標題: 學校老師罰女兒脫鞋是否合理? [打印本頁]

作者: Emilyemilyleung    時間: 2015-2-20 10:54 PM

我的女兒於港島區某名女校就讀f.2,校規好嚴。在大約兩個星期前左右開始發現洗衫時,女兒的長襪襪底黑蚊蚊,好多污漬(因為白襪,所以好明顯)。當初以為只係女兒上PE堂冇帶衫,要除鞋上。(學校規定,我都覺得合理)。但連續二個星期都係咁,我問女兒發生咩事,佢話佢之前俾班主任罰留堂,但佢連續三次都冇去。班主任就罰佢每日返到學校要除咗對鞋,一整天只能穿白襪。可能我女兒性格較反叛,與老師表達態度不是太好。喺放年假前,我打電話聯絡女兒班主任。班主任向我解釋我女兒之前冇交好多功課,罰佢留堂佢冇去,還對老師講粗口,於是便要求我女兒每日都要脫鞋,放學完成留堂後才可穿回鞋子。班主任之後還禮貌的向我道歉:「對唔住啊,老師都明白家長洗襪嗰度會辛苦小小,有啲污漬未必洗得甩。但要求你女女除鞋係想佢記住自己要留堂,同埋學習負責任。」
  聽到老師咁講,我都想我個女負責任,但是班主任說整個學年女兒都要除鞋。其實我女對白襪襪底次次都整到黑蚊蚊,用洗衣機洗都洗唔甩。不過我又想女兒明白自己做錯嘢,而且我都知道老師好難做。你哋覺得老師咁樣罰合唔合理?

作者: rx7    時間: 2015-2-21 05:00 AM

試下同老師傾下著黑色
再唔得建議親自去學校同老師商量下有無其他辦法

作者: Kungsintungtung    時間: 2015-2-21 05:43 AM

其實今次老師嘅處分都算合理
我諗你個女,鞋就真係一定要除
唯有盡量同老師請求一下可唔可以俾你個女著黑襪
黑襪洗後應該不會骯髒吧
不過學校未必俾,如果老師話唔得,試吓爭取一下你個女返學時穿白襪,回到學校除鞋受罰時可以俾佢換黑襪啦,放學再換返白襪。這樣應該不影響學校校服形象。可以向老師解釋原因,再好有禮貌咁同老師提出呢個要求,老師應該不太難接受
作者: Emilyemilyleung    時間: 2015-2-21 01:42 PM

引用:
原帖由 Kungsintungtung 於 2015-2-21 05:43 AM 發表

其實今次老師嘅處分都算合理
我諗你個女,鞋就真係一定要除
唯有盡量同老師請求一下可唔可以俾你個女著黑襪
黑襪洗後應該不會骯髒吧
不過學校未必俾,如果老師話唔得,試吓 ...
謝謝您的解答
如果學校准許的就好了,穿黑色襪這方法實在解決所有問題
不過我怕女兒不太願意這樣標奇立異,剛剛我問了問女兒,佢話已經知錯,但個個同學著白襪,得佢著黑襪會很怪
老實說,我自己都覺得女兒之前做錯,理應受罰。可能我管得比較嚴,如果學校允許,而又解決襪子污漬(例如校方同我女兒都接受穿您那個穿黑襪的建議),我會要求女兒完成中學畢業前都要除鞋上課。雖然女兒同我講知錯,但我覺得咁樣先可以令佢知道後果同埋唔好重蹈覆轍。同時,亦想表達對老師嘅歉意

放完年假後我想寫封家長信,向校方提出著黑襪嘅建議,應該用咩理由會好啲?此外,我亦想女兒是知道自己做錯事先需要受罰,唔係被迫。因為都成幾年返學都只能穿襪子,與同學相處會有點尷尬
作者: 填不盡    時間: 2015-2-21 02:02 PM

