標題: 有咩專櫃化妝品係你覺得好用? [打印本頁]

作者: mikosan    時間: 2018-4-17 08:42 PM     標題: 有咩專櫃化妝品係你覺得好用?

並標明你係乾肌/混合/油性
歡迎一齊討論
作者: iloveantonio    時間: 2018-4-17 11:01 PM

基本上係香港開超過五年以上的專櫃品牌, 一定好用,
否則香港租咁貴, 唔好用等執咩
只係睇下適唔適合你姐

我喜歡試新野,用野又無長性,所以無用D好貴既護膚品, 都唔會用晒成條LINE,
主要揀口碑, 冷門小小, 咁個牌子花係廣告費度就會小DD
盡量唔用韓國護膚品,
我自己係步向衰老的混合以前偏油, 依家偏乾肌

依家用得最多的兩個牌子就是
1.美國skinceuticals, 鍾意佢專業功能產品, 抗氧化去細紋
佢既皇牌產品我都有用, CF,B5,RA水,防曬,phyto,AGE

2.德國Dr. Hauschka,
洗面膏, 洗面乳, 調理水, 油皮調理水, 甘露, day cream, 面膜都有用

其餘用得叫做多產品的牌子有
日本Cruel:卸妝,洗面,爽膚水
德國AnneMarie Borlind : eye cream / 精華素
德國Eucerin : 精華 /eye cream
法國Vichy : 保濕/噴霧

作者: ~Rita_BB~    時間: 2018-4-18 10:54 AM

我覺得DIOR挺好的。

至於膚質嘛,由於沒經過專業分析,我也不清楚耶
作者: mikosan    時間: 2018-4-18 03:06 PM

引用:
原帖由 ~Rita_BB~ 於 2018-4-18 10:54 AM 發表

我覺得DIOR挺好的。

至於膚質嘛,由於沒經過專業分析,我也不清楚耶
用咩啲咩產品?
作者: mikosan    時間: 2018-4-18 03:07 PM

我有用過chanel、ysl口紅
chanel、la mer粉底
無一樣覺得好用
作者: ~Rita_BB~    時間: 2018-4-18 03:25 PM

引用:
原帖由 mikosan 於 2018-4-18 03:06 PM 發表

用咩啲咩產品?
dior addict lip glow
作者: 油站回收的烈女    時間: 2018-4-19 08:48 AM

引用:
原帖由 ~Rita_BB~ 於 2018-4-18 03:25 PM 發表

dior addict lip glow
呢個係好 回購好多次
作者: 高志森    時間: 2018-4-19 09:19 AM

Cdp : silk cream foundation / highlight #11 
Laura Mercier : baked highlight #01
Dior : forever compact
by terry : lose powder 
MUF : HD stick foundation / face & body foundation

以上用過好用
底妝多數專櫃好
作者: yeemeif    時間: 2018-4-19 01:37 PM

引用:
原帖由 mikosan 於 2018-4-18 03:07 PM 發表

無一樣覺得好用
Ysl唇膏簡直衰過幾十蚊貨仔,用咗幾次就放埋一邊,之後掉埋
作者: 肥絲大隻    時間: 2018-4-19 03:16 PM

貴婦果d牌子係咪真係好好用
la mer, hr果d
hr mascara真係好用
佢既護膚品又如何?
作者: 生菜魚肉是大愛    時間: 2018-4-20 02:15 AM

護膚品用fresh serum, cleanser, clinique lotion, gel cream, 防曬用雪肌精,都幾好用
底妝用make up forever, double wear, 都ok, double wear 夠Long lasting
作者: yeemeif    時間: 2018-4-20 08:40 AM

引用:
原帖由 生菜魚肉是大愛 於 2018-4-20 02:15 AM 發表

護膚品用fresh serum, cleanser, clinique lotion, gel cream, 防曬用雪肌精,都幾好用
底妝用make up forever, double wear, 都ok, double wear 夠Long lasting
雪肌精防晒唔知點解搽完塊面油油地,立立令,我冬天先用到
作者: samstan2012    時間: 2018-4-20 10:14 AM

chanel dimentions mascara
chanel lip blush 416
mufe 極致防水煙燻黑睫毛膏
mufe HD consealer
dior mascara base
nars eyeshadow duo
lunasol loose powder
cdp radiant cream foundation
cdp highlight 14
YSL blush (powder)
Becca luminous blush
Becca highlight moonstone

