標題: close file [打印本頁]

作者: 近所花花    時間: 2019-5-16 05:12 PM     標題: close file

..

作者: edenfovwin    時間: 2019-5-16 05:18 PM

這個男朋友不是想和你結婚
只是想上床
樓主想清楚
作者: 武。德。舒。    時間: 2019-5-16 05:21 PM

引用:
原帖由 近所花花 於 2019-5-16 05:12 PM 發表

我今年34歲,很多人都說我樣子比真實年齡小,做普通文職,我和母親都被父親拋棄。
我男朋友32歲,舊同事,單親家庭長大,文職,比我人工高少少。

拍了拖快一年,我的煩惱如下:

1. 男朋友不肯介紹我給朋友和家人認識,理由是不想被同事們講是非。
  我說我希望我們有共同朋友,他就找了一堆理由來回絕我。

2. 男朋友每天都會把工作的事告訴家人,探討人生。
  而當我為他提供工作建議 ...
如果我餓咗三五七日,突然比我見到前面有間屋,我會即刻狗衝入屋…

但若果我入到間屋,發現成間屋都只係得啲屍體、糞便…

我寧願餓九死,都唔會喺呢間屋度逗留、留戀。。。
作者: zoe_e    時間: 2019-5-16 05:22 PM

妳以上講的問題,完全沒有提及愛,妳們有愛嗎?妳愛他或他愛妳?
有愛,什麼也不是問題!
沒有愛,什麼都是問題,不能包容遷就!
作者: 好難忍    時間: 2019-5-16 05:24 PM

引用:
原帖由 近所花花 於 2019-5-16 05:12 PM 發表

我今年34歲,很多人都說我樣子比真實年齡小,做普通文職,我和母親都被父親拋棄。
我男朋友32歲,舊同事,單親家庭長大,文職,比我人工高少少。

1. 男朋友不肯介紹我給朋友和家人認識,理由是不想被同事們講是非。

對中女黎講,都係一個問題:大佬你到底結定唔結? 唔好浪費老娘既青春。
我有一個V7 GRP,不如入黎傾下計,大家分享下經驗。
作者: 油站污濁的小腸    時間: 2019-5-16 05:33 PM

擺明呃蝦條,帶眼識人啦,日久見人心
作者: kinkin59    時間: 2019-5-16 05:36 PM

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2019-5-16 17:18 發表

這個男朋友不是想和你結婚
只是想上床
樓主想清楚
同意!亦好明顯係!樓主你都諗清楚?千祈唔好比自己年齡局限左!盡快止蝕離場吧
作者: slientcat    時間: 2019-5-16 05:37 PM

間居屋沒你名不是問題, 問題是你真嫁到比佢的話會不會介意同佢家人住, 此其一;
佢話生小朋友是一家人的事, FINE,
重點是佢有沒打算同你結婚.
如果你地本身溝通都成問題, 而佢又是個咁自我中心的人, 
SIS真係考慮清楚佢係咪值得你等啦
作者: Stone_Alan    時間: 2019-5-16 05:46 PM

您一開始已不受尊重,拍拖已經系咁,將來唔好諗佢會改變。

唔好為拍拖而拍拖,唔好因為年紀免強系一齊,您會搵到一個更愛您嘅男人。
作者: pc238    時間: 2019-5-16 05:48 PM

浪費青春
作者: 魚仔曲其    時間: 2019-5-16 05:49 PM

第一。未想得甘長遠啦。嫁五嫁到佢都成問題。屋既事就未操心了。第二。長痛不如短痛。給他期限。結婚就一起。五結就分啦。長痛不如短痛。。。再拖多你兩年。你想找人接盤都難。。
作者: 歷災心數細佬仔    時間: 2019-5-16 05:55 PM

引用:

當單邊問題思考無異。
作者: 南非王子    時間: 2019-5-16 05:55 PM

基本上,你現在34市場已經無乜,如果再拖多兩三年先散,你基本上不用諗
作者: KKY16i    時間: 2019-5-16 06:15 PM

咁呢個男人係咩人,妳明白嘅
作者: anna525    時間: 2019-5-16 06:17 PM

樓主,我35歲先識到我老公,嫁俾佢嘅唯一原因係佢非常愛我。一個唔尊重你唔想同你結婚嘅男人,再留戀只係浪費時間同自己!
作者: 068035    時間: 2019-5-16 06:18 PM