作者: Emilyemilyleung    時間: 2015-2-21 02:36 PM

引用:
原帖由 填不盡 於 2015-2-21 02:02 PM 發表

你封信只需要講三樣嘢:
一、指出令千金做錯乜嘢?即係指對他人有乜影響。
二、令千金受到「你」乜嘢懲罰?
三、佢會做啲乜嘢去補救?包括以後點樣防止自己重犯。

你叫阿女 ...
其實班主任之前喺電話度講過,話要我女兒脫鞋係想我女兒為自己行為負責
我估阿女點都係要除鞋(應該算是懲罰的一種)
而且班主任好似有話,要女兒脫鞋是想她記住自己的行為
  既然老師有咁嘅要求,而且唔過分。我睇女兒除鞋就一定要,只是想有方法解決襪子弄髒的問
作者: Kungsintungtung    時間: 2015-2-21 02:50 PM

如果你個女唔想著黑襪,或者學校唔俾
我覺得著白襪都ok的
我曾經pe考試冇帶衫考
要除鞋剩著白襪跑步(和樓主個女一樣
襪底白髒髒的
試吓洗襪時用漂白水浸,再用手「摔」
襪底雖然仲有少少污漬食咗入去對襪度洗唔甩
不過大致上乾淨

壞處係浪費時間
作者: aya0127    時間: 2015-2-21 09:40 PM

叫女兒自己洗吧
唔交功課又唔留堂仲對老師講粗口
既然你覺得「畢業前都要除鞋上課」都OK不如叫佢自己洗返因為受罰而整污糟的袜
順便教佢如何洗衫,一舉兩得,學做家務也是增強責任心的訓練
作者: tomickwan    時間: 2015-2-21 11:08 PM

pe 堂冇帶衫要罰除鞋,佢係咪 on9 ? 我10幾年前讀中學都冇咁白痴啦,冇帶咪冇得上 pe 堂,扣我分,記我缺點,罰我除鞋,我彩你都 on9...

作者: tomickwan    時間: 2015-2-21 11:13 PM

青春期,反叛唔聽話,好 common 姐,罰人唔著鞋,一來勁危險,二來擺明想傷佢自尊心,咁樣對反叛既年青人有用咩?

作者: lazymamaclub    時間: 2015-2-22 01:44 AM

如果真心覺得老師的做法合理, 又何需在這裡開 post 問其他人意見呢? 你話 "想女兒明白自己做錯嘢,而且我都知道老師好難做", 那又為什麼要問 "你哋覺得老師咁樣罰合唔合理" ? 聽見女兒多次欠交功課又拒絶留堂還對老師講粗口而被罰脫鞋, 你不會是真心關心白襪污漬的問題吧? 如果真的是管教比較嚴的媽媽, 在這個時候需要關心的不是怎樣扶正女兒的行為嗎? 再講, 如果想要女兒學懂為自己的行為負責任, 白襪污漬的問題, 不是應該由女兒自己處理嗎? 中二女生連洗對襪的能力都沒有嗎?

要是認真想要求學校讓女兒完成中學畢業前都要除鞋上課, 讓她不要重蹈覆轍, 又何必執著要校方放寬校規讓女兒改穿黑襪呢? 從你的文字裡看到了太多的矛盾, 還是奉勸你一句, 把重點放在重要的地方吧! 閉上雙眼看不見白襪的污漬, 好好面對自己的真心吧! 你應該便能看得到方向, what is important is invisible to the eye!
作者: 填不盡    時間: 2015-2-23 02:12 AM

作者: tomickwan    時間: 2015-2-23 11:21 AM

乜原來大家覺得罰學生唔著物係合理 ???

名校又點 ? 我純粹站係個學生立場, 我地自己都做過學生啦

唔記得帶PE 衫, 跟本好小事, 罰我唔著物, 比係我都唔妥個老師啦, 咁樣反叛好合理播

上面D 人講到自己睇得好化, 但係有冇唸過, "點解" 女女咁反抗先 ? 會唔會係個女仔本身都覺得咁樣好唔合理又或者個老師講左D 好難聽既野先 ?

由學生角度, 我就覺得極唔合理.

你可以罰我企, 但係要我唔著鞋成日, 真係冇咩可能
作者: 填不盡    時間: 2015-2-23 11:43 AM

作者: tomickwan    時間: 2015-2-23 02:09 PM

引用:
原帖由 填不盡 於 2015-2-23 11:43 AM 發表

我細個果陣,唔聽話嘅學生會畀先生用木間尺打手板添,咁又好合理咩?罰唔著鞋就係代替體罰嘅方法,如果咁都唔畀,咁你想班先生點做?

