標題: 氣頂!給老公的一封信(長文) [打印本頁]

作者: pinot    時間: 2019-1-20 03:24 PM     標題: 氣頂!給老公的一封信(長文)

我感謝你每月準時比阿女嘅生活費。但係你不滿我之前,請想想自己有幾咁無問題,對這段婚姻有幾坦誠,回想一下你曾經講個幾多個你所謂嘅善意的謊言,亦想想自己為個屋企為個女付出咗幾多。

由有咗阿女開始,我自己比錢請家務助理、陪月和工人,你從此無做過任何一樣家務,洗廁所洗冷氣抹窗拖地開枱食飯更加不用想,一屋一枱一杯你用過的東西不會收拾和不會清潔,我也要工作,並不是全職家庭主婦,我媽也不是工人,無能力幫你跟手尾。

阿女出世,你從未認真學習照顧佢,買任何嬰兒用品,問你意見,答案永遠是由我決定由我揀,無所謂。之後只是每月比八千元,當中已包括要交阿女學費、興趣班費、飲食費、日常生活用品費、家中柴米油鹽醬醋茶費,你覺得夠嗎?當日我話無錢唔生小朋友,係你話會負責一切,這就是一切嗎?從三年前起,每次外出吃飯,九成九係我比錢,難道你那少少的八千元還要包括你的午飯和晚飯錢?由搬去家裝修買家具電器到請工人換床,新年買賀年禮物準備利是,你有負責哪一項?

一星期兩天踢波,一至兩天約朋友吃飯,又要返夜,又要賭馬,你有多少時間陪個女。你話個女唔理睬你唔跟你去玩,你有認真主動花長時間陪她嗎?有好好建立關係嗎?叫你放假陪女面試,遲提你又話遲,早提你又放錯日子,結果無得去。話你知阿女報咗某小學做小一自行派位,隔幾日就問返係咪報咗另一間,根本兩間係唔同種類嘅學校,學語文學琴學數嘅嘢全部記亂晒,你有將阿女的事放係心上嗎,有為阿女嘅事做資料搜集嗎?

我同樣要工作,但為何我就只能放工立即回家煮飯做家務湊女?你放工若回家吃飯,就係先打機上網睇電視瞓覺,食飯都要叫先識出嚟!食完飯拍拍屁股就回房繼續上網。就算我阿媽係醫院個十幾日,我都係一個人睇住個女再煮飯開枱,你就係房瞓覺打機。我不是工人,你更絕不是大爺,若然你不能為照顧小朋友而改變以前的生活習慣,為何要生小朋友呢?我也要辛苦工作,我份工唔係齋坐,放工後趕回家陪做功課,照顧阿女,我係會攰㗎,難道還要我晚晚笑臉迎人。

我媽入院以來,你從沒問候關心過,我知她不是你媽,但請記住她五年來無休息地幫你湊女,煮晚飯比你食比你帶飯,你有感恩過嗎?由我爸死到我媽有病,你有關心和安慰過我嗎?這就是老公應有的態度嗎?

過時過節或你媽生日,就一定要係你哋所謂嘅好日子當日全家出席食飯,仲次次要等遲到大王,我家節日食飯就可以因爲你踢波改唔到期而缺席。當年年初二不回娘家開年一事就更加過份和無禮。

還有你的家人,在我爸離開之後,沒有問候也沒關係,我絕不介意,但你媽竟打電話來說我爸死的日子不是好日,那是甚麼說話,死可以揀日子時辰嗎?一個長輩竟講出這些不尊重死者的話,禮貌何在?我仍應該尊重她嗎?自己不能接待那黑工時,就硬要我接收,我不接受時,就說我無愛心唔幫手,這是甚麼道理。己所不欲,勿施於人丫!搬屋就話我唔請你哋屋企人上嚟食飯,請問搬入宿舍有乜好慶祝,就算話都係話你呢個屋主,關我乜事。

阿女出世,講明擺百日宴,你家硬要係阿女滿月時總動員上嚟又話要出外食飯,有無尊重過我哋為人父母嘅意向。第二日仲要講大話瞞住我回家食飯慶祝。到搞百日宴,事前死覇爛覇三圍酒席,到頭來無人嚟,白白浪費咗我一圍錢。去食飯,就話我平日好少機會食咁好餸和飲魚翅湯,這是甚麼意思?如果佢講嘅係事實,原因只係因為我老公無本事買咁好嘅食物比我!

