標題: [其他] 生bb壓力,就黎離婚 [打印本頁]

作者: MANF12009    時間: 2019-7-31 04:18 AM     標題: 生bb壓力,就黎離婚

背景:
女30,獨女
男35,獨子
從2003年便一起
有樓(full paid),有車,經濟沒問題

從2015年結婚起(當時沒擺酒),我父母就叫我快d生bb,男方父母沒任何意見。
最近傾開後生仔問題,講下講下,老公話唔會生bb,而我都無任何意見,因為知道自己顧唔黎,從小要陪養就令我好煩。同埋而家生活唔想有任何改變.
而我知道我父母都有幾兄弟姊妹,個個都有孫,有時見距地同d小朋友玩都好開心,知道距地都好想抱孫。
最近同我媽提過一下,我老公話唔想生,我媽就話,男人80都仲生得,假設第時你到生唔出既年紀/年紀大,而距又改變主意想生既時候,可以大安只意唔要你,而家長痛不如短痛,叫我離婚,我聽到都好驚第時老公會改變主意。
之後同老公講番,距意思大約係,要阿媽定要距,如果要阿媽就離婚,因為無人可以令距想法有所改變(包括距阿媽)而家我兩母女俾好大壓力距咁話。
要距既話,就唔好再講呢個話題。
我而家係中間,好辛苦,又唔可以離婚,因為我愛我老公,但我又唔想做不孝女,我可以點做?
成件事我都無方法解決到,令我想自殺一了百了,兩邊都揀唔到。兩邊都唔肯讓步。
我到底可以點做?

最新消息:
老公話同我媽老死不相往來,咁而家離婚?結婚証書都俾我撕爛埋

唔明白我既人唔緊人,唔好話咩男男,世上好多事情係真既

多謝大家既回復:
阿媽方面:同距講左最後都決定唔生,問距會唔會覺得我好不孝,她說最緊要我開心她便開心,人生係我自己揀既

老公方面:講左同我屋企人到死個一刻都唔會再見面(係呢一刻我第二次見到距喊(上一次係距阿麻唔係度時),係距心見中原來我媽會因為距唔生而要求離婚,呢一句說話距聽到好心寒同心痛。

最後更新:決定離婚,可能他都不愛我了。才會俾一筆錢給我。知道拖我咁多年。大部分青春都給他了。所以補償。
而我亦有說服我家人的前提下(委屈我父母老公咁對他們,現在想起實在不孝),跟他說明所有事情都解決,但他仍然覺得給錢我走是最好解決方法。不走的話關係亦不好轉。一世覺得欠我家人(可能是借口吧)。

最後我想說的是:而他永遠不知道我是多麼想的為他生一男半女。而這個大話騙了所有人,包括我自己。以為把這個想法一直埋著,我跟他便相安無事,但事實並非如此。

下圖是今天

最後更新:已和平分手,現在心情開心得很,多謝大家follow .

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-8-3 04:14 PM, 248.47 KB) / 該附件被下載次數 17

作者: 鬼屋回收的救星    時間: 2019-7-31 06:22 AM

我幫你生
作者: Gackt_Kazuki    時間: 2019-7-31 06:36 AM

引用:
原帖由 MANF12009 於 2019-7-31 04:18 AM 發表

背景:
女30,獨女
男35,獨子
從2003年便一起

從2015年結婚起(當時沒擺酒),我父母就叫我快d生bb,男方父母沒任何意見。
最近傾開後生仔問題,講下講下,老公話唔會生bb,而我都無任何意見,因為知道自己顧唔黎,從小要陪養就令我好煩。同埋而家生活唔想有任何改變.
而我知道我父母都有幾兄弟姊妹,個個都有孫,有時見距地同d小朋友玩都好開心,知道 ...
嫁雞隨雞
作者: Gackt_Kazuki    時間: 2019-7-31 06:37 AM

引用:
原帖由 MANF12009 於 2019-7-31 04:18 AM 發表

背景:
女30,獨女
男35,獨子
從2003年便一起

而我知道我父母都有幾兄弟姊妹,個個都有孫,有時見距地同d小朋友玩都好開心,知道 ...
大安只意.......

