標題: [其他] 一段好似只有自己努力維繫嘅友誼? [打印本頁]

作者: ayuco    時間: 2019-6-6 05:00 PM     標題: 一段好似只有自己努力維繫嘅友誼?

有無人永遠都係做約朋友/閏蜜/知己果個?

我就正正係...

我同佢識左十幾年..
一齊讀書一兩年,果陣放學/放假都會出去唱K,食野,chill下
之後畢左業,我就出左黎出野
自此我地見面嘅次數越黎越少..
我地好少傾電話, 果個年代smartphone未係好發達,所以果時又唔係成日msg
係間唔中SMS啦(我都唔係好記得了)

講下我地性格先
無可否認我地都係愛情行先
我地出黎食餐飯傾下計, 都係多數男友約左人/唔得閒嘅日子先得
講緊係幾個月見一次

我每次去旅行, 喺當地我都會留意邊D野佢會岩用/鐘意, 遇到就一定會買返黎做手信送俾佢
因為佢係我心目中真係一個閏蜜
到返左黎一定急不及待去約佢,送俾佢,同佢分享旅行當中嘅事情

每年生日月份, 我地就一定會約出黎食生日飯

一直以黎, 其實每次都係我主動去約佢出黎見面
大概兩三個月先會見一次, 一年我諗我地見大約4-5次吧
可能你地會覺得少, 但始終我覺得出黎做野之後
大家都各有各忙, 對方收工, 攰一攰都仲會肯帶著疲累嘅身軀出黎同對方見面, 已經好難得
如果我唔約佢, 佢真係唔會約我.....

如是者, 哩幾年都係咁~

到最近, 佢結左婚了
我心中哩個感覺係, 會唔會我同佢見面嘅次數會再減少呢
因為始終佢身份已經唔同左, 做女果時以男友為先
做人妻更加會家庭,老公,屋企人為先
如果第時佢生左, 就更加.....

佢岩岩去完旅行返黎, 佢返黎我都有問佢玩成點呀果D
點知真係得個傾字, 佢都完全無意欲話約我出去見下....

到哩一刻, 我覺得我真係要接受現實了...
我想問下, 我應該點樣去平衡下自己個心態
唔係話介意每次都係自己作主動對方係被動, 因為咁多年都已接受哩個事實
而係因為唔知點解我覺得, 哩個朋友可能會因為哩個轉變而漸漸將我遺忘....
作者: moon2004girl    時間: 2019-6-6 08:26 PM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-6-6 05:00 PM 發表

我就正正係...

我同佢識左十幾年..
一齊讀書一兩年,果陣放學/放假都會出去唱K,食野,chill下
我地好少傾電話, 果個年代smartphone未係好發達,所以果時又唔係成日msg

講下我地性格先
...
現實就係咁,以前曾有個朋友對我講,佢有些fd係佢唔開心時陪佢。我即時話:咁佢幾好喎。
點知佢接住話:咁係因為佢單身,得閒,無聊啫。
我聽完心中一沉,唸:其實我真心關心你,你是否也這樣想我?
漸漸也發生很多事,我也疏遠佢。即使心中有佢這朋友,但也沒意慾找佢
作者: iammacdonald    時間: 2019-6-7 10:15 AM

最憎d女有仔就朋友都唔揾,唔好同我講好忙,有時間見仔無時間見朋友?大家成年人知乜事啦!比仔飛完就識得黎揾朋友,真係采你都傻!
作者: ame3738    時間: 2019-6-7 07:17 PM

引用:
原帖由 iammacdonald 於 2019-6-7 10:15 AM 發表

最憎d女有仔就朋友都唔揾,唔好同我講好忙,有時間見仔無時間見朋友?大家成年人知乜事啦!比仔飛完就識得黎揾朋友,真係采你都傻!
你講得岩
有異性無人性, 真係唔要得
作者: ame3738    時間: 2019-6-7 07:22 PM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-6-6 05:00 PM 發表

我就正正係...
呢件事就分兩面去睇

1. 會唔會只係你個朋友屬內向被動型, 對咩人都係, 唔會做主動, 但心入面有你?

2. 你確定對方都同樣視你為閏蜜? 會唔會只係當你普通朋友, 你約到就出黎, 無約就唔搵你?
作者: reck71    時間: 2019-6-8 10:04 PM

引用:

我就正正係...

我同佢識左十幾年..

講下我地性格先
...
自己最近面臨與你ㄧ樣的問題,單方面維繫友誼,心好痛,在最好的閨蜜結婚生子後,似乎失去了朋友😭
作者: s1no    時間: 2019-6-9 12:07 AM

緣聚緣散,係咁架啦,諗埋一面無意思
作者: kiwippp    時間: 2019-6-9 10:27 AM

Me too由依前好好嘅閨蜜,慢慢變陌生人!緣聚緣散,隨緣
作者: 灣仔上班人    時間: 2019-6-9 02:01 PM

如果想勉強維持,一係就去佢公司做,一係就搬去同佢同一層樓
作者: kwma    時間: 2019-6-9 10:36 PM

引用:

我就正正係...

