標題: [計劃生育] 想問下大家如果自己湊B 一年, 應該要用幾多儲蓄?? [打印本頁]

作者: 笨冰    時間: 2019-9-4 06:39 PM     標題: 想問下大家如果自己湊B 一年, 應該要用幾多儲蓄??

想問下各位姊妹, 如果唔請工人情況下,
儲蓄應該要幾多, 先夠我同初生b b 生活一年?
我知要尿片, 奶粉, 同買bb 專用的 shower & shampoo , 好多消耗支出
假設係另一半已經要供樓同交水電媒, 我自己要用儲蓄湊b 一年,
等佢大少少先放心出去做野, 希望各位已做靚媽的可以比d 高見
....
積極儲錢準備中的無助少婦上
作者: 鬼屋委屈的水樽    時間: 2019-9-5 12:30 PM

作者: 秋天Cute回覆    時間: 2019-9-7 01:56 PM

預一個月平極都留5000 未計bb病左
作者: 滋陰理性的腳指    時間: 2019-9-8 02:13 PM

作者: 滋陰理性的腳指    時間: 2019-9-8 02:13 PM

作者: 滋陰理性的腳指    時間: 2019-9-8 02:14 PM

作者: 笨冰    時間: 2019-9-9 10:55 AM

引用:
原帖由 秋天Cute回覆 於 2019-9-7 01:56 PM 發表

預一個月平極都留5000 未計bb病左
5000 甘多??!?!
作者: 焦急強勁的盡頭    時間: 2019-9-9 11:01 AM

作者: 笨冰    時間: 2019-9-9 11:15 AM

引用:
原帖由 焦急強勁的盡頭 於 2019-9-9 11:01 AM 發表

差唔多
請問平時如果bb 有唔舒服, 大家睇私家的話, 通常幾錢一次?
作者: fwho    時間: 2019-9-9 02:27 PM

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-9 08:55 AM 發表

5000 甘多??!?!
5000唔多架啦....我當年好似每月近一萬, 不過睇你平養定富養.
奶粉平均一星期一罐, 一個月1000左右
尿片一星期又一包, 一個月600-1000
衫褲個D, 床單被, 由於佢都大得快, 3個月左右要換晒, 又要D士啤, 平均每月1000左右
可能要睇下醫生又一千幾百.
仲有D沖涼呀, 護膚個D又一千幾百.
買下D玩具呀, 日常用品, 奶樽咁呀, 一個月又一千幾百.
如果你只係比基本需要, 我估3000左右都OK既.
不過, 做得阿媽, 除非真係好缺錢, 如果唔係好少慳係小朋友身上, 到時D錢真係好似倒水咁去
作者: 西瓜爱吃海鲜4    時間: 2019-9-9 05:17 PM

8000唔多架啦....好似bb每月近一萬, 不過睇你平養定富養.奶粉一個月1000左右.尿片一個月600-1000.3000左右都OK既.
不過, 做得阿媽, 除非真係好缺錢, 如果唔係好少慳係小朋友身上, 到時D錢真係好似倒水咁去
作者: latsyrc512    時間: 2019-9-10 01:23 AM

嘩, 香港物價咁貴架?

對小朋友, 我會將大部份資源擺落教育基金, 其他有得慳就慳

奶粉, 趁大減價先買, 加埋廠商coupon, 一個月約 $600hkd
尿片 +濕紙巾, 都係趁大減價加coupon先買, 一個月約 $400hkd
BB衣物+玩具, 全部朋友既hand-me-down, 
(一般媽媽對bb用品既衛生都好嚴格, 大部份都好新净, 甚至連價錢牌都未剪, 既慳錢又環保)
奶樽一set 10幾件,清潔刷幾個, 奶樽架 , 夠一年用, 平均一個月$100hkd
(奶樽消毒器, 智能冲奶器等等唔係基本需要, 一律唔買)
BB車, 車座位, 腰凳背帶, 床, 其他雜項全部買, 多數用2-3年, 拉平一個月$400hkd

