標題: [其他] 昨天做四維發現bb心臟有嚴重缺陷 [打印本頁]

作者: 良善軸心    時間: 2019-6-22 03:49 PM     標題: 昨天做四維發現bb心臟有嚴重缺陷

已經有了五個月,尋日去做四維,看到醫生不停在bb的心臟遊走就心知不妙,聽報告時整個人也呆了,她說bb心臟有好大缺陷,兩邊心只有右面正常,一直問醫生是否很嚴重沒有得醫,醫生說bb一出世就要不停做手術到成長,就算做手術都頂多活到廿零歲,每一千人有六個都比我中到,所有bb衫bb車什麼都準備好了,家也裝修好了,宜家都唔知點算⋯個天點解咁殘忍,比左你又要收返
作者: thebunnyteeth    時間: 2019-6-22 10:31 PM

唔知點安慰你只可以同你講 你要堅強呀...
作者: 咖啡喵    時間: 2019-6-22 11:32 PM

搵多個權威醫生照下
作者: 呢個委屈的雞翼    時間: 2019-6-23 09:44 AM

作者: 微涼之音    時間: 2019-6-23 10:58 AM

作者: 孤獨遊者    時間: 2019-6-23 11:02 AM

睇多幾個醫生,再問下心臟科醫生意見
唔好放棄,保重自己。加油
作者: BenjiReborn    時間: 2019-6-23 11:04 AM

引用:
原帖由 孤獨遊者 於 2019-6-23 11:02 AM 發表

咩叫唔好放棄呀,清問?
作者: 井底泛黃的水管    時間: 2019-6-23 11:08 AM

生命無價
作者: howah20131217    時間: 2019-6-23 11:17 AM

bb有四聯症, 出世後做好多次手術,會辛苦的
作者: wuchongjiena    時間: 2019-6-23 11:19 AM

我就是個心有缺陷,到長大之後就知道,不能像正常人生活,仲要每日吃藥,吃藥要有副作用,搞到抑鬱好嚴重
作者: Milky128    時間: 2019-6-23 11:24 AM

分享吓:朋友有左幾個多時發現BB心臓小左條血管,一出世就要做大手術,BB係醫院住左兩個月先比湊返屋企,醫生話約一年要再換血管,返到屋BB一喊得勁塊面就會變紫色,就即刻要去急症室,跟住又要住院.....等到九個月大醫生話要即刻換過條粗D嘅血管......手術期間,BB腦部曾經缺氧幾分鐘,後來手術成功,但醫生話缺養個幾分鐘暫時評估唔到對BB有幾大影響........依家BB歲半,手腳唔夠力,要每星期去做物理治療,識企,行路要人扶,未識講野......約三歳再換血管.......隨年齢增長就要換血管.......
作者: WPLAM    時間: 2019-6-23 11:27 AM

作者: ngszeyui    時間: 2019-6-23 11:27 AM

真係好矛盾……仲要5個月,我都有三個小朋友,因爲係男人,我會比較理性,如果係我會問多一兩個專科意見,答案只有去定留,如果妳係爲人父母,妳要爲BB諗將來佢有冇需要或能力去面對佢嘅生活同社會,父母亦無法照願佢一世,我只係想表達個人諗法,如果真係以上情况,我會選擇自己係罪人

作者: 40A    時間: 2019-6-23 11:30 AM

樓主,我明白你既擔心,因我身同感受,我既仔都有咁既case, 唔知醫生有冇俾一個學術名稱給你?我個仔係四聯症,基本上個心有大半是有問題的。其中一個問題是血會倒流。你要有心裡準備,會比一般bb難揍好多。我個仔一歲時做咗手術,響心口開咗一大刀。而家九歲,到十幾歲時可能要做多次手術。樓主加油,可以說是當做一個磨練啦。💪
作者: victoria63    時間: 2019-6-23 11:30 AM

每一千人有六個 
其實個機率唔算細
作者: ikeafoot    時間: 2019-6-23 11:30 AM

引用:
原帖由 良善軸心 於 2019-6-22 15:49 發表

已經有了五個月,尋日去做四維,看到醫生不停在bb的心臟遊走就心知不妙,聽報告時整個人也呆了,她說bb心臟有好大缺陷,兩邊心只有右面正常,一直問醫生是否很嚴重沒有得醫,醫生說bb一出世就要不停做手術到成長,就算做手術都頂多活到廿零歲,每一千人有六個都比我中到,所有bb衫bb車什麼都準備好了,家也裝修好了,宜家都唔知點算⋯個天點解咁殘忍,比左你又要收返 ...
即刻搵另一個醫生照下
真係咁都要人工流產
夾硬生害佐佢
作者: ikeafoot    時間: 2019-6-23 11:32 AM