我同佢識左十幾年..

講下我地性格先
...
有乜好投素
作者: 牛奶湯圓的等待    時間: 2019-6-10 10:49 AM

作者: ayuco    時間: 2019-6-10 02:29 PM

引用:
原帖由 iammacdonald 於 2019-6-7 10:15 AM 發表

咁我地一向又有共識, 唔係話有仔就唔搵朋友
因為佢同佢老公係拍左拖10年以上到而家都仲係如膠似漆果種
所以約出黎都會揀平日,同埋有時見佢食到差唔多想傾多陣都唔得
因為佢要返去搵佢男友(老公)..

*我地都係痴身果種女仔~
作者: ayuco    時間: 2019-6-10 02:40 PM

引用:
原帖由 ame3738 於 2019-6-7 07:22 PM 發表

呢件事就分兩面去睇

1. 會唔會只係你個朋友屬內向被動型, 對咩人都係, 唔會做主動, 但心入面有你?

2. 你確定對方都同樣視你為閏蜜? 會唔會只係當你普通朋友, 你約到就出黎, 無約就唔搵你? ...
其實我覺得佢對朋友應該算係被動型
已以我所,佢對我同其實讀書時期嘅同學都係
但問題黎喇, 就係當兩個都係沊動嘅人,係咪無時無刻都只會等對方出聲約先會問呢?
而家通訊軟件咁方便, 打幾個字真係唔係難事, 真係只係邊個去行出第一步
而我相信佢係當我閏蜜, 就算唔係唯一,都會係其一咖
因為,我地每次見到面都無所不談咖,而且佢搵我做佢伴娘
希望唔係自己諗得太多啦
作者: ayuco    時間: 2019-6-10 02:41 PM

引用:
原帖由 reck71 於 2019-6-8 10:04 PM 發表

自己最近面臨與你ㄧ樣的問題,單方面維繫友誼,心好痛,在最好的閨蜜結婚生子後,似乎失去了朋友😭
我就係好擔心佢有左之後就會失去哩個朋友
因為佢係我唯一咩野都會同佢分享嘅對象
作者: ayuco    時間: 2019-6-10 02:44 PM

引用:
原帖由 kiwippp 於 2019-6-9 10:27 AM 發表

Me too由依前好好嘅閨蜜,慢慢變陌生人!緣聚緣散,隨緣
你就係試過有朋友同你關係由閨蜜變陌生人嗎
作者: ayuco    時間: 2019-6-10 02:44 PM

引用:
原帖由 牛奶湯圓的等待 於 2019-6-10 10:49 AM 發表

你講既我都有呢種感覺...好心淡,有時真係唔知佢咩意思?
其實我都算心淡左好多年, 但我都唔想放棄
作者: christy0790    時間: 2019-6-10 03:17 PM

樓主,大部分友誼都係建基喺利益上面。
中學時既best frd, 讀書時都係需要我時至會主動搵我,畢業後因為某d原因,大家冇contact十年,幾年前佢問其他同學拎我既contact,原來係要問我借$, 而且金額吾細,最後我同屋企人商量後,只借左幾千蚊比佢,但預左佢吾會還,借後就消失了,冇再搵我。
另一個女仔frd, 識左十幾年,以前每逢佢生日都會送禮物比佢,經常請佢食飯,但呢幾年已經冇再送佢生日禮物,飯就有時AA,有時我請,因為甘,大家已經冇以前甘friend.
其他男性朋友,唉...有d對我好原來要我同佢拍散拖,或者攬下摸下大脾😑
作者: chinaup    時間: 2019-6-11 06:23 AM

引用:

我就正正係...

我同佢識左十幾年..

講下我地性格先
...

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-6-11 06:23 AM, 252.49 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 初哥鋼琴手    時間: 2019-6-11 07:55 AM

人生就係咁,好多人都只係你生命中既過客而已,
不同既階段需要不同即朋友,
朋友們既疏離可以有好多原因,
可以是意見不合,也可是感覺沒被尊重,
所以努力去找過另一班你認為合適既新朋友吧!
作者: Koala.Lee    時間: 2019-6-11 08:55 PM

放開d囉 見少d又有乜問題
每人都有自己生活 朋友只係好小事
作者: reck71    時間: 2019-6-11 09:27 PM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-6-10 02:41 PM 發表

我就係好擔心佢有左之後就會失去哩個朋友
因為佢係我唯一咩野都會同佢分享嘅對象
我完全懂你的感覺,這種心情從對方結婚後ㄧ直存在,ㄧ直會覺得會失去一位無話不談的朋友😭感覺好像只有自己單方面在乎這段友誼
作者: 前往勇敢的工人    時間: 2019-6-30 09:53 AM

作者: hang0712    時間: 2019-6-30 01:32 PM

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-6-10 02:44 PM 發表

你就係試過有朋友同你關係由閨蜜變陌生人嗎

這是必經的
作者: dtw    時間: 2019-6-30 01:51 PM

不同人生階段有不同朋友,好正常!你未放開啫
作者: 深邃的肚臍    時間: 2019-9-13 12:33 PM

做朋友唔好太計較,佢值得你維繫便繼續,否則由得佢自然流失.
作者: KearaAlyssa    時間: 2019-10-2 06:21 PM

引用:

我就正正係...

