標題: 無樓住煩,有樓住又煩 [打印本頁]

作者: ~夏羅古~    時間: 2019-5-13 07:28 PM     標題: 無樓住煩,有樓住又煩

作者: LuvBabyi    時間: 2019-5-13 08:02 PM

請神容易送神難
作者: 不開心的小矮人    時間: 2019-5-13 09:33 PM

你&你家姐,兩家人一齊住🤣
作者: mnopq67890    時間: 2019-5-13 10:17 PM

又真係幾煩。。可唔可以同家姐定一個期限(由父母開聲講,始終佢哋先係業主),你們的小朋友大個左要返本區上學,到時交返間屋比你地住。。而且同父母住,太多人都很迫,佢哋都覺得辛苦。。
作者: yuuri    時間: 2019-5-13 11:18 PM

你同你家都係你父母嘅子女
如果你呀爸肯嘅咪賣左你住緊嘅單位
錢就你地2姊弟一人一半做首期囉
你同你老婆2個人人工加埋唔會供唔起掛
作者: ~夏羅古~    時間: 2019-5-13 11:37 PM

引用:
原帖由 yuuri 於 2019-5-13 11:18 PM 發表

你同你家都係你父母嘅子女
如果你呀爸肯嘅咪賣左你住緊嘅單位
錢就你地2姊弟一人一半做首期囉
你同你老婆2個人人工加埋唔會供唔起掛
因為我住緊嗰到係以前買左既公屋,所以賣左都唔會有好多錢,留返自己人住
轉到我太太返黎,我媽咪就同佢傾,唉...我都唔知點好。
作者: 落漠幼稚的希望    時間: 2019-5-13 11:40 PM

呢d解決得唔好,好易搞到家無寧日
作者: ~夏羅古~    時間: 2019-5-14 12:11 AM

引用:
原帖由 mnopq67890 於 2019-5-13 10:17 PM 發表

又真係幾煩。。可唔可以同家姐定一個期限(由父母開聲講,始終佢哋先係業主),你們的小朋友大個左要返本區上學,到時交返間屋比你地住。。而且同父母住,太多人都很迫,佢哋都覺得辛苦。。 ...
其實我自己都應為比我家姐住會好d,但個問題就係點樣可以令我太太接受,因為我唔想格硬黎。
作者: nakata520    時間: 2019-5-14 08:21 AM

一係叫你家姐姐夫番你老豆度住囉。一係叫姐夫屋企人諗掂佢。如果你家姐住另一單位,買樓貼女婿男家都幾著數喎。
作者: kelvinlovekaren    時間: 2019-5-14 08:52 AM

引用:
原帖由 nakata520 於 2019-5-14 08:21 AM 發表

一係叫你家姐姐夫番你老豆度住囉。一係叫姐夫屋企人諗掂佢。如果你家姐住另一單位,買樓貼女婿男家都幾著數喎。
要咁計就唔念親情,業權同居住權可以分開處理。
人地女婿出生老豆老母係邊個冇得揀,叫人地男家處理,咁個女可以唔使畀家用自己老豆老母啦。
作者: 脫褲製朋    時間: 2019-5-14 08:58 AM

自己無本事又結婚又生兩件?
樓主原來係裙腳仔
老豆有權賣左層樓套現比自己養老
兼趕你地走架
作者: 落漠清涼的婆仔    時間: 2019-5-14 09:17 AM

迫你老婆同你爸媽一齊住遲早出事🥴
作者: kelvinlovekaren    時間: 2019-5-14 12:26 PM

引用:
原帖由 脫褲製朋 於 2019-5-14 08:58 AM 發表

自己無本事又結婚又生兩件?
樓主原來係裙腳仔
老豆有權賣左層樓套現比自己養老
兼趕你地走架
如果咁樣趕個仔走,個仔唔使畀家用啦
作者: ww4565555    時間: 2019-5-14 12:42 PM

間屋是你父親的,冇可能獨佔,家姐在外面租屋,你應該要支附部份租金才公平,唔好有先到先得這觀念。
作者: ~夏羅古~    時間: 2019-5-14 12:50 PM

