標題: 老婆甘樣系咪怪獸家長? [打印本頁]

作者: lokshing7788    時間: 2019-6-26 03:07 PM     標題: 老婆甘樣系咪怪獸家長?

個仔尼家先一歲 老婆已經不斷搵緊同埋報名N班同幼稚園
都算LA 佢仲叫我尼家好趁早出去上堂進修!
話學校面試要見埋家長 吾想個仔因為我入吾到好學校!
乜尼家D學校甘誇張架咩!
定系我老婆系怪獸家長?
作者: 黃昏小小蛇    時間: 2019-6-26 03:48 PM

引用:
原帖由 lokshing7788 於 2019-6-26 03:07 PM 發表

定系我老婆系怪獸家長? ...
呢D好小兒科,未有耐變怪獸
作者: 一只隱藏飛機仔    時間: 2019-6-26 04:02 PM

作者: 小廸廸    時間: 2019-6-27 10:22 AM

引用:
原帖由 lokshing7788 於 2019-6-26 03:07 PM 發表

我相信有好多咁既家長,佢就係怕搵唔到佢理想既學校喇!
係咪怪獸家長就見仁見智
作者: aly789789    時間: 2019-6-27 12:55 PM

開始有做怪獸家長嘅潛質.
作者: 大爽.    時間: 2019-6-27 12:58 PM

有D學校真係會見埋家長GA…
但都係睇下家長既教育觀念AR 普通傾下計GUM…
應該唔需要去到進修咁誇張GA WOR
作者: tkinwong    時間: 2019-6-27 01:39 PM

兩歲八個月讀K1, 兩歲就可以讀N讀,而入學申請就入學前一年做。因此,而加開始搵N班,絕對正常。就算搵定幼稚園資料,都唔算怪。

至於家長班,可能樓主太太擔心樓主唔慣在校長/老師面前吹水,想佢惡補下。
作者: singsingbaby    時間: 2019-6-27 01:53 PM

引用:

首先,如年尾出生的 細仔, 一歲零9個月 就要 面試幼稚園 了, 當年我個仔都唔係好識講野, 面試兩間都唔掂, 所以如果要搵心儀學校, N班是不錯的, 當然你亦可選遅一年入幼稚園。

如果小朋友太小面試不理想,學校會lN家長, 最好你兩個大學畢業丶乜師物師丶兩文三語OK,海外名大學生啦, 如果教會學校,你重要快d洗禮添。
作者: 無色暴雨    時間: 2019-6-27 03:21 PM

引用:

就算搵到名校又點?如果D老師同佢講警察係壞人,都係冇意思。
作者: 超新手達人    時間: 2019-6-27 10:38 PM

同佢講警察係好人就好有意思?用職業黎介定好人/壞人,非常不智。同理,以一間名校以偏概全,更為不智。
作者: 76904yp    時間: 2019-6-28 08:29 AM

應該唔係怪獸家長 精神開始出現問題
作者: 半夜清涼的OL    時間: 2019-6-28 10:05 AM

引用:

怪獸家長!……小朋友應該有童年!
作者: 哈囉委屈的流彈    時間: 2019-6-28 10:15 AM

作者: hoikin_hk    時間: 2019-6-28 10:31 AM

仔仔舊年考左 K1, 考 K1 時好多學校更本不會問家長野, 好既 K1考試甚至係分離模式, 即係老師會直接帶走你個仔去另一個班房考. (如果你個仔喊, 五肯入房, 就肥硬)

問家長野係考 N 班, 因為你個仔個時得歲幾, 乜都未識答....但問既都係低能野, 例如有冇倍仔仔去玩, 有冇倍仔仔讀書, 五洗上堂都識答.

個人覺得 N 班冇乜野教, 但讀 N 既學生考 K1 時好多已經習慣左獨立, 可以跟住老師入班房考試, 所以相對有優勢.

N 班 9 月開學, K1考試通常在 11月, BB 除左識分離, 真係冇乜分別...