我同佢識左十幾年..

講下我地性格先
...
好明白你的感受, 我最近都因為呢樣嘢唔開心... 加上我就快結婚, 搵左兩個"閨蜜"做伴娘, 但其實咁耐以來, 除左我去搵佢地叫佢地揀姊妹裙外, 佢地都冇問過我婚禮搞成點, 要唔要幫手之類... 然後我發覺, 可能得我一個以為大家是"閨蜜", 因為佢地其中一個, 之前有個朋友幫人做伴娘時受氣, 佢都勁緊張同嬲, 嬲到要同我呻, 但而家係我結婚, 佢做伴娘, 佢反而一句都冇關心過...

我同你一樣, 每次去旅行買手信畀佢地, 都好期待返到香港約佢地食飯送畀佢地, 但對上一次我去旅行已經係5月, 到而家大家都冇見過面, 手信都過期了... 佢地生日, 又係次次都係我開聲約食飯, 我唔約呢, 大家就繼續唔使見... 就算約左出嚟, 其中一個都成日望住部電話, 等男友打嚟, 到時到候就話約左男友要走...

其實就算以前讀書, 我都覺得我係做"後備"咁, 試過有一次, 佢地其中一個突然約我食飯, 嗰時我地已經唔同學校, 唔同區, 我都特登出去搵佢, 因為都聽得出佢係有D唔開心想搵人陪, 點知中途佢男友嚟搵佢(我估本身係吵左但佢男友搵返佢), 佢就即刻跟男友走, 我地返屋企搭地鐵係同路的, 佢都叫我唔好跟住... 每次都係佢甩左拖就會多D搵我呢個朋友...

其實我地之中, 我係最多男仔追, 但我讀書時性格超級內向而且父母勁反對我拍拖, 我先冇拍, 如果我要重色輕友我真係可以, 但我一直都將友情放得比較高。到後來我拍拖, 我自問都唔會將男友放到係至高無上位置, 而且有時大家難得約出嚟食個飯, 唔通就連半日時間都唔可以留畀大家? 男友根本都差唔多日日見, 就算唔見都起碼日日都有whatsapp傾電話吧, 反而朋友已經係幾個月先見一次, 甚至whatsapp一個月都冇乜幾句, 點解可以唔重視到呢個地步?
作者: KearaAlyssa    時間: 2019-10-2 06:36 PM

另外, 其實你朋友結左婚, 你地會唔會再見少左?
我諗兩睇, 當佢過左新婚嗰段honeymoon期後, 可能會發覺同個男人已經日對夜對, 佢都會想有時行開下, 見下朋友... 我頭先個帖提到讀書時當我係"後備"的朋友, 近年已經結左婚, 對上幾次我地3個女仔約食lunch時, 另外嗰個會好早走去見男友, 但呢個反而會問我一唔一齊食埋dinner, 話約得出嚟就諗住直落到夜晚, 一早叫左老公食自己... 我係超surprised的, 對比當年男友一出現就叫我走嘅佢... 所以好明顯佢同老公日對夜對都厭喇... 就反而會想見下朋友... 你睇下你朋友結婚兩三年後會唔會出現咁嘅情況? 但如果佢生B就另計喇, 你就真係可以放棄了, 除非你又生返個, 同佢傾湊B經, 一齊講BB話, 啱channel, 咁你地就應該會成日見囉~ 我都有生左B嘅朋友, 佢日日去睇同覆媽媽group的whatsapp, 都唔會應你機架, 你個msg會沉到落深海二萬尺,佢幾個月後先覆你話sorry missed your message....
作者: ayuco    時間: 2019-10-11 04:41 PM