我盤數就$3000以内
作者: 笨冰    時間: 2019-9-10 10:19 AM

引用:
原帖由 fwho 於 2019-9-9 02:27 PM 發表

5000唔多架啦....我當年好似每月近一萬, 不過睇你平養定富養.
奶粉平均一星期一罐, 一個月1000左右
尿片一星期又一包, 一個月600-1000
衫褲個D, 床單被, 由於佢都大得快, 3個月左右要換晒, 又要D士啤, 平均每月1000左右
可能要睇下醫生又一千幾百.
仲有D沖涼呀, 護膚個D又一千幾百.
買下D玩具呀, 日常用品, 奶樽咁呀, 一個月又一千幾百.
如果 ...
其實因為另一半要供樓, 已經用左收入好多%
所以我掙扎緊, 如果自己湊, 唔想請工人住,
唔知SAVING 得10 萬夠唔夠2 年...
覺得3 歲B 後返學可以再搵工, 到時請姐姐都未遲
作者: 樹上硬硬的師姐    時間: 2019-9-10 02:56 PM

作者: fwho    時間: 2019-9-10 04:30 PM

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-10 08:19 AM 發表

覺得3 歲B 後返學可以再搵工, 到時請姐姐都未遲 ...
好似樓上既媽媽咁, 慳D都OK既.
不過你未計你自己都有衣食住行要使, 只睇BB個PART, 十萬使兩年應該OK.
作者: 笨冰    時間: 2019-9-11 10:30 AM

引用:
原帖由 fwho 於 2019-9-10 04:30 PM 發表

好似樓上既媽媽咁, 慳D都OK既.
不過你未計你自己都有衣食住行要使, 只睇BB個PART, 十萬使兩年應該OK.
多謝你的寶貴意見~~
不過 bb車, 消毒個d 都真係幾貴
作者: 貓男    時間: 2019-9-11 11:15 AM

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-9 11:15 發表

請問平時如果bb 有唔舒服, 大家睇私家的話, 通常幾錢一次?
去法國醫院,診金$150,藥另計。
傷風感冒$300-$500
作者: Threeee    時間: 2019-9-11 11:35 AM

返PT頂下囉~~
作者: 笨冰    時間: 2019-9-11 12:12 PM

引用:
原帖由 Threeee 於 2019-9-11 11:35 AM 發表

返PT頂下囉~~
BB 2 歲後都要考慮下pt , 但2 歲前搵姐姐, 怕外傭打b , b 都唔識講比父母知
作者: Threeee    時間: 2019-9-11 12:37 PM

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-11 12:12 PM 發表

BB 2 歲後都要考慮下pt , 但2 歲前搵姐姐, 怕外傭打b , b 都唔識講比父母知
裝CCTV咪得
作者: 空申飛    時間: 2019-9-11 07:36 PM

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-4 06:39 PM 發表

我知要尿片, 奶粉, 同買bb 專用的 shower & shampoo , 好多消耗支出
假設係另一半已經要供樓同交水電媒, 我自己要用儲蓄湊b 一年,
等佢大少少先放心出去做野, 希望各位已做靚媽的可以比d 高見
....
積極儲錢準備中的無助少婦上 ...
冇得預.......
作者: 28歲好q煩    時間: 2019-9-11 09:18 PM

嗯   湊B點解唔係2公婆開個聯名戶口, 洗費從公中出?
分開一個出錢供樓, 一個出錢供B?
Oh my god
咁出街食飯邊個俾?
全家旅行邊個找數?
孝敬雙方父母的禮物, 邊個找數? 孝敬外母就老婆出, 孝敬奶奶就老公出.
Oh my god............
小弟搵錢唔介意老婆癡下金糠架, 咪咁見外啦
作者: 28歲好q煩    時間: 2019-9-11 09:22 PM