每個時代都有自己懲罰學生嘅方法,問題只差在罰得有冇 ...
只可以講, 時代唔同. 我小學都仲有打手板, 我小學已經覺得唔合理

到中學已經冇左體罰, 我覺得我細個既睇法係正確. 體罰的確係唔合理

記缺點, 罰留堂, 罰企我覺得已經好夠. 罰唔著鞋, 一來衛生問題, 二來用一個傷害自尊心的方式去罰一個學生, 如果比著我係個學生, 只會有反效果.

你地覺得合理, 因為你地唔介意, 但係比我我會好介意 ! 介意得來, 如果我有咩事整親 (有粒禁釘就夠死啦), 絕對有權去追討.

學校有權扣我分, 甚至趕我出校, 但係有機會傷害到我既做法, SORRY, 我就係唔接受 !
作者: 暢欣    時間: 2015-2-23 02:46 PM

引用:
原帖由 tomickwan 於 2015-2-23 02:09 PM 發表

只可以講, 時代唔同. 我小學都仲有打手板, 我小學已經覺得唔合理

到中學已經冇左體罰, 我覺得我細個既睇法係正確. 體罰的確係唔合理

記缺點, 罰留堂, 罰企我覺得已經好夠. 罰唔著鞋, 一來衛生問題, 二來用一 ...
我讀完中學冇幾耐,其實我中學時期都有除鞋𠵱種懲罰
一般嚟講,經常犯校規丶對老師冇禮貌嘅同學會被老師要求剝鞋,放喺自己凳底
視乎做錯咩事,嚟決定罰幾耐。有啲同學連續冇帶書三次,會要求剝鞋一堂。

我讀書嘅時候起初覺得有問題,但後來已經當咗罰除鞋好似罰企丶留堂咁一般用嚟處分學生。到𠵱家畢咗業,再諗過其實單單記缺點丶罰企留堂已經起唔到好大作用,因為冇咗體罰。而罰除鞋只係處理極端學生的進一步懲罰來代替體罰。

至於你話傷害學生自尊心,其實體罰也會傷害自尊心。但罰除鞋一方面唔會損害身體,又能達到令學生羞恥。𠵱家啲老師唔可以體罰,如果連叫學生除鞋都唔俾,咁你想用咩方法俾老師教學生?
作者: lazymamaclub    時間: 2015-2-23 03:07 PM

可能過敏了,其實我並不針對老師做法回應,  我回應的只是家長的做法。家長如果不接受這樣的處罰, 大可像你一樣坦蕩蕩的說出來呀, 兜圈子一時話想女兒知錯又明白老師難處, 一時又話其實想要求一直罰下去但又要問其他人老師的做法是否合理, 這實在充滿矛盾。

不過, 本人覺得老師的處理頗有創意的, 面對這樣的學生(記住, 她並不是漏帶 PE 衫這種小事) , 罰脫鞋起碼表現了老師並沒有放棄學生的意思,一般名校的處理方法是要求學生記過或留班或轉校或日日同家長投訴令其難堪等等。不過創意不是人人能接受呀!所以我說只要家長能明白又接受便可以了,何需多此一問呢?
作者: tomickwan    時間: 2015-2-23 03:11 PM

引用:
原帖由 暢欣 於 2015-2-23 02:46 PM 發表

我讀完中學冇幾耐,其實我中學時期都有除鞋𠵱種懲罰
一般嚟講,經常犯校規丶對老師冇禮貌嘅同學會被老師要求剝鞋,放喺自己凳底
視乎做錯咩事,嚟決定罰幾耐。有 ...
乜原來真係有呢樣野 ? 而又真係有學生覺得冇咩問題

我自己細個唔算好拽既學生, 留堂對我阻嚇已經係非常之大

因為阻住我去玩同溝女

同時我好明白, 留堂係兩敗區傷既做法, 老師都想快D 收工, 邊個咁想同你留堂, 又冇OT 錢既

可能我見識少, 真係未聽過呢個罰法

至於, 你問我如果咁都唔比, 咁用咩方法好, 我答你唔到, 學校係有責任教好學生, 但係冇權"迫" 學生配合.