引用:
原帖由 ww4565555 於 2019-5-14 12:42 PM 發表

間屋是你父親的,冇可能獨佔,家姐在外面租屋,你應該要支附部份租金才公平,唔好有先到先得這觀念。
其實我都係咁諗,我今晚提出
作者: 青嵐    時間: 2019-5-14 01:46 PM

幾奇怪喎~

除非你家姐生左細路出黎, 同姐夫已經離左婚, 咁你老豆就話要顧你家姐啫~

但依家係, 仲有你姐夫呢個人架嘛, 你姐夫廢柴黎架? 連自己家庭都照顧唔到咩?

講得直接D, 雖然我係女人, 但我都覺得仔同女係有分別, 外嫁女已經有自己歸屬, 有冇屋住都應該係男家負責, 幾時會要個外父仲要照顧埋自己女婿?

我相信你老豆都係咁諗囉, 所以當初間屋俾你住囉~ 不過你兩公婆又衰既, 有間屋佔用左, 但又走番去父母度住, 咁你家姐就梗係想要果間屋啦~

勸你同你太太情願自己辛苦D, 搬番去間公屋度住, 情願日日帶BB過去你老豆度俾佢地照顧~ ... 至於你家姐, 佢鍾意, 佢老公又唔尷尬, 咪叫佢搬去外父度住囉~
作者: 青嵐    時間: 2019-5-14 01:47 PM

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-14 12:50 PM 發表

其實我都係咁諗,我今晚提出
同姐夫夾錢租屋? 你真係提都唔好提, 佢越搬越大, 咁你點算? 但你只係住係間公屋~
作者: AomoriSnow    時間: 2019-5-14 02:48 PM

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-13 07:28 PM 發表

件事係咁,我爸爸本身就有兩個單位的
一個就自己一家人一齊住,而另外一個就放租,早幾年小弟我就結婚,咁就比左放租個單位我住,如是者過左幾年,小弟就生左兩個小朋友,而兩個小朋都交左比我爸爸同媽媽照顧,兩位亦都好開心,小弟家姐喺上年亦都結左婚,而家姐最近都順利生左小朋友,全家都好開心,而家姐同姐夫都喺出面租左樓住。問題就黎喇,因為小弟有兩個小朋友,咁小朋友一個就3歲,而另一個就8個月大,因為照顧兩個小 ...
有J老婆比較煩?
作者: kelvinlovekaren    時間: 2019-5-14 03:01 PM

引用:
原帖由 青嵐 於 2019-5-14 01:46 PM 發表

幾奇怪喎~

除非你家姐生左細路出黎, 同姐夫已經離左婚, 咁你老豆就話要顧你家姐啫~

但依家係, 仲有你姐夫呢個人架嘛, 你姐夫廢柴黎架? 連自己家庭都照顧唔到咩?

講得直接D, 雖然我係女人, 但我都覺得仔同女係有分別, 外嫁女已經有自己歸屬, 有冇屋住都應該係男家負責, 幾時會要個外父仲要照顧埋自己女婿?

我相信你老豆都係咁諗囉, 所以當初間屋俾你住囉~ 不過你兩公婆又 ...
我又想問你,女嫁左出去冇娘家褔利係咪可以唔使畀家用先?
作者: 半夜純情的腳指    時間: 2019-5-14 03:40 PM

你既然有求於父母湊小朋友,當然要搬返去住啦,老實講,又要馬兒好,又要馬兒不吃草,真係比較自私了。
你連霸兩間屋,當然一定唔啱啦。
作者: ~夏羅古~    時間: 2019-5-14 03:51 PM

其實我係好想讓返另一個單位出黎,問題就係我太太唔想,而我又好難格硬黎,而我姐夫既爸爸媽媽,就比較奇怪,我唔講太多,講少少,佢地其實經濟環境都唔差,不過兩位就拎晒d錢喺大陸買樓買車位,而且為人都係比較自私,不過有可能佢地都有提出過幫我姐夫,我唔肯定,但我家姐之前個陪月煮飯比我家姐食佢都要夾開留返比我姐夫食,令到我家姐都唔夠食,仲有好多,唔講太多,其實我家姐都好難受,如果連我呢個細佬都唔對佢好,我就好對唔住我呢個家姐,但我都明白好難兩全其美,所以就試下幫下佢地承擔少少租金

