標題: [陀B生活][初生BB (0-3個月)] 老婆就黎生,好緊張又擔心! [打印本頁]

作者: 股你唔到    時間: 2018-6-9 01:49 AM

見太太情緒好起伏,好多野都好驚,佢好怕痛架,其實我都好擔心呀,希望有人扶持下,比多D正能量我地
作者: mirandababy    時間: 2018-6-9 08:57 AM

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-9 01:49 AM 發表

見太太情緒好起伏,好多野都好驚,佢好怕痛架,其實我都好擔心呀,希望有人扶持下,比多D正能量我地
最緊要你個人存在,幫手
生之前兩星期,生之後一個月左右
無咩特別事麻煩你留響老婆視線範圍內
果段時間好易亂諗!
作者: heart12    時間: 2018-6-10 12:44 AM

順其自然放鬆d啦!生仔吾系太可怕的!! 愈放鬆到生時愈易生!!
作者: heart12    時間: 2018-6-10 12:46 AM

如果平時有經歷m痛的,就更加不覺陣痛太痛,因開頭陣痛時就好像m痛!!
作者: jennylady    時間: 2018-6-10 09:23 AM

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-9 01:49 AM 發表

順產一定痛架啦,人體能承受痛楚的極限
作者: 香香芝芝士    時間: 2018-6-10 08:00 PM

會過去的! 唔好產後抑鬱
作者: 白人牙刷    時間: 2018-6-10 09:35 PM

好多媽媽都怕痛,都一樣咁樣生
我連抽血都怕,都一樣係順產,依家小朋友都已經歲半
記住一樣野,生仔嘅陣痛只係佔人生好少嘅時間
即係話好快就會過,唔需要擔心
順其自然,bb要出黎就會出黎
我諗擔心同驚都係因為唔知陣痛幾時到,每日每時每刻都有機會係我嗰陣都好怕
好彩老公由陣痛陪到我生完,全程喺度支持我,陪我傾計,引開我注意,我先過得咁順利
作者: 股你唔到    時間: 2018-6-10 10:37 PM

引用:
原帖由 白人牙刷 於 2018-6-10 09:35 PM 發表

好多媽媽都怕痛,都一樣咁樣生
我連抽血都怕,都一樣係順產,依家小朋友都已經歲半
記住一樣野,生仔嘅陣痛只係佔人生好少嘅時間
即係話好快就會過,唔需要擔心
順其自然,bb要出黎就會出黎
我諗擔心同驚都係因為唔知陣痛幾時到,每日每時每刻都有機會係我嗰陣都好怕
好彩老公由陣痛陪到我生完,全程喺度支持我,陪我傾計,引開我注意,我先過得咁順利 ...
我地係公立生,我唔可以一路陪住佢,我都好無奈,唔知點解佢可以甘驚,有一次上堂,睇到個真實生產過程,我太太驚左成晚,面青青,成晚無講過野
作者: 股你唔到    時間: 2018-6-10 10:40 PM

引用:
原帖由 香香芝芝士 於 2018-6-10 08:00 PM 發表

會過去的! 唔好產後抑鬱
我都唔知佢會唔會有抑鬱,只會識喊,唔會堅持同努力面對,再係甘我都頂唔順
作者: Monggg    時間: 2018-6-11 12:14 AM

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-10 10:40 PM 發表

我都唔知佢會唔會有抑鬱,只會識喊,唔會堅持同努力面對,再係甘我都頂唔順
你地下次去健康院/醫院覆診嗰時要同姑娘講聲佢咁嘅情況,睇下佢地會唔會跟進返

如果唔係真係驚佢產前抑鬱喎
作者: 白人牙刷    時間: 2018-6-11 01:08 AM

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-10 15:37 發表

我地係公立生,我唔可以一路陪住佢,我都好無奈,唔知點解佢可以甘驚,有一次上堂,睇到個真實生產過程,我太太驚左成晚,面青青,成晚無講過野 ...
我都好記得生之前睇過嗰段紀錄片,由陣痛到生
我一路睇一路喊住同老公講好驚
之後啲生過嘅朋友又不停嚇我話會好辛苦好痛
但陣痛一開始,所有驚嘅感覺冇晒,因為太痛
所以淨係想bb快啲順利咁出黎
叫你老婆信我,陣痛一黎就唔會再驚,因為嗰刻只會諗住快啲痛完生完,個腦乜都諗唔到
不過真係咁驚就打無痛,支針幫我由4度頂到9度都冇痛嘅感覺
慳返啲力氣推個bb出黎
到開晒度數你就入得去陪產,到時捉住老婆隻手,話佢知你喺度陪實佢,咁樣佢就會有更多勇氣去努力
祝你地順順利利,bb健健康康
作者: 股你唔到    時間: 2018-6-11 01:13 AM