死都唔服, 係冇需要迫佢臣服的, 向好向差係有自由的
作者: 暢欣    時間: 2015-2-23 04:12 PM

引用:
原帖由 tomickwan 於 2015-2-23 03:11 PM 發表

乜原來真係有呢樣野 ? 而又真係有學生覺得冇咩問題

我自己細個唔算好拽既學生, 留堂對我阻嚇已經係非常之大

因為阻住我去玩同溝女

同時我好明白, 留堂係兩敗區傷既做法, 老師都想快D 收工, 邊個咁想同你留 ...
咁唔通罰企又係「逼」學生配合?
我相信喺樓主𠵱件事上面老師已經逼於無奈先唔俾佢個女著鞋
如果罰企丶留堂丶記缺點有用,老師應該一早用咗。
  冇做功課,老師罰佢留堂,佢冇去。仲講埋粗口,老師先至罰除鞋
女仔青春期反叛,大家明白。不過我諗老師要佢除鞋都係想佢有自知之名同覺得羞恥

我讀書年代都有同學因冇交幾次功課而被罰唔著鞋嘅經歷,不過好似樓主咁大驚小怪仲要要求「著黑襪」真係第一次見
真心為個女好就叫佢自己洗番la
作者: Emilyemilyleung    時間: 2015-2-23 04:33 PM

其實我不反對老師罰女兒脫鞋
只是女兒穿白襪會令襪底變黑
加上天氣如果潮濕,地上的髒水一定會使襪底變黑
著多幾次,一對白襪就會殘哂
學校仲規定著長襪,一對十幾蚊
唔通一對襪著幾次就要報銷咩?
作者: aya0127    時間: 2015-2-24 12:14 AM

同意人地罰唔著鞋但又介意對袜污糟?
即係同意減肥但又嫌健康餐食唔飽?
一係唔好減,想減就啃左佢

我真心覺得對袜污唔污糟同埋點樣唔整污糟唔係重點亦都唔係解決方向
作者: 多拉夢    時間: 2015-2-24 03:07 AM

引用:
原帖由 Emilyemilyleung 於 23/2/2015 16:33 發表

你囡囡有冇兄弟姊妹 ?
有否同一經歷 ?

作者: tomickwan    時間: 2015-2-24 09:24 AM

引用:
原帖由 Emilyemilyleung 於 2015-2-23 04:33 PM 發表

咁你又令人誤會既
你個TOPIC 係問大家 "是否合理?"
如果你真係唔反對, 就唔會問人合唔合理啦

如果擔心殘晒, 黑同白都會殘架啦
作者: AttaccaWu    時間: 2015-2-26 10:00 PM

其一,這算是體罰,不能接受。當然有家長會接受體罰,甚或主動要求老師體罰。但如果老師以為得到家長同意就做的話,他/她若不是個置自己前途於不顧的傻瓜就是個缺乏經驗的老師。其二,很明顯這老師自己處理學生不來又沒有找幫手。他不應單打獨鬥。學校不是有訓導組、輔導組、駐校社工等支援團隊嗎?如果有他們相助,小朋友的行為很快會改善。其三,為何要延續懲罰這麼久?如果說小朋友無改善,即是此罰不收效,那為何還用無效的方法?其四,這方法並非有創意。並不符教育理論。我不相信其他老師甚或校長會贊成這樣做。其五,小朋友並非無記性不去受罰,是立心不去。所以不是要幫她加强記性,而是要處理師生關係。如果要處理班主任跟小朋友的關係,就不能不借助第三者如訓輔主任。
作者: AttaccaWu    時間: 2015-2-26 10:04 PM

作為家長,可要求訓輔老師介入。
作者: 暢欣    時間: 2015-2-26 11:37 PM

引用:
原帖由 AttaccaWu 於 2015-2-26 10:00 PM 發表

其一,這算是體罰,不能接受。當然有家長會接受體罰,甚或主動要求老師體罰。但如果老師以為得到家長同意就做的話,他/她若不是個置自己前途於不顧的傻瓜就是個缺乏經驗的老師。其二,很明顯這老師自己處理學生不來又 ...
除鞋=體罰?
作者: AttaccaWu    時間: 2015-2-27 01:04 AM