你會唔會做左小三唔知,小三又點可以帶去見家人朋友呢
作者: 星升升    時間: 2019-5-16 06:37 PM

咁多疑問咁多不滿,直接D分手啦
作者: 壯陽小弟弟    時間: 2019-5-16 06:42 PM

立即分手
作者: 壯陽小弟弟    時間: 2019-5-16 06:43 PM

交友app 老蘭 親友介紹
作者: 炎夏可愛的魚蛋    時間: 2019-5-16 06:51 PM

我覺得佢冇心同你結婚
作者: 山邊青草    時間: 2019-5-16 06:55 PM

我的見解是:
1.正常會高興,並介紹比朋友。
2.或許是大男人,將來你沒有任何發言機會。
3.這沒什麼大不了,只是你個人接不接受。
4.要作好你以後得不到被氹這個褔利。
5.生與不生只是你和他的事。
6.如果你覺得他可信,你並不會擔心此問題。
7.年齡大與細也不是沒有煩惱,我38才結婚,倆人一起不一定生小朋友,單方面想就要好好溝通,我只知道,只要自己活得好,保養得好,有良好心態,即使40也不怕沒人追,何必被年齡限制自己走錯路,不要因想結婚而結婚,會後悔的。
作者: paulsuper123    時間: 2019-5-16 07:00 PM

你個男友似裙腳仔喎, 自己留意下啦...婚前都咁...婚後...
作者: alison288    時間: 2019-5-16 07:01 PM

成件事根本唔關你年齡事。係你男朋友有問題。
作者: EYEYEY    時間: 2019-5-16 07:04 PM

建議分手,講完。
作者: imstillalive    時間: 2019-5-16 07:06 PM

You’re not first priority
Leave him ASAP
作者: DogandRoad    時間: 2019-5-16 07:07 PM

經驗, 聽嘢永遠唔好只係聽一方面, 建議樓主叫埋男朋友出嚟講下對你所提到嘅問題有咩睇法, 再叫人畀建議
作者: 小原美子    時間: 2019-5-16 07:29 PM

分手吧 別浪費自己時間
作者: H叔    時間: 2019-5-16 07:35 PM

唔駛諗盡快分啦,34已經無乜時間可以浪費,過多幾年先分就唔駛旨意搵到第二個。
作者: Lolosiupo    時間: 2019-5-16 07:35 PM

一年都未夠,你會唔會諗遠左?
如果半年後都未傾結婚之類,你可以飛左佢
作者: 揸波龍爪手    時間: 2019-5-16 07:39 PM

一字記之若⋯⋯閃
作者: mtchan    時間: 2019-5-16 07:42 PM

rubbish bf, run away asap
作者: 自信在哪裡    時間: 2019-5-16 07:46 PM

你男朋友幾識玩,妳好快就比佢控制住。30幾歲大把人要,香港仲有好多30幾歲嘅男人未有令一半
作者: loser777    時間: 2019-5-16 07:48 PM

吾認識你BF, 但從你所形容既, 我認為吾要得. 以個係你表達出黎.
作者: AomoriSnow    時間: 2019-5-16 07:50 PM

引用:

中出,,即飛硬?
作者: bananachippy    時間: 2019-5-16 07:51 PM

你重點。。。。想佢未來層樓有你名hahahHHhHahha
作者: 天涯海角的紫薯    時間: 2019-5-16 07:56 PM

引用:

呢個男人,無當你女朋友。 早啲搵另一個。
你們出去食飯,係咪多數你付錢多過佢? 
作者: witherhill    時間: 2019-5-16 07:58 PM

搵個低質的男人做老公,不如做個高質男人的情婦吧
作者: Cullinan.    時間: 2019-5-16 07:59 PM

引用:

你自己唔知自己想點
作者: AVSUPERMAN    時間: 2019-5-16 08:00 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2019-5-16 05:49 PM 發表