最後,我都有阿嫂,但我絕不會對我哥說她任何不是,這才叫尊重和禮貌,我哥亦不會跟我說他老婆的不好,這也是尊重和教養。

在你和兩位家人不斷批評我的不是時,請撫心自問一下你和他們是否完美,有資格批評我嗎?你不站在我這邊也算了,你要做媽寶也算了,但你亦完美到可以附和她們來批評我嗎?

係你話我無禮貌態度唔好之前,請問問你自己,你怎樣待我,他們又怎樣待我。不是三五七時拎點水果和食物來就是待我好,人貴自知。

相信你一定會話我翻舊帳,可是這六年來的一點一滴正磨滅我們的婚姻,我不直接反駁她們是因為尊重你,給你面子,我的沉默不代表我妥協、我無受傷或好欺負。
作者: orz_orz    時間: 2019-1-20 03:38 PM

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 03:24 PM 發表

我感謝你每月準時比阿女嘅生活費。但係你不滿我之前,請想想自己有幾咁無問題,對這段婚姻有幾坦誠,回想一下你曾經講個幾多個你所謂嘅善意的謊言,亦想想自己為個屋企為個女付出咗幾多。

由有咗阿女開始,我自己比錢請家務助理、陪月和工人,你從此無做過任何一樣家務,洗廁所洗冷氣抹窗拖地開枱食飯更加不用想,一屋一枱一杯你用過的東西不會收拾和不會清潔,我也要工作,並不是全職家庭主婦,我媽也不是工人,無能力幫你跟手 ...
甘點解仲要一齊?
作者: estateman    時間: 2019-1-20 03:50 PM

只怪自己眼光
不過離婚吧⋯⋯小三出現只是畤間問題
作者: 客戶名稱    時間: 2019-1-20 04:04 PM

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 03:24 PM 發表

由有咗阿女開始,我自己比錢請家務助理、陪月和工人,你從此無做過任何一樣家務,洗廁所洗冷氣抹窗拖地開枱食飯更加不用想,一屋一枱一杯你用過的東西不會收拾和不會清潔,我也要工作,並不是全職家庭主婦,我媽也不是工人,無能力幫你跟手 ...
你不要期望他朝一日佢會變好,懂感恩和體諒你,如果自己搞得掂就不如唔好要呢類廢人喺身邊激心。
作者: 西部鬆弛的通道    時間: 2019-1-20 04:06 PM

得閒出去勾佬開心吓囉
作者: 寒冬花花主席    時間: 2019-1-20 04:17 PM

咁你諗下當初點解揀呢個老公,係自己揀的,宅男你又唔啱
作者: 卜卜火    時間: 2019-1-20 04:27 PM

離婚贍養費應該仲好洗d
作者: kkma88    時間: 2019-1-20 04:30 PM

無語,保重
作者: pinot    時間: 2019-1-20 04:32 PM

引用:
原帖由 orz_orz 於 2019-1-20 03:38 PM 發表

甘點解仲要一齊?
準備離婚中
作者: pinot    時間: 2019-1-20 04:32 PM

引用:
原帖由 estateman 於 2019-1-20 03:50 PM 發表

只怪自己眼光
是我眼光有問題!
作者: pinot    時間: 2019-1-20 04:35 PM

引用:
原帖由 客戶名稱 於 2019-1-20 04:04 PM 發表

你不要期望他朝一日佢會變好,懂感恩和體諒你,如果自己搞得掂就不如唔好要呢類廢人喺身邊激心。
講得好,我已沒有期望!
作者: 沉默的期待    時間: 2019-1-20 04:36 PM

