標題: [婚紗攝影] 有冇人去過攝影基地影結婚相? [打印本頁]

作者: koeytong_gg    時間: 2019-4-26 04:40 PM     標題: 有冇人去過攝影基地影結婚相?

今年2月男朋友終於同左我求婚喇,(已經拍拖接近10年了)!!因為男朋友係獨子既關係,要同班鄉親父老交待所以要擺酒,搞到影結婚相既預算大概只有8k-10k...... 見到d基地好似幾平幾抵玩,有冇人試過影?
作者: man30    時間: 2019-4-28 09:39 AM

打算返大陸搵攝影公司影的話
套餐有平有貴
首先要求吾好甘高 
再親身去下d 基地睇下實景
同睇下人地點影同d 服飾
接受到先再諗下步🤫
作者: wsm925    時間: 2019-5-1 11:50 PM

唔建議去希x女神影,因為佢開頭就好平,但影完揀相就係逐張同你計,執相、相紙物料、相簿款式等等,都會逐張相計,建議你揀d包晒所有野嘅價錢,唔洗又會有額外收費,要睇真d包咩唔包咩
作者: wsm925    時間: 2019-5-2 12:16 PM

唔建議去希x女神影,因為佢開頭就好平,但影完揀相就係逐張同你計,執相、相紙物料、相簿款式等等,都會逐張相計,建議你揀d包晒所有野嘅價錢,唔洗又會有額外收費,要睇真d包咩唔包咩
作者: sueyeungyeung    時間: 2019-5-2 01:08 PM

我都打算pre wedding 影返輯基地景😀,
見到好多基地揀,婚紗城 ,哈施塔特,玫瑰小鎮,玫瑰海岸... 全部景都靚 ,好難揀揀🤤
作者: bebelalawow    時間: 2019-5-3 10:55 AM

前排搵咗大陸公司影基地+外景丫,整體可以接受的
作者: koeytong_gg    時間: 2019-5-6 01:37 PM

引用:
原帖由 bebelalawow 於 2019-5-3 10:55 AM 發表

前排搵咗大陸公司影基地+外景丫,整體可以接受的
你係影邊個基地呀?
作者: rain41    時間: 2019-5-8 12:53 PM

我都有睇過下 想影啲歐洲風 但係又冇時間去海外影....
不過大陸公司好咩? 成日都要走上去好麻煩><
作者: 台灣清涼的羊羊    時間: 2019-5-8 02:47 PM

引用:
原帖由 rain41 於 2019-5-8 12:53 PM 發表

不過大陸公司好咩? 成日都要走上去好麻煩><
如果想影歐洲古堡教堂景,唔係去歐洲就係返大陸基地影,因為香港冇呢類景。同埋大陸兩間大既婚紗公司都好香港style,冇娘味
作者: bebelalawow    時間: 2019-5-9 10:56 AM

引用:
原帖由 koeytong_gg 於 2019-5-6 01:37 PM 發表

你係影邊個基地呀?
基地揀咗玫瑰海岸,但外景確實地點就真係唔太清楚,不過係深圳
作者: man30    時間: 2019-5-10 12:54 AM

引用:
原帖由 rain41 於 2019-5-8 12:53 PM 發表

不過大陸公司好咩? 成日都要走上去好麻煩>
最平由港幣幾千蚊起全包
前事v7傾好晒同俾訂金
全程最少預返大陸兩日一夜搞掂
第一日下午去揀衫
第二日朝早去婚紗店
有車接送去攝影基地(包來回)
影約8小時
影完返到婚紗店即時揀埋精修既相
攞埋原相走
晚上十點前走得🤫
事後v7 睇排版同修好既相
d相冊全部可速遞落香港送埋上門
同俾埋尾數
甘都叫麻煩
香港有咩公司做到以上服務😏
作者: bebelalawow    時間: 2019-5-10 01:44 PM

我果前排影就預咗3日,未計返去揀相
第一日: 約上去公司到睇下個環境+物揀package
第二日:影前一日試婚紗
第三日:影相

前後同公司請咗一日假,因為我放星期六日,所以請左一日假,建議要夾d星期六日去會好d
作者: rain41    時間: 2019-5-12 01:31 PM

因為我唔係成日可以請到假啊 同埋個人對香港公司比較有信心 所以都想搵香港公司
作者: zevo    時間: 2019-5-14 12:14 AM

咩基地
作者: sueyeungyeung    時間: 2019-5-15 12:40 PM

引用:
原帖由 bebelalawow 於 2019-5-10 01:44 PM 發表

我果前排影就預咗3日,未計返去揀相
第一日: 約上去公司到睇下個環境+物揀package
第二日:影前一日試婚紗
第三日:影相

前後同公司請咗一日假,因為我放星期六日,所以請左一日假,建議要夾d星期六日去會好d ...
影相果日既情況係點架
作者: sueyeungyeung    時間: 2019-5-15 12:42 PM

引用:
原帖由 rain41 於 2019-5-12 01:31 PM 發表

因為我唔係成日可以請到假啊 同埋個人對香港公司比較有信心 所以都想搵香港公司
我都比較緊搵香港公司幫手影定內地公司幫手影好
作者: man30    時間: 2019-5-15 05:35 PM