第一。未想得甘長遠啦。嫁五嫁到佢都成問題。屋既事就未操心了。第二。長痛不如短痛。給他期限。結婚就一起。五結就分啦。長痛不如短痛。。。再拖多你兩年。你想找人接盤都難。。 ...
我朋友女友问結唔結,友人唔结,女友要分手,十年情玩完
作者: BBPURPLE2000    時間: 2019-5-16 08:01 PM

5. 由於年齡的關係,我擔心將來高齡產婦帶來的風險
  但男朋友表示生小朋友不是兩個人的事,是家庭的事,生與否需與家人商量。

--------------

就憑呢點, 其實你已心中有數, 係咪?
作者: never@say    時間: 2019-5-16 08:04 PM

佢都無尊重過你,你自己諗下條路係咪要咁行先啦,中唔中女跟本唔係問題⋯⋯咁既男人,比著我都唔會要
作者: 逍遙老僧    時間: 2019-5-16 08:10 PM

引用:

好簡單!你跟老納就解決晒全部問題
作者: DustInGalaxy    時間: 2019-5-16 08:16 PM

引用:

聽你咁講,呢個男人跟本唔愛你 唔好浪費時間,反正一年 好少感情
作者: 半空巨大的樓盤    時間: 2019-5-16 08:20 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2019-5-16 05:49 PM 發表

第一。未想得甘長遠啦。嫁五嫁到佢都成問題。屋既事就未操心了。第二。長痛不如短痛。給他期限。結婚就一起。五結就分啦。長痛不如短痛。。。再拖多你兩年。你想找人接盤都難。。 ...
X2
作者: Lovelypenguin    時間: 2019-5-16 08:27 PM

引用:

男既條件勁一般。唔要就把,無咩可惜。

自己搵多點錢,好好考順媽媽仲實際。

靠佢,死得啦!
作者: 熊市未完    時間: 2019-5-16 08:28 PM

引用:

又係一隻寄生虫 我有樓都唔會考慮你呢種女人
作者: 搬籠門    時間: 2019-5-16 08:33 PM

引用:

父母婚姻唔好真系會遺傳下一代無限loop
作者: fitfitfat    時間: 2019-5-16 08:40 PM

引用:

做緊嘅嘢都唔似男朋友啦!
作者: bbsslo    時間: 2019-5-16 08:54 PM

Find someone love u
作者: 千予千尋    時間: 2019-5-16 09:21 PM

引用:

你好似比個男人睇穿左,認為你34驚嫁唔出,咩你都要接受,加上32男識個第個唔難
你要自問佢是否奸詐自私的人,若佢只對外奸詐自私還可接受,否則呢啲人莫講夫妻,做朋友都要小心
你層樓既然聯名,個衰老豆迫遷你就要返一半出租租金,唔好怕事就得,除非你係公務員,普通文職出面租樓唔方好
作者: 千予千尋    時間: 2019-5-16 09:25 PM

引用:
原帖由 witherhill 於 2019-5-16 07:58 PM 發表

搵個低質的男人做老公,不如做個高質男人的情婦吧
情婦玩厭即棄
作者: Brian668    時間: 2019-5-16 09:32 PM

早走早著
作者: kitlok    時間: 2019-5-16 09:36 PM

我以前女朋友都系...唔會比我識0佢D朋友,感覺自己好似唔見得光咁
坦白講如果對方一兩個知己朋友都唔識,基本我認為系對方嫌棄你
如果系我我唔會同我女朋友講自己返工的事,畢竟返工無大事,重要系同自己喜歡的人
一起時的甜蜜,同時我亦認為間中吵鬧系無問題,反而可以讓大家知道究竟對方位置
作者: anti_hkd64    時間: 2019-5-16 09:43 PM

作者: rayrayccw    時間: 2019-5-16 09:49 PM

你條仔好明顯拉緊布,無future
作者: dunnohowtodo    時間: 2019-5-16 09:54 PM

引用:

1. 倆人唔一定要有共同朋友,但有時朋友聚會都可以帶埋伴侶。如果佢完全唔帶你見佢圈子任何人,只有一個理由,就係佢未百分百肯定你哋段關係
2. 呢個係佢自信心不足,所以有時抗拒你嘅建議,如果唔係,就算佢已經有自己一套都會樂意聽你所有建議
3. 你未見過佢家人又知佢家人講?但只要佢唔係用粗口鬧你,佢講嘢夾雜粗口問題唔大
4. 佢可以脾氣暴躁但唔應該對你發,好勝對外絕對好但對你有乜好爭
5. 如果小朋友要搵四大長老揍,咁當然係要同佢哋商量
6. 咁佢有冇講婚後你哋係自己搬出去定點
作者: 近所花花    時間: 2019-5-16 09:58 PM

引用:
原帖由 kitlok 於 2019-5-16 09:36 PM 發表

我以前女朋友都系...唔會比我識0佢D朋友,感覺自己好似唔見得光咁
坦白講如果對方一兩個知己朋友都唔識,基本我認為系對方嫌棄你
如果系我我唔會同我女朋友講自己返工的事,畢竟返工無大事,重要系同自己喜歡的人
一起時的甜蜜,同時我亦認為間中吵鬧系無問題,反而可以讓大家知道究竟對方位置 ...
贊同。
感覺他只顧自己,凡事以自己為優先,無理下我感受
作者: 酒店清涼的豬豬    時間: 2019-5-16 09:59 PM

引用:
原帖由 山邊青草 於 2019-5-16 06:55 PM 發表

我的見解是:
7.年齡大與細也不是沒有煩惱,我38才結婚,倆人一起不一定生小朋友,單方面想就要好好溝通,我只知道,只要自己活得好,保養得好,有良好心態,即使40也不怕沒人 ...
好同意
千祈唔好為結婚而結婚,其實單身都唔錯,閒時同朋友去玩,自由自在
作者: 秋天理性的高潮    時間: 2019-5-16 10:12 PM

呢個男人嫁唔過
作者: ♤♡◇♧    時間: 2019-5-16 10:15 PM

引用:

34已不吸引了
作者: kwma    時間: 2019-5-16 10:17 PM

引用:

當你亞四
作者: tea@tea    時間: 2019-5-16 10:19 PM

引用:

咪玩啦,為生仔,為有個家而委屈自己一生,值得咩?唔閤意,放棄啦
作者: 劍無痕    時間: 2019-5-16 10:28 PM

引用:

不要為年齡而做決定,大不了一個人生活,都可以活得好好
作者: Cathycatleong    時間: 2019-5-16 10:30 PM

引用:
原帖由 好難忍 於 2019-5-16 05:24 PM 發表

對中女黎講,都係一個問題:大佬你到底結定唔結? 唔好浪費老娘既青春。
我有一個V7 GRP,不如入黎傾下計,大家分享下經驗。
V7GRP係咩🤣
作者: Gackt_Kazuki    時間: 2019-5-16 10:30 PM

引用:

未夠一年,當然未諗結婚,起碼拍四五年啦

父親想租間屋出去?但你媽就可以繼續住?聯名是父母聯名?

而的確同事們的是非也是一個大問題

好多女人一個人搬出去,你冇理由唔得掛?點會冇得住?

作者: Gackt_Kazuki    時間: 2019-5-16 10:31 PM

引用:
原帖由 Cathycatleong 於 2019-5-16 10:30 PM 發表

V7GRP係咩🤣
Wechat group
作者: 好難忍    時間: 2019-5-16 10:31 PM

引用:
原帖由 Cathycatleong 於 2019-5-16 10:30 PM 發表

V7GRP係咩🤣
WeChat group
作者: Bullshot    時間: 2019-5-16 10:33 PM

引用:

冇承擔的男人,只在浪費自己時間,結左婚都唔會生活開心
作者: ronnietsang    時間: 2019-5-16 10:34 PM

引用:

去sd睇下自己值幾多
作者: 藍色海岸線    時間: 2019-5-16 10:47 PM

跟一個 無 _ 用 又好勝的男人, 仲要同佢屋企人住 ? 嫁比一個唔識尊重伴侶的人 , 為 咩 ? 做女人只係為結婚生仔 ? 中唔中女根本唔關事, 去到中女就要悲哀咁過下半世 ? 嘥氣 , 早分早超生啦 ~ 
作者: 脫褲濟貧'    時間: 2019-5-16 11:07 PM

