標題: 離婚後小朋友的影響 [打印本頁]

作者: Vgbb123    時間: 2017-9-27 08:05 AM

有冇人可以分享下父母分開後,小朋友有什麼影響?
例如行為上,有什麼變化?父母有什麼地方要注意?
作者: Miee_A    時間: 2017-9-27 09:54 AM

記得你地兩個各自儲起養老錢,如果唔係小朋友第時大個時點樣你地兩頭家。
作者: mybeloved    時間: 2017-9-27 01:42 PM

引用:
原帖由 Vgbb123 於 2017-9-27 08:05 AM 發表

有冇人可以分享下父母分開後,小朋友有什麼影響?
例如行為上,有什麼變化?父母有什麼地方要注意?
其實冇一概而論,好多時都係睇下個小朋友自己本身嘅性格,我記得當年我爸爸媽媽離婚嗰時我個妹好反常,學校屋企補習社都俾佢反轉曬,成日見家長相反我就比平時嘅生性更生性。
不過根據經驗父母係有責任向細路仔清楚交代佢哋分開嘅原因,佢對事實有理解先可以避免唔實際嘅期望,亦都對佢嘅行為有影響
作者: Vgbb123    時間: 2017-9-27 02:18 PM

引用:
原帖由 mybeloved 於 2017-9-27 01:42 PM 發表

其實冇一概而論,好多時都係睇下個小朋友自己本身嘅性格,我記得當年我爸爸媽媽離婚嗰時我個妹好反常,學校屋企補習社都俾佢反轉曬,成日見家長相反我就比平時嘅生性更生性。
不過根據經驗父母係 ...
但小朋友只有3歲,可以講得明嗎?
作者: mybeloved    時間: 2017-9-27 04:56 PM

引用:
原帖由 Vgbb123 於 2017-9-27 02:18 PM 發表

你覺得呢?
作者: mkkw84    時間: 2017-9-27 07:29 PM

法庭版成日有後父性侵繼女,離婚後再嫁要小心
作者: Vgbb123    時間: 2017-9-27 07:31 PM

引用:
原帖由 mybeloved 於 2017-9-27 04:56 PM 發表

你覺得呢?
希望佢明白爸爸媽媽仍然好愛佢 😢😢
作者: mybeloved    時間: 2017-9-27 07:37 PM

引用:
原帖由 Vgbb123 於 2017-9-27 07:31 PM 發表

唔好擔心住。而家啲小朋友真係好醒目好聰明,經驗所得(作為單親家庭小朋友)父母比你知道真相係一種尊重同溝通,你唔同佢講可能會有更多後遺症。當然,無論係因為咩分開都好,你只需要交代原因,唔好添加太多個人情感形容,比雙方在孩子面前有最客觀既印象
作者: Vgbb123    時間: 2017-9-27 07:43 PM

引用:
原帖由 mybeloved 於 2017-9-27 07:37 PM 發表

唔好擔心住。而家啲小朋友真係好醒目好聰明,經驗所得(作為單親家庭小朋友)父母比你知道真相係一種尊重同溝通,你唔同佢講可能會有更多後遺症。當然,無論係因為咩分開都好,你只需要交代原因,唔好添加太多個 ...
謝謝謝妳
有時諗,維繫一個只有軀殼的家庭,對小朋友是好是壞。我已經冇能力去改變事情將會發生,只希望對傷害減到最少。
作者: Vgbb123    時間: 2017-9-27 07:45 PM

希望有過來人可分享經歷,不勝感激。
作者: 花生之友    時間: 2017-9-27 09:20 PM

我無呢方面經驗。
不過唔知點解我識得離婚嘅朋友,三對有兩對都有共同特徵就係本身父母都係離咗婚,唔知係咪性格遺傳定係成長時被影響,所以樓主真係發生留意一下。
作者: Vgbb123    時間: 2017-9-27 11:26 PM

引用:
原帖由 花生之友 於 2017-9-27 09:20 PM 發表

我無呢方面經驗。
不過唔知點解我識得離婚嘅朋友,三對有兩對都有共同特徵就係本身父母都係離咗婚,唔知係咪性格遺傳定係成長時被影響,所以樓主真係發生留意一下。
謝謝妳的忠告,我會留意。
作者: 87er    時間: 2017-9-28 10:32 AM