作者: 100000volt    時間: 2018-4-20 01:49 PM

引用:
原帖由 yeemeif 於 2018-4-19 01:37 PM 發表

我都覺得流料喎,甚粗嘅製作
作者: NANABbbbbb    時間: 2018-4-20 03:27 PM

呢款真心唔錯Ga

圖片附件: mobile_1.jpg (2018-4-20 03:27 PM, 300.08 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: NANABbbbbb    時間: 2018-4-20 03:31 PM

粉底液最近偏好Estee Lauder 最新個款double  Wear
作者: yeemeif    時間: 2018-4-20 05:00 PM

引用:
原帖由 100000volt 於 2018-4-20 01:49 PM 發表

我都覺得流料喎,甚粗嘅製作
innisfree仲好過佢
作者: Koreansandwich    時間: 2018-4-20 10:45 PM

引用:
原帖由 yeemeif 於 2018-4-19 01:37 PM 發表

絕對同意,賣咁貴,opera max factor visee 都好過佢!
作者: yeemeif    時間: 2018-4-20 10:59 PM

引用:
原帖由 Koreansandwich 於 2018-4-20 10:45 PM 發表

絕對同意,賣咁貴,opera max factor visee 都好過佢!
我從未試過掉唇膏,佢真係第1支,仲要係最貴嘅一支
作者: sleepingyan2000    時間: 2018-4-21 03:17 AM

小妹都喜歡試新野,但護膚品來說只限免費給小妹sample才試, 自己不會專登買來試. 一來專登買來試如不合用浪費錢, 浪費資源及浪費地方放置. 二來朋友及同事太喜歡小妹當白老鼠, 如果小妹呢d冇敏感既皮膚都極不合用既話, 件產品都唔方好用.所以小妹已極多sample排隊試, 真係有時要搽埋身先KO到

我雖然喜歡試新野,但用野有長期性. 用開好用就不想轉, 除非試到一樣產品比用開的好用及價錢比之前便宜, 才會轉. 小妹用護膚品比化妝品捨得用貴dd(只是dd, 不會太驚人,趁減價才買), 但唔會用晒成條LINE, 因為不一定整條line的每件產品都好用. 通常每條line都有一,兩件比較岀類拔萃的產品
主要揀自己試了sample覺得好用的產品, 及價錢自己可接受的範圍, 至於口碑,品牌,及產品宣傳花費绝不是小妹考慮範圍. 如果件產品好用及價錢自己可接受的話我不會理埋生意老d諗法. 但產品的產地我是比較着重, 護膚品偏向瑞士及法國比較適合自己
盡量唔用韓國護膚品, 因為試親韓國sample都覺得冇野睇或中伏

利申, 混合性偏油

一向用開牌子就是
瑞士suisse programme,法國 NUXE
洗面乳, 爽膚水

suisse programme (很多條line, 唯一唔用淺紫色個條line, 覺得不合小妹, 小妹最喜歡用是GIGAWHITE條LINE)
精華素, night cream, eye serum,  面膜, 保濕噴霧

潤唇膏:vaseline 凡士林

其餘用緊產品的牌子有
日本ES卸妝cream,Kanebo眼唇卸妝液(綠色方樽), 花王防曬(搽身)
韓國mise en scene 髮尾油(小妹唯一讚好的韓國護理產品)
法國Avene, 土耳其gulsha: 保濕噴霧

化妝品
日本coffret d'or, kate:妝前底霜, 粉餅, 或霧面粉底液
眼影: Urban Decay(美國或加拿大產地), 日本canmake,kose esprique, 韓國cyber colour
胭脂: 冇指定品牌, 用贈品都用了不同牌子
日本睫毛液: Dejavu, MJ, Kiss me
遮暇膏: 韓國saem(呢件是小妹罕有讚好的韓國化妝產品)
美國眉膏: Benefit
美國遮毛孔膏: benefit porefessional(夏天才用少少, 因為有少少控油作用)
唇膏:冇指定品牌, 少買少塗, relvon, visee, dior(趁開倉買, 只是$65)