引用:

你依家係為年齡 怕孤獨 而迫自己上懸崖 好危險 落番黎

你同你男友咩星座 ,純粹8卦問下。

作者: ★村姑★    時間: 2019-5-16 11:13 PM

引用:
原帖由 Gackt_Kazuki 於 2019-5-16 10:31 PM 發表

Wechat group
我之前仲以為V7係一個新app
作者: Vder    時間: 2019-5-16 11:15 PM

你仲可以比佢拖多幾多年?
作者: patshw    時間: 2019-5-16 11:23 PM

此男不可靠,早走早著
作者: Cxhp22    時間: 2019-5-16 11:33 PM

引用:

你男友連佢啲朋友同屋企人都吾介绍俾你識?你仲諗咁長遠,又話結婚又話生小朋友。
你自己思考下,你男友是否對你真心?還是玩你咋?
作者: 87er    時間: 2019-5-16 11:34 PM

引用:

你男朋友當你係床上朋友,
你唔介意可繼續,
介意的話快分手。
作者: Gackt_Kazuki    時間: 2019-5-16 11:37 PM

引用:
原帖由 ★村姑★ 於 2019-5-16 11:13 PM 發表

我之前仲以為V7係一個新app
🐷🐷🐷🐷🐷

作者: 87er    時間: 2019-5-16 11:46 PM

引用:
原帖由 山邊青草 於 2019-5-16 06:55 PM 發表

我的見解是:
7.年齡大與細也不是沒有煩惱,我38才結婚,倆人一起不一定生小朋友,單方面想就要好好溝通,我只知道,只要自己活得好,保養得好,有良好心態,即使40也不怕沒人 ...
"5.生與不生只是你和他的事。"

如果要煩到老人家睇小朋友,
及要同屋企人住,
就唔係你和他的事了。
作者: angie_k    時間: 2019-5-16 11:48 PM

你男友裙腳仔, 但你其實都係當佢水泡, 
如果你年紀細d可能你已經搵第2個走左, 
冇人可以比到意見你, 你寧願以後都攬住個水泡, 
定係搏一鋪拋開佢搵第2個~
作者: 西部紅色馬    時間: 2019-5-16 11:50 PM

一睇就知佢冇愛你,乜都唔會預你一份,仲嫌棄你!分手啦!搵唔到都唔好求其揾個人結婚,特別係佢嫌棄你,會好痛苦㗎!有埋小朋友更加痛苦!你阿媽都身受其害啦!女人唔係一定要結婚生仔的,單身都會好開心的!
作者: ★村姑★    時間: 2019-5-16 11:55 PM

引用:
原帖由 Gackt_Kazuki 於 2019-5-16 11:37 PM 發表

🐷🐷🐷🐷🐷

哈哈哈
作者: tsangchuimei    時間: 2019-5-17 12:20 AM

條仔擺明中出即飛啦
作者: 464806224    時間: 2019-5-17 12:24 AM

其實可以分手
作者: 鬼屋邊緣的美媚    時間: 2019-5-17 12:25 AM

分手吧
作者: 普通師奶一個    時間: 2019-5-17 12:29 AM

淨係1都已知佢唔愛您啦! case closed
作者: Gackt_Kazuki    時間: 2019-5-17 12:38 AM

引用:
原帖由 ★村姑★ 於 2019-5-16 11:55 PM 發表

哈哈哈
做左主婦都要keep住update自己唔好脫節呀~
作者: Gackt_Kazuki    時間: 2019-5-17 12:47 AM

引用:
原帖由 普通師奶一個 於 2019-5-17 12:29 AM 發表

淨係1都已知佢唔愛您啦! case closed
同事們講是非又真係好麻煩

不過屋企人同其他朋友又講唔埋

可能佢心中覺得一年未夠太短未俾佢過關掛,之後可能唔同呢~
作者: Gackt_Kazuki    時間: 2019-5-17 12:50 AM

引用:
原帖由 angie_k 於 2019-5-16 11:48 PM 發表

你男友裙腳仔, 但你其實都係當佢水泡, 
如果你年紀細d可能你已經搵第2個走左, 
冇人可以比到意見你, 你寧願以後都攬住個水泡, 
定係搏一鋪拋開佢搵第2個~ ...
要睇樓主之前有冇拍拖