作者: 青嵐    時間: 2019-5-14 03:52 PM

引用:
原帖由 kelvinlovekaren 於 2019-5-14 03:01 PM 發表

俾家用係一片孝心, 如果個女覺得父母對自己偏心, 咪唔好俾家用囉~
總好過俾左家用然後厚住臉皮帶住個廢柴老公返去娘家度住啦, 我估個外父都睇個女婿唔起~
作者: 青嵐    時間: 2019-5-14 03:56 PM

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-14 03:51 PM 發表

其實我係好想讓返另一個單位出黎,問題就係我太太唔想,而我又好難格硬黎,而我姐夫既爸爸媽媽,就比較奇怪,我唔講太多,講少少,佢地其實經濟環境都唔差,不過兩位就拎晒d錢喺大陸買樓買車位,而且為人都係比較自私,不過有可能佢地都有提出過幫我姐夫,我唔肯定,但我家姐之前個陪月煮飯比 ...
依家D人咁得意既, 你姐夫, 成年人, 佢結婚生仔住屋關佢父母咩事???
佢父母有錢又點, D錢係佢地自己既, 冇責任仲要去貼個已經成年仲做左人老豆既仔呀嘛?
啃老族呀? 咁如果係啃老族, 自己父母唔理佢, 咁真係又唯有厚住臉皮去認個外父做老豆既~
作者: ~夏羅古~    時間: 2019-5-14 04:03 PM

所以呢個問題就係姐夫佢地一家既問題,我理唔到我姐夫嗰一面既問題...但我認為我幫佢地比交少少既租金,喺對我家姐最少既幫助,當然最大就一定成功讓返間屋出黎,而且太太又可以接受得到

作者: 青嵐    時間: 2019-5-14 04:14 PM

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-14 04:03 PM 發表

所以呢個問題就係姐夫佢地一家既問題,我理唔到我姐夫嗰一面既問題...但我認為我幫佢地比交少少既租金,喺對我家姐最少既幫助,當然最大就一定成功讓返間屋出黎,而且太太又可以接受得到 ...
我情願話你分擔多D家用俾父母, 都唔好話幫佢交租~
作者: ~夏羅古~    時間: 2019-5-14 04:19 PM

但係我媽咪就係唔想我家姐日子過得咁辛苦
作者: Fquite    時間: 2019-5-14 04:38 PM

咁喇,租就照收,最多平啲,樓就寫定平安紙,有無份就睇做化。如果我做父母,最後都會留返比你家姐,除非你父母係老一輩非子不傳嗰種。😆😆😆😆😆😆
作者: 阿嘉絲    時間: 2019-5-14 05:01 PM

樓主,你都應該係煩點樣搞掂老婆啫,既然老婆唔想讓番間公屋出嚟,咁就一定要搬番去住,否則就俾家姐住,唔好俾女人有太多權利去選擇。
作者: lcyllya    時間: 2019-5-14 05:21 PM

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-13 11:37 PM 發表

因為我住緊嗰到係以前買左既公屋,所以賣左都唔會有好多錢,留返自己人住
轉到我太太返黎,我媽咪就同佢傾,唉...我都唔知點好。
咁咪調返轉, 賣咗你老豆住緊層樓, 兩老搬返去間公屋住.
賣咗層樓就分錢俾你同你家姐做首期囉.
你老婆好自私, 生人霸死地. 再講, 你哋都著數咗咁多年, 輪到你家姐住下都得啩
作者: lcyllya    時間: 2019-5-14 05:30 PM

引用:
原帖由 青嵐 於 2019-5-14 01:46 PM 發表

幾奇怪喎~

我相信你老豆都係咁諗囉, 所以當初間屋俾你住囉~ 不過你兩公婆又 ...
你呢D重男輕女思想唔要得.
而家咩年代? 好多時都係兩公婆一齊搵食, 一齊負擔家庭開支, 有咩話男人靠女家?
調返轉講, 你都可以話樓主廢, 有本事自己搬出去住啦, 仲靠個老豆?
希望你唔好生女, 做你個女真係好慘
作者: lcyllya    時間: 2019-5-14 05:34 PM