是的,雖然看似小事。正如揸耳仔一樣,看似小事,實質仍算體罰。
作者: AttaccaWu    時間: 2015-2-27 01:11 AM

造成心靈上的傷害跟身體上的傷害一樣,是不容許的。比如罰小朋友咬住奶咀,又或者自掌咀巴,原則上都是體罰。

作者: AttaccaWu    時間: 2015-2-27 01:16 AM

又或者頭頂著書、無影椅、膠紙封咀、面壁、蹲下等。
作者: lazymamaclub    時間: 2015-2-27 11:05 AM

引用:
原帖由 AttaccaWu 於 2015-2-26 10:00 PM 發表

其一,這算是體罰,不能接受。當然有家長會接受體罰,甚或主動要求老師體罰。但如果老師以為得到家長同意就做的話,他/她若不是個置自己前途於不顧的傻瓜就是個缺乏經驗的老師。其二,很明顯這老師自己處理學生不來又 ...
又一個極端全方位保護兒童份子! 希望你不是家長, 如果是, 希望你的温室永不漏水破裂, 在你頭頂一片天空永遠風調雨順。而且,既然你孩子的心靈是豆付做的,就請放在家中好好保護觀賞可以了,不要放到學校去,更不要放進社會裡,太殘忍了。
作者: 填不盡    時間: 2015-2-27 11:26 AM

作者: tomickwan    時間: 2015-2-27 12:06 PM

引用:
原帖由 填不盡 於 2015-2-27 11:26 AM 發表

你自己都識講係「心靈上」嘅傷害,你憑乜「原則」去話「跟身體上的傷害一樣」?心靈上減肥同身體上減肥唔會一樣啦!
呢D 概念既野, 我唔理啦

如果純粹問我覺得合唔合理, 我自己就代入自己做學生既角度去睇, 我覺得唔合理

如果我係學生, 我會反建議佢記我過, 可以唔比我上PE 堂, 但唔可以叫我除鞋

我父母接受, 唔代表我要接受
作者: 填不盡    時間: 2015-2-27 12:31 PM

作者: tomickwan    時間: 2015-2-27 01:50 PM

引用:
原帖由 填不盡 於 2015-2-27 12:31 PM 發表

講完一樣先一樣~~你果頭先至講「原則」咁大義凜然,呢頭你居然話「唔理」?咁你嘅思路都好混亂啫。

問題係你又要反對除鞋,但係又要穿鑿附會,將心靈同身體撈埋一齊講。咁冇道理。
OH,  講心靈傷害個個唔係我來架

我心靈先冇咁易受傷, 不過我真係接受唔到比人罰除鞋
作者: ar578    時間: 2015-2-27 03:18 PM

禁怪..
作者: 暢欣    時間: 2015-3-1 12:14 AM

引用:
原帖由 tomickwan 於 2015-2-27 12:06 PM 發表

呢D 概念既野, 我唔理啦

如果純粹問我覺得合唔合理, 我自己就代入自己做學生既角度去睇, 我覺得唔合理

如果我係學生, 我會反建議佢記我過, 可以唔比我上PE 堂, 但唔可以叫我除鞋

我父母接受, 唔代表我要接 ...
真心唔明點解罰除鞋要咁大驚小怪
作者: 填不盡    時間: 2015-3-1 12:29 AM

作者: jessicafung    時間: 2015-3-2 02:21 PM

老師做錯事可以比校長罰脱鞋嗎?小事?