引用:
原帖由 Vgbb123 於 2017-9-27 07:43 PM 發表

謝謝謝妳
有時諗,維繫一個只有軀殼的家庭,對小朋友是好是壞。我已經冇能力去改變事情將會發生,只希望對傷害減到最少。
離唔離婚,對小朋友有咩影響,
真係要睇小朋友的性格、以後的際遇來定。
覺得對方除非用暴力、唔顧家,
否則忍讓下,等小朋友過咗反叛期先算。
話性格唔夾,但人同人之間日子耐咗一定唔夾,衹有忍讓,包容。
作者: Vgbb123    時間: 2017-9-28 11:29 AM

引用:
原帖由 87er 於 2017-9-28 10:32 AM 發表

話性格唔夾,但人同人之間日子耐咗一定唔夾,衹有 ...
其實佢表明大家性格不合,佢改不到,也相信改變不到我。叫我吾好拖住佢。
呢一刻只係佢冇能力搬走,也可能佢想由我口中提出分開。
作者: 劉俊傑    時間: 2017-10-9 05:14 PM

父母離婚絕對對小朋友有好大的影響
作者: Vgbb123    時間: 2017-10-10 12:36 AM

引用:
原帖由 劉俊傑 於 2017-10-9 05:14 PM 發表

父母離婚絕對對小朋友有好大的影響
希望有過來人話我知小朋友点睇父母分開

我最怕佢變反叛。
作者: 恩23    時間: 2017-10-10 09:00 AM

引用:
原帖由 Vgbb123 於 2017-9-27 02:18 PM 發表

小朋友很敏感周圍愛他的人説話、行動變化。給他多點愛,讓他健康成長。你不說清楚,他會以感覺去估父母分開原因
作者: Vgbb123    時間: 2017-10-10 12:09 PM

其實佢好痴媽媽,相信分開後跟媽媽會開心d。我不在佢身邊,吾可以每分鐘睇住佢成長,諗起就好sad .
作者: speakingdoll    時間: 2017-10-31 01:41 AM

小朋友年紀愈小,影響愈細。
作者: soniatang    時間: 2017-11-8 02:20 PM

引用:

我就系吖女兩歲分開既。我女已經明。亦都好小會提爸爸。佢知爸爸唔錫佢,而家一年喇,每次同佢講嫲嫲揾你喎,叫你過去訓一晚。翻黎就會發脾氣同我講唔中意翻去
作者: Vgbb123    時間: 2017-11-9 11:59 PM

引用:
原帖由 soniatang 於 2017-11-8 02:20 PM 發表

我就系吖女兩歲分開既。我女已經明。亦都好小會提爸爸。佢知爸爸唔錫佢,而家一年喇,每次同佢講嫲嫲揾你喎,叫你過去訓一晚。翻黎就會發脾氣同我講唔中意翻去
宜家每日放工也一支箭返屋企同佢玩,吾知以後仲有冇機會。
有時覺得好無奈,好多好似好理所當然的事,其實吾係必然。
作者: 普通師奶一個    時間: 2017-11-25 10:44 PM

引用:

我3歲時父母離婚,我跟媽咪住,不過其實我從來無同過爸爸住,果陣佢地未婚生我,都無樓無經濟基礎,所以我一直同阿媽住。不過我媽唔理我,日日早出晚歸(我細個我媽成日避開我),我係得阿婆理我。

由細到大,我讀書算叻叻地,成日都可以上台攞獎,不過我父母都no show (即係幾乖幾叻都無用), 家長日都永遠係我阿婆去,我又係獨女,所以由細到大都好孤僻,唔鍾意同朋友玩。我到而家幾十歲,返工對人個個都覺得我好talkative,  但我其實仲好自閉,唔係工作需要,我可以全日唔講野。

到我自己大咗,我好慶幸父母一早離婚,唔洗睇佢地嗌交,我童年遺憾嘅,係無父母嘅關心,爸爸已無見廿幾年,媽咪關係亦疏離,不過會個個星期飲茶,所以你問我,單親家庭成長唔緊要,緊要嘅係父母對小朋友嘅愛真係要用行動表達出黎,抽小小時間陪佢去公園hea陣,其實已好開心~ 加油呀!
作者: Vgbb123    時間: 2017-11-27 11:41 PM

引用:
原帖由 普通師奶一個 於 2017-11-25 10:44 PM 發表

我3歲時父母離婚,我跟媽咪住,不過其實我從來無同過爸爸住,果陣佢地未婚生我,都無樓無經濟基礎,所以我一直同阿媽住。不過我媽唔理我,日日早出晚歸(我細個我媽成日避開我),我係得阿婆理我。

由細到大,我讀 ...
謝謝妳的回覆。
我好肯定大家都好為小朋友去諗,所以現在還在一起。除了小朋友的事,基本無講野。吾知可維持到幾耐。
作者: 普通師奶一個    時間: 2017-11-28 07:23 AM