引用:
原帖由 青嵐 於 2019-5-14 03:56 PM 發表

依家D人咁得意既, 你姐夫, 成年人, 佢結婚生仔住屋關佢父母咩事???
佢父母有錢又點, D錢係佢地自己既, 冇責任仲要去貼個已經成年仲做左人老豆既仔呀嘛?
啃老族呀? 咁如果係啃老族, 自己父母唔理佢, 咁真係又唯有厚住臉皮去認個外父做老豆既~ ...
將"姐夫"一詞換做"樓主", 道理咪一樣.
如果係咁, 樓主同佢家姐都冇權住老豆間公屋.
作者: ~夏羅古~    時間: 2019-5-14 06:09 PM

唉...所以都真係唔知點先可以令我太太接受
作者: yuuri    時間: 2019-5-14 07:05 PM

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-14 06:09 PM 發表

其實可以同佢講白啲 間屋企你呀爸 佢鍾意俾邊個住就俾邊個住 正所謂好仔不論爺田地 如果佢真係咁唔願意 咁你地應該出錢向你爸爸買左嗰單位 同佢講做人唔好成日諗住攞人著數

作者: 青BB個B    時間: 2019-5-14 08:54 PM

賣咗佢分二分
作者: 柴娃娃羽毛球    時間: 2019-5-14 09:07 PM

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 14/5/2019 18:09 發表

有咩咁難講,照直講。感覺你好怕老婆,其實係佢太自私,生人罷死地,所有著數都要自己拿曬,做人唔好去得咁盡咯!
作者: beelzebub    時間: 2019-5-14 09:29 PM

問你外父外母有無樓俾佢個女住?
作者: 藍色海岸線    時間: 2019-5-14 09:41 PM

大家都係仔女, 樓主又食又拎, 做女就叫外嫁女, 叫佢搵返自己老公搞掂, 呢種唔係自私唔知叫咩 .
作者: monkeyppp    時間: 2019-5-14 10:11 PM

你老婆有乜嘢資格決定吡啶唔俾!?層樓係你父母嘅!
作者: 南非王子    時間: 2019-5-14 11:08 PM

兩個家庭都應該搬走,成家立室有仔女仲痴老豆老母住,間屋留番俾父母租出等佢地自己用
作者: a9358777    時間: 2019-5-14 11:19 PM

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-13 07:28 PM 發表

一個就自己一家人一齊住,而另外一個就放租,早幾年小弟我就結婚,咁就比左放租個單位我住,如是者過左幾年,小弟就生左兩個小朋友,而兩個小朋都交左比我爸爸同媽媽照顧,兩位亦都好開心,小弟家姐喺上年亦都結左婚,而家姐最近都順利生左小朋友,全家都好開心,而家姐同姐夫都喺出面租左樓住。問題就黎喇,因為小弟有兩個小朋友,咁小朋友一個就3歲,而另一個就8個月大,因為照顧兩個小 ...
叫你爸買多層
作者: 青嵐    時間: 2019-5-14 11:26 PM

引用:
原帖由 lcyllya 於 2019-5-14 05:30 PM 發表

你呢D重男輕女思想唔要得.
而家咩年代? 好多時都係兩公婆一齊搵食, 一齊負擔家庭開支, 有咩話男人靠女家?
調返轉講, 你都可以話樓主廢, 有本事自己搬出去住啦, 仲靠個老豆?
希望你唔好生女, 做你個女真係好慘 ...
依家講緊樓主個case,你無啦啦咒我唔好生女,你心地都真係好差。
作者: 銦cdr    時間: 2019-5-15 12:38 AM