引用:
原帖由 WPLAM 於 2019-6-23 11:27 發表

可能係第二個霍金
你其實可以唔出聲
作者: WPLAM    時間: 2019-6-23 11:33 AM

作者: 商界熱情的高峰    時間: 2019-6-23 11:39 AM

保住條命要緊
作者: ngszeyui    時間: 2019-6-23 11:44 AM

引用:
原帖由 良善軸心 於 2019-6-22 03:49 PM 發表

已經有了五個月,尋日去做四維,看到醫生不停在bb的心臟遊走就心知不妙,聽報告時整個人也呆了,她說bb心臟有好大缺陷,兩邊心只有右面正常,一直問醫生是否很嚴重沒有得醫,醫生說bb一出世就要不停做手術到成長,就算做手術都頂多活到廿零歲,每一千人有六個都比我中到,所有bb衫bb車什麼都準備好了,家也裝修好了,宜家都唔知點算⋯個天點解咁殘忍,比左你又要收返 ...
睇妳點睇,如果我會諗,好多謝上天俾我地依幾個月嘅緣份,令到我地會愛佢地
作者: abc2103    時間: 2019-6-23 11:51 AM

引用:
原帖由 WPLAM 於 2019-6-23 11:27 AM 發表

可能係第二個霍金
正仆街!
作者: s336990    時間: 2019-6-23 11:51 AM

引用:
原帖由 Milky128 於 2019-6-23 11:24 AM 發表

分享吓:朋友有左幾個多時發現BB心臓小左條血管,一出世就要做大手術,BB係醫院住左兩個月先比湊返屋企,醫生話約一年要再換血管,返到屋BB一喊得勁塊面就會變紫色,就即刻要去急症室,跟住又要住院.....等到九個月大醫生話要即刻換過條粗D嘅血管......手術期間,BB腦部曾經缺氧幾分鐘,後來手術成功,但醫生話缺養個幾分鐘暫時評估唔到對BB有幾大影響........依家BB歲半,手腳唔夠力,要每星期去 ...
對父母及患者本身都係折磨
作者: CbwLky    時間: 2019-6-23 11:55 AM

搵多醫生檢查下
如果真係既話,
我會選擇自私啲
雖然話唔可以扼殺左佢生存既權利
但係佢將來既要行既路都會好慘
加油!
作者: Matt1221    時間: 2019-6-23 11:57 AM

再睇多幾個醫生...問多點意見...祝好運👍
作者: a189252158    時間: 2019-6-23 11:58 AM

引用:
原帖由 孤獨遊者 於 2019-6-23 11:02 AM 發表

有缺陷生左咪又係死
大家辛苦
作者: 波濤小小樹根    時間: 2019-6-23 12:01 PM

加油
愚見:睇多個醫生意見再算
或者乜事都冇呢
有需要的話,為了他為了你自己,都可能要選擇放棄
到時休養好身子,再重新再來
作者: jimmykiss    時間: 2019-6-23 12:04 PM

take care, 睇多一兩個醫生,聽多啲意見先,希望只係醫生斷錯症,加油
作者: 春天永恆的主席    時間: 2019-6-23 12:06 PM

落左佢啦,臭西
作者: 華天龍    時間: 2019-6-23 12:08 PM

引用:
原帖由 春天永恆的主席 於 2019-6-23 12:06 PM 發表

落左佢啦,臭西
你把口都幾撚仆街
作者: 星光淚    時間: 2019-6-23 12:10 PM

你好
當初我老婆照結構時,照到bb個肺有水泡,醫生話1萬個之中先有1個,私家醫院話唔大問題,但公立醫院就有問過我地仲係咪要。我地聽到私家醫院去到1歲大就可以做手術,唔影響佢發育,所以我地決定要。
但好景不常,去到39週,做例行檢查,檢查到無左心跳,去到咁大週數先無心跳,醫生話好罕見,初初接受左個肺有缺陷,再到個天收番個bb, 我地真係好痛,好傷心,所以我明白你感受,但身為過來人,所以你真係要想清楚,睇多幾個醫生,聽下唔同意見再決定,加油
作者: $navyseals    時間: 2019-6-23 12:20 PM

引用:
原帖由 良善軸心 於 2019-6-22 03:49 PM 發表

人遇到甚麼事都有其前因,你應盡力做父母的責任,唔好理未來甚麼,人生本來無常。
作者: cremedecacao    時間: 2019-6-23 12:23 PM

