標題: [其他] 人越大就越覺得自己孤單 [打印本頁]

作者: ayuco    時間: 2019-10-15 04:52 PM     標題: 人越大就越覺得自己孤單

中學果時, 都有同幾個朋友會玩得好埋
果時lunch一定一齊食飯, 放學又一齊玩,煲電話粥,星期六日出街去玩,去唱K.etc.
去到中學畢業後,漸漸大家有左另一個圈子吧, 就唔會好似當時咁樣了
大家少搵左大家, 什至乎唔會再contact...

到中學畢業後嘅讀書新圈子,好開心又係日日一齊玩,傾計, 食野,傾計etc.
到畢左業,又係一個循環,漸漸無左哩一群

日子漸漸過去,到而家,舊有嘅朋友,結婚嘅結婚,生仔嘅生仔...
到而家,會傾計嘅真係兩個都無... 有D連FB見到都唔想
因為三日唔埋兩日就係post自己D仔/女嘅野, 真係睇到唔想睇
當中有嘗試約過出黎, 但係可能日子耐左,已經唔岩嘴型...覺得完全唔岩傾了

唔知有無人都係咁樣呢...
係咪讀書時嘅友誼都係短暫?
其實我又唔係留戀緊當時... 只係有時諗, 係咪自己方面出左D咩問題...
以致到今日咁...
作者: chanman兩件TKO    時間: 2019-10-15 05:06 PM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-15 04:52 PM 發表

果時lunch一定一齊食飯, 放學又一齊玩,煲電話粥,星期六日出街去玩,去唱K.etc.
去到中學畢業後,漸漸大家有左另一個圈子吧, 就唔會好似當時咁樣了

到中學畢業後嘅讀書新圈子,好開心又係日日一齊玩,傾計, 食野,傾計etc.

日子漸漸過去,到而 ...
大個左,个个都係咁上下啦
作者: 里安納度比卡蕉    時間: 2019-10-15 06:03 PM

係時候去認識新朋友了
作者: 電梯中心的救星    時間: 2019-10-15 06:30 PM

從不喜歡孤單一個
可惜偏偏孤獨一個
作者: ayuco    時間: 2019-10-15 07:38 PM

引用:
原帖由 里安納度比卡蕉 於 2019-10-15 06:03 PM 發表

係時候去認識新朋友了
但係我又好矛盾, 無話想好刻意去識, 佛系思想, 一切隨緣
作者: 你性土論    時間: 2019-10-15 07:58 PM

咁咪得閒約個炮開心吓囉諗咁多做咩喎
作者: 鄉貢仁    時間: 2019-10-15 08:02 PM

讀書時的青葱歲月,大家無嘜成就可言,好少牽涉到利益,唔會比較,因此比較容易相處。

當出了社會工作後,各人有不同的際遇,有人撈到風生水起,有人霉過霉菜乾。

當然大家Level唔同,出色的社會棟樑,9×10 慌死你去黐佢金糠,無事獻殷勤,非奸即盜,兜貓既loser又要保留樽鹽,唔想咁無face。

就咁就會出現老死不往來啦,好容易理解。

作者: 炎夏外圍的碼頭    時間: 2019-10-15 08:09 PM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-15 04:52 PM 發表

我也很明白樓主的感覺,有時大家都會為了自己在白天的工作奔波勞碌,當晚上靜靜地就感到孤獨寂寞,很多時候身邊的也不容易傾訴,新嘅朋友更加不能表達出寂寞的感覺,那就如有時自己一個人食飯,一個人行街,一個人看電影一樣,享受着寂寞。
作者: 116M    時間: 2019-10-15 08:34 PM

讀書時無拘無束,但考試后,成績好和不好已經第一步篩選了。
出黎做野,唔同行業又一步再篩選。

之后朋友拍拖又唔會揾你,當然,你拍拖都會係咁樣。
人生有好多篩選,整整下越黎越少朋友係好正常。
作者: 鄉貢仁    時間: 2019-10-15 08:35 PM

孤身走我路
獨個摸索我路途
寂寞滿心內
是誰在耳邊輕鼓舞
我要唱出心裏譜
我已決意踏遍長路
跟心中拍子
傲然獨舞永沒停步
不想管終點何日到
孤身走我路
但信心布滿路途
路仍是我的路
寂寞時伴我影歌中舞

孤身走我路
是痛苦卻也自豪
前面有陣陣雨灑下
淚兒伴雨點風中舞
哪怕每天都跌倒
我信我會走得更好
心中痛苦
無從盡訴卻自流露
風中的纖瘦影悠然自顧
孤身走我路
但信心布滿路途
路仍是我的路
寂寞時伴我影歌中舞
孤身走我路
是痛苦卻也自豪
前面有陣陣雨灑下
淚兒伴雨點風中舞
哪怕每天都跌倒
我信我會走得更好
心中痛苦
無從盡訴卻自流露
風中的纖瘦影悠然自顧
孤身走我路
但信心布滿路途
路仍是我的路
寂寞時伴我影歌中舞
孤身走我路
獨個摸索我路途
啊...
問誰伴我走我路
寂寞時伴我影歌中舞
作者: 一笑而過⋯⋯    時間: 2019-10-15 08:39 PM