引用:
原帖由 白人牙刷 於 2018-6-11 01:08 AM 發表

我都好記得生之前睇過嗰段紀錄片,由陣痛到生
我一路睇一路喊住同老公講好驚
之後啲生過嘅朋友又不停嚇我話會好辛苦好痛
但陣痛一開始,所有驚嘅感覺冇晒,因為太痛
所以淨係想bb快啲順利咁出黎
叫你老婆信我,陣痛一黎就唔會再驚,因為嗰刻只會諗住快啲痛完生完,個腦乜都諗唔到
不過真係咁驚就打無痛,支針幫我由4度頂到9度都冇痛嘅感覺
慳返啲力氣推個bb出黎
到開晒度數你就入得去陪產,到時捉住老婆隻手,話佢 ...
多謝你呀,希望係順順利利,但係我太太無諗過做無痛,插支甘長的針入去佢仲驚
作者: 白人牙刷    時間: 2018-6-11 03:53 AM

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-10 18:13 發表

多謝你呀,希望係順順利利,但係我太太無諗過做無痛,插支甘長的針入去佢仲驚
冇嘅,寧願拮針痛一下但之後可以放鬆幾個鐘定唔打針但痛到最後冇力生係個人選擇黎
當然有啲媽媽真係忍到或用笑氣就得
我就冇咁好彩,笑氣淨係令到我想嘔同頭暈,完全止唔到痛
我有個怕痛嘅朋友當初話點都唔會打無痛,話為個b點都會忍得到,結果開到3度就嗌晒救命,係咁㩒鐘叫姑娘搵麻醉師打針
第一胎一般黎講比較耐,痛起上黎可以係10個鐘以上
我自己就由陣痛到生用左17個鐘,有朋友48個鐘,有幾個好好彩4個鐘內就生完
香港打無痛要預先book定嗎?定係隨時都有麻醉師準備好?
如果要book嘅就book左先,假如你老婆臨時改變主意都叫有plan b,唔洗痛咁耐先
作者: 香香芝芝士    時間: 2018-6-11 11:06 AM

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-10 10:40 PM 發表

我生bb前一樣,怕呢樣個樣,怕咩?咪怕生生下要轉開刀,生生下怕自己C左...又怕bb C左,其實你算係一個旁觀者,唔明陀緊個媽媽心情,又怕佢唔夠營養,又怕將來呢樣個樣,已經好多野怕同擔心。

生完bb,老公冇安慰,痛到我半死,仲要失血 暈,要輸血,出院,bb係咁喊,大家初初對呢樣野好蒙糊,喊咩?搞咁耐都仲喊,心情自不然都唔好,我勸你 你有心理準備。

做得人老豆 ,你要包容bb喊聲,要醒訓,唔好咩都靠人去做,bb你都有份,兩幾個月你真係要堅持,體諒,比多d支持老婆,產後樣會變 殘 累 冇精神,唔好責怪。
作者: 香香芝芝士    時間: 2018-6-11 11:08 AM

我都有一樣逃避過,可唔可以唔生? 遲多一日生 就多一日逃避現實
作者: 白人牙刷    時間: 2018-6-11 02:32 PM

引用:
原帖由 香香芝芝士 於 2018-6-11 04:08 發表

我都有一樣逃避過,可唔可以唔生? 遲多一日生 就多一日逃避現實
生完之後更懷念生之前嘅自由自在
但見到小朋友撒嬌,又會覺得有佢真係好好矛盾
師姐,你最近點呀?
作者: 山邊性感的OL    時間: 2018-6-11 04:55 PM

果段時間好易亂諗!
作者: 香香芝芝士    時間: 2018-6-11 06:23 PM

引用:
原帖由 白人牙刷 於 2018-6-11 02:32 PM 發表

生完之後更懷念生之前嘅自由自在
但見到小朋友撒嬌,又會覺得有佢真係好好矛盾
師姐,你最近點呀?
呀仔呢期體弱,明明出世有8磅幾,應該好健康先岩,但最近入左院,出完院一星期尋日咳,黎緊打兩個月針,我怕怕佢會燒,最幣 聽日返工,睇唔到佢最新情況。
作者: mirandababy    時間: 2018-6-11 10:43 PM