出得呢幾隻字把口一定係臭口
作者: faimark    時間: 2019-7-31 07:20 AM

引用:
原帖由 MANF12009 於 31-7-2019 04:18 發表

背景:
女30,獨女
男35,獨子
從2003年便一起

大個囡啦唔好聽人講、跟人嗰套生唔生是妳同妳老公的事、老公未來會出軌生仔?。。。很負面
作者: wky11686    時間: 2019-7-31 08:18 AM

要偷食離婚既,有無小朋友都可以發生。但你阿媽咁樣無任何事發生過就已經話你老公會唔要你,其實對你老公好唔公平,有d口是生非
作者: 無盡Cute神童    時間: 2019-7-31 08:22 AM

點解有男人結婚唔要生仔,咁結婚為左乜
作者: 購物不手軟    時間: 2019-7-31 08:28 AM

結婚不生仔,不如不結
作者: leegcf    時間: 2019-7-31 08:31 AM

引用:

背景:
女30,獨女
男35,獨子
從2003年便一起

咁都要想自殺 真係咩都可以賴死一餐
作者: bitebite    時間: 2019-7-31 08:58 AM

Divorce ASAP
作者: manhoman    時間: 2019-7-31 09:46 AM

唔生仔等如有塊田係到唔種野
作者: streethunter380    時間: 2019-7-31 09:50 AM

你唔想生, 你老公又唔想生, 咁都要離婚?
你的壓力來自你媽媽, 
如果要從終身伴侶與父母選擇,
我會選終身伴侶.

你的爸媽已經有對方, 再想操縱個女,
甚至給壓力個女, 太可怕;
他們的所謂理論站不住腳:

因為怕你將來年紀大生不到BB, 引致將來你老公要離婚,
如果你堅持現在與老公討論生BB, 只會提早離婚
作者: 韓風可愛的主席    時間: 2019-7-31 10:28 AM

她媽媽是對的,只是年輕人不知人生之苦,他日老公告知你小三已為他生下B,一,離離,二,接受一夫二妻,你又如何?這是必然發生的事。
作者: mimi_cc    時間: 2019-7-31 10:46 AM

唔好煩
叫你老母咁鐘意自己再生😏😏😏
既然你兩個自由慣
就好心咪生啦
講真
就算你老公肯同你生
我好肯定佢都唔會幫你手
到時你自己攪得掂?
有幾多對夫婦生完之後成日鬧交婚變
甚至夜晚無飯開
自己去婚版走返轉啦
作者: mimi_cc    時間: 2019-7-31 10:51 AM

引用:
原帖由 韓風可愛的主席 於 2019-7-31 10:28 AM 發表

她媽媽是對的,只是年輕人不知人生之苦,他日老公告知你小三已為他生下B,一,離離,二,接受一夫二妻,你又如何?這是必然發生的事。
咪傻啦
而家仲係古代咩
即係有得生就唔會離婚?
或者第時個男人9痕搵人生
我又要接受?
咁真係人生悲歌呀喂
作者: 都得    時間: 2019-7-31 10:54 AM

引用:

背景:
女30,獨女
男35,獨子
從2003年便一起

男,獨子,男家冇意見?
作者: 不死人888    時間: 2019-7-31 11:10 AM

跟我走
作者: 年尾有雙娘    時間: 2019-7-31 11:12 AM

要吾要幫手
作者: 咀賤心太軟    時間: 2019-7-31 11:17 AM

個老公你亞媽幫你揀架? 你自己可以決定嫁咩人但決定唔到生唔生一個人?

男人要出軌,有無小朋友都可以出,出完又可以再出,唔關目前係點.

不過要同老公坦誠溝通,唔可以話咩以後唔好再提.
作者: ngben    時間: 2019-7-31 12:14 PM

整穿個套,搞掂
作者: lady83    時間: 2019-7-31 12:24 PM

引用:

背景:
女30,獨女
男35,獨子
從2003年便一起

哇。。人生大事自己決定
有咩理由由父母決定?
生唔生 係自己話事
難道樓主沒有思想的?