折磨自己的永遠是自己,生活怎麽過自己決定。
作者: pinot    時間: 2019-1-20 04:36 PM

引用:
原帖由 卜卜火 於 2019-1-20 04:27 PM 發表

離婚贍養費應該仲好洗d
我都係咁諗!
呢個唔知可以要求拎幾多呢?!
作者: pinot    時間: 2019-1-20 04:37 PM

引用:
原帖由 kkma88 於 2019-1-20 04:30 PM 發表

無語,保重
感謝
作者: estateman    時間: 2019-1-20 04:37 PM

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 04:32 PM 發表

是我眼光有問題!
如果梨説話屬實
梨老公屋企人刀吾系正常
早離早笑
作者: pinot    時間: 2019-1-20 04:39 PM

引用:
原帖由 沉默的期待 於 2019-1-20 04:36 PM 發表

折磨自己的永遠是自己,生活怎麽過自己決定。
我會盡快解決
作者: singtao    時間: 2019-1-20 04:40 PM

引用:

明白你的難處,加油
作者: singtao    時間: 2019-1-20 04:40 PM

不是為別人,是為了自己及女兒加油
作者: pinot    時間: 2019-1-20 04:43 PM

引用:
原帖由 estateman 於 2019-1-20 04:37 PM 發表

如果梨説話屬實
梨老公屋企人刀吾系正常
早離早笑
我敢發誓全是事實,佢阿媽和妹簡直不知所謂。
我媽入院做手術,佢妹話我唔安排佢媽去醫院探病,話我咁樣係無禮貌。
我咁大個人未聽過探病係要人安排,唔係出心㗎咩,你要探咪隨時聯絡你個仔去囉!
作者: 見習初級新手    時間: 2019-1-20 04:43 PM

仆街嫁著冚家產
作者: pinot    時間: 2019-1-20 04:45 PM

引用:
原帖由 singtao 於 2019-1-20 04:40 PM 發表

不是為別人,是為了自己及女兒加油
明白,一定為個女努力
作者: pinot    時間: 2019-1-20 04:46 PM

引用:
原帖由 singtao 於 2019-1-20 04:40 PM 發表

明白你的難處,加油
謝謝
作者: pinot    時間: 2019-1-20 04:46 PM

引用:
原帖由 見習初級新手 於 2019-1-20 04:43 PM 發表

仆街嫁著冚家產
我真係堅仆街
作者: 客戶名稱    時間: 2019-1-20 04:47 PM

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 04:36 PM 發表

我都係咁諗!
贍養費就真係唔好抱太大幻想,人在人情在都係俾8K你(包Q晒),俾你趕出門口後,乜都係食自己,溝女去玩唔駛用錢?佢肯俾返8K你,你就真係訓著到識笑醒。
揀離婚前,最好有心理準備,靠自己先比較安全。
作者: pinot    時間: 2019-1-20 04:49 PM

引用:
原帖由 客戶名稱 於 2019-1-20 04:47 PM 發表

贍養費就真係唔好抱太大幻想,人在人情在都係俾8K你(包Q晒),俾你趕出門口後,乜都係食自己,溝女去玩唔駛用錢?佢肯俾返8K你,你就真係訓著到識笑醒。
揀離婚前,最好有心理準備,靠自己先比較安全。 ...
幸好我自己搞得掂
作者: isaacmadtk    時間: 2019-1-20 04:50 PM

貧賤夫妻百事哀
作者: 搬籠門    時間: 2019-1-20 04:53 PM

引用:

㸃解唔同佢直接講呢
作者: 搬籠門    時間: 2019-1-20 04:54 PM

男人最忌無銀用
作者: 天下不亂    時間: 2019-1-20 04:55 PM

睇你咁講你老公都幾自私喎,爭唔落,我亦相信你老公唔會真心改善,現階段可能離婚係對你最好嘅決定。收拾心情,重新出發吧!
作者: 黃昏外圍的樹根    時間: 2019-1-20 04:55 PM

引用:

早啲放手就解脫了,對著佢哋你遲早爆煲。自己帶著個女生活可能壓力大啲,但係我諗你應該會開心啲
作者: pinot    時間: 2019-1-20 04:57 PM

引用:
原帖由 天下不亂 於 2019-1-20 04:55 PM 發表

睇你咁講你老公都幾自私喎,爭唔落,我亦相信你老公唔會真心改善,現階段可能離婚係對你最好嘅決定。收拾心情,重新出發吧!
我亦唔敢期望佢會改善,我都係打算離婚!
作者: enidsyl    時間: 2019-1-20 04:57 PM

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 04:32 PM 發表

是我眼光有問題!
別怪自己眼光,人是會變的。有誰可以確保那個人在認識的時候和幾年後甚至十幾年後會一樣。
作者: wtchung1    時間: 2019-1-20 04:58 PM

樓主加油,剛為人父,我明白太太的壓力!
作者: pinot    時間: 2019-1-20 04:58 PM

引用:
原帖由 搬籠門 於 2019-1-20 04:53 PM 發表

㸃解唔同佢直接講呢
已講,佢覺得佢係啱,屋企人嘅行為無問題。
作者: pinot    時間: 2019-1-20 04:59 PM

引用:
原帖由 wtchung1 於 2019-1-20 04:58 PM 發表

樓主加油,剛為人父,我明白太太的壓力!
謝謝,請多體諒和愛錫太太!
作者: pinot    時間: 2019-1-20 05:00 PM

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2019-1-20 04:50 PM 發表

貧賤夫妻百事哀
其實我哋唔貧,係佢唔付出
作者: 天下不亂    時間: 2019-1-20 05:01 PM

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 04:57 PM 發表

我亦唔敢期望佢會改善,我都係打算離婚!
如果你都認定佢冇乜改善空間,咁就盡快決定了,留番多啲時間諗未來好過,加油💪
作者: KK_CHAU    時間: 2019-1-20 05:01 PM

我是男,如果我是你⋯⋯我會先分居。
除了你自己,你囡囡都要有點時間去適應

至於這個男人實在極度自私了
作者: manhoman    時間: 2019-1-20 05:04 PM

但只係你講姐,如果你老公又給你一封信,佢咪又係會講到你好差?
作者: 張翼    時間: 2019-1-20 05:06 PM

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 05:00 PM 發表

既然吾窮,叫佢比多D$請個外傭幫忙湊女、做家務,你可以多D時間休息、教女、探阿媽⋯⋯
否則就離婚。
作者: pinot    時間: 2019-1-20 05:06 PM

引用:
原帖由 KK_CHAU 於 2019-1-20 05:01 PM 發表

我是男,如果我是你⋯⋯我會先分居。
除了你自己,你囡囡都要有點時間去適應

至於這個男人實在極度自私了
我諗我會直接離婚多
作者: Lovelypenguin    時間: 2019-1-20 05:06 PM

引用:

俾得8000蚊每月,就扮大爺。
去食屎啦!

真係,只有樓主,先會忍件垃圾!
作者: textla    時間: 2019-1-20 05:08 PM

作者: pinot    時間: 2019-1-20 05:10 PM

引用:
原帖由 manhoman 於 2019-1-20 05:04 PM 發表

但只係你講姐,如果你老公又給你一封信,佢咪又係會講到你好差?
都係㗎!
我最差就係唔聽佢媽話接待黑工嚟我家住一個月。
最差係我爸無依佢媽指示揀好日子好時辰死。
最差係任佢放工唔洗做家務唔洗湊女。
最差係接受佢每月8000養女嘅offer。
最差係出錢搬屋裝修。
作者: 2012sunny    時間: 2019-1-20 05:10 PM

楼主早離早着,唔係打算離要即刻做,噉嘅男人邊係老公,似仔多D,要照顧佢重要晚晚同佢瞓,除咗性之外佢有乜俾到你,重要待候佢家人,直頭揸頸就命,佢係負擔嚟嘅,真係仔就認命啦而家唔係,咁受氣為乜,既然你自己搞得掂唔好猶豫,瞻養费梗要攞,個女佢有份,點都要佢負金錢上責任,其他嘅佢做唔到啦,
作者: icantstop    時間: 2019-1-20 05:11 PM