如果早幾年都冇拖拍根本好大可能係自身條件不足

所以形成現在有拖拍都會好怕失去的心理狀態

從而令佢唔敢起身走人
作者: 山邊青草    時間: 2019-5-17 01:05 AM

引用:

我的見解是:
所以就是他與她的事,因為他與她決定之後才知是怎發展,要溝通,之後就知將來條路是怎走下去。
作者: Ivan_navI    時間: 2019-5-17 01:17 AM

不用多想,你現在仲有小小時間,分手找另一個,唔好以為保養好少少就握到人,一過三十六馬上現型,所以你快D揾過個男人。
作者: blacksonking    時間: 2019-5-17 01:22 AM

飛咗佢,條仔太自私,年紀唔細唔好浪費青春。
作者: huiwu    時間: 2019-5-17 01:40 AM

離開吧,我係男都覺得佢冇誠意同責任感,很難有平等待遇⋯⋯
作者: angie_k    時間: 2019-5-17 02:12 AM

引用:
原帖由 Gackt_Kazuki 於 2019-5-17 12:50 AM 發表

要睇樓主之前有冇拍拖

如果早幾年都冇拖拍根本好大可能係自身條件不足

所以形成現在有拖拍都會好怕失去的心理狀態

從而令佢唔敢起身走人
樓主話「如果我細幾年,應該不會有這麼多煩惱...」,
我覺得樓主應該係覺得自己年紀唔細, 怕分左手唔到第2個,
因為睇返佢果6個煩惱, 除左高齡產婦之外, 其他都同年紀冇咩關係,
果d問題都唔係d細幾年可以解決或者舒緩到既,
所以樓主呢句說話我唯一諗到既意思就係細幾年會易d搵到第2個
作者: Gackt_Kazuki    時間: 2019-5-17 05:22 AM

引用:
原帖由 angie_k 於 2019-5-17 02:12 AM 發表

樓主話「如果我細幾年,應該不會有這麼多煩惱...」,
我覺得樓主應該係覺得自己年紀唔細, 怕分左手唔到第2個,
因為睇返佢果6個煩惱, 除左高齡產婦之外, 其他都同年紀冇咩關係,
果d問題都唔係d細幾年可以解決或者舒緩到既,
所以樓主呢句說話我唯一諗到既意思就係細幾年會易d搵到第2個 ...
Think so, 但我覺得佢可能因為經驗少,因為有d根本不是大問題

果句可能意思係細幾年時比較幼稚所以某幾點唔會去諗,所以咪早幾年少幾樣煩惱囉
作者: cky852    時間: 2019-5-17 06:16 AM

不要單因為年齡而結婚,要想想你要結婚的目的,如果是想要組職自己的家庭的話,你就要諗清楚,日後你的家庭不是你兩人的,而是他一家人加入,介入你們的生活,包括是否生孩子這等大事,相反他有無想過平等對待你的母親家人?  在他的人生規劃裡似乎沒有包括你,他可能覺得相處時間尚淺所以沒有考慮吧,如果你覺得他的性情人品還好,你們相處沒問題的話,不妨再等等,看看他的誠意。
作者: 鬼屋回收的救星    時間: 2019-5-17 06:29 AM

你又話男朋友唔比你識佢屋企人,但你又知男朋友一家講粗口?
作者: piggycabeza    時間: 2019-5-17 06:58 AM

唔一定要有共同朋友,但唔介紹你俾朋友識就真係好大問題。最多見完唔聯絡既姐...
作者: new文    時間: 2019-5-17 07:06 AM

呢個男人要不得。
作者: babydexiaoyang    時間: 2019-5-17 07:13 AM

引用:
原帖由 近所花花 於 2019-5-16 17:12 發表

建議就是分手
作者: 豹王之王    時間: 2019-5-17 07:22 AM

34歲人都唔能夠獨立,要痴屋企住,真係失敗