還有,有錢仔女可移民。其實也未必可陪伴自己一生的。

作者: 晚間奔放的隊長    時間: 2019-7-31 12:30 PM

愚孝
無主見
怎教細路?
作者: 韓風可愛的主席    時間: 2019-7-31 12:32 PM

引用:
原帖由 mimi_cc 於 2019-7-31 10:51 AM 發表

咪傻啦
而家仲係古代咩
即係有得生就唔會離婚?
或者第時個男人9痕搵人生
我又要接受?
咁真係人生悲歌呀喂
只是你年輕未知人生苦
作者: yat69    時間: 2019-7-31 12:32 PM

引用:

背景:
女30,獨女
男35,獨子
從2003年便一起

你話你 30歲
我以為你 13歲
作者: 小壽桃    時間: 2019-7-31 12:53 PM

問你媽生左後直接掉俾佢養, 到時無父愛, 無母愛, 得爺爺嫲嫲, 佢無問題既, 你兩公婆同你媽簽份免責聲明。 你媽有得抱孫, 而你老公有後代, 雙贏
作者: 香煎滴滴OL    時間: 2019-7-31 01:30 PM

引用:

背景:
女30,獨女
男35,獨子
從2003年便一起

我覺得成篇文最搞笑同最好笑係你自己,你自己都唔想生唔想改變自己的生活,點可以因爲你媽咪果幾句說話而搞出一條人命,人命唔係玩具,你要負責養佢同照顧佢,你既然無心生,加上你老公立場都唔想生,何必生個bb出來受苦,你記住你係同你老公過人世,唔係你啊媽!
作者: 香煎滴滴OL    時間: 2019-7-31 01:31 PM

引用:
原帖由 wky11686 於 2019-7-31 08:18 AM 發表

要偷食離婚既,有無小朋友都可以發生。但你阿媽咁樣無任何事發生過就已經話你老公會唔要你,其實對你老公好唔公平,有d口是生非
呢啲咁ge啊媽真係,佢自己想抱孫就咁諗人地!
作者: 香煎滴滴OL    時間: 2019-7-31 01:32 PM

引用:
原帖由 streethunter380 於 2019-7-31 09:50 AM 發表

你唔想生, 你老公又唔想生, 咁都要離婚?
你的壓力來自你媽媽, 
如果要從終身伴侶與父母選擇,
我會選終身伴侶.

你的爸媽已經有對方, 再想操縱個女,
甚至給壓力個女, 太可怕;
他們的所謂理論站不住腳:

因為怕你將來年紀大生不到BB, 引致將來你老公要離婚,
如果你堅持現在與老公討論生BB, 只會提早離婚 ...
我總唔信就算佢老公肯生,真係會一世百頭到老,將來的事無人知,更何況好多人有小朋友咪又係離婚
作者: PixieHo    時間: 2019-7-31 01:33 PM

引用:
原帖由 Gackt_Kazuki 於 2019-7-31 06:37 AM 發表

大安只意.......

出得呢幾隻字把口一定係臭口
但的確係事實!男人到老先發覺想生,因為身邊朋友生曬。到時係你一係忍他同第二個生,一係離婚。

作者: Gackt_Kazuki    時間: 2019-7-31 01:41 PM

引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-7-31 01:33 PM 發表

但的確係事實!男人到老先發覺想生,因為身邊朋友生曬。但是係你一係忍他同第二個生,一次離婚。
留意上一個留言,我都覺

Btw, 冇得驚定先的,咁就大把野要驚了現在呢個年代
作者: Gackt_Kazuki    時間: 2019-7-31 01:44 PM

引用:
原帖由 香煎滴滴OL 於 2019-7-31 01:32 PM 發表

我總唔信就算佢老公肯生,真係會一世百頭到老,將來的事無人知,更何況好多人有小朋友咪又係離婚
咪係,咁驚結之前應該問左先,咪鬼結丫嘛
作者: 香煎滴滴OL    時間: 2019-7-31 01:50 PM

引用:
原帖由 Gackt_Kazuki 於 2019-7-31 01:44 PM 發表

咪係,咁驚結之前應該問左先,咪鬼結丫嘛
最慘係明明而家佢2個都唔想生,真係唔知關佢媽咩事,我知婚姻有時唔係2個人的事,但生小朋友首先一定係尊重2夫妻意見先!
作者: PixieHo    時間: 2019-7-31 01:54 PM

引用:
原帖由 Gackt_Kazuki 於 2019-7-31 01:41 PM 發表

留意上一個留言,我都覺

Btw, 冇得驚定先的,咁就大把野要驚了現在呢個年代
係既!呢D野結婚前應該要有共識!
作者: bossini888    時間: 2019-7-31 01:54 PM