人大左各有各家庭,各有各忙碌,
作者: 星級靚媽    時間: 2019-10-15 08:57 PM

人到左某個年紀好多野都唔如意
總會感覺多啲孤單寂寞
作者: innominate    時間: 2019-10-15 09:47 PM

引用:

有同感。人大左會以自己利益考慮優先,只對最重要同最有用的人有興趣。
普通食渴玩樂朋友有「浪費時間」的感覺。

但係,我相信你肯付出時間聯繫或搵,始終有人會成為你生命中的朋友。就算係冇乜時間陪你,如果你有十多個真心朋友,平均一年每個陪你一個月一次,都可以呀。

要放棄尊嚴主動搵人,又大機會被無視,我都覺得好難。但能沖過你可以有多啲真心朋友,而且呢個正正成功銷售員的能力之一
作者: Chuchi965    時間: 2019-10-15 10:14 PM

越長大越孤單
奶茶咖啡
作者: 俏皮嫲嫲    時間: 2019-10-15 10:29 PM

朋友之間維繫係要時間同心機的,多d關心。
試下多d問候對方,慢慢多野講番,可以重啟返以前咁無所不談呢~
作者: stedss    時間: 2019-10-15 10:40 PM

引用:

讀書時嘅友誼都係短暫.
作者: 相當熱情的樓主    時間: 2019-10-15 11:07 PM

朋友貴精不貴多…
作者: vanlinacream    時間: 2019-10-15 11:12 PM

樓主幾歲?我覺得我同你好似,完全一樣感受

作者: happy~haha    時間: 2019-10-15 11:55 PM

我暫時無呢種感受,身邊朋友都結婚生仔,不過佢地好少用fb, 當然有野post都係關於伴侶仔女。而家大家真係少左聚會,有仔女的多左野忙。如果有聚會,佢地亦會全家出動。無乜所謂,小朋友係度都幾熱鬧下。大家講的話題會多左關於小朋友野,學校老師同學。雖然唔關我事,但都會听下講下,有時仲會講返以前中學的事。
不過唯一唔好,就係聚會地方通常都係其中一個的屋企,始終有小朋友,坐幾耐有幾嘈都無所謂。
作者: kikijay    時間: 2019-10-16 02:23 AM

Me 2
作者: 新界巨子    時間: 2019-10-16 02:27 AM

正常,個個都係
作者: 被隔離的小星星    時間: 2019-10-16 07:00 AM

引用:

如果唔覺「人越大就越覺得自己孤單」,係咪有自閉傾向?😅😅
我小學時小息都係自己一個行嚟行去,好想融入其他人群圈子,但又唔知點入。日日小息就喺個操場自己一個行嚟行去周圍望,行到夠鐘。唔知想融入人群有人陪但又得自己一個嗰種感覺算唔算係孤單,但問我會唔會好唔開心,嗰時又無,又唔係被人討厭排擠,只係connet唔到,又唔會好唔開心。
到中學又係好似你咁,會有朋友圈子,之後又係越嚟越少見,但又唔覺得好孤單,只係覺得打回原形啫,返回自己嘅世界。細個好想融入人群,然後經歷好多,有開心,都有好唔開心、好難受、好冤枉、好無辜、非常受傷嘅事,然後發覺,遠離人群都唔係一件壞事,connet唔到都唔係壞事,可能係一種保護。至於孤唔孤獨...本來都係咁,又唔係一開始由有變無,點會覺得孤獨?但喺呢個社會生活,有時係無咁方便,例如食嘢唔可以叫好多嘢食食好多唔同種類嘅嘢,又例如去唱K唔可以一堆人一齊去唱好耐,就算俾你一個無限唱咁唱十個鐘,都唔可以同朋友輪住唱,無休息時間唱足十個鐘(最多伴唱陪你唱下,但無理由咁on居有一半歌都全首伴唱唱晒自己唔唱),去party room通常係群體book場,好少見有1人入場玩嘅,都係呢啲無咁方便,其他其實無咩大問題,都唔覺孤單。
可能我細個就有公仔🧸做朋友,心靈上需要嘅伴,公仔都可以做到,自己都可以玩得好開心,又自在,好間唔中先會同啲朋友聯絡下,根本好少會諗到孤單。
我估啲人有信仰嘅支持令心靈富足都係類似咁掛,或者你都可以試試搵下有咩令你心靈富足,搵到就好少會諗到孤單。
同埋人真係要學識同自己相處,好難知道有咩人真係完全靠得住,就算有,都難保有咩意外,無人知道有咩人百分百一定可以陪自己一世,有人陪就一種方法生活,無人陪就另一種方法生活,識得同自己相處,令自己開心,都好重要。
人生在世就係咁,講就咁講,雖然我都未必完全做到,都會傷心難過唔捨得,但可以完全咁睇得開嘅話,成世人都一定會開心自在好多。
作者: 被隔離的小星星    時間: 2019-10-16 07:05 AM