美女睇嚟你要教育下你老公
人品至少應該同小弟我睇齊

得閒同佢洗下腦, 叫佢望下隔籬人哋老公
作者: 黑雞變亮    時間: 2019-9-11 10:37 PM

30個OK
作者: xiaoxiaodeshou    時間: 2019-9-12 09:07 AM

作者: simonlam1987    時間: 2019-9-12 09:53 AM

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-9 11:15 AM 發表

預500 一次吧
其實你大約都計到  你自己夠奶都平D 如果奶粉 你平的二百 貴的6百 食一星期
尿片你都預一個月幾百  加埋其他
平的你一個月2.5K  貴的真係幾貴都有
作者: simonlam1987    時間: 2019-9-12 09:54 AM

引用:
原帖由 xiaoxiaodeshou 於 2019-9-12 09:07 AM 發表

奶粉, 一個月約 $700hkd
尿片還有BB濕紙巾,一個月約 $500hkd
日子唔好過哦
奶粉一個月700算好平了
作者: 笨冰    時間: 2019-9-12 10:39 AM

引用:
原帖由 28歲好q煩 於 2019-9-11 09:18 PM 發表

湊B點解唔係2公婆開個聯名戶口, 洗費從公中出?
分開一個出錢供樓, 一個出錢供B?
Oh my god
咁出街食飯邊個俾?
全家旅行邊個找數?
孝敬雙方父母的禮物, 邊個找數? 孝敬外母就老婆出, 孝敬奶奶就老公出.
Oh my god............
小弟搵錢唔介意老婆癡下金糠架, 咪咁見外啦 ...
YES, 你真係有先見之明
我有提出過, 不過之前佢話如果生B , 你唔做野, 都無錢擺入聯名個戶口啦~
問我做咩要開, 所以平時佢供樓, 就覺得自己大哂,
平時出街食飯邊個俾?-> --> ME
全家旅行邊個找數? ---> ME
孝敬雙方父母的禮物, 邊個找數? -->ME
孝敬外母 &奶奶老爺 ---> ME
..
有見及此, SO 開問題, 問大家, 我先知要預幾多湊B ...
鬼叫我個另一半唔係二世祖, 只可靠自己
作者: danceing    時間: 2019-9-12 10:47 AM

作者: 笨冰    時間: 2019-9-12 11:02 AM

引用:
原帖由 xiaoxiaodeshou 於 2019-9-12 09:07 AM 發表

奶粉, 一個月約 $700hkd
尿片還有BB濕紙巾,一個月約 $500hkd
日子唔好過哦
香港百物騰貴~唉
作者: 原始P圖丶    時間: 2019-9-13 08:50 AM

兩萬
作者: dAHeNrY    時間: 2019-9-13 09:48 AM

引用:

....
多啲認識同朋,看醫生的時候或買東西的時候,互相交流留聯繫。到時一起Facebook/淘寶訂尿片奶粉比較平。
頭一個月要1萬左右,BB床,BB車...
BB車要買好啲,一用用幾年。不要太大部,留意大部有啲不能上巴士。太細方便摺合,但有時買送無位放菜。
之後我餵人奶,尿片大約1000元...
衫褲看下有無親朋不要的,因為也只穿1兩個月,沒必要買太多新衫。

總的來說,大約幾萬元就夠。
作者: fbf101358afb75    時間: 2019-9-13 01:30 PM

作者: Kira|Yamato    時間: 2019-9-13 07:57 PM

得十萬積蓄仲想辭職湊仔😥
作者: 巴士加aac    時間: 2019-9-14 05:07 PM

8000唔多架啦
作者: 落漠永恆的西瓜    時間: 2019-9-14 07:27 PM

加油
作者: 黃金工程    時間: 2019-9-15 08:38 AM

引用:

....
BB食物和飲品: $50 一日
大人陪住BB時, 都要食嘢: $80 一日
交通: $30 一日
BB日用品及衣物: $120一日

合共每日: $280

$280X30天=$8400
$280X31天=$8680
$280X365天=$102200

(未計睇醫生, 每月兩次, 每次幾百 )