唔帶套,正常好快有得生,咁主動拳係自己到
作者: MANF12009    時間: 2019-7-31 01:55 PM

引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-7-31 01:54 PM 發表

係既!呢D野結婚前應該要有共識!
結婚前講生唔生都得,每當我媽問,老公都會答過多幾年先,而家直情係話唔生(因為社會問題),並唔係無傾
作者: Gackt_Kazuki    時間: 2019-7-31 01:56 PM

引用:
原帖由 香煎滴滴OL 於 2019-7-31 01:50 PM 發表

最慘係明明而家佢2個都唔想生,真係唔知關佢媽咩事,我知婚姻有時唔係2個人的事,但生小朋友首先一定係尊重2夫妻意見先!
無恥老母,女又係on9
作者: 香煎滴滴OL    時間: 2019-7-31 01:58 PM

引用:
原帖由 Gackt_Kazuki 於 2019-7-31 01:56 PM 發表

無恥老母,女又係on9
Well said !!!
作者: Gackt_Kazuki    時間: 2019-7-31 01:59 PM

引用:
原帖由 bossini888 於 2019-7-31 01:54 PM 發表

唔帶套,正常好快有得生,咁主動拳係自己到
可能唔肯中出
作者: Gackt_Kazuki    時間: 2019-7-31 02:00 PM

引用:
原帖由 MANF12009 於 2019-7-31 01:55 PM 發表

結婚前講生唔生都得,每當我媽問,老公都會答過多幾年先,而家直情係話唔生(因為社會問題),並唔係無傾
成件事同你老母完全冇關
作者: 公園熱情的魚蛋    時間: 2019-7-31 02:00 PM

吉穿套套
作者: Gackt_Kazuki    時間: 2019-7-31 02:01 PM

引用:
原帖由 香煎滴滴OL 於 2019-7-31 01:58 PM 發表

Well said !!!
人無恥便無敵
作者: angie_k    時間: 2019-7-31 02:14 PM

樓主老公唔想生, 樓主本身都唔係想生, 
居然為左阿媽想抱孫而去生.........
作者: MANF12009    時間: 2019-7-31 02:15 PM

引用:
原帖由 angie_k 於 2019-7-31 02:14 PM 發表

樓主老公唔想生, 樓主本身都唔係想生, 
居然為左阿媽想抱孫而去生.........
我唔係唔想生。係無所謂。但生完又怕煩。而家想件事快快攪店
作者: 大圍宝叔    時間: 2019-7-31 02:24 PM

引用:
原帖由 鬼屋回收的救星 於 2019-7-31 06:22 AM 發表

我幫你生
幫我含就得,唔洗生!🤭
作者: angie_k    時間: 2019-7-31 02:28 PM

引用:
原帖由 MANF12009 於 2019-7-31 02:15 PM 發表

我唔係唔想生。係無所謂。但生完又怕煩。而家想件事快快攪店
你老公講明唔想要, 你又怕煩, 咁生黎做咩?
生個仔黎塞住阿媽把口?
到時只會令你同你老公磨擦增加,
話唔定之後你老公會同你離婚搵個肯唔生仔既女人

男人要偷食有冇仔女都一樣可以偷,
你可以話過十幾年佢突然想要bb會搵第2個女人生,
有bb既可能佢又會嫌你生完bb身材走樣出去搵第2個
作者: laychuchu    時間: 2019-7-31 02:33 PM

生左你老母養定你地養?
生定唔生自己話事啦
作者: 工廠男    時間: 2019-7-31 02:38 PM

引用:
原帖由 yat69 於 2019-7-31 12:32 PM 發表

你話你 30歲
我以為你 13歲
師兄,講出重點!樓主都有1點講得好啱,唔死都無用。
30歲人,明知阿媽唔啱聽係要講。明知老公唔啱聽係要講。明知自己無能係要攪事。
BB唔係實有,同阿媽講,努力緊,睇醫生,醫生話係女人問題,或者,直接講我都想要但偏偏無。
你話老公同你都唔想要,攪掂你阿媽就得。
作者: Kamanbbb    時間: 2019-7-31 02:43 PM

你14歲就同呢個男人一齊到而家
作者: 1968HK    時間: 2019-7-31 02:45 PM

引用:
原帖由 無盡Cute神童 於 2019-7-31 08:22 AM 發表

點解有男人結婚唔要生仔,咁結婚為左乜
結婚同生仔,係兩回事
結婚=同相愛的人結成夫妻,融入對方家庭
生仔=想有仔女
作者: angie_k    時間: 2019-7-31 02:49 PM