引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2019-10-15 08:02 PM 發表

讀書時的青葱歲月,大家無嘜成就可言,好少牽涉到利益,唔會比較,因此比較容易相處。

當出了社會工作後,各人有不同的際遇,有人撈到風生水起,有人霉過霉菜乾。

當然大家Level唔同,出色的社會棟樑,9×10 慌死你去黐佢金糠,無事獻殷勤,非奸即盜,兜貓既loser又要保留樽鹽,唔想咁無face。

就咁就會出現老死不往來啦,好容易理解。 ...
環境、際遇唔同,又會影響之後思想,如果分差大,之後見面相處可能又未必有以前咁夾。
比較好彩嘅係大家初心不變,就會keep得長久囉。
作者: 被隔離的小星星    時間: 2019-10-16 07:09 AM

引用:
原帖由 星級靚媽 於 2019-10-15 08:57 PM 發表

人到左某個年紀好多野都唔如意
總會感覺多啲孤單寂寞
對!當有唔如意時,情緒低落又無人陪伴,先會比較易感到寂寞孤單。正常一個人唔會無端端感覺孤單寂寞。
作者: 被隔離的小星星    時間: 2019-10-16 07:16 AM

引用:
原帖由 俏皮嫲嫲 於 2019-10-15 10:29 PM 發表

朋友之間維繫係要時間同心機的,多d關心。
試下多d問候對方,慢慢多野講番,可以重啟返以前咁無所不談呢~
有啲人好得意,本身係連接到嘅,就算好耐先聯絡,都係差唔多感覺。就算睇唔清楚個樣,都感覺到係嗰個人,都係有個無形訊號係連接到嘅。
人同人都係講緣份,如果曾經有過難忘嘅經歷影響大家共同嘅觀念就更好,連接比較無咁易因為距離而斷。
作者: Mandychan1116    時間: 2019-10-16 07:25 AM

個個都成家立室,你等你地個個退休又得閒返……便可以再联络囉……
作者: jj138    時間: 2019-10-16 08:55 AM

空手來時空手去,到頭總是一場空;夜深聽得三更鼓,翻身不覺五更鐘。
作者: 俏皮嫲嫲    時間: 2019-10-16 08:58 AM

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2019-10-16 07:16 AM 發表

有啲人好得意,本身係連接到嘅,就算好耐先聯絡,都係差唔多感覺。就算睇唔清楚個樣,都感覺到係嗰個人,都係有個無形訊號係連接到嘅。
人同人都係講緣份,如果曾經有過難忘嘅經歷影響大家共同嘅觀念就更好,連接比較無咁易因為距離而斷。 ...
講得好岩,緣份最不可理喻
作者: UniversalTooth    時間: 2019-10-16 09:01 AM

獨來獨往其實都係好事,可以保持獨立思考。有時去邊玩做啲乜都要就住班豬朋狗友,都幾綁手綁腳。 其實留返3-5個知心友就夠,唔使太多。
作者: ayuco    時間: 2019-10-16 09:02 AM

引用:
原帖由 vanlinacream 於 2019-10-15 11:12 PM 發表

樓主幾歲?我覺得我同你好似,完全一樣感受
我30了...
作者: ayuco    時間: 2019-10-16 09:03 AM

引用:
原帖由 Mandychan1116 於 2019-10-16 07:25 AM 發表

個個都成家立室,你等你地個個退休又得閒返……便可以再联络囉…… ...
人生都係咁樣循環嗎..
作者: ayuco    時間: 2019-10-16 09:07 AM

引用:
原帖由 happy~haha 於 2019-10-15 11:55 PM 發表

我暫時無呢種感受,身邊朋友都結婚生仔,不過佢地好少用fb, 當然有野post都係關於伴侶仔女。而家大家真係少左聚會,有仔女的多左野忙。如果有聚會,佢地亦會全家出動。無乜所謂,小朋友係度都幾熱鬧下。大家講的話題會多左關於小朋友野,學校老師同學。雖然唔關我事,但都會听下講下,有時仲會講返以前中學的事。
不過唯一唔好,就係聚會地方通常都係其中一個的屋企,始終有小朋友,坐幾耐有幾嘈都無所謂。 ...
聽你咁講, 你應該係未結婚嘅呢~
我覺得如果同朋友出黎帶埋一家大細, 會唔知對方伴侶會唔會悶..
因為我有試過同朋友出黎佢帶埋佢老公, 無錯我地有好多野傾, 但佢老公唔係樣樣岩傾,
我就有時要講D話題要就返佢..
作者: ayuco    時間: 2019-10-16 09:17 AM