聽老婆講
因小朋友大時
你唔需要繼續同屋企人同住
家姐都已係出面租左樓
唔使諗太多
作者: 另一個天堂    時間: 2019-5-15 02:35 AM

愛老婆?
愛就要聽佢講了
作者: 秋壑    時間: 2019-5-15 08:56 AM

樓主,
簡單d,點做都係煩,咁點做,咪用人最重要的原則做事,即係憑良心,對太太而言,你話唔想夾硬黎,現在係佢夾硬黎,「你」唔可以咁自私,因為「你」唔想傷感情,而容讓一件不公義的事情發生,完全無理據。再講,你唔想傷太太感情,但你會傷左家人感情。
作者: 401    時間: 2019-5-15 09:18 AM

難, 好難
作者: 籠中肥沃的希望    時間: 2019-5-15 10:20 AM

樓主你真係一個好細佬
我 case 同你家姐好似,我哥同嫂住係我爸間屋,兩公婆唔做嘢,得閑行下山揸車去郊遊去旅行,一個月開幾日散工應付下生活費;
我同老公外面租唐樓,佢仲要幫佢媽還賭債黎緊我哋仲要養多個小朋友
我哥冇諗過幫輕下我哋租金,我有提過我哋兩公婆搬翻去住,佢話我痴線,話男家點可以搬去女家屋企;
但我爸死之前有提過,話間屋其實係想寫我名,但當時我哥就結婚,而我連拖都未拍,所以我哥堅決寫佢名,話如果我唔嫁,一世唔會趕我走。。。。最後仲拎埋老豆剩翻嘅錢裝修間屋娶老婆,而佢老婆屋企係住村屋,佢媽一個人住三層村屋,我哥唔肯搬過去因為外母講嘢好嘈喎。。。
所以樓主有心為家姐諗,已經好好了,好醜命生成,有時人只可以逆來順受
作者: lcyllya    時間: 2019-5-15 12:51 PM

引用:
原帖由 青嵐 於 2019-5-14 11:26 PM 發表

依家講緊樓主個case,你無啦啦咒我唔好生女,你心地都真係好差。
"講得直接D, 雖然我係女人, 但我都覺得仔同女係有分別, 外嫁女已經有自己歸屬, 有冇屋住都應該係男家負責, 幾時會要個外父仲要照顧埋自己女婿?"

你唔係咁諗你就唔會咁話樓主.
即係你都唔會照顧你個女同女婿, 講完
作者: Fquite    時間: 2019-5-15 01:07 PM

其實外嫁咗就要同丈夫共同去建立自己旣家,不應再依戀外家去解決自己問題,嚴格嚟講,外家已經不屬於自己屋企。男丁繼承家業要為開枝散葉做準備,分家財散,家只會沒落。😆😆😆😆😆😆
作者: ~夏羅古~    時間: 2019-5-15 01:15 PM

其實我自己就唔會話分男家女家,家姐嫁得比我姐夫我就當大家係一家人,如果可以幫到就會幫。
作者: Fquite    時間: 2019-5-15 01:40 PM

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-15 01:15 PM 發表

其實我自己就唔會話分男家女家,家姐嫁得比我姐夫我就當大家係一家人,如果可以幫到就會幫。
通常就唔會幫,幫咗佢地就唔會再靠自己能力起身。😆😆😆😆😆😆
作者: PixieHo    時間: 2019-5-15 10:22 PM

引用:

姐夫有面住外父層樓?
作者: PixieHo    時間: 2019-5-15 10:23 PM

你爸爸點講?
作者: PixieHo    時間: 2019-5-15 10:28 PM

引用:
原帖由 ww4565555 於 2019-5-14 12:42 PM 發表

補貼到幾時?
我覺得要聽爸爸的意見。中國人有樓先幫兒子好正常,鬆動先幫女。其實會唔會爸爸可以俾小小首期個女?男家又俾小小首期出黎?
作者: PixieHo    時間: 2019-5-15 10:32 PM

引用:
原帖由 kelvinlovekaren 於 2019-5-14 03:01 PM 發表

父母養女咁多年,無樓都要俾多少家用啦!唔係有家產先養的。
我係女都咁講。
作者: PixieHo    時間: 2019-5-15 10:40 PM

不如唔洗父母照顧仔女,叫姐夫家姐同外父外母住咪得lor !
作者: 1968HK    時間: 2019-5-15 10:40 PM

引用:

視乎能力,唔通自己入不敷支都借錢比家用咩
父母唔夠洗,可以申請長生津,兩老每月有8千蚊
作者: lai00    時間: 2019-5-15 10:53 PM

引用:
原帖由 kelvinlovekaren 於 2019-5-14 12:26 PM 發表

如果咁樣趕個仔走,個仔唔使畀家用啦
佢比得起幾多家用丫,佢一家四口痴少屋企幾日伙食、水電煤都多謝佢,如果以金錢來優先考慮的話,我賣左間屋用來養老唔好過等佢比家用
作者: simplelove168    時間: 2019-5-15 11:05 PM

You & your sis both move. Give the apartment back to your parent to collect rent.
作者: hummel    時間: 2019-5-15 11:25 PM

千祈唔好,你家姐入咗去住就一定 霸住間屋, 第時 你阿爸開口反面 趕佢走就唔好啦。。。。 你可以私底下畀錢畀你家姐!!!

作者: ww4565555    時間: 2019-5-15 11:53 PM

引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-5-15 10:28 PM 發表

補貼到幾時?
我覺得要聽爸爸的意見。中國人有樓先幫兒子好正常,鬆動先幫女。其實會唔會爸爸可以俾小小首期個女?男家又俾小小首期出黎?
呢D唔係補貼,是分擔,因為姐姐一樣可以係到住,自己又唔使交租,在能力範圍内,每月津貼部份租金给姐姐,在外面租屋有什麼問題,我以為人父母,有仔有女,邊個有困難就幫邊個,點解要兒子優先,致於支附首期方面,唔會比意見。
作者: sweetandsour    時間: 2019-5-16 07:10 AM

2间屋都霸,衰格
作者: PixieHo    時間: 2019-5-16 09:38 AM

講左咁耐,你爸爸的意見呢?
作者: PixieHo    時間: 2019-5-16 09:41 AM

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-15 10:40 PM 發表

視乎能力,唔通自己入不敷支都借錢比家用咩
父母唔夠洗,可以申請長生津,兩老每月有8千蚊
有兩層樓無高額長津
作者: PixieHo    時間: 2019-5-16 09:44 AM

有三個問題你從來無提

1)爸爸的意見
2)姐夫的意願 (我覺得會好無面)
3)你老婆未返的意思係咩?
作者: bobbybobbylaw    時間: 2019-5-16 12:31 PM

邊個住都要比市值租金你老豆,保證無人爭
作者: unico    時間: 2019-5-16 01:35 PM

你老婆就精明,記住易請難送,你叫佢走難過登天煩死你,點解我咁講?因為我就無聽老婆話比咗層樓细弟住現在趕唔走,已没兄弟做了。
作者: ngszewai412    時間: 2019-5-16 02:37 PM

咁你地搬去住,家姐一家同父母住.

話時話,你老婆都幾....
作者: keho4    時間: 2019-5-16 03:49 PM

引用:

一家一主,永世無憂!
作者: streethunter380    時間: 2019-5-16 05:46 PM

你老婆係自私, 不過出發點係你地將來好, 但係就預左比人講一世

其實你爸爸之前因為你結婚比間屋你住, 係比你住定比左個業權你,
你自己應該清楚

你生左BB, 又同父母住, 間屋凋空, 點解會咁?
你家姐橫掂租屋, 不如佢搬入去住, 合理不過,
做好少少, 交租比爸爸, 收順D已經幫到佢唔少,
你太太, 太少氣好難相處,
有又煩冇又煩, 你說得很對
作者: 小布丁愛旅行    時間: 2019-5-16 08:42 PM

之前有齣戲好似叫向西聞記,入面個case同樓主一樣 不過係兩兄弟
阿爸決定邊個生仔先 公屋就留俾邊個 細佬揾朋友搞大細佬個老婆

樓主有小孩 將來都要接佢哋一齊住
間屋俾家姐佢哋住一段時間 最好白紙黑字寫明 癈時有得拗 由阿爸來做公證
作者: ~夏羅古~    時間: 2019-5-17 12:01 AM