引用:
原帖由 Vgbb123 於 2017-11-27 11:41 PM 發表

謝謝妳的回覆。
我好肯定大家都好為小朋友去諗,所以現在還在一起。除了小朋友的事,基本無講野。吾知可維持到幾耐。
好坦白講,無小朋友我走咗好耐lu,未生小朋友前,我填埋form比我老公簽名離婚,你可以諗到我地關係有幾差…不過我自己喺單親家庭大,唔想兩個女同我一樣,所以我唯有提昇自己EQ,哈哈
作者: Vgbb123    時間: 2017-11-28 08:03 AM

引用:
原帖由 普通師奶一個 於 2017-11-28 07:23 AM 發表

好坦白講,無小朋友我走咗好耐lu,未生小朋友前,我填埋form比我老公簽名離婚,你可以諗到我地關係有幾差…不過我自己喺單親家庭大,唔想兩個女同我一樣,所以我唯有提昇自己EQ,哈哈
EQ有幾高都冇用,做戲也要睇對手配合吾配合。
基本上事無大小也可以罵,其實呢個反應只是對我不滿的表現,EQ高咪扮聽吾到,不過自己內心就好吾開心。
作者: 漂流的木偶    時間: 2017-11-28 01:00 PM

如果分開後小朋友都充分咁感受到父母嘅愛,我覺得問題不太大。依家單親家庭都唔少。多啲同小朋友溝通。小朋友未必即時明白點解你地要分開,但長期嘅關心同愛護可以令佢快樂成長的。加油💪
作者: 87er    時間: 2017-11-29 10:23 AM

引用:
原帖由 普通師奶一個 於 2017-11-25 10:44 PM 發表

由細到大,我讀 ...
…到我自己大咗,我好慶幸父母一早離婚,唔洗睇佢地嗌交,我童年遺憾嘅…

話得埋嘅咩?
唔離婚而家你飛黄騰達呢!
作者: scarlett.wong    時間: 2017-11-29 04:31 PM

我都勁想
作者: pipihia    時間: 2018-1-23 01:53 AM

肯定會啦,所以唔好離婚,要考慮一下後果
作者: 1MH1    時間: 2018-1-23 07:19 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: nicky_8543    時間: 2018-1-25 06:58 PM

我覺得唔係父母離婚呢一個舉動對小朋友有影響,而係之後既生活安排對小朋友有影響
作者: NofaceMan    時間: 2018-1-25 06:58 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 幸福小小公主    時間: 2018-2-5 01:43 AM

引用:
原帖由 nicky_8543 於 2018-1-25 06:58 PM 發表

我覺得唔係父母離婚呢一個舉動對小朋友有影響,而係之後既生活安排對小朋友有影響
同意!如果離左後更要多加關心你小朋友,唔好令佢覺得離左分就好似失卻了愛..
作者: imnickip    時間: 2018-2-5 03:46 AM

引用:
原帖由 幸福小小公主 於 5-2-2018 01:43 發表

同意!如果離左後更要多加關心你小朋友,唔好令佢覺得離左分就好似失卻了愛..
完全同意,我。。。。。但個人。。。。覺得好似欠左個小朋友
作者: 幸福小小公主    時間: 2018-2-5 10:54 AM

引用:
原帖由 imnickip 於 2018-2-5 03:46 AM 發表

完全同意,我。。。。。但個人。。。。覺得好似欠左個小朋友
大人實會有咁嘅感覺,尤其係你唔係小朋友身邊嘅小朋友做錯嘢嘅時候你會覺得係會係阿媽嘅責任
作者: imnickip    時間: 2018-2-6 01:29 AM

引用:
原帖由 幸福小小公主 於 5-2-2018 10:54 發表

大人實會有咁嘅感覺,尤其係你唔係小朋友身邊嘅小朋友做錯嘢嘅時候你會覺得係會係阿媽嘅責任
我覺得係自己責任
作者: 幸福小小公主    時間: 2018-2-6 01:46 AM

