標題: 俾「好朋友」搞到好心煩 [打印本頁]

作者: kkk018    時間: 2019-4-11 05:40 PM     標題: 俾「好朋友」搞到好心煩

我係一個好重情既人,尤其係朋友,放左係個心到就真係會一心一意對佢好我year 4就grad,咁幾個月前收到Big 4既offer,咁我同我好朋友都好想入,兩個都有去interview。但最後公司揀左我,無揀佢。佢當時就好吾開心,然後係facebook到呻,佢問我收吾到收到Offer,我當時未check咁就梗係照直講未check啦跟住之後見佢係fb話自己fail左,我又吾知點開口同佢講我得左,因為大家已經講左其他事同埋好似係傷口上灑鹽咁無幾耐我就發覺我whatsapp佢一直都吾覆我,我就知佢嬲左我,我問侉佢,佢話吾明點解我吾同佢講我有Offer,我解釋俾佢聽吾係專登吾講佢聽,係所有人我都無講到,我吾係d會將自己既事周圍講既人。然後佢話好啦,可能佢諗多左我以為無野la,跟住過左幾日發現佢ig block左我,我whatsapp佢問佢依排點呀,佢已讀不回,係campus見到當陌生人我好吾開心,想挽留依段關係,就算做吾番好朋友,都想做番朋友我應該點做?人地做到咁我係咪應該放手?
作者: Mc@0123    時間: 2019-4-11 05:50 PM

算啦,入咗big4,有返工冇放工,咁辛苦,乜都忘記架啦
咁小氣既朋友,唔好咁介懷啦!

作者: 床下熱情的蛇    時間: 2019-4-11 06:33 PM

Big 4 我之前reject左
作者: hoiyiu0011    時間: 2019-4-11 07:27 PM

佢都幾小器
作者: kkk018    時間: 2019-4-11 08:54 PM

我明白既但始終friend左咁耐,吾容易放低
作者: shirley234    時間: 2019-4-11 09:07 PM

當你係朋友就唔咁啦
除非你耍陰招去份工返黎做,唔係公平競爭點解要因為咁而遠離你?
就好似兩個好朋友鐘意左同一個男咁,個噓既簡你唔簡佢,又要嬲個女仔啊?
人地都有選擇權架喎!

其實係你以爲好fd,根本實情就唔fb
真正既朋友,會祝福大家
作者: 唔係細路    時間: 2019-4-11 09:17 PM

呢刻佢好難受就比佢冷靜下
日子耐左再搵番佢啦
如果佢都仲係唔騷你,證明你地友情經唔起考驗
作者: kwma    時間: 2019-4-11 10:19 PM

引用:
原帖由 kkk018 於 2019-4-11 05:40 PM 發表

我係一個好重情既人,尤其係朋友,放左係個心到就真係會一心一意對佢好我year 4就grad,咁幾個月前收到Big 4既offer,咁我同我好朋友都好想入,兩個都有去interview。但最後公司揀左我,無揀佢。佢當時就好吾開心,然後係facebook到呻,佢問我收吾到收到Offer,我當時未check咁就梗係照直講未check啦跟住之後見佢係fb話自己fai ...
迫科竟然有人色剩係玄耀呢樣野知你懶醒,反省下自己要humble
作者: 假如疑惑的主席    時間: 2019-4-11 11:35 PM

依個係必經階段,你出嚟社會返工耐少少就明
作者: implaygirl    時間: 2019-4-12 03:07 AM

如果果位朋友都係攞個心出來同你做朋友佢冇理由會嬲你,你要分清楚佢係妒忌你定just feel 尷尬?如果妒忌你你自己都要小心d呢個朋友。

作者: hello99    時間: 2019-4-12 05:53 AM

呢啲朋友不要也吧
作者: jimmyho2006    時間: 2019-4-12 06:12 AM

引用:
原帖由 kkk018 於 2019-4-11 08:54 PM 發表

我明白既但始終friend左咁耐,吾容易放低
算吧la... 友誼,原來咁薄弱。

慎選朋友呀。

回頭看,你會發覺,唔係壞事。

一件小事,佢就嬲左你。咁,點做 FD 呀?
作者: hello99    時間: 2019-4-12 07:14 AM

另外,入左big4就日日OT, 斷六親,最終都係冇左個朋友🤣🤣🤣

作者: Htttttt0915    時間: 2019-4-12 11:46 AM

認同,你朋友可能呢個時候係度煩緊搵工既野,需要空間去處理自己既情緒。
俾d空間大家,唔好係咁send msg去chur人地,過幾個月之後試下可唔可以聯絡返對方。
自己都試下focus 返係自己既野度,同一時間唔好俾自己亂唸。
朋友呢家野真係好玄,係無得迫,有時候斷左聯絡好耐又會做得返朋友。
你朋友呢個時候可能自己鑽左牛角尖,過一陣佢諗通左可能會主動聯絡返你呢。
作者: jeffCK1    時間: 2019-4-12 12:30 PM