作者: samstan2012    時間: 2018-4-21 01:23 PM

引用:
原帖由 NANABbbbbb 於 2018-4-20 15:27 發表

呢款真心唔錯Ga
同意呢支好用
作者: BlingBlingBa    時間: 2018-4-21 01:35 PM

我用專櫃既化妝品唔多,So far以下既items對我來講都幾好用。
Dior addict lip stick
Laura Mercier - primer/ flawless fusion ultra-longwear foundation / tinted moisturiser / loose powder
Bobbie brown - eyebrow pencil
作者: misswanderer    時間: 2018-4-21 01:45 PM

我係乾肌嘅,專櫃品牌黎呢堆都幾推

ysl youth liberator 幾好用,唔會甩皮好貼
返工會用bareminerals bare pro粉餅,好透氣同自然,用左佢皮膚穩定左好多
shu嘅眼影同胭脂啲粉係細緻同貼服,唇膏都好正,matt 係唔會乾。但佢其他好似底妝同粉底就好伏....
作者: jessicayuan    時間: 2018-4-21 09:01 PM

引用:
原帖由 iloveantonio 於 2018-4-17 11:01 PM 發表

基本上係香港開超過五年以上的專櫃品牌, 一定好用,
否則香港租咁貴, 唔好用等執咩
只係睇下適唔適合你姐

我喜歡試新野,用野又無長性,所以無用D好貴既護膚品, 都唔會用晒成條LINE,
主要揀口碑, 冷門小小, 咁個 ...
我油性皮膚!eye 主要全Tom Ford ! Eye liner , primer and eye shadow ! 用其它一定熊貓!唇膏用ysl 主要!而面托賴吾駚用粉底,但會用canvas 或NARS crystal powder,等皮膚無咁lum
作者: leelee110    時間: 2018-4-21 09:43 PM

乾性+好薄皮膚,除左易泛紅之外冇咩要遮
1. cdp radiant foundation - 對我來講夠遮暇, 1年4季都用倒,偶而冬天好乾既時候要加少少精華油。喜歡佢有光澤, 影相出來效果好靚
2. by Terry hydrating loose powder
3. chantecaille just skin
作者: 100000volt    時間: 2018-4-22 01:36 PM

引用:
原帖由 leelee110 於 2018-4-21 09:43 PM 發表

乾性+好薄皮膚,除左易泛紅之外冇咩要遮
1. cdp radiant foundation - 對我來講夠遮暇, 1年4季都用倒,偶而冬天好乾既時候要加少少精華油。喜歡佢有光澤, 影相出來效果好靚
2. by Terry hydrating loose powder
3. ch ...
chantecaille just skin係好東西
作者: 午夜含情的畫筆    時間: 2018-4-22 05:22 PM

引用:
原帖由 sleepingyan2000 於 2018-4-21 03:17 AM 發表

小妹都喜歡試新野,但護膚品來說只限免費給小妹sample才試, 自己不會專登買來試. 一來專登買來試如不合用浪費錢, 浪費資源及浪費地方放置. 二來朋友及同事太喜歡小妹當白老鼠, 如果小妹呢d冇敏 ...
dior有開倉!?邊度?
作者: sleepingyan2000    時間: 2018-4-23 01:31 AM

上年的事了, 在太古坊開倉, 是office hour 開倉個隻, 不只dior化妝品,護膚品, 衣服及鞋都有(手袋就冇))如妳在附近上班及上班時間夠彈性才有得諗. 小妹份工經常要出外走動,尤其鲗魚涌附近, 所以0個時有機會看看有乜震撼價, 當時只買了支唇彩($65), 趁平有機會試試是否好用(出面賣2百多元小妹真係唔捨得買), 當時很多熱門颜色也賣晒(例如比較matt, nude或近透明的颜色,一般人覺得比較o岩用). 不過小妹鍾情"閃", 所以冇關係. 買了支686色唇彩, 真係唔錯,起碼不需用潤唇膏打底咁麻煩, 間中塗塗也不錯.
拍攝不覺太閃, 但真實是頗閃, 試過比同事或其他牌子counter的BA問小妹塗了甚麼牌子的唇膏, 很閃很出很漂亮, 說隻色很襯小妹