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-7-31 02:45 PM 發表

結婚同生仔,係兩回事
結婚=同相愛的人結成夫妻,融入對方家庭
生仔=想有仔女
講得好
作者: 長城粟米    時間: 2019-7-31 02:53 PM

好老實  媽陪唔倒你一世  而老伴係一世!
作者: PixieHo    時間: 2019-7-31 03:06 PM

引用:
原帖由 MANF12009 於 2019-7-31 01:55 PM 發表

夾咪一齊,唔夾咪早D分開從新開始
作者: sweetandsour    時間: 2019-7-31 03:08 PM

唉!独仔女,又唔生,2家从此冇后。。係亚,4/50歲想生时,他可生,妳生唔到被飛了
作者: davidto.    時間: 2019-7-31 03:39 PM

引用:

背景:
女30,獨女
男35,獨子
從2003年便一起

有冇考慮過雪藏咗啲卵子, 有需要時先至用
作者: gillbb    時間: 2019-7-31 03:40 PM

其實唔係應該就生bb呢個問題有共識先結婚嫁咩?
作者: MANF12009    時間: 2019-7-31 03:40 PM

引用:
原帖由 davidto. 於 2019-7-31 03:39 PM 發表

有冇考慮過雪藏咗啲卵子, 有需要時先至用
咁都要陀ga
作者: MANF12009    時間: 2019-7-31 03:41 PM

引用:
原帖由 gillbb 於 2019-7-31 03:40 PM 發表

其實唔係應該就生bb呢個問題有共識先結婚嫁咩?
從前係可生可唔生,而家決定唔生(因為香港社會問題,令到bb卻步)
作者: 藍色英勇戰士    時間: 2019-7-31 03:42 PM

作者: MANF12009    時間: 2019-7-31 03:44 PM

引用:
原帖由 藍色英勇戰士 於 2019-7-31 03:42 PM 發表

妳老公家低有無錢?佢賺得多唔多?
老公一年有過百萬,扣除開支有7-80萬剩,現時想買一棟村屋
作者: davidto.    時間: 2019-7-31 03:45 PM

引用:
原帖由 MANF12009 於 2019-7-31 03:40 PM 發表

咁都要陀ga
當然要駝啦,除咗領養

但係就可以解決 卵子 老化 時間性嘅問題
作者: 藍色英勇戰士    時間: 2019-7-31 03:47 PM

作者: MANF12009    時間: 2019-7-31 03:49 PM

引用:
原帖由 藍色英勇戰士 於 2019-7-31 03:47 PM 發表

咁未係囉!因為你貪你老公有錢先同佢在一起者!妳貪人錢呀麻!仲有,唔好比我講中你想生完後做少奶㚫等人養,妳唔會咁衰格好食懶非呀~~。
好心妳搵老公唔好只看佢收入啦,人渣 ...
你咁講好唔岩。我從14歳跟我老公到而家,係最近呢幾年先比較好,從前他一個月得萬零蚊,我又味同他一齊
作者: 崖上進擊的白襪    時間: 2019-7-31 03:52 PM

引用:
原帖由 購物不手軟 於 2019-7-31 08:28 AM 發表

結婚不生仔,不如不結
又好似有道理。不如好似呀Sa咁雪卵子,第日想生都可以。
作者: 藍色英勇戰士    時間: 2019-7-31 03:53 PM

作者: 好想呻下    時間: 2019-7-31 03:59 PM

引用:

背景:
女30,獨女
男35,獨子
從2003年便一起

你父母想要叫佢地自己生
點解要為左佢地黎勉強自己生?
作者: Vder    時間: 2019-7-31 04:02 PM

同阿媽講會生,但一直唔中
作者: 海邊浪漫的熊熊    時間: 2019-7-31 04:14 PM

樓主 你同老公生活係兩個人既事 第時老左係身邊個個都係你老公 最重要係你地兩個意見一樣 唔好聽人地講咩就做咩 你咁大個人 要有思想 我同你情況類似 只不過叫我生既係我老爺奶奶 有時真係好q興 我老爺奶奶係典型唔睇新聞唔知出面社會發生咩事既老人家 我淨係覺得 做d咩野淨係同自己交代到 唔好後悔就可以 講真 冇可能遷就到所有人 你係為自己而活唔係為咁別人而活
作者: mimi_cc    時間: 2019-7-31 04:43 PM