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2019-10-16 07:00 AM 發表

我小學時小息都係自己一個行嚟行去,好想融入其他人群圈子,但又唔知點入。日日小息就喺個操場自己一個行嚟行去周圍望,行到夠鐘。唔知想融入人群有人陪但又得自己一個嗰種感覺算唔算係孤單,但問我會唔會好唔開心,嗰時又無,又唔係被人討厭排擠,只係connet唔到,又唔會好唔開心。
到中學又係好似你咁,會有朋友圈子,之後又係越嚟越少見,但又唔 ...
多謝你嘅回覆... 其實你講得好岩
或者我真係未識點樣同自己相處, 可能有時唔習慣一個人
我其實都有公仔做朋友, 我每晚臨訓前都會同我床邊嘅公仔講我每日所發生嘅事做一個回顧
其實我都唔知咁樣算唔算自閉 不過我前一排真係覺得自己有抑鬱嘅先兆
問過以前一個同學佢係有抑鬱症嘅, 佢叫我及見下醫生先
但我又覺得未去到咁嚴重, 只係可能一時嘅生活/ 工作壓存睇唔開
而家嘅我, 只係覺得每日嘅生活好灰, 每日都係返工放工
好似做D咩都提唔起興趣
曾經我喺每一年年尾, 都話自己黎緊新一年要搵D興趣, 搵D野學下
充實下人生,唔好再每日都渾渾噩噩
但係,真係無咩野令我想去做....
所以我又loop......每日都係咁樣嘅思想生活......
作者: ayuco    時間: 2019-10-16 09:20 AM

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2019-10-16 07:05 AM 發表

環境、際遇唔同,又會影響之後思想,如果分差大,之後見面相處可能又未必有以前咁夾。
比較好彩嘅係大家初心不變,就會keep得長久囉。
我前排見返果D''朋友'', 初心已經變哂質...
作者: ayuco    時間: 2019-10-16 09:24 AM

引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2019-10-15 08:02 PM 發表

講得岩... 但係都唔明,我又唔係有錢,個''朋友''都升左職做經理級, 點解成日間唔中要搵我佔下我著數呢....
係咪我真係太好恰定太蠢.....
同佢去過旅行真係慘過食屎
作者: 如果我變成回憶    時間: 2019-10-16 09:24 AM

引用:

9×10 慌死你去黐佢金糠,無事獻殷勤,非奸即盜,兜貓既loser又要保留樽鹽,唔想咁無face
好正
作者: ayuco    時間: 2019-10-16 09:25 AM

引用:
原帖由 炎夏外圍的碼頭 於 2019-10-15 08:09 PM 發表

我也很明白樓主的感覺,有時大家都會為了自己在白天的工作奔波勞碌,當晚上靜靜地就感到孤獨寂寞,很多時候身邊的也不容易傾訴,新嘅朋友更加不能表達出寂寞的感覺,那就如有時自己一個人食飯,一個人行街,一個人看電影一樣,享受着寂寞。 ...
所以我一個人寧願唔出街匿喺屋企算...
作者: ayuco    時間: 2019-10-16 09:29 AM

引用:
原帖由 innominate 於 2019-10-15 09:47 PM 發表

有同感。人大左會以自己利益考慮優先,只對最重要同最有用的人有興趣。
普通食渴玩樂朋友有「浪費時間」的感覺。

但係,我相信你肯付出時間聯繫或搵,始終有人會成為你生命中的朋友。就算係冇乜時間陪你,如果你有十多個真心朋友,平均一年每個陪你一個月一次,都可以呀。

要放棄尊嚴主動搵人,又大機會被無視,我都覺得好難。但能沖過你可以有多啲真心朋友,而且呢個正正成功銷售員的能力之一 ...
係咖, 同我覺得已變左質,唔岩嘴型嘅前朋友, 我真係覺得用「浪費時間」係非常適合
之前約親出去食飯,每一次都係我等佢, 遲黎嘅佢一句唔好好意思都無
仲要同你講''我今日早左咖喇''
俾你聽到都唔會開心啦
所以之後我覺得已經唔需要再擺時間落哩D人身上
作者: firemanman2468    時間: 2019-10-16 09:32 AM

作者: ayuco    時間: 2019-10-16 09:35 AM

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2019-10-16 07:00 AM 發表

到中學又係好似你咁,會有朋友圈子,之後又係越嚟越少見,但又唔 ...
曾經之前有一排,我發現做一樣野會令自己開心
就係買野, 果排係咁買野, 買完野果下感覺果種開心係形容唔到