傻的嗎?咁都嬲你🐷就唔叫fd啦,人地當你同學咋~將來出社會大把呢d人,特別係同事,升你唔升佢立即西面,你係時候睇清人性,邊類人唔適合做fd啦
作者: jeffCK1    時間: 2019-4-12 12:31 PM

引用:
原帖由 Htttttt0915 於 2019-4-12 11:46 AM 發表

認同,你朋友可能呢個時候係度煩緊搵工既野,需要空間去處理自己既情緒。
俾d空間大家,唔好係咁send msg去chur人地,過幾個月之後試下可唔可以聯絡返對方。
自己都試下focus 返係自己既野度,同一時間唔好俾自己亂唸。
朋友呢家野真係好玄,係無得迫,有時候斷左聯絡好耐又會做得返朋友。
你朋友呢個時候可能自己鑽左牛角尖,過一陣佢諗通左可能會主動聯絡返你呢。 ...
師姐你都幾樂觀,我認為,真正的朋友唔會已讀不回,更加唔會block你ig,如果你的世界的朋友都係咁,咁你要坐低好好諗諗啦

作者: Htttttt0915    時間: 2019-4-12 12:38 PM

我自己都跟樓主經歷過同樣既野。
初頭係好唔開心,後來慢慢就睇淡左。
作者: 咀賤心太軟    時間: 2019-4-12 12:50 PM

好朋友都經唔起呢D,咁嘅朋友唔要啦!第時有排你忙,真朋友都變無朋友
作者: nanababy88    時間: 2019-4-12 04:06 PM

咁都嬲嬲豬,成熟啲啦
作者: intersonic    時間: 2019-4-12 04:16 PM

無錯...
佢只係你"同學"  而不是你朋友
作者: 波濤雀躍的菠菜    時間: 2019-4-12 06:30 PM

算吧啦!
作者: 白滑的饅頭    時間: 2019-4-12 08:00 PM

friend左幾耐都好....當你面對住屋同柴米油鹽嘅煩惱時,你就唔會記得佢🤷‍♂️

仲有,你個朋友都好細路仔啫, 因為身邊嘅朋友叻過自己就唔抵得要絕交,而唔係積極啲向對方學習, 呢d朋友冇咗都罷啦...
作者: kkk018    時間: 2019-4-13 01:21 PM

多謝各位意見~其實我覺得自己都有好大問題因為我其實係朋友眼中係一個可有可無既人,無衝突既,咪得閒食個飯,吹兩句水(仲有要次次都係我主動搵人)當我同我好朋友利益上好似有衝突啦,就會變成陌生人。好似我本來約好左同roommate去grad trip,但依排催佢俾日子我買機票,佢又係吾覆我知佢多friend,佢又同我講有另一班好close既friend約佢去grad trip(果班好close既friend佢識左一個semester,我同佢Friend左四年)每次約親佢食飯佢一係話吾得閒,一係放我飛機吾知點解朋友係吾多重視我,成日有種無左就算既感覺…
作者: wtfbro    時間: 2019-4-13 02:00 PM

good luck... big 4.... 捱到5年就發達。。。 捱唔到就。。。。well....
作者: bobbybobbylaw    時間: 2019-4-13 02:37 PM

十幾年前我都因為入唔到big 4 唔多開心過,世事難料今天覺可能是一件好事,找到這份輕輕鬆鬆搵到錢的工。Big 4 是辛苦但真的會令你開開眼界
作者: Ladygrey2046    時間: 2019-4-13 03:07 PM

你呢個所謂"好朋友"真係好幼稚,人哋公司請你唔請佢,點解咁都可以入你數?佢EQ認真麻麻。真正嘅朋友係會為對方嘅幸運事情感到高興,你而家呢個朋友只係妒忌你,可想而知你喺佢心目中有幾多份量。
為咗自己著想,樓主要小心識朋友,否則會俾呢D"朋友"拖累自己嘅情緒
作者: ame3738    時間: 2019-4-13 06:02 PM

