 2019-12-10 12:03 PM

作者: GOLDENROAD    時間: 2019-12-10 12:03 PM

引用:
原帖由 cclia716 於 2019-12-10 11:16 AM 發表

自私,賤格
x2
作者: 阿柭    時間: 2019-12-10 12:03 PM

女人 30歲 仲唔生 想等到40歲先黎生嗎?
樓主 如果你係男人 就負返做男人既責任喇
真係有左梗係生出黎喇
仲想落左佢?
有無搞錯呀你
作者: monbijoux    時間: 2019-12-10 12:03 PM

吾一定係你架
作者: 無盡回收的手袋    時間: 2019-12-10 12:03 PM

人渣
作者: 阿柭    時間: 2019-12-10 12:07 PM

大佬
你話你唔想要小友
咁你咪除套喇
有無搞錯呀你
好彩你女友無你咁X街心態 想去落仔....
作者: chan20013    時間: 2019-12-10 12:07 PM

引用:

都唔知是誰開的槍,檢驗下先再做決定吾遲
作者: 安全王子    時間: 2019-12-10 12:08 PM

你條卜佳  爸爸唔好唔要我
作者: angie0507    時間: 2019-12-10 12:10 PM

你唔係想開post等人認同你叫女友落仔啊!?
作者: kei928    時間: 2019-12-10 12:15 PM

師兄三十幾歲人講d野同十幾歲靚仔冇咩分別。遲黎m好多原因,驗孕棒都係二十蚊到有交易,check都未check已經講到好似做硬爹de咁

作者: GOLDENROAD    時間: 2019-12-10 12:23 PM

引用:
原帖由 5173519 於 2019-12-10 11:12 AM 發表

女友唔想檢查已經系無聲抗議喇,而男朋友講明唔想要,所以自己都唔想去接受個結果,有咗可以點呢,落咗佢?要生你又可能會分手,可以點做呀?
作者: AomoriSnow    時間: 2019-12-10 12:26 PM

引用:

帽事嗎?
作者: piggycabeza    時間: 2019-12-10 12:26 PM

你要佢落?咁好傷身⋯
作者: piggycabeza    時間: 2019-12-10 12:27 PM

而家你地收入幾多?點解養唔起?
作者: happy18    時間: 2019-12-10 12:28 PM

就算有左都無咩好驚,30幾歲唔生就再遲生會很危險
作者: tcchana    時間: 2019-12-10 12:30 PM

有左咪找數囉,住唔到九龍私樓咪天水圍囉,有乜問題
作者: 紅爆沙貝勒皇子    時間: 2019-12-10 12:30 PM

試你咋!懵炳!幾秒就大肚?標咗出黎都唔知?
作者: 咕咕700    時間: 2019-12-10 12:31 PM

殺左佢囉陳同佳都係咁
作者: pp49pp    時間: 2019-12-10 12:32 PM

九成唔係你。
作者: 樹上不安的樹根    時間: 2019-12-10 12:34 PM

嘥一百幾十買支棒驗吓咪知。
作者: 電梯消失的榴槤    時間: 2019-12-10 12:39 PM

女方會有陰影,一世內疚,親手送自己骨肉去死。。。不是每個人都做到。而且女方都30幾歲,開始算高齡產婦,墮胎後可能一世再沒有懷孕機會。其實照顧孩子,最辛苦只是頭一年,而當中天倫之樂這個福氣也不是人人可以擁有。上天賜給你的,就擔起你的責任吧。祝福。
作者: bo少    時間: 2019-12-10 12:40 PM

你真係好賤格
作者: 電梯消失的榴槤    時間: 2019-12-10 12:41 PM

引用:
原帖由 紅爆沙貝勒皇子 於 2019-12-10 12:30 PM 發表

試你咋!懵炳!幾秒就大肚?標咗出黎都唔知?
真係冇常識-,-搞嘢會有分泌液體,裏面可能有子孫,多定少姐
作者: 地獄硬硬的貓奴    時間: 2019-12-10 12:41 PM

你倆個收入都唔錯,大家有商量應問題不大。
作者: 我是米開朗基羅    時間: 2019-12-10 12:43 PM

引用:

超級神射手 未射已取得一分
作者: alankhyip    時間: 2019-12-10 12:46 PM

引用:

做咁快樂
做爸爸就冇本事
正L樣
作者: josephhawkins19    時間: 2019-12-10 12:47 PM

人流对女人的伤害很大,建议你好好再想想
作者: s1no    時間: 2019-12-10 12:48 PM

引用:

仆街就係你呢類
作者: KAZ327    時間: 2019-12-10 12:49 PM

引用:

唔係為左建立家庭
咁你地係埋一齊做乜

在下為左頭家去到盡
結婚買樓生仔再買樓再生仔

十幾年都冇錢剩
人地換新Audi, 我繼續揸豐田
請認清男人既責任

作者: 公園熱情的魚蛋    時間: 2019-12-10 12:51 PM

我喜歡呢的女仔,夠吉屎
作者: Jeffery212    時間: 2019-12-10 12:52 PM

妖,好心你啦,,好多人想要都無呀,,唔用套又係你簡既
作者: 袋中奔放的香蕉    時間: 2019-12-10 12:52 PM

引用:
原帖由 5173519 於 2019-12-10 11:24 AM 發表

咩先入為主,你咁做根本就係畜牲
作者: tomlearn    時間: 2019-12-10 12:54 PM

專業,收入ok,養唔起一個細仔,人才呀。
作者: 懷舊的弟弟    時間: 2019-12-10 12:54 PM

引用:

咁你又中出
作者: 農場深情的牛牛    時間: 2019-12-10 12:55 PM

如果唔想要小朋友就做好預防措施,而家有咗就要做返個男人去負責任,將來無論咩環境都要好好照顧佢地,咪丟男人嘅架!
作者: ac_cml    時間: 2019-12-10 12:55 PM

引用:

做男人就要為自己下面爽過的事負責呀~

唔係乜都要PLAN 好的, 你有經濟能力就生下吧
人地窮L 一生幾個要政府養都無你諗咁多

三十唔生幾時生? 定你根本唔愛佢啦
一個男人愛一個女人, 個表現一定唔會係咁
作者: Sanshui    時間: 2019-12-10 12:57 PM

引用:

你直頭已經先入為主,先插入,再抽出帶condom, 現在又立即condomed, 想無事發生過?你中出得就是有準備做爸爸的責任。You deserved.

作者: Sally@Ben    時間: 2019-12-10 12:59 PM

30頭都未ready好?
作者: 0Sinson0    時間: 2019-12-10 01:00 PM

扑野唔帶套 加分
作者: 迷藥    時間: 2019-12-10 01:01 PM

你應該唔係好爸爸,你女人自己肯養
,點解要人落,痴線,人命來!仲要係自己既!
作者: babylima    時間: 2019-12-10 01:01 PM

佢壓力仲多過你,女人時間青春矜貴過你,身邊最應該支持佢個個『男人』都唔係男人,連人都不如,你淨係諗自己嘅壓力,處境,有冇諗過佢感受?
作者: 出入消失的白襪    時間: 2019-12-10 01:03 PM

老老實實 樓主坦白
想當年我都係未結就有左
個時仲係28歲 而11 Lat Phrao 反正唔想有小朋友
作者: moon2004girl    時間: 2019-12-10 01:07 PM

引用:

無本事就唔好搞啦,一係自己紮咗佢。
作者: 倒錢落海...    時間: 2019-12-10 01:13 PM

介紹你朋友佢識,盡快中出你女朋友,咁你就可以全身而退啦!
作者: roy9755    時間: 2019-12-10 01:23 PM

其實佢係咪想試吓你會唔會同佢結婚?
始終30幾歲女人
而且我相信你冇內射的話 就算前半段冇戴 中獎個機率都好細
反而係你女朋友的心態比較重要
作者: wize    時間: 2019-12-10 01:25 PM

落仔冇問題,只要你肯同時進行閹割
作者: Jeffery212    時間: 2019-12-10 01:30 PM

甘祝你帽事,恭喜發財添呀7頭
作者: 180320    時間: 2019-12-10 01:31 PM

你們都30幾歲,要生就早點生,其實有孩子都是褔氣。多個孩子其實也可以用不了很多錢,平有平養,貴有貴養。如果對這愛是認真的,如果真的有左,就要啦!20年後孩子出身自立,你們到時50+還有工作能力。
作者: 天空之鏡。。    時間: 2019-12-10 01:31 PM

引用:

爽yy,,..日日夜夜吊閪
作者: kkhhugo    時間: 2019-12-10 01:36 PM

唔想要唔該唔好唔用套
作者: brucelee0110    時間: 2019-12-10 01:42 PM

引用:

反而我覺得個肚唔係你既
作者: 乜費    時間: 2019-12-10 01:42 PM

引用:

你唔好甘衰la
同埋嗱嗱聲去藥房買支驗孕棒la
作者: 乜費    時間: 2019-12-10 01:43 PM

引用:
原帖由 急焦性感的工人 於 2019-12-10 11:21 AM 發表

你都算係一個男人
唔想有小朋友但係又唔做好安全設施
祝你早日做爸爸 祝你早日做爸爸
靚女
好耐冇見
作者: sadness18    時間: 2019-12-10 01:44 PM

我覺得就算如果你女朋友真係無bb , 你哋嘅關係都可能唔能夠繼續,因為你女朋友已經睇清你係個咩人
作者: angelayee    時間: 2019-12-10 01:45 PM

唔好人工流產
作者: ngszewai412    時間: 2019-12-10 01:47 PM

引用:

有冇諗過乜原因吾想要bb?

男人三十頭係好後生,女人呢幾年吾生,第時想生就煩。

先吾好諗bb,你有能力管理好下半身未?管理好下半身的男人先可以給對方幸福。如果你見一個1822仲想撩,咁就吾好累人。

假設你已經stable,對方係吾係可以一直走下去的人?

如果係,結婚,bb的事,順其自然啦。

如果對方吾係結婚對象,咁你倆要認真傾傾。

小朋友係快樂的泉源。一番屋企,阿仔阿女熱情招待,真係嗲到暈。
作者: 草根股王    時間: 2019-12-10 01:53 PM

引用:

奇怪,不是內射機會好小
作者: 贏咗有雞食    時間: 2019-12-10 01:57 PM

引用:

有左就結婚生啦
作者: 琪箕奇    時間: 2019-12-10 02:08 PM

引用:

如果現在不要,可能遲啲想要也要不到,好好珍惜啊!
作者: puggylau    時間: 2019-12-10 02:09 PM

大陸,你懂的
爸爸唔好唔要我
作者: mchan12    時間: 2019-12-10 02:09 PM

引用:

很不該?真頭PK啦,咁做唔承擔,我哋呢亭老人家係用「懦夫」去形容你呢種人!

不過話需說回來,放眼今日香港社會,懦夫多的是,多你一個唔多!你女朋友真可憐,同你呢隻乸型拍拖!
作者: jam911    時間: 2019-12-10 02:16 PM

都係時間結婚啦~都三十幾歲咯~仲想玩到幾時
作者: 人在旅途洒淚時    時間: 2019-12-10 02:21 PM

引用:

有小朋友是一件十分大改變的事,對你和伴侶都會因為有小朋友而要改變自由自在的生活,把時間和精神放在照顧小朋友之上,而且經濟上也是。
作者: 毛毛女    時間: 2019-12-10 02:21 PM

吾想要小朋友,做之前做好避孕啦,事後才怕出事!係有人性都會反感啦!
作者: vghy1234    時間: 2019-12-10 02:23 PM

引用:

成30岁人,仲甘吾负责任。吾怪得知有甘多无脑黑衣人。
大佬,法国人为了解决人口老化,要引入中东难民补充。
作者: vghy1234    時間: 2019-12-10 02:24 PM

引用:
原帖由 jam911 於 2019-12-10 02:16 PM 發表

都係時間結婚啦~都三十幾歲咯~仲想玩到幾時
根本西方教育就是要享受,不负责任。
作者: PixieHo    時間: 2019-12-10 02:29 PM

引用:

都30出頭,有了BB仲話早?
作者: simonlam1987    時間: 2019-12-10 02:29 PM

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-12-10 11:29 AM 發表

咁你都唔係賤人,如果真係中咗都係得呢個方法,心理上未READY都要硬食,喺度呻完就好氹返你「老婆」喇,祝福!
E個真  
如果果個真係想結婚  又打算之後生的
今次都係要硬食的LA
作者: 急焦性感的工人    時間: 2019-12-10 02:30 PM

引用:
原帖由 乜費 於 2019-12-10 01:43 PM 發表

靚女
好耐冇見
呢排比較忙
作者: ovshk    時間: 2019-12-10 02:31 PM

引用:

既然有地方住,結婚要乜野錢?
養小朋友平有平養貴有貴養,既然經濟ok咁有乜要解決?
其實一個男人成家立室之後反而可以定落黎發展,講到尾其實你係中學生病
作者: Canno3721    時間: 2019-12-10 02:31 PM

你簡直係無人性,又要有快感,又唔肯負責任,頭一個B都唔要,當年你父母好似你咁想,就唔會有今日的你。