引用:
原帖由 微涼之音 於 2019-6-23 10:58 AM 發表

如果再搵其他醫生check, 都係同樣結果,建議真係唔好生出黎,bb同你地都係痛苦
同意呀,唔好因爲一時不忍。我前日先喺急症睇住個初生唔知咩事要做特別護理。個b喊到勁大聲,佢阿媽同婆婆不停喺到抺眼淚。
如果真係唔忍心引產,佢出咗世不斷開刀做手術對佢都係一種折磨。與其要佢咁樣受苦不如早d放過佢。好似安樂死,有人會反對覺得唔道德,但如果我自己患咗重病我都希望可以解脫。
作者: cryingwife    時間: 2019-6-23 12:23 PM

你應該問下自己為何做產檢?
作者: kllai1    時間: 2019-6-23 12:30 PM

Check多次
作者: qkboy    時間: 2019-6-23 12:32 PM

引用:

問多兩個醫生,如果真喺有問题就唔好要,否則將来出世後你家人及小朋友也會很辛苦,不要做偉大母親
作者: mixbutnotmatch    時間: 2019-6-23 12:33 PM

又話一千有6個。頭個幾個回覆好似個個都係咁

樓主加油
作者: qk4yy    時間: 2019-6-23 12:35 PM

加油
作者: hellexpress    時間: 2019-6-23 12:44 PM

冇左一邊心臟係非常之嚴重
唔係單純冇左一半機能咁簡單, 左右心你可以當係2 個唔同器官, 冇左其中一個都可以致命

左心負責供血到肺使血加氧, 右心負責供血, 氧, 養分到全身
冇左邊心, 手術成功你個BB 都應該會全身長期缺養成個人皮膚都好似死人個隻黑....
作者: AATCF    時間: 2019-6-23 12:44 PM

真是無奈~唔知講咩好
作者: 股市係我提款機    時間: 2019-6-23 12:52 PM

引用:

搵多個醫生照, 如果都係咁, 都係要落架啦, 無辦法
作者: noel2046    時間: 2019-6-23 12:56 PM

引用:

仲有時間發展成正常嘅心臟
作者: All諗炒飯    時間: 2019-6-23 12:58 PM

寄予同情,回歸現實,衷心建議,中止懷孕。
作者: A1899    時間: 2019-6-23 12:59 PM

兩害取其輕,有時要狠心點
作者: NoelYau    時間: 2019-6-23 12:59 PM

要再Check下先,如果真係好大問題建議晤好生
作者: 蕃茄爺爺    時間: 2019-6-23 01:01 PM

引用:

我bb亦係差不多五個月發現有心臟同腦仔問題,睇了三個西醫,一個叫繼續觀察,另一位睇完即寫轉介信我去政府引産。明白做人父母好難作出選擇,我到最後一刻仍抱有奇蹟出現,轉睇中醫,氣功,兩公婆晚晚祈禱晚晚喊。 我唔捨得放手,最後bb選擇自己離開。往後日子很難過,日日都好想念bb, 但係預期佢出世後要受咁多苦,甚至可能會一世都無能力照顧到自己, 我又可以照顧到佢幾耐。

All the best ~~

作者: 直插2萬1    時間: 2019-6-23 01:02 PM

無論係你地同bb, 依家唔要,個痛苦應該比生完出黎細
作者: keung1997    時間: 2019-6-23 01:07 PM

加油!
作者: 森山大路斯基    時間: 2019-6-23 01:08 PM

辛苦你,加油
作者: 前往大大核心    時間: 2019-6-23 01:09 PM

搵多個醫生照多次
作者: YNWA_Ella2    時間: 2019-6-23 01:10 PM

祝樓主bb 吉人天上!take care
作者: luckymanhk    時間: 2019-6-23 01:12 PM

情義兩難存 .....BB 辛苦, 父母也辛苦
作者: michaeljason    時間: 2019-6-23 01:22 PM

引用:
原帖由 微涼之音 於 2019-6-23 10:58 AM 發表

如果再搵其他醫生check, 都係同樣結果,建議真係唔好生出黎,bb同你地都係痛苦
同意!    寄望下一胎
作者: michaeljason    時間: 2019-6-23 01:23 PM

引用:
原帖由 Milky128 於 2019-6-23 11:24 AM 發表

分享吓:朋友有左幾個多時發現BB心臓小左條血管,一出世就要做大手術,BB係醫院住左兩個月先比湊返屋企,醫生話約一年要再換血管,返到屋BB一喊得勁塊面就會變紫色,就即刻要去急症室,跟住又要住院.....等到九個月大醫生話要即刻換過條粗D嘅血管......手術期間,BB腦部曾經缺氧幾分鐘,後來手術成功,但醫生話缺養個幾分鐘暫時評估唔到對BB有幾大影響........依家BB歲半,手腳唔夠力,要每星期去 ...
唉,  大人心理壓力都很大
作者: 豹王之王    時間: 2019-6-23 01:31 PM