作者: 台灣豐滿的救星    時間: 2019-9-16 07:50 AM

我女初時一個月五罐奶粉,片一個月7佰上下(網訂果D)初時一日用十幾塊,BB冲涼用燕麥果隻加護膚膏真係佰幾一支,不过可用兩三個月,經常消費係呢D,大約四千左右一個月固定支出,仲有其他非經常支出,奶樽衣物沖涼盤等,我初時第一次買BB野用咗萬几蚊
作者: 壯陽失控的黑頭    時間: 2019-9-16 08:43 AM

物貴,越來越養不起
作者: carfishman    時間: 2019-9-16 09:52 AM

引用:
原帖由 latsyrc512 於 2019-9-10 01:23 AM 發表

嘩, 香港物價咁貴架?

對小朋友, 我會將大部份資源擺落教育基金, 其他有得慳就慳

奶粉, 趁大減價先買, 加埋廠商coupon, 一個月約 $600hkd
尿片 +濕紙巾, 都係趁大減價加coupon先買, 一個月約 $400hkd
BB衣物+玩具, 全部朋友既hand-me-down, 
(一般媽媽對bb用品既衛生都好嚴格, 大部份都好新净, 甚至連價錢牌都未剪, 既慳錢又環 ...
冇錯,其實湊過bb 就知,所謂bb 用品,除左奶,尿片,幾樣衛生用品。其他都係癈既。
我老婆喂人奶,尿片700蚊/月。其他500/月。買過無數無數on 居野,癈野。用左好多錢。
作者: 新教徒    時間: 2019-9-16 11:47 AM

作者: c27cheun    時間: 2019-9-16 01:13 PM

如果你得10萬儲蓄諗住頂兩年,建議你唔好唔做野,10萬好快洗曬,BB病仲大獲,每次睇醫生一千幾百,唔通你由佢病?
而且屋企少左份收入,而老公又搵唔多,你肯定大把說話聽,除非你既儲蓄係等於你兩年全職收入。假設你搵15K一個月,兩年即係36萬,你有36萬儲蓄可以維持平時既支出,咁就OK。
作者: blue1995    時間: 2019-9-17 01:37 PM

我都想知
作者: heis    時間: 2019-9-17 08:26 PM

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-12 11:02 發表

香港百物騰貴~唉
仲要預看病多數坐的士
作者: 明日奔放的豬豬    時間: 2019-10-2 07:20 PM

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-10 10:19 AM 發表

覺得3 歲B 後返學可以再搵工, 到時請姐姐都未遲 ...
10萬一年就差吾多,2年一定吾夠
作者: alicenip    時間: 2019-10-4 11:11 AM

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-12 10:39 AM 發表

YES, 你真係有先見之明
我有提出過, 不過之前佢話如果生B , 你唔做野, 都無錢擺入聯名個戶口啦~
問我做咩要開, 所以平時佢供樓, 就覺得自己大哂,
平時出街食飯邊個俾?-> --> ME
全家旅行邊個找數? ---> ME
孝敬雙方父母的禮物, 邊個找數? -->ME
孝敬外母 &奶奶老爺 ---> ME
..
有見及此, SO 開問題, 問大家, 我先知要預 ...
唔關係咪二世祖事啦,係責任問題,供樓唔係大曬,個b佢都有份,你生b已經係好大風險既事,依家連湊b都要你自己一個人比曬,個b唔跟佢姓啊?連買野比6299都係你比曬錢,個阿爸阿媽唔係佢架?一d責任心都無,如果你未有既話我真係唔建議你生住,等你地真係傾掂數先,個人覺得生仔係一個重大既決定係夫妻二人共同既責任
作者: C+E    時間: 2019-10-5 06:54 PM

十萬2年好勉強我全人奶湊左年半用左大約十萬
作者: 袋中白滑的湯圓    時間: 2019-10-10 05:40 AM

我平時自己一個月大約用4000-5000,因為行路返工十分鐘,鐘意自己煮飯食。自己加呀B, 每個月10000我自己覺得幾鬆動!一年唔做野預10萬我就差唔多喇!