引用:
原帖由 pinot 於 20-1-2019 03:24 PM 發表

好L長呀!!!!!!!!!!!!!!
作者: 2012sunny    時間: 2019-1-20 05:12 PM

利申:我係男人都為佢行為覺得羞恥
作者: estateman    時間: 2019-1-20 05:17 PM

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 04:43 PM 發表

我敢發誓全是事實,佢阿媽和妹簡直不知所謂。
我媽入院做手術,佢妹話我唔安排佢媽去醫院探病,話我咁樣係無禮貌。
我咁大個人未聽過探病係要人安排,唔係出心㗎咩,你要探咪隨時聯絡你個仔去囉! ...
愛登士家庭
作者: 愛炫美樓奴    時間: 2019-1-20 05:17 PM

8千當8萬使 難聽D講呢種低端人口唔好指望佢會改變,你一係挨一係走。別無他法也。
作者: 小草既朋友    時間: 2019-1-20 05:19 PM

作者: hellopuffy    時間: 2019-1-20 05:19 PM

雖然話「寧教人打仔 莫教人分妻」但對住呢啲垃圾+垃圾家人真係要早走早著!你再對住呢啲人遲早有情緖病,為咗自己同埋個女,你要堅強同埋堅持呀!離婚啦!
作者: 晴雨天    時間: 2019-1-20 05:20 PM

堅強 愛自己 !!
作者: 征服失敗    時間: 2019-1-20 05:23 PM

我响第二個post都俾人鬧媽寶,廢柴😭😭😭
但起碼知自己太太受我家人ge委屈,
都盡量唔俾佢地太多接觸!
只覺得自己父母自己孝順,
因為太太都有父母,
我都會尊重外父外母!
一個女人肯為自己付出同生bb係好幸運,
你老公唔識去珍惜同感恩,
將來一定後悔!
祝你以後生活開心同幸福!
作者: 清晨小小樓奴    時間: 2019-1-20 05:26 PM

樓主努力向前,祝福您。
作者: 真。宇宙的甩頭    時間: 2019-1-20 05:26 PM

如不趁早離婚,待有男人出現才攪,別人就話你不道德,衰女人,趁早雖吧!感同身受。
作者: isaacmadtk    時間: 2019-1-20 05:26 PM

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 05:00 PM 發表

咁重衰格,一個吾肯為家庭付出既男人,自私!
作者: 出入白滑的弟弟    時間: 2019-1-20 05:27 PM

港囡收皮
作者: 1968HK    時間: 2019-1-20 05:33 PM

揀錯一件自私蠢懶+凡事唔上心既老公,樓主幾好做死都係冇用
揀了對的人,雙方表現正正常常已經好幸福
作者: 麥格理    時間: 2019-1-20 05:35 PM

好多不滿喎!
作者: 購物不手軟    時間: 2019-1-20 05:38 PM

真是一個廢男,叫他吃💩啦!
作者: Rocky88abc    時間: 2019-1-20 05:38 PM

引用:
原帖由 estateman 於 2019-1-20 03:50 PM 發表

只怪自己眼光
Agree
作者: 123people    時間: 2019-1-20 05:39 PM

引用:

樓主,這叫一面之詞呀!

叫你老公也來一封信,等香討C兄一起去評論,這才算公平呀,也許討論後能誤會冰釋呢。
作者: Rocky88abc    時間: 2019-1-20 05:39 PM

引用:

準備離婚中
加油
作者: notyet18    時間: 2019-1-20 05:41 PM

男人係公務員黎?住緊政府宿舍?
作者: dyor    時間: 2019-1-20 05:41 PM

一面之詞,好難比意見
作者: 京都花見    時間: 2019-1-20 05:42 PM

引用:

唔貧?睇你寫D嘢,我覺得你系堅貧! 8000蚊對你對他來講都大過天。你如果唔貧一腳伸他出門眼都唔需眨,何來咁多嘢怨?
作者: 飯盒人生    時間: 2019-1-20 05:45 PM

紮棍
作者: pinot    時間: 2019-1-20 05:55 PM

引用:
原帖由 123people 於 2019-1-20 05:39 PM 發表

樓主,這叫一面之詞呀!