作者: tomickwan    時間: 2015-3-2 05:08 PM

引用:
原帖由 暢欣 於 2015-3-1 12:14 AM 發表

真心唔明點解罰除鞋要咁大驚小怪
可能我有仍然有小小反叛心態
作者: tomickwan    時間: 2015-3-2 05:09 PM

引用:
原帖由 jessicafung 於 2015-3-2 02:21 PM 發表

老師做錯事可以比校長罰脱鞋嗎?小事?
我睇某D 戲係會的
作者: 1148992181    時間: 2015-3-11 10:37 PM

著黑色底既白襪咪得囉,學校方面應該同意
作者: 1148992181    時間: 2015-3-11 10:45 PM

依加返學仲罰緊?日日都要除鞋?
作者: Emilyemilyleung    時間: 2015-3-13 12:21 PM

引用:
原帖由 1148992181 於 2015-3-11 10:45 PM 發表

依加返學仲罰緊?日日都要除鞋?
現在學校批準女兒穿黑襪,也較容易清洗了
作者: 關羅各    時間: 2015-3-13 01:44 PM

Cant

作者: 張東良    時間: 2015-3-13 10:00 PM

冇帶衫要除鞋?
咁不如規定冇帶鞋要除底褲啦
規定跟本唔合理

「對唔住啊,老師都明白家長洗襪嗰度會辛苦小小,有啲污漬未必洗得甩。但要求你女女除鞋係想佢記住自己要留堂,同埋學習負責任。」??

乜除鞋會記得留堂?你問題咩理由
不如話除底褲係要佢記住自己要留堂
如果淨係坐係課室時除鞋,我唔覺得係叫罰,反而仲可令腳輕鬆,但如果全日都唔著得,即係去廁所,小息落操場都唔著得<地下可能有沙石甚至有玻璃碎,萬一有咩意外整傷隻腳,學校點負個責任呀

作者: 1148992181    時間: 2015-3-14 12:39 AM

其實我覺得你個女都幾慘,因為始終都係10幾歲既青年,青春期有少少衝動其實真係好正常,一罰就要罰係公眾場所赤腳幾年,其實真係超級難堪,幾年喎!比我幾個鍾都想死啦,仲要系d全部都識既同學面前幾年只可以著襪,真係好難抬起頭,我覺得再係咁樣可能會引起心理健康問題,長遠好大件事。

作者: cclamb2011    時間: 2015-3-25 12:13 AM

我覺得可以接受喎~

作者: shipship88    時間: 2015-4-16 06:56 PM

你間學校都幾嚴

作者: katiegirl0987    時間: 2015-4-26 10:32 AM

作為家長,不是再追究老師的處罰方法是否恰當,而是應正視女兒屢欠功課及態度的問題。您應設法督促女兒完成功課及好好管教她。如不改善,恐怕末來您和您女兒面對的難題會更多的!

作者: byebyebye    時間: 2015-4-26 04:45 PM

引用:
原帖由 katiegirl0987 於 2015-4-26 10:32 AM 發表
作為家長,不是再追究老師的處罰方法是否恰當,而是應正視女兒屢欠功課及態度的問題。您應設法督促女兒完成功課及好好管教她。如不改善,恐怕末來您和您女兒面對的難題會更多的!
真係好唔合理,犯校規就一定。

佢話佢之前俾班主任罰留堂,但佢連續三次都冇去。

學耶穌咁俾左三次機會佢都冇珍惜,如果呢個唔係你個女,係對面樓八姑個女,你話係唔係應該直接記大過,唔好俾佢影響校內學習氣氛。。。

你而家唔係應該花時候上黎問老師合唔合理,你應該去了解下,做咩你個女三次不認主。。。。做咩是要出賣耶穌。搞到要俾耶穌罰。

你應該叫佢自己用手洗。。。唔係上黎話好難洗。 呢個就係老師要小朋友學既責任。 做錯事,被罰,自己承擔責任,而唔係有個呀媽幫佢洗屁股。

作者: yoowicked    時間: 2015-4-27 01:55 PM

如果我無睇錯重點,
你個女
1)多次欠交功
2)老師多次要求留堂,但令千金一走了之
3)對老師講粗口???!
請問你覺得這是正常嗎?你小時有這樣過嗎?因為她正是青春期,可以接受這種態度?同班朋輩都有一樣行為?
我不評論這位老師罰小女脫鞋是否正確,但這老師大可以不聞不問不理,無視你女兒既行為。希望你不是慈母多敗兒既典型例子!
作者: byebyebye    時間: 2015-4-27 03:20 PM