引用:
原帖由 WPLAM 於 2019-6-23 11:27 AM 發表

可能係第二個霍金
冇人性的畜牲
作者: Mald    時間: 2019-6-23 01:36 PM

不給任何意見 

做了任何決定, 都精神上支持你
作者: Tpang    時間: 2019-6-23 01:38 PM

引用:

陀b屋企去装修?
作者: 見習初級新手    時間: 2019-6-23 01:41 PM

做一個痛的決定
需要很大的勇氣

加油
作者: 2212869    時間: 2019-6-23 01:43 PM

加油。
作者: 力天世紀    時間: 2019-6-23 01:45 PM

BB已經是一條生命,有靈魂的。
作者: 銦cdr    時間: 2019-6-23 01:46 PM

作者: deep1024    時間: 2019-6-23 01:47 PM

引用:

正解!
作者: 銦cdr    時間: 2019-6-23 01:48 PM

作者: 銦cdr    時間: 2019-6-23 01:48 PM

作者: deep1024    時間: 2019-6-23 01:49 PM

引用:

所以身在福中要知福!
唔好成日埋怨咁多!
祝有缺陷嘅小朋友早日康復!加油
作者: kotae    時間: 2019-6-23 01:52 PM

樓主你有冇宗教信仰?
另外,試下睇多幾個醫生確認清楚同問清楚先,不要太擔心住。
作者: 銦cdr    時間: 2019-6-23 01:53 PM

作者: 銦cdr    時間: 2019-6-23 01:53 PM

作者: 銦cdr    時間: 2019-6-23 01:55 PM

作者: 公司小小妹頭    時間: 2019-6-23 01:57 PM

10年、20年後醫療科技都會進步,衣家無得醫,唔係代表將來一定無得醫。既然bb心臟有問題都可以到衣家5個月,證明佢生命力強,唔好剝削佢生存權利
作者: LauLQ    時間: 2019-6-23 02:01 PM

睇完我都好唔開心
作者: lorac    時間: 2019-6-23 02:02 PM

好慘。。😭仲keep唔keep個bb?
作者: cherry66    時間: 2019-6-23 02:04 PM

生出來BB辛苦自己家人都辛苦。如果吾要可以再懷孕。食下葉酸。休息多D。有健康的身體。加油。孕婦要保持好心情。
作者: alliask    時間: 2019-6-23 02:04 PM

建議你問兒科醫生意見,婦科醫生可能唔太熟個病最新醫法同效果
作者: palive    時間: 2019-6-23 02:07 PM

仲做唔做得切流產手術?
作者: 會計界選民    時間: 2019-6-23 02:13 PM

作者: 蝦佬@@    時間: 2019-6-23 02:21 PM

引用:
原帖由 春天永恆的主席 於 2019-6-23 12:06 PM 發表

落左佢啦,臭西
落還落,唔駛話人臭嘅~樓主都唔想
作者: 投奔.至聖所    時間: 2019-6-23 02:21 PM

無辦法、樓主、為自己、為將來bb、會否接受醫生建議...去...
作者: 小壽桃    時間: 2019-6-23 02:22 PM

領養好過啦, 揀個合眼緣, 健康正常既, 使鬼咁辛苦懷孕, 唔知生唔生得出, 生得出又唔知正唔正常, 親唔親生又有咩咁重要
作者: 最後的摩根戰士    時間: 2019-6-23 02:51 PM

作者: TKLS    時間: 2019-6-23 02:51 PM

南無阿彌陀佛
作者: 惰性廢料    時間: 2019-6-23 02:56 PM

外人真的不能給任何意見
找一天自己清醒狀態,平心靜氣同另一半相量
下了決定就不要後悔
作者: thindog050    時間: 2019-6-23 02:59 PM

引用:

長痛不如短痛,早點趁後生再生啦
Take care 
作者: sana_1010    時間: 2019-6-23 03:01 PM

我會放棄,生出黎一家都會辛苦,如果我早死過佢佢以後點算?
作者: badhotdog    時間: 2019-6-23 03:10 PM

引用:
原帖由 微涼之音 於 2019-6-23 12:58 PM 發表

very sad suggestion but agreed...
作者: 哪singh    時間: 2019-6-23 03:11 PM

引用:

厂問多个醫生意見,不要放棄
作者: 乞丐皇帝呂望生    時間: 2019-6-23 03:11 PM

可能出唔到世。
作者: @賓尼兔@    時間: 2019-6-23 03:15 PM

家長當然希望小孩快高長大
搵多一個權威醫生檢查比意見
如果都係負面,個人而言就情願唔要
理性睇依家唔要痛苦幾年
但要就你及小孩痛苦一世
作者: 綠色獅子    時間: 2019-6-23 03:21 PM

我先生有朋友個仔, 出世時好像說他有嚴重什麼病, 說他活不過18歲, 現在已差不多30歲了; 所以, 樓主唔好氣餒, BB出世后好好照顧吧!加油💪🏻
作者: daviddull    時間: 2019-6-23 03:22 PM

先存好干細胞,二十幾年後,科技進步,有機會「種」或「打印」一個健康心臟俾佢。
作者: fb5e564467e5ce    時間: 2019-6-23 03:25 PM

作者: 壯陽幼稚的腋下    時間: 2019-6-23 03:27 PM

加油
作者: okguy9394    時間: 2019-6-23 03:30 PM

勉強冇幸福
作者: 焦急浪漫的主角    時間: 2019-6-23 03:39 PM

consult other doctor and if the comment is the same, I think short pain be better than long pain.
作者: 959959    時間: 2019-6-23 03:40 PM

The most common cyanotic congenital heart disease.......TOF
作者: yanhello2017    時間: 2019-6-23 03:45 PM

做產檢, 其實都是比你早點知道 bb有無問題, 如果有問題, 找多些醫生去確認一下, 真是有問題就要諗下要唔要, 要的, 就要有心理準備bb一輩子是醫院常客!
雖然bb是生命, 但是有缺陷, 專家話要做手術做到大個, 這樣生出黎, 對bb對父母親人都是一種身理和心理折磨!

無人喜歡厄殺生命, 但是生出來, 這樣bb都不會好過,  從小要出入醫院, 對佢黎講是一個長期折磨! 你要有心理準備有一天他會問你: 為何要生下我?

但願再檢查能夠有個好的消息!
作者: wtfbro    時間: 2019-6-23 03:46 PM

引用:

一千有六個係咁多??
作者: noel2046    時間: 2019-6-23 03:47 PM

引用:
原帖由 銦cdr 於 2019-6-23 01:53 PM 發表

請教: 點解咁講?
仲有5個月才出生,個器官都未發育完成
作者: okoknow    時間: 2019-6-23 03:48 PM

人生最痛,莫過於此。希望大家不要對樓主冷言冷語,切膚之痛,當事人才真正明白。

我自己經歷過,在出名的私家醫生多次的產檢也沒有問題,出生當日過了幾個小時才突然說有問題,立即要轉到公立醫院的深切治療部,本來也樂觀相信沒有什麼事,到了半夜又收到電話急轉直下,問醫生,他說這是一千分之一的機會(心臟病大概是一百分之一)。我自己找外國的醫學研究報告看,成因現在還是未明而及產檢不可能提防,亦大機會有後遺症。只想跟樓主說,責任不在父母,不要自責。至於什麼公立私立的,在我的經歷來說,私立醫生沒有錯,公立醫生亦大多數很好,不過少數沒有同理心,其實出事未必一定是什麼人的責任來的。

後來果然亦有後遺症,每一次以為好了一點,又出現了其他問題,進度亦落後,一個一個打擊,整整一年都度日如年、心如刀割。但在醫院住的時候見到很多奇難雜症,覺得根本人生難料,父母怎樣計劃也是天注定,後天也有很多人不幸要住醫院,難道家人又立即放棄嗎?

最後也在一歲前要經歷心臟手術,之後醫生每次複診也很高興她的進度合格及體重高度等突飛猛進。現在一歲多,說話進度是慢了一些,其他的狀況都很健康,我充滿希望,不放棄,每天都要感恩。

希望樓主能做正確的決定,要準備承受難以想像的痛苦,和前所未有的決心去度過困難,之後看著孩子漸漸健康成長,就會知道一切都是值得的。
作者: hellexpress    時間: 2019-6-23 03:52 PM

引用:
原帖由 cherry66 於 2019-6-23 02:04 PM 發表

生出來BB辛苦自己家人都辛苦。如果吾要可以再懷孕。食下葉酸。休息多D。有健康的身體。加油。孕婦要保持好心情。
見到心臟有問題, 暗示身體發育大致完成, 應該超過10個星期, 唔可以隨便墮胎吧
作者: jerry63    時間: 2019-6-23 03:55 PM

引用:
原帖由 BenjiReborn 於 2019-6-23 11:04 AM 發表

咩叫唔好放棄呀,清問?
請問咩叫清問?