引用:
原帖由 MANF12009 於 2019-7-31 03:40 PM 發表

咁都要陀ga
Chi sin
我開始懷疑呢個係膠貼🤣🤣🤣
作者: 大和撫子123    時間: 2019-7-31 04:46 PM

引用:

背景:
女30,獨女
男35,獨子
從2003年便一起

其實如果一方唔想生, 另一方夾硬生, 對小朋友唔係好事。 你老公講明唔想要小朋友, 第時生左可能唔會理唔會教。 你接受到咁樣嗎?
作者: 大和撫子123    時間: 2019-7-31 04:48 PM

引用:
原帖由 香煎滴滴OL 於 2019-7-31 01:50 PM 發表

要對小朋友負責任
作者: mimi_cc    時間: 2019-7-31 04:49 PM

引用:
原帖由 韓風可愛的主席 於 2019-7-31 12:32 PM 發表

只是你年輕未知人生苦
我唔年輕架啦
我只覺得女人一生唔一定為愛情或者為個男人轉
有d苦係自己攞黎
作者: 公司Cute豬豬    時間: 2019-7-31 04:55 PM

引用:

背景:
女30,獨女
男35,獨子
從2003年便一起

男人要變心,有冇bb都會變㗎la,女人最蠢就係用小朋友箍住另一半,到時人又老,老公又走埋,仲要take care埋小朋友,人生就会好悲哀
作者: 香煎滴滴OL    時間: 2019-7-31 04:59 PM

引用:
原帖由 大和撫子123 於 2019-7-31 04:48 PM 發表

要對小朋友負責任
人地無咁諗,只諗又要做孝順女又要怕老公同佢離婚
作者: angie_k    時間: 2019-7-31 05:00 PM

引用:
原帖由 藍色英勇戰士 於 2019-7-31 03:47 PM 發表

咁未係囉!因為你貪你老公有錢先同佢在一起者!妳貪人錢呀麻!仲有,唔好比我講中你想生完後做少奶㚫等人養,妳唔會咁衰格好食懶非呀~~。
好心妳搵老公唔好只看佢收入啦,人渣 ...
如果樓主咁勁14歲已經預計到佢老公而家年收入過百萬既就抵佢有少奶奶做啦
作者: angie_k    時間: 2019-7-31 05:01 PM

引用:
原帖由 韓風可愛的主席 於 2019-7-31 10:28 AM 發表

生左就可以保證佢老公唔會有小三??
如果係咁就唔會咁多單親家庭啦
作者: MANF12009    時間: 2019-7-31 05:06 PM

我而家好想死。覺得夾在中間好辛苦,媽為我好,但老公又迫唔到。而家老公話要離婚,距話唔想每次見到我都好似欠左我兩母女。
撒瑪利亞會會唔會聽我講,會唔會開解我,而家唔知點做
作者: MANF12009    時間: 2019-7-31 05:06 PM

而家咁既情況,距地都老死不相往來,我到底可以點
作者: davidto.    時間: 2019-7-31 05:10 PM

引用:
原帖由 MANF12009 於 2019-7-31 05:06 PM 發表

而家咁既情況,距地都老死不相往來,我到底可以點
我諗咗一陣覆唔覆你好
如果係我我會咁諗
1, 時間過咗去就冇, 如果覺得之後有機會生嘅可以雪藏香港有得做,

2 如果唔係你之後上山但係年紀大咗有機會要做ivf, 真係ivf都解決唔到, 因為ivf都會根據你個歲數而有成功率
如果ivf都唔得唯一辦法就係借卵不過香港唔合法要去第二度

依三點係現實問題, 其餘你哋嘅想法問題我就幫你唔到你哋要自己諗
作者: miscreant    時間: 2019-7-31 05:18 PM

1會吾會你老公係吾生得?
2勉强有左,你老公會討厭多過開心?
3生落來,兩個都吾教反而累左小朋友。
作者: 井底小wa    時間: 2019-7-31 05:49 PM