作者: kengdie123    時間: 2019-6-28 12:00 PM

作者: lokshing7788    時間: 2019-6-28 03:08 PM

引用:
原帖由 大爽. 於 2019-6-27 12:58 PM 發表

有D學校真係會見埋家長GA…
但都係睇下家長既教育觀念AR 普通傾下計GUM…
應該唔需要去到進修咁誇張GA WOR
鬼咩!我老婆話我成個老粗甘
字都吾識多隻 仲話想比個仔讀間英文學校 可能要用英文見家長!
我平時講少句粗口都算系甘啦!點同佢講雞腸呀!
但佢又系到發晒癲甘話總之我要去上堂!
作者: 前期清涼的壽包    時間: 2019-6-28 05:15 PM

N班而家真係個個都會報咁濟
作者: 我個仔好靚仔    時間: 2019-6-28 10:30 PM

係焦慮症多d喎。
作者: 工廠男    時間: 2019-6-28 11:48 PM

引用:

怪獸重要嗎?你有排煩,保重。
作者: 無色暴雨    時間: 2019-6-29 03:17 AM

引用:
原帖由 超新手達人 於 2019-6-27 10:38 PM 發表

同佢講警察係好人就好有意思?用職業黎介定好人/壞人,非常不智。同理,以一間名校以偏概全,更為不智。
香港太多學校支持反對派, 與其追捧名校, 不如揀校風正當嘅更好。
作者: fb034e71a3a5a8    時間: 2019-6-29 08:53 AM

作者: yuuri    時間: 2019-6-29 11:10 PM

都唔算怪獸嘅 因為n班嘅競爭真係好大
同埋in家長都已經in左好多年啦
你老婆無誇張
作者: 忽必奈    時間: 2019-6-30 12:09 AM

令郎好可憐阿。好彩仲有呢個好老竇。小朋友童年係要玩嘅。歐洲先進國家小孩子可以玩到六-八歲先開始讀書。
作者: 混世陰司    時間: 2019-6-30 12:16 AM

引用:

遲早走上反政府之路 恭喜佢
作者: travel806hk    時間: 2019-6-30 12:51 AM

應該唔算啦
作者: 火火的老馬    時間: 2019-6-30 12:53 AM

基本野
作者: 野狐狸    時間: 2019-6-30 12:54 AM

市況係咁,無辦法了
間間幼稚園都幾百人去考,只收幾十個,
學校已經無辦法用小朋友的能力分高下去揀學生,唯有考埋家長去分高下囉。
考幼稚園要去上堂進修我就無聽過,不過睇睇學校網頁了解一下學校教育理念就要了。

慢慢習慣一下吧,考小學都係呢個模式的,而且競爭更大。
作者: iloveme123    時間: 2019-6-30 01:46 AM

個個都係咁 你唔做就輸在起跑線
作者: 不死熊仔    時間: 2019-6-30 02:08 AM

引用:
原帖由 lokshing7788 於 2019-6-28 03:08 PM 發表

鬼咩!我老婆話我成個老粗甘
字都吾識多隻 仲話想比個仔讀間英文學校 可能要用英文見家長!
我平時講少句粗口都算系甘啦!點同佢講雞腸呀!
但佢又系到發晒癲甘話總之我要去上堂! ...
名幼稚園要in家長之餘, 仲要睇家長職業,家長以前讀咩小學中學大學。唔係醫生律師以前又唔係讀名校都無乜機會入。
作者: 不死熊仔    時間: 2019-6-30 02:09 AM

引用:
原帖由 野狐狸 於 2019-6-30 12:54 AM 發表

市況係咁,無辦法了
學校已經無辦法用小朋友的能力分高下去揀學生,唯有考埋家長去分高下囉。
考幼稚園要去上堂進修我就無聽過,不過睇睇學校網頁了解一下學校教育理念就要了。

慢慢習慣一下吧,考小學都係呢個模式的,而且競爭更大。 ...
名幼係5000人考
作者: 一袋憤怒的豌豆    時間: 2019-6-30 02:43 AM

唔算啦,呢一代個個都係咁...
其實迫得咁緊唔係好事. 但唔咁做就輸人地好多..而家個個都咁做,仲邊有得揀
連家長都要好好裝備自己
作者: taikonaut123    時間: 2019-6-30 03:25 AM

引用:

你老婆有病
作者: 街場仔    時間: 2019-6-30 03:34 AM

好正常喔,唔好係咪都話怪獸先。
準備好d遮。
小小提示即使依家好多學校標榜happy school,都只係搵收生噱頭,因佢地收唔到生,怕縮班。
你住邊區? 我可話你知邊d學校質素好
作者: 街場仔    時間: 2019-6-30 03:41 AM