當然好快, 就知道哩個方法長遠黎講係唔可行
而哩種感覺其實係好短暫
所以又還原基本...
之後就成日諗, 唉,點解果時會買哩樣野咖... 如果唔買,我儲到幾錢咁啦..
哩種思想之後就不停loop
作者: qazwsx@    時間: 2019-10-16 09:35 AM

讀書時的青葱歲月
作者: goodwingoodwins    時間: 2019-10-16 09:47 AM

ON9~~~~人大佐講說話到難
有D人我想同佢傾下計~~~~~~以為我佑物佑7~~~~~~~好似幾千萬身家味撚開頭

作者: kkkk007    時間: 2019-10-16 10:08 AM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-16 09:24 發表

講得岩... 但係都唔明,我又唔係有錢,個''朋友''都升左職做經理級, 點解成日間唔中要搵我佔下我著數呢....
係咪我真係太好恰定太蠢.....
同佢去過旅行真係慘過食屎 ...
請問詳情係點點似食屎法
作者: kkkk007    時間: 2019-10-16 10:10 AM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-16 09:25 發表

我而家都係一個人
反而我會繼續自己想去街時繼續去街
我係一個人都可以行成日街果種
成日屈係屋企都唔係好事黎
作者: kkkk007    時間: 2019-10-16 10:12 AM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-16 09:35 發表

就係買野, 果排係咁買野, 買完野果下感覺果種開心係形容唔到

而哩種感覺其實係好短暫
所以又還原基本...
之後就成日諗, 唉,點解果時會買哩樣野咖... 如果唔買,我儲到幾錢咁啦..
哩種思想之後就不停loop ...
咁我又覺得冇得諗返轉頭既
你買左果樣野自己都開心同可以享受架嘛
作者: vanlinacream    時間: 2019-10-16 10:15 AM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-16 09:02 AM 發表

我30了...
做個朋友
作者: 南南十字星    時間: 2019-10-16 11:14 AM

作者: 南南十字星    時間: 2019-10-16 11:16 AM

作者: 南南十字星    時間: 2019-10-16 11:19 AM

作者: ayuco    時間: 2019-10-16 11:50 AM

引用:
原帖由 kkkk007 於 2019-10-16 10:08 AM 發表

請問詳情係點點似食屎法
未出發前我plan好所有野,去到我病左想改下行程休息就黑面
佢去旅行鍾意去到盡,連食野嘅時間都唔想坐底食, 要買走拎住食
佢D野個喼唔夠位放,想放落我度,我唔肯,又黑面
總知唔跟佢做法就唔滿意.. 典型公主病
作者: ayuco    時間: 2019-10-16 11:51 AM

引用:
原帖由 vanlinacream 於 2019-10-16 10:15 AM 發表

做個朋友
sis都係我哩個年紀?
作者: ayuco    時間: 2019-10-16 11:55 AM

引用:
原帖由 kkkk007 於 2019-10-16 10:10 AM 發表

我而家都係一個人
反而我會繼續自己想去街時繼續去街
我係一個人都可以行成日街果種
成日屈係屋企都唔係好事黎
我已以前都可以一個人行成日街咖
但唔知幾時開始,覺得自己一個喺條街,漫無目的咁行好無聊
於是唔知幾時開始就無自己一個出去行街了
有時喺條街上人頭湧湧會有好焗促嘅感覺,好想盡快離開堆人群
作者: 炎夏外圍的碼頭    時間: 2019-10-16 11:56 AM

引用:
原帖由 南南十字星 於 2019-10-16 11:16 AM 發表

識d玩伴lor
唔駛講心事架
有飯腳就得
玩伴都幫唔到手,酒肉朋友,寧願返屋企瞓覺。
作者: 南南十字星    時間: 2019-10-16 11:58 AM

作者: vanlinacream    時間: 2019-10-16 12:03 PM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-16 11:51 AM 發表

sis都係我哩個年紀?
差不多,所以經歷、感受可能都差不多
作者: vanlinacream    時間: 2019-10-16 12:04 PM

引用:
原帖由 南南十字星 於 2019-10-16 11:19 AM 發表

港男既 搵到女就會潛水, 他們都要工作, 放工都瘟女、開房啦, 仲同其他麻甩佬出黎咩?? 如果結左婚就更唔得閒, 湊仔都冇time la

港女搵到男人都差唔多, 但就會比港男好少少會顧下班姊妹

其實做朋友最重要岩傾姐
有時話不投機 即使對方唔係壞人 但都唔會keep到 ...
好準啊,我有男best fd就係有女直頭人間蒸發
作者: 西部粉紅的採購    時間: 2019-10-16 12:07 PM

引用:

大部分都係咁
主要原因係因為你為錢而工作 而不去為理想而去努力 導致精神上有些小孤單
作者: vanlinacream    時間: 2019-10-16 12:08 PM