叫你老公也來一封信,等香討C兄一起去評論,這才算公平呀,也許討論後能誤會冰釋呢。
我都想佢自己上嚟講下
作者: 123people    時間: 2019-1-20 06:01 PM

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 05:55 PM 發表

我都想佢自己上嚟講下
你通知佢上香討睇睇,佢一定會上來反駁的,一切開心窗,說亮話,經過不同人的見解,大家對誰是誰非總有更深入領會。
作者: Smallbirdy    時間: 2019-1-20 06:06 PM

引用:
原帖由 hellopuffy 於 2019-1-20 05:19 PM 發表

雖然話「寧教人打仔 莫教人分妻」但對住呢啲垃圾+垃圾家人真係要早走早著!你再對住呢啲人遲早有情緖病,為咗自己同埋個女,你要堅強同埋堅持呀!離婚啦! ...
離婚啦!申請綜援,同個女好好生活!然後慢慢打算其他野!
作者: 秋天謝皮的豬豬    時間: 2019-1-20 06:08 PM

快點離開個人渣老公喇。加油💪
作者: index2018    時間: 2019-1-20 06:09 PM

引用:

是我眼光有問題!
其實你地結婚之前有冇一齊同居?
前後分別幾大?
作者: bigbigbc    時間: 2019-1-20 06:09 PM

引用:

準備離婚中
值得恭喜
作者: bigbigbc    時間: 2019-1-20 06:11 PM

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 04:36 PM 發表

我都係咁諗!
呢D人
隨時係唔會比贍養費嘅
作者: wongtailung    時間: 2019-1-20 06:11 PM

唔知妳老公睇唔睇到
作者: money2345    時間: 2019-1-20 06:15 PM

作者: manson582    時間: 2019-1-20 06:22 PM

引用:

最好面對面講多次,睇信同直接溝通係兩種感覺,但要選擇合適的時間
作者: Cool-la-la    時間: 2019-1-20 06:24 PM

其實你同冇老公冇分別
作者: wanmh    時間: 2019-1-20 06:30 PM

引用:

聽完就算,我諗凡事有兩面。可能你老公數你的一封信 會有好多野係同你嘅版本吾同的。
作者: manson582    時間: 2019-1-20 06:31 PM

引用:

準備離婚中
阿女還细,大家再溝女下先啦,睇後可以會改的
作者: 4711    時間: 2019-1-20 06:31 PM

引用:

準備離婚中
希望你同阿女有幸福快樂嘅將來
作者: wanmh    時間: 2019-1-20 06:32 PM

1) 樓主可能平時怨氣太多。對老爺奶奶都吾係幾有禮貌,所以調翻轉男家對女家都吾荒會好
2) 男人有時好動,想玩咪由得佢玩啦,乜都吾比佢去玩女人仲死。
作者: 慢了一步    時間: 2019-1-20 06:32 PM

引用:
原帖由 pinot 於 20/1/2019 03:24 PM 發表

看到妳這篇內容嘗試用另一角度回應妳!
很多人一定會說妳為何要選外向型的男人,為什麼會接受一些不懂得煮飯的男人,不要求對方像廚師,懂得煮飯的男人就是當家中沒有人做飯,他可以自己去做不會餓親自己,識煑食是男人在家的求生技能!
十個男人有八個都不願做家務,若妳家中有兄弟便知道,不要以為嫁了會找到男人願做家務,願做家務的男人為什麼妳當初不選擇他,至於如何叫男人回家吃飯做家務,以妳的家為主,一位男同事也是外向型,每星期兩天和同事打波,每月總有幾天去bar和朋友相聚或打麻雀,妳一定會話為何男人結了婚為什麼仍和豬朋狗友聯絡,於是她選擇叫她丈夫的豬朋狗友回家打麻雀,在大家冇癮下漸漸疏遠,至於叫男人回家吃晚,就靠七八歲的孩子至電給他,打波有什麼好玩,今天是否回家吃飯,孩子問父親要去吃飯你要來,這些說話七八歲的孩子怎會懂得說,誰教小孩子呢不用估都知道,只有子女要求什麼,作為父母要附和,冇得走冇得避
作者: nelsonching    時間: 2019-1-20 06:33 PM