圖片附件: IMG_6676.jpg (2018-4-23 01:31 AM, 211.83 KB) / 該附件被下載次數 11

圖片附件: IMG_6675.jpg (2018-4-23 01:31 AM, 296.56 KB) / 該附件被下載次數 7

圖片附件: IMG_6689.jpg (2018-4-23 01:34 AM, 157.59 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: 午夜含情的畫筆    時間: 2018-4-23 03:17 AM

引用:
原帖由 sleepingyan2000 於 2018-4-23 01:31 AM 發表

上年的事了, 在太古坊開倉, 是office hour 開倉個隻, 不只dior化妝品,護膚品, 衣服及鞋都有(手袋就冇))如妳在附近上班及上班時間夠彈性才有得諗. 小妹份工經常要出外走動,尤其鲗魚涌附近, 所以0個時 ...
尼隻我有支661,不過正價買入
仲要唔知俾我塞咗去邊
我好少上fb之類平台,如果今年再開倉,到時可以pm我嗎?
作者: amy_leung    時間: 2018-4-23 05:03 AM

引用:
原帖由 sleepingyan2000 於 2018-4-23 01:31 AM 發表

上年的事了, 在太古坊開倉, 是office hour 開倉個隻, 不只dior化妝品,護膚品, 衣服及鞋都有(手袋就冇))如妳在附近上班及上班時間夠彈性才有得諗. 小妹份工經常要出外走動,尤其鲗魚涌附近, 所以0個時 ...
sis如今年有開倉能否告知,有興趣謝謝你
作者: 橡膠WING    時間: 2018-4-23 06:30 PM

引用:
原帖由 mikosan 於 2018-4-18 03:07 PM 發表

無一樣覺得好用
我反而又幾鐘意CHANEL D化妝品喎@@
次次出新嘢都會去專櫃試下,之前出個支胭脂唇彩我都幾鐘意
霧面但又唔會太乾,呢種TEXTURE都真係唔係咁易搵得到!
作者: sleepingyan2000    時間: 2018-4-24 02:09 AM

引用:
原帖由 午夜含情的畫筆 於 2018-4-23 03:17 AM 發表

尼隻我有支661,不過正價買入
仲要唔知俾我塞咗去邊
我好少上fb之類平台,如果今年再開倉,到時可以pm我嗎?
小妹都好少上fb之類平台. 而且除了呢支唇彩, 及後久以前買過一盒胭脂之外,就未買過Dior野. 只不過個次機緣巧合下,見完客有時間剩, 見之前排長龍入dior開倉的位置冇人排隊(正值一般人上班時間), 便吸引小妹入內闖闖.
下次如果知道dior在太古坊開倉當然可以pm妳
作者: sleepingyan2000    時間: 2018-4-24 02:09 AM

引用:
原帖由 amy_leung 於 2018-4-23 05:03 AM 發表

sis如今年有開倉能否告知,有興趣謝謝你
當然可以
作者: 午夜含情的畫筆    時間: 2018-4-24 02:29 AM

引用:
原帖由 sleepingyan2000 於 2018-4-24 02:09 AM 發表

小妹都好少上fb之類平台. 而且除了呢支唇彩, 及後久以前買過一盒胭脂之外,就未買過Dior野. 只不過個次機緣巧合下,見完客有時間剩, 見之前排長龍入dior開倉的位置冇人排隊(正值一般人上班時間), 便吸引小妹入內闖 ...
些些先
作者: maryamaku    時間: 2018-4-28 04:14 PM

Covermark,Tom ford,CPB係回購List
作者: bananachippy    時間: 2018-4-28 04:50 PM

Paul & joe.胭脂
作者: lovely_winnie    時間: 2018-4-28 08:13 PM

引用:
原帖由 maryamaku 於 2018-4-28 04:14 PM 發表

Covermark,Tom ford,CPB係回購List
Tom ford 邊啲make up 好用?
作者: cancan:)    時間: 2018-4-28 08:26 PM