我爸爸其實都無咩意見...因為我爸爸絕對無話咩重男輕女既思想,做得自己仔女就個個都一樣...最後好多謝大家關心,件事已經解決左了...多謝大家
作者: 無限期等待    時間: 2019-5-17 05:46 AM

引用:
原帖由 柴娃娃羽毛球 於 2019-5-14 09:07 PM 發表

有咩咁難講,照直講。感覺你好怕老婆,其實係佢太自私,生人罷死地,所有著數都要自己拿曬,做人唔好去得咁盡咯!
聽老婆話會發達
作者: kelvinlovekaren    時間: 2019-5-17 05:12 PM

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-17 12:01 AM 發表

我爸爸其實都無咩意見...因為我爸爸絕對無話咩重男輕女既思想,做得自己仔女就個個都一樣...最後好多謝大家關心,件事已經解決左了...多謝大家
最後點做?
作者: ka2990hk    時間: 2019-5-17 05:58 PM

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-14 03:51 PM 發表

其實我係好想讓返另一個單位出黎,問題就係我太太唔想,而我又好難格硬黎,而我姐夫既爸爸媽媽,就比較奇怪,我唔講太多,講少少,佢地其實經濟環境都唔差,不過兩位就拎晒d錢喺大陸買樓買車位,而且為人都係比較自私,不過有可能佢地都有提出過幫我姐夫,我唔肯定,但我家姐之前個陪月煮飯比我家姐食佢都要夾開留返比我姐夫食,令到我家姐都唔夠食,仲有好多,唔講太多,其實我家姐都好難受,如果連我呢個細佬都唔對佢好,我就好 ...
好心你同你老豆商量一下,你老豆先係業主,可能佢唔想比你家姐住呢
作者: kelvinlovekaren    時間: 2019-5-17 09:42 PM

引用:
原帖由 ka2990hk 於 2019-5-17 05:58 PM 發表

好心你同你老豆商量一下,你老豆先係業主,可能佢唔想比你家姐住呢
有時業主身份唔係大曬,個仔肯,個老豆憑咩唔肯?唔通想家變咩
作者: ~夏羅古~    時間: 2019-5-17 10:07 PM

最後就係幫家姐出少少租金,真心多謝大家意見,最後祝大家生活愉快,有個幸福家庭,家庭和睦。
作者: 晚間奔放的隊長    時間: 2019-5-18 03:21 PM

睇完真心唔敢生孩子
仔又好女又好
個個連家庭計劃都未做好,未搞好經濟、樓都未有就生幾件好似唔駛錢養咁
全部都一心啃老
最可憐係祖父母同d孫
作者: 酥皮蛋撻    時間: 2019-5-18 05:47 PM

引用:

一個就自己一家人一齊住,而另外一個就放租,早幾年小弟我就結婚,咁就比左放租個單位我住,如是者過左幾年,小弟就生左兩個小朋友,而兩個小朋都交左比我爸爸同媽媽照顧,兩位亦都好開心,小弟家姐喺上年亦都結左婚,而家姐 ...
帶你老婆過台灣
作者: ka2990hk    時間: 2019-5-19 09:35 AM

引用:
原帖由 kelvinlovekaren 於 2019-5-17 09:42 PM 發表

有時業主身份唔係大曬,個仔肯,個老豆憑咩唔肯?唔通想家變咩
你邏輯好似唔係咁岩,老豆憑係佢私人財產囉,人地可能留番收租可能賣左佢養老都得,反而係仔可以比意見,但決定在爸身上
作者: ka2990hk    時間: 2019-5-19 09:36 AM

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-17 10:07 PM 發表

最後就係幫家姐出少少租金,真心多謝大家意見,最後祝大家生活愉快,有個幸福家庭,家庭和睦。
都好,這解決
作者: 徐鳳年    時間: 2019-6-16 10:31 AM

作者: 藍色天空1987    時間: 2019-6-16 02:20 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 璎珞1    時間: 2019-6-16 02:25 PM

作者: hshongyang    時間: 2019-6-16 03:22 PM