引用:

真係慘喎 咁自私嘅男人都有嘅
要私人空間都唔係咁
作者: manson582    時間: 2019-1-20 06:42 PM

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 05:10 PM 發表

都係㗎!
我最差就係唔聽佢媽話接待黑工嚟我家住一個月。
最差係我爸無依佢媽指示揀好日子好時辰死。
最差係任佢放工唔洗做家務唔洗湊女。
最差係接受佢每月8000養女嘅offer。
最差係出錢搬屋裝修。 ...
其實真係-路生活-路要溝通,你之前真係太忍讓!
作者: d2d    時間: 2019-1-20 06:43 PM

引用:

準備離婚中
放下心結,有能力選擇這一步未嘗也件好事,希望樓主日後生活快樂
作者: 金鴻峰    時間: 2019-1-20 06:46 PM

真係血的控訴
作者: 台灣小榴槤    時間: 2019-1-20 06:47 PM

你吾離婚就人生己完!
作者: 喜歡甜品    時間: 2019-1-20 06:52 PM

希望樓主能盡快從傷痛中走出來,將來同媽媽,亞女好好生活。
作者: dd.chan    時間: 2019-1-20 06:53 PM

同一個事事不顧的廢人在一齊,不如離婚好好地生活。
作者: pinot    時間: 2019-1-20 06:55 PM

引用:
原帖由 wanmh 於 2019-1-20 06:30 PM 發表

聽完就算,我諗凡事有兩面。可能你老公數你的一封信 會有好多野係同你嘅版本吾同的。
我誠邀佢嚟數我
作者: roycheng0716    時間: 2019-1-20 06:56 PM

既然咁唔滿意,又何必再係咁呢?搵個個亦會歷史重演,不如改變一下心態吧!
作者: toptoptopsing    時間: 2019-1-20 06:57 PM

引用:

睇來你老公有排都未定性。有排你受,傾,閙,講都冇用。要佢識諗先有用同轉變。
作者: lelele007    時間: 2019-1-20 06:57 PM

辛苦你同小朋友
作者: Dawn.    時間: 2019-1-20 06:57 PM

作者: pinot    時間: 2019-1-20 06:58 PM

引用:
原帖由 wanmh 於 2019-1-20 06:32 PM 發表

1) 樓主可能平時怨氣太多。對老爺奶奶都吾係幾有禮貌,所以調翻轉男家對女家都吾荒會好
2) 男人有時好動,想玩咪由得佢玩啦,乜都吾比佢去玩女人仲死。 ...
我從來對住佢媽佢妹唔出聲,可能因為咁佢哋覺得我唔禮貌。
但當日傾結婚,佢媽講明只會比38000禮金,唔會比多,你自己決定要不要。佢妹就叫佢媽唔好買龍鳳鈪比我,個日開始我已經對呢兩個人無話可說。
作者: roycheng0716    時間: 2019-1-20 06:59 PM

引用:
原帖由 pinot 於 2019-1-20 05:06 PM 發表

我諗我會直接離婚多
咁駛鬼寫信,直接休夫!
作者: orangeroad    時間: 2019-1-20 07:00 PM

樓主,你老公簡直係一條廢柴。

我係男人,都睇唔過眼。
作者: symphonicdance    時間: 2019-1-20 07:02 PM

從新出發,加油!
作者: Izumi98    時間: 2019-1-20 07:05 PM

樓主老公真係超級自私。 有冇比呢篇野你老公睇?  佢唔深切改過反醒下再一齊相處落去都好辛苦。