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-10 10:37 PM 發表

我地係公立生,我唔可以一路陪住佢,我都好無奈,唔知點解佢可以甘驚,有一次上堂,睇到個真實生產過程,我太太驚左成晚,面青青,成晚無講過野 ...
公立唔一定可以陪,但多數都可以陪,記得問清楚
作者: 白人牙刷    時間: 2018-6-11 11:26 PM

引用:
原帖由 香香芝芝士 於 2018-6-11 11:23 發表

呀仔呢期體弱,明明出世有8磅幾,應該好健康先岩,但最近入左院,出完院一星期尋日咳,黎緊打兩個月針,我怕怕佢會燒,最幣 聽日返工,睇唔到佢最新情況。 ...
打針冇事嘅,通常一日內就退燒
但咩事入院?
作者: textla    時間: 2018-6-15 10:16 PM

作者: 艾尾尾    時間: 2018-6-17 01:33 AM

小心產後憂鬱症
作者: heinlo    時間: 2018-6-17 01:48 AM

你既情緒都會好帶動太太既情緒嫁。所以你都要加油呀💪💪
作者: 股你唔到    時間: 2018-6-17 01:51 AM

引用:
原帖由 heinlo 於 2018-6-17 01:48 AM 發表

你既情緒都會好帶動太太既情緒嫁。所以你都要加油呀💪💪
多謝呀,我有控制住自己,希望太太可以平和D
作者: 地獄綠色高潮    時間: 2018-6-17 01:58 AM

陪住你太太!同佢行下、散步、傾下計,梳導佢情緒!令佢安心一D!
作者: wahlaiest    時間: 2018-6-17 02:37 AM

如何連你都驚 你太太會仲驚 俾d信心佢
作者: kukuna_2    時間: 2018-6-17 06:05 AM

引用:

陪產、打無痛妢娩、處理好婆媳關係、多陪多關心多體諒⋯就已經幫到好多
作者: steven26e    時間: 2018-6-17 06:20 AM

引用:

加油呀💪
作者: waynelam1988    時間: 2018-6-17 08:04 AM

放鬆啦, 你緊張令你老婆更緊張
作者: sspman    時間: 2018-6-17 08:44 AM

引用:

開刀唔太痛
作者: leegcf    時間: 2018-6-17 09:26 AM

引用:

努力
作者: 炎夏自信的狗奴    時間: 2018-6-17 11:05 AM

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-10 10:37 PM 發表

公立系可以陪
我姐夫都有陪家姐生
作者: liusunny    時間: 2018-6-17 02:25 PM

放松心情!真嘅惊就选择开刀生……至少🈚甘恐惧!我呢胎都系准备去私家剖腹产
作者: 死P仔    時間: 2018-6-17 02:30 PM

引用:

好好睇住佢,返工打多D電話比佢,手機一定要收到同跟身,祝一切順利。
作者: misopauly    時間: 2018-6-17 03:07 PM

Thanks for sharing
作者: Yarkol    時間: 2018-6-17 03:31 PM

必需陪入産房
作者: 純情小帥帥    時間: 2018-6-17 06:03 PM

引用:

作為老公比D支持佢話比佢知無論幾痛都有你係度
作者: whatthefxuk    時間: 2018-6-17 06:03 PM

放鬆 無事
作者: 前來外圍的盡頭    時間: 2018-6-17 06:17 PM

恭喜恭喜
作者: monchan91    時間: 2018-6-17 06:53 PM

引用:

祝 你太太順順利利   生個健康寶寶
作者: lung007    時間: 2018-6-17 07:15 PM

作者: 明日失控的隊長    時間: 2018-6-17 08:20 PM

加油
作者: 夏天的神話    時間: 2018-6-17 09:15 PM

作者: 清晨永恆的婆仔    時間: 2018-6-17 09:24 PM

加油
作者: 豬頭發    時間: 2018-6-17 10:34 PM

引用:

記得入去睇住 支持老婆又見證bb出世加油
作者: 股你唔到    時間: 2018-6-17 10:44 PM

引用:
原帖由 豬頭發 於 2018-6-17 10:34 PM 發表

記得入去睇住 支持老婆又見證bb出世加油
多謝呀
作者: 西部紅色馬    時間: 2018-6-17 10:46 PM

引用:

陪住老婆,執定個包,隨時入院!
作者: Abcjpg    時間: 2018-6-17 10:56 PM

睇多點媽媽的分享就知,放鬆心情享受現正生活,生完小孩你會停不了的忙碌
作者: 1米35    時間: 2018-6-17 11:06 PM

算是女人生命中的重要時刻吧!多關心一下她吧.另外請相信助產師們吧!如果連你也忐忑不安,會影響到她的
作者: Cat88cat88    時間: 2018-6-17 11:37 PM

引用:

你老婆幾多歲呀?