冷靜啲,你自己想唔想生先,唔想咪唔好生,無謂勉強
作者: 笑。    時間: 2019-7-31 06:15 PM

叫你老公去結紮!咪咩問題都冇囉
作者: MANF12009    時間: 2019-7-31 06:15 PM

引用:
原帖由 笑。 於 2019-7-31 06:15 PM 發表

叫你老公去結紮!咪咩問題都冇囉
呢個想法我有提出,但距話唔會去做呢d手術
作者: NeScAfE_G    時間: 2019-7-31 06:35 PM

陰公 不過你都係離婚好D
作者: 韓風可愛的主席    時間: 2019-7-31 06:37 PM

引用:
原帖由 angie_k 於 2019-7-31 05:01 PM 發表

生左就可以保證佢老公唔會有小三??
如果係咁就唔會咁多單親家庭啦
生左,這世界有一個人與你血脈相連。婚姻係一個過程,9成離婚,不離的,內裡已腐敗不堪,只是外人看不到。
作者: _starry    時間: 2019-7-31 06:41 PM

請昌
作者: angie_k    時間: 2019-7-31 06:41 PM

引用:
原帖由 韓風可愛的主席 於 2019-7-31 06:37 PM 發表

生左,這世界有一個人與你血脈相連。婚姻係一個過程,9成離婚,不離的,內裡已腐敗不堪,只是外人看不到。
九唔搭八, 人地而家係講緊婚姻
作者: angie_k    時間: 2019-7-31 06:44 PM

引用:
原帖由 MANF12009 於 2019-7-31 05:06 PM 發表

我而家好想死。覺得夾在中間好辛苦,媽為我好,但老公又迫唔到。而家老公話要離婚,距話唔想每次見到我都好似欠左我兩母女。
撒瑪利亞會會唔會聽我講,會唔會開解我,而家唔知點做 ...
我諗冇人會明白你既苦惱, 支持你地離婚放過你老公
作者: 韓風可愛的主席    時間: 2019-7-31 06:46 PM

引用:
原帖由 angie_k 於 2019-7-31 06:41 PM 發表

九唔搭八, 人地而家係講緊婚姻
她這情況,外人一聽己預計離婚係遲早事,你有否留意到她丈夫怎様答她嗎?我提議她生B係將來有個至親的人在身邊。
作者: milk527    時間: 2019-7-31 07:16 PM

去台灣雪卵
你30歲好後生冇問題
隔幾年30尾再雪多次,因為醫院好似只幫你儲10年
去台灣係因為比香港平,平均雪一次幾萬蚊
你40幾50歲老公突然想生都冇問題,攞返粒卵黎做人工授孕
唔想自己生,可搵代母

不過坦白講,你2個唔想生
為咩要聽阿媽講,又唔係佢教佢養
咁既情況,生左仲易離婚

作者: angie_k    時間: 2019-7-31 07:27 PM

引用:
原帖由 韓風可愛的主席 於 2019-7-31 06:46 PM 發表

她這情況,外人一聽己預計離婚係遲早事,你有否留意到她丈夫怎様答她嗎?我提議她生B係將來有個至親的人在身邊。
所以樓主就算離婚都要迫老公搞大佢個肚? 你有冇理過人地老公意願?
樓主而家30歲, 就算佢今次真係同老公離婚都有機會搵到第2個結婚生仔,
加上佢自己本身根本就冇特別想唔想生, 只係佢阿媽係咁嚇佢叫佢生,  
再加埋你呢d唔關事既人完全不負責任咁就叫佢生, 你自己想生你就自己生到夠,
唔好咩都唔理係咪都叫人生去害人, 生完離婚做單親媽媽個bb係咪你比錢養/幫佢湊?
作者: 韓風可愛的主席    時間: 2019-7-31 08:10 PM

引用:
原帖由 angie_k 於 2019-7-31 07:27 PM 發表

所以樓主就算離婚都要迫老公搞大佢個肚? 你有冇理過人地老公意願?
樓主而家30歲, 就算佢今次真係同老公離婚都有機會搵到第2個結婚生仔,
加上佢自己本身根本就冇特別想唔想生, 只係佢阿媽係咁嚇佢叫佢生,  
再加埋你呢d唔關事既人完全不負責任咁就叫佢生, 你自己想生你就自己生到夠,
唔好咩都唔理係咪都叫人生去害人, 生完離婚做單親媽媽個bb係咪你比錢養/幫佢湊? ...
人生路長,肯定佢離婚,單親正常,再婚,自找麻煩,各有各意見,樓主刋出就是問意見,你不回意我亦不能話我,這就是自由表達,如遇相反,難道就黑衫作為?
作者: 小老鼠精    時間: 2019-7-31 08:16 PM