引用:
原帖由 西部粉紅的採購 於 2019-10-16 12:07 PM 發表

大部分都係咁
主要原因係因為你為錢而工作 而不去為理想而去努力 導致精神上有些小孤單
香港地有幾多人可以為理想工作?0.1%都無啦
作者: vanlinacream    時間: 2019-10-16 12:11 PM

引用:
原帖由 南南十字星 於 2019-10-16 11:58 AM 發表

酒肉朋友都殺啦
可以放上ig fb呃like
我有fd咪咁,為呃Like為po相為俾人覺得佢好多朋友,原來嗰班飲食fd識咗成年,連人姓乜都唔知,只知名,咁都叫人閨蜜
作者: 西部粉紅的採購    時間: 2019-10-16 12:13 PM

引用:
原帖由 vanlinacream 於 2019-10-16 12:08 PM 發表

香港地有幾多人可以為理想工作?0.1%都無啦
理想都可以分好多種 但所有有理想以個人主義理想較為出色
第一種岩岩出黎社會的人 通常這一類人為理想去努力 後來都會活出平凡中不平凡
第二種我只要工作換取的回報令我的愛人或愛我的人得到快樂 這也是理想

作者: kkkk007    時間: 2019-10-16 03:48 PM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-16 11:50 發表

未出發前我plan好所有野,去到我病左想改下行程休息就黑面
佢去旅行鍾意去到盡,連食野嘅時間都唔想坐底食, 要買走拎住食
佢D野個喼唔夠位放,想放落我度,我唔肯,又黑面
總知唔跟佢做法就唔滿意.. 典型公主病 ...
完全明白呀
我都識一個男仔FD都差不多,
係要人跟佢果套
同埋勁自私
我既經歷都慘過食屎
不過好在唔係淨同佢兩個去,
仲有另外兩個FD
作者: kkkk007    時間: 2019-10-16 03:51 PM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-16 11:55 發表

我已以前都可以一個人行成日街咖
但唔知幾時開始,覺得自己一個喺條街,漫無目的咁行好無聊
於是唔知幾時開始就無自己一個出去行街了
有時喺條街上人頭湧湧會有好焗促嘅感覺,好想盡快離開堆人群 ...
你冇咩特別中意有興趣既野想睇?
例如衫呀化妝品之類?或行下12蚊店之類
咁間唔1中出去可以睇下有咩新款呀嘛
作者: ayuco    時間: 2019-10-16 05:19 PM

引用:
原帖由 kkkk007 於 2019-10-16 03:51 PM 發表

你冇咩特別中意有興趣既野想睇?
例如衫呀化妝品之類?或行下12蚊店之類
咁間唔1中出去可以睇下有咩新款呀嘛
其實我有男友,只係覺得有時獨處時果種孤單好難形容
可能我太痴身,又唔想長期霸住佢,佢都要D私人時間
然後我又無咩朋友可以傾

以就算我同男友一齊都好少出街
因為出街漫無目的唔知去邊咁...
作者: 雨後重現的太陽    時間: 2019-10-16 05:46 PM

我諗係正常既,因為我都係甘🤦‍♀️
作者: hoiyiu0011    時間: 2019-10-16 05:50 PM

我都好少朋友
作者: 盼晴    時間: 2019-10-16 06:08 PM

引用:
原帖由 vanlinacream 於 2019-10-16 10:15 AM 發表

做個朋友
x2
作者: happy~haha    時間: 2019-10-16 08:29 PM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-16 09:07 AM 發表

聽你咁講, 你應該係未結婚嘅呢~
我覺得如果同朋友出黎帶埋一家大細, 會唔知對方伴侶會唔會悶..
因為我有試過同朋友出黎佢帶埋佢老公, 無錯我地有好多野傾, 但佢老公唔係樣樣岩傾,
我就有時要講D話題要就返佢.. ...
係啊,我未結亦未無拍拖。
我睇住佢地拍拖到結婚到生小孩子,同佢地另一伴都算熟,所以傾計話題唔使就住就住,乜都傾一餐。
所以算好彩。
作者: 低能的你    時間: 2019-10-16 08:56 PM

引用:

無病呻吟。。。

一個人都可以很快樂。。。唔洗就人,唔洗
幫人諗,鍾意去旅行就旅行,唔洗解釋,亦唔洗顧及別人的感受。。。

地球好大,可以去的地方都很多。。。日日困死一角已覺辛苦,再困多一角,無處可逃。。。
作者: 低能的你    時間: 2019-10-16 08:58 PM

引用:
原帖由 stedss 於 2019-10-15 10:40 PM 發表

讀書時嘅友誼都係短暫.
中學的或者係,但大學的是永遠的朋友
作者: 低能的你    時間: 2019-10-16 09:01 PM

引用:
原帖由 Mandychan1116 於 2019-10-16 07:25 AM 發表

個個都成家立室,你等你地個個退休又得閒返……便可以再联络囉…… ...
或者等佢地離婚。。。
作者: 低能的你    時間: 2019-10-16 09:01 PM