引用:
原帖由 kkk018 於 2019-4-11 05:40 PM 發表

我好吾開心,想挽留依段關係,就算做吾番好朋友,都想做番朋友我應該點做?人地做到咁我係咪應該放手?
捉佢出黎當面問清楚
作者: ame3738    時間: 2019-4-13 06:14 PM

引用:
原帖由 shirley234 於 2019-4-11 09:07 PM 發表

其實係你以爲好fd,根本實情就唔fd
實情可能就係咁
作者: ame3738    時間: 2019-4-13 06:15 PM

引用:
原帖由 kkk018 於 2019-4-13 01:21 PM 發表

吾知點解朋友係吾多重視我,成日有種無左就算既感覺
做朋友都要講緣份, 未必係你有問題
作者: kkk018    時間: 2019-4-13 07:54 PM

引用:
原帖由 ame3738 於 2019-4-13 06:15 PM 發表

做朋友都要講緣份, 未必係你有問題
咁點先可以有多啲緣份😞次次付出然後無任何回報真係好sad😣佢連食個飯既時間都吾肯付出😩
作者: kkk018    時間: 2019-4-13 07:59 PM

引用:
原帖由 kkk018 於 2019-4-13 07:54 PM 發表

咁點先可以有多啲緣份😞次次付出然後無任何回報真係好sad😣佢連食個飯既時間都吾肯付出😩
同埋其實唔知佢一個係咁😞我要點先可以搵到真心既好朋友?連一齊住左四年既roommate 都咁樣樣🥺
作者: 笑。    時間: 2019-4-14 04:39 AM

算啦,如果有緣份,時間會冲淡一切
作者: tcchana    時間: 2019-4-14 08:23 AM

佢都好小氣
作者: ame3738    時間: 2019-4-14 06:02 PM

引用:
原帖由 kkk018 於 2019-4-13 07:54 PM 發表

朋友緣係天生既
緣薄就唔好強求
努力過都唔得就要接受
作者: ame3738    時間: 2019-4-14 06:06 PM

引用:
原帖由 kkk018 於 2019-4-13 07:59 PM 發表

同埋其實唔知佢一個係咁😞我要點先可以搵到真心既好朋友?連一齊住左四年既roommate 都咁樣樣🥺
一齊住左四年都唔代表對方會視你為好朋友
可以只係一對共享空間既roommate
作者: kkk018    時間: 2019-4-17 10:26 PM

引用:
原帖由 ame3738 於 2019-4-14 06:02 PM 發表

朋友緣係天生既
緣薄就唔好強求
努力過都唔得就要接受
我都覺,我一直都好在意朋友依方面既野,可以講話咩方法都試過,但不同既朋友因為不同原因都係只會當我可有可無既朋友,原因好多,有人因為拍拖,有人因為本身吾中意social,有人因為本身有好多朋友,有人因為佢有一、兩個best friend就夠……我放棄啦,好辛苦,強求一d無既野,係我自己問題又好,係無朋友緣都好,我放棄
作者: ick1115    時間: 2019-4-18 01:53 AM

呢d叫朋友?
作者: ame3738    時間: 2019-4-20 04:59 PM

引用:
原帖由 kkk018 於 2019-4-17 10:26 PM 發表

我都覺,我一直都好在意朋友依方面既野,可以講話咩方法都試過,但不同既朋友因為不同原因都係只會當我可有可無既朋友,原因好多,有人因為拍拖,有人因為本身吾中意social,有人因為本身有好多朋友,有人因為佢有一、兩個best friend就夠……我放棄啦,好辛苦,強求一d無既野,係我自己問題又好,係無朋友緣都好,我放棄 ...
呢d野隨緣啦
其實換個角度睇, 相信你都會有d朋友比較重視, 有d則可有可無
可能都會有d重視你既人俾你當透明

如果咁岩雙方都重視對方, 咁咪做到好朋友囉
如果只係單向, 咁都無計
作者: lalalalalaxdd    時間: 2019-4-20 10:52 PM

引用:
原帖由 jeffCK1 於 2019-4-12 12:31 PM 發表

師姐你都幾樂觀,我認為,真正的朋友唔會已讀不回,更加唔會block你ig,如果你的世界的朋友都係咁,咁你要坐低好好諗諗啦
非常認同!
作者: lalalalalaxdd    時間: 2019-4-20 10:53 PM

