標題: - [打印本頁]

作者: 矮窮廢佬    時間: 2019-4-19 06:35 PM     標題: -

作者: @miu    時間: 2019-4-19 08:22 PM

我唔認為父母同仔女一定要夾, 一齊住一定有磨擦, 呢個世界上無人無缺點, 你忍佢時佢都忍緊你,

你現實上要靠父母幫, 要靠同住先實現到理想,

有得一定有失, 要得到一啲野, 咁你要犧性啲野,

兩全其美, 但你能力做唔到, 仲有乜野好講,

企係父母嘅立場睇, 點解佢地又要受你氣? 受你黑面?

你對佢地唔好, 郁一郁就黑面, 所以點解佢地會鍾意你.
作者: monmonkei    時間: 2019-4-19 10:51 PM

本身已經有自己嘅生活模式, 父母又有自己嘅性格,咁就梗係唔好勉強迫埋一齊住啦。

樓主覺得父母難頂,其實父母都未必頂得你順嘅。  咁不如盡快同朋友或者同學 夾份 搬出嚟住仲好啦。   30歲人,亦都唔好成日賴住喺父母度啦 ,除非你覺得畀父母照顧,係重要過有自己嘅空間啦!!!
作者: simplelove168    時間: 2019-4-19 11:07 PM

Not just u but other people have this problem too. Even  i can't stand talking to my parent.  Thats y i moved out.
作者: 87er    時間: 2019-4-19 11:14 PM

引用:
原帖由 矮窮廢佬 於 2019-4-19 06:35 PM 發表

大家好,我知道同類型家庭父母話題已經講過無數次,但仍然忍唔住想呻下.
本人剛過左30,原本有穩定工作,最近為興趣報左讀科研,正準備幾個月後去開學,因為會係全職所以辭左工,為左之後幾年慳D錢暫時同父母一齊住到開學.
但近年唔知點解同父母關係變得好差,搞到連同佢地傾一兩句都唔想,而且仲越來越反感.

先講下我做野之前個幾年係國外讀書自己住所以其實同佢都分開左好多年,算係有自己生活模式,日常生活 ...
成三十歲,
一路返工一路進修,
有返工就唔會同父母住,
明知父母難服待的人,
你就有咁遠走咁遠啦,
你仲鐘個頭返去做乜,
返到來又話父母呢樣果樣。
作者: 矮窮廢佬    時間: 2019-4-20 12:57 AM

作者: ericckl    時間: 2019-4-20 03:41 AM

可先搬出去住一段時間,等雙方冷靜下來,再嘗試溝通,畢竟親情係無可替代。人要成長到一定階段才明日親情嘅重要性。另外樓主描述父親家長式的教育方式亦會影響樓主成長過程對父母嘅觀感,年輕一代比較注重民主自由,對長輩的教育方式不受落,甚至反感十分普遍,希望雙方能心平氣和解決問題,畢竟都是一家人。
作者: Fquite    時間: 2019-4-20 04:36 PM

點解要黑面,點解要語氣唔好?一開始你就用呢啲方式去壓制別人言論?😆😆😆😆😆😆
作者: KAZ327    時間: 2019-4-20 05:12 PM

引用:
原帖由 矮窮廢佬 於 2019-4-19 06:35 PM 發表

大家好,我知道同類型家庭父母話題已經講過無數次,但仍然忍唔住想呻下.
本人剛過左30,原本有穩定工作,最近為興趣報左讀科研,正準備幾個月後去開學,因為會係全職所以辭左工,為左之後幾年慳D錢暫時同父母一齊住到開學.
但近年唔知點解同父母關係變得好差,搞到連同佢地傾一兩句都唔想,而且仲越來越反感.

先講下我做野之前個幾年係國外讀書自己住所以其實同佢都分開左好多年,算係有自己生活模式,日常生活 ...
如果自己冇能力獨立就出少句聲
頭家未輪到你話事,冇人要讓你

其實同工作上你未去到話事位一樣
P.S. 30歲個年我結婚搬出黎住
作者: 瑪卡    時間: 2019-4-21 11:27 AM

引用:

完全係樓主的問題😂😂
作者: kelvin123    時間: 2019-4-21 06:19 PM

引用:
原帖由 矮窮廢佬 於 2019-4-20 12:57 AM 發表

就係做緊野時自己搬左出去再番去先發覺難溝通, 本身冇諗過鐘個頭番去, 亦冇指望靠父母照顧,好多時都講明D野自己整,之前間斷咁番下去又走下, 同埋呢段卡嘞時間費事又出去短期租地方,  而且依家唔係非必要我都唔出聲同畀面色任佢地講, 亦都知佢地唔係幾順超, 算當我不孝反骨死蠢, 遲下穩定D自己死遠D就係咁.