你用邊隻chanel, ysl唇膏呀?我覺得好好用呀 (我鍾意Chanel rouge allure ink, ysl 圓管)
chanel 粉底液就不過不失啦,粉餅我用過黑盒,有妝感囉,個效果我覺得都唔錯 ge, depends 各人要求啦,你覺得點唔好用法?
作者: 100000volt    時間: 2018-4-28 08:34 PM

BB 蟲草粉底,shu 武士刀,nars 碎粉,mufe base 同碎粉,ysl instant moisture glow, ysl 金盒two way cake. dior addict 唇膏

冬天混乾 夏天混油

作者: inson732    時間: 2018-5-1 01:13 PM

引用:
原帖由 橡膠WING 於 2018-4-23 06:30 PM 發表

我反而又幾鐘意CHANEL D化妝品喎@@
次次出新嘢都會去專櫃試下,之前出個支胭脂唇彩我都幾鐘意
霧面但又唔會太乾,呢種TEXTURE都真係唔係咁易搵得到!
有無用過CHANEL粉底丫?如有覺得邊隻好用?
作者: 天真等於蠢    時間: 2018-5-1 09:28 PM

Make-up
BB cushion: laneige
Concealer: nars(膏)/cdp
碎粉:Lm
煙枝:Mac/nars
中性肌
作者: 心深掛念你    時間: 2018-5-1 11:26 PM

Laneige : BB cushion
Ipsa: Toner, Metabolizer, targeted effect S
Clinque:  Moisture Surge Extended Thirst Relief
作者: milktmn    時間: 2018-5-1 11:50 PM

BB cream: mioggi DNA
胭脂膏: chanel
碎粉: ettusis
benfit professional隱形毛孔專家
作者: 天天vip    時間: 2018-5-2 06:47 PM

引用:
原帖由 sleepingyan2000 於 2018-4-24 02:09 AM 發表

小妹都好少上fb之類平台. 而且除了呢支唇彩, 及後久以前買過一盒胭脂之外,就未買過Dior野. 只不過個次機緣巧合下,見完客有時間剩, 見之前排長龍入dior開倉的位置冇人排隊(正值一般人上班時間), 便吸引小妹入內闖 ...
我發現有間店好多你講ge嘢,我上次行過攞咗張flyer,好似喺批發商做埋retail,開倉好抵,都幾多人上去,不過我急急腳去f生日趴就冇上去,我捻住禮拜6放工再去行下
作者: 阿嘉絲    時間: 2018-5-2 08:12 PM

混合性偏乾
護膚品:shiseido, clinique, sofina, fancl
化妝品:base(sofina), foundation(rmk/ sofina), 唇膏(shiseido/ysl), 眼線:mac
作者: sleepingyan2000    時間: 2018-5-3 12:39 AM

引用:
原帖由 天天vip 於 2018-5-2 06:47 PM 發表

我發現有間店好多你講ge嘢,我上次行過攞咗張flyer,好似喺批發商做埋retail,開倉好抵,都幾多人上去,不過我急急腳去f生日趴就冇上去,我捻住禮拜6放工再去行下
小妹去o個次直情是dior office 搞的, Dior office 位於太古坊
作者: fb1493543    時間: 2018-5-15 06:53 PM

Nars
作者: keepup_wyy    時間: 2018-6-18 12:58 AM

Nars既粉底
作者: 小熊仁    時間: 2018-6-18 02:55 AM

MAC 枝 Fix Fluid 粉底我覺得真係好用
我宜家已經用緊第二枝,未試過一枝粉底會回購
作者: maryamaku    時間: 2018-6-20 11:26 AM

COVERMARK,上個月SOGO買左草本粉,分享下用後感啦,BA幫我Test左係Blue Tone,揀左BN10同保濕Base俾我,呢個星期Keep住每日返工用啦,又熱又落雨又冷氣都仲Keep到唔點溶妝,係個粉有少少厚,試下用Beauty Blender會唔會薄D~