引用:
原帖由 kkk018 於 2019-4-13 01:21 PM 發表

多謝各位意見~其實我覺得自己都有好大問題因為我其實係朋友眼中係一個可有可無既人,無衝突既,咪得閒食個飯,吹兩句水(仲有要次次都係我主動搵人)當我同我好朋友利益上好似有衝突啦,就會變成陌生人。好似我本來約好左同roommate去grad trip,但依排催佢俾日子我買機票,佢又係吾覆我知佢多friend,佢又同我講有另一班好close既fr ...
咁其實都唔係你問題啦,係你d朋友有問題,唔重視你囉!
作者: SANDRA_J    時間: 2019-4-21 03:01 PM

好朋友不應是這樣
我有一個識咗超過十年的好姊姊閨蜜知己她大我一年
在呢超過十年的友誼我不是全部時間都集中在她呢個朋友身上
中間偶然識咗一些新朋友我好自然會同嗰啲新朋友打得火熱忽略呢個舊朋友
但是呢個舊朋友冇唔開心反而每次見到甘會為我開心祝福我同其他人的友誼
因為呢個舊朋友工作系社工而我系一個宅女不多識同人相處溝通她每次見到我又識多一個新朋友就知道我社交能力又叻咗
她真的從來冇妒忌我其他朋友同我痴得太埋
所以到今日她都系我心目中最好的朋友
作者: implaygirl    時間: 2019-5-6 04:38 AM

其實我同樓主有同感,我比較重視朋友,多數我約朋友,不過又冇乜比人推,約親都會出。不過如果我唔主動約人又係冇乜人會主動搵我!哈哈不如我地做朋友啦!不過我有時真的都覺得唔明點解d人唔會主動揾我⋯ 而永遠好像我比較重視友情。
作者: 背後的固執    時間: 2019-5-6 06:56 PM

好小學鷄行為wor.
作者: heiman689    時間: 2019-5-9 01:35 PM

嬲咩姐佢
作者: hknetworking    時間: 2019-5-18 11:14 AM

引用:

我係一個好重情既人,尤其係朋友,放左係個心到就真係會一心一意對佢好我year 4就grad,咁幾個月前收到Big 4既offer,咁我同我好朋友都好想入,兩個都有去interview。但最後公司揀左我,無揀佢。佢當時就好吾開心,然後係facebook到呻,佢問我收吾到收到Offer,我當時未check咁就梗係照直講未check啦跟住之後見佢係fb話自己fai ...
佢當你朋友就唔會介意,你出黎社會做嘢,更多是非
作者: bunnychuuu    時間: 2019-5-19 07:53 AM

咁樣就block你,呢d朋友唔要也罷
樓主你重情,但你個所謂好朋友唔太care你
如果係真係交心嘅好朋友,又點會因為咁而嬲你block你
所以樓主都無謂為左呢段咁單方面嘅友誼放棄一個工作機會呀
話哂fresh grad, 有offer 唔駛煩後路呀,
如果turn down左但冇其他offer,你到時會仲煩
作者: 後天幼稚的烈女    時間: 2019-5-27 01:57 AM

真正既好朋友係唔會咁
係會替你開心既...

唔駛唔開心
作者: 韓風可愛的師姐    時間: 2019-6-9 03:08 AM

引用:
原帖由 shirley234 於 2019-4-11 09:07 PM 發表

當你係朋友就唔咁啦
除非你耍陰招去份工返黎做,唔係公平競爭點解要因為咁而遠離你?
就好似兩個好朋友鐘意左同一個男咁,個噓既簡你唔簡佢,又要嬲個女仔啊?
人地都有選擇權架喎!

其實係你以爲好fd,根本實情就唔fb
真正既朋友,會祝福大家 ...
好多人係咁
作者: 韓風可愛的師姐    時間: 2019-6-9 03:09 AM

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2019-4-12 06:12 AM 發表

算吧la... 友誼,原來咁薄弱。

慎選朋友呀。

回頭看,你會發覺,唔係壞事。

一件小事,佢就嬲左你。咁,點做 FD 呀?
女仔有時乜刀冇計,但有時為好小事就記在心裡
作者: jimmyho2006    時間: 2019-6-9 07:41 AM

引用:
原帖由 韓風可愛的師姐 於 2019-6-9 03:09 AM 發表

女仔有時乜刀冇計,但有時為好小事就記在心裡
我唔太認識女仔的心態。

不過我覺得,大多女性的記性好好,很小事也會記在心上。

只是有時不去提及講吧了。
作者: 新界結他    時間: 2019-6-16 01:42 PM

咁都嬲 , 如果真係朋友就會送上祝福 , 而唔係嬲囉.......
作者: karenee771    時間: 2019-6-18 04:42 PM

對朋友都咁無氣度...
難搞