引用:
原帖由 UniversalTooth 於 2019-10-16 09:01 AM 發表

獨來獨往其實都係好事,可以保持獨立思考。有時去邊玩做啲乜都要就住班豬朋狗友,都幾綁手綁腳。 其實留返3-5個知心友就夠,唔使太多。
同意
作者: 低能的你    時間: 2019-10-16 09:04 PM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-16 09:35 AM 發表

而哩種感覺其實係好短暫
所以又還原基本...
難怪你冇朋友。。。
作者: chrispry    時間: 2019-10-16 09:32 PM

絕對明白樓主感受,因為我都經歷緊
身邊朋友結哂婚生哂小朋友,自己仲係一支公
約出嚟食飯傾嘅話題又唔啱嘴形
但慶幸仲有兩三個知心友
雖然唔會成日見,但起碼交倒心
作者: stedss    時間: 2019-10-16 10:02 PM

引用:
原帖由 低能的你 於 2019-10-16 08:58 PM 發表

中學的或者係,但大學的是永遠的朋友
DISAGREE. 中學 & 大學都係短暫的友誼朋友. 當你離開大學校園, 大學朋友便變成社會的競爭對手. 如果沒有利用價值, 他們是不會聯繫. 我小學六年級就知道這一點.

作者: motoring01    時間: 2019-10-16 10:17 PM

引用:

有同感呀!呢人年人越大越無朋友~依家連去行山都係得自己一個人
作者: 低能的你    時間: 2019-10-16 10:19 PM

引用:
原帖由 stedss 於 2019-10-16 10:02 PM 發表

DISAGREE. 中學 & 大學都係短暫的友誼朋友. 當你離開大學校園, 大學朋友便變成社會的競爭對手. 如果沒有利用價值, 他們是不會聯繫. 我小學六年級就知道這一點. ...
錯啦 我永遠的朋友是大學的best fd。。。呢d,你唔明架啦
作者: stedss    時間: 2019-10-16 10:26 PM

引用:
原帖由 低能的你 於 2019-10-16 10:19 PM 發表

錯啦 我永遠的朋友是大學的best fd。。。呢d,你唔明架啦
我當然唔明, 我從未見過大學的朋友繼續是 best friend.
作者: 低能的你    時間: 2019-10-16 10:27 PM

引用:
原帖由 stedss 於 2019-10-16 10:26 PM 發表

我當然唔明, 我從未見過大學的朋友繼續是 best friend.
本人就有好多個啦。。。。當然你可以唔信。。。
作者: MU592    時間: 2019-10-17 12:50 AM

其實朋友真係唔需要多,幾個知心的就夠,你認識好多人,唔通日日都一大班朋友出去玩咩
作者: kpchg4    時間: 2019-10-17 01:26 AM

讀書閥識先會長久,但要經營的,有些人係會冇朋友,因為太自私太懶
作者: kpchg4    時間: 2019-10-17 01:27 AM

引用:
原帖由 stedss 於 2019-10-16 10:26 PM 發表

大把
作者: 若無    時間: 2019-10-17 02:06 AM

我反而有啲朋友 結左婚生左仔 佢好想出黎傾計 只不過家庭令佢出唔到黎
作者: caswnc    時間: 2019-10-17 02:49 AM

引用:
原帖由 炎夏外圍的碼頭 於 2019-10-15 08:09 PM 發表

我也很明白樓主的感覺,有時大家都會為了自己在白天的工作奔波勞碌,當晚上靜靜地就感到孤獨寂寞,很多時候身邊的也不容易傾訴,新嘅朋友更加不能表達出寂寞的感覺,那就如有時自己一個人食飯,一個人行街,一個人看電影一樣,享受着寂寞。 ...
對,享受寂寞
作者: caswnc    時間: 2019-10-17 02:53 AM

引用:
原帖由 UniversalTooth 於 2019-10-16 09:01 AM 發表

好朋友一個就夠,揾多個難
作者: caswnc    時間: 2019-10-17 02:56 AM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-16 09:25 AM 發表

出去走走,睇下外面世界變成什麼
作者: caswnc    時間: 2019-10-17 02:57 AM

引用:
原帖由 firemanman2468 於 2019-10-16 09:32 AM 發表

朋友係想見就要約! 試下主動約佢地
有時候我會
作者: caswnc    時間: 2019-10-17 03:04 AM

引用:
原帖由 motoring01 於 2019-10-16 10:17 PM 發表

有同感呀!呢人年人越大越無朋友~依家連去行山都係得自己一個人
我都係
作者: 晚間肥肥肚臍    時間: 2019-10-17 04:02 AM

正常啦 人大左商業社會! 你窮人就蔬遠你, 當你富貴個個諗盡辦法認識你 。 細個既時候 天真 兒戲 已經搵唔返
作者: 828man    時間: 2019-10-17 04:03 AM