作者: 生菜魚肉是大愛    時間: 2018-6-24 03:17 AM

引用:
原帖由 yeemeif 於 2018-4-20 08:40 AM 發表

雪肌精防晒唔知點解搽完塊面油油地,立立令,我冬天先用到
雪肌精有2隻防曬,牙膏支裝唔防水那隻潤啲,但另一隻防水那隻係清爽好多,快吸收好多
作者: laputa_leo    時間: 2018-6-24 08:50 PM

ysl all in one glow 粉底
dior眼影
tom ford眼影
addiction liquid blush
suqqu眉粉
作者: laputa_leo    時間: 2018-6-24 08:51 PM

引用:
原帖由 inson732 於 2018-5-1 01:13 PM 發表

有無用過CHANEL粉底丫?如有覺得邊隻好用?
vitalumiere aqua
作者: Iamfatgg    時間: 2018-6-25 12:17 AM

乾皮,日中鼻出油

Base: rmk,tomford ok 岩用,tomford用完有光澤d。以前有用NARS aqua gel 係rmk前,效果唔記得了 ,sofina long keep ,伏到爆炸,用完一上粉唔係浮就係一舊舊

Eye primer :nars ,urban,bobi eye cream,NARS 最好,urban乾d,bobi唔知有咩用

Foundation:bobi唔記得邊隻,乾。NARS n年前霧面果隻,妝感重,coverage 高,厚身略乾,當時係rmk+aqua gel做底先夠力,影相用good,後來跌爆咗用多排就冇用。
NARS bb cream,用完又用,陪咗我兩年番工日曬雨淋,佢冇乜特別出色,但都冇乜野唔好,記得果時都冇溶妝問題。宜家同我膚色差太遠拜拜了。
Giorgio maestro glow 有精華油果隻,用過幾次,唔太記得效果,枝野仲係度
Lp,化完好自然,薄,上完妝個感覺似擦完light cream,今朝配tomford primer ,塊臉好有光澤,遠少少照鏡以為皮膚好好,正常人隔離第一眼望你都會覺得你皮膚好,今日收咗唔少注目禮,近睇就,coverage 低,依排皮膚唔好有印遮唔到,適合皮膚冇乜大問題既人用
配rmk也ok,但就冇果種好皮膚光澤,屬於正常自然狀態
YSL cushion,第一代黑盒,自從用咗佢先知道咩叫溶妝,好處係方便,用咗一排就拜拜
Rmk cream foundation,好平實,又係冇咩出位,亦冇咩唔好,唔乾,coverage 中等,真係搵唔岩粉底可以試下
Rmk 2way cake,應該用不超過十次,真心唔太識用依類,通常拎黎當遮霞

碎粉:tomford,附送既掃唔得,好易搞到成個盒都係粉,(可能要配佢枝貴掃)但粉質係好的,超幼細,就咁primer加佢已經可以輕微調節膚色加遮毛孔加控油,上咗都唔覺既感覺
Cover mark 珠光果隻碎粉,夠幼細,有閃粉,有幫助提亮
Nars,冇乜特別.....
Rmk碎粉餅,衰過唔用
Giorgio碎粉餅,用過一次就擺咗係度.....唔太記得效果了。
但果段時間先買咗covermark隔一排再買佢,最後先買TF,CM同TF就用到宜家

Concealer: CPB 乾..貴...。
LP跟粉底既,冇乜特別,
Bobi 兩色盒裝果隻,用到有眼紋......
NYX橙色,麻麻...用黎遮黑眼圈,但色差太大,再上粉底個area都仲係深咗度
宜家用果隻日本野都偏乾.....仲未搵到滿意既

眼影:
Nars 出色,用埋primer仲顯色
Shu ,好粗粒既感覺
Addition,d色冇nars咁出,好日系調,閃粉做得好靚
Rmk 好似叫星鑽果個系列,ok靚

胭脂:
Nars胭脂膏,入咗3個色,高光+眼影都用得,但一路都唔知點處理推走粉底依個問題,後來個樽身變咗笠痴痴就拜拜了,然後再冇入手過依煩產品
(Nars產品最大問題就係個死人盒,好易氧化變到笠痴痴)
Nars 胭脂盒,用完佢最出名個色之後,早兩年換咗盒雙色直到宜家,好襟用

打住先

作者: rachalsery    時間: 2018-6-25 03:38 PM

好用既有Covermark草本粉底,CPB四色眼影,Hourglass陰影