另外如報中中挺挺嘅幼稚園只睇三樣野,
1)小朋友定唔定
2)聽唔聽指令
3)反映

如果係個別地區有dd名氣嘅幼稚園,都會睇家長職業地址(公開嘅秘密)
作者: N神gor    時間: 2019-6-30 03:55 AM

你呢個階段我都遇過亦花費左唔少錢 所以呢個係比較kick
作者: beelzebub    時間: 2019-6-30 05:13 AM

暫時都未算係
不過可能係「怪獸家長前傳」
作者: ShakingJack    時間: 2019-6-30 06:18 AM

係Tiger Mom。唔係怪獸家長。
作者: 賓士寶馬747    時間: 2019-6-30 07:04 AM

優秀家長先真!
作者: Noyeah    時間: 2019-6-30 07:22 AM

經驗之談, 教小朋友前先好好教老婆。好多女人恃住生左小朋友就壓住個老公要聽教聽話。包括學業。大忌!  虎媽不是一天煉成的。冇人會發現自己變本加厲更加冇人會認同自己是虎媽。  一定要俾說話佢聽。

rule no. 1  不要痴埋八婆教仔whatsapp group。
作者: bbtcso    時間: 2019-6-30 08:24 AM

引用:
原帖由 tkinwong 於 2019-6-27 01:39 PM 發表

兩歲八個月讀K1, 兩歲就可以讀N讀,而入學申請就入學前一年做。因此,而加開始搵N班,絕對正常。就算搵定幼稚園資料,都唔算怪。

至於家長班,可能樓主太太擔心樓主唔慣在校長/老師面前吹水,想佢惡補下。 ...
我身為過來人,依家D普遍D家長報10間8間幼稚園係好平常,通常呢D係老婆緊張個老公好多,因為大部份嘅男人係
作者: 技工仔    時間: 2019-6-30 08:24 AM

事實係咁無聊。

好多學校k1 中意收有讀n 的小朋友。

入到好的n , 同校好大機會收番k.

for example 學之完。 朋友小朋友,讀佢既n, 直升k.

我自己果個讀2 線頭n, 跟住k 轉到去到九龍塘半龍k。

n 有冇用, 係有d 用。 佢生活上的英文生字學唔少。

大笨象
飯菜
大小
7種顏色
交通工具

就是日常生活用字, 中英文讀法。

在家冇太多操練, 就係出街見到教下佢英文讀法。
作者: bbtcso    時間: 2019-6-30 08:25 AM

係唔緊張仔女D學業
作者: AomoriSnow    時間: 2019-6-30 08:36 AM

引用:

帽事吗?
作者: 至愛不渝    時間: 2019-6-30 08:40 AM

引用:
原帖由 超新手達人 於 2019-6-27 10:38 PM 發表

上面個位仁兄唔係講職業更唔係講學校而係講教導小朋友個果人,我亦相信你心知肚明。
作者: bperle    時間: 2019-6-30 08:41 AM

引用:

其實而家癲到六個月就要同小朋友上學習班學習
我聽聞有個報左兩個不同學習班
所以而家啲細路又識叫人,又識做人,又識聽指令
但無晒童真
等日後濫藥
作者: jojomick    時間: 2019-6-30 08:54 AM

你根本無林小朋友,
作者: nashwan    時間: 2019-6-30 09:15 AM

要睇吓子女資質是否適合入名校
作者: Mandy0115    時間: 2019-6-30 09:16 AM

有你哋班咁既家長,小朋友如何健康发展?你哋既精神壓力咁大,小朋友可以承受嗎?唔好搞到入到大學先來跳樓,到時後悔莫及。
作者: 晚間奔放的隊長    時間: 2019-6-30 09:27 AM

老婆懷胎10月生個仔出黎,及早計劃佢學業
你就多多聲氣,自己唔做又唔比老婆做
仲要上網開post閙自己老婆
依加d人真係痴缐
作者: 出入浪漫的豬豬    時間: 2019-6-30 09:51 AM

小學中學都未到,仲有大大小嘅測驗考試,俾返個快樂童年個小朋友,最重要係父母同子女嘅關係
作者: jerry_chow    時間: 2019-6-30 10:13 AM

笌時小朋友唔睬你地先算
作者: 公園熱情的魚蛋    時間: 2019-6-30 10:18 AM

上堂好,多靓女miss,
作者: er007    時間: 2019-6-30 10:23 AM

咁做個仔未必成才,可能弄巧返拙。順其自然讓小朋友生活得像個小朋友做快樂
作者: 大口Sam    時間: 2019-6-30 10:25 AM

引用:

正常啦。除非唔讀 Nursery.  家長面試班又未必要咁早上。不過上左冇壞
作者: 一碌大粉葛    時間: 2019-6-30 10:30 AM

其實係剛剛出世嘅怪獸啫,仲會慢慢變大,最後世上唯仔獨尊,口頭蟬就係我咁做…出發點都係為左個仔好,有錯咩!
作者: 難吃的採購    時間: 2019-6-30 10:31 AM

作者: joecccc    時間: 2019-6-30 11:08 AM

绝對係,往後只会愈嚴重,最僧怪獸家長,童年冇哂
作者: 公園純情的豬豬    時間: 2019-6-30 11:09 AM

作者: hang0712    時間: 2019-6-30 11:26 AM

應該差唔多了
作者: ESMP!!    時間: 2019-6-30 11:46 AM

引用:

放心。。
N班考春咩!
係K1先要考小朋友心嘛!