引用:
原帖由 sueyeungyeung 於 2019-5-15 12:40 PM 發表

影相果日既情況係點架
深圳羅湖區去玫瑰海岸影,流程只供參考
我揀閒日影
早上約8點到婚紗店,攞衫同基本化妝
約九點出發,有車接送(同另一隊人拼車)
約十點到達基地門口等
攝影師會搞登記,基安職員
有幾十隊攝影隊等公園開門同安排車接送
入到場第一件事搵化妝間霸位同換衫
 每個室內景都要排約20分鐘,影約10分鐘
影兩個景換一次衫
約十二點半攝影師會安排午飯
約六點半影完,有車送返婚紗店
早的話可以揀埋相同攞埋原相🤫

作者: bebelalawow    時間: 2019-5-18 12:26 PM

引用:
原帖由 sueyeungyeung 於 2019-5-15 12:40 PM 發表

影相果日既情況係點架
自己一架車去基地影一陣
之後就坐車去外景影,拍攝過程都幾好
因為攝影師同化妝師都好後生,好清楚我地想要咩風格
不過中間都有d小插曲
落單時寫明當日有化妝師,攝影師,助手3個人,但係當日只有化妝師同攝影師幫手
所以去到影外景企到去比較高既地方都冇人幫手扶下就有d牙煙
仲有d拍攝效果要我地自己幫埋手
所以有個助手都好緊要
不過因為我地唔熟識拍攝過程所以當時就冇特別開聲
作者: sueyeungyeung    時間: 2019-5-20 06:16 PM

引用:
原帖由 bebelalawow 於 2019-5-18 12:26 PM 發表

自己一架車去基地影一陣
之後就坐車去外景影,拍攝過程都幾好
因為攝影師同化妝師都好後生,好清楚我地想要咩風格
不過中間都有d小插曲
落單時寫明當日有化妝師,攝影師,助手3個人,但係當日只有化妝師同攝影師幫手
所以去到影外景企到去比較高既地方都冇人幫手扶下就有d牙煙
仲有d拍攝效果要我地自己幫埋手
所以有 ...
但係合約寫明,去到拍攝時又冇左個助手又好似唔係咁好..
作者: 蘇曼婚紗攝影    時間: 2019-5-21 06:01 PM

其實大陆嘅基地攝影都好唔錯嘅,要注意事項。1.如何揀好嘅影相佬同化妝師,睇【影相佬同客戶攝影花絮視頻同拍出嚟嘅相】一睇便知2.根據自己歡迎選擇唔同嘅場景:比如韓式.歐式.森綁.海景.大自然牧場等等喺深圳嘅基地好多3.選擇中途有無消費同升服務消費【有嘅話,就說明佢哋系影樓】就要小心!。4.客戶當日可唔可以【取走所有相底】返屋企揀,呢個好重要,充分體現攝影水准同有冇更新服務費。
作者: 蘇曼婚紗攝影    時間: 2019-5-21 06:18 PM

哈哈!睇下你鐘意拍咩,如果中意古堡.花田.偏歐式啲嘅就揀玫瑰小鎮。都系當下最靚嘅一個景點。地婚紗城咪out咗,景點都冇更新。如果中意韓式一啲嘅就揀韓影城,邊配套都好齊全噶,唔單止有占地50000多尺嘅60多個韓式內景,仲有外景:花田+水晶教堂+森林等等非常唔錯。
作者: bebelalawow    時間: 2019-5-23 02:32 PM

引用:
原帖由 sueyeungyeung 於 2019-5-20 06:16 PM 發表

但係合約寫明,去到拍攝時又冇左個助手又好似唔係咁好..
唉,其實我都有俾朋友話
佢地話應該一早出聲,但我當時又冇帶單,覺得口講冇憑就冇出到聲
作者: sueyeungyeung    時間: 2019-5-24 11:34 AM

引用:
原帖由 bebelalawow 於 2019-5-23 02:32 PM 發表

唉,其實我都有俾朋友話
佢地話應該一早出聲,但我當時又冇帶單,覺得口講冇憑就冇出到聲
第一次總會中少少伏..咁之後修相,拎產品果d ok嗎?
作者: 紅豆小姐    時間: 2019-5-27 08:26 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: rain41    時間: 2019-5-28 01:51 PM

作者: 紅豆小姐    時間: 2019-5-28 08:21 PM

作者: mylittleking    時間: 2019-5-29 04:07 PM

作者: oliviakwok    時間: 2019-5-29 06:58 PM

作者: 呢個真空的羊    時間: 2019-5-30 12:52 AM

深圳嘅咁基地一般都喺大鹏区,罗湖最近,一般提前一日或者一周选好衫,影相当天化好妆大概9点就出去啦,专车全天免费接送,拍液晶嘅咁话一般翻罗湖9点,如果唔拍液晶一般8啲就翻罗湖喇。
作者: 係黃小姐阿    時間: 2019-5-31 04:03 PM

基地好似一個地方影到好多原素 價錢又附合到我預算
作者: 係黃小姐阿    時間: 2019-6-1 08:02 PM

有冇人影過相可以比多啲detail 呀?
作者: 紅豆小姐    時間: 2019-6-2 07:07 PM

如果去基地影有冇咩要注意呀?
作者: 樂思會    時間: 2019-6-3 04:59 PM

之前聽過基地都有啲興趣 通常係咪一日搞得掂架?
作者: anitatang123    時間: 2019-6-4 12:03 PM

我見到基地有啲類似歐洲風情 好靚