我老婆得廿一歲…

陀緊孖胎八月生…

又係怕痛日日喊…
作者: 股你唔到    時間: 2018-6-18 12:04 AM

引用:
原帖由 Cat88cat88 於 2018-6-17 11:37 PM 發表

你老婆幾多歲呀?

我老婆得廿一歲…

陀緊孖胎八月生…

又係怕痛日日喊…
我老婆30 歲,孖胎正呀,恭喜呀,其實我唔明驚咩,但係睇到太太個樣我好擔心
作者: 股你唔到    時間: 2018-6-18 12:06 AM

引用:
原帖由 Cat88cat88 於 2018-6-17 11:37 PM 發表

你老婆幾多歲呀?

我老婆得廿一歲…

陀緊孖胎八月生…

又係怕痛日日喊…
del...
作者: Cat88cat88    時間: 2018-6-18 12:07 AM

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-18 12:06 AM 發表

del...
多謝先…

加油努力呀!
作者: Cat88cat88    時間: 2018-6-18 12:11 AM

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-18 12:04 AM 發表

我老婆30 歲,孖胎正呀,恭喜呀,其實我唔明驚咩,但係睇到太太個樣我好擔心
我都係咁呀!

我又幫唔到佢

只可以成日哄吓佢

錫吓佢…睇住BB踢肚

吓佢…
作者: vcnic    時間: 2018-6-18 12:21 AM

算吧啦,叫你老婆好好享受下呢排,遲啲個b出左世先係問題。唔好再睇生b片,自己嚇自己。

安排好坐月野,一定要有人幫你湊b同照顧你老婆。
作者: bubuleung    時間: 2018-6-18 01:24 AM

引用:

執定走佬袋,準備路缐去醫院,加油兄弟
作者: 股你唔到    時間: 2018-6-18 01:45 AM

引用:
原帖由 bubuleung 於 2018-6-18 01:24 AM 發表

執定走佬袋,準備路缐去醫院,加油兄弟
thanks bro !!
作者: 留金對月    時間: 2018-6-18 07:52 AM

引用:

我细路出世在公立也有我倍住老婆😁
作者: kwma    時間: 2018-6-18 11:25 AM

引用:

有愛心就得,支持
作者: 大林林    時間: 2018-6-18 12:21 PM

拿拿臨去揾個呀二回家分擔老婆工作 ,日頭幫手洗衫、抹地、洗廁所、煮飯,陪呀大傾計,BB出世幫手湊B。
晚上又可以陪你訓,唔怕你出去滾
作者: Ironman22    時間: 2018-6-18 01:35 PM

太太生完俾多d時間佢休息,餵夜奶、換尿片嗰d盡量你做。我當年都全包夜奶,老婆一次餵夜奶都無試過。

小朋友出世後,家裡會多好多生氣…
作者: conpoy    時間: 2018-6-18 01:52 PM

講多啲岩聽說話。畀信心佢 話生左之後如何開心😃
作者: 平淡的足跡    時間: 2018-6-18 02:04 PM

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-18 12:04 AM 發表

要相信HK医療体系, 你多d陪佢, 一定冇問题
作者: king2088    時間: 2018-6-18 03:03 PM

唔使擔心就是屙屎一樣咋,不過第一次就好似屙爛屎咁樣好似屙極都屙唔晒同埋時間特別長啲嘅,如果你老婆去選擇開刀攞出黎咁,又唔痛又好快。
作者: bubuleung    時間: 2018-6-18 07:28 PM

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-18 01:45 AM 發表

thanks bro !!
做左老豆話比我們知道,祝順順利利
作者: tfortest    時間: 2018-6-18 07:51 PM

係度問
作者: 超人家族    時間: 2018-6-18 09:19 PM

引用:
原帖由 mirandababy 於 2018-6-11 10:43 PM 發表

公立唔一定可以陪,但多數都可以陪,記得問清楚
QM可以陪到生,剪埋臍帶
作者: fbbe2188c7b0cf    時間: 2018-6-20 10:50 PM

加油 佢生個陣陪係佢身邊就足夠
作者: 另一個天堂    時間: 2018-6-22 11:58 AM

生死有命,富豪由天