你小朋友就算2歲(如細b)考K1都肯定有難度!
N班好求L其架咋!我自己覺得比錢就得
因當年小朋友係細B,2歲人仔考定K1,一拍埋去d大B就知分別好大。考d野根本我個小朋友係唔會識!
之後報同一學校N班,我記得好似俾錢再見見個小朋友就得。之後都繼續升上去K1 K2 K3....

你地而家最緊要係教好小朋友唔好怕陌生人!
點教?就係你地一齊出街如果遇到有人同小朋友眼神接觸都點吓頭,笑一笑,可以就捉小朋友隻手同人say hello!
另外,同小朋友砌下積木,疊高啲積木。
玩吓(入洞),即圓形入圓洞,正方形入正方洞。。

最緊要小朋友唔好咁容易喊就掂!

至於你話你自己係老粗?
Ching唔使太介懷!
幼稚園通常都係見小朋友。
家長唔係重點!
作者: 支付寶    時間: 2019-6-30 12:00 PM

作者: symphonicdance    時間: 2019-6-30 12:18 PM

報N班正常。家長班不一定要,好多時 interview 只可一個家長陪同。
作者: cocopop205    時間: 2019-6-30 12:53 PM

你老婆叫你做就做拉,問咁多做乜。
作者: 13702226067    時間: 2019-6-30 12:53 PM

睇你的文字,都好幼稚!可能你老婆成熟過你
作者: chakfai1988    時間: 2019-6-30 01:37 PM

作者: unico    時間: 2019-6-30 04:17 PM

引用:

直頭怪獸,可憐個仔現在只是開始有排捱
作者: 無盡平平膠袋    時間: 2019-6-30 04:50 PM

作者: msmsmsms    時間: 2019-6-30 05:46 PM

你老婆好正常
居安思危
作者: cyruschicken    時間: 2019-6-30 06:23 PM

就算而家未必係,將來一定係
作者: kingkong_hk    時間: 2019-6-30 06:41 PM

引用:
原帖由 lokshing7788 於 26-6-2019 15:07 發表

上字毛度班, 信yeah so有分
作者: yuklchanyl    時間: 2019-6-30 07:11 PM

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-6-27 01:53 PM 發表

首先,如年尾出生的 細仔, 一歲零9個月 就要 面試幼稚園 了, 當年我個仔都唔係好識講野, 面試兩間都唔掂, 所以如果要搵心儀學校, N班是不錯的, 當然你亦可選遅一年入幼稚園。

如果小朋友太小面試不理想,學校會lN家長, 最好你兩個大學畢業丶乜師物師丶兩文三語OK,海外名大學生啦, 如果教會學校,你重要快d洗禮添。 ...
遲咗啦,出世前就耍凖備上慕道班,考試,
作者: yuklchanyl    時間: 2019-6-30 07:16 PM

引用:
原帖由 野狐狸 於 2019-6-30 12:54 AM 發表

市況係咁,無辦法了

慢慢習慣一下吧,考小學都係呢個模式的,而且競爭更大。 ...
幾百人?九龍嗰兩間幾千人考㗎。不過入面教啲嘢可以頂到一般小學小二倒。
作者: yuklchanyl    時間: 2019-6-30 07:34 PM

一般幼稚園面試最緊要定,有對答,有反應。啲教師都知道兩歳人仔識得幾多嘢?最緊要好教。入乜嘢小學都是睇彩數。打崩頭入到間名小學但考到八十名後(當全級一百五十人)。入到好中學的機會唔大,反而一啲普通學校,一直keep 住前十獲派band 1的機會仲大。如果小朋友成績普通,普通學校讀得舒服啲。
作者: 豹王之王    時間: 2019-6-30 08:00 PM