年齡大左思想都會改變。亦同時和朋友想法有距離。我都是有同一問題。
作者: 被隔離的小星星    時間: 2019-10-17 05:17 AM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-16 09:20 AM 發表

我前排見返果D''朋友'', 初心已經變哂質...
如果初心變咗,新嘅又夾唔到,當緣份盡囉。
作者: 天之方厥    時間: 2019-10-17 05:25 AM

引用:

人感到孤獨。不是沒有朋友。反而是,不想和人交往。為何這樣?
因為和人交往。得不到快樂滿足。和人交往(撇除工作)的快樂來源有2。
第一。得到人的認同,感到自己的存在。例如你啲,分享見解價值,甚至打扮外型,能夠得到別人認同欣賞。
第二。有你值得欣賞的對象。例如朋友俊俏,美麗,言談風趣,知識淵博,有領導才能,總之令你心儀,或佩服。
這兩種快樂,能促成你願意和人交往。因此不會感到,孤單孤獨。
反之,你寧可一個人,樂得清靜。
如果你真的感到孤獨孤單。這表明上述兩種快樂是你需要的,但得不到滿足。
去努力尋找及創造吧。
快樂是不會有免費午餐的。
作者: 被隔離的小星星    時間: 2019-10-17 05:48 AM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-16 09:35 AM 發表

而哩種感覺其實係好短暫
所以又還原基本...
買嘢會開心😅咁樣嚟講,你消費買嘅係開心,而唔單係嗰樣物品,都唔係完全唔可以。只不過係要睇返個人情況調節,喺控制情況內,喺預計範圍內嘅金錢消費,又可以開心,都OK,只不過件物件喺屋企有冇用,之後會唔會阻住地方或浪費,又係另一問題😆
不過上面講嘅令自己開心嘅係心靈富足嗰類感覺,係維持得比較長時間,例如啲人有正當嘅宗教信仰,有咩都覺得有神陪住自己,信觀音就拜觀音,念佛經等等,各種信仰都俾到信徒心靈富足。有啲人就係靠養寵物,將心意放落寵物到,專注落寵物到,寵物長年陪住自己,一樣可以心靈滿足。我就係因為自細會同公仔玩,習慣公仔好似Toys story咁會陪住我、保護我,一樣減少好多感覺孤單寂寞嘅時候。自己一個都可以玩得好開心。
消費買嘢只係其中一種令自己開心嘅活動,而唔係長久陪住自己。可以諗下自己有咩興趣,有啲人鍾意車會當架車係自己「老婆」,有人鍾意影相當個相機係「拍檔」,你都可以搵下生活中有咩長期陪住自己嘅人事物,其實唔係咁孤單。
呢個宇宙本身就好多嘢存在,唔只人,星星、太陽、月亮、雨水、花草......原本都唔一定存在,邊樣感覺令你好/舒服/開心,咪當係你朋友囉,想像下,就唔覺孤單。
作者: 留金對月    時間: 2019-10-17 06:13 AM

引用:

你係女定男?真心養隻狗都可以哂下!😅
作者: 我的話    時間: 2019-10-17 06:34 AM

引用:
原帖由 chanman兩件TKO 於 2019-10-15 05:06 PM 發表

大個左,个个都係咁上下啦
係羅,咁使咁灰
作者: 我的話    時間: 2019-10-17 06:36 AM

引用:
原帖由 happy~haha 於 2019-10-15 11:55 PM 發表

不過唯一唔好,就係聚會地方通常都係其中一個的屋企,始終有小朋友,坐幾耐有幾嘈都無所謂。 ...
十分有同感
作者: isaacmadtk    時間: 2019-10-17 07:17 AM

人生係一過程
出現既人只係過客
就算父母都吾會陪你行到盡
只能一齊時盡心快樂而過

光身而來
孤身而還
不帶一物
作者: himboy    時間: 2019-10-17 07:32 AM

感情要維繫,如果一段時間冇見,感情好易淡,而且大家有各自家庭,注意力都去到仔女身上....如果想維繫返,只能作出一D遷就,花一點時間,看你想不想咁做了!
作者: damnit    時間: 2019-10-17 07:38 AM

樓主都可以結婚生仔,咪有返共同話題。或者係時候識新圈子。
作者: Colour    時間: 2019-10-17 07:48 AM

朋友係一時,親人係一世。
不同時侯,有不同朋友,珍惜當下
作者: 明日清涼的師兄    時間: 2019-10-17 07:49 AM

這個很正常,自己多去找樂趣吧