引用:

背景:
女30,獨女
男35,獨子
從2003年便一起

其實你老公是不育, 佢不便說明, 所以你媽媽杞人憂天
作者: 韓風可愛的主席    時間: 2019-7-31 08:34 PM

引用:
原帖由 angie_k 於 2019-7-31 07:27 PM 發表

唔好咩都唔理係咪都叫人生去害人, 生完離婚做單親媽媽個bb係咪你比錢養/幫佢湊? ...
做你身邊人,肯定常吵鬧,或只服從,不能表達自我,你若做話事人,肯定成功,中國成為強國之一,有它的道理。
若問意見,也要看看別人眉頭眼額,不要亂講。
作者: 韓風可愛的主席    時間: 2019-7-31 08:36 PM

一言堂是對的,否則萬箭穿心
作者: angie_k    時間: 2019-7-31 08:37 PM

引用:
原帖由 韓風可愛的主席 於 2019-7-31 08:10 PM 發表

人生路長,肯定佢離婚,單親正常,再婚,自找麻煩,各有各意見,樓主刋出就是問意見,你不回意我亦不能話我,這就是自由表達,如遇相反,難道就黑衫作為? ...
如果你講埋d歪理又唔想其他人批評你你可以pm樓主,
我冇權禁你言唔比你講野, 亦冇阻止你自由表達,
更加冇訴諸暴力, 我都只係自由表達緊我既意見

一黎就話人地年輕不知人生苦去否定人,
素未謀面人地唔認同你就話人後生唔明,
以為自己老講既野就一定啱只會令你同世界脫節
作者: angie_k    時間: 2019-7-31 08:40 PM

引用:
原帖由 韓風可愛的主席 於 2019-7-31 08:34 PM 發表

做你身邊人,肯定常吵鬧,或只服從,不能表達自我,你若做話事人,肯定成功,中國成為強國之一,有它的道理。
若問意見,也要看看別人眉頭眼額,不要亂講。 ...
你自己既婚姻失敗唔好當所有人同你一樣
作者: 韓風可愛的主席    時間: 2019-7-31 08:44 PM

引用:
原帖由 angie_k 於 2019-7-31 08:37 PM 發表

如果你講埋d歪理又唔想其他人批評你你可以pm樓主,
我冇權禁你言唔比你講野, 亦冇阻止你自由表達,
更加冇訴諸暴力, 我都只係自由表達緊我既意見

一黎就話人地年輕不知人生苦去否定人,
素未謀面人地唔認同你就話人後生唔明,
以為自己老講既野就一定啱只會令你同世界脫節 ...
我不懂PM,只覺你對不同意見就好似要殺人咁,大家表達,我建議她生B,因遲早離婚,免得人生孤單一人,妳不同意就要吵,咁你每天吵幾多次,
作者: 韓風可愛的主席    時間: 2019-7-31 08:46 PM

引用:
原帖由 angie_k 於 2019-7-31 08:40 PM 發表

你自己既婚姻失敗唔好當所有人同你一樣
只是你在找人爭吵,因你寂寞。無所事事。
作者: Mandychan1116    時間: 2019-7-31 08:50 PM

當老左就話要b,你又生吾倒,到時仆街揾第二個女人生,飛q左你……生吾生b你都死,佢其實吾糸好愛你囉……
作者: angie_k    時間: 2019-7-31 08:54 PM

引用:
原帖由 韓風可愛的主席 於 2019-7-31 08:44 PM 發表

我不懂PM,只覺你對不同意見就好似要殺人咁,大家表達,我建議她生B,因遲早離婚,免得人生孤單一人,妳不同意就要吵,咁你每天吵幾多次,
唔識就學下, 活到老學到老,
我只係根據你講既野去回應, 我唔知你點樣理解到我吵/要殺人,
我同老公多年黎一直有傾有講, 甚少鬧交,
所以我唔知你前面所講9成離婚, 唔離婚內裡都腐敗不堪係邊度得返黎既數據,
另外你話外人見唔到, 但你又會知咁神奇?