引用:
原帖由 imnickip 於 2018-2-6 01:29 AM 發表

我覺得係自己責任
冇辦法.....自責都冇用..
作者: kitmanchung718    時間: 2018-3-18 01:36 PM

要同佢解釋得好清楚
作者: fishballballbal    時間: 2018-4-12 02:10 PM

而家嘅小朋友好聰明
只要你繼續咁錫佢唔好縱壞佢
應該唔會太大影響
作者: 海邊狂野的大樹    時間: 2020-12-3 04:12 PM

作者: 海島加加速遊艇    時間: 2020-12-8 08:45 AM

作者: 雪見2020    時間: 2020-12-14 09:43 AM

要讓孩子知道,父母只是分開了
而不是不愛他了
作者: 高達橙色的表哥    時間: 2020-12-14 10:05 AM

作者: 高達橙色的表哥    時間: 2020-12-14 10:06 AM

作者: 核心小寶寶    時間: 2020-12-14 10:43 AM

作者: yinglol    時間: 2020-12-14 10:56 AM

我識有一個,個女既父母係佢小學既時候離左婚,個老豆搵左第二個,最後個女同左老豆去左第二個家庭,原本好似冇咩野,但唸唔到最後係中學個時個女同後母爆左,原來個女一直係到唸點解佢老豆要同佢媽咪離婚,仲唸後母係小三咁,搞到依家成個屋企都好尷尬,面左左咁。
所以話,唔係佢地唔識,而係佢地唔講,父母真係要離婚既話一定要好好咁同佢解釋!
作者: 時光念你    時間: 2020-12-15 06:01 PM

如果考慮對孩子的影響就別離婚了,實在沒辦法必須離婚,那最受傷害的其實是孩子。行為會變得孤僻,少言。嚴重的還會厭世
作者: 大花花花貓    時間: 2020-12-17 10:19 PM

作者: 望見遇女俠    時間: 2020-12-18 09:23 AM

個人覺得影響好大 要多照顧小朋友嘅情緒
作者: 山下異頭巾    時間: 2020-12-21 10:26 AM

作者: 車站委屈的薯仔    時間: 2020-12-23 09:17 AM

作者: 想飞的鱼儿    時間: 2020-12-23 04:15 PM

让佢知大家都一样嘅爱佢
作者: 子時灰OL    時間: 2020-12-25 05:10 PM

引用:
原帖由 Vgbb123 於 2017-9-27 07:31 PM 發表

系慨,离婚后唔好因为其他慨事情忽略了对孩子慨陪伴,让孩子长期缺失父爱抑或母爱,尽量唔好因为财产慨纠纷抑或矛盾影响孩子慨生活质量,更唔好让孩子成为你争夺财产慨砝码
作者: 子時灰OL    時間: 2020-12-25 05:27 PM

引用:
原帖由 Vgbb123 於 2017-10-10 12:09 PM 發表

其實佢好痴媽媽,相信分開後跟媽媽會開心d。我不在佢身邊,吾可以每分鐘睇住佢成長,諗起就好sad .
離婚不可驚,只要懂得點樣正確處理夫妻關系和親子關系,離異家庭中長大嘅孩子依然可以身心健康嘅發展。
作者: 子時灰OL    時間: 2020-12-25 05:38 PM

父母離婚系一個很大嘅生活變化,會激發孩子內心嘅被拋棄感,所以,父母需要不斷地喺語言和行為上,讓孩子感受到父母嘅愛,讓孩子知父母唔會拋棄自己。
作者: 前晚勇敢的車手    時間: 2020-12-25 10:25 PM

引用:
原帖由 87er 於 2017-9-28 10:32 AM 發表

話性格唔夾,但人同人之間日子耐咗一定唔夾,衹有忍讓,包容。
講得好好。我都有時會想同老公分開,好似覺得佢唔理屋企咁,鬧又鬧過都係無變。
唯一我可以做就係容忍佢鬧完之後,唯有繼續咁過為了個小朋友。到佢大左我都唔會理佢啦,咁個小朋友起碼有完整的家。鬧完之後我又過一排同返老公講野,無咩隔夜仇。
作者: 87er    時間: 2020-12-25 10:40 PM

引用:
原帖由 子時灰OL 於 2020-12-25 05:27 PM 發表

離婚不可驚,只要懂得點樣正確處理夫妻關系和親子關系,離異家庭中長大嘅孩子依然可以身心健康嘅發展。
離異家庭中長大嘅孩子犯罪率一枝獨秀。
作者: katie.0903    時間: 2020-12-26 01:28 AM

關心下父母離婚對佢係朋輩之間相處有冇影響,小朋友好容易比較,見到家長日人地父母都黎齊都可能會諗多左
作者: 凡間迷上了大樹    時間: 2021-1-12 05:22 PM

我細路仔自細就喺我身邊,冇乜變化,我會畀佢一切,我可唔可以俾嘅
作者: 隔夜善良的豬豬    時間: 2021-1-13 08:49 AM

细路实稳唔受得,细路最亲慨两个人分开咗,细路实稳觉得世界崩塌
作者: 片刻中心的工人    時間: 2021-1-13 09:15 AM