唔好意思要大家哂時間睇埋D廢post. ...
老實講,你根本就當屋企係酒店,唔夠錢洗就返去住下,有錢就出去。

你父母養到你咁大,不但唔照顧返屋企人,仲要係咁時時彈出彈入。你想人哋有幾尊重你?
作者: 煩惱自尋    時間: 2019-4-22 08:31 AM

引用:
原帖由 矮窮廢佬 於 2019-4-19 18:35 發表

人最高深既學問就係如何處理跟父母關係。
樹欲靜而風不止,子欲養而親不待也
諗通就通,唔通都無辦法
作者: 偉偉的豬    時間: 2019-4-22 09:31 AM

點計都係你應該讓步, 遷就, 包容父母
第一, 父母養到你咁大, 眠乾碎濕, 供書教學, 淨係錢都幾百萬, 做人要識感恩, 唔好覺得任何人包括父母對你好係應份, 係理所當然。
第二, 父母幾十歲性格改唔到, 唯有你讓步改變,
第三, 你成三十歲人, 就應該成熟d處理問題, 唔係黑面發脾氣
第四, 你免費住起任個人屋企都會客氣d, 你住父母屋企, 父母服侍你三十歲人, 你就比臉色父母睇, 你父母當然會嘔血同你開片, 人之常情。

作者: 香港紅色烈女    時間: 2019-4-23 01:11 AM

自私精 成遍野只有埋怨 都無提過父母養你育你  真係前世欠咗你咩 你快d搬走喇 你父母日日比你激 命都短幾年
作者: Fquite    時間: 2019-4-23 08:47 AM

好多小朋友都問点解要生佢地出泥,將所有責任都歸咎父母。講真,有邊個會係先知生個白痴至得㗎。其實你當日係有得楝,白白痴痴咁游錯方向咪得囉,唔好將所有責任都歸咎别人喇。😆😆😆😆😆😆
作者: Cat_lui000    時間: 2019-4-24 12:29 PM

引用:
原帖由 monmonkei 於 2019-4-19 10:51 PM 發表

本身已經有自己嘅生活模式, 父母又有自己嘅性格,咁就梗係唔好勉強迫埋一齊住啦。

樓主覺得父母難頂,其實父母都未必頂得你順嘅。  咁不如盡快同朋友或者同學 夾份 搬出嚟住仲好啦。   30歲人,亦都唔好成日賴住喺父母度啦 ,除非你覺得畀父母照顧,係重要過有自己嘅空間啦!!! ...
認同,有時候真係唔好勉強迫埋一齊住,如果唔係關係會愈來愈差。
如果係咁既話,真係考慮下同搬出去同朋友住,當係俾個空間大家都好。
作者: streethunter380    時間: 2019-4-24 04:50 PM

你父母仍然很擔心你, 成30歲人, 仲吊吊FING 辭工讀書搬返去同父母住...

如果你每月仍有5萬股息/租金收入, 佢話之你讀書好溝女好,
最慘宜家唔係, 又唔知你讀完之後自己養唔養得起自己...
總之就擔心你啦
作者: 樓上強勁的貓奴    時間: 2019-4-25 11:38 AM

始終大家係唔同年代的人,接觸的教育同處事方法係好大分別,你想佢地改變應該是沒可能的,如果佢地係有智慧的人你也不會生活得咁大壓力,唔知點解佢地個D 年紀會覺得自己乜都岩,如果你有咩不滿係你自己的問題。所以你都係盡快搬出去住啦,佢地始終是當你細,要按佢地個種方式走,唔會住得舒服的
作者: lcyllya    時間: 2019-4-25 12:43 PM

睇樓主打篇嘢, 都知道佢態度有幾好啦.
30歲人仲全職讀書, 又冇個錢傍身, 連幾個月租都冇錢交.
自己攞嚟賤仲要怨呢個怨嗰個.
冇錢學乜人全職讀書?
作者: Fquite    時間: 2019-4-25 04:28 PM

三十而立,樓主到可以自立之年重要求父母啲乜?😆😆😆😆😆😆
作者: k仔龍    時間: 2019-4-26 01:02 AM

樓主你已經好幸福 , 你可以去到呢個水平 證明你父母差極有限