引用:
原帖由 KearaAlyssa 於 2019-10-2 06:36 PM 發表

另外, 其實你朋友結左婚, 你地會唔會再見少左?
我諗兩睇, 當佢過左新婚嗰段honeymoon期後, 可能會發覺同個男人已經日對夜對, 佢都會想有時行開下, 見下朋友... 我頭先個帖提到讀書時當我係"後備"的朋友, 近年已經結左婚, 對上幾次我地3個女仔約食lunch時, 另外嗰個會好早走去見男友, 但呢個反而會問我一唔一齊食埋dinner, 話約得出嚟就諗住直落到夜晚, 一早叫左老公食自 ...
其實諗返由讀書到而家, 好多野都真係變左了
可能工作環境/見嘅人多左, 都明白人係不斷進步, 所以要而家好似十幾年前咁樣可能真係有D困難....
始終以前真係近乎每日都見, 到而家, 幾個月先見一次...每次見都學你話齋腸住個電話, 男友一搵佢/ 食完飯就話要走
其實我諗唔明, 點解以前佢又會肯擺多D 時間落我地度? 我唔知咁樣諗岩唔岩, 不過哩個係我心入面一個問題
最少佢果時個男朋友同而家個老公都係同一個人, 反而唔係越年輕先會想成日痴住男朋友咖咩?
我自己都有拍拖, 但我真係覺得, 隔幾個月先見一次, 對哩段友情好似唔係幾健康
以前我都間唔中會約下佢, 但唔知係咪次次都係自己做主動, 難免有時真係會無癮, 但我又會諗我唔可以咁計較
但覺得好似只係我單方面想見下個好姊妹..

而家要溝通確實好容易, wts app,電話都可以溝通, 但始終同面對面傾係兩回事吧.... *我地之間仲其實唔係成日wts app..... 但每次出黎係好多野講
而家佢結左婚幾個月, 都開始計劃生仔嘅事, 所以黎緊都應該更加少機會可以見面了
作者: 天之方厥    時間: 2019-10-17 10:53 AM

引用:

我就正正係...

我同佢識左十幾年..

講下我地性格先
...
可以看到你很渴望,被愛,被關注。所以你才會有時覺得孤單,覺得購物消費不能達到終極快樂。因為你需要的是和人互動下的的快樂和關注。物質快樂不能滿足你。
愛有7個條件。
犧牲,包容,尊重,關顧,關注,忍耐和欣賞。無論親人朋友異性,同事,跟住這7個條件去做你就會得到你需要的愛。你就不會再孤單徬徨。😊
作者: ayuco    時間: 2019-10-17 11:16 AM

引用:
原帖由 天之方厥 於 2019-10-17 10:53 AM 發表

可以看到你很渴望,被愛,被關注。所以你才會有時覺得孤單,覺得購物消費不能達到終極快樂。因為你需要的是和人互動下的的快樂和關注。物質快樂不能滿足你。
愛有7個條件。
犧牲,包容,尊重,關顧,關注,忍耐和欣賞。無論親人朋友異性,同事,跟住這7個條件去做你就會得到你需要的愛。你就不會再孤單徬徨。😊 ...
或者現實社會中被無視太多
所以有時人多就想逃避
但我又唔想做出眾的一個
有時真係約果個朋友約到好灰,點解次次都係我呢
唔係話一定要自己做被動果個
只係我真係會覺得每次都只係自己約對方
係咪對方跟本唔想花時間喺我身上,但又唔想直接reject
作者: 天之方厥    時間: 2019-10-17 12:31 PM

好同情你。但不要心灰。因為不主動約你,未必是不欣賞喜歡你。
可能原因有兩個。
第一。可能你各方面都好優秀。朋友和你一起,覺得,自卑比較有壓力。就好似同啲有有錢朋友一齊,成日聽佢講點樣買股票啊買樓賺錢啊。又或者,四圍去豪華旅行購物。自己冇癮,咪唔約你囉。
第二。可能朋友最近心情唔好。工作或感情或家庭有壓力。噉咪冇心機約你囉。
如果係第一種情況。又和朋友一起少啲説個,我,字。多啲講個,你字。多説些人哋有興趣的話題。或多些欣賞人。
如果是第二種情況。更加需要主動去關心人幫人減壓。就不用再糾結是否常常自己主動。
作者: ayuco    時間: 2019-10-17 07:33 PM

引用:
原帖由 天之方厥 於 2019-10-17 12:31 PM 發表

好同情你。但不要心灰。因為不主動約你,未必是不欣賞喜歡你。
可能原因有兩個。
第一。可能你各方面都好優秀。朋友和你一起,覺得,自卑比較有壓力。就好似同啲有有錢朋友一齊,成日聽佢講點樣買股票啊買樓賺錢啊。又或者,四圍去豪華旅行購物。自己冇癮,咪唔約你囉。
第二。可能朋友最近心情唔好。工作或感情或家庭有壓力。噉咪冇心機約你囉。
如果係第一種情況。又和朋友一起少啲説個,我,字。多啲講個,你字。多説些人哋 ...
其實有時陰媒論,我覺得個朋友唔會點揾我,係因為我無咩利用價值:(
作者: 天之方厥    時間: 2019-10-17 08:03 PM

唔好妄自菲薄。所謂不患人不知,患其不能也。自強不息就得。😊