基層家庭  讀屋邨學校  好正常
作者: stitch05    時間: 2019-6-30 08:45 PM

如何鍊成怪獸家長日記
作者: lewaw    時間: 2019-6-30 08:45 PM

係,絕對係。
作者: 周小源    時間: 2019-6-30 08:47 PM

見仁見智
作者: notsoserious    時間: 2019-6-30 10:09 PM

引用:

不算,這行為只等於呼吸,很平常的。
作者: notsoserious    時間: 2019-6-30 10:12 PM

引用:

你明,你小朋友不會明,你只會誤導了他。
作者: 台灣難吃的榴槤    時間: 2019-6-30 10:12 PM

normal
作者: hotsummer77    時間: 2019-6-30 10:18 PM

我個人黎講,好討厭校方In家長既比重多於小朋友
作者: iamfromhk    時間: 2019-6-30 10:52 PM

你老婆擺到明就係怪獸家長啦
作者: iamfromhk    時間: 2019-6-30 10:59 PM

引用:
原帖由 忽必奈 於 2019-6-30 12:09 AM 發表

令郎好可憐阿。好彩仲有呢個好老竇。小朋友童年係要玩嘅。歐洲先進國家小孩子可以玩到六-八歲先開始讀書。
難怪香港好多孩子都不太開心
作者: 野狐狸    時間: 2019-6-30 11:09 PM

引用:
原帖由 yuklchanyl 於 2019-6-30 07:16 PM 發表

幾百人?九龍嗰兩間幾千人考㗎。不過入面教啲嘢可以頂到一般小學小二倒。
嘻嘻😁
可能因為我唔係讀九龍塘的名校,所以間學校無咁多人考。
又可能我有啲脫節了,因為細仔九月都己經升小二了。
不過我阿仔幼稚園學果啲嘢,真係夠頂小一。個個家長都話考得好都話因為可以食幼稚園老本。
作者: 出入回收的主題    時間: 2019-6-30 11:27 PM

引用:

的確是怪獸的前奏
作者: 今天默默的魚蛋    時間: 2019-6-30 11:48 PM

如果你係想學英文,應該唔會係三兩個月可以學到嘅野.... 需知道,香港的學生由九年免費教育讀到大學都係讀緊英文,咁多年的培養實在唔見得全英文對答有幾好
作者: barre    時間: 2019-7-1 12:11 AM

楼主,甚么人做甚么事!
你收入高,成分好,当然非常留意小朋友学业!
你收入高,成分不好(如自己没大学学位或职业不太高尚),辛苦下,冲下为孩子辛苦下自己,加油!
收入刚刚好,成分又不好,,,,勉强無幸福
收入,成分都不好,,,,隨缘啦!
至于老婆大人,肯定是幻想美丽,,,,,
作者: 酒店雀躍的樓主    時間: 2019-7-1 02:02 AM

N班 百幾人爭20個位,緊係緊張啦,仲有幼稚園唔一定要收你架,可以報八間,八間都唔收喎
又唔洗你做,你呻咩啫
作者: NvyKqp    時間: 2019-7-1 09:33 AM

數係
作者: 西部紅色馬    時間: 2019-7-1 09:57 AM

有潛質做怪獸家長!
作者: 孤單半球    時間: 2019-7-1 10:50 AM

作者: stitch05    時間: 2019-7-1 11:05 AM

引用:
原帖由 notsoserious 於 2019-6-30 10:09 PM 發表

不算,這行為只等於呼吸,很平常的。
有你地啲諗法既人咪間接逼屎自己下一代
作者: kit3419    時間: 2019-7-1 11:18 AM

喺度問呢啲都多餘!新一代香港父母九成都係怪獸家長!佢大部份都係答你冇問題!多人講''(錯都變成啱):遲啲連你都變成怪獸家長!
作者: 公園純情的豬豬    時間: 2019-7-1 11:53 AM

作者: jojohinschen    時間: 2019-7-1 11:53 AM

good luck
作者: 主力唱衰雞心    時間: 2019-7-1 05:39 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 主力唱衰雞心    時間: 2019-7-1 06:03 PM

明顯係怪獸家長行為
作者: 山邊深情的豬豬    時間: 2019-7-1 07:28 PM

作者: kmhfamily    時間: 2019-7-1 08:54 PM

引用:

我仔就黎15歲,真心覺得你老婆好無聊

栽培唔係咁既。。。
作者: ttyyshk    時間: 2019-7-1 09:39 PM

其實家長也都一樣要獨立思考,每個家庭有不同情況,家長亦有不同要求,至緊要自己的目標及對小朋友的要求係自己可以應付得來,切忌人云亦云。