引用:
原帖由 yoowicked 於 2015-4-27 01:55 PM 發表

如果我無睇錯重點,
你個女
1)多次欠交功
2)老師多次要求留堂,但令千金一走了之
3)對老師講粗口???!
請問你覺得這是正常嗎?你小時有這樣過嗎?因為她正是青春期,可以接受這種態度?同班朋輩都有一樣行為 ...
不能同意更多..
作者: yoowicked    時間: 2015-4-27 06:21 PM

人必自重而後人重之。
現在既小朋友完全無這種觀念,只會將自已既好惡放首位,然後無限放大!
就好似你質疑老師既處理手法"可能"有問題,但為什麼要處罰令千金呢?是什麼導致你女兒欠交功課、曠課、仲會講粗口,你好似完全唔care問題所在?
令千金好運,有你這個亞媽送佢她上名校,起碼朋輩家教應該有番咁上下,仲有得救。如果你見過一些band5既 "小朋友" ,我相信你會嚇到腳仔軟。
作者: Euroteam    時間: 2015-4-27 07:11 PM

你個女呢種處罰算小兒科,都只係唔俾佢著鞋,最多對襪難洗啲

廿幾年前我讀小學,寫字唔靚被評C+,老師將本簿擲落操場叫你自己落去執返(課室喺6樓),小五小六玩連坐法,一個同學攪事即刻唔上堂全班同學罰行樓梯,由6樓行落地下,不斷循環上落,到佢叫停為止

中學時期欠交功課、小測成績唔好,請罰抄校規5次、10次,第二朝交!
又試過放學留堂全班罰抄侮辱自己的說話,要填滿全本校簿,起碼50版紙

當年的老師下下跟你打體力戰,務求消耗你體力,令你手軟腳軟

而家已經算仁慈,仲想點?

作者: byebyebye    時間: 2015-4-27 07:22 PM

引用:
原帖由 yoowicked 於 2015-4-27 06:21 PM 發表

人必自重而後人重之。
現在既小朋友完全無這種觀念,只會將自已既好惡放首位,然後無限放大!
就好似你質疑老師既處理手法"可能"有問題,但為什麼要處罰令千金呢?是什麼導致你女兒欠交功課、曠課、仲會講粗口,你 ...
古人都識 : 夫人必自侮,然後人侮之;家必自毀,而後人毀之
現代人冇進化到......返左石器時代.
作者: 無色暴雨    時間: 2015-4-27 11:38 PM

引用:
原帖由 tomickwan 於 2015-2-23 02:09 PM 發表

記缺點, 罰留堂, 罰企我覺得已經好夠. 罰唔著鞋, 一來衛生問題, 二來用一 ...
唔痛苦又點叫懲罰?懲罰一定痛苦,一定會損害佢一D自尊。但唔罰佢,佢就唔知道乜嘢係錯。

作者: 車站怕馬    時間: 2020-9-18 11:26 PM

依加你女兒系咪仲受罰緊?每日只系可以着白襪?
作者: 山中地獄的鳳凰    時間: 2020-9-22 11:08 AM

作者: 技工仔    時間: 2020-9-26 01:56 PM

而家d 老師真係on 9 ,唔係流ga wow.

學校已經有罰學生機制。   有小過, 大過, 見家長。

老師中意點就點, 要機制做乜?
作者: dickinson1020    時間: 2020-9-26 03:53 PM

絕對不合理,可以向教育局投訴
作者: dickinson1020    時間: 2020-9-26 03:55 PM

完全諗唔通叫人除鞋可以點樣教育到下一代
佢咁樣唔係教導,只係用奇怪方法去懲罰
作者: dickinson1020    時間: 2020-9-26 03:57 PM

另外不如你同你個女傾吓,否則你同老師夾埋去罰佢可能佢會更加反叛。咁樣根本治標唔治本!
我兒子細個都好曳,但我絕對唔會容許老師胡亂欺負我兒子,教唔到就亂咁懲罰,只會弄巧成拙,令青少年變本加厲,更加叛逆!
作者: 天天熱情的羊    時間: 2020-9-30 06:22 PM